2020-11-18 510 views
-🦄凡高廚房 @vangoghkitchen-烤加州鱸魚柳血橙蜂蜜汁伴意式雜菜 Hkd158Rating🌕🌕🌕🌖🌑-⚠️建議大家可以先訂座之後再去食😌⚠️加$10可以同時享用頭盤及餐湯🥣⚠️所以圖中所示係我加左$10之後嘅份量😌-近排比我發現到原來銅鑼灣都有間唔錯嘅西餐廳🍴聽個名就好有藝術氣息🎨叫凡高廚房🤣入面嘅裝修風格都唔錯🥰係啲油畫藝術風🙊最緊要嘅一樣嘢係佢有提供健康午餐🥣每一個午餐都列咗卡路里資料😳出面好少餐廳會咁所以我呢度由頭盤到主菜再食埋甜品只係360卡路里當然我會自己再加50左右 有時都唔可以盡信啲數字不過就算加埋都只係400左右 其實以出街食飯來講真係唔太HEAVY😌仲要食咗咁多咁多嘢好滿足🤩好啦同大家介紹返我食嘅呢個健康午餐先😏-由頭盤🥖+餐湯🥣+沙律🥗開始講起🔥-🥣俄羅斯野菜湯+番茄麵包🥖好鍾意佢嘅番茄野菜湯🥰送到過嚟係熱辣辣🔥而且野菜好足料😳冇諗過入面會有咁多野菜粒都會飲到番茄嘅鮮甜👻個湯唔會太油膩👍🏻另外個麵包都係十分之鬆軟😬少少脆🤙🏻同埋係暖暖哋嘅🤭所以食落都好舒服😌不過佢係完全冇番茄味🤣我就自己浸湯食😆個包係完完全全吸取曬所有湯嘅番茄精華😋真係超正唔係講笑 雖然變咗
🦄凡高廚房 @vangoghkitchen

係就咁用鹽同油做調味料😗不過略嫌有少少油膩
但整體而言呢個主菜都唔錯 感覺上營養幾均衡👌🏻
💛法式焦糖燉蛋🍮
[60Kcal]
呢個真係不得不提😋作為呢餐好美好嘅一個句號。

平時好少可會食焦糖燉蛋😗佢啲糖真係不了🤣

好耐都冇食過一餐飯係咁滿足🥰不過咁
如果佢哋嘅健康套餐有多啲選擇就好😆
咁我先至會有再去食嘅機會🤣而家多數係肉類💔
2020-11-17
$168 (Lunch)
2020-09-10 1746 views
一直都好想去呢間充滿藝術氣息嘅餐廳,梵高嘅畫受到咁多人嘅追捧,凡高廚房又係咪一樣呢?🤣🤣🤣🔱行政套餐 ($188) ✴️是日頭盤:Caesar salad蔬菜好新鮮加少少煙肉碎,幾香口✴️餐湯:98%野箘忌廉湯超足料,濃郁嘅菇菌味!有少少松露嘅味💕✴️Main course:招牌炭燒澳洲新鮮羊架配羊肉濃汁賣相吾錯,不過羊架就細件咗少少🤏🏻有得揀幾成熟!今次揀左8成熟,見到少少粉嫩嘅肉,吾算好羶,非常大眾化!好喜歡佢吾會落過多嘅香料蓋過肉嘅鮮味,食到羊肉嘅原味👍🏻配菜多樣化,有翠肉瓜,薯角等!薯角做得幾出色,不會太油膩,軟硬適中,蘸香草汁,美味可口🤪🤪🤪✴️甜品:朱古力Mousse蛋糕(是日精選)入口即溶~朱古力如果做到特濃會更好!而家係牛奶味較重~✴️熱咖啡💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟想點款平啲,可以揀精選午餐 ($98)✴️是日餐湯 (雜菜湯) 或 沙律✴️Main course :香煎三文魚柳伴忌廉汁意大利飯三文魚皮煎得幾香脆,魚柳已經去曬骨,口感都頗鮮美🐟意大利飯都好Creamy😍✴️甜品: 朱古力Mousse蛋糕(是日精選)✴️熱檸水💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟餐廳環境浪漫,有氣氛,而且好多梵高嘅畫,經

🔱行政套餐 ($188)

✴️是日頭盤:Caesar salad
蔬菜好新鮮加少少煙肉碎,幾香口

✴️餐湯:98%野箘忌廉湯
超足料,濃郁嘅菇菌味!有少少松露嘅味💕

✴️Main course:招牌炭燒澳洲新鮮羊架配羊肉濃汁

✴️甜品:朱古力Mousse蛋糕(是日精選)
入口即溶~朱古力如果做到特濃會更好!而家係牛奶味較重~
✴️熱咖啡
💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟

