係銅鑼灣你想食勻每一間好西實在唔易,周邊都不斷會有新餐廳誕生,今次揀中左呢間係銅鑼灣二期附近既Steak house食個lunch,環境設計幾開揚,枱與枱之間唔會太窄,坐得幾舒服,員工態度好好,又夠細心,會不斷幫你斟水,食物品質亦唔錯,可以大讚!👇📌 8oz Rib Eye Steak with roast potatoes and greens - $108👉 網紋清晰可見,8安士份量亦唔錯,夠厚身,我嗌左Medium Rare,算幾易切,唔會太多筋,肉質夠鮮嫩又多汁,脂肪分佈唔幾靚,牛味相對算幾濃郁,配埋焗薯非常惹味,質感好幼滑,呢個lunch抵食到爆!📌 Pumpkin Coriander Soup - (+$16)👉 lunch set可以追加餐湯我緊係唔錯過啦,鍾意南瓜既朋友有福了,南瓜味相當香,質感亦都好creamy,附送既蒜蓉包雖然薄身,但咬落脆到不得了,好似食緊蝦片咁"索索聲"呀!📌 Daily Dessert - (+18)▪ Coconut CRÈME Mango Coulis ▪ Tiramisu ▫ 今日是日甜品分別有芒果椰汁奶凍同埋Tiramisu,奶凍

又夠細心,會不斷幫你斟水,食物品質亦唔錯,可以大讚!👇

算幾易切,唔會太多筋,肉質夠鮮嫩又多汁,脂肪分佈唔幾靚,

但咬落脆到不得了,好似食緊蝦片咁"索索聲"呀!

📌 Daily Dessert - (+18)
▪ Coconut CRÈME Mango Coulis

▪ Tiramisu

▫ 今日是日甜品分別有芒果椰汁奶凍同埋Tiramisu,奶凍配上杏仁片,

質感幼滑,香到撲鼻既椰汁入口有種幸福感!但Tiramisu更加比我想像中
好味,質感鬆軟,吸收哂咖啡酒既香,成個層次感可以話係完美呀!
2019-07-11
$150 (Lunch)
  • 8oz Rib Eye Steak with roast potatoes and greens
  • Pumpkin Coriander Soup
  • Coconut CRÈME Mango Coulis
  • Tiramisu
2020-01-20 19 views
早排忙咗一大輪,終於有時間同老公一齊出街嘆個dinner。 佢同事先排嚟過呢間餐廳話唔錯,就試下先一出𨋢就係餐廳,有大約二十張四人枱,其中幾張係吧檯,我哋就係其中一張嘅坐上客。一人一個set dinner,有頭盤,主菜,甜品。 我哋揀咗湯,巴馬火腿藜麥杏仁沙律。個湯邊擺咗一塊小多士,不但睇落精緻,飲落濃淡適中。沙律配上新鮮蔬菜,鹹鹹哋嘅巴馬火腿,健康嘅藜麥,脆脆地嘅杏仁,清新嘅配搭。 侍應還很體貼地奉上兩隻小碗子同兩隻碟給我們分享湯同沙律。慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米厚肉三文魚,在慢煮之下仍保持肉質嫩滑,配上小麥米,健康又夠飽。紅酒烚牛面肉配黑松露野菌薯蓉牛面肉有豐富嘅膠原蛋白,直頭係女士恩物。加紅酒一起煮,味道濃郁,多汁,肉質又細嫩,仲配上黑松露野菌薯蓉,味道更加豐富。甜品叫咗法式椰奶凍配芒果汁,賣相精緻, 很香滑的椰奶配上芒果汁,好想 encore。Tiramisu,睇見都好想食,香滑美味。滿意的一餐。

慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米

慢煮桂魚配香草奶酪汁半小麥米

法式椰奶凍配芒果汁

Tiramisu,睇見都好想食,香滑美味。

tiramisu

滿意的一餐。

慢煮桂魚配香草奶酪汁半小麥米
tiramisu
2020-01-07 689 views
朋友多番介紹這間「The Grill Room」話食物質素好高,想約我去試試。今晚有機會啦!我地 booking 6:30,到餐廳後已見有兩檯客在進餐,看來應該好多捧場客。侍應亦好快安排了我們入坐高檯,坐位舒適寬敞,雲石檯面清幽高雅,還可以睇到餐廳內的 open kitchen,感覺好 relax。我這位為食貓粗略睇下餐牌,已有好幾款想食,但胃只有ㄧ個,今次只好先試兩款廚師推薦食物吧!剛好 Set Dinner 包括有 1 Main + 1 Entree + 1 Dessert 都是我想食的!ㄧ於叫ㄧ客 Set Dinner 再加ㄧ客散叫主食和兩杯飲品應該好足夠。Set Dinner Entree 揀了青蘋果巴馬火腿藜麥杏仁沙律,食材好豐富又新鮮,青蘋果的爽脆配上巴馬火腿的咸香,味道好夾。加上營養豐富嘅藜麥和香脆的杏仁片配上甜甜酸酸的香醋汁,又健康又好食。Set Dinner Main Course 㨂咗燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉(16oz),點菜時侍應細心跟我地講,7成熟肉質會硬少少。但上檯時見肉眼扒Grill 得好靚,亦傳來陣陣肉香,再用刀切下放入口中,肉汁濃郁豐富,口感嫩滑冇

,點菜時侍應細心跟我地講,7成熟肉質會硬少少。但上檯時見肉眼扒Grill 得好靚,亦傳來陣陣肉香,再用刀切下放入口中,肉汁濃郁豐富,口感嫩滑冇筋,火候剛剛好。配埋旁邊的香滑黑松露薯蓉,真係絕配👍👍。對先前侍應給我的忠告,絕對不用擔心,因為件肉眼真係好好食。

Set Dinner Dessert 揀咗法式椰奶凍配芒果汁,甜品亦好好味,淡淡椰子香的奶凍,淋上新鮮打制的芒果汁,又香又甜又滑,正!!

另ㄧ碟主菜是燒呑拿魚扒配香草意大利黃瓜,上檯時見其賣相十分吸引,大大件粉紅色的吞拿魚扒放在意大利黃瓜粒上,碟旁還淋有翠綠和清香的香草汁,只是睇都已有視覺和臭覺享受😍。再嚐其味,呑拿魚扒雖然好厚,但廚師只是燒香了外層,內層仍是保持五成熟,令魚肉質地不會粗硬,食下亦沒有筋,腍滑軟。再配上意大利黃瓜粒和香草汁ㄧ起進食,真係好食到唔想同朋友 share

飲品方面餐廳推出以$98可叫兩杯指定飲品,選擇包括有紅酒、白酒、啤酒、雞尾精、冇酒精雞尾酒,都幾抵飲。我就叫了杯冇酒精雞尾酒 Beach Babe 內有荔枝、青檸、薄荷、Soda 制成,十分清爽, 啱晒炎炎夏日飲用

叧ㄧ杯就叫了有酒精的 Apple Smash 內有白蘭地、蘋果、檸檬,香香甜甜,好易入口,飲多幾杯都唔覺。

今次真係要讚下我朋友,介紹咗這間不論食物、飲品、環境都好好的餐廳俾我。下次再來,等我請客。

青蘋果巴馬火腿藜麥杏仁沙律

燒呑拿魚扒配香草意大利黃瓜

燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉(16oz)

