2019-09-28 199 views
又去到旺角覓食喇~旺角特別多好野食,我同朋友一齊放左工之後去覓食。近年好興韓燒、火鍋、雞煲呢啲食物,我想食日本菜但朋友又話想食韓國菜,喺我地爭持不下之際,突然我地都心血來潮想再去泰廚覓食 😋今次係第二次到訪「泰廚,呢間泰菜館有兩層,大約7 點幾 8 點既時候 呢到兩層都坐滿曬,出面仲要有大量人潮,佢地好多都係6 個人、8 個人咁樣黎食,睇黎並非浪得虛名 😲枱上已經放好碗筷同兩杯水,係香港典型茶餐廳風格,我同朋友就急不及待地睇下有咩好食先~ 😍餐牌好簡潔俐落 總共有三、四款不同既主題~ 食物方面 有頭盤小食、串燒、麵飯等等 每一道菜式都非常吸引 至於飲品方面 佢地有果汁、汽水、茶等等 應有盡有 😍事不宜遲 我地立即開始點餐 😝我地落完單之後 店員同我地講 因為過左$200 所以可以以一蚊既價錢換上面餐牌上其中一款小食 😍😋泰式生蝦 $1我同朋友都果斷揀左泰式生蝦 🦐 蝦既肉質鮮美 好滋味彈牙~ 再沾點泰式醬 蝦既鮮味更突出 嗰個泰式醬汁味道帶點酸 係經典既泰國風味 我地都係一分鐘內清碟 😝泰式豬頸肉 🥓 $70佢既豬頸肉厚薄拿捏得好好,燒出黎既效果非常好~ 外皮帶點脆,內裡既肉質鮮嫩,重
又去到旺角覓食喇~旺角特別多好野食,我同朋友一齊放左工之後去覓食。近年好興韓燒、火鍋雞煲呢啲食物,我想食日本菜但朋友又話想食韓國菜,喺我地爭持不下之際,突然我地都心血來潮想再去泰廚覓食 😋

泰式生蝦 $1

泰式豬頸肉 🥓 $70

佢既豬頸肉厚薄拿捏得好好,燒出黎既效果非常好~ 外皮帶點脆,內裡既肉質鮮嫩,重點係佢既醬汁好正!絕對係泰國既口味,甜酸辣都聚於一身,佢既醬汁係整道豬頸肉既靈魂,唔係誇張,佢真係比普遍既豬頸肉好食好多,大家不妨黎試下 😋

泰式金邊粉 🍜 $69

金邊粉既材料好豐富,有原隻鮮蝦、香蔥、芽菜、豆腐干等等,味道口感都非常有特色。鮮蝦真係又鮮又彈牙🦐 金邊粉軟硬適中 拿捏得岩岩好 😋 雖然係干炒 但完全唔覺得乾 味道真係好好!👍🏼 佢側邊仲有泰式香料 沾少炒,金邊粉會變得更香辣惹味 😆🌶️

青咖哩海鮮 🥬🐙🦑🦐🦞 $89

青咖哩主要係混合左青辣椒、香茅、莞茜、大蒜、乾蔥、南薑、蝦醬、小茴等香料混合,攪爛製成,香辣惹味。再配以各種海鮮,例如青口、鮮蝦、魷魚等等,鮮味香口。我個人覺得呢道青咖哩一啲都唔辣,反而香茅味道較重,海鮮份量都頗多。

馬拉盞通菜 🥬 $68

馬拉盞呢個醬起源於馬拉,同蝦醬做法幾似,都係用蝦仔發酵成嘅。馬拉盞通常都會加入其他配料炒製,令佢既味道更加豐富,例如辣椒、紅蔥頭、蒜頭、青檸汁等等。呢個通菜係朋友既至愛,佢一入餐廳就話呢道菜必點 🤣 通菜十分爽口,馬拉盞既味道適中,唔會過咸。

