Omakase 都吃過好幾間,但一直未食過較高級既鐵板燒,鐵板燒同Omakase除左標榜食材新鮮,仲有就係可以全程望住師傅整比你食,揀左呢間好評不絕既「鉄人旨花」成為我首次今鐵板燒既餐廳。環境分左壽司區及鐵板燒區,仲有VIP房,今次專程嚟食鐵板燒,環境都舒服,空間感夠,排煙系統好,最緊要係可以近距離清楚望住師傅。鱈場蟹鐵板燒(2人前) $2288(2位)包括沙律、汁煮白鱈魚、清酒焗鱈場蟹、季節料理、熊本縣產A5和王牛、炒飯(配蟹膏/和牛/鵝肝/高菜)、清酒雞湯及甜品。沙律一開始端上沙律及已加wasabi的酸汁醬油,先食個沙律開下胃,已加入藜麥,健康前菜。汁煮白鱈魚會先放一放所用材料係你面前,話你知今晚會食咩,魚皮面先下,然後𠝹出魚皮燒成脆片插上鱈魚扒,底下以煎香既洋蔥舖底。鱈魚外層燒至金黃微脆,但肉質仍然嫩滑且帶肉汁,平時煎魚都好難控制到咁,估唔到鐵板燒可以燒出juicy既白鱈魚,十分高質。清酒焗鱈場蟹主角清酒焗鱈場蟹,見住師傅先煮旁邊客人既龍蝦,龍蝦會先燒殼之後拆肉,而鱈場蟹上枱時已折件及扑殼,師傅將兩片竹葉舖底,放上鱈場蟹,加啲清酒,蓋上蓋子,等待一會,出蓋後再燒幾下再淋上加入少話

鱈場蟹鐵板燒(2人前) $2288(2位)
鱈場蟹鐵板燒(2人前)

清酒焗鱈場蟹

主角清酒焗鱈場蟹,見住師傅先煮旁邊客人既龍蝦,龍蝦會先燒殼之後拆肉,而鱈場蟹上枱時已折件及扑殼,師傅將兩片竹葉舖底,放上鱈場蟹,加啲清酒,蓋上蓋子,等待一會,出蓋後再燒幾下再淋上加入少話醬油既牛油便可,煮海鮮愈簡單愈能食出其鮮味。鱈場蟹肉汁鎖實,肉質彈牙,滲少許酒香,外殼就好香牛油味,旁邊有山癸忌廉汁加飛魚子做點綴,仲有屬海藻類既青雞冠草做配菜。

季節料理

是日季節料理係法國白荀及抱子甘藍,撈上忌廉汁,白荀十分爽脆,如果唔識處理抱子甘藍好易煮到好苦好難入口,呢到處理得好好,唔會覺得苦而係甘,加上以忌廉汁調味中和本身抱子甘藍強烈既味道。

熊本縣產A5和王牛

第二主角當然係熊本縣產A5和王牛、可選熟成度,揀左5成。旁邊有時蔬及蒜片做配菜,A5和王牛脂肪比例較高但入口即化,又不失濃郁肉味,每人四小件確係剛好,否則會太肥膩。

炒飯(配蟹膏/和牛/鵝肝/高菜)
炒飯(配蟹膏)
炒飯(配蟹膏)

揀左配蟹膏,會加上雞蛋炒,粒粒分明,且每粒都沾上雞蛋及醬油,上色均勻,蟹膏份量唔算多,味道比預期中冇咁突出,但作為整晚主食做一個總結都不錯。

清酒雞湯

食日本菜又少得湯,加入清酒既雞湯絕對係畫龍點睛,加上帶子,味道清甜。

甜品--水果杯
甜品--柚子雪葩

分別係水果杯及柚子雪葩,水果杯最底層有澳洲蜜瓜、舖上美國甜橙及紅石榴。柚子雪葩酸酸甜甜口感舒服。

總括而言,雖然價格較昂貴,但一分錢一分貨,加上所有野現點現製,仲睇哂整個烹調過程,呢個亦係日本Omakase/鐵板燒定價之高仍有一定客源既原因,一餐得體、美味及高級既晚餐。

