2019-12-17 570 views
野川拉麵之深宵食堂裝修有心思,有傳統同現代結合既元素,可以話係全新一派既港式日本居酒屋。呢度有好多選擇,一定有啱你心水既。牛油燒粟米每次都必定會吃的燒粟米,塗上牛油,熱騰騰,超美味!燒香甜粟米,沒有長時間燒到乾,令粟米保持水份又juicy。香脆蝦角上桌時已聞到陣陣香味,,選的蝦很鮮,,沒有多餘油份,咬落口很彈牙,呢個香脆鮮味嘅蝦角,超脆外皮加上爽鮮蝦肉,點D沙律醬一齊食,別有一番風味,送酒一流。芝麻雞翼芝麻雞翼油炸左之後外皮金黃酥脆,咬開裏面多汁嫩滑既雞肉,香口非常,配飯麵或者當作小食也很不錯。台式鴛鴦腸充滿住鹹甜既酒香味道,超級無敵送飯既小吃,加上已經切片,非常細心!椒鹽雞軟骨椒鹽雞軟骨係家常既下酒菜,外酥內脆的雞軟骨,口感豐富,輕輕加上椒鹽簡單既調味,再加少少檬汁,減輕了油膩感,非常錯!燒雞泡魚干唔乾,剛剛好!以沙拉醬作為雞泡魚乾的調味,十分可口,用來做下酒小吃亦係一流!金菇牛肉串金菇牛肉串燒到皮香肉嫩,金菇又香又軟,呢度絕對可以做到我既要求,加埋上面既燒汁,味道同金菇牛肉夾到一百分。三文魚刺身三文魚刺身呈橙紅色,肉質鮮美,油份濃郁,質素非常高。燒豬頸肉燒豬頸肉,惹味又開胃,看似
野川拉麵之深宵食堂

香脆蝦角

台式鴛鴦腸

三文魚刺身
三文魚刺身呈橙紅色,肉質鮮美,油份濃郁,質素非常高。

燒豬頸肉
燒豬頸肉,惹味又開胃,看似很肥膩,但脂肪含量並不高,食落爽口彈牙,值得推介。

吉列豚肉讚岐手打烏冬
吉列豚肉的份量很多而且係厚刧,肉質也很嫩滑,而炸粉亦不會太厚,讚呀。烏冬粉味濃,口感好好,仲帶少少甜甜的鮮味。

自家製豬軟骨拉麵
呢碗自家製拉麵絕對深得我歡心,豬軟骨炆到起膠, 肉質入味軟滑,而且加入豬骨湯煮出來的湯頭非常出色。

野川稻庭烏冬
野川稻庭烏冬好滑,又有咬口,口感爽滑彈牙,食過稻庭就唔想食其他烏冬喇,加上湯頭清爽解膩,烏冬順口軟彈,值得一試。

我哋仲叫左四種唔同飲品,日本信州蘋果梳打,西班牙白葡萄+桃子果汁,西班牙蘋果汁同埋富士山頂汽水,四款各有特色,味道清新,仲好過飲啤酒。
2019-12-12
Dinner
2019-09-07 1417 views
野川拉麵之深宵食堂就在元朗又新街40-48號。第一次在元朗找拉麵店,找來這間野川拉麵,希望有個suprise。門面大,好易找到。店外燈火輝煌。店內十分之有特式,牆上全是rock的裝飾。餐牌上的食物選擇多,拉麵、燒物、刺身應有盡有,你想得到的都有。首先點來飲品。一杯日本信州蘋果梳打$35,一杯西班牙白葡萄桃子果汁$35。兩杯都好有誠意地用上大肚杯裝上,加上冰,chill到一個地步。味道當然不錯,生果味足。鮮帶子刺身(12切)$68鮮甜!還挺新鮮的。份量多,兩三個人都夠食的。雪場蟹柳稻庭烏冬$65湯頭非常的濃郁,奶白色的湯,有著豬骨的精華,油香滿滿。雪場蟹腳切不錯,大大的一條,滿足。極上牛肉稻庭烏冬$81同樣是湯頭出色,奶白色的湯可以說得上是精華,濃濃豬骨味。極上牛肉嫩滑,肉質有口感之餘又不失牛味。稻庭烏冬爽口彈牙。一口芝士$42外脆內軟的口感,芝士味香濃,不過要盡快食,熱食才更有口感呢。蒜蓉燒紅蝦$48手掌咁大隻的蝦,燒過有香烤味。不過最搭配的是蒜蓉香,非常香的蒜香,與彈牙的蝦肉簡直絕配。
野川拉麵之深宵食堂就在元朗又新街40-48號。

