2024-09-27 623 views
大前日(24-9-2024 Tue)正日生日請假,老公之前決定嚟食呢間,因為有蛋糕畫板俾老公畫,咁就book呢間嘅lunch。由於天雨影響路面交通關係,所以我哋遲咗,我有啲擔心,於是比book枱時間遲5分鐘左右,就打電話話我哋嚟𡁵,仍會留枱嗎?店員答會,慢慢。最後我哋遲咗約15分鐘至到。上到嚟,𨋢門口都已經好有藝術氣息,重養咗兩隻鸚鵡喺喥。入到去,佢哋按我嘅要求,安排咗窗邊枱俾我哋,坐低後,店員即介紹今日有兩個湯,一個係雜菜湯,一個係佢哋嘅招牌野菌忌廉湯,同今日嘅鮮魚係比目魚。睇完menu,我哋都揀行政套餐,我要$248.00嘅招牌炭燒澳洲新鮮羊架配羊肉濃汁。老公要$228.00嘅是日鮮魚,湯我哋就要晒兩種湯。落完單,首先係是日頭盤~凱撒沙律,我好耐冇食lu,蔬菜都幾大件,芝士落得啱啱好唔會太膩,不過受潮嘅煙肉碎有啲韌。3分然後餐包同餐湯到嚟,我先飲雜菜湯,見到有好多雜菜,味道酸少少但完全唔辣,啱我。3.5分招牌野菌忌廉湯呢?味道都幾濃,但有啲辣黑椒落得重手咗?3.5分而餐包係烘脆咗,本身都幾好食。5分等咗一段時間,medium嘅招牌炭燒澳洲新鮮羊架配羊肉濃汁到嚟,然後老公嘅比目魚都到

上到嚟,𨋢門口都已經好有藝術氣息,
重養咗兩隻鸚鵡喺喥。

睇完menu,

落完單,首先係是日頭盤~凱撒沙律,
凱撒沙律
3分
雜菜湯
3.5分

招牌野菌忌廉湯呢?
招牌野菌忌廉湯
味道都幾濃,但有啲辣黑椒落得重手咗?
3.5分
而餐包係烘脆咗,
餐包
本身都幾好食。
5分

招牌炭燒澳洲新鮮羊架配羊肉濃汁
然後老公嘅比目魚都到。
比目魚
見到擺盤都幾豐盛,羊架燒得好香,肉質鬆軟,
招牌炭燒澳洲新鮮羊架
蘸埋羊肉濃汁更好味;而配菜都有驚喜,烤得唔錯;大大pat薯蓉幼滑,但味道又有啲唔同。
4.5分
比目魚就好似冇調味,但亦煎脆咗,
比目魚
蘸佢嘅醬汁食係唔錯。
4.5分
甜品喇,端上嚟係法式焦糖燉蛋,
法式焦糖燉蛋
脆焦糖甜係必然,而燉蛋好滑,
唔錯。
4分
然後係餐飲,我要熱檸水,老幾公要咖啡。

我嗰杯冇乜問題,老公嗰杯冇落奶嘅就唔知喇,因為佢冇講。

然後,我哋order埋由$138.00到$158.00不等嘅凡高“畫布”蛋糕餐,揀$149.00嘅培茶蛋糕,由於我哋已有餐飲,店員主動話如果呢個唔要飲品,就減返飲品錢。好啊,唔該晒。

又等咗一陣,件蛋糕,忌廉顏料同”畫具‘到嚟,
凡高“畫布”培茶味蛋糕
佢初初畫小忌廉,但始終呢啲‘’顏料‘’較難控制,所以畫得唔好要重畫,改畫史廸仔,最後變咗halloween版。
凡高“畫布”培茶味蛋糕
畫完就食得,切開睇,白忌廉唔太多,蛋糕夾咗兩層培茶,
凡高“畫布”培茶味蛋糕
食落,就算唔多嘅白忌廉都好甜,培茶味淡香,但個心仍然好凍,可能因為要預長時間畫完畫至食,所以唔解咁耐凍拎出嚟。
2分
老公經過呢次畫畫經驗,我諗呢種畫都係適合畫風景。