附:餐牌
鱈場蟹鐵板燒(2人前)
清酒雞湯
依兩日不宜吃生冷野,但又好想食好西平衡一下,鉄板焼是個不錯的選擇今日揀咗白象拔鉄板燒(二人前價係$2688),以前以為一定要二人前咁ORDER,原來有需要係可以半份咁ORDER㗎! 鉄板燒餐內大致有:1沙律2日本白象拔3季節料理4熊本県產A5和王牛5炒飯(和牛/鵝肝/高菜)(日本產米)6清酒雞湯7甜品頂きます第一道上菜既係沙律,內有super food 藜麥,再配上用wasabi酸汁,好醒胃,幫手打開是晚序幕 轉個頭就見到STAFF咗我個ORDER既材料出來比師傅嘩  日本和王牛好吸引呀一邊品嚐一邊欣賞師傅為同檯其他食客處理食材,好乾脆利落但又溫柔嘅手法,好有視覺享受除了和王牛同鵝肝,今餐主打海鮮就係日本白象拔,象拔蚌刺身打邊爐同蒸就食過,鐵板燒倒是第一次師傅將白象拔分開兩輪處理,原來近內臟部份要另外處理才不會影響整體果白象拔兩部份中,上層爽脆,下層近內臟較濃味而需要較長烹煮時間再配埋Wasabi忌廉汁三文魚籽同吃,好滋味又鮮甜食緊白象拔時,師傅又開始弄下一道美食法包先煎兩面鵝肝外層焦香外脆但又入口即溶,好正依一道就係季節料理,白露筍依排有供應呢白露筍同椰菜BB出場煎香後再加入奶油中略

鉄板燒餐內大致有:
1沙律
2日本白象拔
3季節料理
4熊本県產A5和王牛
5炒飯(和牛/鵝肝/高菜)(日本產米)
6清酒雞湯

頂きます

SALAD

鵝肝和熊本縣產A5和王牛

轉個頭就見到STAFF咗我個ORDER既材料出來比師傅

日本和王牛好吸引呀

日本白象拔

再配埋Wasabi忌廉汁三文魚籽同吃,
好滋味又鮮甜

食緊白象拔時,師傅又開始弄下一道美食

法包先煎兩面

鵝肝外層焦香

紅酒煎鵝肝

外脆但又入口即溶,好正

依一道就係季節料理,白露筍依排有供應呢

野菜
白露筍同椰菜BB出場

煎香後再加入奶油中略煮

季節料理:奶油白露筍

白露筍好多汁又鮮嫰

日本和王牛跟住出場了

除了和王牛,仲有南瓜同茄子作伴碟

仲有岩鹽/炸蒜片/日本芥辣作調味

熊本県產日本和王牛

正確煎和牛上碟係唔會出血水,同唔會熱辣辣,否則就破壞咗塊和牛,浪費晒;吃時可配上紫蘇葉或wasabi同吃;而傳統食法係加蒜片,因以往牛嘅質素參差,故此加入濃味嘅蒜片⋯而依家和牛質素好,蒜片只係保留番傳統所以照有

食完和牛都已差不多八九成滿足了

師傅就先煎香尐鵝肝粒粒
鵝肝

日本米飯粒粒飽滿,埋尾加入大量青蔥(大愛)

炒飯(日本產米)

鵝肝炒飯(日本產米)
鵝肝炒飯
一尐都唔油膩但乾爽好吃 !