門面大,好易找到。店外燈火輝煌。
店內十分之有特式,牆上全是rock的裝飾。

日本信州蘋果梳打

首先點來飲品。
味道當然不錯,生果味足。
鮮帶子刺身

鮮帶子刺身(12切)$68
鮮甜!還挺新鮮的。份量多,兩三個人都夠食的。
雪場蟹柳稻庭烏冬

鮮帶子刺身
雪場蟹柳稻庭烏冬
蒜蓉燒紅蝦
2019-08-27 806 views
今日帶左朋友去元朗一間性價比幾高的餐廳開餐,選了間叫野川拉麵の深燒食堂工業風的擺設配些音樂CHILL一CHILL氣氛唔錯!好多小食炸物串燒食~當然仲飯同拉面,點的野都幾齊,飲品方面幾多元化~,總體環境不錯,地方坐落舒服,多人聊天GATHERING或談心是不錯的地方~🎉.*自家制叉燒拉面 & 自家制豬軟骨拉面 & 牛肉拉面濃濃的豬骨味,拉麵吸取了湯汁的精華,搭配上入味叉燒/豬軟骨/牛肉,真的是絕妙好組合*滑蛋雞肉飯 嫩嫩的雞肉與滑口蛋好速配.*吉列豬扒 胡麻沙律*吉列炸蝦 洋蔥圈*司華力腸 薯條*吉列魚柳 三角薯餅TEA SET 是一些A拼B的組合,主要是吉列野為主,性價比幾高,食完幾飽肚小食*蒜蓉燒蠔 燒蠔雖不算飽滿,但惹味得來能嘗到蠔鮮*蒜蓉燒扇貝 ,扇貝味道鮮美,蒜香濃郁*炸鱿魚鬚 口感酥脆惹味極了*吉列蠔 香酥又鮮味 一SET4隻幾抵食.*生啤Hoegaarden士多啤梨味,日本靜罔縣倒插綠茶可樂,椰子雪芭即磨炭燒咖啡,士多啤梨雪條特飲Hoegaarden Rosée果香味頗天然,味道清爽倒插綠茶可樂沒有失去可樂甜甜又爽快的口感,還巧妙的融合了綠茶味道,更能讓人覺得清涼暢快炭燒咖
,點的野都幾齊,飲品方面幾多元化~
*自家制叉燒拉面 & 自家制豬軟骨拉面 & 牛肉拉面
*滑蛋雞肉飯 嫩嫩的雞肉與滑口蛋好速配
*吉列豬扒 胡麻沙律
*吉列炸蝦 洋蔥圈
*司華力腸 薯條
*吉列魚柳 三角薯餅

小食
*蒜蓉燒蠔 燒蠔雖不算飽滿,但惹味得來能嘗到蠔鮮
*蒜蓉燒扇貝 ,扇貝味道鮮美,蒜香濃郁
*炸鱿魚鬚 口感酥脆惹味極了
*吉列蠔 香酥又鮮味 一SET4隻幾抵食
即磨炭燒咖啡,士多啤梨雪條特飲
Hoegaarden Rosée果香味頗天然,味道清爽
炭燒咖啡抵香算香濃厚
椰子雪芭食落有驚喜,勁香椰味
這家餐廳座位都算舒服,如果和朋友知己來CHILL一CHILL和聊天談心也不錯喔
看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~
  • 燒蠔
  • 炸魷魚鬚
  • 蒜蓉燒蠔
  • 自家製叉燒拉麵
  • 蒜蓉燒扇貝
  • 黃金燒扇貝
  • 自家制豬軟骨拉麵
我和朋友逛街經過這間元朗拉麵🍜相當不錯的日本料理餐廳。半年前來過一次。今日再試一試。因為兩人食量較大所以點了兩個拉麵一個是海鮮雜綿拉麵🍜芝士辣湯和一個照燒雞扒拉麵血池地獄湯😍😍、小食有吉列生蠔丶黃金燒蠔、烤羊架、泰式無骨鳳爪和香脆蝦角。海鮮雜綿拉麵🍜。海鮮非常新鮮,蝦肉鮮甜。芝士湯非常濃郁的芝士,青口也非常爽口。照燒雞扒拉麵血池地獄湯。照燒雞扒肉汁鮮嫩入味。拉麵份量多。超級飽肚。吉列生蠔和黃金燒蠔都非常新鮮,吉列生蠔外脆內軟、肉汁鮮甜。黃金燒蠔是我的最愛,超級鮮甜又不會干。泰式風爪非常爽脆。泰式汁非常入味。🍜烤羊架,羊肉不會太騷👍👍😍。

