2020-06-14 757 views
鐵板燒向來係我心頭好,不但食物質素高,廚師係面前好有功架地處理食材亦好賞心悅目。之前通常食銅鑼灣的和三昧,今次嘗試另一間老牌鐵板燒店,都係位於銅鑼灣的「鉄人旨花」。店鋪分開兩部分,入門口第一眼見到的就係食omakase的廚師發辦區,再入就有三個呈半圓形的鐵板燒區。地方樓底唔高,而且始終有點歴史,環境有點古舊焗促,同有開揚景觀的和三昧係冇得比。所以還是將重點放回食物質素上。晚市基本上有三種set㨂(全部二人分量計),餐點大致9成相同,只係主菜有分別,可以選伊勢海老(龍蝦)、鱈場蟹或者象拔蚌,我的首選當然係龍蝦。正式煮之前,廚師會畀食材你先過目同影相。先上的係沙律,蔬菜好清新爽口,配上醋非常醒胃。之後就端上汁煮白鱈魚,魚肉好厚身,但煎得剛剛好,肉質軟滑唔老,魚皮另外處理,煎得好似薯片咁脆。始終鱈魚味淡,廚師將佢配上濃味的味醂醬油汁就係絕配,墊底的洋蔥吸滿醬汁更係精華所在。然後就處理龍蝦,廚師快速地將龍蝦起肉煎焗,一隻龍蝦每人可以分到三至四件。一咬之下,佢唔似中式酒樓食到果種厚實質感,而係嫩滑彈牙,一問之下竟然係本地龍蝦,非常高質。龍蝦本身已有鹽同胡椒調味,淨食已經好味,配埋海膽醬汁更提升鮮
然後就處理龍蝦,廚師快速地將龍蝦起肉煎焗,一隻龍蝦每人可以分到三至四件。一咬之下,佢唔似中式酒樓食到果種厚實質感,而係嫩滑彈牙,一問之下竟然係本地龍蝦,非常高質。龍蝦本身已有鹽同胡椒調味,淨食已經好味,配埋海膽醬汁更提升鮮味。
季節料理係奶油煮蔬菜,有椰菜仔同蘆筍,爽脆清甜,同時為味蕾清新一下。
再來就係我期待的熊本A5和牛,㨂左5成熟,每人大約有4件。外面煎得微脆,裡面好軟腍,有牛肉味得來又有油脂甘香,所以簡單配碟上少少鹽同胡椒粉已經足夠。想口感豐富點,夾埋脆蒜片一齊食就完美。碟邊的配菜不論係茄子、南瓜或蘑菇都好好食,不可錯過。
跟住就係我最欣賞的表演環節:炒飯。可以選鵝肝、和牛或者蔬菜,我最喜歡鵝肝當然㨂佢。鵝肝本身味濃,但切碎左混埋落飯裡面又出奇地唔搶味,加埋蛋、蔬菜粒、蔥粒,簡單美味。
之後再上清酒雞湯的時候,我已經有十成飽,但都頂埋佢。雖然話係雞湯,但完全飲唔出,只感覺似水加左酒落去,而三片白灼帶子質感亦怪怪的,係咪因爲我太飽的關係呢?
最後的甜品可以選雪糕或者日本直送蜜瓜,我選的係芝麻雪糕,芝麻味道濃香,頗不俗。
來個小總結,如果同和三昧相比,和三昧烹煮方式較簡單,通常用鹽、胡椒調味,呢度鍾意玩醬汁,各有千秋啦,不過我就會覺得只要食材質素高,就越簡單越好,但呢度普遍都滿意嘅,除左最後的雞湯之外。