師傅個頭就拎咗個錫紙盆出來,原來係整雞湯
湯中加入白酒再點半燃燒一會令酒料揮發

清酒雞湯

清酒煮雞湯,附有帆立貝呢

DESSERTS

最後由酸酸甜甜的青檸雪芭來完結這頓鐵板燒

御馳走さまでした
Other Info. : 師傅整晚都好細心,有問必簽解釋食材同怎樣處理,令我獲益良多呢 ! 結帳時,原來中銀信用咭在星期日至四惠顧會有9折,變相平咗   :like::D
2019-09-05
野菜
季節料理:奶油白露筍
熊本県產日本和王牛
鵝肝
炒飯(日本產米)
鵝肝炒飯(日本產米)
DESSERTS
2019-10-04 758 views
上次食完"鉄人旨花"的鐵板燒,意猶未盡,回味無窮 。今天相約朋友再次品嚐,來到店內已高朋滿座生意十分好,今日坐在靠邊的扇形鐵板吧台,再次欣賞師傅的功夫。今天我們食這個伊勢海老鉄板燒 二人前 $2288沙律沙律菜新鮮清爽,配上藜麥、芥末柚子醋,開胃。汁煮白鱈魚擺盤漂亮,最特別的是魚肉中夾了一片厚脆魚皮,魚味濃;魚肉鮮甜厚實。伴碟有溫室玫瑰和日本板本菊海膽汁煮龍蝦龍蝦肉厚彈牙,簡單的用上白酒煮已可,配上鮮甜的海膽汁,帶出龍蝦的鮮甜,蝦膏配蝦肉再加上海膽汁,相信不用多說了。白露荀、溫室椰菜仔配忌廉汁白露荀輕脆爽口,還有椰菜仔,忌廉汁不會膩,整體不錯。熊本縣產A5和王牛熊本縣產A5和王牛,代表無急凍過,十分高質,牛味較濃,入口即化,油脂香極豐富。第一塊直接食用,之後可點胡椒岩鹽,輕輕帶出甜味;再一種食法是加上wasabi,wasabi一點不辣,會有意想不到的化學作用,我最喜歡;最後一種是加岩鹽,當然是最重口味了;而蒜片建議放到最後單獨食用。和牛炒飯(日本產米)炒飯好干身,米飯粒粒分明,一點不油膩,蛋香葱香,還有一粒粒濃郁牛味的和牛還帶點筋,一碗也不夠。清酒雞湯雞湯清甜,配上帶子,配搭不錯。甜品

今天我們食這個伊勢海老鉄板燒 二人前 $2288

沙律
沙律菜新鮮清爽,配上藜麥、芥末柚子醋,開胃。

白露荀、溫室椰菜仔配忌廉汁
白露荀輕脆爽口,還有椰菜仔,忌廉汁不會膩,整體不錯。

和牛炒飯

和牛炒飯(日本產米)

