2023-08-17 789 views
銅鑼灣食午餐,朋友推介凡高廚房的午餐,聽落好有藝術氣息,噤一於去試下呢個凡高廚房!原來就喺鵝頸橋消防局隔離;雖然要上十級樓梯先至有𨋢,但係都還算方便!去到門口真係掛滿梵高嘅作品;當然唔會覺得係真跡;而最有趣門口中放一隻鸚鵡仔!一進入餐廳最吸睛嘅地方,竟然係有將美式桌球檯!服務員仲話可以隨便打返盤桌球!內裏嘅裝修亦都充滿梵高嘅作品,同埋氣氛!十分有藝術氣息!我和朋友各點了一個午餐,我點了個烤加州鱸魚健康餐,朋友就點了個夾餅餐再加一個海鮮盤,我們兩個都加十蚊要沙律和湯!餐湯係蕃茄雜菜湯,飲落應該冇味精,比較健康,而健康沙律就是青蘋果和沙律菜,用橄欖油和醋來到調味相當清新!朋友的蜜瓜parma ham都好有特和色鮮味;至於鮮拼盤,裏面有六隻大蝦、六隻青口、兩隻生蠔和兩隻翡翠螺;擺盤相當精細,打卡首選!生蠔相當新鮮肥美,感覺係法國生蠔!翡翠螺都爽甜有鮮味;而青口就似係blue muscle,清甜可口!而蝦都好新鮮,蝦肉結實彈牙有鮮味;至於主菜方面的燒鱸魚:皮脆肉軟有魚汁,食落鮮甜脆口,很不錯;至於煙三文魚配夾餅,食落好有特色!而最後嘅El grade配薰衣草,好有特色嘅一杯伯爵茶!而咖啡就中規

!十分有藝術氣息

蕃茄雜菜湯和麵包

健康青蘋果沙律

!朋友的蜜瓜parma ham都好有特和色鮮味
煙肉蜜瓜

海鮮拼盤

!生蠔相當新鮮肥美,感覺係法國生蠔
新鮮生蠔

!翡翠螺都爽甜有鮮味
翡翠螺

煎鱸魚

;至於煙三文魚配夾餅,食落好有特色
煙三文魚夾餅

!而最後嘅El grade配薰衣草,好有特色嘅一杯伯爵茶
伯爵茶和法式燉蛋

!而咖啡就中規中矩!甜品方面嘅法式燉蛋都做到好有水準!可以講係一個食午餐嘅好去處!
2023-08-17
$200 (Lunch)
蕃茄雜菜湯和麵包
健康青蘋果沙律