泰式風爪非常爽脆。泰式汁非常入味。🍜
烤羊架,羊肉不會太騷👍👍😍。
2019-12-12
想食碗麵做宵夜,點咗叉燒拉麵坐裡面點知都係不停傳嚟陣陣煙味,一直喺度食二手煙😰個人真係好怕食嘢時有煙味筷子🥢係最差嗰款木筷子店員工作態度較hea,唔係話要求要好好笑容、和藹可親,係由佢哋嘅言行睇得出佢哋hea住做豬骨湯係非一般嘅咸,咸到苦😂麵質正常叉燒唔錯,軟腍同香口好老實,出街食嘢預咗有味精,日本拉麵就實多味精但呢碗麵食完條脷痺咗,勁口渴,未試過咁誇張😨食碗咁嘅麵埋單加一要$8X,我就決定無下次😎
想食碗麵做宵夜,點咗叉燒拉麵

筷子🥢係最差嗰款木筷子

豬骨湯係非一般嘅咸,咸到苦😂
麵質正常
叉燒唔錯,軟腍同香口
好老實,出街食嘢預咗有味精,日本拉麵就實多味精
但呢碗麵食完條脷痺咗,勁口渴,未試過咁誇張😨
食碗咁嘅麵埋單加一要$8X,我就決定無下次😎

2020-01-04 78 views
呢度嘅早餐選擇真係好多選擇,日式、韓式、西式,任君選擇,而且價錢合理。望見周圍都食拉麵,我叫咗個吉列豬扒拉麵,豬扒炸得好鬆脆、香口,又冇乜有油份。拉麵保持到個彈性,有半隻唐心蛋,蛋味香濃又滑,時間啱啱好。加埋d木耳絲爽口,豐富左整體口感,一定會短時間再黎食😋
2019-12-20 48 views
法國生蠔即叫即開十分鮮味,只係15蚊一隻,🤭🤤🤩今日總共叫了16隻,我一個人佔十隻,鍾意食生蠔既朋友,勿失良機燒牛脷好惹味,香口彈牙,送啤酒一流享受南瓜餅好出色,外脆內軟,小小南瓜香味又不會太甜甜蝦刺身,睇樣已經夠新鮮,食落真係好鮮甜,食完再叫多一客炸魷魚鬚,彈牙惹味,又係送啤酒之選👍蕃茄湯底野菜烏冬,鮮茄湯底非常濃郁,相信係多種材料肴製而成,烏冬煙煙韌韌,軟硬適中,再配個流心蛋,無得輸👍健康又美味😍高質素又抵食♥️👍👍👍

燒牛脷好惹味,香口彈牙,送啤酒一流享受

南瓜餅好出色,外脆內軟,小小南瓜香味又不會太甜

甜蝦刺身,睇樣已經夠新鮮,食落真係好鮮甜,食完再叫多一客

炸魷魚鬚,彈牙惹味,又係送啤酒之選👍

高質素又抵食♥️👍👍👍
  • 燒牛舌
  • 炸魷魚鬚
  • 生蠔
2019-12-19 35 views
第二次黎野川拉麵食野,帶肥表弟預早慶祝聖誕先,之後就🛫喇🥳🥳肥表弟大個仔,而家食飯識睇環境喇,話呢度好坐又好靚,咁確實都幾舒服,佈置別具一格的感覺,貼滿不同路牌,而且裝修加入彩色鐵藝元素,濃濃的工業風格特色。今晚食咩好呢🤔花多眼亂,肥表弟就醒喇,叫我地order,自己就快快趣叫左杯富士山頂汽水黎嘆,我地緊係唔執輸,豬飲日本信州蘋果梳打,老公西班牙白葡萄+桃子果汁,呀豬媽飲西班牙蘋果汁,要嘆一齊嘆呀👍主食叫左吉列豚肉讚岐手打烏冬,自家製豬軟骨拉麵同野川稻庭烏冬。3款之中豬軟骨最好食,炆得軟腍又入味,汁濃肉嫰唔會鞋烚烚。吉列豚肉夠香脆,鬆脆不油膩,炸得唔錯。野川稻庭烏冬即係海鮮烏冬,有大蝦,蟹柳,扇貝,份量都幾多,食極都好大碗,抵食👍牛油燒粟米,原以為粒粒粟米,俾老公笑燒粟米如何可以粒粒呢😂椒鹽雞軟骨外酥內脆,口感豐富爽口,加上椒鹽樸實簡單嘅調味,減輕左油膩感覺。芝麻雞翼表皮香脆,裡面嘅肉幾嫩滑,味道適中,唔會太鹹太濃味。燒雞泡魚干正正呀,煙煙韌韌,香口軟身,最喜歡少少甜嘅味道。豬好怕食金菇,因為總係咬唔開痴住d牙會哽親,但呢度嘅牛肉串嘅金菇好嫩又夠腍,完全冇左豬最怕嘅情況出現。而且牛肉嘅