清酒雞湯
雞湯清甜,配上帶子,配搭不錯。

2019-09-30
Dinner
2019-09-29 759 views
從前的我,喜歡先苦後甜,堅信陰霾散去便見曙光。不過一次又一次的經歷,讓我體會到很多事情實難控制,無論付出幾多努力、心中懷有多少盼望,結果也未必如願。最後,辛勞只會永無休止地延續,看不到脫離困境的盡頭。慢慢地,我改變了固有價值觀,開始信奉及時行樂的生活態度。深知黑暗歲月不知要熬多久,今晚決定逃出來抖抖氣。怨憤,有時是要靠消費來紓緩,因此挑了這間高級日本料理,善待自己。餐廳充滿日式風情,氣氛親和,沒有那種高不可攀的氣燄。店子主要分為兩區,一邊專攻壽司刺身,另一邊則主打鐵板燒。秋意漸現,不如吃頓鱈場蟹鐵板燒($2,288/2人),既可欣賞師傅烹調的功架,又可第一時間品嚐熱辣辣的食物,雙重享受。藜麥沙律為豐盛的晚宴揭開序幕,有別於坊間出品,蔬菜以酸醋汁混合山葵調味,刺激味覺,令人精神為之一振,胃口大開。接下來是汁煮白鱈魚。店家以此代替較常見的銀鱈魚,乃因這品種更加高級、更加肥美。只見師傅將魚皮分開處理,並把多餘的脂肪除去,再反覆地將之按壓煎香,最後垂直插於魚肉中上碟。碟邊拌以紅色和黃色的食用花瓣,猶如藝術品般美豔。魚肉表面色澤金黃,嫩滑非常,師傅只下了少許鹽花,主要突顯其本身的鮮。白鱈魚浸在甜
魚肉表面色澤金黃,嫩滑非常,師傅只下了少許鹽花,主要突顯其本身的鮮。白鱈魚浸在甜豉油內,配上已煮得腍軟的洋蔥,口感清怡,不用擔心會奪去魚肉的味道。至於那片魚皮說得上是畫龍點睛之處,像薯片般脆卜卜,十分過癮。
清酒焗鱈場蟹是今晚重頭戲之一,講真,平日根本沒有機會吃到如此矜貴的食材,心情當然興奮啦!嘩,蟹腳隻隻肥嘟嘟,蟹肉充滿光澤,相信來貨也不便宜。原來烹調時間算快,當蟹殼轉為橙紅色後,便可灑上清酒,再利用白煙的熱力將之焗熟。
幸好店家早已將蟹殼破開,否則必定吃到雞手鴨腳,有失斯文。那條蟹柳真是極之巨型,蟹肉一絲一絲,鮮味無比,個人建議擠些檸檬汁,食味更佳。嚐至中段,不妨又蘸些山葵忌廉試試,更為滑溜,而三文魚子的鹹香很出眾。
吃過海鮮和肉類,味蕾需要一個小休,回味剛才遇上的種種。店家會採用時令蔬菜,設計合適的季節料理,師傅是日便準備了法國白露筍配波子椰菜。兩款蔬菜都爽嫩無渣,沾上奶油後很creamy,用料偏向西式,頓時有種fusion感覺。
另一高潮來了!熊本縣產A5和王牛隆重登場,單看原材料嫣紅亮麗脂肪雪花分佈均勻,經已神魂顛倒。每位客人均可選擇喜愛的生熟程度,筆者就點了七成熟,同枱亦有人選擇全熟,真考師傅工夫。和牛確實令人難以抗拒,等待期間,濃濃的香氣不斷飄送,想引死人咩?
切成粒粒的和牛,表面焦香,裏面則保持粉紅色。一咬,大量肉汁和油份爆發出來攻擊口腔每個角落,在沒有提防的情況下,殺我一個措手不及,本能地屏息住氣,感受那份甘香潤澤。食客可先試原味,然後配上山葵,最後再試炸蒜片,又可蘸岩鹽酸汁,多種食法夠新鮮。

配菜方面,包括南瓜茄子大啡菇,其中以後者更勝一籌,菌香濃郁之餘又充滿水份,好好味啊!
炒飯,可說是鐵板燒必備的環節,有時用料不需要太複雜,也能炮製出佳作。師傅純熟地將白飯散開炒香,再加入蟹膏甘筍洋蔥,最後倒進雞蛋,不消一會,成品便放到面前。
來自日本的白米果然晶瑩飽滿,最駕勢莫過於那份熱力逼人的鑊氣,飯粒炒至非常乾身、粒粒分明,並非家中爐具所能比媲。蟹膏味道不算鮮明,反而蛋香跑了出來,然而店家已附上雪菜醃蘿蔔,若嫌味道單調可以拌進同吃。
經歷連連驚喜,心情隨著清酒雞湯而平伏下來。成品以金色白邊碗子盛載,高貴典雅。雞湯清澈不濁,味道很純,一點也不油膩。酒味輕輕滲出,沒有太過強烈攻喉,所以整件事也很溫和。湯內有數片帶子,柔嫩,但個人喜歡再生少少。
來到尾聲,實在依依不捨。甜品紅豆雪糕西柚雪葩生果杯可供選擇,最後揀了生果杯。方才吃過熱辣辣的鐵板燒,凍冰冰的生果正有降溫之效。杯內有蜜柑紅石榴哈密瓜,份量比想像多,酸甜酸甜有助解膩。今晚,實在滿足,對呀,人就應該及時行樂,煩惱就留待明天吧!
日本菜既選擇特別多,樣樣都獨具特色,當中包括壽司、刺身、便當、天婦羅、拉麵、丼飯、懷石料理、鐵板燒。而鐵板燒一向收費都唔平,今次趁住我朋友生日,正所謂禮尚往來,豪爽少少請返佢食餐好既,帶佢黎到銅鑼灣呢間「鉄人旨花」。餐廳環境好闊落,水泥牆身配合各式各樣裝飾相當型格。主要分左三組鐵板燒枱,每個座位之間唔會好迫,轉角有兩間VIP房,私隱度都好高。師傅既刀功同埋純熟既手勢,功架十足。一路食一路睇表演,淨係氣氛都值回票價呀!👇📌鱈埸蟹鉄板燒二人前 - $2288/2 Person👉鐵板燒分別有幾個套餐比你揀,價錢就豐儉由人啦。同朋友研究過,呢個「鱈埸蟹二人前」係最抵食,食材同價錢都成正比。而呢個Set有八道菜,包括前菜沙律打頭陣,跟住到兩款海鮮、和牛、炒飯、湯、甜品,淨係睇Menu都流哂口水呀!▪ Wasabi酸汁野菜沙律 ▫ 沙律經冷藏過,冰凍口感特別醒胃,清新蔬菜組合入口清爽,混合左Wasabi酸汁更加易入口。配搭藜麥、露筍、沙律菜、車厘茄,質感輕盈,好味又健康。▪ 汁煮白鱈魚▫ 大廚安排食客既口味次序當然諗得好周到,黎緊既燒物都係由淡到濃。先由「南極犬牙魚」做第一道主食,經驗同功
日本菜既選擇特別多,樣樣都獨具特色,
當中包括壽司刺身、便當、天婦羅、拉麵、
丼飯、懷石料理、鐵板燒。而鐵板燒一向
收費都唔平,今次趁住我朋友生日,正所謂
禮尚往來,豪爽少少請返佢食餐好既,
帶佢黎到銅鑼灣呢間「鉄人旨花」。

