⭐#唐宮小聚⭐ 主打摩登中菜,採用充滿藝術感的裝飾材料搭配點綴🎨🤩為慶祝唐宮小聚上市8️⃣週年﹐而家全線分店🆒限量推出 #MakeYourOwnBun 黑金流沙包 🍞 ====—====—====—====—⭐️#推介⭐️ 🏆🖤黑金流沙包彩繪🎨 🏆 💲2️⃣9️⃣/3隻 (原價$49)👧🏼客人可用特制毛筆🖋,以及唐宮小聚特別為黑金流沙包研發的可食用金色顏料💛,在流沙包上發揮創意🎨親自手繪個人風格的黑金流沙彩繪,創出獨一無二的黑金流沙包😍🥳🤩 ..............................✨黑金流沙包:黑芝麻製成香軟的黑色包點🖤,內餡有香濃的奶黃流沙💛,質感細膩,更😜採用了特製的可食用金色顏料作包面點綴🌟必試‼️ 🦐脆蝦多士🍞($79/3件) 🤩蝦多士脆卜卜,鬆脆美味😜  💜非常山竹‼️($49/3件) 📷#相機食先系列‼️ 賣相似足山竹🎋外層食落似咸水角🥠,內裡係🦞龍蝦汁配上蟹肉🦀驚喜🔟足😍🦢白玉王鴿($33/份) 『一隻兩邊』#招牌菜之一🥇 新鮮熱辣🔥,油脂四溢💦,外皮酥脆,肉質非常嫩滑,juicy多汁,齒頰留香👅仲細心地提供手套🧤供客人😍 🐥無咁簡蛋🍳($

====—====—====—====—

⭐️#推介⭐️ 🏆🖤黑金流沙包彩繪🎨 🏆
💲2️⃣9️⃣/3隻 (原價$49)

🦐脆蝦多士🍞($79/3件)
🤩蝦多士脆卜卜,鬆脆美味😜

💜非常山竹‼️($49/3件)

🦢白玉王鴿($33/份)

仲細心地提供手套🧤供客人😍

🐥無咁簡蛋🍳($119)
『🌶辣子雞配芒果醬🥭』雞蛋原來係分子料理—芒果醬🥭,配上四川菜辣子雞🌶兩者結合一起創作出新穎而特別的菜色😍

🍍火焰菠蘿🐄($119)
『紅咖哩牛腩』火焰菠蘿入面係紅咖哩牛腩,用上新鮮菠蘿🍍製成,再配上香濃軟腍的牛腩🐄

🍆風沙茄子🌶($79)
茄子炸左之後,再淋上辣椒🌶及蒜蓉粒,🈵🈵避風塘的口味😛
====—====—====—====—
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2019-04-21
2019-03-08 4914 views
豬年開年飯,無奶油唔食中菜,朋友想試下呢間,就齊人四個飯腳去試!原先想去尖沙咀果間但點知一早就FULL左,所以唯有去中環呢間。訂左19︰30準時到,都要等15分鐘,而且重要好爆,一出lift已經企滿晒人,真係好好生意!終於有枱,確實星期五咁爆場,lift口重有人等緊位(已經差不多八點),我相信食物質素係有番咁上下,朋友見到好多必叫食物,好快就點左以下嘅點心。奶黃流沙飽,淨係睇佢外表就知贏左。我地係估用竹炭做包,塗上金色色素,而熱辣辣一咬,唔使講入面嘅奶黃實流晒出來,好味,而仔細去睇,重見到蛋黃蓉係汁入面,唔太甜,好食!之後就係荷葉飯,係出面食只會覺得蒸得過左火,飯太淋,或者蒸到D餸好感,或者飯無荷葉味,呢個飯不但好入味,飯嘅軟度岩岩好,料好足,份量又岩四人share,最緊要係重有荷葉少少清香,再贏多一次!乳鴿,本人唔太喜歡食,但朋友話一人一件,試下呢度嘅出名美食,好啦!估唔到,佢肉鮮皮脆,無話出面食到,係炸左好耐,你叫先叮番熱俾你,所以難怪佢繼奶黃色同荷葉飯,另一出名之作。苦瓜有幾多人鍾意食?本人就大愛,所以呢個咸蛋黃炸苦瓜就好鍾意。如果苦瓜嘅苦味有得揀級數,我想揀最苦果級!炒腸粉,D

炒腸粉,D蝦好彈牙新鮮,鼓油炒唔太咸,亦食得出樣樣野係新鮮煮,推薦!