Apple Smash

Beach Babe

2019-07-09
青蘋果巴馬火腿藜麥杏仁沙律
燒呑拿魚扒配香草意大利黃瓜
燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉(16oz)
Apple Smash
Beach Babe
2019-12-29 793 views
與友人於銅鑼灣購物後想吃西餐,找到了這店。晚市有套餐及散叫選擇,套餐附有前菜及甜品, 也可以優惠價點2杯飲品, 剛好想吃的主菜都有, 就決定點2個套餐再以優惠價點2杯飲品。飲品點了Stella啤酒及一杯cocktail Peach Lemonade, $98兩杯酒精飲品算是比其他地方相宜。前菜各點了一款分著吃。是日湯為南瓜湯, 南瓜味香濃而不膩。沙律用上的巴馬火腿有油香, 配上藜麥, 新鮮沙律菜及酸甜的醋汁, 很開胃。主菜先上了慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米, 三文魚經慢煮後保留了嫩滑, 喜歡那香草乳酷汁, 為三文魚帶點清爽感, 而且店家于淋上汁後將三文魚表面炙燒一下, 帶了一份魚香, 如上桌時魚更熱會好一點。紅酒燴牛面肉配黑松露野菌薯蓉的牛面肉做得相當入味, 且入口即化! 紅酒汁很香濃, 配薯蓉同吃相當岀色, 薯蓉單吃也很香黑松露味。最底放了個人喜愛的蘆筍, 整體滿意。甜品又貪心各點了一款試試。是日甜品為Tiramisu, 入口香濃, 不會過甜, 店家配上脆杏仁片提升了口感, 杏仁片焗得很香, 很好吃。喜歡椰子味的朋友可點椰奶凍, 一入口就感受到濃厚的椰子味, 與芒果汁同吃, 帶點泰
與友人於銅鑼灣購物後想吃西餐,找到了這店。

甜品又貪心各點了一款試試。是日甜品為Tiramisu, 入口香濃, 不會過甜, 店家配上脆杏仁片提升了口感, 杏仁片焗得很香, 很好吃。喜歡椰子味的朋友可點椰奶凍, 一入口就感受到濃厚的椰子味, 與芒果汁同吃, 帶點泰式風味。整體食物質素很好, 價錢合理。點菜後見鄰桌點的牛排好像不錯,下次再來可以試試。
2019-07-22
2020-01-22 0 views
早早在會展完成了一天的工作,就到附近銅鑼灣覓食。這家西餐廳是之前朋友介紹的,但那次晚餐時間walk-in滿座了。所以今天下班比較早,就來看一下今天是不是和它有緣囖~ 果然,7點前到的我們能順利入座,來試試朋友介紹必點的牛扒吧。黑松露蘑菇湯喝得出磨菇湯是花了不少心機烹調,配上最愛的黑松露香,濃郁菇菌味頓時倍增。另外餐廳優惠 $98可以點兩杯飲品,我們點了兩杯Cocktails,分別是Apple Smash和Peach Lemonade,都是容易入口、甜甜的酒,非常適合女生。燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉一上桌已聞到陣陣炭香味,坑紋整齊,看起來好像很好吃的感覺。雖然我們點的是七分熟,但是肉質依然鮮嫩多汁,而且還有濃濃的肉香,牛扒厚切,橫切面依然能看到嫩肉和脂肪的分佈。 配上香草汁或紅酒牛扒汁,更能將肉質提升至另一層次。另外值得一提的是黑松露薯蓉非常有驚喜。薯蓉質感幼細綿滑,黑松露香都混入在每一口薯蓉中,作為一個伴菜實在加分不少呢。香草鮮蠔芥末忌廉汁扁意粉意粉的分量很足,濃濃的忌廉汁不會越吃越乾,意粉有咬口不會太軟綿。有肥美的鮮蠔4大隻,一向很怕生蠔的腥味,但這些蠔不但沒有腥味,更有鮮甜

黑松露蘑菇湯

香草鮮蠔芥末忌廉汁扁意粉
意粉的分量很足,濃濃的忌廉汁不會越吃越乾,意粉有咬口不會太軟綿。有肥美的鮮蠔4大隻,一向很怕生蠔的腥味,但這些蠔不但沒有腥味,更有鮮甜味,讓我也忍不住吃了兩隻才罷休。

