2024-03-10 1975 views
近幾年的農曆新年,團年或者開年飯都習慣了同屋企人食自助餐,今年的「兔龍交接」繼續維持傳統,於年廿九晚揀了尖沙咀凱悅酒店的【Cafe】大啖五星級酒店自助餐。位於酒店內的老牌馳名法國餐廳【Hugo’s】旁邊,可能因為這個原因,裝修風格也有點相似;咁當然,級數及陳設裝潢仍然有分別。尤其其中一角座位區同樣以深啡色木材為主調,配合高樓底、大吊燈,帶有歐洲大宅書房風情。以自助餐標準來講,裝潢優雅。價錢同其他五星級酒店差不多,但又未去到最貴(如 Regent Harbourside、JW Marriott Cafe)級數,回本菜式也相對較少。星期一至四自助晚餐成人 $748 / 小童 $368,星期五至日貴啲,但就多啲回本菜式;另一個吸引之處係食足四個鐘(晚上6:00至10:00),足夠時間回本!最近一兩個月,很多酒店自助餐推出折扣優惠;估計因為太多香港人北上消費,要諗辦法留客。【Cafe Hyatt Regency TST】也有類似優惠,只要提早兩日訂座並付全數就有六五折;儘管是年廿九晚的自助餐,也有此優惠。受室內空間限制,食品區的佈局比較分散。尤其是甜品區,雖然位於Cafe範圍內,但設置在店門口