第一round食完,後加蝦多士同個豬包,蝦多士係脆,都好食,但普通D。而豬包就同menu個樣有差別,對眼無咁大架!(哈哈
)入面紫薯蓉都特別,作甜品,都ok。

服務方面真係有參差,可能星期五又爆場關係,所以都好忙。有機會再去就想試其他美食!
2019-03-01
  • 猛虎咬豬
  • 荷花蒸飯
  • 乳鴿
2019-02-13 2647 views
捉住年假的尾巴,相約了好友到中環的唐宮小聚品嘗精緻點心。之前有朋友光顧過,特別提我們一定要多試幾款包點,的確有不少賣相別緻的包點,如青蘋果、冬菇、黑金、豬豬等等。1. 松露香菇包逼真的香菇造型,我之前都在其他茶樓吃過。一咬開,內餡滿是粒粒爽口菇菌,洋溢著香濃的松露香味,愛菇🍄之人必食!2. 黑金流沙包這個是高水準包點,外面是帶淡淡黑芝麻味的麵包,鬆軟程度實在難以用筆墨形容!流沙奶皇滑溜,咸蛋黃味濃,而且熱辣辣😋😋😋必食必食!3. 冰皮壽包(榴連餡)對於我和朋友這些榴連愛好者來說,內餡的榴連味可以再濃一點,忌廉中吃到有絲絲榴連肉。冰皮做的好,皮薄煙韌,冰涼的皮吃起來像吃雪糕糯米糍。4. 自選涼菜組合(醉雞+雞絲拉皮+皮蛋豆腐)醉雞皮爽皮,不肥膩;浸過花雕後肉質結實,酒香滲入肉中。皮蛋豆腐還好,麻醬略嫌太多,蓋過皮蛋豆腐的味道。雞絲拉皮的粉皮彈牙,是一樣不錯的涼菜。5. 麻醬抄手紅油抄手經常吃到,麻醬抄手反而少見,要試一試。雲吞皮薄餡靚,一啖一隻,配以濃郁的麻醬,好吃!6. 荷葉飯荷葉香味稍欠,但用料充足,雞粒、蝦仁、香菇都大大粒,飯米炒得軟硬適中,粒粒飯粒被都均勻沾了醬油。跟好友歡聚,嘗
捉住年假的尾巴,相約了好友到中環的唐宮小聚品嘗精緻點心。

1. 松露香菇包

2. 黑金流沙包

3. 冰皮壽包(榴連餡)

4. 自選涼菜組合(醉雞+雞絲拉皮+皮蛋豆腐)

5. 麻醬抄手

6. 荷葉飯

跟好友歡聚,嘗美食,吃吃笑笑就到落場時間。新年期間光顧還有「利是」優惠券回贈!
2019-02-11
$120 (Lunch)
  • 黑金流沙
  • 松露香菇包
  • 冰皮壽包
好耐之前朋友為慶祝我生日,帶我去過尖沙咀分店。今次就到我帶兩老去試新嘢🤤好在今日收工早,揸車去到先6點,唔洗等位,不過有限時,雖然泊車唔太方便,但方唔方便唔緊要,最緊要好食🤗更理想係坐窗邊,邊欣賞夜景邊食啦,可惜今次無坐到!不過坐中間都係卡位,都夠舒適架。部分菜名已經唔記得啦,大概形容下就算😂Fine dining 當然要由冷盤開始,咁啱有優惠,兩款有特價,於是叫四款:最欣賞係角落,唔記得影close up嘅沙薑豬手😂沙姜夠入味,豬手夠爽脆!茄子有少少太咸,撈飯係個唔錯嘅選擇,就咁當頭盤食就唔建議啦!雞絲涼粉係上海口味,同以前係上海旅行時食到嘅一樣,又香又滑,但啲汁太濃稠,食下一味前要𠺘口先食到,唔會係first choice 咁大個女食過最正嘅鴨舌係台北老天祿,如果老天祿係10分,佢都有8分㗎!入味好香,舌頭夠脆!講完頭盤冷盤,就講下湯啦:椰皇煲雞湯(好似係)細細個椰皇,但好足料!平時係屋企,阿媽辛苦一日買埋靚料煲老火湯都唔飲嘅我,居然都讚不絕口🤤👍🏻 仲要阿媽都讚好飲呀!味精就一定有,但唔會咸到口乾,仲要留到肉香同材料嘅甘味!一人一個都抵飲呀!然後就到主菜啦,呢度最特別就係夠創新,