環境:
冷氣有少少凍。
價錢:
最後佢喺“畫布”蛋糕餐喥,減咗$40.00,而全單九折後,埋單係$584.00。

其他:
喺openrice訂座可享全單九折優惠,但冇講明一定要用現金或payme埋單,呢點要留意。
2024-09-24
$292 (Lunch)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
餐包
招牌炭燒澳洲新鮮羊架配羊肉濃汁
招牌炭燒澳洲新鮮羊架
法式焦糖燉蛋
凡高廚房都算係香港比較少見既藝術主題特色餐廳🎨對住名畫食飯有一種置身係美術館嘅感覺😌絕對係一大享受呀😚我哋當日係weekday lunch黎都覺得好放鬆好寫意🤩🍝意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉($98)有2大隻虎蝦,唔痴殼,咬落好爽口新鮮😋意大利粉份量多兼彈牙,而且蒜味幾出😚🥩美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁($188)西冷已切好一條條上碟,十分貼心🤗調味方面亦好出色幾重黑椒味👍🏻唔夠味仲可以自己加鹽🧂➕$38套餐: 包沙律🥗、98%野菌忌廉湯、餐飲🥤、甜品)$38套餐幾抵食🤗先有招牌既野菌忌廉湯,質感唔係好厚嗰種,但野菌同忌廉湯味都好出好balance😋餐飲有茉莉花茶,好清新又夠特別😌不得不讚連套茶具都好靚呀😇當日是日甜品係芒果醬奶凍🥭作結,配左藍莓🫐士多啤梨🍓好fruity食完好滿足🤗畫布蛋糕🍰🎨見到menu上面仲有款好特別既蛋糕set叫畫布蛋糕🍰連餐飲,可以用提供既糖、顏色,發揮創意design個蛋糕🧑🏻‍🎨啱哂小朋友/情侶/朋友gathering又有得玩又有得食,下次唔洗趕返工會試下🤩

🍝意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉($98)
意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉

🥩美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁($188)
美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁

➕$38套餐: 包沙律🥗、98%野菌忌廉湯、餐飲🥤、甜品)
98%惹菌忌廉湯
餐飲有茉莉花茶,好清新又夠特別😌不得不讚連套茶具都好靚呀😇
餐飲
餐飲

甜品

畫布蛋糕🍰🎨
意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉
美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁
2024-10-07 198 views
凡高廚房一聽都關藝術元素,餐廳主題係美術館,入到去被藝術包圍,非常有特色餐廳weekday lunch $98起,加$38有齊沙律、餐湯、餐飲、甜品招牌野菌忌廉湯好足料,啖啖都係野菌,focaccia包香脆鬆軟意式虎蝦蒜片意大利粉 $98意粉上有2大隻虎蝦,咬落好新鮮爽口,而意粉有蒜香蕃西香味有al dente 口感,十分出色美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁 $168西冷已經切好上碟,非常方便,牛扒肉質軟屬,用刀輕輕一切已經切開,入口肉味香濃。配上新鮮爽脆沙律菜,好滿足最後店員送上香滑士多啤梨醬奶凍,同一杯餐茶為午餐畫上完美句號

