2016-08-07 2278 views
今日約了朋友出旺角到旅行社睇資料 睇之前我們先食個lunch,朋友介紹左去食間地道泰國菜館 雖然已經係1點多,但餐廳廳內食客很多,餐廳內共有兩層,我們安排坐在下層天氣炎炎 我們先order了野飲降降溫我點了一杯龍眼冰,內有很多龍眼肉係底層, 龍眼甜甜的 爽口 而且杯入有大量碎冰 透心涼 而且味道不會太甜 而且龍眼又有益朋友點的椰青 超冰涼解渴夏天飲椰青 又可解暑 而且又唔會太甜 又可以清清食物既膩感 朋友更說內有很多軟綿綿既椰肉 而且好易用匙羹刮出來味道帶少少微辣 馬拉盞味好重 通菜又爽又脆菜的油份不會太多 所以我們2人食完一碟菜 感覺都不會成口油我第一次食呢款粗既河粉 感覺幾得意因為很粗 外形有點似粉皮 但水感是河粉 但由於比一般的河炒粗而大片 所以口感更豐富更彈牙除了河粉外 更混入雞絲 菇菌一同濕炒濕炒可以令河粉有汁黏住 不會覺得太乾粗粗的河粉小食拉盤內有5款小食 有魚餅,蝦餅,春卷,串燒,炸蝦片蝦餅 彈牙 有濃濃既蝦味 外皮脆 而且成盤小食都熱辣辣魚餅比較煙韌 味道較淡春卷的材料十分豐富 有大量既蔬菜 食起來好爽口 而且春卷經過油炸 所以外皮十分香脆串燒共有兩串 分別有一串雞肉串
龍眼冰

串燒共有兩串 分別有一串雞肉串和一串豬肉串
雞肉串肉質比較林身 雞肉較juicy
豬肉串肉質較硬點 但豬肉味好濃郁
串燒上配上特製汁醬 令串燒更美味
最後我們再吃炸蝦片 我們配上串燒汁醬和那兜泰式醬食 可以做出不同味道 幾得意

是次用餐十分滿意 因為很久都沒有吃一頓咁地道既泰國餐了
2016-08-06
$130 (Lunch)
龍眼冰
椰青