2023-04-07 516 views
呢間台式餐廳嘅價錢好平,而且入面嘅擔擔麵都好出名,lunch time時段都好多人,1點前離座仲可以減5蚊~ 臺式擔擔麵 $47擔擔麵嘅份量好多,就算唔食得辣都可以試呢款麵,湯底濃郁,配埋擔擔麵好好食香酥豬排麵 $50豬排同麵係分開上,雖然碗麵係清湯,但配埋豬排一齊食都好好味,而且豬排煎得好香口唔太油荔枝雪泡套餐加4蚊就可以飲到台式特飲~好香荔枝味,而且都好大杯,上面有啲雪泡令口感都幾特別。藍莓雪泡口感同荔枝雪泡差唔多,但都有藍莓香味,個人鍾意荔枝多啲

臺式擔擔麵 $47

香酥豬排麵 $50
香酥豬排麵

荔枝雪泡

藍莓雪泡
口感同荔枝雪泡差唔多,但都有藍莓香味,個人鍾意荔枝多啲
$60 (Lunch)
香酥豬排麵
2023-03-15 412 views
今日朋友帶我來的,有點喜出望外~餐廳裝修有懷舊的台灣feel,食物質素OK,價錢大眾化~有2人,3人,6人套餐選擇,但我們比較喜歡小食,所以決定單選!鍾意食炸大腸的人,一定要是試炸得非常脆👍份量足夠,大腸肥美,中間還夾了蔥花,感覺上無咁油膩,$63有驚喜的小食呀,有蚵仔煎的味道腐皮炸得非常脆,皮薄餡多一定要趁熱食,凍了腐皮會軟身了$63鹽水雞夠味,可以選白飯同滷肉飯滷肉配菜,好食😋$80套餐飲品($26以下飲品)

鍾意食炸大腸的人,一定要是試
炸大腸

有驚喜的小食呀,有蚵仔煎的味道
腐皮炸得非常脆,皮薄餡多
一定要趁熱食,凍了腐皮會軟身了$63
腐皮蚵卷

鹽水雞夠味,可以選白飯同滷肉飯
滷肉配菜,好食😋$80
鹽水雞套餐

套餐飲品($26以下飲品)
2023-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
炸大腸
鹽水雞套餐
  • 蔥釀炸大腸
2023-02-20 410 views
話說好耐冇去到台灣,今日心血來潮想食台式牛肉麵所以嚟到呢間位於旺角西門町台灣麵食。中午時間星期六,我嚟到呢間食肆人流不算很多,很快我就坐下看看餐牌,我點了豬扒飯,台式牛肉麵,還有鹵水蛋豆腐。大約五分鐘便送到上枱都很快速,先試一試牛肉麵,牛肉炆得很淋,牛筋位帶點咬口到很好味雖然比不上出邊八九十元一碗的牛肉麵但以性比價來說都相當之高,湯亦都相當之夠未唯獨是用上幼麵感覺冇粗麵咁好味,豬扒飯豬扒相當之厚同大件咬落亦不會很韌而且很入味,唯飯粒沒有用上珍珠米感覺不夠滿足,但當然以這個價錢來說我相信已經做得很好了,鹵水蛋豆腐亦都不錯我亦推介這個,回頭率都有50%。
2022-09-19 870 views
腐皮蚵卷超好吃!新鲜又美味~最爱的一个菜还有玉兰虾仁(好像是这个名字)也很好吃很爽口~豆腐肉燥饭也是特别好吃😋整体都超棒的 店里的员工们也都态度超好 一定会再去n次~
腐皮蚵卷超好吃!新鲜又美味~最爱的一个菜
还有玉兰虾仁(好像是这个名字)也很好吃很爽口~
豆腐肉燥饭也是特别好吃😋
整体都超棒的 店里的员工们也都态度超好 一定会再去n次~