意式虎蝦蒜片意大利粉 $98

美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁 $168

$150 (Lunch)
  • 98%野菌忌廉湯
遠離煩囂唔一定去郊區,搵一間有情調餐廳食餐飯都可以好好放鬆下~Venus揀餐廳唔一定要靚View,但一定要有品味裝修,舒服有情調,凡高餐廳已經嚟過幾次,食物高質、充滿藝術佈置,已經介紹好多朋友嚟過都話讚,今晚又同朋友食餐飯傾下計~4️⃣course set dinner-巴馬火腿沙律-Signature 99% 野菌忌廉湯 +$38-燒美國豬肋骨 $298-House desserts🥗前菜巴馬火腿沙律擺碟好靚🍽️沙律菜好新鮮爽口、巴馬火腿同芝士好夾,黑醋開胃,前菜都令人賞心悅目~🌱新鮮青檸梳打 $38行到熱熱地飲杯至fresh飲品醒神哂~好多青檸勁啱鍾意酸嘅我🫕Signature 99% 野菌忌廉湯,全野菌忌廉湯好香濃,啖啖湯有野菌粒好有咬感,加錢都值㗎!🥩主菜叫咗燒美國豬肋骨,賣相好吸引!切開係燒到剛好滑嫩豬肉,惹味醬汁好加分!配菜都好足料!有青瓜、黃茄子、茄子、椰菜花、薯仔、原條甘筍、車厘茄、沙律菜等,全部都烤+燒過增添風味,價錢好抵食,性價比高!🥛House desserts係牛奶奶凍,奶味濃郁,食到飽飽食個甜品滿足哂🦐意式馬賽海鮮飯 $208海鮮鋪滿面,有青口、大蝦、帶子,香

4️⃣course set dinner
-巴馬火腿沙律
-Signature 99% 野菌忌廉湯 +$38
-燒美國豬肋骨 $298
-House desserts

🌱新鮮青檸梳打 $38

🦐意式馬賽海鮮飯 $208
海鮮鋪滿面,有青口、大蝦、帶子,香滿忌廉撈勻每粒珍珠米,綿滑口感好滿足

🎨凡高「畫布」蛋糕餐$138
有得食有得玩~甜品都可以畫畫,雪糕蛋糕用色盤盛載,餐具係調色刀,隨意係蛋糕畫畫,玩味十足!大家睇唔睇得出我畫咩呢?

凡高廚房
📍地址:銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室
2024-09-24
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 意式馬賽海鮮飯
  • 燒美國豬肋骨
  • 凡高「畫布」蛋糕餐
凡高廚房,以梵高的為靈感,藝術裝點間,品味意式美饌。特色菜肴如意式輕煎虎蝦蒜片粉、芝士焗龍蝦粉,還有98%野菌忌廉湯,順滑菌粒,口碑載道。我哋特登為咗最近新出嘅甜品中,凡高「畫布」蛋糕所以嚟(是雪糕蛋糕,好好味),用畫板送上可以自由創作,「畫布」蛋糕創意無限,美味與藝術的完美融合,為食客帶來獨特體驗。叫咗個set share食,前菜有:意式煙三文魚碟,不僅是味覺上的盛宴,更是視覺上的藝術。精選的新鮮三文魚,煙熏工藝恰到好處,保留了魚肉的細膩與鮮美。羅宋湯,搭配外酥內軟的餐包,麵包吸收了湯汁後更加美味,一口湯一口包,正。主菜叫咗:炭燒美國西冷牛扒,選用優質美國牛肉,經過炭火的洗禮,外表形成一層誘人的焦香外殼,鎖住了肉質的鮮嫩與多汁。每一口都能感受到牛肉獨特的香氣與口感。另外叫咗個share食,辣肉腸薄餅,薄餅的邊緣微微翹起,中心則承載著豐富餡料。薄餅底部烤得恰到好處,帶著一絲焦脆,而內餡則是溫熱柔軟。除咗頭先講嗰個凡高「畫布」蛋糕,個set嘅甜品甜品都好精緻,甜而不膩。總括高質,呢度嘅set永遠不會令你失望。

叫咗個set share食,前菜有:

主菜叫咗:

總括高質,呢度嘅set永遠不會令你失望。
2024-09-08
  • 凡高「畫布」蛋糕
  • 餐包
  • 是日甜品
  • 歐陸式前菜小食
  • 雜菜湯
  • 炭燒美國安格斯西冷牛扒
2024-10-01 115 views
午餐🍽食物:👉🏻 意式虎蝦蒜片意大利粉🍜🍜2隻烤過的大虎蝦,爽口彈牙,感覺好新鮮,意粉輭硬適中,有口感,配上蒜片夠哂惹味!😜👉🏻 美國頂級西冷🥩沙律配柚子醋沙律汁牛扒約7成熟,肉質鮮嫩,牛味香濃,本身非常好味,加埋店員特別推介的芥辣醬,帶少許鹹香味,咬落唔攻鼻,很好👌🏼!只加$38就可享套餐:包括以下:沙律+餐湯+餐飲+甜品🍎🥗蘋果沙律:蘋果鮮甜爽,沙律菜新鮮脆嫰,完全唔覺苦澀味,油醋汁加少許蜜糖烹煮過,酸甜清新,好夾👍👍🥕🥣蔬菜湯:一般蔬菜湯都偏酸,但這款味道剛剛好,夠哂開胃🤤!🍄‍🟫🥣磨菇湯:好濃郁的磨菇味,真材實料,口感順滑🍋☕️熱檸茶:檸檬新鮮,忍不住食晒甜品:奶凍香滑,好有奶味,配合新鮮的水果,一流!👍👍🏠環境:餐廳雖座落銅鑼灣閙市,卻像置身於充滿藝術氣氛的歐洲餐館,令你暫時忘卻繁囂的生活,好舒適寫意🥰讓人煩惱盡消噢!🤗🤗
西冷牛扒🥩
巨型虎蝦

午餐🍽食物:
👉🏻 意式虎蝦蒜片意大利粉🍜🍜

👉🏻 美國頂級西冷🥩沙律配柚子醋沙律汁

只加$38就可享套餐:包括以下:沙律+餐湯+餐飲+甜品

🍎🥗蘋果沙律:
蘋果鮮甜爽,沙律菜新鮮脆嫰,完全唔覺苦澀味,
油醋汁加少許蜜糖烹煮過,酸甜清新,好夾👍👍

🍄‍🟫🥣磨菇湯:
好濃郁的磨菇味,真材實料,口感順滑

🍋☕️熱檸茶:檸檬新鮮,忍不住食晒

甜品:奶凍香滑,好有奶味,配合新鮮的水果,一流!👍👍

🏠環境:
2024-09-26
$200 (Lunch)
西冷牛扒🥩
巨型虎蝦
2024-09-23 218 views
一間充滿藝術氣息既西餐廳餐廳內有大題凡高主題裝飾品,壁畫、擺設等🎨,氣氛舒服,令人有好既用餐心情😀餐湯🔸俄羅斯菜湯俄羅斯菜湯是一款素湯,融合左各種蔬菜既味道,酸甜適中,營養豐富,非常開胃👍🏻🔸野菌忌廉湯野菌忌廉湯質地非常順滑,口感濃厚,用料十足😀主菜🔸西班牙紅椒粉無皮雞肉串伴薯蓉去皮雞肉串烤得恰到好處,外焦內嫩,絕不油膩,紅椒粉的香氣為整道菜增添了獨特的風味🤤🔸美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁這份沙律以新鮮的西冷牛肉為主角肉質鮮嫩得來有咬口,肉汁香濃,牛味豐富搭配清新的沙律菜和柚子醋🥗形成了清爽的口感☺️總結: 👉餐廳菜品多樣化,每道菜都有其特色,無論是湯品還是主菜都值得一試👉除左環境優雅舒適,服務態度也非常友好,是個聚餐的好地方😀
一間充滿藝術氣息既西餐廳