餐廳環境好闊落,水泥牆身配合各式各樣裝飾相當型格。
主要分左三組鐵板燒枱,每個座位之間唔會好迫,
轉角有兩間VIP房,私隱度都好高。

師傅既刀功同埋純熟既手勢,功架十足。
一路食一路睇表演,淨係氣氛都值回票價呀!👇

📌鱈埸蟹鉄板燒二人前 - $2288/2 Person
👉鐵板燒分別有幾個套餐比你揀,價錢就
豐儉由人啦。同朋友研究過,呢個「鱈埸蟹二人前」
係最抵食,食材同價錢都成正比。而呢個Set
有八道菜,包括前菜沙律打頭陣,跟住到
兩款海鮮、和牛、炒飯、湯、甜品
淨係睇Menu都流哂口水呀!

▪ Wasabi酸汁野菜沙律
▫ 沙律經冷藏過,冰凍口感特別醒胃,
清新蔬菜組合入口清爽,混合左Wasabi酸汁
更加易入口。配搭藜麥、露筍、沙律菜、車厘茄,
質感輕盈,好味又健康。

▪ 汁煮白鱈魚
▫ 大廚安排食客既口味次序當然諗得好周到,
黎緊既燒物都係由淡到濃。先由「南極犬牙魚」
做第一道主食,經驗同功架真係呃唔到人,
大廚純熟既手勢,兩三下就將鱈魚兩邊煎得
金黃均勻。與此同時就將洋蔥汁煮熟,同時又將
魚皮切開,單獨煎到變成脆片,咬落非常香脆。

而Staff建議魚肉同洋蔥夾埋一齊食,整體口感
非常豐富。魚油入口即融,魚肉質感結實,
相當鮮甜。最後用到日本溫室培育既食用花做點綴,
單單呢菜我地已經好滿足。

▪ 清酒焗鱈埸蟹
▫ 第二道海鮮料理來自「北海道鱈埸蟹腳」,
師傅係燒之前會示意比我地睇下佢預備左既原材材。
大廚已經預先將蟹腳拆殼,肥美厚肉一剝就有,
方便食客。即時焗製既清酒揮發出鱈埸蟹既鮮香味,

蟹肉非常新鮮,肉汁飽滿,啖啖滋味。用上山葵忌廉汁
相當濃郁,質感好Creamy。另外旁邊仲點放鮮魚籽,
增加左成道菜既層次感,非常有意思!

▪ 法國蘆筍伴波子椰菜
▫ 黎到「季節料理」先淨化一下味蕾先,
可以話係中埸休息,比你緩和下口腔,然後預備好
下一道主食。呢個法國蘆筍奶油質感好重,口感爽口。
大廚簡單運用波子椰菜炒香伴上,濃郁細膩,唔錯!