餐廳氣氛好之餘,食物質素亦都唔錯~ 我同朋友當晚都食得好開心,感覺好舒適寫意~☺️
2019-09-11
  • 馬拉盞炒通菜
  • 炭燒豬頸肉
2019-08-25 619 views
星期四難得準時收工,我們一班好同事一行四人,吃我們最喜愛的泰國菜,在太子天橋附近有間泰國菜館(泰廚泰國菜館),常常經過都聞到很香的燒雞翼味,我們一於去吃吧!泰式香茅雞翼在門口已經聞到雞翼的香,是馬上燒的,一於每人一隻燒雞翼,我最喜歡食,皮簿脆身,肉質嫰滑,而且每隻都是$15,大大隻小食拼盤(大)有一些蝦片,炸蝦餅,泰式春卷,還有我最喜愛豬肉串燒,串燒配上惹味可口的沙嗲醬,突出泰國風味!菠蘿炒飯點少得主食之一炒飯,每次食泰國食品都會叫個菠蘿炒飯,原個菠蘿上,風味十足,而且菠蘿炒飯材料也十足,菠蘿、什豆、肉鬆、蝦、青口、臘肉,而且份量大!蒜蓉包蒜蓉包香脆,份量也滿多,大約有四至五件馬拉盞炒什菜馬拉盞惹味配合清甜爽口的什菜,正而且每曰也有特價菜款選擇,因為星期四有泰式明爐烏頭魚,熱辣辣上菜,少少酸汁顯出烏頭魚更鮮甜。惠顧小菜滿$200元加一元可以選擇有四款菜式選擇其一,分別兩款沙律,木瓜沙律及泰式粉絲沙律、生蝦刺身、泰式椰汁糕選擇,非常吸引!我們剛好滿$600元,選了生蝦刺身一客,有四隻,雖然是$1元四隻,但絕不馬虎,生蝦新鮮鮮甜,再黎加$1元選擇了兩客的泰式椰汁糕,椰汁味濃,每人食兩個也不

蒜蓉包
蒜蓉包香脆,份量也滿多,大約有四至五件

馬拉盞炒什菜
馬拉盞惹味配合清甜爽口的什菜,正
泰式椰汁糕

惠顧小菜滿$200元加一元可以選擇有四款菜式選擇其一,分別兩款沙律,木瓜沙律及泰式粉絲沙律、生蝦刺身、泰式椰汁糕選擇,非常吸引!我們剛好滿$600元,選了生蝦刺身一客,有四隻,雖然是$1元四隻,但絕不馬虎,生蝦新鮮鮮甜,再黎加$1元選擇了兩客的泰式椰汁糕,椰汁味濃,每人食兩個也不夠,大胃王
生蝦刺身

地點在太子地鐵站,行五至七分鐘就到達,非常方便,服務親切,而且上菜速度快,價錢經濟實惠,份量也不吝嗇。
2019-08-22
  • 串燒
  • 馬拉盞炒通菜
2019-07-15 1237 views
旺角搵食難,難於上青天 ⛅記得以前既泰廚泰國菜館,例牌長人龍等,邊等邊聞佢既串燒香相信都係MK共同回憶📝 今日早到,好快入座😊係旺角舖黎講,佢啲位都算間得寬鬆,起碼傳菜行過唔會撞到食客 🚆 兩層夾埋估計都有40-50個位,但真係長入長有7-8點就一定等位Menu 都係典型泰國菜🇹🇭, 串燒係大家必叫,要咗和牛🐮 豬🐽 雞🐥各一,和牛燒得表面燶,肉汁都保留到,但竟然唔熱只暖,其餘豬同雞係醬汁保護下都keep到熱度🔥泰式鳳爪係小弟飛佛❤️ 佢呢度係當沙律上,不過真心失望🙄 菜頭尾超多,但無乜幾隻完整鳳爪🐔 加上調味程度不足👎 80蚊超呃秤紅咖喱牛🐂 賣相討好 🍲 大概係樣醜泰菜中既清泉,不過咖哩偏甜唔見辣,個人麻麻地❎❎ 額外叫既薄餅拉番啲分數,燒到薄脆既麵粉餅點番咖喱還👌泰式炒椰菜苗🥦 係全餐既亮點,問你死未,馬介休炒既香濃係一片片菜葉溫柔包裹下入口😋最後仲有點滿200蚊比你加1蚊買既椰汁糕🥥🥧 超無誠意😤無蕉葉包都算,四舊嘢上黎蓋無開出晒倒汗水,仲要得面既椰漿味,下面啲西米係零味道😮連埋個椰青,2️⃣個人埋單350💸 旺角呢個價,味道又一般,比起幾年前黎食真係回咗塘😑😑😑
旺角搵食難,難於上青天 ⛅