法式椰奶凍配芒果汁
椰奶凍滑溜,咻一聲就滑進喉嚨,配上不太酸的芒果汁,味道剛剛好。以一個酸酸甜甜的甜品作結,非常滿足。
2020-01-21 0 views
餐廳名字: The grill room📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓重點: 美式扒房*******Kay gor 難得過海食野當然都要搵間好食啦聽朋友講依間西餐廳都幾有水準當然要試啦青蘋果巴拿馬沙律👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超健康嘅有泥物,沙律有多款蔬菜都幾清新食落口立即感覺健康左南瓜湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超濃南瓜味,唔會太多忌廉味難得既覺得南瓜湯好飲炭燒豬腩肉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻賣相都幾好十分精緻,豬腩肉上鋪上沙律,睇落外皮燒得脆應該香口,外相有點似中式的燒肉,但細意品嚐後發覺肉質異常地鬆軟,油脂比例好相間肉汁豐盈,肉香脂香交替滲出,完全沒有豬臊味亦不會過肥,好味葡式香辣雞配黑松露薯條👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻葡式香辣超級入味,而且熱辣辣,正雞扒大大隻,應該係全雞,超多雞肉黑松露薯條都好出色 ,外面好多既黑松露令薯條立即變得香口又有味道,讚👍Tiramisu👍🏻👍🏻👍🏻超級有水準, 香濃咖啡味賣相精緻吸引,口感幼滑,味道不會過甜,均屬水準之作。備注👍🏻5粒代表最推介
餐廳名字: The grill room
重點: 美式扒房
*******
Kay gor 難得過海食野
當然都要搵間好食啦
聽朋友講依間西餐廳都幾有水準當然要試啦

青蘋果巴拿馬沙律👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
超健康嘅有泥物,沙律有多款蔬菜都幾清新
食落口立即感覺健康左

南瓜湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
超濃南瓜味,唔會太多忌廉味
難得既覺得南瓜湯好飲

炭燒豬腩肉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
外相有點似中式的燒肉,但細意品嚐後發覺肉質異常地鬆軟,
油脂比例好相間肉汁豐盈,肉香脂香交替滲出,
完全沒有豬臊味亦不會過肥,好味

葡式香辣雞配黑松露薯條👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
葡式香辣超級入味,而且熱辣辣,正
雞扒大大隻,應該係全雞,超多雞肉

Tiramisu👍🏻👍🏻👍🏻
超級有水準, 香濃咖啡味
賣相精緻吸引,口感幼滑,味道不會過甜,均屬水準之作。

備注👍🏻5粒代表最推介
2020-01-21 1 views
🍴🍴🍴The Grill Room🍴🍴🍴一1店員安排我哋先坐吧枱!然後再安排我哋坐梳化位!🤓👍餐湯蘑菇忌廉湯湯頭非常濃郁!仲有少少蘑菇粒添!加上黑松露醬!超好味!香草鮮蠔芥末忌廉汁扁意粉鮮蠔有四隻都好巨型!而且食落感覺似食生蠔咁鮮味!好新鮮!啱啱緊熟!配以芥末忌廉汁!呢個配搭好新鮮!我鍾意😬加上蟹子和香蔥👍👍香炒新鮮蜆仔配香草蒜油扁意粉呢個意粉食落比較清新!蜆肉雖然細隻但係非常新鮮鮮甜,配上蒜油和白酒煮成!超鮮味!加上少少細蔥粒😋YummySide dishes黑松露薯條🍟新鮮即炸!鬆脆無比!灑上黑松露粉!忌廉牛油蒜蓉雜菌雜菌新鮮爽脆!配上烤過嘅法包!忌廉又香!蒜蓉牛油烤蔬菜呢個蔬菜都唔錯!保留到蔬菜嘅爽脆!

