2019-05-13
有無試過由坐下30分鐘,當把口仲食緊野、手中筷子都未放,已經有人收走你的碗碟及清走檯面所有野?然後大大聲同你們講:飲完啖茶去買單,好多客等緊檯用!?!😫😫😡😡我們一家人當場呆哂。客等係客,食緊的唔係客?!昨日母親節,諗住食幫襯開的西環德記,因為知道人多,所以一早已book咗7:45 pm的位。7:45 到。等阿姐執檯7:50分上下坐底,大概8:00落單寫野。食物出乎預料好快上,10分鍾已上完。質量比平日差啲但都算不太過不太失。大概8:25pm ,當我們食完檯上餸,阿姐即時過來收碟,及清走埋碗筷。但當時的情況係,仲有家人正食緊,手持筷子把口未停,阿姐仍然將她面前的碗收走。而這位家人正是為之慶祝的媽咪。氣氛一秒低下到冰點,但都互相尷尬笑笑下算。🤷🏻♀️人多係咁架啦🤷🏻♀️但使唔使咁赶呀~🤷🏻♀️點知執檯阿姐剛走,即時有一位白色衣服男職員過來,大大聲同我哋講:唔該飲完啖茶去埋單,好多客等緊檯用!然後唔理我哋一家呆哂轉身就走。我睇下個鍾,剛好8:29分。有家人火起想理論,但被勸阻拉住。阿媽食完放低筷子,即時叫我們埋單走,不以計較。事後心諗,唔出聲唔計較真係好咩?而我今日道出事情原委又點會是計較
😫😫😡😡我們一家人當場呆哂。
客等係客,食緊的唔係客?!
🤷🏻♀️人多係咁架啦🤷🏻♀️但使唔使咁赶呀~🤷🏻♀️
我睇下個鍾,剛好8:29分。
事後心諗,唔出聲唔計較真係好咩?
而我今日道出事情原委又點會是計較?而德記又會唔會重視返呢個問題,日後兼顧生意的同時,都兼顧返少少顧客既尊嚴?
30分鐘包落單包上菜包食完要求交檯,投胎都冇咁赶。
對於食野短時間就被店家赶客呢個問題,其實已屢見不鮮。但去到咁盡出到聲赶人埋單交檯,真係前所未有堪稱經典。
談及日後會唔會再食西環德記,我哋會考慮再三非必要決不再幫襯。
完。