豆腐肉燥饭
豆腐肉燥饭
  • 鸡丝拉皮
  • 鲁肉饭
  • 担担面
  • 肉燥饭
  • 肉臊饭
2022-09-16 644 views
臺式擔擔麵湯汁比較濃稠,食落重花生味,配埋肉碎,咸咸地,麵條夠晒掛汁,適合重口味既朋友仔。麻油素雞味道偏淡,加少少豉油提味會更好,麻油雖然令雞肉更滑同埋香d,但食上來偏油膩。香酥炸蝦餅蝦餅炸到外層脆卜卜,咬落彈牙,味道偏咸左d,而且隻咸味似加左其他調味料,有少少怪,唔太食到蝦既鮮味,但又未至於好難食。酸辣粉皮呢度既粉皮係透明好薄,少酸辣,偏淡味。由於粉皮太滑,夾果陣好易彈到醬汁周圍都係,食果陣要小心d。廟口魯肉飯肉燥幾香濃入味,偏乾身少汁,撈飯食唔錯。整體呢講,呢間餐廳既菜式都比較濃味,唔太食到台式地道風味,不過不失,份量中規中矩,勝在菜式多元化。好味:2.5/5環境:3/5客服:3/5

麻油素雞

香酥炸蝦餅

酸辣粉皮

廟口魯肉飯
肉燥幾香濃入味,偏乾身少汁,撈飯食唔錯。

好味:2.5/5
環境:3/5
客服:3/5
2022-07-08 643 views
選擇下午茶時段去食比較上少人 環境空曠燈飾還可以 好多位坐一坐低就點左嗰花蓮鹽水雞餐$65因為想再搵返個味道睇下會唔會有太大落差花蓮鹽水雞不過不失 味道剛好 好嫩肉臊飯肉臊撈飯 真係一流 台式燙時蔬 加咗肉臊 令到時蔬更美味午餐小食鹵水蛋豆腐$25豆腐索曬D鹵汁 一咬就流汁雞蛋都好入味 唔會太老自己本身喜歡台式美食依間價格中規中矩 都係好味會比較多時間去試其他台式店舖依間嘅感覺都唔錯 座位舒服 有卡住 有枱位店舖位置 容易搵到
選擇下午茶時段去食

依間嘅感覺都唔錯
座位舒服 有卡住 有枱位
店舖位置 容易搵到
2022-07-04
$94 (Tea)
2022-04-03 1204 views
噚日(2-4-2022 Sat)朝同老公喺旺角行,行到 lunch hour開始肚餓要搵嘢食喇,又search吓先,我想食all day breakfast,但老公唔係幾想,我再睇,有後生仔海南雞1998(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E5%BE%8C%E7%94%9F%E4%BB%94%E6%B5%B7%E5%8D%97%E9%9B%9E1998-%E6%97%BA%E8%A7%92-%E6%B3%B0%E5%9C%8B%E8%8F%9C-r677836),於是行嚟,嚟到見到冇堂食,好失望.於是繼續沿呢條街行,見到呢間台灣嘢,老公話想食,而再前啲有好多人等位嘅係甜記餃子(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E7%94%9C%E8%A8%98%E9%A4%83%E5%AD%90-%E6%97%BA%E8%A7%92-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-%E9%9B%B2%E5%90%9E-%E9%A4%83%E5%AD%90-r689584),咁多人懲罸,我哋就放過佢,就試呢間.我哋入到去,

我哋入到去,坐最後嗰張卡位,睇吓menu,
決定唔食澱粉質嘅食物,就要咗:

3. $24.00嘅凍朱古力奶茶
呢個令我諗起舊年第一次喺尚青商號飲到嘅熱朱古力奶茶(食評係2021年8月28日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E6%9C%89%E6%96%B0%E9%AE%AE%E6%84%9F%E5%98%85%E5%8F%B0%E7%81%A3%E8%8F%9C-e4139763),於是嗌呢個,呢個一樣係朱古力味重啲同唔太甜同唔膩,ok 嘅.