▪ 熊本縣產A5和王牛
▫ 壓軸最後主角「熊本縣A5和牛」,就咁睇成舊肉,
油花分佈非常靚。大廚巧妙地將三個部份肉、肉連脂肪、脂肪平勻切開。
大廚問我地要求熟既程度要幾多,
我地一致認為三成熟就已經岩岩好。

香濃既和牛瞬間煎好,外表焦香,內裡仲保持緊
粉嫩色水,果然係經驗老到。肉連脂肪呢個位係
最軟腍,入口即融,全脂肪位既油脂香味最濃郁。
加埋配菜大啡菇、南瓜、茄子經燒烤過特別惹味,
旁邊既炸蒜片亦做得好爽脆,整道菜相當滿意。

▪ 和牛炒飯
▫ 去到呢個位開始有少少飽意,但食好野唔好比佢停,
大廚將蛋、飯粒、洋蔥粒、蘿蔔粒、煙肉粒、
和牛粒不斷兜不斷炒,最後加埋蔥花同醬汁調色

達到均勻為止。成個炒飯香口到不得了,
米粒非常乾身,和牛粒質感有咬口,食得過!

▪ 清酒雞湯
▫ 係食緊炒飯之際,大廚就瞬即將雞湯放入錫紙
煮滾,再放入迎鮮日本直送帶子落去。

加入清酒令雞湯更加清甜,帶子入口細嫩,鮮甜厚肉。
但整體口感唔油膩,仲有種緩和既感覺。

▪ 宮廷水果杯配柚子雪葩
▫ 食左一大餐熱食濃味野,女仔就最怕熱氣啦,
呢個Set就安排左岩哂消滯清涼既甜品「水果杯」

配柚子雪葩。水果杯裡面擺滿哂橙、哈密瓜、
紅石榴籽,相當鮮甜。雪葩入口仲有啖啖柚子肉,
唔怪得味道咁濃郁啦!
2019-09-25
  • 汁煮白鱈魚
  • 清酒焗鱈埸蟹
  • 法國蘆筍伴波子椰菜
  • 熊本縣產A5和王牛
  • 和牛炒飯
  • 清酒雞湯
  • 宮廷水果杯配柚子雪葩
相信最近很多香港人都覺得很灰,看到一篇又一篇新聞,荒謬得令人震怒,周未不再是吃喝玩樂,反而變得緊張防備,都不太敢上街,做事都提不起勁,總覺得有種無力感😔 妹妹就帶我去鐵人旨花🔥好好享受視覺味覺嗅覺集於一身的高級日本鐵板燒頭盤—沙律🥗用上蕃茄仔,青瓜等新鮮沙律菜,上面是超級食物藜麥,脆口有益,沙律以沙律醋混和山葵,刺激開胃,令人食慾大增,為這頓鐵板燒打開味蕾~~~第一道主菜是汁煮白鱈魚,先把魚皮跟魚肉分開處理,鱈魚皮垂直插左魚肉上視覺效果一流💯 鱈魚皮花足心思,經過反覆地按壓煎香,把魚油逼出,煎成一片脆卜卜的魚皮,而魚肉雪白幼嫩,甜醬汁連埋洋蔥一起食,口感清爽,黃紅色的日本初菊跟玫瑰花瓣除左有伴碟之效仲可以食用,好有心思的菜色海膽汁煮龍蝦大廚把生猛的龍蝦🦞放上鐵板上,龍蝦還在蠢蠢欲動,雖然有點殘忍,但美食當前就不能顧慮太多,廚師👨🏻‍🍳輕易地扒開龍蝦兩邊拆肉,啖啖龍蝦肉,新鮮爽彈,用上邪惡的蝦膏混和海膽汁,與鮮味的龍蝦肉配搭得天衣無縫,絕對是味覺的一大享受🥴法國白露荀跟波子椰菜配以輕盈的奶油,白露荀正是當造期,爽脆多汁,椰菜的骰盡索奶油汁,香甜不膩,這道季節料理作為迎接之後的熊本縣A5和

頭盤—沙律🥗

海膽汁煮龍蝦

法國白露荀跟波子椰菜配以輕盈的奶油,白露荀正是當造期,爽脆多汁,椰菜的骰盡索奶油汁,香甜不膩,這道季節料理作為迎接之後的熊本縣A5和牛,出來中場休息真是最適合不過

廚師會問及客人喜愛和牛的熟成程度,我們都不約而同地說「五成」師傅以純熟的技巧把和牛煎香,以鬼斧神工把刀磨利,再把和牛平切分成均等份,少點功架都難成這場精彩的鐵板秀!