串燒

2019-07-15
薄餅
泰式炒椰菜苗
2019-06-05 167 views
旺角成日都行,都知道附近好多好嘢食呢間泰國菜我哋成日經過,今日屋企人想食啲酸酸辣辣嘅嘢,就揀咗呢度試下入到去先知原來舖頭係有兩層牆身貼咗好多推介,睇到有啲花多眼亂做諗住食泰國菜會好貴,點知舖頭有好多特價嘅嘢食仲有成個menu可以慢慢揀嘢食我好鍾意食泰式嘅無骨鳳爪,所以叫咗一個試下呢個鳳爪嘅酸同辣都做得好好,而且份量十足呢個小食越食越開胃,好快就畀我食曬諗起泰國菜通常都會想食菠蘿炒飯呢個菠蘿炒飯用料幾多,上面有肉鬆,入邊食到有菠蘿肉、提子乾、海鮮等等,口感豐富食得泰國菜一定要飲埋冬陰功雖然我唔太食得辣,不過呢個冬陰功真係幾好飲我哋揀咗海鮮冬陰功湯一個小鍋入面已經見到有魷魚、青口、蝦等等嘅海鮮呢個咖哩軟殼蟹係每星期嘅精選,今日食會平啲,所以叫咗一碟試下呢個係炒得幾香, 我哋食咗其他嘢先食呢個蟹,但係都依然保持到好香脆啲醬汁份量好多,如果用嚟撈飯或者點麵包食真係一流呢度食滿200蚊就可以用一蚊價錢揀一款小食,我哋揀咗椰汁糕呢個椰汁糕偏甜少少,入面有好多西米同小小粟米,我幾鍾意呢個甜品見呢度啲下午茶只係三十幾蚊,仲有埋嘢飲,而且啲員工都幾nice,上菜又快又唔使等好耐,相信下次會再過嚟食野
旺角成日都行,都知道附近好多好嘢食

入到去先知原來舖頭係有兩層
牆身貼咗好多推介,睇到有啲花多眼亂

做諗住食泰國菜會好貴,點知舖頭有好多特價嘅嘢食

仲有成個menu可以慢慢揀嘢食

我好鍾意食泰式嘅無骨鳳爪,所以叫咗一個試下
呢個鳳爪嘅酸同辣都做得好好,而且份量十足
呢個小食越食越開胃,好快就畀我食曬

諗起泰國菜通常都會想食菠蘿炒飯

食得泰國菜一定要飲埋冬陰功
雖然我唔太食得辣,不過呢個冬陰功真係幾好飲

我哋揀咗海鮮冬陰功湯
一個小鍋入面已經見到有魷魚、青口、蝦等等嘅海鮮

啲醬汁份量好多,如果用嚟撈飯或者點麵包食真係一流

呢度食滿200蚊就可以用一蚊價錢揀一款小食,我哋揀咗椰汁糕

• 酸辣鳳爪沙律
  • 咖哩軟殼蟹
2019-05-13 2588 views
話說早幾日食午餐,和一位新同事去了旺角的一間泰國餐廳。因為我之前食過這間餐廳,覺得幾好味,所以今次就帶新同事去一起吃。當我們去到門口的時候,新同事認得門面和門口的環境,新同事才發現原來自己曾經食過這間餐廳,哈哈,這間餐廳就是泰廚泰國菜館餐廳。我們叫了一個泰式小食拼盤,$85(小Size)。泰式肉碎生菜包$72。泰式炒粉絲$52。然後再叫多兩杯飲品,分別是泰式龍眼冰$24和泰式珍多冰$26。今天覺得最好食和最抵食的是泰式炒粉絲。泰式炒粉絲不會炒得太乾身,但又不會炒到有水份,簡單來說就是時間炒得恰到好處。粉絲彈牙而且入味。有口感之餘,味覺都好滿足。還有一些菇等等配菜,不過我覺得光是食粉絲都已經好好味。而且因為這個是套餐,所以有送例湯。坦白講例湯都幾好飲,例湯裡面又有冬瓜食。至於,泰式小食拼盤其實我亦都好滿意。分量剛剛好是兩個人的份量。有一些炸蝦片,兩件炸春卷,兩件炸蝦餅,兩件炸魚餅,還有我最喜歡食的串燒沙爹雞和豬,各一串。串燒豬好彈口,口感 有點兒像豬頸肉的爽口。串燒雞就更喜歡,嫩而入味,加上有沙爹汁,惹味可口。泰式肉碎生菜包的肉碎絕對不能看小,分量足足有一碗滿滿的。碎肉不會太乾身,仍保留