日本信州蘋果梳打 西班牙白葡萄+桃子果汁 西班牙蘋果汁 富士山頂汽水

野川稻庭烏冬

牛油燒粟米,原以為粒粒粟米,俾老公笑燒粟米如何可以粒粒呢😂

芝麻雞翼

燒雞泡魚干正正呀,煙煙韌韌,香口軟身,最喜歡少少甜嘅味道。

燒雞泡魚干

豬好怕食金菇,因為總係咬唔開痴住d牙會哽親,但呢度嘅牛肉串嘅金菇好嫩又夠腍,完全冇左豬最怕嘅情況出現。而且牛肉嘅汁加埋燒汁俾金菇全部吸收,味道層次豐富,幾好食。

金菇牛肉串

三文魚刺身切得好厚身,色澤呈鮮橙色,夠晒新鮮又夠凍。

2019-12-14 26 views
Happy hour 未食野,但又想同個frd 飲下野,能夠滿足哥既,應該就只有呢間餐廳。滑蛋吉列豬扒飯豬扒炸得幾脆,滑蛋又落左好多材料,好快就填飽左哥個肚炸到金黃色咁,幾脆口Tea set 送沙律,3條吉列蝦係另外叫既,口感好crispy 肉質好鮮嫩富士山頂汽水感覺比較清爽,有種令人精神為之一振既冰涼感覺。加上倒樽既做法,哥完全唔駛拎起個樽就可以飲完成樽汽水,正!信州蘋果汽水充滿日本蘋果既味道,甜得黎又唔會過哂龍,加上汽水既梳打氣,配合得啱啱好。最後送上飲料菜單俾各位識飲之人參考一下

滑蛋吉列豬扒飯
豬扒炸得幾脆,滑蛋又落左好多材料,好快就填飽左哥個肚

炸到金黃色咁,幾脆口

富士山頂汽水

信州蘋果汽水

最後送上飲料菜單俾各位識飲之人參考一下
2019-12-13 27 views
山長水遠入元朗諗住食好西,點知遇到一間服務極差既餐廳。入到餐廳,侍應安排了一張二人枱給我和朋友,當時餐廳還有三張四人枱,兩張二人枱,我和朋友因爲唔食澱粉質的,所以通常會叫好多小食,我地見到張二人枱再互相對望,決定坐四人枱,但當時沒有侍應在旁,我地坐低左再算,之後有個侍應見到,即走過黎同我地講,一陣有機會會調返去二人枱架,我話ok,無問題。我同朋友睇緊食咩既時候,分別另有兩位侍應過黎過黎同我講同一番說話,第三個同我講時,我忍唔住問佢,如果成枱都係食物唔夠位擺,係唔係都要調去二人枱,佢答覆係咁我幫你收咁啲野就得(如未食晒點收呢?)。其實無必要咁早講,可先睇我叫啲咩食先,同埋真係有咁需要先講都得,整晚我食左個半小時左右,一直都有吉枱的。言歸正傳,食物普遍偏咸,可能咸啲,客人會叫多幾杯飲品吧。除左香脆蝦角之外,其他都不出色,雞翼炸到又硬又乾。