餐湯
🔸俄羅斯菜湯

🔸野菌忌廉湯
野菌忌廉湯質地非常順滑,口感濃厚,用料十足😀

主菜
🔸西班牙紅椒粉無皮雞肉串伴薯蓉

🔸美國頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁
這份沙律以新鮮的西冷牛肉為主角
肉質鮮嫩得來有咬口,肉汁香濃,牛味豐富
搭配清新的沙律菜和柚子醋🥗形成了清爽的口感☺️

總結:
👉除左環境優雅舒適,服務態度也非常友好,是個聚餐的好地方😀
2024-09-21 181 views
做咗阿媽嘅都知,媽媽metime嘅重要性,今次我就約咗我嚟到東區識嘅第一個朋友,趁小朋友返哂學,梗係要好好享受一下寧靜嘅午餐啦!今次嚟到凡高廚房,門外已經好有 feel,除咗靚靚嘅油畫,仲有西式嘅後花園感覺。而我哋被安排坐喺窗邊,仲咁啱坐正喺呢個靚靚打卡位隔離,真係好靚仲好舒服,咁嘅環境下食西餐,真係環境都100分。我哋就叫咗兩個 set,分別加咗 $28 湯 + 飲品;$38 沙律 + 湯 + 飲品。而餐湯係 Cream Mushroom Soup,個湯好重蘑菇味,勁啱我,仲會配埋多士,西湯配多士 perfect match!而是日沙律係青蘋果沙律,醬汁係醋,酸酸地好開胃。主食:美國頂級西冷配柚子醋沙律,牛排7成熟煮得剛剛好,唔會太生,好好味!另外柚子醋沙律都好好食,配埋一齊食就唔會覺得牛排太漏。主食2 :意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉,呢個粉超級香,一放落枱即刻就俾佢嘅香氣吸引,想講虎蝦係超好食,煎到好香好入味,意粉唔會太淋,軟硬到剛剛好,加埋三色椒同紫洋蔥,成個粉都好夾好好食,調味剛剛好。當然唔少得甜品啦!呢個奶凍真係唔會太凍,有少少奶味,再配埋個士多啤梨醬,好 fresh 好好食,好

而是日沙律係青蘋果沙律,醬汁係醋,酸酸地好開胃。

當然唔少得甜品啦!呢個奶凍真係唔會太凍,有少少奶味,再配埋個士多啤梨醬,好 fresh 好好食,好滿足。

最後,飲品我都係繼續我嘅至愛熱咖啡,朋友就揀咗茉莉花茶,花茶杯好靚,茉莉花味好香淡淡地好解膩;至於咖啡,奶同糖都可按個人喜歡自行添加。

我哋完美咁避開咗午市繁忙時間,我哋走嗰陣就開始多人,想講呢到超多影相位,記住想影靚相就著靚啲,影完相再慢慢嘆個午餐,真係好完美好滿足。

2024-09-12
$183 (Lunch)
2024-09-18 230 views
一直很想去凡高廚房是因為被它們的主題環境吸引以凡高藝術品為主題餐廳裡面由配色到傢俱都讓人沉浸到凡高的藝術世界為了呈現畫作裡的場景甚至把畫作裡的桌球枱和椅子都放在餐廳裡當日侍應的服務態度也很好 會時刻注意客人的需要🔹️ 4-course Set Dinner - 火焰護心肉牛柳串 $378四道菜套餐包括一份前菜、餐湯、主食、甜品和飲料我們怕吃得太撐 所以點了一份套餐分享另外再單點其它食物前菜選了巴馬火腿沙律 巴馬火腿的味道剛好 吃得到鹹香和油脂味 但沒有過鹹用意大利黑醋配沙律菜很開胃餐湯+$38升級了Signature 99%野菌忌廉湯平常在家裡煮野菌忌廉湯太麻煩了而這裡的野菌忌廉湯標榜用大量手工磨碎的野菌喝下去能嚐到濃濃的野菌味和顆粒感 推薦附送的餐前芝麻包外脆內軟太好喝了所以我們另外多點了一碗 (單點$88)主菜火焰護心肉牛柳串的牛柳大塊又軟腍牛味非常濃郁以串串形式伴似蔬菜和薯條等等有肉有菜很均衡 份量也十足至於甜品 除了有當天甜品 (通常是一塊小蛋糕)還可以加錢升級吃其它的甜品最後我們+$48升級要了朱古力心太軟除了一個朱古力心太軟外還有一球雲呢拿雪糕、忌廉和士多啤梨心太軟火候控制得
一直很想去凡高廚房是因為被它們的主題環境吸引
以凡高藝術品為主題
餐廳裡面由配色到傢俱都讓人沉浸到凡高的藝術世界
為了呈現畫作裡的場景
甚至把畫作裡的桌球枱和椅子都放在餐廳裡
當日侍應的服務態度也很好 會時刻注意客人的需要

