2020-11-24 69 views
元朗又新街, 出哂名係食街, 雖然我唔係住元朗, 但都會成日入黎同FD食野😋。今日就同朋友黎試下呢間餐廳。由於我地係晚上過去食, 所以餐廳外面的霓虹光管💡都著哂, 就咁睇鋪頭名, 俾我既感覺一間日式餐廳, 但現場睇又有少少工業風+韓風🇰🇷 (Projector仲要播BTS), 幾得意。另外, 由於餐廳面積都幾大, 所以座位同座位之間都有一定既距離, 食都食得安落D。 極上牛肉拉麵配芝士辣湯底 ($72)既然餐廳名叫「野川拉麵」, 我地就決定叫一個拉麵黎試試。芝士辣湯底比我想像中好味, 因為本身個湯底好濃郁, 面頭仲有一大塊芝士🧀, 正呀! 另外加左D辣味🌶之後就更香, 而且辣度唔算好辣, 連朋友唔太食得辣都覺得OK。配料方面, 牛的份量都算多, 唔會韌。另外溏心蛋🥚做到爆漿效果, 好正好好食! 甲羅燒伴燒鱈魚乾 ($88)我真係好中意食甲羅燒🦀! 次次去日式居酒屋都會點黎食, 因為蟹膏的味道真係好香, 而且鮮味好濃厚, 太適合我呢D中意重口味既人🤤。呢碟甲羅燒除左個蟹膏之外, 個鱈魚乾令我幾surprise。本身就咁睇佢個樣好似普通梳打餅咁, 但食落去係好香鱈魚味, 越咬越香。即使最後

極上牛肉拉麵配芝士辣湯底 ($72)
極上牛肉拉麵配芝士辣湯底

甲羅燒伴燒鱈魚乾 ($88)
甲羅燒伴燒鱈魚乾

我真係好中意食甲羅燒🦀! 次次去日式居酒屋都會點黎食, 因為蟹膏的味道真係好香, 而且鮮味好濃厚, 太適合我呢D中意重口味既人🤤。呢碟甲羅燒除左個蟹膏之外, 個鱈魚乾令我幾surprise。本身就咁睇佢個樣好似普通梳打餅咁, 但食落去係好香鱈魚味, 越咬越香。即使最後蟹膏已經俾我沾哂, 就咁咬鱈魚乾都好OK!

香蒜牛油芝士流心蛋粟米 ($38)
香蒜牛油芝士流心蛋粟米

我好耐無食過牛油粟米, 所以有少少懷念。本身點呢個菜式既時候仲以為得好細碟, 點知原來都幾大。隻蛋做到好流心, 唔錯。不過將所有野撈埋之後, 其實食唔係好出蛋香味, 反而芝士🧀、粟米🌽同蒜🧄的味道比較突出。不過用左蛋漿黎撈, 令粟米更濕潤有光澤, 唔會乾曾曾。

日式燒半殼蠔(黃金燒) ($38)
日式燒半殼蠔(黃金燒)

呢隻蠔既size大概係我2/3隻手掌咁大, 燒完之後既蠔當然會有少少縮水🦪, 但都OK大隻。我揀左黃金燒, 本身以為係用咸蛋黃, 最後似係用芝士+少少咸蛋黃粒, 所以整體食落係芝士味的。

燒安格斯牛肉串 ($45)
燒安格斯牛肉串

朋友點左呢個串燒🍢, 見佢燒完之後面頭都有光澤, 好似縛好, 所以我試左少少。不過可以我攤左一陣先食, 所以有少少乾。

燒日本甜薯 ($15)
燒日本甜薯

一啖一隻日式燒甜薯, 口感好綿, 又甜又好食!

忌廉紅豆冰 ($38)
綠茶雪糕配綠茶紅豆冰 ($48)
綠茶雪糕配綠茶紅豆冰

朋友唔中意食芝士奶蓋, 所以叫左忌廉紅豆冰, 而我就叫左綠茶雪糕配綠茶紅豆冰。我一直都覺得綠茶同紅豆好夾, 所以好中意飲。呢杯飲品既紅豆份量算多, 幾足料。唯一美中不足就係D冰比較碎, 用飲筒都會吸到碎冰。
極上牛肉拉麵配芝士辣湯底
甲羅燒伴燒鱈魚乾
香蒜牛油芝士流心蛋粟米
日式燒半殼蠔(黃金燒)
燒安格斯牛肉串
燒日本甜薯