4. $24.00嘅凍香芋奶茶加$3.00要珍珠
呢個同樣芋頭味出啲,茶味冇乜,似飲香芋鮮奶,而珍珠口感同味道都正常.
味道:1.5分
左: 凍香芋珍珠,奶茶, 右: 凍朱古力奶茶

1. $118.00嘅招牌拼盤
招牌拼盤
有五味山珍,蝦餅,芝心丸,蝦仁玉蘭中卷同紅燒牛肉.
先食蝦仁玉蘭中卷,中間嘅蝦仁玉蘭本身有少少鹹味,菜係爽口,而外面嗰件白色嘢原來係魷魚圈,我覺得已經好夠味,可以唔蘸wasabi沙律醬食.
味道:5分

芝心丸正常冇問題.
芝心丸
味道:3分

中間嘅五味山珍麻油好夠好香,所有食材都爽口.
味道:5分

而蝦餅呢,食落,唔似蝦餅,食到好重豬羶味,好難食.
蝦餅
味道:0.5分

紅燒牛肉都幾厚,
紅燒牛肉
呢個都中規中矩啦.
味道:3分

2. $62.00嘅鹽酥雞
鹽酥雞
呢個係熱騰騰,外脆,但味道少少怪.
味道:1分

服務:
好好, 一坐低就擺低杯熱水浸住餐具,重提醒客人小心熱.
而端上招牌拼盤同兩個醬時,特登配對返,俾客人知道邊椒食物蘸邊個醬.
2022-04-02
$116 (Lunch)
  • 凍朱古力奶茶
  • 蝦仁玉蘭中卷
  • 五味山珍
2022-01-06 639 views
這是一杯奶茶,非港式的奶茶。這是一杯奶茶,是台式的奶茶。奶與茶是互相拉扯的,各不相讓得來互相協調,好似競奏曲。一口喝下,只感到解渴,不粘口,是茶混入奶中?是奶混入茶中?我不知道,也沒有能力分得清楚,瑜瑕互見,瑕不掩瑜!
這是一杯奶茶,
非港式的奶茶。
這是一杯奶茶,
是台式的奶茶。

奶與茶是互相拉扯的,
各不相讓得來互相協調,
好似競奏曲。

一口喝下,
只感到解渴,
不粘口,
是茶混入奶中?
是奶混入茶中?
我不知道,也沒有能力分得清楚,

瑜瑕互見,
瑕不掩瑜!
2021-12-21
$68 (Lunch)
2021-12-26 485 views
▶️25號出左旺角行街,夜晚食飯周圍都排哂龍,結果求其走左入通菜街側邊d鋪,唔駛等但又唔差wo😋酸辣粉皮雞絲粉皮食得多,酸辣嘅粉皮真係第一次食,幾有趣,酸酸辣辣幾開胃👍腐皮蚵卷🦪新鮮炸好熱辣辣,入面係蚵仔同豬肉,食落似蠔餅,感覺唔會好似蠔餅咁油膩咁熱氣,外脆內軟幾好食😋▶️所有食物味道正常,滷肉飯🍚都幾似喺台灣🇹🇼食嗰啲😋環境都光猛企理,喺聖誕節周圍要逼嘅日子唔駛等都食得幾舒服👍

酸辣粉皮

腐皮蚵卷🦪

2021-12-25
Type of Meal
Dinner
好多人都食阿木台灣麵,其實仲有一間隱世正宗嘅台灣嘢係女人街入面,由細細個食到宜家,食過勁多次,私心推薦🤭 開咗十幾年,真心覺得佢哋嘅肉燥飯勁好食,係台灣食過嘅味道!午餐去食真係勁抵,$45-$60有嘢飲,加小食都都$1x,加台式飲品都係加$4,大份飽肚又好食,極高CP值😭一點前或者兩點半後食每個飯仲要減$5,老細勁佛心😭🍴紅燒牛肉麵 (轉擔擔麵湯+$3) $58 (8/10)擔擔麵湯超香濃麻醬味,小辣食落係少少辣,好好飲,麵都好大個,係幼麵,牛肉有四塊,係偏向牛腩質地,有一絲絲肉質,炆得好淋,食落有牛肉味!(同阿木唔同,佢係偏向淋身有筯,冇乜肉味)🍴香酥豬排麵 (轉擔擔麵湯+$3) $51 (8/10)豬排都好大塊,佢係偏向煎嘅做法,唔會太油膩,豬扒肉質鬆軟有彈性,唔會太乾,幾好食,偏向家庭味。🍴台式炸春卷 $15 (跟餐叫減$10) (7/10)即叫即炸,春卷皮好薄好脆,入面係蔬菜,調味適中。🍴香酥炸蝦餅 $19 (跟餐叫減$10) (10/10)即叫即炸,超級香脆,蝦肉好彈牙,似係自家制,好好食!🧋麥香奶茶 $7 (跟餐叫+$4+$胚芽+$3) 走甜 (7.5/10)香濃茶味,嗰種