四道菜套餐包括一份前菜、餐湯、主食、甜品和飲料
我們怕吃得太撐 所以點了一份套餐分享

平常在家裡煮野菌忌廉湯太麻煩了
而這裡的野菌忌廉湯標榜用大量手工磨碎的野菌
喝下去能嚐到濃濃的野菌味和顆粒感 推薦
附送的餐前芝麻包外脆內軟
太好喝了所以我們另外多點了一碗 (單點$88)

主菜火焰護心肉牛柳串的牛柳大塊又軟腍
牛味非常濃郁
以串串形式伴似蔬菜和薯條等等
有肉有菜很均衡 份量也十足

至於甜品 除了有當天甜品 (通常是一塊小蛋糕)
還可以加錢升級吃其它的甜品
最後我們+$48升級要了朱古力心太軟
除了一個朱古力心太軟外
還有一球雲呢拿雪糕、忌廉和士多啤梨
心太軟火候控制得很好
一切開裡面有大量朱古力流心流出來
朱古力味非常濃郁 不過甜

🔹️ 凡高畫布蛋糕餐 - 配咖啡/茶 $138
來這裡建議一定要點這道非常符合主題的蛋糕套餐
以蛋糕作為畫布
用餐廳提供由果醬、牛油、奶油等元素組成的各種顏色
親手創作屬於自己獨一無二的美味藝術品 好玩好又吃
套餐我們選了玫瑰花茶
加了很多玫瑰 味道突出
跟蛋糕非常搭

2024-09-17 182 views
可以畫畫嘅餐廳😂環境不錯以畢加索作主題,餐廳周圍都佈滿畢加索風格的畫像~見到可以喺蛋糕上可以畫畫,係佢哋signature cake,發揮自己嘅創意,着唔同顏色塗抹喺蛋糕上,創作獨一無二嘅蛋糕!我今次係根據畢加索其中一幅畫去畫,畫畫下都唔錯😌😌食物方面,整體都屬中上,尤其係蘑菇湯,非常濃郁,又好多款嘅菇熬製而成!真係好好飲!沙律蔬菜新鮮;意大利飯醬汁都好creamy,蘑菇Juicy~~Ribs好淋
可以畫畫嘅餐廳😂環境不錯

2024-09-11 292 views
凡高廚房 ——— 以印象派畫家梵高作品為主題嘅沉浸式餐廳!係呢度,每一個細節由餐墊到牆面,再到各種佈置,都與梵高嘅藝術息息相關👩🏻‍🎨👨🏻‍🎨客人可以置身於色彩斑斕嘅藝術氛圍中,感受梵高嘅創作靈感,同時品味美食〰️一個好獨特嘅感官體驗🍝意式虎蝦蒜片意大利粉虎蝦鮮嫩,蒜香四溢,搭配滑順嘅意大利粉,令人回味無窮🍔美式牛肉芝土漢堡包外焦內嫩,厚實牛肉餅與融化芝士完美結合,炸薯條金黃酥脆,增添口感層次🍰 凡高「畫布」蛋糕可以親手創作獨一無二美味嘅藝術品!好好玩,仲好好食,冷凍外皮蛋糕夾層搭配綿密的奶油和新鮮水果,甜而不膩,口感細膩,令人難以抗拒📷凡高廚房絕對係值得嚟打卡嘅餐廳~除咗嚟食套餐,約埋一班朋友嚟開Party,都非常推薦💁🏻‍♀️💁
凡高廚房 ——— 以印象派畫家梵高作品為主題嘅沉浸式餐廳!

