2021-07-01 176 views
📍 瑞士咖啡室中環利源西街12號地下.🤤各式三文治(蛋+咸牛)💰$30 (w/ hot drinks).🤤熱奶茶💰+$0.返工之前食早餐真係要好有毅力甚至乎要破釜沉舟 特登前一日唔買定早餐 一係出去食早餐 一係直接餓到放lunch7點都唔夠就要起身 我落床之前都仲掙扎緊 不如瞓多陣 餓死就餓死不如射波 eat is my life最後 算啦都醒咗 落床啦去食個靚早餐再返工.早餐同下午茶 都係鍾情於港式所以先特登返中環搵間咖啡室食早餐.間嘢located喺啲橫街 仲要舊式茶記入之前已經有心理準備環境衞生會麻麻雖然好怕污糟 不過為咗食 可以取捨但原來比佢嘅地理位置外表呃咗入面係裝修過乾淨企理modern嘅 姐係連鎖茶記格局坐得舒服 安心又開心新裝之餘 同時保留啲年代感例如stuff嘅衣著係統一繡餐廳名嘅白恤衫又例如佢啲牆同地下都係舊舊地少少殘.其實我諗咗好耐食唔食西多/多士比起咸早餐 更加鍾意食甜早餐聽講早餐想食甜 其實係因為唔夠瞓true though我真係日日都唔夠瞓但最後覺得甜嘢好似好肥 就叫咗蛋牛治烘底熱辣辣嘅餡 烘脆咗嘅皮 仲有就黎滴出黎嘅牛油成個組合真係無得輸.熱奶茶 正呀 好
📍 瑞士咖啡室
中環利源西街12號地下
🤤各式三文治(蛋+咸牛)
💰$30 (w/ hot drinks)
🤤熱奶茶
咩茶底 咩奶 咩沖法 咩比例 唔識評
我淨係知 真係好鬼正🤤
淨係去呢啲舊式茶餐廳 我先會飲奶茶
其他地方怕有伏 都係一概飲熱檸水
呢間啲奶茶無失望!高汁!
一個好食嘅早餐真係可以brighten up the day
表示全日都心情愉快🥰不枉我晨早起身躝出去
瑞士咖啡室好近我公司 好likely會翻兜呢間
可以食好西應該係返中環嘅唯一好處
蛋牛治烘底
奶茶
2021-05-28
$30 (Breakfast)
奶茶
2021-06-29 157 views
瑞士咖啡室 網址: https://s.openrice.com/QrbS0tcS000~uXSHzAw地址: 中環利源西街12號地下電話: 21110841=====================落大雨狂風雷暴,趕返公司前醫肚先估佢唔到有呢期好hit 架low carb 餐,$50 似all day breakfast包飲品嚴格來講係dirty keto 因太多加工肉類,ham 同煙鴨胸肉,但食到夠蛋白質,且比生酮低碳人多個外食選擇。個蛋omlette 都有幾多火腿絲,但個菇同菠菜味道偏淡口,而加工肉又濃味左d而追求健康就唔好食太多加工肉啦,但值得支持架,話曬低糖飲食是健康潮流
瑞士咖啡室

地址: 中環利源西街12號地下
電話: 21110841
=====================
落大雨狂風雷暴,趕返公司前醫肚先

2021-06-25 174 views
中環老字號, 雖然係橫街, 但知名度極高, 經常都好多食客. 舖面唔大, 但有好多個員工, 聽佢地既對答, 相處應該好融洽, 不過佢地對食客既態度, 就更似親人一樣, 有D人可能接受唔倒, 但感覺得到既, 係佢地一D都唔造作.早餐款式其實唔算多, 但同一樣野, 做一千次, 一萬次, 就可以做到極至, 哩個可能就係佢可以屹立不倒既秘決.看似同其他茶記一樣, 不過佢隻蛋, 感覺更有蛋味, 煎蛋之餘, 個蛋黃可以做到太陽蛋咁流心. 多士烘得唔會好硬身, 脆得黎, 搽左牛油既位置, 熱力剛好令牛油融化, 令到包既中心軟身, 哩D就係真真正正既外脆內軟.麵底唔係用出前一丁既, 不過可以加錢改, 五香肉丁亦都唔係用大牌子, 不過就好似硬身左少少, so far so good啦. 飲品其實出名係飲樽裝鮮奶既, 我本身諗住嗌朱古力奶, 點知掛住覆訊息, 唔小心淨係叫左朱古力, 到上左枱先知, 不過就唔好意思再換喇.
經典早餐G

