2021-12-15 4915 views
每一年都心思思要喺呢個時間食一餐蟹宴以前每年必定去上海新光方亮,疫情關係呢兩年我都會選擇留園雅聚,價錢不菲,但在香港來講都算有誠意 黑松露甜豆蝦仁: 雖然是這裏的名菜但我覺得這道菜不太合我心意,本身我想叫火丁甜豆但是他告訴我不夠做只能做這道菜給我,甜豆本身質素比較細粒,相比起上海總會的甜豆脹卜卜,蝦仁不夠爽口,最敗筆是這個黑松露,只不過是把冠頭裝的黑松露醬倒落去炒便是一碟盛惠$320的菜,當晚食完口渴無比蟹腿扒蘭度: 每隻蟹腳遂隻同你拆殼,芥蘭淨係用最柔嫩嘅部份,沒有渣,懶人之選 蟹膏抄粉皮:清炒蟹粉聽得多、但係用蟹膏嚟炒都唔係個個地方做得到,望落去10分宏偉,好似雙黃蓮蓉月日落一樣靚到不得了,只可惜今次個蟹膏略嫌不夠癡口,美中不足蟹粉煲仔飯 : 衰多口的我要求侍應要飯焦,同時間把蟹粉及飯拌起,由於有飯焦的關係蟹粉時間相對時間煮久了,弄到蟹膏變硬,飯焦的香味蓋過了蟹粉的香味,其實只要侍應先把飯做好直到有飯焦才快速把蟹粉拌起,這才是最好的效果每年呢間餐廳呢個時間都會變得特別火紅,一位難求,上海餐廳地方食飯講求關係,只要你懂得如何與他們溝通,他們通常都會留位給你,我不知道這個能否幫忙,但都
每一年都心思思要喺呢個時間食一餐蟹宴

每年呢間餐廳呢個時間都會變得特別火紅,一位難求,上海餐廳地方食飯講求關係,只要你懂得如何與他們溝通,他們通常都會留位給你,我不知道這個能否幫忙,但都想分享一下,可以試試找芳芳姐看看他能否幫你訂個好位,試一試肥仔陳先生介紹吧😊