2020-05-01 911 views
大坑既Niku Niku坐落街角,從餐廳時尚感十足既外觀已經散發出一絲高傲嘅特質,彷彿同大坑其他餐廳與眾不同,的確Niku Niku既和牛實在頂級。上一次食Niku Niku係2017年,niku niku嘅價錢定位屬於$401-800,當時仲係一個迷途小書童,當然負擔唔起咁昂貴嘅晚餐。幸好當時係eatigo見到Niku Niku既名字出現,而且有50%拆扣😝,結果我能夠食到我認為可以作最後晚餐嘅和牛橫膈膜厚切😍。今次再次來臨Niku Niku,我既身份已經變了,從學生哥成為上班族,身邊仲多咗女朋友。今日藉着拍拖週年同女友光顧Niku Niku☺️。Niku Niku一共有兩層,我地同上次一樣坐係地下,地下有三枱,環境十分舒適。職員首先送上三款醬汁,分別是酸汁、味噌同自家調製既醬汁。- 梅酒on rock Niku Niku特選既梅酒易入口,但唔會死甜,味道更香醇,配和牛一流。- 特上和牛小排一碟有四片,職員建議燒至五成熟,甚至生食😨。和牛小排油脂分佈超平均,肉質柔嫩,而且之後既After taste好強烈,不過我更期待油脂入口即化既感覺。- 和牛尾湯麵🍜職員推介我地石頭鍋飯同和牛尾湯麵

職員首先送上三款醬汁,分別是酸汁、味噌同自家調製既醬汁。

- 梅酒on rock
梅酒On  Rock

- 特上和牛小排
特上和牛小排

- 和牛尾湯麵🍜
職員推介我地石頭鍋飯同和牛尾湯麵,我地揀左後者,拉麵幼身煙韌,牛尾超級軟稔,另外牛尾湯用左五小時炮製而成,難怪湯頭咁清甜,散發陣陣和牛香味。
和牛尾湯麵

- 和牛橫隔膜厚切
除左Niku Niku之外,我係其他燒肉餐廳從未見過呢款肉。橫隔膜預先用芝麻同獨特醬汁醃製,所以横隔膜帶點香甜既味道。食落油脂唔多,唔會有入口即溶既感覺,但肉味非常香濃,肉汁鮮甜。
和牛橫隔膜厚切

- 特上和牛肉簿切配蛋汁
雞蛋係燈光下仍然晶瑩剔透,蛋黃輪廓清晰 ,可見餐廳對雞蛋都非常講究。放上燒爐時可以清晰見到和牛肉薄切完美嘅雪花分布,聽到油脂爆發既吱吱聲已經令人垂涎欲滴,職員喺燒烤過程冇加上任何醬汁,原汁原味先係最重要。
特上和牛肉簿切配蛋汁

味道真係無懈可擊,入口即化不在話下,油脂非常豐富,而且油脂香係口腔一直徘徊,令人回味無窮。職員喺燒烤嘅時候同我分享左一個趣聞,話曾經有個姨姨一口氣食咗三大碟特上和牛肉薄切,我一開始覺得非常誇張,但親身品嚐之後,我覺得一切都有可能🤣

值得一讚係職員既貼心,職員主動幫我地燒烤,和牛既生熟程度更加理想。

今次能夠品嘗更多和牛既菜式,和牛橫膈膜厚切仍然係我既其中一個favourite,但特上和牛肉簿切配蛋汁更加驚豔,我強烈建議大家必定要叫以上兩款菜式。
2020-04-28
梅酒On  Rock