好耐之前朋友為慶祝我生日,帶我去過尖沙咀分店。今次就到我帶兩老去試新嘢🤤好在今日收工早,揸車去到先6點,唔洗等位,不過有限時,雖然泊車唔太方便,但方唔方便唔緊要,最緊要好食🤗更理想係坐窗邊,邊欣賞夜景邊食啦,可惜今次無坐到!不過坐中間都係卡位,都夠舒適架。部分菜名已經唔記得啦,大概形容下就算😂Fine dining 當然要由冷盤開始,咁啱有優惠,兩款有特價,於是叫四款:最欣賞係角落,唔記得影close up嘅沙薑豬手😂沙姜夠入味,豬手夠爽脆!茄子有少少太咸,撈飯係個唔錯嘅選擇,就咁當頭盤食就唔建議啦!雞絲涼粉係上海口味,同以前係上海旅行時食到嘅一樣,又香又滑,但啲汁太濃稠,食下一味前要𠺘口先食到,唔會係first choice 咁大個女食過最正嘅鴨舌係台北老天祿,如果老天祿係10分,佢都有8分㗎!入味好香,舌頭夠脆!講完頭盤冷盤,就講下湯啦:椰皇煲雞湯(好似係)細細個椰皇,但好足料!平時係屋企,阿媽辛苦一日買埋靚料煲老火湯都唔飲嘅我,居然都讚不絕口🤤👍🏻 仲要阿媽都讚好飲呀!味精就一定有,但唔會咸到口乾,仲要留到肉香同材料嘅甘味!一人一個都抵飲呀!然後就到主菜啦,呢度最特別就係夠創新,

部分菜名已經唔記得啦,大概形容下就算😂

最欣賞係角落,唔記得影close up嘅沙薑豬手😂
沙姜夠入味,豬手夠爽脆!

講完頭盤冷盤,就講下湯啦:

椰皇煲雞湯(好似係)

然後就到主菜啦,呢度最特別就係夠創新,但傳統嘢都好好食架:

黑金流沙包,皮薄餡靚,外皮鬆軟流沙香滑,可惜兩老都有三高,唔係嘅話一人啪一籠都得🤣

唔知呢間「唐宮小聚」同大陸嘅「唐宮」係咪同一個老闆呢?咁講係因為佢嘅乳鴿實在太太太好食啦!

望下呢個皮嘅光澤🤤仲有若隱若現嘅肉汁
一上枱就聞到勁香!撕開就勁多肉汁流落嚟,夠juicy夠香仲要夠脆。以後唔洗特登去大陸食乳鴿啦!就係為咗呢個乳鴿再返嚟食🤤🤤👍🏻

呢個「饃」有優點都有缺點
優點就係裡面嘅五花腩超級好食,肥膏入口即融,瘦肉軟糯香甜,係肥婆我最鍾意食嘅嘢🤤
但個「饃」就麻麻地啦⋯⋯唔夠軟都唔夠香,有得淨食肉就更理想!

之後當然要講下呢個火燒唔記得咩😂
賣相吸引夠新奇,隔離枱外國人仲直接過嚟問可唔可以畀佢影下相。但味道呢,就真係好普通,普通到食完直接忘記呢個菜⋯⋯唔建議食啦。

最後仲點咗個甜品

望落係壽桃,食落係榴連雪米糍🤤🤭
榴連呢啲嘢一向係愛者愛,恨者恨;味道就係正常嘅雪米糍,值得一讚嘅係皮好薄!有相為證:

少有餐廳有得食榴連甜品,口痕時可以叫返一份。
  • 黑金流沙包
  • 白玉王鴿