🍴紅燒牛肉麵 (轉擔擔麵湯+$3) $58 (8/10)

🍴香酥豬排麵 (轉擔擔麵湯+$3) $51 (8/10)

🍴台式炸春卷 $15 (跟餐叫減$10) (7/10)
即叫即炸,春卷皮好薄好脆,入面係蔬菜,調味適中。

🍴香酥炸蝦餅 $19 (跟餐叫減$10) (10/10)
即叫即炸,超級香脆,蝦肉好彈牙,似係自家制,好好食!

香濃茶味,嗰種濃係飲完先出,少少苦中帶澀,
好香,胚芽增加咗奶茶口感,更重麥味,幾好飲,走甜都有驚喜🤭

推薦指數: 9/10
CP值高,小店用心出品,每樣嘢食都好有屋企feel,正宗台灣味!
2021-10-01 317 views
最近女人街的攤檔不是全都營業,路變得闊落了,兩旁的商店都比以前更容易找到~我平常都喜歡來這間掛滿中式燈籠的餐廳吃飯🏮臨近中秋節,倍添詩意今次就一個人來這裡暫時感受一下中秋的氣氛吧🔶 北投怪味雞餐這個餐好豐富啊😮有飯有菜有肉👍🏾賣相精緻得來又夠份量!這個餐本身是配花蓮鹽水雞的,老闆說可加錢轉北投怪味雞,名字相當有趣而且其他客人都點這個來吃,便轉了這個試試看😄原來怪味雞的配料是帶點辣的,辣椒加上類似梅菜的材料,配上雞肉挺好吃的👍🏾肉臊飯的肉粒很大,而且份量都很多🤪我比較喜歡這間店舖的肉臊飯,因為它比較少油份,以肉粒為主,不怕整碗飯都浸到油林林🙃這個餐配的菜很新鮮👏🏾非常爽脆,顏色很青嫩😌連菜都配有肉臊正!🔶腐皮蚵卷除了餐,還點了這款小食,雖然台灣的蚵仔煎很有名,不過我以前在台灣吃過幾次都是不太喜歡的,因為覺得腥味較重…但這個腐皮蚵卷,外層的腐皮煎得脆脆的🥳而內裡的蚵仔出奇地沒有腥味🤩蚵仔很厚肉呢🤪喜歡喜歡💕🔶香芋奶茶飲品方面點了香芋奶茶,喝下去香芋味香濃而且每一啖都喝到芋泥蓉呢😙像是用香芋來打成飲品般😋🔶芒果奶凍最後老闆還送我一客甜品呢🥰餐牌是沒有的啊😯他平常都會不定期地自家製不同款式的甜
最近女人街的攤檔不是全都營業,路變得闊落了,兩旁的商店都比以前更容易找到~我平常都喜歡來這間掛滿中式燈籠的餐廳吃飯🏮臨近中秋節,倍添詩意[害羞]今次就一個人來這裡暫時感受一下中秋的氣氛吧[呲牙]

🔶 北投怪味雞餐
這個餐好豐富啊😮有飯有菜有肉👍🏾賣相精緻得來又夠份量!這個餐本身是配花蓮鹽水雞的,老闆說可加錢轉北投怪味雞,名字相當有趣[笑哭]而且其他客人都點這個來吃,便轉了這個試試看😄原來怪味雞的配料是帶點辣的,辣椒加上類似梅菜的材料,配上雞肉挺好吃的👍🏾

這個餐配的菜很新鮮👏🏾非常爽脆,顏色很青嫩😌連菜都配有肉臊[惊恐]正!