🍴🍴🍴The Grill Room🍴🍴🍴

一1店員安排我哋先坐吧枱!然後再安排我哋坐梳化位!🤓👍

餐湯

香草鮮蠔芥末忌廉汁扁意粉

香炒新鮮蜆仔配香草蒜油扁意粉

Yummy
Side dishes

黑松露薯條🍟
新鮮即炸!鬆脆無比!灑上黑松露粉!
忌廉牛油蒜蓉雜菌

雜菌新鮮爽脆!配上烤過嘅法包!忌廉又香!
蒜蓉牛油烤蔬菜

呢個蔬菜都唔錯!保留到蔬菜嘅爽脆!
2020-01-21 0 views
平常在這大廈理髮,看到有很多餐廳,一直想前來這家試試我們要了十六安士的「燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉」,三成熟的牛扒表面燒得剛好, 保留著炭燒味! 另加五十八元配「燒大蝦」兩隻,啖啖的蝦肉讓人覺得超滿足「燒豬腩肉鹽味焦糖汁」整齊的分成數塊,再放上「青蘋果沙律」,感覺就是一濃一清的味道,兩者非常配合「78%朱古力心太軟」蛋糕鬆軟,流心朱古力味溫暖濃郁,令人欲罷不能看到有一個要先預訂的斧頭扒套餐十分吸引,下次一定要試試
平常在這大廈理髮,看到有很多餐廳,一直想前來這家試試

燒豬腩肉鹽味焦糖汁

78%朱古力心太軟

看到有一個要先預訂的斧頭扒套餐十分吸引,下次一定要試試
燒豬腩肉鹽味焦糖汁
78%朱古力心太軟
2020-01-21 0 views
今日同女朋友放工食飯,揀左間high class 小小既餐廳,慶祝唔知第幾個月紀念日環境裝修都幾靚,好有格調有氣氛,仲有個落地大玻璃窗景嘅位,加上枱面用咗雲石嘅設計,非常高貴優雅。而眼前紙menu 上食物選擇都幾多👍🏼夜晚仲會有set dinner, 不過我同女朋友唔係胃口大既人,所以簡單叫我2個main course 同一個小食就夠飽~新鮮薯仔切條炸,薯仔皮有d仲留係到,外脆內軟,加上黑松露,味道十分配搭主角出場,我要左五成熟,火候啱啱好,外皮燒得好香,切開露出嫩紅既肉色牛扒,牛味濃郁,脂肪位置都好味,值得一試!女朋友好鐘意羊架,要左全熟,上碟賣相好靚,有四件,味道十分香,肉質鮮味,旁邊既配菜都好夾,最欣賞佢有埋烤蒜頭,幾特別既配搭!P&O kick mocktail 酸酸甜甜,幾開胃,賣相同味道都不錯
今日同女朋友放工食飯,揀左間high class 小小既餐廳,慶祝唔知第幾個月紀念日[笑哭]環境裝修都幾靚,好有格調有氣氛,仲有個落地大玻璃窗景嘅位,加上枱面用咗雲石嘅設計,非常高貴優雅。

P&O kick mocktail
酸酸甜甜,幾開胃,賣相同味道都不錯
2019-12-15
2020-01-20 5 views
銅鑼灣同朋友食晚飯,之前係尖沙咀食過呢間分店覺得坐得舒服而且食物質素都算高呢個三文魚他他真係好值得推介,配上溫泉蛋仲有熱多士,整個味道都配搭得好好黑松露薯條有非常香濃黑松露味道,新鮮熱辣呢個16安士肉眼扒十級推薦!我叫咗三成熟,結果廚房真係好完美地三成,而且本身牛扒來貨都好好每一啖都充滿牛味同埋非常嫩滑!而且配上佢哋嘅黑松露薯蓉,奶油同黑松露味都好香呢個香炒新鮮蜆仔配香草蒜油扁意粉都好好食,扁意粉軟硬程度一流,另外醬汁都好creamy