泰式肉碎生菜包的肉碎絕對不能看小,分量足足有一碗滿滿的。碎肉不會太乾身,仍保留一點點豬肉的汁。配上爽脆的生菜包住來吃,吃得很飽。

忘了說我們有加一元叫甜品,因為這間餐廳滿$200以上可以加一元換食某些食品。於是我們就叫了泰式椰汁糕。一碟有四件,剛好食完飯有甜品吃,yeah。泰式椰汁糕有濃郁的椰汁味,而且有一些西米和粟米粒。

埋單找數大概$260兩個人, 沒有+1服務費,平均每個人$130已經食到正餐、甜品、飲品和小食,滿足了。
2019-04-23
$130 (Lunch)
  • 泰式小食拼盤
  • 泰式炒粉絲
  • 泰式肉碎生菜包
  • 泰式椰汁糕
2019-09-30 16 views
平時喺香港食泰國菜,基本上大部份人第一刻都係諗住去有小泰國之稱嘅九龍城,但今次我就跳出九龍城,同朋友去試吓旺角嘅泰廚泰國菜館。喺旺角開得咁多年嘅餐廳,一定有實力先可以頂得住旺角嘅租金,呢一點已經證明餐廳嘅實力。講返食物先,今次同朋友兩個人,所以點咗三菜一湯,另外加一蚊有碟生蝦首先上咗個泰式鳳爪沙律,估唔到比想像中嘅份量還要多,抵食!由於點菜金額超過$200,可以加$1有一碟生蝦,雖然得四隻,但確實係好抵,因為平時食一碟得8-10都差不多$100然後到碟泰式拼盤,一串豬、一串雞、一舊開邊蝦餅、一條開邊春卷同埋量蝦片,每樣都熱辣辣,證明係即炸,好味仲有個冬陰公湯,酸辣味啱哂我,入面嘅蝦仲好鮮甜最後上埋碟炒通菜,呢餐好滿足...埋單$350

首先上咗個泰式鳳爪沙律,估唔到比想像中嘅份量還要多,抵食!
仲有個冬陰公湯,酸辣味啱哂我,入面嘅蝦仲好鮮甜
最後上埋碟炒通菜,呢餐好滿足...

