2021-05-10 2260 views
真係真心想做馬來野,請唔該再俾d 心機自己同屋企人都去過馬來西亞新加坡食過馬來野娘惹菜式,想食返個味道先來試下其他菜式好唔好食我唔敢講,就今晚點既餸係十分失望1. 馬來沙律Rojak如圖,一pat 好結既甜醬,唔該可唔可以上網查下地道既做法先出呢道菜,會點得呢道菜既大多都係去過/識食/食過既人,希望可以認真d 出品2. 臭豆蝦仁洋蔥,比例(1:1:8)貴d唔緊要,整多d 臭豆得唔得,東南亞臭豆好少人識食,識食想食臭豆既客 點完來到結果成盤都大部份都係食炒洋蔥3. 炒麵,印度炒麵好似泰式甜炒麵Pad Thai甘,我口味品味比較差,覺得好似上海粉麵鋪食既炒豉油粗麵加甜醬一樣,不過呢度多左擺盤同幾粒蝦仁,不過請問同印度有mud關係4.肉骨茶 OK5.凍檸茶 OKPS: 椰漿飯個碟仔既蝦醬辣椒係靈魂,但跟碟既唔多似係蝦醬辣椒,請問係mud醬?
真係真心想做馬來野,請唔該再俾d 心機
其他菜式好唔好食我唔敢講,就今晚點既餸係十分失望

4.肉骨茶 OK
5.凍檸茶 OK