🍝意式虎蝦蒜片意大利粉
虎蝦鮮嫩,蒜香四溢,搭配滑順嘅意大利粉,令人回味無窮

🍔美式牛肉芝土漢堡包

🍰 凡高「畫布」蛋糕

2024-09-09 244 views
其實本身自己一向都好少去食意大利菜🇮🇹今次難得有朋友喺外國返黎話想去食意大利菜🇮🇹咁就上網搵下睇下銅鑼灣邊度有得食~喺OpenRice搵左呢間凡高廚房話有梵高嘅作品,所以走去試吓。我去到真係俾個裝修嚇親,唱牆紙全部大部份都係梵高嘅作品。仲有好多擺設,另外估唔到個餐廳會有擺張桌球枱喺度。真係有衝動問吓係咪可以打🤣完全好似入咗童話世界一樣點左其中一樣係意識千層麵千層麵係即叫即焗,濃厚芝士加肉醬好惹味另外嗌咗個豬肋骨豬肋骨加埋個醬汁好好味,重點一啲都唔係好多汁。下次要帶多幾個朋友嚟試吓不是試食!
其實本身自己一向都好少去食意大利菜🇮🇹

點左其中一樣係意識千層麵
千層麵係即叫即焗,濃厚芝士加肉醬好惹味

另外嗌咗個豬肋骨
豬肋骨加埋個醬汁好好味,重點一啲都唔係好多汁。

下次要帶多幾個朋友嚟試吓

不是試食!

最近暑假 舊同學約年度相聚佢地介紹去呢間位於銅鑼灣的樓上西餐廳一出lift已經被門口的畫作震懾這間以梵高為主題的西餐廳餐廳內外 以至每件佈置都是精心挑選感覺好似去左藝術作品展般除左裝飾靚 餐具都好有藝術氣息令我這個藝術細胞0的人都精神一振欣賞著店主每一個角落的精美佈置 點了晚市套餐 包前菜、餐湯、甜品同埋餐飲前菜是parma ham salad,先開一開胃餐前包一點都不隨便外鬆脆內外軟又香芝麻味 個餐湯我們加了$38 換這個98%野菌忌廉湯佢哋用咗八款不同嘅野菌手工磨碎製作而成味道都不得了而且加左黑松露令味道更有層次 //意式千層麵 $188//千層麵係即叫即焗表面既芝士焗至焦香千層麵大概有4-5層每一層中間都有好多肉醬肉醬有好多肉碎 味道酸酸甜甜芝士既份量仲好澎湃 芝士控必愛//燒美國豬肋骨 $298//這個豬肋骨配燒烤汁豬肋骨醃得夠味肉質軟淋嫩滑多汁 好易切到肉出黎加咗香草同特製燒烤醬燒得好香好惹味最欣賞是餐廳將特製燒烤醬先塗滿整個碟上令食客吃每一口都可以感受到惹味這就是與眾不同的藝術細胞吧另外伴碟的蒜蓉香草醬薯角沾滿了燒烤醬配搭得剛剛好跟餐加錢配signature特飲- The
最近暑假 舊同學約年度相聚