部分菜名已經唔記得啦,大概形容下就算😂

最欣賞係角落,唔記得影close up嘅沙薑豬手😂
沙姜夠入味,豬手夠爽脆!

講完頭盤冷盤,就講下湯啦:

椰皇煲雞湯(好似係)

然後就到主菜啦,呢度最特別就係夠創新,但傳統嘢都好好食架:

黑金流沙包,皮薄餡靚,外皮鬆軟流沙香滑,可惜兩老都有三高,唔係嘅話一人啪一籠都得🤣

唔知呢間「唐宮小聚」同大陸嘅「唐宮」係咪同一個老闆呢?咁講係因為佢嘅乳鴿實在太太太好食啦!

望下呢個皮嘅光澤🤤仲有若隱若現嘅肉汁
一上枱就聞到勁香!撕開就勁多肉汁流落嚟,夠juicy夠香仲要夠脆。以後唔洗特登去大陸食乳鴿啦!就係為咗呢個乳鴿再返嚟食🤤🤤👍🏻

呢個「饃」有優點都有缺點
優點就係裡面嘅五花腩超級好食,肥膏入口即融,瘦肉軟糯香甜,係肥婆我最鍾意食嘅嘢🤤
但個「饃」就麻麻地啦⋯⋯唔夠軟都唔夠香,有得淨食肉就更理想!

之後當然要講下呢個火燒唔記得咩😂
賣相吸引夠新奇,隔離枱外國人仲直接過嚟問可唔可以畀佢影下相。但味道呢,就真係好普通,普通到食完直接忘記呢個菜⋯⋯唔建議食啦。

最後仲點咗個甜品

望落係壽桃,食落係榴連雪米糍🤤🤭
榴連呢啲嘢一向係愛者愛,恨者恨;味道就係正常嘅雪米糍,值得一讚嘅係皮好薄!有相為證:

少有餐廳有得食榴連甜品,口痕時可以叫返一份。
  • 沙薑豬手
  • 黑金流沙
  • 乳鴿
  • 猛虎咬豬
2019-06-05 0 views
適逢openrice外賣自取推廣白玉王鴿$20,而烤鴿在這家的openrice網頁上是熱門推介食品,我哪怕步程遙遠也要去買來嚐嚐。買回家後拆盒,看見烤鴿比一般街坊茶樓的小,頓感失望。平時在街坊茶樓的乳鴿能夠分4份吃。唐宮的烤鴿只能切一半,再分便太小了。另外,這烤鴿的皮看似本來就是不脆的。平時我把吃剩的乳豬、燒肉放進雪櫃,隔天用小焗爐焗完後,豬皮便會變脆。這天下班去買烤鴿,回到家1-2小時後放進小焗爐加熱,皮沒有變脆。加上味道一般,這烤鴿實在沒有我想像中的便宜。