想點款平啲,可以揀精選午餐 ($98)
✴️是日餐湯 (雜菜湯) 或 沙律

✴️Main course :香煎三文魚柳伴忌廉汁意大利飯
✴️甜品: 朱古力Mousse蛋糕(是日精選)
✴️熱檸水
💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟
餐廳環境浪漫,有氣氛,而且好多梵高嘅畫,經過精心佈置,非常適合喜歡拍照📷/打卡的你!!
2020-07-25 1751 views
喺銅鑼灣附近做完野,同同事去咗就近嘅呢間「凡高廚房」吃午餐。餐廳裝修富有藝術氣息🎨,感覺奇幻又神秘,同時可以在優雅且舒適的環境下品嚐佳餚美酒 🍷最近新冠肺炎肆虐,餐廳亦有進行離子消毒,定期噴灑消毒劑,桌上也有酒精搓手液供顧客使用,確保衛生,保證食客食得安心又放心~午市時段設有精選午餐,也有經營養師評估的健康午餐,選擇眾多,花多眼亂。最近更有抗疫午餐或晚餐外賣自取優惠,最低至四七折起,歡迎外賣哦蘋果田園沙律🥗雜錦沙律菜新鮮翠綠,紅蘋果好爽脆,配上清爽蘑菇,清新開胃又健康的前菜蕃茄羅勒意式烤法包餐包翻熱後好鬆軟,羅勒及蕃茄味好突出🍅忌廉蘑菇湯湯質感濃稠,能品嚐到粒粒細碎的蘑菇蓉,同時充滿忌廉奶香,好好飲啊!😋牛柳粒忌廉汁意大利飯🐮意大利飯頗有嚼勁,忌廉汁濃稠適中,每粒飯都充分吸收左醬汁嘅精華!牛柳粒滿有牛肉香,非常滋味炭燒素漢堡扒伴意式雜菜薯粒素漢堡扒採用Beyond Meat品牌,賣相滿分,外型好似真嘅漢堡扒一樣!以100%植物製作,口感、味道、色香味及營養價值都猶勝傳統牛肉漢堡扒~配上香蒜雜菌,好香口,健康又有營NatVia法式焦糖燉蛋呢個焦糖燉蛋採用NatVia健康糖製造,關注健康或

蘋果田園沙律🥗

蕃茄羅勒意式烤法包
餐包翻熱後好鬆軟,羅勒及蕃茄味好突出🍅

忌廉蘑菇湯

牛柳粒忌廉汁意大利飯🐮

炭燒素漢堡扒伴意式雜菜薯粒

NatVia法式焦糖燉蛋
呢個焦糖燉蛋採用NatVia健康糖製造,關注健康或糖尿病患者都可食用👍🏻燉蛋口感嫩滑,甜度適中,充滿蛋香🥚

玫瑰三高茶🌹
最後嘆返杯玫瑰三高茶,嚴選頂層嫩葉,高抗氧化,高天然礦物質,可以改善三高問題👍🏻
$150 (Lunch)
4 day(s) ago 0 views
今日諗唔到食咩上左eatixx app睇下有咩平靚平野見到依間野15:00有50%off就即刻book左係樓下見佢有8折單又攞埋上到去環境幾好幾靚又得意職員話eatixx app 訂位就只有主菜單有半價野飲甜品等等就冇係價錢計算過之後發現Eatixx app book台既折扣都唔夠佢本身個原價set平仲要本身佢地自己做緊set有8折仲抵當我地落單要8折set既時候職員就話唔俾因為我地係app book台所以一定要食貴野感覺搶錢....Super bad feeling....好多餐廳都有依個問題,只要係app book台就只可叫主菜單但冇一間係唔可以叫佢地既折扣set 囉只可以話佢地係特別既一間咁特別咁我就留返俾其他人食啦
今日諗唔到食咩

當我地落單要8折set既時候
職員就話唔俾
因為我地係app book台
所以一定要食貴野
感覺搶錢....
Super bad feeling....

