2018-02-13 1144 views
行完飛鵝山,落到彩虹,有啲口痕想食日本野,就睇下附近有冇好食嘅日本菜,搵咗一輪都無乜邊間係岩心水,就決定擴大範圍,最後見到呢間嚮黃大仙嘅和氣食堂,好似唔錯又唔算太貴,就決定試下~北海道芝士炸薯條本身以為呢款薯條應該同麥記嘅薯條差唔多,所以無乜特別期望,諗住當係個Promotion Set附送嘅Bonus小食。點知佢食落幾令人印象深刻,就算攤凍咗一陣都仍然薯味十足,好似甜薯一樣甜甜地。北海道芝士粉好平均咁灑滿嚮每一條薯條嘅表面,帶淡淡嘅芝味,香得嚟唔會霸道,食再多都唔覺口乾,正~雖然味道唔錯,不過如果要我食返原價38蚊,我就會嫌貴。電擊雞翼電擊雞翼,呢個名我諗咗好耐,就算食完之後,都諗唔到雞翼同電擊有咩關係⋯細心啲睇就會發現,佢每「隻」雞翼,其實都係一隻完整嘅雞翼嘅一半。一擺落口嗰刻,真係好驚喜,因為佢係凍架!然後味道就係甜甜地,唔知仲以為自己食緊甜品,的確幾特別同開胃。蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔 HKD88/4隻每次去到一間餐廳,如果見到menu上有蠔嘅話,都總會叫返款嚟試下,今次我地點咗芝士同蒜蓉燒蠔。芝士個款雖不及日木宮島嘅咁芝味,不過勝在唔膩,連埋中型size嘅蠔肉食,作為小食係唔錯

蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔 HKD88/4隻
每次去到一間餐廳,如果見到menu上有蠔嘅話,都總會叫返款嚟試下,今次我地點咗芝士同蒜蓉燒蠔。芝士個款雖不及日木宮島嘅咁芝味,不過勝在唔膩,連埋中型size嘅蠔肉食,作為小食係唔錯嘅選擇。不過,蒜蓉個款就令我地有啲失望⋯食落肉質唔單只有啲老,仲乾乾地,而且只係得蒜味,無乜蠔味⋯
蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔

芝麻雞翼 HKD36/2隻
芝麻雞翼可以話係日式餐廳最常見嘅小食。而和氣嘅芝麻雞翼真心唔錯,雖然佢size細少少,但肉嫩嘅程度絕對唔輸蝕,唔痴骨又唔痴牙,食完都唔會一口油。如果口痕想食下肉嘅話,一定要試下。
芝麻雞翼

芒果三文魚加州卷 HKD58/3件
每次食壽司,「加州卷」都係我嘅必點之選~今次呢個同平時嘅有啲唔同,加多左油脂分佈尚算均勻嘅三文魚、香甜嘅芒果同蟹子。連埋青瓜、蟹柳、玉子,同微溫既壽司飯一齊食,口感好過癮~!
芒果三文魚加州卷

虎蝦刺身8隻 HKD48、帆立貝 6切 HKD60、大甘蝦刺身 4隻 HKD48
經過我嘅婆仔計算,分散叫想食嘅刺身係划算過叫任何一款刺身拼盤架!先講我最常點嘅帆立貝,坦白講,以呢個價錢嚟講,鮮甜味唔算出色,但都算啖啖肉。反而甜蝦同虎蝦就幾滋味,唔單止厚肉感,仲唔會有種「死蝦」嘅feel,好有咬口。最正嘅係,啲冰雖然擺咗成半個幾鐘,但都依然無乜點溶過,每件刺身食落都好似嚮雪櫃啱啱拎出黎咁,冰凍感十足,真·抵讚!
自選刺身

火炙芝士三文魚腩 HKD30、火炙海膽帆立貝 HKD48、火炙海膽左口魚邊 HKD45
雖然話火炙可以令到件壽司更加惹味,但同時亦都因為高溫,而將魚生嘅脂肪逼咗出嚟,食落就會好似好油膩咁,所以我都係比較鍾意原汁原味嘅鮮味魚生~

火炙壽司

鹽味燒牛舌 HKD38
串燒嚟講,我最鍾意就係牛舌,幾乎去到每一間餐廳,只要有牛舌,我都一定唔會放過。至於和氣嘅鹽燒牛舌,整體嚟講都唔錯,表面燒到焦香脆身,內層就好爽口,而且仲好有肉汁添~
鹽味燒牛舌

一頓簡簡單單嘅晚餐,唔算話令人好驚喜,但大部分食物嘅味道都唔錯,而且價錢合理,算係一間平民日式美食~
2017-12-05
芝麻雞翼