受室內空間限制,食品區的佈局比較分散。尤其是甜品區,雖然位於Cafe範圍內,但設置在店門口附近,與用餐區及其他食品區分隔,有點奇怪。整體來講,菜式種類及款式選擇比同級自助餐少,最大賣點就是任食即烚新鮮可持續發展波士頓龍蝦。
自助餐一定有刺身壽司。就算是最貴嘅五星級酒店自助餐壽司一般也不會好吃,食材質素其一,全部預先做好防入雪櫃,飯糰也變得難吃。至於刺身,以自助餐來講,質素算相當好,尤其生赤蝦及帆立貝,可以追加;至於鮪赤身及三文魚就可以不試了。
刺身及壽司
凍海鮮稍為普通,只有翡翠螺、青口、沙白、越南凍蝦、小龍蝦及松葉蟹腳。尤其松葉蟹腳很瘦弱,又只有很鹹的海水味及水份很多,欠缺蟹肉鮮甜。
凍海鮮:翡翠螺、青口、沙白、越南凍蝦、小龍蝦及松葉蟹腳
意料之外竟然有中式冷盤花雕醉雞翼及陳醋雲耳。只嫌所選雞翼品種太大隻,雪藏臊味亦辟除得未夠徹底,幸好有花雕酒香及出色調味掩蓋了雞翼的臊味。陳醋雲耳較好味,夠爽脆。
中式冷盤:花雕醉雞翼及陳醋雲耳
預制沙律只有兩款,自助沙律吧的配料選擇也不多;與其他同級酒店自助餐比較,就給比下去。
預制沙律
自助沙律吧
芝士象徵式有兩款口味凍海鮮稍為普通,只有翡翠螺、青口、沙白、越南凍蝦、小龍蝦及松葉蟹腳款普通芝士及一款藍芝士,亦欠缺介紹銘牌。凍肉只有四款:煙三文魚、Salami ham、切片凍火腿及Parma ham 配哈密瓜;款式未夠多元化。
芝士
凍肉:Salami ham、切片凍火腿及Parma ham 配哈密瓜
凍肉:煙三文魚
回本菜式一定係任食即烚活波士頓龍蝦,刻意將一盤活生生的波士頓龍蝦展示出來,證明絕不欺場。望着廚師不停將新鮮滾熱辣、剛剛烚熟的原隻龍蝦開邊上碟,客人排隊取龍蝦,每次半隻。龍蝦相當大隻,每隻大約400g,仲要蝦膏滿瀉!肉質鮮甜、爽口彈牙,果然係新鮮活龍蝦,遠勝只有海水鹹味的開邊凍龍蝦。
即烚活波士頓龍蝦
即烚活波士頓龍蝦
即烚波士頓龍蝦吧旁邊係印度美食區。除了羊肉咖喱、雞肉串燒、咖喱角、薄脆、咖喱雞等常見印度美食,多了蒜味烤餅 (naan)。另外,亦有印度街頭隨處可見的印式脆球 (panipuri),配搭青咖喱醬,口味地道,其他自助餐罕見。
印度美食區
西式美食以燒烤為主:慢燒有骨肉眼扒燒羊腿燒生蠔楓糖燒火腿馬賽魚海鮮湯 (Bouillabaisse)。最受歡迎一定係有骨肉眼,比起其他自助餐的原條燒牛肉(除非係澳洲 M6+ 級數或以上的頂級自助餐出品)多了脂肪,所以也更油潤、更好味;不要貪心只食燒牛肉,盡量要取得連骨的一條牛肋排,雖然肉少,但肉質較軟、較油潤,亦更美味。
西式美食:慢燒有骨肉眼扒、燒羊腿
馬賽魚海鮮湯係傳統法國南部普羅旺斯風味,賣相一般,味道尚可。而且只有一鍋鑄鐵煲的份量,作為自助餐菜式,似乎太過細鍋了。
西式美食:楓糖燒火腿及馬賽魚海鮮湯 (Bouillabaisse)
其他西式美食還有意式燴雜菜香煎鴨胸配香橙汁炒法式邊豆。三款菜式味道皆很一般。
西式美食:意式燴雜菜、香煎鴨胸配香橙汁、炒法式邊豆
究竟烤龍蝦是否都係用新鮮龍蝦?望見廚師將已預先烚熟了的開邊龍放在鐵板上面燒烤,淋上牛油汁引起火焰,造成燒焦後果,提升香味,好吸引!
烤龍蝦
另外一組美食區有香煎虎蝦廣東燒味(白切雞、叉燒、燒肉、燒鵝)及天婦羅(蝦、沙錐魚、番薯、秋葵)
香煎虎蝦
廣東燒味(白切雞、叉燒、燒肉、燒鵝)
天婦羅(蝦、沙錐魚、番薯、秋葵)
港式粉麵有三款湯底:豬骨、喇沙及清湯,總有一款啱口味。材料款式都算多:菇、蝦、魷魚、丸類、豆卜、青菜。
港式粉麵檔
粉麵檔旁邊係中式燉湯:松茸螺頭燉雞。燉湯竟然只係一碗碗,並非一盅盅;唔係用燉盅嘅湯,還算不算燉湯?還好,燉湯味道仍然清甜。
中式燉湯:松茸螺頭燉雞
其餘就是中式美食:辣酒煮海鮮龍蝦伊麵清蒸花尾躉羊腩煲瑤柱扒時蔬避風塘炒蟹黃金魚皮龍蝦伊麵將伊麵、上湯炒龍蝦鉗及上湯醬汁分成三盤,方便客人按喜好自行調配;醬汁味道鮮濃、龍蝦鉗亦好味。
辣酒煮海鮮
羊腩煲、瑤柱扒時蔬
龍蝦伊麵
避風塘炒蟹居然做到了坊間炒辣蟹專門店的7、8成水準,抵讚!最大弱點就係唔夠熱辣辣,始終並非即叫即炒,很難進一步改善。黃金魚皮脆卜卜、鹹蛋黃醬味道香濃,水準之上。
