2020-04-26 1701 views
早兩三個月前疫情頗為嚴重,大家只好乖乖留在家中;搞到人人悶到長出🍄。幸好近來新增個案單位數字,間中亦有零感染;難免很多市民都放縱下外出解悶。於是約女友在銅鑼灣吃晚飯,她急忙舉手答應更提議去鋸扒。餐廳位於駱克道一幢商業大廈樓上。原本食肆可容納幾十人,因禁制令期間可供座位唔多;幸好女友之前訂了位所以無需等候。不過服務員要求我們八時要交檯,真無奈!我們唯有即時簡單地點了些前菜和一份牛扒以解女友之心願。三文魚他他配香草乳酪汁  $88今次用三文魚切粒粒混埋D香草乳酪汁感覺特別,上面加上一隻流心蛋;撈埋一齊放在多士上來吃,好有貴族 feel。但可惜多士畧嫌唔夠脆。芒果乳酪青瓜銀魚鮮蝦沙律  $118甜甜酸酸的芒果乳酪配上新鮮沙律菜非常清新開胃,蝦肉鮮甜爽口而且份量都唔少。燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 16oz  $338大大塊的肉眼扒,足夠我和女友一齊吃。午扒表面有些微燒焦和炭燒味;但當一切開時已覺肉質淋滑而呈淺紅色,可見大廚火喉控制得宜符合我們要求嘅五成熟。牛味濃郁夾埋些脂肪一齊吃,甘香味美和很juicy。薯蓉幼滑配上黑松露,味道香濃惹味。而醬汁有意大利青汁和燒汁可供選擇。菠蘿果汁  $28
三文魚他他配香草乳酪汁  $88
芒果乳酪青瓜銀魚鮮蝦沙律  $118