埋單$350
2019-09-24
2019-09-29 8 views
話說成日經過旺角金魚街個天橋底,都會聞到陣陣BBQ 味🔥,夜晚更加係好多人企响外面等,咁岩今日又出開去,見又唔使等位,就即刻走入去食番個下午茶😋餐廳原來有上、下兩層,今次安排左我坐樓上,因為唔係真係太肚餓,所以叫左個扎肉湯河餐(本身$28,但轉冬蔭公另+$5),再送你一杯青檸冰或香茅冰。分量望落都幾大份,即刻試左個湯底,味道唔錯同幾足料;但扎肉就一般般,埋單計以$33 來講性價比都算高,下次會試下晚餐😋
2019-09-29
Tea
2019-09-26 20 views
今日去左旺角個間泰國野 呢間野望落去舊舊地 咁就一於去試下!叫左豬雞串燒 炸蝦餅 蒜蓉包 炒金邊粉 菠蘿炒飯 馬拉盞炒椰菜苗 泰式明爐烏頭 同埋啲飲品因為呢段期間 佢做緊promote 滿$200就可以加$1 叫粉絲沙律/泰式生蝦/椰汁糕 佢啲菜式都好有泰國既味道既!🍢豬雞串燒啲醬好好味 唔會辣🍤炸蝦餅啖啖都係肉!!🥖蒜蓉包仲脆卜卜!!!🍲炒金邊粉我覺得味道唔吸引 但就好大碟!🍛菠蘿炒飯就真係推介 有菠蘿既香味 啲飯一粒粒!🥬馬拉盞炒椰菜苗 椰菜苗應該唔岩時候食 所以會有啲甘甘地 馬拉盞係可以既 會愈食愈想食!🐟泰式明爐烏頭 魚係新鮮大條 味道酸酸辣辣 好開胃!!!🥗粉絲沙律 唔會太酸 易入口🦐泰式生蝦 新鮮!唔會好腥!🥛椰汁糕 就過份甜!!但整體黎講 係食得過既!!!!
今日去左旺角個間泰國野 呢間野望落去舊舊地
咁就一於去試下!
佢啲菜式都好有泰國既味道既!
🍢豬雞串燒啲醬好好味 唔會辣
🍤炸蝦餅啖啖都係肉!!
🥖蒜蓉包仲脆卜卜!!!
🍲炒金邊粉我覺得味道唔吸引 但就好大碟!
🍛菠蘿炒飯就真係推介 有菠蘿既香味 啲飯一粒粒!
🐟泰式明爐烏頭 魚係新鮮大條 味道酸酸辣辣 好開胃!!!
🥗粉絲沙律 唔會太酸 易入口
🦐泰式生蝦 新鮮!唔會好腥!
🥛椰汁糕 就過份甜!!
但整體黎講 係食得過既!!!!
2019-09-08 59 views
呢間泰國菜館無論幾時黎食都系咁多人😂今日嘅優惠係泰式明爐烏頭魚,雖然係優惠,但一點也不馬虎,好大條魚,啖啖肉,再配埋佢個甜酸汁,帶出魚嘅鮮味,好夾。另一個優惠是食滿$200加一蚊就可以揀一款,我就揀咗泰式粉絲沙律,沙律酸酸辣辣,粉絲又吸曬啲汁,做前菜好開胃。黃咖喱雞配薄餅,黃咖喱有濃郁嘅椰香味,唔太辣,岩香港人食。薄餅比較薄身同脆口,配黃咖喱一齊食冇得輸!香葉辣椒肉碎炒飯,呢款比較濃味,用咗豆角去炒,食嘅時候每一啖都好有咬口👍🏼
呢間泰國菜館無論幾時黎食都系咁多人😂

2019-09-05
  • 泰式明爐烏頭魚
2019-09-01 45 views
跟兩位朋友到旺角食晚飯,見到這間泰國菜有優惠:可用超優惠價點每天的精選菜式,另外惠顧二百元就可用一蚊換取小食...十分吸引,於是就一試。打開餐單,發現菜式選擇多而且價錢都十分相宜,到最後點了幾個小菜及一個炒河,全單滿400元就可選兩個一蚊優惠,分別點了生蝦及椰汁糕。小菜方面分別點了泰式什錦小食拼盤(小份)、椒鹽炸蝦球、馬拉盞炒芥蘭、泰式豬手(當天精選優惠菜式) 以及泰式濕炒牛肉河。至於飲品,我點了餐廳推介的鹹檸梳打,朋友則點了椰汁冰及龍眼冰。雜錦拼盤裏邊有炸蝦片、炸蝦球、魚餅、春捲以及串燒雞肉,十分豐富。雖然是小份,不過其實份量很多,而且能夠嘗試不同類型的泰式小食,味道雖然未至於非常突出,但各種小食都有中上水平,由其炸蝦丸彈口,蝦片爽脆,十分推薦點這個菜式。至於優惠菜式泰式豬手十分入味,豬皮肥肉位置很香口,而且軟滑,吃完覺得吸收了很多骨膠原(笑),不過瘦肉位置有少許嚡口,幸好煮得夠入味,十分好食。濕炒河的河粉雖然偏厚身,但是很滑溜,而且很入味,牛肉煮得亦腍,炒河的分量算幾多,足夠三個人吃!至於用一蚊優惠點的生蝦雖然只有四隻,但食得出生蝦新鮮爽口,充滿蝦的鮮甜味,以一蚊價錢來說,這道小食

至於用一蚊優惠點的生蝦雖然只有四隻,但食得出生蝦新鮮爽口,充滿蝦的鮮甜味,以一蚊價錢來說,這道小食十分抵吃!