避風塘炒蟹、黃金魚皮
甜品較為失色。雖然有牛角窩夫、麵包布丁及芒果糯米飯等特色即制甜品,但五星級酒店自助餐應該做得最出色的西式甜品,竟然令人失望。
西式精緻甜品款式少,味道又唔夠突出;唯一比較好味只有雲呢拿拿破崙及朱古力慕絲杯。
雲呢拿拿破崙
如果係原價,唔算吸引,因為貴價回本菜式選擇唔多;除非只係不停食白烚新鮮活波士頓龍蝦。但如果只係為了食龍蝦,又缺少了自助餐大快朵頤的暢快感。尤其鍾意食甜品的話,亦會失望而回。如果碰到折扣優惠價的機會,姑且不妨一試。
2024-02-08
一定要同大家分享這份非常適合冬日及聖誕節的下午茶, 一杯dark rum令甜品滋味百倍, 而且增添節日氣氛. 「冬日滋味下午茶」共有3款咸點、5款甜點及鬆餅, 飲品可選咖啡或茶, 若選熱蘋果特飲或杏仁朱古力也不需另收費.  喜歡肉桂的我, 飲品當然選熱蘋果特飲, 散發誘人的肉桂香味, 識飲的話, 不妨加兩至三匙dark rum, 添加層次.  感到凍的時候, 就會想起熱朱古力, 這杯熱杏仁朱古力更具聖誕氣氛.甜點大部份都有朱古力, 其次是香橙及紅莓, 這個配搭營造了滿滿的節慶感.一個小驚喜, 原來下午茶包每人一小杯dark rum, 酒精度頗高, 每次呷非常小口已足夠. 甜點之中我最喜歡香蕉拖肥批, 細細件既banoffee面層是香滑的呍呢拿忌廉, 內裏是香蕉冧酒慕絲, 本身已好好味, 喝小口dark rum再吃, 更香滑.另一款與dark rum好匹配的是64度朱古力吉士杯, 先吃酸甜紅莓醬、黑醋汁及可可豆, 然後直接把兩匙dark rum倒入, 與濃郁朱古力一混合, 那種絲滑、扣人心弦的感覺一觸即發, 太美味!自從在坊間吃過Saint-Honore泡芙, 不自覺地愛上了, 剛好這份
自從在坊間吃過Saint-Honore泡芙, 不自覺地愛上了, 剛好這份下午茶的焦糖泡芙內餡是伯爵茶忌廉, 外脆內軟, 一小件就是有點吊癮~
最後兩款誘人甜點是香橙瑪德蓮蛋糕及杏仁曲奇配朱古力醬, 不要忽略碟上的糖漬乾橙片, 全部都好美味~
一般下午茶都有鬆餅, 這裏也不例外, 而特別之處是換上自家製香橙果醬, 好足料的醬, 有果肉, 甜度適中.  香橙蔓越莓鬆餅都夠鬆軟, 無論配香橙果醬或濃縮忌廉都好得~
咸點有三款, 先來香煎吞拿魚配全粗麥麵包, 厚身柔軟而帶微辣, 口碑不錯~
 我自己就鍾意肝醬三文治及香脆牛肉批, 好惹味~
Winter Delights Afternoon Tea, 供應期由2023年11月1日至2024年1月31日, 逢星期一至日, 3pm-5pm, HK$538+10% /兩位用, 網上訂購更有8折優惠~
2023-12-18
$260 (Tea)
  • 香蕉拖肥批
  • 肝醬三文治
  • 香脆牛肉批
  • 熱蘋果特飲
2 day(s) ago 0 views
很久沒有去吃過自助餐,原來現在的自助餐如此高質呀!又大又長的皇帝蟹腳仼食,真的好正呀!第二次去尖沙咀hyatt吃自助餐,兩次質素都非常好。這次星期五去,是蟹饌做主題,不但有冰鎮的皇帝蟹腳,更新即燒的皇帝蟹腳,蟹迷⼀定要去呀!滋味蟹饌自助晚餐。成人每位$888、小童$438。於酒店的官網訂購,會有65折的優惠。冰鎮的皇帝蟹腳,超級鮮甜。燒皇帝蟹腳,厚肉又惹味。除了蟹腳,都有蟹餅、軟殼蟹天婦羅、黑胡椒炒蟹、蟹肉蘆筍烤薄餅、軟殼蟹壽司、蟹肉沙律,超多蟹的菜式,我認為有心思,又抵食喎!冰鎮海鮮的選擇也好多,有螃蟹、海蝦、海螺、青口、沙白蜆、翡翠螺,齋吃海鮮都已經好飽了!三文魚、吞拿魚、帶子、章魚刺身都好新鮮,仲有原條魚生即刺,好有氣派!壽司都有不少款式!熟食有牛扒、紅酒燴牛尾、即炸天婦羅、上湯焗龍蝦伊麵、清蒸沙巴躉、黄金鹹蛋蝦、即煎虎蝦、叉燒、燒腩仔,中西都有。特別要推介燴牛尾,勁腍呀!原盅花膠燉湯,都勁好飲,超級甜!雖然我不太吃甜品,但都吃了不少。士多啤梨拿破崙、柚子芒果布丁、果仁撻、雜莓撻、芒果糯米飯等等。吃完甜品,水果都飽到吃不下了!

