2022-11-03 1183 views
一年一會留園雅敍蟹宴、特別鳴謝好友專業安排、飲飽食醉,夫復何求、人生最開心莫過於此蟹腿扒蘭度、蟹膏炒粉皮、蟹粉煲仔飯、蟹粉小籠包這些健康嘢絕對走不出我們的五指山、一如既往穩定水準、難怪高朋滿座。個人全晚噴泉位莫過於隱藏菜式蒜子蒸元蹄、假如健康蟹宴係Michael Jordan ,那這道蒸元蹄絕對係送你入醫院Regular check up 嘅Scottie Pippen , 元蹄走油再蒸、表皮還留着輕脆狀態、雪花三間肉靚到好似唐伯虎點秋香那幅「春樹秋霜圖」一樣、入口溶化、蒜子吸收了日月精華、一口蒜子食下去充滿肉的香味及酒味、好似食薯片一樣一粒接一粒,不能停口,該道菜沒有多餘的調味、那口湯汁真係令人一口接一口、若然再邪惡一點的話、極速隊幾碗白飯也正等如蘇乞兒考武狀元一樣易如反掌以往蟹宴都係同太座拍拖二人、畢竟不是身在上海卻能享受到如此美味的佳餚、所以價錢方面見怪莫怪,但我發現原來在留園食蟹宴想CP高的話必須要人多、一方面可以品嚐更多的美食之外,另一方面就係價錢絕對驚喜,同喺上海新光不相差太遠,絕對驚喜,但大前提必須要有這種美食家策劃才有這種效果。以前一年一會,今年學曉就想二訪🤣🤣🤣🤣