2021-06-19
經典早餐G
又到中環尋老伴,這回老伴心有所屬,甫碰面便長駒直進,轉入小販舖立林的利源西街。從一邊窄小的路段往下行,「瑞士咖啡室」之招牌映進眼簾。小的本以為是甚麼特色小店,居然老伴把小的帶到茶餐廳來,還別過頭來說一句:「妳喜歡地道嘛!」小的饒有興致,想著這家普通不過的茶餐廳到底有多地道。瑞士咖啡室雖位處陝窄的街巷,然而其門面卻不少。有趣的是隨了門前的一列檯椅,往下走幾級樓梯,裡面別有洞天,更廣闊的廳堂與廚房均置其中。大概是由於利源西街為一條斜巷,於是門前小半位置以斜坡的較高端作水平,及至深入內堂則以坡段底部拉橫,遂有這樣的設計。當餐廳位處隱閉的窄巷,兼之有往下深進的佈置,對於中環的辦工人員,這實是一蛇王的好地方。難怪老伴表示此乃中環歷史悠久的地道小店。安坐過後看看餐牌,以為這兒會有甚麼特色名菜?不好意思,這只是普通不過的茶餐廳。由於小的早在家中吃了個豐富的遲午飯,故於這下午茶時段肚子仍覺甚飽,遂點了客西多。老伴見到有他至愛的焗茄汁豬扒當然不能錯過,誰知店員態度惡劣地表示沒有。不是標明11時後供應的嗎?何解沒有?而且這一位職員打從一開始已表現得極不友善,未坐好已催著問咱們吃甚麼,咱們瀏覧餐牌又顯得不耐

安坐過後看看餐牌,以為這兒會有甚麼特色名菜?不好意思,這只是普通不過的茶餐廳。由於小的早在家中吃了個豐富的遲午飯,故於這下午茶時段肚子仍覺甚飽,遂點了客西多。老伴見到有他至愛的焗茄汁豬扒當然不能錯過,誰知店員態度惡劣地表示沒有。不是標明11時後供應的嗎?何解沒有?而且這一位職員打從一開始已表現得極不友善,未坐好已催著問咱們吃甚麼,咱們瀏覧餐牌又顯得不耐煩。老伴無耐下揀了個瑞士雞翼公仔麵。

小的之西多率先出場,其實這邪惡美食是絕對地沒得輸,況且這客西多中間還夾了芝士與火腿。在金黃色的脆炸外皮上面還鋪有一方塊的魔鬼牛油,再加上小的瘋狂喪加的重糖漿,絕對是向三高與脂肪的終極挑戰。不過小的之哲學是:要吃麼?就別太顧忌。樂天主義,吃了再算!

於是在如此邪惡的配搭下西多當然滋味,加上裡頭的芝士與火腿幫助提昇層次,味道一流。但要說這兒的西多更出眾嗎?當然非也。只是普通貨色卻很合小的之脾胃。

老伴之常餐附有火腿奄列與多士,多士給稍稍烘底,非為一般的白麵包。相對而言較香口,不過這孤寡的澱粉質就非小的杯茶。火腿奄列做得不過不失,雖然目測似乎有蛋漿沁出,但蛋皮不夠軟滑,更直接說是有點粗糙,未能與外間出色的蛋作匹敵。

及至老伴的雞翼公仔麵上檯,最大失所望的情況便告出現。說甚麼瑞士雞翼,其實只為一般的滷水。四隻雞翼底下的麵條才叫慘不忍睹。那是經典粗製濫造式的茶記出品,先把便價的大公麵灼個半熟,然後所有麵餅則一同置在一邊候命,待得有人落單,遂把半生熟的麵餅放到預先落了味精湯粉的碗內,加上熱水,上面再鋪餸食,即時製作的公仔麵便大功告成。

儘管大部份茶餐廳也沿用這樣的流水作業,不過若麵條先給灼軟些還比較好受,而這個麵餅仍堅持地糾結在一起。對不起!小的只愛軟飯。而且其淺白色的所謂湯汁是觀其賣相已不開胃。

試一試滷水雞翼,其味道不算差,不過比之老媽製作卻是差得遠。既然食物水準一般,店員態度又差,何解咱們尚要光顧?