滋味蟹饌自助晚餐。成人每位$888、小童$438。
於酒店的官網訂購,會有65折的優惠。

冰鎮的皇帝蟹腳,超級鮮甜。燒皇帝蟹腳,厚肉又惹味。

𝐖𝐨𝐨!!! 是大大隻皇帝蟹腳呀😍😍😍!!! 原來尖沙咀的🇭🇰凱悅酒店 𝐇𝐲𝐚𝐭𝐭 𝐑𝐞𝐠𝐞𝐧𝐜𝐲,最近以蟹饌及海鮮做主題,推出全新的自助晚餐🤭,星期五是蟹饌,星期六日則是海鮮盛宴。我星期五到訪,大大隻皇帝蟹腳仼吃呀💕!!預早訂座高達65折,蟹迷記得出動啦~☆ 滋味蟹饌自助晚餐⏰ 即日起逢星期五 𝟏𝟖:𝟎𝟎-𝟐𝟐:𝟎𝟎💰👨🏻👩🏻$𝟖𝟖𝟖 👦🏻👧🏻$𝟒𝟑𝟖~蟹饌主打美食🦀: (星期五供應) 燒皇帝蟹腳、即炸蟹餅、軟殼蟹天婦羅、黑胡椒炒蟹、印度咖喱蟹肉餃子、香辣蟹肉湯、蟹肉蘆筍烤薄餅、軟殼蟹壽司及蟹肉沙律。~海鮮盛宴主打美食🐟: (六日供應)威靈頓三文魚、焗蒜蓉牛油生蠔、香烤蝦串、龍蝦濃湯、黑胡椒蒸蜆 及 大蝦凱撒沙律。這次吃蟹饌,不論是燒的皇帝蟹腳,還是冰鎮皇帝蟹腳,⼀樣都好鮮甜🥹,也太好吃了吧~~冷盤海鮮: 冰鎮皇帝蟹腳🦀、螃蟹、越南海蝦、加拿大海螺、新西蘭青口、沙白蜆、翡翠螺等等,款式超多。有氣派又豐富的冰鎮海鮮山😏,睇得又食得! 蟹腳厚肉又鮮甜,真的必吃! 我吃了好多件呀🙈! ~前菜&沙律: 自選沙律、意粉沙律、各種火腿🍖。~刺身&壽司: 三文魚、吞拿魚、帶子、章魚🐙 及 多款壽司
☆ 滋味蟹饌自助晚餐
⏰ 即日起逢星期五 𝟏𝟖:𝟎𝟎-𝟐𝟐:𝟎𝟎
💰👨🏻👩🏻$𝟖𝟖𝟖 👦🏻👧🏻$𝟒𝟑𝟖

~前菜&沙律: 自選沙律、意粉沙律、各種火腿🍖。

刺身&壽司: 三文魚、吞拿魚、帶子、章魚🐙 及 多款壽司等等。

食物款式多😆,每款都好新鮮。
~熟食: 燒牛扒、芝士意大利飯🧀、紅酒燴牛尾、芝士通心粉、即炸天婦羅🍤、上湯焗龍蝦伊麵、清蒸沙巴躉、辣椒炸青口、黄金鹹蛋蝦🦐、叉燒、燒腩仔、油雞等等。

食物款式多,我最愛喝原盅花膠燉湯,又滋潤又香甜🤭,我喝了兩大碗。
甜品: 招牌士多啤梨拿破崙🍰、芝士蛋糕、朱古力布朗尼、果仁撻、雜莓撻、意大利芝士布甸、芒果布甸、桂花杞子啫喱、蝴蝶酥、芒果糯米飯🍚、豆腐花、即製窩夫🧇、𝐇𝐚𝐚̈𝐠𝐞𝐧-𝐃𝐚𝐳𝐬 雪糕🍦等等。

甜品有超多款式,全部都好吸引!! 我最推介香脆的窩夫配雪糕💕,好好味呀~

~飲品: 每人餐飲⼀杯,亦可升級飲酒。
海鮮相當多,特別是皇帝蟹超鮮甜😍,你都快啲試試囉🥳!!
2024-04-15 0 views
3月真係成個月都不停食食食, 生日又點少得食自助餐, 今次車車揀左上年都有食過嘅尖沙咀凱悅酒店咖啡廳, 喜歡佢嘅環境同裝修風格, 以木色做主調, 加上樓底高, 空間感好大, 坐得幾舒服! 而車車最中意嘅地方就係一場食足4個鐘由6點食到10點, 唔趕之餘仲可以慢慢食, 慢慢傾! 食物質素依然, 而且refill得好快, 每個區域都劃分得好好, 好齊整! 仲有一樣最中意嘅就係佢地嘅天然維他命水, 用左水果同薄荷葉製作, 清涼清涼~岩哂唔中意飲無味水嘅車車整晚嘅焦點當然落係龍蝦, 有新鮮即烚活龍蝦亦有燒龍蝦, 唔同嘅煮法有唔同嘅好味, 車車就喜歡即烚活龍蝦, 肉質新鮮爽甜, 好juicy, 車車都唔知拎左幾多次!除左龍蝦, 係冰鎮海鮮區仲有大量海鮮包括越南海蝦/加拿大海螺/新西蘭青口/松葉蟹腳/沙白, 旁邊仲有自選沙律吧同多款芝士凍肉, 最有特色嘅一定係中式冷盤例如花雕醉雞翼同涼拌雲耳, 當然仲有壽司同多款刺身!熱葷方面有燒烤/鐵板燒/天婦羅/中式燒味/中式小菜/湯品/麵食/印度菜等等, 佢地嘅燉湯真係相當高質, 超足料又好飲, 車車拎左勁多碗!甜品方面款式都幾多, 例如招牌千層酥/桂花啫喱

除左龍蝦, 係冰鎮海鮮區仲有大量海鮮包括

甜品方面款式都幾多, 例如招牌千層酥/桂花啫喱/豆腐花/pecan pie/ 芝士蛋糕/麵包布丁/曲奇餅/自製窩夫/多款haagen dazs雪糕等等, 車車覺得招牌千層酥, pecan pie, 桂花啫喱都係必食推介!

