2020-11-11 919 views
好耐無食自助餐,因為疫情影響,好多酒店都做特價,今日同朋友嚟食 lunch buffet 。揀咗位於西營盤嘅港島太平洋酒店中西環餐廳食自助午餐,因為環境唔錯同價錢平。幾年前嚟食過dinner buffet,係生日優惠買一送一,選擇頗多質素亦唔錯,印象幾好,但當時仍未有西鐵,我嫌偏遠故無再去。今次第二次光顧呢度,感覺竟然好唔同。首先,長者除咗有特價優惠,用指定信用咭再有折,祇需百幾蚊就有得食,所以都幾多長者嚟食,另外,食物一出就俾人攞哂,估唔到啲長者咁擦得其次,自助午餐食物選擇好少,海鮮得凍蝦、凍蜆、凍青口,刺身同壽司。我衹揀蝦同青口食,朋友話蜆有沙,刺身同壽司唔吸引我。餐湯有兩款,一中一西,味道普通,無乜特別。熟食選擇亦一般,蒸魚、海南雞飯、意大利薄餅、燒美國西冷、烤焗蜜糖火腿等,而薄餅同海南雞飯做得比較好,海南雞肉嫩滑,薄餅有好多芝士,餅底夠脆,幾好食蒸魚魚肉不新鲜,食到霉嘅魚肉豬腳薑隻蛋幾好食,唔會死實實,但我嫌薑醋味偏甜甜品方面,有熱豆腐花、芝麻糊、迷你蛋糕、即叫即製雞蛋仔,Häagen-Dazs 雪糕係迷你杯装,衹得雲呢拿、朱古力、士多啤梨三款,無我鍾意嘅綠茶味,其他甜品亦普通

其次,自助午餐食物選擇好少,海鮮得凍蝦、凍蜆、凍青口,刺身壽司

凍蝦、凍蜆、藍-青口

我衹揀蝦同青口食,朋友話蜆有沙,刺身壽司唔吸引我。

刺身、壽司

餐湯有兩款,一中一西,味道普通,無乜特別。
,薄餅有好多芝士,餅底夠脆,幾好食

蒸鱼

蒸魚魚肉不新鲜,食到霉嘅魚肉

海南雞+油飯

豬腳薑

豬腳薑隻蛋幾好食,唔會死實實,但我嫌薑醋味偏甜

甜品方面,有熱豆腐花、芝麻糊、迷你蛋糕、即叫即製雞蛋仔,Häagen-Dazs 雪糕係迷你杯装,衹得雲呢拿、朱古力、士多啤梨三款,無我鍾意嘅綠茶味,其他甜品亦普通,得奶凍比較好食,叫人有啲失望。
即叫即製雞蛋仔

整體來講,餐廳環境可以,隔玻璃窗可以望到開揚嘅景觀,不過喺食嘅過程中,有兩抬長者特別興奮,不斷高談闊論,製造噪音,都幾滋擾。食物款式全部大路,無乜精緻嘅嘢食,甜品就更加麻麻。侍應幾有禮貌,但可能因為人手唔夠,收碟有幾次要揾人去收,呢度價錢無錯喺平,但食物質素一般,一分錢一分貨,抵唔抵食就見人見智啦,我就唔會推介囉!

2020-11-11
Type of Meal