吃到一半餐廳來了另一位店員,其態度友善多了。可惜一粒老鼠屎足以沾污整盤熱粥,瑞士咖啡室是可一不可再。
$60 (Tea)
前幾日少有地冇帶飯,所以lunch time就跟左d同事去瑞士咖啡室食lunch喇!去到11點幾仲有早餐供應(佢地既早餐係由7點供應到12點嫁,正!)今次係我第一次去(同事們都覺得難以置信,係附近返左咁耐工,居然可以冇食過鼎鼎大名既瑞士咖啡室!我真係個大鄉里呀!)。去到第一個感覺係好懷舊,好似返返去80年代咁!叫左個早餐F,有牛油多士、西煎雙蛋同埋雪菜肉絲米粉,配埋凍飲先$39,係中環黎講真係好抵食!味道方面算唔錯,個牛油多士好脆、西煎雙蛋同埋雪菜肉絲米粉就不過不失啦。下次想黎試試佢個瑞士常餐!同事們個個都話佢個瑞士汁好好食嫁!最後想講既係呢d港式懷舊茶餐廳真係買少見少喇,大家要多多支持佢地,好好保留呢d香港既地道飲食文化呀!
去到第一個感覺係好懷舊,好似返返去80年代咁!

牛油多士、西煎雙蛋

早餐F
Breakfast
牛油多士、西煎雙蛋
2020-08-28 751 views
炸雞髀好好食,浸雞皮夠脆又香口,啲雞肉好滑,唔會好乾!出面好少搵到炸得咁好食嘅炸雞髀。同埋佢係超級大件!不過重口味嘅我嫌佢唔係好夠味,所以自己再落咗鹽喺面。沙律都好大份!唔錯!幾抵食。不過我覺得啲員工好似有啲惡
炸雞髀配沙律

!幾抵食。

不過我覺得啲員工好似有啲惡
炸雞髀配沙律
2020-08-19 513 views
食過《瑞士咖啡室》既你,應該都知招牌瑞士雞翼係小店既皇牌😋 除左雞翼之外,仲有咩值得一試呢?今次叫左個tea set外賣,試下佢個餐肉炒蛋菠蘿包啦。✨餐肉炒蛋菠蘿包✨配熱飲一杯💲31菠蘿包🍍🥯可以話係港式麵包既經典。今時今日已經進化到另一個層次。菠蘿包夾乜乜乜🤣 即使係外賣送到黎,個菠蘿包仲暖暖地架🤤菠蘿包外皮金黃酥脆,麵包軟腍,夾著炒蛋同餐肉,好滿足吖!口感豐富,炒蛋好滑,餐肉肉質緊緻。令人一啖又一啖 食到唔停口😜 建議可以加啲蕃茄,可以解膩之餘,感覺上健康d。👍🏻

✨餐肉炒蛋菠蘿包✨配熱飲一杯
💲31

菠蘿包外皮金黃酥脆,麵包軟腍,夾著炒蛋同餐肉,好滿足吖!

TakeAway
Tea
2020-08-16 397 views
喺Office做嘢做到頭昏腦脹就去咗瑞士咖啡室食個靚下午茶叉一叉電!🔺芝士火腿西多士🍞坊間茶餐廳嘅西多士嘅餡多數係花生醬嘅,但呢度就有好邪惡嘅芝士火腿做餡所以就想試吓!個西多士熱辣辣一切開個芝士有少少流心嘅🤤芝士愛好者嘅我一見到就心心眼😍我覺得個芝士火腿西多士都幾創新而成功,我下次食西多士都唔會想食傳統嗰種。其實食晒成份係會有啲膩嘅,但我又唔捨得食淨因為實在太好食啦!下次叫埋朋友仔Share一齊食會好好多!

🔺芝士火腿西多士🍞

2019-08-13
2020-07-24 140 views
嚟到3點3又係食下午茶時間🤣,叫咗兩個下午茶同人share,樣樣食啲都幾好,外賣質素來講算唔錯😊。公司三文治。一般般,裏面嘅餡主要有餐肉,炒蛋,芝士,火腿。都係可能因為外賣嘅關係,本來烘底嘅包黎到都已經唔係烘底,不過送嚟到依然係熱熱地,的芝士依然係溶緊,可能有餐肉嘅關係,個包有啲似餐肉炒蛋三文治😂,其他未都被餐肉蓋過咗。餐肉炒蛋菠蘿包。菠蘿包面依然酥脆,暖暖地嘅炒蛋,加上一片厚身嘅香煎午餐肉,仲脆脆地架🤤。因為足料嘅關係所以一啖係咬唔晒🤣,要撳扁個包先至勉強可以咬得到🤫。味道係幾好,菠蘿包都酥脆,但係可能因為炒蛋或者外賣嘅關係,包底有啲濕,如果堂食應該會再好食啲🤤。