白玉王鴿

加上味道一般,這烤鴿實在沒有我想像中的便宜。
TakeAway
2019-06-05 0 views
follow 星級名廚Jacky Yu 的social media account 多年……最近彈咗一張可愛小豬的相🐷……忽然醒起,係喎,好耐無去唐宮食飯,於是約埋家人一齊去食……食物質數保持水準,乳鴿香、juicy, 係必食外,有叉燒味嘅牛肉 or有牛肉味嘅叉燒……香嫩入味……好食到不得了。支持本土,HongKong Beer 香,又係必叫。主角係甜品小豬,以為打咭嘅嘢唔慌好食……nice surprise, 唔會勁甜,好香椰汁味。總括嚟講,好耐冇食過一餐飯由服務到食物水準都いちぼ👍嘅晚飯。sweet reminder :記住book位
香嫩入味……好食到不得了。
支持本土,HongKong Beer 香,又係必叫。
sweet reminder :記住book位
肥牛义燒
肥牛义燒
  • 得意小豬
2019-05-23 365 views
午飯時間跟同事去呢間食餐廳好大但都要等位白玉王鴿 $33熱噴噴上枱乳鴿都大隻 多肉 肉質唔鞋但超!多!油!食半隻都夠曬小聚拼盤-酒埕醉雞、青芥木耳、雞絲拉皮 $109醉雞好滑 有酒味比較甜木耳唔夠青芥味 普通雞絲拉皮 粉皮好滑 好咬口黑金流沙彩繪 $29這個有得自己畫圖案用可食用顏料畫上圖案後叫職員拎去蒸就可以出來的樣子好可愛流沙好味 唔會覺得好滯 雲吞手拉湯麵 $59迷你米雞 $39蒸賽螃蟹餃 $49因為午餐時間所以限時1小時最後埋單除開每人1百元
午飯時間跟同事去呢間食

因為午餐時間
所以限時1小時
最後埋單除開每人1百元
2019-05-15 553 views
爸爸鐘意中菜,我地想食非中菜,小朋友就鐘意食得意野,於是就揀左間近近地既唐宮小聚。間野都未食,等lift等到嬲,啲人唔排隊,無秩序,入唔到,我自己行樓梯。希望餐廳可以同管理公司傾下。👍沙薑豬手我無機會食,佢地無啦啦食晒,所以我相信好好食👍皮蛋豆腐賣相吸引,豆腐滑,配以麻醬🤔 前菜蕃茄仔酸得黎唔醒胃,有啲酒味怪怪地👍椰子燉雞湯超清甜,應該用椰青燉,不過肉太硬,食唔到👌乳鴿味道普通,勝在抵食👌荷葉飯普通,飯味ok但無荷葉味👍紫薯豬豬小朋友見到勁開心,味道其實係次要👍淮山炒秋葵呢個組合本身係無得頂,但係都係我媽咪炒得好食啲,而且賣相唔吸引。👍扮差燒既牛肉勁好食囉~ 肉淋、汁正👍火燒牛腩佢都幾辛辣下,小朋友見到燒緊好開心,但佢地食唔到😅炸蠔餅好油,食唔到蠔味👍蔥餅勁香蔥咪,超正🤔服務麻麻呢啲餐廳應該好好服侍,都唔夠人,叫唔到人。成抬碟都無話收走啲。原本我同媽咪準備影相,哥哥叫佢黎買單,佢又走黎我同媽咪中間阻住,無啦啦去收碟。心諗,都放左成晚,唔爭在啦,都買單啦。點知佢一個唔覺意將餸菜汁倒落我同媽咪對腳到,成褲都係,無晒mood。之後都無影相。。。