最後嘆埋杯茶就完滿啦~
2024-03-28
Dinner
-𝐂𝐚𝐟𝐞 - 𝐇𝐲𝐚𝐭𝐭 𝐑𝐞𝐠𝐞𝐧𝐜𝐲 𝐓𝐬𝐢𝐦 𝐒𝐡𝐚 𝐓𝐬𝐮𝐢自從舊年食過尖沙咀凱悅酒店咖啡廳既自助餐後都一直想再番去試下新野 由今年1月開始原來佢地既廚師團隊就推出左星期五限定自助餐 - 用多款唔同時令蟹炮製滋味蟹饌 而星期六日就會供應海鮮盛宴作為海鮮愛好者既我當然唔會錯過!!✨ 滋味蟹饌 (成人 $888 / 小童 $438)焦點菜式 - 個人高度推薦必拎: 🦀冰鎮皇帝蟹腳 - 肉質軟嫩多汁 有海水味唔係死鹹🦀燒皇帝蟹腳 - 加少少檸檬汁提鮮 個人更中意呢個做法🦀即炸蟹餅 - 炸得香脆可口 內容物軟綿細膩🦀即炸軟殼蟹天婦羅 - 炸得唔怕好油膩 原隻咁食好滿足另外仲有新鮮大蝦 / 秋葵 / 白飯魚 / 蟹肉忌廉薯餅🦀黑胡椒炒蟹 - 夠晒入味 肉質好鮮嫩⭐️ 花膠蟲草花螺頭燉雞湯 - 想講呢個足料又養生 好飲到我拎左3次 大愛❤️❤️❤️❤️❤️熱葷焦點中西日印式樣樣齊 / 燒烤 / 即煎鐵板燒 / 即切肉眼扒等等🦀上湯波士頓龍蝦伊麵🦀印度咖哩蟹肉餃子🦀湯品: 香辣蟹肉湯 / 南瓜湯🦀即製鮮焗薄餅意粉 - 重點有蟹肉蘆筍烤薄餅🔥 清蒸沙巴龍躉 - 好味呢~ 唔怕腥同埋手快有手慢冇🔥 火焰虎

自從舊年食過尖沙咀凱悅酒店咖啡廳既自助餐
都一直想再番去試下新野 由今年1月開始
原來佢地既廚師團隊就推出左星期五限定自助餐 -
用多款唔同時令蟹炮製滋味蟹饌
而星期六日就會供應海鮮盛宴
作為海鮮愛好者既我當然唔會錯過!!

✨ 滋味蟹饌 (成人 $888 / 小童 $438)

焦點菜式 - 個人高度推薦必拎:

🦀 時令螃蟹

✨美國可持續發展波士頓龍蝦三味
每次黎都係最期待食呢3味 當中包括
新鮮即烚活龍蝦 + 燒龍蝦 + 上湯波士頓龍蝦伊麵
肉質絕對有保證 夠晒新鮮 爽口彈牙!