2020-07-23 157 views
老細請食下午茶,一式一樣腿蛋治檸茶唔洗爭。不過不失,但始終外賣凍左都會爭啲,蛋幾滑嘅,同其他茶餐廳問題一樣啦, 啲料集中中間,側邊剩係得兩塊包😂 $27中環區算係咁啦
老細請食下午茶,一式一樣腿蛋治檸茶唔洗爭。

Delivery
2020-07-22 159 views
有時返工悶悶地,又想搵嘢食,不如叫個下午茶啦😏,我自己幾鍾意叫[瑞士咖啡室],因為佢嘅外賣都幾有誠意❤️架芝士火腿西多士。一打開盒就見到四件金黃色嘅西多士👏🏻。牛油已經係西多士上面溶緊,盒底已經有一層糖漿。我自己覺得幾方便,一打開個盒就食得👍🏻。‼️不過有啲人可能鍾意少啲牛油🧈,少啲糖漿,咁就可能麻煩啲啦😅。食落口依然溫暖🥰,糖漿已經包滿整片西多士😚,芝士溶化包住左片火腿☺️,一層包一層,一種味覺既享受☺️,正吖。

2020-07-13 170 views
喺中環陪女朋友睇完醫生,女朋友話想食常餐,所以就去咗瑞士咖啡室叫咗個瑞士常餐,有牛油多士,火腿奄列,瑞士雞翼公仔麵,多士好脆,瑞士雞翼個汁好好味同埋一個茶餐B。

同埋一個茶餐B。
2K
星期六工作完成,同事們提意醫下肚,問我有乜意見, 我意見當然有, 只是無錢。。。。 糧尾出街食飯要食得精明, 我提意最好就是選岩時間, 吃個抵食下午茶。  就帶佢地去利源西街 享受下本土情懷。 大約四點幾餐室內人流不多, 可以隨便坐。 這裡的下午茶餐足足有二十幾款, 真強大。 我點了震店之寶 $55常餐、快餐其實來來去去都係個啲野, 不過最特別就是非一般湯麵 中翼漲漲卜卜, 上色度十足, 隻隻油潤十足, 瑞士汁簡直超入味,不會過份甜膩,  咬下去亦充滿彈性, 好味到連手指都啜埋。瑞士汁更滲入湯中,令到湯底變成甜甜地,公仔麵軟硬適中, 無敵。  正正常常, 多士夠脆; 火腿奄列則有點單薄。蔥油豬扒撈公仔麵 $53份量十足之選, 兩大塊豬扒, 不會炸到柴皮。 肉質仍然充滿陣彈性, 有咬口。 將超多蔥油再加埋甜豉油,撈埋公仔麵一起, 大大啖放入口, 蔥油咸香絕對是爆出來, 甜豉油添色添層次,又一次完勝!                               兩個套餐都轉「紅豆冰」紅豆和花奶是完美比較是1:1紅豆超多,作為紅豆控的我巧開心。紅豆粒軟糯棉棉,甜香可口,花奶濃郁, 無得

就帶佢地去利源西街 [瑞士咖啡室] 享受下本土情懷。

大約四點幾餐室內人流不多, 可以隨便坐。

這裡的下午茶餐足足有二十幾款, 真強大。

我點了震店之寶 [常餐] $55

常餐、快餐其實來來去去都係個啲野, 不過最特別就是非一般湯麵 [瑞士雞翼公仔麵(中翼四隻)]

[瑞士雞翼公仔麵] 中翼漲漲卜卜, 上色度十足, 隻隻油潤十足, 瑞士汁簡直超入味,不會過份甜膩,  咬下去亦充滿彈性, 好味到連手指都啜
埋。

[牛油多士,火腿奄列 ] 正正常常, 多士夠脆; 火腿奄列則有點單薄。

蔥油豬扒撈公仔麵 $53

兩個套餐都轉「紅豆冰」

紅豆和花奶是完美比較是1:1

紅豆超多,作為紅豆控的我巧開心。

紅豆粒軟糯棉棉,甜香可口,花奶濃郁, 無得彈。

另一位同事點了 [熱狗餐]