👍沙薑豬手
我無機會食,佢地無啦啦食晒,所以我相信好好食

👍皮蛋豆腐
賣相吸引,豆腐滑,配以麻醬

🤔 前菜蕃茄仔
酸得黎唔醒胃,有啲酒味怪怪地

👍椰子燉雞湯
超清甜,應該用椰青燉,不過肉太硬,食唔到

👌乳鴿
味道普通,勝在抵食

👌荷葉飯
普通,飯味ok但無荷葉味

👍紫薯豬豬
小朋友見到勁開心,味道其實係次要

👍淮山炒秋葵

👍扮差燒既牛肉
勁好食囉~ 肉淋、汁正

👍火燒牛腩
佢都幾辛辣下,小朋友見到燒緊好開心,但佢地食唔到

😅炸蠔餅
好油,食唔到蠔味

👍蔥餅
勁香蔥咪,超正

🤔服務麻麻
原本我同媽咪準備影相,哥哥叫佢黎買單,佢又走黎我同媽咪中間阻住[個下係好odd既],無啦啦去收碟。心諗,都放左成晚,唔爭在啦,都買單啦。點知佢一個唔覺意將餸菜汁倒落我同媽咪對腳到,成褲都係,無晒mood。之後都無影相。。。
皮蛋豆腐
薑餅
  • 椰子燉雞湯
  • 沙薑豬手
  • 火焰菠蘿
聽說現在唐宮小聚8週年紀念 只要點他們的皇牌黑金流沙奶皇包 便可以自己畫想畫的圖案在包的表面 我也好想試試自己去畫喔今天來介紹一下我的食後感 最先要介紹的當然是主角黑金流沙奶皇包 會先給你食用金色顏料 大家可以用它來畫自己想畫的圖案 畫好後, 他們會幫你再蒸的 接著便有獨一無二的黑金流沙奶皇包喔! 原諒我畫得太醜, 沒有寫毛筆的天份 不知是不是自己畫的原因 特別好吃*笑*接著要介紹其他的食物 這一個是鮭魚燻蛋 流心蛋盛載着煙燻三文魚 味道很不錯糟滷醉蝦 是用酒醃製的蝦 醃得超入味 喜歡酒味的你也必定喜歡紫蓉豬豬 是一個十分可愛的豬豬包 內裡的餡料是紫薯 很特別喔, 我也是第一次吃接着這個超有氣勢 火焰菠蘿 菠蘿送到來店員會幫忙點火 超有氣勢吧 不過, 我們不是要吃整個菠蘿 而是吃裡面的咖喱牛腩 牛腩超入味, 很好吃最後是甜品 冰皮壽桃 是軟軟的糯米糍內有榴連餡 口感特別, 粘粘的軟軟的 喜歡吃榴連的朋友一定超喜歡所以我點的都很好吃 決定下次要再吃其餘的 餐廳: 唐宮小聚 地點:中環皇后大道中139號 The L. Pl

聽說現在唐宮小聚8週年紀念
只要點他們的皇牌黑金流沙奶皇包
便可以自己畫想畫的圖案在包的表面
我也好想試試自己去畫喔

今天來介紹一下我的食後感
最先要介紹的當然是主角黑金流沙奶皇包

會先給你食用金色顏料
大家可以用它來畫自己想畫的圖案

畫好後, 他們會幫你再蒸的
接著便有獨一無二的黑金流沙奶皇包喔!

原諒我畫得太醜, 沒有寫毛筆的天份

不知是不是自己畫的原因

喜歡酒味的你也必定喜歡

紫蓉豬豬
是一個十分可愛的豬豬包
內裡的餡料是紫薯
很特別喔, 我也是第一次吃

接着這個超有氣勢
火焰菠蘿

菠蘿送到來店員會幫忙點火
超有氣勢吧

不過, 我們不是要吃整個菠蘿
而是吃裡面的咖喱牛腩

牛腩超入味, 很好吃

最後是甜品
冰皮壽桃

是軟軟的糯米糍內有榴連餡
口感特別, 粘粘的軟軟的
喜歡吃榴連的朋友一定超喜歡

所以我點的都很好吃
決定下次要再吃其餘的

餐廳: 唐宮小聚
地點:中環皇后大道中139號 The L. Place 2樓

2019-04-14
$150 (Lunch)
  • 黑金流沙奶皇包
  • 火焰菠蘿
母親節就到,不過正日小弟要返通宵,屋企人就話就我今晚食。嚟到這間唐宮小聚,唔難搵,入座後氣氛唔錯,坐在卡位,好舒服。到了叫嘢食,我地叫咗幾個好好味的食物,尤其是火焰菠蘿最令我好有驚喜,另外荷花蒸飯都好好食,強烈推介。只可惜未能嘗試呢度嘅本地手工啤酒,下次再嚟一定要試試⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
母親節就到,不過正日小弟要返通宵,屋企人就話就我今晚食。

