2024-03-13 1384 views
今晚去咗船渦食蒸海鮮,環境好寛躺,而且職員服務都好細心。「九五之尊」套餐呢個係咁多個套餐裏面最豐富嘅套餐,入面有刺身、炸物、海鮮、肉類、蔬菜拼盤和甜品,可說是包羅萬有。刺身:款款都好新鮮,生蠔肥美,赤蝦鮮甜,而且仲有我最鍾意嘅海膽和帆立貝。炸物:餃子香脆,明太子雞翼味道夠特別。海鮮:海鮮真係超正!超新鮮!特別重點推介斑馬瀨尿蝦,上枱時仲郁下郁下,好生猛!其肉質鮮甜彈牙。另外,龍蝦好鮮甜,而蟹肉鮮甜多汁!澳洲M5和牛:和牛具有濃郁、鮮美的味道,其肉質細嫩多汁,帶有豐富的脂肪霜降,每一口都散發出濃郁的牛肉風味。「八府巡按」套餐另外一個套餐都好推介,佢有沙律、炸物、海鮮、肉類、肉丸等。海鮮款色都有好多,白蜆肉質鮮嫩;鮮蝦肉質具彈性;鮑魚肉質鮮嫩;元貝有柔嫩的口感和豐富的甜味;扁蟶子有口感,我超鍾意!肉類:安格斯牛肉味道濃郁和鮮美,而豚肉片口感嫩滑,中規中矩。丸類三寶丸呢三款肉丸好值得一試!招牌墨魚丸好彈牙;牛骨濃汁牛丸相當Juicy;而薑汁皮蛋貢丸我至推介,個薑味好特別同突出👍🏻!
今晚去咗船渦食蒸海鮮,環境好寛躺,而且職員服務都好細心。

「九五之尊」套餐

刺身

炸物:
餃子香脆,明太子雞翼味道夠特別。

海鮮:

澳洲M5和牛:

「八府巡按」套餐
另外一個套餐都好推介,佢有沙律、炸物、海鮮、肉類、肉丸等。

海鮮款色都有好多,白蜆肉質鮮嫩;鮮蝦肉質具彈性;

肉類:
安格斯牛肉味道濃郁和鮮美,而豚肉片口感嫩滑,中規中矩。

丸類三寶丸
  • 八府巡按套餐
  • 九五之尊套餐
2024-03-12 553 views
最近天氣忽冷忽熱 想食啲暖胃又健康嘅野食♨️同朋友兩個人嚟咗呢個粥底蒸氣鍋👭呢間餐廳主打一人一鍋海鮮套餐🦞唔需要一班人先食到蒸氣鍋了😛餐廳環境明亮雅致 用木簾間隔每一枱客人 座位闊落私隱度幾高😉🍴九品芝麻套餐 $258✨️前菜|沙律 & 章魚燒先送上沙律同章魚燒為前菜🥗青瓜蟹柳沙律清甜開胃😉而章魚燒亦係剛剛即燒 外脆熱乎乎🐙同時餐廳亦準備緊海鮮拼盤 同花時間預熱蒸鍋♨️貼心地為客人送上前菜💁‍♀️✨️海鮮拼盤主角海鮮拼盤一上菜 就忍唔住拎起手機瘋狂打卡📸拼盤十分豐富 包含白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,貴妃蚌同鮑魚🦐餐桌上亦貼上每款食材需要蒸焗嘅時間🕐每款海鮮都十分新鮮鮮甜🤩蜆肉同貴妃蚌帶淡淡海水咸味 唔需要特別調味都鮮味十足🐚而大大粒嘅鮑魚肉質彈牙爽口😋而整體份量對於女生嚟講 係超級飽足😳✨️三寶丸 & 肉拼盤除咗海鮮以外 亦有丸類同肉類拼盤🍲唔需要擔心食材太單調😉而丸類同肉類同樣都係以蒸氣鍋烹煮 好快便可以享用😛喺等緊海鮮嘅同時 就可以食住肉肉等啦🐽✨️時蔬拼盤 連時蔬拼盤都幾豐富足料😮包含生菜, 娃娃菜, 南瓜, 金針菇, 粟米同冬菇🥬比食客可以清清腸胃 解一解膩🤪✨️南瓜芋頭粥南瓜芋頭粥賣相幾吸引🥣店

🍴九品芝麻套餐 $258
✨️前菜|沙律 & 章魚燒

✨️海鮮拼盤

✨️三寶丸 & 肉拼盤

✨️時蔬拼盤

✨️南瓜芋頭粥
南瓜芋頭粥賣相幾吸引🥣店員會將冷飯加入粥底拌混💁‍♀️食嘅時候食到米飯飽滿煙韌嘅口感🍚而南瓜味香甜可口 仲食到芋頭粉粉嘅口感🎃整體海鮮味就唔算太出🤔不過晚餐嘅最後食一碗熱粥係十分暖胃窩心❤️‍🔥