A5和牛是高級別的和牛認證,還得過獎項,廚師把和牛兩邊煎得微焦,中間帶粉嫩,入口即化,口腔全是和牛油花,牛味香濃,更有多種吃法:可以搭配燒汁,想要刺激點可沾即磨山葵,或加入薄脆的炸蒜片也不錯👍🏻而我的最愛就是沾少許喜瑪拉雅山岩鹽,𣊬間能把和牛的味道層味昇華

旁邊的配菜絕對不能忽視,大啡菇煎得多汁菌味濃,茄子入味,南瓜香甜
看住大廚用熟練的技術,放上鐵板上多一份鑊氣,三兩下的功夫便把飯炒好,先打雞蛋🥚,再落米飯、和牛粒、蔥粒、🥕甘荀粒、黑胡椒等,炒呀炒🔥飯香四溢,雖然肚子已半飽但也忍不住要來一碗🤤
用上日本產米,炒出黎的飯粒粒分明,成碗炒飯每口佈滿滿滿的配料,配埋漬物一齊食,真是能人難以抗拒🥺

清酒雞湯
雞湯清徹鮮甜,湯中加入清酒🍶 酒精在燃燒🔥過程中揮發,淡淡酒香卻沒有搶過雞湯,反而增添其清甜味,湯內有鮮嫩的日本帶子

甜品分別是柚子雪葩跟水果杯,前者冰感十足,味道清新,仲有柚子果肉,正好解去剛剛鐵板燒的油膩感;後者杯內滿是來自各國的生果 紅番石榴、血橙及哈蜜瓜堆成生果杯,三種口感,清甜美味,為這餐畫上完美的句號。

黑暗過後便看到光明🌞
同路人·加油💪🏻
2019-10-08 44 views
鉄人旨花喺銅鑼灣謝斐道,好近地鐵站的,交通十分方便。鐵板燒的都是2人Set,我地Order咗一個伊勢海老Set,價值$2288,食材名貴,包括A5和牛、龍蝦、白鱈魚等。Wasabi酸汁沙律超開胃的Dressing,菜葉新鮮爽脆,加埋藜麥就更健康了!汁煮白鱈魚今天是Joe師傅主理,師傅先把白鱈魚魚柳煎至兩面金黃,同時烹調醬汁,把洋蔥炒香再加至醬汁內,十分忙碌!然後把魚皮剷走,反覆壓製成薄片;把魚柳加入醬汁內,煮至入味。成菜非常漂亮!魚皮薄片插在魚柳的中間,下面是濃郁的醬汁和洋蔥,旁邊是可食用的花瓣。魚皮香脆可口,就像魚味的薯片一樣!魚肉富彈性,結實鮮甜!醬汁和洋蔥又甜又可口,正到爆!海膽汁煮龍蝦以劏開的龍蝦放在鐵板上,還不停在舞動,證明是新鮮貨!師傅起肉的動作超流暢,超熟練!我地就好似喺度睇表演咁!龍蝦肉爽甜味美,海膽汁濃郁甘香,兩樣Mix埋,真係冇得彈!奶油汁煮法國白蘆筍去皮的白蘆筍和椰菜仔,在鐵板上吱吱聲響。師傅還會澆上適量的清水來煮,保證唔會有草腥味!菜品擺盤精緻,白蘆筍又爽又甜,椰菜仔幼嫩多汁,很不錯的菜品!熊本縣產A5和牛王主菜來囉!是油脂分怖均勻的A5和牛!Joe師傅建議我們

鉄人旨花喺銅鑼灣謝斐道,好近地鐵站的,交通十分方便。

Wasabi酸汁沙律

海膽汁煮龍蝦
以劏開的龍蝦放在鐵板上,還不停在舞動,證明是新鮮貨!