2019-05-07
Celebration
Mother's Day
  • 荷花蒸飯
2019-04-23 502 views
【黑金流沙彩繪包】$29 期間限定,直到4月28日都可以享有此優惠,可以自己畫🖌想畫的野落去個流沙包到 發揮自己的創意,之後職員會即刻蒸比你,可以即刻食 啲流沙不停流出黎 👍🏻【白玉王鴿】$33招牌乳鴿🐥當然要一試, 又滑又好味 【松露香菇】$49外型超級正的香菇包🍄加埋黑松露 超夾【火焰菠蘿】$119又得睇又有我食, 可以睇到著火🔥嘅🍍,入面的牛腩少少辣但炆得很入味😋【冰皮壽桃】$36影相一流👍🏻中意食榴連的朋友一定要試下呢一個👏🏻【糟滷醉蝦】$59【蛋黃魚皮】$79
【黑金流沙彩繪包】$29 期間限定,直到4月28日都可以享有此優惠,可以自己畫🖌想畫的野落去個流沙包到[色] 發揮自己的創意,之後職員會即刻蒸比你,可以即刻食[笑哭] 啲流沙不停流出黎 👍🏻

【白玉王鴿】$33
招牌乳鴿🐥當然要一試, 又滑又好味
【松露香菇】$49

【糟滷醉蝦】$59
【蛋黃魚皮】$79
2019-04-18
2019-04-22 381 views
唐宮小聚(中環)黑金流沙包彩繪第一次可以自己親手畫圖案,感覺非常有趣! 但原來要係包上面畫畫寫字都唔係容易!流沙包蒸出黎超香,一咬開奶蛋饀就爆出黎,又多又香又creamy,正! 脆蝦多士多士炸到卜卜脆,上面有一隻肉質彈牙既大蝦,另加上黑松露醬,更添香味非常山竹真係非一般既設計! 外層用咸水角既設計,內裝滿稠濃既蟹肉羹,蟹肉一絲絲,仲有元貝粒,有趣又好味!白玉王鴿唐宮既招牌菜點可以唔試! 烤乳鴿唔會太乾,肉質嫩滑多汁,而且非常入味,我覺得要食哂成隻先夠喉😂無咁簡蛋一個全新既味道配搭! 川式辣子雞+分子料理芒果醬,第一次用芒果醬配炸雞,味道又幾清辣😂 咸咸辣辣中帶點芒果香甜,有趣~火焰菠蘿造型夠哂特別,而入邊既牛腩都唔輸蝕! 菠蘿煮牛腩,牛腩用左肋肉部分,長長一條帶少許筋。入口肉質香腍得黎又有彈性,煮得香腍入味❤風沙茄子用左避風塘煮法去炒茄子,茄子先經油泡,外皮挺身帶脆,內又嫩又腍,勁juicy! 配上辣椒同蒜粒,夠哂惹味👍🏻
唐宮小聚(中環)

黑金流沙包彩繪

脆蝦多士

非常山竹

無咁簡蛋

火焰菠蘿

風沙茄子
2019-04-21 331 views
平日去開尖沙咀分店,今日假期便特地選擇了中環分店一試。室內裝修風格和尖沙咀分店頗為相似,但也許中環地方金貴,檯與檯之间的距離略顯逼仄了。說到食物,欣慰地和尖沙咀分店水準相若。尤其是乳鴿,香滑多汁,從來不會令人失望呀!糯米鸭方亦是本人很鍾意的一道菜,香酥的連皮鴨肉配上煎起的糯米飯,還有少量魚子醬做點綴,叫人停不到口,可惜一份$98只有四件,份量有點少了。相比之下,鮑汁花膠就非常抵食了,份量非常足夠,口感軟滑,芡汁的味道剛好,不會太鹹。松露冬菇包造型得意,婆婆仲以為真係一隻菇味道亦不差,有很濃的松露香氣。

松露冬菇包造型得意,婆婆仲以為真係一隻菇
味道亦不差,有很濃的松露香氣。
2019-04-20
$140 (Lunch)