🔶腐皮蚵卷

🔶香芋奶茶
飲品方面點了香芋奶茶,喝下去香芋味香濃[害羞]而且每一啖都喝到芋泥蓉呢😙像是用香芋來打成飲品般😋

🔶芒果奶凍
最後老闆還送我一客甜品呢🥰餐牌是沒有的啊😯他平常都會不定期地自家製不同款式的甜品請客人吃,今次有幸吃到😘芒果味香濃,奶精味不太重👍🏾果然是自家製啊[愉快]

花蓮鹽水雞餐$80
花蓮鹽水雞(轉北投怪味雞+$8)
台式燙時菜
肉臊飯
腐皮蚵卷$63
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
香芋奶茶$28(跟餐+$2)
芒果奶凍
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
西門町台灣麵食 (旺角)
旺角通菜街2號鴻光大廈2N號地舖
2021-10-01 201 views
之前我哋去左旺角食嘢,諗住近月尾要搵一間抵食D嘅餐廳😂😂行過一間西門町台灣麵食店,有個二人套餐只需要$248,都幾抵❗️所以就入去試下🔻二人套餐:#北投怪味雞個名睇落好怪,其實係酸辣味嘅醬料,辣度輕微, 醬汁配埋雞肉食幾開胃😛#腐皮蚵卷蚵仔配搭金菇同豬肉炸到外皮酥脆 ,口感幾紮實❗️#涼拌茄子茄子面頭嘅蒜香醬汁,好啱而家天氣食,清新同埋好開胃🤓麵食我哋揀咗#擔擔麵麵質爽滑 ,湯底有花生醬香味,滷肉碎醬汁香濃🤤#熱蜂蜜薑母茶啱曬女士飲用 ,薑味唔會過辣😗#金香奶茶台灣食店要返杯奶茶已經係指定動作😂而呢杯味道都唔錯架
🔻
二人套餐:
#北投怪味雞
#腐皮蚵卷
蚵仔配搭金菇同豬肉炸到外皮酥脆 ,口感幾紮實❗️
#涼拌茄子
茄子面頭嘅蒜香醬汁,好啱而家天氣食,清新同埋好開胃🤓
麵食我哋揀咗#擔擔麵
麵質爽滑 ,湯底有花生醬香味,滷肉碎醬汁香濃🤤
#熱蜂蜜薑母茶
啱曬女士飲用 ,薑味唔會過辣😗
#金香奶茶
台灣食店要返杯奶茶已經係指定動作😂而呢杯味道都唔錯架
2021-09-28 155 views
通菜街估你唔到有間台灣菜小店,門面好有特色,店內以森林系為主調食物價錢好親民叫咗一個主食同啲小食同朋友share豬扒擔擔麵-個麵嗌咗走辣,有好香嘅花生味,麵硬度啱好,豬扒好鬼正,整得好腍,切咗一塊塊方便進食涼拌茄子-一口茄子調味唔會好重手,食落涼涼哋好清爽香芒沙拉鳳尾蝦-鳳尾蝦炸得酥脆,個沙拉醬好特別,有芒果嘅甜味好開胃,推介!美味醉雞-堅有好重酒味,雞非常嫩滑杏仁奶茶、檸檬柚子-杏仁加奶茶夠特別