熱狗即點即烘, 熱狗包微微脆口, 熱狗腸比例上細左小小, 加了蕃茄片和介茉醬,份量則剛剛好,加埋杯港式熱奶茶

絕對是下午茶不錯的選擇。
2020-06-06
$45 (Tea)
2020-06-16 175 views
中環嘅餐廳一定好拿👅?甘又唔係。為食妹👧🏻同🐽仔黎咗「瑞士㗎啡室」Tea一Tea🤪下午茶餐有22款。下午1400開始供應。價錢只係$23-$49。🤩甘嘅價錢。中環區黎講❤️多多想食呢個。又想食呢個。食多兩個都冇所謂。一d都唔肉赤。公司三文治~麵包🈶️烘熱。材料有芝士。火腿。蛋。餐肉。蕃茄。真係大🈵️足維記朱古力奶兒時回憶。甜甜的。炸🐔脾+沙律/薯條🍟雞脾大過我隻手✋。薯條份量好鬼多。抵食之選。🐽仔又飲維記奶。

公司三文治~
維記朱古力奶
兒時回憶。甜甜的。
炸🐔脾+沙律/薯條🍟
雞脾大過我隻手✋。薯條份量好鬼多。抵食之選。

🐽仔又飲維記奶。
  • 公司三文治
可能你會覺得我好x老土,但係得呢個地方出世,我覺得就有一份責任。我地每一日講緊既語言,就係我地既價值之一。試問有咩刁鑽得過廣東話?世界上最難學既語言一定係廣東話,每一隻字既背後意義博大精深,如果我地連廣東話都捍衛唔到,連最後一份本土文化都被埋沒,咁仲講咩獅子山精神呀?就好似老字號小店買少見少,就係怕佢有息微既一日,我好怕失去呢種童年回憶。所以我堅持每個禮拜都會去探訪一下經典冰室,好似中環呢間「瑞士咖啡室」,就係我必定要尋找既味道!👇📌瑞士 · 常餐 - $55▪ 瑞士雞翼出前一丁 - (+4)▪ 火腿奄列 - ▪ 牛油多士 -▪ 龍鳳檸七 - (+3)▫ 一定要嗌既招牌瑞士常餐,車!你會認為咪又係普通野,咁諗就錯啦,就係呢幾個常餐養大我。正所謂愈簡單既野愈難整得好食,不過今次幾有驚喜,瑞士雞翼係四隻中翼,味道鹹中帶甜,食到豐富既豉油味,夠哂濃郁入味;加上4蚊雞轉左出前一丁,麵條煮得夠彈牙爽口;而火腿奄列唔會煎到散哂,個蛋包得好靚仔,拆開裡面每條火腿絲都均勻受熱,蛋包入口軟綿,夠火候,唔錯;牛油多士烘得好完美,加上牛油脆卜卜,口感經典;最後嘆返杯凍檸七,鹹鹹酸酸,好醒胃!📌茶 · 餐 C

就係我必定要尋找既味道!👇

📌瑞士 · 常餐 - $55
瑞士雞翼出前一丁 - (+4)
火腿奄列 -
牛油多士 -
龍鳳檸七 - (+3)

📌茶 · 餐 C - $47
五香肉丁出前一丁 (+4)
火腿雙蛋 -
牛油多士 -
樽仔鮮奶 - (+4)

▫ 整多份茶餐先夠喉咖麻,肉丁份量夠多,食極都仲有,餐廳認真闊佬。
而味道唔算太辣,我覺得唔錯,肉質偏向瘦身少少,帶少少煙韌,幾有口感;

火腿雙蛋煎得夠嫩滑,唔會油淋淋;麵條煮得一樣啦,恰到好處,唔會有粉口;

多士烘得岩哂我胃口,非常靚仔,擺耐左都唔會變淋;

試埋好耐無飲既樽仔鮮奶,夠新鮮,入口香滑零重量,呢個餐認真食得過!

📌食 · 品 -
咖央西多士 - $29

▫ 呢個西多士既中間填滿層香濃既咖央醬,而外層炸得金黃鬆軟,
配搭牛油糖漿,真係食極都唔厭呀!
2020-06-06
$60 (Lunch)
  • 瑞士 · 常餐
  • 茶 · 餐 C