✨新鮮刺身壽司 - 包括即切黃鰭吞拿魚刺身 / 加拿大帶子刺身 / 軟殼蟹壽司

仲有一系列自選沙律同雜錦冷盤, 包括
🦀蟹肉沙律
🔥 酒醉雞翼
🔥 辣拌木耳
🔥 多款芝士凍肉等等

甜品
🔥 豆腐花 - 呢度既豆腐花永遠唔會令人失望的 必食🤍
🔥 自製雪糕窩夫- 開心既係有好多配料落同可以加雪糕
🔥 紐約芝士蛋糕 - 小小一件 好邪惡 但好滿足🤍
仲有一系列唔同既小蛋糕 / 招牌千層酥 / 水果 / 桂花啫喱等等
2024-03-15
2024-03-25 218 views
2.14情人節已過, 但3.14下星期就是了, 未有計劃行程的話, 可以考慮到尖沙咀凱悅酒店咖啡廳吃鮮莓香檳瑰麗下午茶, 享用9款精緻咸點美點之餘, 可加錢喝香檳, 不錯的選擇.咸點有3款, 最美味的是杏仁玫瑰鱈場蟹肉三文治, 滿滿的鮮甜蟹肉, 有木魚絲、紫菜點綴, 伴了青芥末蛋黃醬及青瓜, 清新爽口. 香檳肝醬奶凍, 油潤感爆燈, 質感像牛油般幼滑, 吃時伴芝士脆片及熱情果能解膩.的骰的是醃製鴨胸, 有酸甜的紅莓及紅莓乾, 伴著碟上的玫瑰花瓣, 滿足了視覺享受. 朱古力及紅莓的組合必然是我的至愛.  朱古力紅莓閃電泡芙, 內含朱古力紅莓忌廉, 面層又有紅莓脆脆, 夠晒甜蜜~看到已感絲滑的香檳草莓醬紅寶石朱古力慕絲, 甜度適中, 內含香檳草莓醬, 以牛油酥餅墊底, 整個配搭輕盈.很有少女心的紅莓馬卡龍, 桑莓夾著玫瑰香檳啫喱, 整件放入口就最幸福.這件是甚麼呢? 埋相有點像午餐肉, haha, 但這是紅莓杏仁牛油蛋糕, 味道及口感挺不錯的, 少少濕潤.紅莓香檳巴伐露, 呍尼嗱忌廉、雜莓醬,   幼滑清甜. 很多時都吃得太飽而沒吃英式鬆餅, 今次我怎樣也要試試.  玫瑰草莓鬆餅配clot

紅莓香檳巴伐露, 呍尼嗱忌廉、雜莓醬,   幼滑清甜.
很多時都吃得太飽而沒吃英式鬆餅, 今次我怎樣也要試試.  玫瑰草莓鬆餅配clotted cream及 草莓果醬, 沒有一咬就鬆散得太厲害, 合格.
兩杯飲品, 可選(熱)玫瑰花茶或(熱)黑加侖子洛神花茶, 好吸睛的茶具~

或者加HK$108 , 享用香檳兩杯就更開心.  鮮莓香檳瑰麗下午茶, 每兩位計HKD$538+10%, 由2024年2月1日供應至3月31日, 逢星期一至日, 3PM-5PM

2024-03-05
$300 (Tea)
  • 紅莓香檳巴伐露
  • 紅莓馬卡龍
  • 香檳草莓醬紅寶石朱古力慕絲
  • 朱古力紅莓閃電泡芙
  • 香檳肝醬奶凍
2024-03-07 750 views
食過好多次了應該都有二十次以上支持左好多年食物質素一直都keep到今次除開$269 一位去到明顯少左好多人經濟好差😢之前買二送二都要手快book今日見到三份二個場都冇人真可惜所以見到食物擺盤都唔會放得滿滿每盤都係放一半份量減少浪費好合理我地一致都覺得拿破崙蛋糕好好食我都忘記咗每位會送半隻龍蝦今次塊西冷非常非常好食係我食過咁多次,最好食嘅一次👍🏼
食過好多次了
減少浪費好合理
我地一致都覺得拿破崙蛋糕好好食
我都忘記咗每位會送半隻龍蝦
今次塊西冷非常非常好食
係我食過咁多次,最好食嘅一次👍🏼
2024-03-04
$269 (Lunch)
2024-03-04 648 views
去年8月跟太座和她好友一起在此食自助午餐,跟疫情前一樣美味, 因此今次在和太座去慶祝結婚週年紀念。食品琳瑯滿目,款式和類別跟之前一樣,有沙律,冷凍海鮮、中式食物包括湯和燒味、意式食品和熱湯,日式有魚生和天婦羅,印度 咖哩和印度餅,當然唔少得甜品。 但見客人聊聊可數, 已經有點奇怪。巡視一番之後便開始進食,噢! 原來食物烹調的水準下降了,肉類包括牛、羊、猪都煮過火,最可惜是那半邊龍蝦,太鹹和過火。印度食物和甜品還保持水準,午市自助餐只有一杯咖啡,如何足夠配搭甜品。
2024-02-27 387 views
元宵佳節當然送上甜蜜蜜的分享!集香甜士多啤梨、璀璨玫瑰及醉人香檳於一身的下午茶就最適合不過了。尖沙咀凱悅酒店咖啡廳於二至三月推出了鮮莓香檳瑰麗下午茶!下午茶以三鹹五甜點加英式鬆餅組合而成,充斥甜蜜醉人的花果香氣很適合跟閨蜜或愛人一起去品嚐。 說到醉人除了點心內加入了香檳來炮製之外,也可以像我們另加$108享用Moët香檳兩杯,於風光明媚的下午來一場醉人的午後時光So Chill。不嗜酒的朋友可以選擇玫瑰花茶或黑加侖子洛神花茶,前者芳香撲鼻後者則酸甜可口,配襯那超優雅的茶具真的非常高貴。三款鹹點包括是杏仁玫瑰鱈場蟹蟹肉三文治、香檳肝醬奶凍及醃製鴨胸,精緻美味的組合全部都好合我口味呢。先品嚐醃製鴨胸賣相的色可愛味道鮮嫩又Juicy,加上酸甜的紅莓香氣吃下非常清新可口。杏仁玫瑰鱈場蟹蟹肉三文治擁有滿滿的蟹肉,配襯上木魚絲和紫菜很有日式風味。最後這客香檳肝醬奶凍質感很細滑,肝醬味道很香濃配襯芝士脆片共品嚐特別吸引。嬌小的玫瑰草莓鬆餅乾濕度恰好吃下外脆內濕潤,塗上自家製草莓果醬和Clotted Cream好味道喔。甜品非常豐富總共有五款之多喔!包括有滑溜的紅寶石朱古力慕絲、酸甜可口的紅莓香檳巴伐