✨️蟹膏蟹肉粥 +$28
想食啲海鮮味重啲的話 就可以揀蟹膏蟹肉粥🦀雖然色水望落似普通白粥😂但望住店員落咗一整碗分拆好嘅蟹肉蟹膏落去🤩食一啖已經整口都係鮮味😳真係滿滿都是日月精華☺️
蟹膏蟹肉粥

十分特別嘅用餐體驗😉同過往食嘅粥底火鍋好唔同🤔餐廳行新派路線 環境乾淨闊落✨️同時一人一鍋嘅概念 讓一小群人聚會都可以體驗到👭而且店員服務都幾周到 適時幫忙換碟 同因應食客嘅用餐速度上菜💁‍♀️而食材都幾新鮮 仲份量十分😆我同朋友未食粥底 已經超級飽足了🤰
2024-03-07
蟹膏蟹肉粥
餐廳嘅裝修都幾別緻,套餐嘅名好有古代特色,都幾得意,唔同價位包唔同嘅海鮮,揀左八府巡按同九品芝麻套餐八府巡按 $488前菜:清新開胃嘅青瓜絲沙律炸物:餃子,芝麻雞翼(各1隻),炸得香脆熱辣辣海鮮:白蜆,蝦,北寄貝,鮑魚,元貝,扁蟶子,鮮魚片,龍蝦,蟹(半隻)/蟶子皇(一隻)2選1🌟蒸氣火鍋食海鮮係最原汁原味,呢個餐嘅主打係龍蝦,肉質新鮮彈牙,仲有少少蝦膏白蜆好大隻,好肥美元貝大隻之餘,蒸完一定要飲埋啲汁,味道好鮮,簡直係精華;蟶子皇夠哂大隻爽口;鮑魚、北寄貝、扁蟶子同蝦都係新鮮爽口肉類:安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉3選2🌟揀左兩份安格斯牛肉,牛味濃,有水準丸類:三寶丸三款丸分別係牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸同招牌墨魚丸,都係高質素嘅丸可以揀粥底、湯底或者麵底呢個套餐我揀左粥底南瓜芋頭粥湯/蟹膏蟹肉粥+$28揀左蟹膏蟹肉粥,啲粥好綿好香套餐包左蔬菜拼盤同埋雪糕糯米糍做甜品九品芝麻 $258前菜:青瓜絲沙律炸物:章魚燒(2粒)海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,扁蟶子,鮑魚肉類:美國肥牛 / 豚肉片/ 雞腿肉3選2丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)蔬菜拼盤+甜品呢個套餐揀左拉麵底

八府巡按 $488
前菜:清新開胃嘅青瓜絲沙律
炸物:餃子,芝麻雞翼(各1隻),炸得香脆熱辣辣

白蜆好大隻,好肥美

肉類:安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉3選2
🌟揀左兩份安格斯牛肉,牛味濃,有水準
丸類:三寶丸
可以揀粥底、湯底或者麵底
呢個套餐我揀左粥底
南瓜芋頭粥湯/蟹膏蟹肉粥+$28
揀左蟹膏蟹肉粥,啲粥好綿好香

套餐包左蔬菜拼盤同埋雪糕糯米糍做甜品

九品芝麻 $258
前菜:青瓜絲沙律
炸物:章魚燒(2粒)
丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
蔬菜拼盤+甜品
呢個套餐揀左拉麵底+$8
翅骨濃雞湯+$15

拉麵麵質好煙靭,湯底濃郁
  • 龍蝦
  • 八府巡按套餐
  • 白蜆
2024-02-29 631 views
這間火鍋店位於銅鑼灣的維安商業大廈,主打海鮮蒸氣火鍋,店內環境寬敞舒適,有自設魚缸養飼鮮活水產,不論一人或者多人均合適。每張枱也寫明不同類型的食材分別的蒸煮時間。九品芝麻 - $258沙律日式青瓜沙律有大量爽脆的蟹籽。章魚燒圓潤飽滿的章魚燒外脆內軟,有爽滑的魷魚粒。白蜆鮮甜無沙,有足夠的海水味。蝦爽滑彈牙的鮮蝦極易去殼。鮮魚片含豐富魚脂特別嫩滑甘香。大蜆更加爽脆彈牙,清爽無渣。貴妃蚌甘脆嫩滑,鮮美無比。鮑魚厚肉爽身,有著濃郁明顯的鮑魚味鮮甜味。美國肥牛大大片肥瘦相間的肥牛好柔嫩,一咬肉汁香甜四溢,或可轉豚肉片及雞腿肉。三寶丸結實彈牙的牛骨濃汁牛丸有著豐富的牛脂香,牛味極濃郁;薑汁皮蛋貢丸一咬噴汁,有著絲絲薑香;招牌墨魚丸混著爽滑的墨魚肉特別有口感。蔬菜拼盤包括金菇、南瓜、香菇、翠玉瓜及生菜等平衡膩感。南瓜芋頭粥橙黃色的粥混入蒸煮期間的海鮮精華,有南瓜的香甜和芋頭的綿密,鮮味十足。魚湯米粉倒入奶白色的魚湯,帶一層薄薄魚油脂,鮮甜無比。雪糕糯米糍可選芒果或香芋味。可樂ZERO - $16檸檬C+ - $16除了免費的熱茶供應,亦有多款酒精及非酒精飲品選擇。

