可能你會覺得我好x老土,但係得呢個地方出世,我覺得就有一份責任。我地每一日講緊既語言,就係我地既價值之一。試問有咩刁鑽得過廣東話?世界上最難學既語言一定係廣東話,每一隻字既背後意義博大精深,如果我地連廣東話都捍衛唔到,連最後一份本土文化都被埋沒,咁仲講咩獅子山精神呀?就好似老字號小店買少見少,就係怕佢有息微既一日,我好怕失去呢種童年回憶。所以我堅持每個禮拜都會去探訪一下經典冰室,好似中環呢間「瑞士咖啡室」,就係我必定要尋找既味道!👇📌瑞士 · 常餐 - $55▪ 瑞士雞翼出前一丁 - (+4)▪ 火腿奄列 - ▪ 牛油多士 -▪ 龍鳳檸七 - (+3)▫ 一定要嗌既招牌瑞士常餐,車!你會認為咪又係普通野,咁諗就錯啦,就係呢幾個常餐養大我。正所謂愈簡單既野愈難整得好食,不過今次幾有驚喜,瑞士雞翼係四隻中翼,味道鹹中帶甜,食到豐富既豉油味,夠哂濃郁入味;加上4蚊雞轉左出前一丁,麵條煮得夠彈牙爽口;而火腿奄列唔會煎到散哂,個蛋包得好靚仔,拆開裡面每條火腿絲都均勻受熱,蛋包入口軟綿,夠火候,唔錯;牛油多士烘得好完美,加上牛油脆卜卜,口感經典;最後嘆返杯凍檸七,鹹鹹酸酸,好醒胃!📌茶 · 餐 C

就係我必定要尋找既味道!👇

📌瑞士 · 常餐 - $55
瑞士雞翼出前一丁 - (+4)
火腿奄列 -
牛油多士 -
龍鳳檸七 - (+3)

📌茶 · 餐 C - $47
五香肉丁出前一丁 (+4)
火腿雙蛋 -
牛油多士 -
樽仔鮮奶 - (+4)

▫ 整多份茶餐先夠喉咖麻,肉丁份量夠多,食極都仲有,餐廳認真闊佬。
而味道唔算太辣,我覺得唔錯,肉質偏向瘦身少少,帶少少煙韌,幾有口感;

火腿雙蛋煎得夠嫩滑,唔會油淋淋;麵條煮得一樣啦,恰到好處,唔會有粉口;

多士烘得岩哂我胃口,非常靚仔,擺耐左都唔會變淋;

試埋好耐無飲既樽仔鮮奶,夠新鮮,入口香滑零重量,呢個餐認真食得過!

📌食 · 品 -
咖央西多士 - $29

▫ 呢個西多士既中間填滿層香濃既咖央醬,而外層炸得金黃鬆軟,
配搭牛油糖漿,真係食極都唔厭呀!
2020-06-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 瑞士 · 常餐
  • 茶 · 餐 C