食物價錢好親民

叫咗一個主食同啲小食同朋友share

涼拌茄子-一口茄子調味唔會好重手,食落涼涼哋好清爽

美味醉雞-堅有好重酒味,雞非常嫩滑

杏仁奶茶、檸檬柚子-杏仁加奶茶夠特別
2021-09-23
$100 (Tea)
  • 擔擔麵
  • 香芒沙拉鳳尾蝦
2021-09-21 124 views
#款式多多嘅台吃店逛完旺角 朋友帶我食台灣小吃麵食 舖頭門面唔起眼 原來餐牌選擇好多 單係台灣擔擔面 有接近廿個選擇😱-🧆鹽酥雞 $63一客有五至六件 外皮灑上椒鹽七味粉 酥香惹味 紫蘇葉清香解油膩-🥗五味山珍 $50材料豐富 色彩繽紛 有: 紫菜+素雞+紅蘿蔔+青瓜+黑白芝麻+粉絲 仲有好香麻油味-🍆涼拌茄子 $50除咗醬油 涼拌茄子拌上蒜茸香蔥粒 屬於重口味版本-🍥麻油菌素雞 $50素雞件切得厚身 彈牙有口感-🍜台式擔擔麵 $52叫咗兩碗 常規擔擔麵有肉操肉鬆榨菜 花生醬汁香濃 麵條柔韌掛汁 齋擔擔麵有碎花生同榨菜 味道鹹香-🍑蜜桃玉露 $30🥭香芒玉露 $30兩杯台飲嘅顏色基本一樣😅 入口芳香清甜 清爽順喉 底部有椰果 -📍西門町台灣麵食旺角通菜街2號鴻光大廈2N號地舖
#款式多多嘅台吃店

🍑蜜桃玉露 $30
🥭香芒玉露 $30
📍西門町台灣麵食
旺角通菜街2號鴻光大廈2N號地舖
位於旺角鬧市中揾到呢間台灣小店,啡色木系嘅門口位都幾低調隱蔽,餐廳嘅員工都好friendly,好用心介紹佢地嘅菜式,好有人情味嘅感覺☺️整體食落感覺到台灣嘅古早味,係會回訪嘅餐廳呢👍🏻叫左個2人套餐,分別有前菜、涼菜、炸物、主食同埋台式特飲,仲可以自行選擇返鍾意嘅款(HK$248)😋🔸前菜:美味醉雞醉雞嘅肉質好嫩滑,雞皮嘅色澤都好光滑,入口有淡淡嘅酒香味😉🔸 炸物:香芒沙拉鳳尾蝦炸物今次就無叫到鹽酥雞,叫做呢款鳳尾蝦,外身炸得脆卜卜🍤最特別係有香芒沙拉醬,沾黎食酸酸甜甜好開胃呢~🔸 涼菜:五味山珍套餐入面仲包埋涼菜,涼菜主要係蔬菜為主。呢個五味山珍係有青瓜、木耳、大菜、素火腿切絲而成,食落凍冰冰好清涼架🥒🔸肉燥飯,擔擔面(細)主食就可以揀細size嘅肉燥飯同擔擔面,細細個岩岩好。而且都係令我最驚喜嘅菜式,肉燥飯以瘦肉為主,一入口超有台灣食到嘅味道呀😭而擔擔面超濃花生味,除左有花生醬,仲有粗粒嘅花生,食攞好有口感😍係會令我想返黎再食嘅擔擔面呢! 🔸 芝麻奶茶、蜜桃玉露特色飲品選擇都幾多,芝麻奶茶唔會太甜,奶茶中帶芝麻味。而蜜桃玉露入面有椰果,十分解暑👅🔸 擂沙湯丸食完之後仲有送甜品,擂沙湯

美味醉雞

🔸前菜:美味醉雞
醉雞嘅肉質好嫩滑,雞皮嘅色澤都好光滑,入口有淡淡嘅酒香味😉
香芒沙拉鳳尾蝦

🔸 炸物:香芒沙拉鳳尾蝦
五味山珍

🔸 涼菜:五味山珍
肉燥飯,擔擔面(細)
擔擔面(細)

🔸肉燥飯,擔擔面(細)

🔸 芝麻奶茶、蜜桃玉露
擂沙湯圓

🔸 擂沙湯丸
食完之後仲有送甜品,擂沙湯圓好煙韌,一切開即刻有流心嘅芝麻,好滿足😎
Type of Meal
Dinner
肉燥飯,擔擔面(細)
擔擔面(細)
擂沙湯圓