好多餐廳都有依個問題,
只要係app book台就只可叫主菜單
但冇一間係唔可以叫佢地既折扣set 囉
只可以話佢地係特別既一間
咁特別咁我就留返俾其他人食啦
2020-12-15 42 views
早前到訪凡高廚房,發現比幾年前嚟過嘅相唔同,原來係因為佢有少少裝修咗,靚咗,特登坐新裝修嘅圓枱,好有藝術風味!健康餐是日精選:至尊墨魚汁pizza$168,11寸😍🤤食到Lamlam脷,仲有健康餐食完夜晚唔怕肥🤩第一次見墨魚汁pizza,黑色咁好搞笑,但係估唔到又幾好食,有墨魚香味,表面嘅材料都好豐富添!同朋友仔食健康餐,雜菜湯都幾大份,好多雜菜嘅蔬菜,幾清香。沙律都比想像中豐富,可以自己家黑醋同埋橄欖油,仲有少少水果片,蕃茄等等好新鮮而且亦都小清新。主菜方面就朋友食為主,不過見到賣相好靚,個粉好吸引呀!最後食甜品呢個都係卡路里好低嘅焦糖燉蛋,表面同樣香脆,味道香甜又滑。健康餐仲有杯茶,洋甘菊同玫瑰都唔錯!MENU:
健康餐

同朋友仔食健康餐,雜菜湯都幾大份,好多雜菜嘅蔬菜,幾清香。
主菜方面就朋友食為主,不過見到賣相好靚,個粉好吸引呀!
最後食甜品呢個都係卡路里好低

嘅焦糖燉蛋,表面同樣香脆,味道香甜又滑。
健康餐仲有杯茶,洋甘菊同玫瑰都唔錯!

MENU:
2020-12-09 39 views
第一次係男朋友帶我黎,先知銅鑼灣有間咁有氣氛嘅樓上餐廳。最近朋友生日就諗到帶佢黎慶祝因為本身冇諗住寫食評,所以冇影晒全部菜式。大部分相都係第一次去時影嘅,第二次去時又叫返啲相同菜式,同之前一樣高水準。🥣「餐湯」個人認為一定加錢換98%野菌忌廉湯,份量都幾多飲完都飽飽地,所以如果細食嘅話,建議唔好咁快飲晒,留返啲位俾主菜~🍴「香煎法國鵝肝」豪華套餐嘅美味前奏,擺盤十分精緻。🍤「海鮮拼盤」掛住食冇影到🤣只可以同你地講生蠔好新鮮好好味!!擺盤都好靚🥩「牛扒」都係冇影到,叫咗5成熟,煎得啱啱好,好大份仲有配薯仔真係🍢「火焰美國Prime護心肉牛柳串」,終於有影到。因為太驚豔,所以一定要影下。燒緊嘅相係段片嘅截圖。本身以為咁誇張嘅菜式,應該係得個樣好睇先知食落都有驚喜,牛柳軟硬適中,同啲醬汁好夾。雖然望上去好似好少咁,但大大舊食起身就覺得好滿足。最後甜品焦糖燉蛋、心太軟都冇令人失望,不過飽到食唔落喇...豪華嘅一餐完美結束!本身真係冇諗住寫食評,因為食物質素同店員服務太好先寫。下次有特別日子會再幫襯!
第一次係男朋友帶我黎,先知銅鑼灣有間咁有氣氛嘅樓上餐廳。
最近朋友生日就諗到帶佢黎慶祝

🍴「香煎法國鵝肝」豪華套餐嘅美味前奏,擺盤十分精緻。
香煎法國鵝肝

本身以為咁誇張嘅菜式,應該係得個樣好睇

火焰美國Prime護心肉牛柳串

豪華嘅一餐完美結束!
心太軟

本身真係冇諗住寫食評,因為食物質素同店員服務太好先寫
。下次有特別日子會再幫襯!
Celebration
Birthday
香煎法國鵝肝
心太軟
火焰美國Prime護心肉牛柳串
在銅鑼灣行完街!見之前有朋友嚟過尼渡食!咪過嚟試吓囉上到嚟只得一枱客!可能由於今日係閒日,所以唔多客原來尼渡打卡一流佢仲有下午茶仲可以坐到6點啲職員都好有禮貌而且叫我哋慢慢座!可以座到六點都可以
2020-11-23
Lunch
2020-11-14 47 views
今天約了好久不見的好友食lunch飯聚,打算找一間清靜的餐廳好好聊天。以前曾到過凡高廚房,感覺不錯,因此這次再次到訪。我們1pm到達,已被告知因稍後有客人預訂私人活動,要於2:30pm交枱。人家做生意,規定1.5小時的時間也很合理,於是我們便入座了。我們叫了精選午餐,食物質素中規中矩,但一個餐不到$100,有齊餐湯、主菜、甜品、飲品,性價比高。坐了大半小時約1:45pm左右,2:30pm的活動團體人士陸續到達。他們有表演活動,所以場內早已set好咪高峰。該批人士到達後便開始set場、試咪,試咪聲浪之大,完全蓋過我和朋友說話的聲音,很影響交談。試咪斷續多次,雖然煩厭,但時間不算太長,仍勉強可接受。然而,大約2:20pm左右,在其他食客還未離開時,他們的私人活動似乎提早開始了!!一位表演者站到咪高峰前獻唱,聲浪甚大,我們完全無法交談,極度滋擾。更甚的是,該表演者是在·沒·有·戴·口·罩·旳情況下高歌!!!而表演者前亦沒有任何擋板阻隔!!我們作為食客脫了口罩正在進食,這私人活動歌手卻不戴口罩大噴口水,令在場食客無端增加染疫風險,實在極度無奈!!既無法交談,又擔心染疫,我們立刻喝完最後幾口飲品