黑松露薯條有非常香濃黑松露味道,新鮮熱辣

2020-01-20 8 views
同事之前介紹我食The Grill Room,今晚終於有機會食。我本身book咗尖沙咀分店,我傻下傻下去錯銅鑼灣分店,店員都好快幫我安排入座。一入坐其實我覺得冷氣唔係幾夠,店員解釋話因為開放式廚房嘅冷氣壞咗,佢哋都立即安排我去一個比較涼比較舒服嘅位置👍🏻聽朋友介紹我已經有心水要點咩菜...芒果乳酪青瓜銀魚鮮蝦沙律鮮蝦份量唔孤寒,沙律菜新鮮清脆,食到芒果茸但食唔到乳酪。燒豬腩肉鹽味焦糖汁配青蘋果沙律這款菜令我回想起有一次在澳洲吃過的燒豬腩肉,回味無窮,希望喺呢度都食到。果然這味菜很出乎意料地好味,燒豬腩肉本身係肥,但廚師挑選左比較瘦嘅部份,識當地加入青蘋果沙律,中和肥膩感。一碟有六片燒豬腩肉,兩個人都可以食得晒。香炒新鮮蜆仔配香草蒜油扁意粉意粉算係達到食完豬腩肉之後嘅一個平衡中和。蜆仔肉很多,香草汁不會肥膩。同事冇介紹錯啊,我都會推薦呢家黎食,尤其是燒豬腩肉。

聽朋友介紹我已經有心水要點咩菜...

芒果乳酪青瓜銀魚鮮蝦沙律
鮮蝦份量唔孤寒,沙律菜新鮮清脆,食到芒果茸但食唔到乳酪。

燒豬腩肉鹽味焦糖汁配青蘋果沙律

香炒新鮮蜆仔配香草蒜油扁意粉

同事冇介紹錯啊,我都會推薦呢家黎食,尤其是燒豬腩肉。
上星期經朋友推介,我又成功發掘到美食!朋友話有一間好唔錯既西餐廳,位於銅鑼灣一棟大樓入面。我見近排忙完,所以就想同朋友一齊去試下,食好野輕鬆下 😍 我地去到5樓,一出lift 就見到餐廳大大個招牌,門口仲放左menu 俾客人睇下,我地見到啲菜式幾多樣化,幾吸引😋餐廳既裝潢設計雖然走簡約風,但簡單得黎又不失貴氣,彷如置身於西方國家。除左高枱、普通二人餐桌之外,中意飲酒既朋友可以考慮下坐bar 枱,餐廳有好多酒類飲品同埋不同設計既酒杯。餐廳設計既餐牌精美簡潔,一張牌係食物,一張牌係飲品~ 食物方面,有餐湯、頭盤、主菜同埋甜品,每一道菜都非常吸引!至於飲品方面,佢地有沙冰、乳酪、酒精飲料,任君選擇😍我地點左一個set dinner,再外加一道主菜同side dish。Soup of the day- 忌廉雜菌蘑菇湯Dinner set 包括左一道前菜、主菜同埋甜品。我地揀左是日餐湯,因為我地都係松露雜菌既愛好者 😋🍄呢個忌廉雜菌湯香濃細滑,淡淡既忌廉作點綴,絕對冇蓋過蘑菇既香氣,每一口都品嚐到濃郁既蘑菇味道!👍🏻碟邊有一片香脆既餅塊,口感同味道都好似蝦片,但比蝦片硬身啲,配忌廉蘑菇湯簡直係無

Soup of the day- 忌廉雜菌蘑菇湯

碟邊有一片香脆既餅塊,口感同味道都好似蝦片,但比蝦片硬身啲,配忌廉蘑菇湯簡直係無可挑剔!