甜品非常豐富總共有五款之多喔!包括有滑溜的紅寶石朱古力慕絲、酸甜可口的紅莓香檳巴伐露、醇香的朱古力紅莓閃電泡芙、口感特別的紅莓杏仁牛油蛋糕,還有我最喜歡的紅莓馬卡龍,又酸又甜的口味叫甜牙齒非常滿足啊。
鮮莓香檳瑰麗下午茶收費為$538起/兩位,即日至3月31日逢星期一至日下午3時至5時供應。
2024-02-21
Tea
2024-01-16 1693 views
打電話去餐廳book位,打左兩日都無人聽,最後通過酒店總機幫手解決(因酒店官網顯示當日已滿座)。餐點雖然唔算精緻,但勝在款色多,味道都唔錯。刺身方面大約有3-4種,八爪魚,吞拿魚同三文魚。熱食有天婦羅,港式燒味,麵檔,中式例湯,西式羊腿肉,意大利飯,pizza.. 仲有一個corner for 印度野。凍海鮮有青口,蜆,小龍蝦;旁邊亦有cheese, ham, smoke salmon.甜品方面款色非常多,芒果糯米飯同焦糖蘋果蛋糕非常出色。每人有半隻焗龍蝦,肉質乾左少少。飲品有蜜桃紅茶同藍莓薄荷水,每人亦有一杯餐飲。

每人有半隻焗龍蝦,肉質乾左少少。

飲品有蜜桃紅茶同藍莓薄荷水,每人亦有一杯餐飲。
2023-12-18 2056 views
呢間buffet好正,無限時間,由夜晚6點到10點,可以慢慢坐同品嚐!呢晚我地入到餐廳,啲侍應招呼周到,帶我地入去坐,服務態度幾好,座位餐具等都乾淨,加上環境感覺舒服。之後當然進入重點環節,就係品嚐美食😂好,我地試匀唔同嘅野食,想介紹以下食物比大家,而呢啲我地都有再出去夾🤪🌟燒和牛壽司佢係即叫即整,每人每次只限拎一件,睇住個大廚係鐵板上面煎,聞到好香噴噴!佢係用塊牛包住壽司飯,牛嘅生熟度啱啱好,好滑好淋🤤拎咗幾轉🌟Panipuri佢係印度街頭小食嚟,第一次見,覺得幾得意,一於試下!上面係將麵粉炸成個波咁,裝住洋蔥、豆;下面杯仔盛載住綠色水,原來係加入左香料孜然同薄荷水!我地將啲水倒入個波度食,味道出奇地夾,唔差~🌟拿破崙我地刻意留返少少肚,就係食甜品,一嚟到已經見拿破崙好吸引,見到個甜品師傅切開左一件件,有賣相呀,食落好鬆脆,同啲cream融埋一體,好味🤤另外食左少少麵包布甸,都好味,可惜忘記左影相🙈

