端午節假期出咗旺角買動漫嘢,唔想返屋企再食糭,放是我就同朋友提早食晚餐,食完先返去。我哋去咗成條街都係餐廳嘅通菜街覓食,最終被「西門町台灣麵食」嘅復古風木門所吸引🪵。店內環境幾四正,雖然並無時髦打卡嘅裝修,但亦不乏一種懷舊嘅感覺,好親切啊🏡。再者,呢度冷氣充足,坐得舒服。餐廳週末都有提供套餐優惠,由於時間尚早,所以我哋趕得及享用到😚。聽餐廳名都百分百知道係食台灣嘢,但佢主打地道小菜,而唔係新派菜式,即係唔止得魯肉飯、蛋餅同鹽酥雞咁簡單。辣牛筋牛肉飯($62/午餐價),呢個大碗飯係飽肚恩物!🐮牛肉同牛筋同樣多,兩款都忟得好入味,牛肉肉質有口感得嚟唔嘞,牛筋則好煙韌Q彈,味道香辣惹味,恰到好處。🍚白飯雖則唔係用上珍珠米,但煮得軟硬適中,有家的味道。最後不得不提另加嘅魯肉(+$10),但我要正名返佢應該係「肉燥」先至啱。🐷肉燥以細碗仔分開上,油份充足兼且富有肉汁,食落再散發出陣陣焦糖香味,無得輸。店員介紹佢哋花上至少兩個鐘炒香啲肉燥粒,絕係係心機時間之作。北投怪味雞($78),本身見到個名有啲卻步🙈,因為驚真係有「怪味」,不過實際上佢係酸辣味🌶,辣度輕微,感覺亦有啲似口水汁。醬汁除咗汁之外,
辣牛筋牛肉飯
北投怪味雞
北投怪味雞($78),本身見到個名有啲卻步🙈,因為驚真係有「怪味」,不過實際上佢係酸辣味🌶,辣度輕微,感覺亦有啲似口水汁。醬汁除咗汁之外,雞肉面頭仲配有大量酸菜粒粒,混合埋蔥、芫荽同辣椒等,每啖食都覺得滋味無窮。另外,🐔雞肉自身都好出色,份量多,肉厚啖啖肉,質感嫩滑,並無雪味,好鬼正呢。
香芒沙拉鳳尾蝦
香芒沙拉鳳尾蝦($63),朋友鍾意食蝦,所以嗌咗呢道菜,一客有成六條,四個人食都夠。🍤佢比起一般嘅吉列炸蝦更為酥脆,炸皮好鬆,一啲都唔硬,中間嘅蝦肉就正正常常啦。不過我認為菜式嘅重點係個芒果沙律醬🥭,酸甜嘅味道好開胃。店員見我咁欣賞,所以額外醒多兜醬比我!
台式燙青菜
台式燙青菜($24/午餐加配小食減$10),青菜加咗啲肉燥之後就變得不一樣,港式茶記用蠔油撈嘅同佢無得比。油墨菜好爽口,菜葉嫩綠💚。
士林小香腸
士林小香腸($32/下午茶價),嗌茶餐就可以多杯嘢飲。我好鍾意食台式香腸,因為味道甜甜哋,加上佢呢款唔會有太多肥膏。味道係預期中嘅好食,但擺盤就係出奇地好睇😍。
伯爵茶奶凍
伯爵茶奶凍,店員超好人,當食到尾段時,佢就為我哋送上飯後小甜品🍮。伯爵茶味清香,奶凍濕潤細滑,讓我哋能夠清清味蕾,滿足。
飲品方面🥤,我哋要咗芋香珍珠奶茶同埋蝶豆花荔枝風情。飲品大大杯,冰涼解渴,味道唔太甜,但就未算太有驚喜,OK啦。個人比較鍾意芋香嗰杯,始終我唔好荔枝。
總括嚟講,我認為西門町嘅台灣地道菜更勝新派菜🇹🇼‼️,味道細膩,與別不同😋,好食,令人留下深刻印象。再者,餐廳嘅食物定價相宜,實屬高回頭率之選,值得推介👍。
2021-06-13
辣牛筋牛肉飯