另外本人十分推介咸檸梳打,原來鹹檸的鹹味配合梳打氣泡可是如此合配!十分解渴清涼!

這間餐廳兩層都坐滿了客人,而且用餐時間只有一個半小時,看得出這間餐廳十分受街坊歡迎,下次會再試其他菜色,因為味道不錯,而且價錢十分相宜。
2019-08-28
2019-08-29 58 views
今日同同事一行四人來到位於旺角通菜街126號的泰廚泰國菜館,一嘗泰國菜的好滋味。我們大約於07:30來到餐廳,當時餐廳經以人山人海,坐得八九成滿座。當天星期四的是日優惠是以$94就食到泰式明爐烏頭魚,所以我們便叫了一客,烏頭魚肉質解嫩,配上獨特的泰式香料,再沾上泰式的辣汁,口味十分之豐富,一百蚊都不用就能夠品嘗到咁大條烏頭魚,非常之抵食。黎到泰國餐館,當然少不了要叫一客小食拼盤 (大) ($160),開心Share一番,小食拼盤中包括了蝦片,春卷,串燒,泰式魚腐,炸蝦餅等等,好適合一大班人一同分享,每款小食都調味得宜,好快我們就吃光光。在入餐廳之前經以見到門口有店員在即燒串燒,當然我們也不走寶,叫了四隻即燒全隻雞翼($15),雞翼燒到外皮焦脆,內裡嫩滑,再配上沙爹醬,野味得很。再加點一份蒜蓉包($28)來沾沙爹醬可算是絕配。主食方面,我們點了一份菠蘿炒飯($98),炒飯用料十足又夠鑊氣,有大量的菠蘿、肉鬆、提子乾、鮮蝦、青口等等,多重口感,一個炒飯足夠四人分享,平民之選。最後我們為了想健康一點,加點了一份馬拉盞炒什菜($67),什菜炒得不油膩,但又有馬拉盞的香味,不會好像某些餐廳一味死
泰式明爐烏頭魚

小食拼盤 (大)

燒雞翼

菠蘿炒飯

最後我們為了想健康一點,加點了一份馬拉盞炒什菜($67),什菜炒得不油膩,但又有馬拉盞的香味,不會好像某些餐廳一味死咸,值得一讚。
馬拉盞炒什菜

餐廳同時亦在做一項滿200元加1蚊多配一款小食,所以我們就加配了生蝦刺身和泰式椰汁糕。生蝦刺身爽口彈牙,泰式椰汁糕重椰汁味。大家假如來到旺角可以到來一試這家泰菜館的風味。

2019-08-22
泰式明爐烏頭魚
小食拼盤 (大)
燒雞翼
2019-08-28 42 views
約了大學同學在旺角下午茶聚,無奈她覆診逾時,來到已近黃昏,索性多點些食物,可省掉一晚晚餐。同學對泰國食品趨之若鶩,她在旺角覆診,遂找間在這區人氣盛的泰國餐館。雖然是平日,在下午茶時段,餐廳都不停有客進進出出,看來頗受人歡迎。同學和我皆嗜吃雞,先點半隻海南雞,皮黃肉白,肉質不錯,嫩滑可口,兩人吃得不亦樂乎!我點了下午茶餐的香茅豬扒河粉,可選擇金邊粉,河粉或韓國麵,豬扒以淡淡香茅醃過,煎得香口,切成細條方便進食,河粉軟滑,呼嚕呼嚕,吃得過癮。同學點了和炸蝦多士和青咖喱薄餅,蝦多士有蝦膠中釀有蝦隻,上麵包糠炸,真材實料,也過得去。青咖喱薄餅是她的最愛,烘得熱辣酥脆,點青咖喱吃是絕配,因澱粉質本身味道不濃,配點香濃醬汁,愈吃愈想吃。下午茶餐包飲品,天時暑熱,大家都點了青檸冰,冰凍消暑,無以尚之!
Tea
2019-08-23 30 views
今日去旺角行街,睇下d寵物、狗仔、貓仔,行到下午肚餓了,見到呢間泰國餐廳🍴,便抱著試一試的心態走進去試,吃了泰式燒豬頸肉,價錢少貴,不過泰國餐廳係大概咁ge價錢,但是可以再爽脆一些。