師傅起肉的動作超流暢,超熟練!我地就好似喺度睇表演咁!

龍蝦肉爽甜味美,海膽汁濃郁甘香,兩樣Mix埋,真係冇得彈!

奶油汁煮法國白蘆筍

熊本縣產A5和牛王
主菜來囉!是油脂分怖均勻的A5和牛!Joe師傅建議我們吃生一點的,這樣更能嚐到和牛的香甜,就這樣決定吧!

這是Medium Rare的A5和牛,油分充足,入口軟腍甘香,近乎入口即溶的境界,爽!

配菜經過用心烹調,也是超水準的,超讚!

建議食法是加少量的Wasabi,或者紫蘇葉配酸汁,兩者各有特式,一樣都咁正!

和牛炒飯
加入大量材料翻炒的炒飯,師傅一直炒呀炒,慢慢調味,直至滿意才上菜!

極上濃香的碗炒飯,飯粒金黃誘人,醬油和和牛油脂的和氣噗鼻,真正色香味俱全!

清酒雞湯
鐵板燒的指定玩火環節,加入清酒後,先燒乾酒精成份。

濃縮的精華都在湯內,再以熱湯撞落去帶子刺身之上。

半生熟的帶子鮮甜好味!雞湯有濃厚的清酒香氣,一點也不嗆,正!

最後來一個生果杯作結束,有石榴、橙、和蜜瓜,大滿足啦!
2019-10-08 56 views
香港食Omakase不便宜, 但要提供最時令, 最優質食材, 同朋友慶祝生日, 今晚一齊放肆一下!白蝦, 口感爽脆鮮甜牛奶粟米, 直接生食最美味, 皮很薄不會扎口,那豐潤的清甜玉米汁,就像是在喝玉米牛奶一樣松葉蟹, 肉質細緻,無須調味、簡單清蒸鮮甜蟹肉中帶有清淡右口魚,加了 海胆, 海苔醬, 左口魚薄切,甜味比一般魚生來得低調,要仔細品嘗。切到薄得幾乎可以透光,卻能吃出新鮮爽口的感覺。梳子魚, 肉質清爽、油脂不會太豐厚, 連皮片成魚片,炙燒燒香魚皮池魚 用了三升漬醃味, 一口吃下後,首先可以感覺到的是池魚那富有嚼勁的口感,而且越嚼越香帆立貝 加了手指青檸, 口感也很像鱼子醬, 肉質具彈性,帆立貝厚實口感與鮮甜滑嫩相得益彰厚岸生蠔加了醋jelly, 肉質肥美,口感Creamy,有獨特的甜味,並散發濃濃蠔香澳洲青龍蝦 岩鹽, 肉質非常緊實有嚼勁,口感甘甜,風味濃厚o toro配紫菜, 好肥美 , 為最上級生魚片,色澤粉紅、入口即化、香味久久不散的, 吃起來有入口即溶的滑嫩口感。鹽燒白鱈魚, 白鱈魚予人結實口感,挺有咬口, 魚皮均煎得非常香脆深海池魚, ,入口質感爽脆,透着淡淡的鮮甜, 配以

白蝦, 口感爽脆鮮甜

松葉蟹, 肉質細緻,無須調味、簡單清蒸鮮甜蟹肉中帶有清淡

澳洲青龍蝦 岩鹽, 肉質非常緊實有嚼勁,口感甘甜,風味濃厚

深海池魚, ,入口質感爽脆,透着淡淡的鮮甜, 配以姜醬油等可讓鮮味更突出。

地金目鯛, 價錢品質都比一般金目鯛貴, 肉质细腻

黑鯥魚, 肉身彈口 味道鮮美
秋刀魚配上 三升漬, 口感Q,三升漬令秋刀魚更惹味

海胆飯灑上淡雪鹽來提鮮, , toro 油撈飯,有豐富魚脂香,

龍蝦湯, 龍蝦骨熬湯, 鮮甜無比,剛食完的龍蝦刺身, 每一部分都可物盡其用。