2019-12-13
2019-12-11 22 views
自從上次入元朗搵朋友食飯,發現餐廳真係好多!難怪咁旺今日係入到去先搵,因為放得早未到晚飯時間,通常都有位,野川並非係大街,經過見唔錯選擇亦多就入去同朋友一人一碗烏冬再叫少少小食share, 烏冬價錢唔算貴,我叫左汁燒極上和牛巑岐手打烏冬,彈牙!和牛份量多有牛味!(相入面牛被湯浸住,係下面),朋友豬軟骨淋身入味流心芝士蝦丸,要趁熱,因為放耐左芝士就唔流心忌廉蟹肉薯餅,燒豬頸肉(上),燒安格斯牛肉(下)薯餅好creamy, 我自己好鍾意,唔油膩,豬頸肉大件爽口,而牛肉對得起價錢,有牛味,黑椒落得比較多有少少辣黃金燒蠔(上),燒扇貝(下),可以揀蒜蓉/黃金,2款都ok,無雪味肉亦偏大最後埋單400唔洗,抵食,會再黎!想試其他小食
自從上次入元朗搵朋友食飯,發現餐廳真係好多!難怪咁旺

),朋友豬軟骨淋身入味

流心芝士蝦丸,要趁熱,因為放耐左芝士就唔流心

忌廉蟹肉薯餅,燒豬頸肉(上),燒安格斯牛肉(下)

最後埋單400唔洗,抵食,會再黎!想試其他小食

2019-12-02
  • 蒜蓉燒扇貝
  • 汁燒極上和牛拉麵
2019-12-11 15 views
頭盤我地嗌左胡麻沙律,胡麻醬非常濃郁。跟餐飲品方面,我哋嗌咗一個日本健康提子汁($10)同埋蜂蜜綠茶($8)。.跟住就嚟咗一個一口芝士($42),咬落去濃濃芝士咸香,配上沙律醬,真係勁邪惡!係一定唔可以錯過嘅小食。.我哋仲嗌左一個芝士地獄海鮮拉麵轉手打烏冬($54)同埋一個自家製叉燒拉麵轉芝士辣湯($60)。呢兩個都又香辣又邪惡,仲好大份!好抵食!.之後嚟咗一個泰式鳳爪($48),份量勁多,又去曬骨,食得好方便☺️岩曬我呢d懶人!.仲有燒雞泡魚干($45)香脆可口,又係配埋沙律醬的!😍.另外我哋仲嗌左燒雞皮($13)燒雞軟骨串($18)都好香口惹味得黎又唔會好油膩,而且口感好脆口,鍾意食香口野既一定岩!😛.最後,我哋嗌左一個黃金燒廣島蠔($10)同蒜蓉燒廣島蠔($10),黃金燒蠔上面鋪滿滿滿的芝士,蒜蓉燒蠔多蒜蓉,兩者都燒得好香。🤩甜品方面,我哋嗌左一個菠蘿雪芭($49)同埋椰子雪芭($49)。兩個都好綿滑,仲好重菠蘿同椰子味!送上黎嘅時候,仲有成個菠蘿同椰子造型!😍

仲有燒雞泡魚干($45)香脆可口,又係配埋沙律醬的!😍

2019-12-10 15 views
屋企人話好耐都冇岀街食飯想岀去揾啲好嘢食,大家都一致同意想食日本菜,咁就有人提議去試下野川。野川我都唔係第一次食,覺得質素都幾好所以就同意一齊去食啦😁餐牌食物選擇相當之多,有刺身,炸物,燒物,拉麵等等。咁一開頭當然要點刺身黎開一開胃,三文魚,帶子,甜蝦通通都要點。刺身食落都非常新鮮,冇咩雪味,而且份量亦大,都幾抵食然後就食左一啲煎餃子,燒豬頸肉,台式鴛鴦腸等等,味道都相當唔錯但重點其實係最後既甜品,每次黎我都會必點佢哋既生果雪皅,真係好好味,我點既蘋果味好重,再配合酸酸既雪皅,真係幾飽都忍唔住要食😋

餐牌食物選擇相當之多,有刺身,炸物,燒物,拉麵等等。

Dinner
2019-12-10 10 views
今日約左幾個朋友一齊聚會,咁就揀左元朗既野川拉麵 深燒食堂去一齊飲下野 吹下水餐廳設計非常年輕,食物選擇亦非常多,好似去左居酒屋咁。我地幾個人就點左好多炸物同燒物黎食,一路食一路吹水真係不亦樂乎當中尤其炸魷魚鬚,香噴噴非常可口,就算覺得會熱氣都不停擺入口。另外燒扇貝,黃金燒蠔,燒帆立貝都好好食,因為我都好鐘意食呢類燒海鮮,所以我認為呢part佢地都燒得好好👍🏻我覺得如果一班朋友想一齊飲下野食下野既話,野川拉麵絕對係一個好地方,又多食物選擇,下次我都再黎
餐廳設計非常年輕,食物選擇亦非常多,好似去左居酒屋咁。