尖沙咀凱悅酒店咖啡廳

Cafe, Hyatt Regency Tsim Sha Tsui
朋友話之前食過呢間有得任食即撈白灼龍蝦,好抵食同好好食所以就同我去試下。因為佢要7點先出到泥所以就7點先入座。入到去已經覺得好似冇咩野食咁,第一round就出去拎凍海鮮,真係估佢唔到。去到得4樣凍海鮮,青口凍、凍蝦、翡翠螺同埋長腳蟹,完~唔講以為食緊lunch buffet,連生蠔都冇!去之前心想而家冇左龍蝦,佢收得差唔多$700點都會多小小海鮮,最基本都會有蠔....啲海鮮感覺唔係太新鮮,青口食落鮮甜係幾好。蝦冇咩特別,個長腳蟹都ok但個殼啲黑黑地同啲霉咁。最神奇係個翡翠螺,竟然自動脫殼同有一隻係冇肉,唔會用環保殼掛食緊侍應姐姐就話一人送一隻龍蝦,問我地要咩煮法,我地揀左薑蔥炒同芝士。味道都唔錯同夠熱,龍蝦肉都好彈牙鮮甜,但芝士果個醬仲多過肉咁。去到刺身位,有三文魚吞拿魚帆立貝魷魚同𩶘魚。冇要吞拿魚因為顏色暗啞,驚會霉同腥。三文魚帆立貝同魷魚正常冇特別。𩶘魚好難食,唔新鮮有陣霉味。其實仲有少少壽司,但因為要師傅拎同埋俾個魚生櫃檔住,食完走果時見到成兜冇郁過。唔知係我睇唔到定佢冇拎出來,另一樣基本自助餐食物燒牛肉都唔覺有。燒味煮粉呢啲基本野都有,冇野好食就食熟食啦。第一次食自助餐食勻差
去到得4樣凍海鮮,青口凍、凍蝦、翡翠螺同埋長腳蟹,完~
唔講以為食緊lunch buffet,連生蠔都冇!

凍蝦、青口、翡翠螺、長腳蟹

薑蔥炒龍蝦、芝士焗龍蝦

去到刺身位,有三文魚吞拿魚帆立貝魷魚同𩶘魚。
冇要吞拿魚因為顏色暗啞,驚會霉同腥。
三文魚帆立貝同魷魚正常冇特別。𩶘魚好難食,唔新鮮有陣霉味。

燒味煮粉呢啲基本野都有,冇野好食就食熟食啦。
第一次食自助餐食勻差唔多8-9成食物。
6點半開始食7點入座都可以見底,仲要一值都冇添過,求其食飽佢算
熟食以咖哩,意粉,水煮牛肉,炒飯,排骨,睇唔出係咩的天婦羅為主
去食兩餸飯的選擇都比佢令人興奮

今個月生日,餐廳送了生日蛋糕,細細個幾可愛
免費的味道就唔要求了,不過個擠花好似有少少手震

有鵝肝但係一早煎定,俾人之前又唔煎一煎熱
鵝肝

甜品區冇驚喜,雪糕豆花麵包布丁
凍櫃有卷蛋同拿破崙,只係唔同口味
榴槤都幾重味,但呢度3件都好普通
榴槤卷蛋&拿破崙

仲有啲細細杯又係個醬唔同個底差唔多的甜品
最好笑係出面所有台同自己張台都冇甜品
下圖果個係普通湯羹
好彩我飲凍檸茶果枝長羹岩岩入到,冇問侍應
Other Info. : 而家呢個時勢,係openrice訂完都要6百幾一個人自助餐。 前一日阿媽去食中午已係咁講冇野食,以為中午先係咁姐點知夜上都一樣價錢仲要差幾百。 唔求佢好好食,但呢個價位生蠔又冇食物種類又少,真係接受唔到。 同價位真係可以有好多選擇,有小小唔滿意點解餐廳收得人呢個價可以俾啲咁野人食。 同場客人唔多,都聽到佢地講「難食」同「唔會再出去」呢啲字句。 希望酒店可以好好改善下,大家睇路。
2021-03-12
$700 (Dinner)
Celebration
Birthday