2017-05-07 1696 views
之前見到facebook宣傳,即刻book左星期六食呢個brunch$380 - 12 tapas, 2 paella, suckling pig and dessert 仲有野飲!真係抵到爛呀!一餐就可以試齊餐廳大部分菜色,仲要全部都係西班牙傳統食物餐廳好有西班牙感覺,廚師都似係西班牙人,最正係brunch都有現場live music! 兩位音樂人會係餐廳不同位置自彈自唱,好鬼有氣氛!Tapas 本身就係西班牙最特別的飲食文化,細細碟,份量唔多但就有好多不同款式,啱哂我呢d鐘意試不同食物的人。麵包真係非常差,可以skip...凍番茄湯亦係一般,個人唔太鐘意...作為薯仔控,焗薯焗得唔錯但味道欠奉,反而個沙律薯好好食,主要係個spanish garlic mayonnaise sauce真係好正,好香蒜味又有蛋黃醬味,配埋一齊勁好食!呢個pepper的tapas好有趣,炸左個小青椒,上面有少少鹽,雖然炸過但唔脆,係林林地,但椒味好出,好香,幾唔錯的菜式!薯仔控真係開心死,又係薯!今次係薯蓉蛋餅,配埋勁出色的蒜蛋黃醬,真係一流呀!外面煎得少少脆,裡面就係薯蓉加蛋,薯仔控一定不能錯過!呢個
一餐就可以試齊餐廳大部分菜色,仲要全部都係西班牙傳統食物

麵包真係非常差,可以skip...
凍番茄湯亦係一般,個人唔太鐘意...
Deep-fried  padron  pepper

Classic Spanish  Omelete

Iberico  ham  and  chicken  croquette

呢個炸物都好好食,非常香脆,裡面係雞肉同ham打成蓉,好香,非常好的fingerfood。
Spanish  cold  cuts  board

Ham同辣肉腸,都知係比較咸,淨食真係有d重口味,其中有一款食落好似臘腸,如果可以跟個蜜瓜就正啦!
Garlic  prawns

呢個蒜蝦就冇乜特別,好香蒜味。
Grilled  spanish  octopus  with  paprika  and  alioli

呢個tapas都好出色,蒜蛋黃醬配燒八爪魚再加個薯仔係底,超好味,又夠哂口感!
Traditional  Spanish  Seafood  Paella

侍應會攞住一大盤西班牙海鮮炒飯逐枱展示俾客人同俾你影相,之後就會分成小碟上俾每位客人。每人食到一隻蝦一隻青口同小碟炒飯。之前食咗咁多tapas,咁嘅份量其實都啱架啦,多啲都食唔到。個炒飯好正宗,有齊所有材料,仲有唔少八爪魚係飯入面,而且個飯夠moist,唔會太乾。
Paella

仲有另一款paella,呢個就有辣肉腸同紅青椒,又係另一種風味,有啲似pizza不過就係炒飯。
另外仲有西班牙最出名嘅超脆燒乳豬,脆到可以用碟來切,好誇張架!個皮真係非常脆,肉依然好juicy好有咸香,超正呀!
Caramel  Pudding
Leche  Frita

本身對甜品期望不高,個焦糖布丁一般貨色,但另一個甜品幾有驚喜。佢外面有層炸過的皮,好似炸豆腐咁,但裡面軟軟的其實係奶,有啲似香港嘅炸奶,裡面的質感好似,但出面就充滿着肉桂同糖味,又唔會太甜。

整餐無論氣氛同食物都好有傳統西班牙特色,勾起我好多係西班牙嘅回憶... 食物味道唔錯,咁的價錢食到咁多款菜真係算好抵食!
2017-05-06
$400 (Lunch)
Deep-fried  padron  pepper
Classic Spanish  Omelete