牛油蒜香雜菌 $48

呢道係我地外加既side dish,因為佢地既忌廉蘑菇濃湯實在令人回味,所以想繼續食The Grill Room 既蘑菇菜式 😋

牛油令呢道菜更香滑,內裡有多種不同既菇類,形狀大小不一,口感豐富。重點緊係香濃惹味既蘑菇香,加上兩小片既香烤多士,我地都食得津津有味。👍🏻👍🏻

燒美國安格斯肉眼排配黑松露薯蓉 $408

Dinner set 既主菜方面,我地點左大受歡迎既肉眼排!呢道菜絕對係全晚既焦點!5 成熟既燒安格斯肉眼排配香濃既黑松露薯蓉 😍🥩

炭燒過既牛排離遠已經聞到香味,外面燒熟但裡面仲係半熟,食落真係非常juicy! 牛既脂肪分布非常均匀,口感不但柔嫩,而且一口咬落去,肉汁四溢。

美國燒安格斯肉眼排內部真係充滿肉汁,食落一啲都唔韌,非常嫩滑!喺牛肉咁多個部位中,最能夠體現一隻牛既牛肉品質,就係 Rib Eye 上面既牛肉。呢道菜令我一試難忘,我已經將餐廳介紹左俾身邊中意食牛排既朋友~ 😋

我地掛住食,差啲唔記得要影相同大家分享,所以上圖係已經俾我地食左幾啖既松露薯蓉 🤣 旁邊仲有兩款醬汁,一款係燒牛肉汁,另一款係類似 Basil Pesto。

松露薯蓉不但香滑味美,仲可以幫助清一清口腔既油膩感,咁食客就可以慢慢細味呢塊燒肉眼排。我地係將所有野食清光 🤪

香炒新鮮蜆仔配香草蒜油扁意粉 $158

品嚐左幾口燒牛排後,我地點既海鮮意粉就登場喇~果然冇揀錯,佢真係好好食!海鮮足料不在話下,食材新鮮,剩係睇賣相已經好吸精 😍

香草蒜油散落喺整道意粉之中,配上鮮橙色既蟹籽,仲有啲好香口既洋蔥粒同蒜蓉,我地簡直係暴風吸入!

蜆仔鮮味,香草蒜油惹味,我一口氣食左兩小碟,搞到朋友都差啲冇得食 😋

Dessert of the day- Tiramisu

Dinner set 包括一道甜品,我地揀左是日精選 Tiramisu~ Tiramisu 面頭鋪滿朱古力粉同杏仁片,另外再配上藍莓同士多啤梨,整得好精緻,睇落已經覺得佢好似綿花糖咁鬆軟綿密 😍

Tiramisu甜而不膩,散發著淡淡既咖啡香同奶香,每層都好細滑,質素好唔錯😊

最後埋單大概700 蚊。總括而言,餐廳氣氛好之餘,食物質素亦到非常滿意~就連店員既服務態度都好親切,佢地好貼心咁經常為我地更換乾淨既碟同埋倒水,我同朋友都食得好開心,感覺好溫暖~☺
2019-08-25
  • Tiramisu
  • 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
  • 牛油蒜香雜菌
2020-01-19 11 views
朋友介紹去The Grill Room吃法國餐。餐廳在銅鑼灣站附近,交通方便,餐廳內部裝修優雅,座位寛敞,侍應服務殷勤。晚餐套餐包括三道菜:頭盤、主菜和甜品。忌廉磨菇湯,有香濃黑松露味道和磨菇味道,咸度適中,稠度適中。青蘋果巴馬火腿藜麥杏仁沙律,巴馬火腿的咸味加上青蘋果的酸甜味和沙律的醋味道,各款味道均很夾,杏仁是薄片,經過烤焗,份外香脆,三色藜麥含豐富纖維,相對有嚼勁,沙律菜爽口,整體口感很豐富。香草鮮蠔芥末忌廉汁扁意粉,生蠔漲卜卜且肉質嫩,忌廉汁香濃,扁意粉硬度適中配上大量忌廉汁,十分惹味。燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉,西冷扒重12安士,外層燒得香口,內層肉質汁多,黑松露薯蓉很香很滑很好吃。甜品兩款,提拉美蘇甜味適中。法式椰奶凍配芒果汁,奶凍非常滑。總結:環境優雅,服務殷勤,食物美味。
朋友介紹去The Grill Room吃法國餐。