然而,大約2:20pm左右,在其他食客還未離開時,他們的私人活動似乎提早開始了!!一位表演者站到咪高峰前獻唱,聲浪甚大,我們完全無法交談,極度滋擾。更甚的是,該表演者是在·沒·有·戴·口·罩·旳情況下高歌!!!而表演者前亦沒有任何擋板阻隔!!我們作為食客脫了口罩正在進食,這私人活動歌手卻不戴口罩大噴口水,令在場食客無端增加染疫風險,實在極度無奈!!既無法交談,又擔心染疫,我們立刻喝完最後幾口飲品匆匆離開。

我們明白該歌手並非餐廳安排,但既是私人活動,為什麼不是在其他食客離開後才開始?餐廳餐桌間設有隔板,卻容許這表演者如此影響其他食客,甚麼防疫措施也形同虛設。我們並非來參加活動,也完全沒興趣聽那歌手唱歌,卻被迫受到影響。希望餐廳顧及食客感受,控制好訂場交場時間,不要讓包場活動客人和普通食客時間重疊,以免雙方受到影響。

可能是我運氣不好剛好碰上有人搞活動,以致未能和朋友好好交談。未能聊天事小,萬一染疫事大。我很後悔選了這餐廳。
2020-10-17 265 views
本來在門口等過海巴士,返屋企戈邊食。見佢以凡高做主題,價錢唔貴,有人想食B餐千層麵,就去試吓。樓梯上一層,再搭lift 一層。兩點去到,仲有幾枱客食緊。幾好招呼,即刻擺餐具、斟水。全店以凡高畫作裝飾。頭盤 湯或沙律。加十蚊可以要晒。fb like 送鵝肝醬多士。主菜仲選咗A餐 卷餅。係好食嘅。之後主動上埋甜品 mousse 及餐茶。四道菜 平均$100 好滿足。
樓梯上一層,再搭lift 一層。
兩點去到,仲有幾枱客食緊。幾好招呼,即刻擺餐具、斟水。
全店以凡高畫作裝飾。
頭盤 湯或沙律。加十蚊可以要晒。
fb like 送鵝肝醬多士。
主菜仲選咗A餐 卷餅。
係好食嘅。
之後主動上埋甜品 mousse 及餐茶。
四道菜 平均$100 好滿足。
4 courses lunch
2020-10-17
$100 (Lunch)
4 courses lunch
2020-10-02 214 views
跟朋友約了吃生日飯餐廳光線柔和,牆上掛著很多不同的畫就像進入了一個畫廊,凡高的畫室還有個鞦韆絕對是一個的打卡位我跟朋友點了一個Set Dinner一個pizza,一個甜品🍮~~~~~~~~~~~~~帶子虎蝦伴墨魚汁意大利粉🍝這個墨魚汁🦑超濃郁超好吃😋大讚👍🏻不會像其他餐廳只有顏色沒有味道套餐配上前菜、羅宋湯、鵝肝醬多士下一次去我一定會再點這個意粉🤤~~~~~~~~~~~~~豪華至尊Pizza 🍕餡料豐富,而且是薄餅底不會厚得讓人飽死🤣蕃茄醬亦都讓人胃口更好心太軟伴雪糕主要是點來拍照留念的😋
跟朋友約了吃生日飯
餐廳光線柔和,牆上掛著很多不同的畫
就像進入了一個畫廊,凡高的畫室
還有個鞦韆絕對是一個的打卡位
我跟朋友點了一個Set Dinner
一個pizza,一個甜品🍮
~~~~~~~~~~~~~
帶子虎蝦伴墨魚汁意大利粉🍝
這個墨魚汁🦑超濃郁超好吃😋大讚👍🏻
不會像其他餐廳只有顏色沒有味道
套餐配上前菜、羅宋湯、鵝肝醬多士
下一次去我一定會再點這個意粉🤤
~~~~~~~~~~~~~
豪華至尊Pizza 🍕
餡料豐富,而且是薄餅底
不會厚得讓人飽死🤣
蕃茄醬亦都讓人胃口更好
心太軟伴雪糕主要是點來拍照留念的😋
2020-05-16
Dinner
Celebration
Birthday
2020-09-20 191 views
銅鑼灣有間開咗10幾年嘅餐廳,佢唔係係一啲好繁榮嘅地方開,反而係軒尼詩道嘅樓上鋪 ,可以喺呢個地方屹立不倒咁多年都真係好勁!入到去就覺得環境好靚,好多同梵高相關嘅元素,而且都好乾淨。午餐餐牌都有好多款式選擇,包括可能係比較高級少少嘅行政餐,普通嘅套餐,甚至乎計晒卡路里嘅健康餐都有。咁我哋就揀咗一個高級嘅行政餐同埋一個健康餐。行政A餐 - 羊架 $188有一個蘑菇湯,材料非常充足,可以話係必試!呢個餐好正呀,三件羊架時間覺得啱啱好而且調味適中,羊味好香,喜歡食羊的不要錯過。而且甜品方面係好吸引嘅奶凍,非常豐富呢!健康餐 A $78+$10有法式蕃茄清湯好清新但係蕃茄味道都好香,加$10就有得飲當然要加。蘋果沙律配搭一流,口味清新,加入一些黑醋,健康有益又美味。虎蝦蒜片意粉唔會太多油,但係份量豐富夠飽肚。焦糖燉奶好不錯,好似係用咗啲代糖去整,所以唔會太肥,但係可以享受同樣的美味。