🌟燒和牛壽司

燒和牛壽司
  • 龍蝦
  • 咖哩
2023-12-15 1099 views
來到冬天真是特別多滋味的美食,就連我喜歡的午茶亦推出不少關於冬日滋味,我這個Afternoon Tea迷這天又跟好友去嘆下午茶喇!這次來到尖沙咀凱悅酒店優雅的Cafe咖啡廳,跟三位美女同渡過一個愜意的醉人下午。酒店內已經佈滿了聖誕裝飾今年的聖誕氣氛確實濃厚了點點,希望大家也能夠在今年有一個快樂的聖誕節吧。今次的主題是冬日滋味下午茶,用上了不少冬天及節日的食材來炮製,感覺非常暖心充滿濃濃的冬日情意。下午茶除了有咖啡或茶可選外更可揀特色熱飲,當中包括有杏仁朱古力或熱蘋果特飲可以選擇。熱蘋果特飲除了香甜的果味之外更注入了充滿聖誕的玉桂香氣,喜歡這香料的朋友不容錯過味道非常濃郁耶。相信每位喜歡朱古力的朋友在冬天也很想喝杯熱騰騰的朱古力吧!這杯除了有濃郁朱古力味之外還加入了杏仁,令這杯杏仁朱古力香氣和味道更加引人入勝。冬日滋味下午茶以三鹹、五甜點和英式鬆餅組合而成!甜點大多用上朱古力、香橙等富節日氣氛的食材來炮製好Classic。下午茶套餐更會有個非常驚喜位就是送上一小杯Dark Rum!那濃濃的酒精絕是最佳暖身之物,而且用來配濃郁朱古力甜點真的非常匹配。三款鹹點包括是肝醬三文治、牛肉批以及香煎

三款鹹點包括是肝醬三文治、牛肉批以及香煎吞拿魚配全粗麥麵包。
香煎吞拿魚配全粗麥麵包帶有點點刺激的微辣,加上香軟新鮮的吞拿魚非常惹味,喜歡濃郁味道的朋友肝醬三文治就必定會合您心意,最後還有酥脆的牛肉批聽聞味道也非常不錯呢。

吃過三款鹹點以後此刻要品嚐Scone喇!香橙蔓越莓鬆餅除了牛油味之外還帶上果香,塗上自家製的香橙果醬及Clotted Cream味道好匹配。

下午茶套餐總共有五款甜點非常豐富嗜甜的朋友必定大快樂!

先品嚐這件杏仁曲奇配朱古力醬,口感香脆的杏仁曲奇配上朱古力醬可是經典的好味道。
聖安道焦糖泡芙內藏著香滑的伯爵茶忌廉,外層則用上香甜焦糖包裹著,吃下外脆內軟口感非常令人滿足。
這件香蕉拖肥擁有甜美香蕉和幼滑的冧酒慕絲,配上新鮮雲呢拿忌廉味道實在太銷魂了。
從來是朱古力迷的我對於這個64度朱古力吉士杯紅莓醬表示十分欣賞!甘醇的朱古力配襯酸香紅莓醬我可以肯定它們是最佳拍檔。
最後還有超可愛的香橙瑪德蓮蛋糕!脆卜卜的朱古力外層包裹著鬆軟的馬德蓮蛋糕口感特別豐富,加上香橙令味道變得更加有層次和好吃。
冬日滋味下午茶價錢為$538/兩位起,由即日至2024年1月31日、逢星期一至日下午3~5時於咖啡廳限量供應,記得去官網訂座可享有高達八折優惠喔。
2023-12-04
Tea
Dining Offer
Tasting Event
2023-12-14 750 views
朱古力、橙、玉桂令人想起冬天,而我就想起尖沙咀Hyatt Regency Cafe的冬日滋味下午茶,除了充滿冬季節日氣息的鹹甜點心外,還有暖在心頭的特色熱飲,和超驚喜送贈的Dark Rum。冬日滋味下午茶價錢為$538/兩位,記得去官網訂座可享高達八折優惠喔。
尖沙咀凱悅酒店 x RMK 「耀眼秋色下午茶」第一次到這間酒店,用餐的cafe環境不錯很classic,坐一個下午都很chill~這次menu是秋天主題,造型迫真的小南瓜好可愛,打卡一流😍整體來說甜點味道比鹹點出色,特別推介:🍵蜂蜜抹茶泡芙 - 濃濃的抹茶味🍐焦糖啤梨撻 - 充滿玉桂味,吃下去很有蘋果批的感覺紅酒無花果鬆餅也蠻特別選配的🍸南瓜馬天尼酒精含量不高,比較像是一杯dessert drink,另外亦可選配海鹽焦糖咖啡隨tea set更附送RMK潔膚底妝旅行套裝+眼妝/修眉服務邀請卡,以這個價錢來說真的超值👍🏻
尖沙咀凱悅酒店 x RMK 「耀眼秋色下午茶」

這次menu是秋天主題,造型迫真的小南瓜好可愛,打卡一流😍
整體來說甜點味道比鹹點出色,特別推介:
🍵蜂蜜抹茶泡芙 - 濃濃的抹茶味
🍐焦糖啤梨撻 - 充滿玉桂味,吃下去很有蘋果批的感覺
紅酒無花果鬆餅也蠻特別
南瓜馬天尼

2023-10-27
$237 (Tea)
  • 蜂蜜抹茶泡芙
  • 焦糖啤梨撻