晚餐套餐包括三道菜:頭盤、主菜和甜品

總結:環境優雅,服務殷勤,食物美味。
2020-01-19 4 views
今日下班小妹跟閨蜜晚餐,一訴心事。The Grill Room是閨蜜挑選的,位於The L.Square 5樓,一出升降機門便是餐廳。我倆選擇坐吧檯,看到廚師烹調,再送上我們桌上,感覺很特別。店內侍應細心,安排了一張小櫈給我放包包。香草白酒煮青口(1/2 kg) 配黑松露薯條 $198 青口好新鮮,有少許白酒味,可配檸檬汁。黑松露薯條非常邪惡,有黑松露味。燒美國安格斯西冷 (12 oz) 配黑松露薯蓉 $308 點左medium rare,肉質鮮嫩,廚師煮得剛好。蒜蓉牛油烤蔬菜 $48 有西蘭花,椰菜花,配上濃郁蒜蓉牛油味,有助消化。我們點了2杯Mocktails,暢談心事。P & O kick $68 這杯比較特別,有少量薑汁味。Ruby Sunrise $68 個人喜好這杯有莓的特飲。

香草白酒煮青口(1/2 kg) 配黑松露薯條

燒美國安格斯西冷 (12 oz) 配黑松露薯蓉
蒜蓉牛油烤蔬菜

我們點了2杯Mocktails,暢談心事。
P & O kick $68 這杯比較特別,有少量薑汁味。
Ruby Sunrise $68 個人喜好這杯有莓的特飲。

香草白酒煮青口(1/2 kg) 配黑松露薯條
燒美國安格斯西冷 (12 oz) 配黑松露薯蓉
2020-01-19 3 views
由於友人將會去外國讀書,打算選一間比較舒服,好食,方便傾計的地方作為餞行晚餐...上openrice見到這間上樓的西餐廳有非常之多的好評,而且餐廳環境似乎不錯,所以就打算一試...是晚的整體用餐體驗十分良好,坐得舒適,食物質素十分高,雖然價錢有點偏貴,但仍然覺得物超所值,十分推介!我跟朋友點了一個set dinner (包括前菜沙律及甜品),另外再點了一道主菜及飲品...份量非常多,而且菜式做得十分精緻,味道很好,即使很飽但我們亦把所有菜式完成(笑)前菜是青蘋果巴馬火腿藜麥杏仁沙律,藜麥雖然健康,但本身沒有太多味道,本人很喜歡此沙律加入青蘋果及巴馬火腿增加味道, 而且甜鹹的配合十分好,吃完後增加食慾!至於美式安格斯肉眼扒則點了七成熟,牛扒煎得剛剛好,不會太生,亦不會熟到肉很嚡口,牛味很重,而且充滿肉汁,牛肉的質地亦十分軟淋!另外配有燒汁及香草汁:燒汁令肉味更濃郁突出,至於香草汁則帶出牛肉清新的感覺...伴碟的黑松露薯蓉亦十分出色,首先薯蓉一點薯粒都沒有,打得十分滑口,加上黑松露的味道,令薯蓉又香又滑,令人齒頰留香!另一個主菜是葡式香辣燒雞配黑松露薯條, 燒雞的外皮很脆,味道濃郁,即使不

另一個主菜是葡式香辣燒雞配黑松露薯條, 燒雞的外皮很脆,味道濃郁,即使不用點醬已經很有雞味,雞髀位很有肉汁,不過胸口地方就有少許乾身,但整體已經十分不錯!另外炸薯條外脆內軟,配合黑松露醬令薯條香氣撲鼻,十分香口!

甜品是法式椰奶凍配芒果汁,奶凍很香滑,椰奶味的香及芒果汁的甜亦很合配,吃完甜品後令人十分滿足,為此晚餐畫上一個完美的句號!