入到去就覺得環境好靚,好多同梵高相關嘅元素,而且都好乾淨。

咁我哋就揀咗一個高級嘅行政餐同埋一個健康餐。
行政A餐 - 羊架 $188
有一個蘑菇湯,材料非常充足,可以話係必試!
而且甜品方面係好吸引嘅奶凍,非常豐富呢!

健康餐 A $78
+$10有法式蕃茄清湯
好清新但係蕃茄味道都好香,加$10就有得飲當然要加。
蘋果沙律配搭一流,口味清新,加入一些黑醋,健康有益又美味。
虎蝦蒜片意粉唔會太多油,但係份量豐富夠飽肚。
2020-09-02
Van Gogh Art Kitchen💕 Nice Art Theme💫..Van Go Kitchen💫 一間以梵高名畫🖼 為主題佈置而成既咖啡店,真係好有藝術色彩。一邊欣賞住各幅名畫作品🎨,一邊品嚐美酒🍷,一邊吃意大利菜餚🍽。優雅浪漫有格調,又滿有藝術氛圍既餐廳,未去得荷蘭🇳🇱,先來這裡欣賞一下吧,值得一試。.不得不說,正值疫情期間,枱與枱之間既隔板都係以凡高畫作為佈局板,好有心思啊啊啊。.llAppetizer / Daily Soup蕃茄湯🍲 有菜粒;青蘋果沙律🥗 滿開胃。.ll $88Spaghetti Shrimp w/ Tomato Sauce虎蝦🦐 好香口,意粉🍝 被濃濃蕃茄汁掛住。.ll $128Roasted Pork Rib w/ BBQ Sauce豬肋條🐽 軟淋入味又不痴牙,肉質好吃又不乾,推介呢。.l甜品 & 咖啡或茶]l $58Daily Dessert / Coffee or Tea最後甜品 生日月不可少💕。奶凍 & 雜莓芝士凍餅(Panna Cotta & Berries Cheese Cake),小小一件cake🍰,精緻又可口,美美的打卡照不可少啊。

l[是日頭盤、是日餐湯]l
Appetizer / Daily Soup

蕃茄湯🍲 有菜粒;青蘋果沙律🥗 滿開胃。

l[香煎虎蝦伴櫻的番茄汁意大利粉]l $88

虎蝦🦐 好香口,意粉🍝 被濃濃蕃茄汁掛住。

l[燒美國豬肋骨 配秘製烤汁伴薯菜]l $128
Roasted Pork Rib w/ BBQ Sauce
豬肋條🐽 軟淋入味又不痴牙,肉質好吃又不乾,推介呢。

l[是日甜品 & 咖啡或茶]l $58
Daily Dessert / Coffee or Tea

最後甜品 生日月不可少💕。奶凍 & 雜莓芝士凍餅(Panna Cotta & Berries Cheese Cake),小小一件cake🍰,精緻又可口,美美的打卡照不可少啊。再飲一杯濃濃Coffee☕️。

美美環境、精緻午餐、靚靚畫作、凡高世界,你又愛嗎❓
×××[凡高廚房 -Van Gogh Kitchen]×××