感覺好似去左藝術作品展般
除左裝飾靚 餐具都好有藝術氣息
令我這個藝術細胞0的人都精神一振
欣賞著店主每一個角落的精美佈置

點了晚市套餐 包前菜、餐湯、甜品同埋餐飲
前菜是parma ham salad,先開一開胃
餐前包一點都不隨便

令食客吃每一口都可以感受到惹味
這就是與眾不同的藝術細胞吧
另外伴碟的蒜蓉香草醬薯角
沾滿了燒烤醬配搭得剛剛好

跟餐加錢配signature特飲- The Starry Night
凡高主題的餐廳當然要叫返符合主題的特飲Starry Night
Blue Curacao酒加Lemonade再配上soda
藍綠色的星月夜視覺 入口清甜
個人黎講好鐘意

//凡高畫布蛋糕set – 朱古力蛋糕 配咖啡 $138//
是夜重點是這個飯後甜品
要在自己既甜品上面畫畫
自己落手落腳製造一幅DIY既畫作
餐廳以一舊白色的長方體類似畫布的造型作為畫布上桌
再配以各種顏色的果醬、奶油等元素
讓食客自己發揮創意去設計屬於自己的甜品
當食客畫完同裝飾屬於自己既蛋糕之後
再品嚐蛋糕的味道是很特別的體驗

餐牌:

2024-08-27 310 views
呢間以凡高畫作做主題嘅餐廳,不但到處都係適合打卡嘅角落,而且佢地嘅炭燒西冷牛扒更令我留下唔錯嘅印象☺️除左因為炭燒令其香氣份外濃郁,牛扒本身既有彈性亦鮮嫰,縱使有筋,都唔難切開同唔會過韌👍🏻 而煎比目魚外皮香脆,油香豐富,如果魚肉嘅調味再鹹少少就更好🤏🏻雖然呢個四道菜晚市套餐已包括有心思嘅奶凍甜品 (擺盤貫徹藝術風格,而且綿滑好味😋),但喺好奇心驅使下我亦另外叫左佢地玩味十足嘅畫布蛋糕😆 呢件蛋糕可以俾客人隨意畫上獨一無二嘅款式,佢地會預先將蛋糕雪硬啲,俾客人慢慢設計,所以唔怕蛋糕會溶🤭 而蛋糕面頭應該係糖霜之類🤔 所以我建議畫完同影完相之後,主力食裡面嘅朱古力味蛋糕比較好。個人覺得呢個適合情侶或閨密製造共同回憶💚餐廳度有部鋼琴,聽講偶爾會有鋼琴演奏或其他音樂會,睇下下次來有無機會欣賞到☺️
炭燒美國西冷牛扒

煎比目魚

畫布蛋糕

餐廳以印象派畫家梵高作品為主題,由餐墊到牆身,以至各種佈置,都同畫作息息相關,客人可以融入「夜間咖啡店(Café Terrace at Night)」設置,想像一下置身於法國阿爾勒🤠意式馬賽海鮮飯 飯粒充滿海鮮高湯,海鮮有帆立貝、青口及大蝦。4-course set dinner 巴馬火腿沙律 - 汁料用黑醋,作前菜開胃。是日餐湯 - 雜菜湯,味道唔算濃烈,配搭西式餐包。Fish of the day - 比目魚,份量唔太大,魚片香脆,配菜排列可愛。Creme Brûlée - 亦是迷你版,最鍾意敲表面焦糖層。玫瑰花茶 - 邊飲邊沉浸於環境之中,有貴婦feel。焙茶畫布蛋糕 - 玩味十足,偽顏料由牛油做成,可以在蛋糕上自由作畫。🛎️必試指數:8/10🔆

意式馬賽海鮮飯
飯粒充滿海鮮高湯,海鮮有帆立貝、青口及大蝦。

4-course set dinner
巴馬火腿沙律 - 汁料用黑醋,作前菜開胃。

是日餐湯 - 雜菜湯,味道唔算濃烈,配搭西式餐包。

玫瑰花茶 - 邊飲邊沉浸於環境之中,有貴婦feel。

🛎️必試指數:8/10🔆
2024-08-19