每張枱也寫明不同類型的食材分別的蒸煮時間。

九品芝麻 - $258

沙律
日式青瓜沙律有大量爽脆的蟹籽。

章魚燒
圓潤飽滿的章魚燒外脆內軟,有爽滑的魷魚粒。

白蜆
鮮甜無沙,有足夠的海水味。

爽滑彈牙的鮮蝦極易去殼。
鮮魚片

含豐富魚脂特別嫩滑甘香。

大蜆
更加爽脆彈牙,清爽無渣。
貴妃蚌

甘脆嫩滑,鮮美無比。
鮑魚

厚肉爽身,有著濃郁明顯的鮑魚味鮮甜味。

美國肥牛

蔬菜拼盤
包括金菇、南瓜、香菇、翠玉瓜及生菜等平衡膩感。

魚湯米粉
倒入奶白色的魚湯,帶一層薄薄魚油脂,鮮甜無比。

雪糕糯米糍
可選芒果或香芋味。

可樂ZERO - $16
檸檬C+ - $16
除了免費的熱茶供應,亦有多款酒精及非酒精飲品選擇。
2024-02-28
Type of Meal
Dinner
2024-02-27 528 views
今日同人妻去銅記行Sogo,然後佢無啦啦話想睇吓總統戲院仲喺唔喺度😂😂係到嘅😂然後想搵野食🤡一望到對面好大個banner 食海鮮鍋穩陣起見,我地睇咗OP先,然後決定去試(我地未食過蒸海鮮打邊爐🤫)食物海鮮鍋大癲🤡勁新鮮!我係第一次食到啲貝殼類咁鮮甜😨以前食鮑魚覺得佢好難𡁻😂今日食到佢呢個鮑魚超級彈牙又新鮮,啲蝦又好正我第一次食蟶子,原來聖子係咁好食🥹🥹🥹蒸完嘅海鮮水落咗個鍋到,佢哋再加魚湯,就可以煮埋個烏冬,同埋嗰啲肉類同丸嗰啲丸都好有驚喜🤡🤡🤡初初食第一粒,我已經feel到佢係醬爆啲朋友😂我唔敢咬跟住用筷子篤,真係爆汁出嚟😂超級彈牙豚肉魚湯烏冬日本烏冬!超滑🤡勁掛湯🥰啲魚湯好濃,超鮮味沙律、炸雞翼、日式餃子其他煮得咁好食🥰係因為有出貓紙。💁🏻‍♀️佢呢度私隱度好高,兩個人打邊爐就唔使怕約唔齊腳!同埋佢呢度係用手機落單,職員喺上菜同埋加湯會過嚟。呢度係用竹簾間隔,私隱度都好高🤫你睇唔到對面😂佢呢度好貼心,有個籃仔,可以放袋。唔怕阻塞通道同埋整污糟自己個袋。
穩陣起見,我地睇咗OP先,然後決定去試
(我地未食過蒸海鮮打邊爐🤫)

食物

海鮮鍋

我第一次食蟶子,原來聖子係咁好食🥹🥹🥹

跟住用筷子篤,真係爆汁出嚟😂超級彈牙

豚肉魚湯烏冬
日本烏冬!超滑🤡勁掛湯🥰啲魚湯好濃,超鮮味

沙律、炸雞翼、日式餃子

其他

煮得咁好食🥰係因為有出貓紙。💁🏻‍♀️
佢呢度私隱度好高,兩個人打邊爐就唔使怕約唔齊腳!

• 龍蝦
  • 元貝
  • 八府巡按海鮮船
  • 蟶子皇
  • 三寶丸
3 day(s) ago 0 views
香港超級好味的蒸氣鍋!生力白啤 - 呢款啤酒口感清爽,好適合配搭海鮮菜式。而且呢個價錢都好抵飲,只係$28。竹蔗茅根海底椰 - 呢個飲品好有特色,有甜甜嘅竹蔗味同茅根嘅香氣,再加上海底椰,口感好豐富。而且只係$20,性價比高。八府套餐 - 呢個套餐價錢係$499,如果你額外補$1就可以換購鮑魚。套餐內有好多美味嘅菜式,包括沙律、芝麻雞翼、雞軟骨餃子、白蜆、蝦、北寄貝、鮑魚、元貝、扁蟶子、鮮魚片、龍蝦同蟹仲有安格斯牛肉同三寶丸,最後仲有一個時蔬拼盤。份量豐富,適合同朋友一齊分享一下蒸氣海鮮嘅食物質素唔錯,價錢亦都相對合理
香港超級好味的蒸氣鍋!

蒸氣海鮮嘅食物質素唔錯,價錢亦都相對合理

3 day(s) ago 0 views
呢間餐廳有好有特色嘅一人蒸氣火鍋,每個套餐已經包咗前菜、小食、不同海鮮、肉類、丸、蔬菜、粥底或者粉麵,價錢唔貴幾有創意!.我哋點咗兩個九品芝麻套餐,海鮮由魚缸即時撈出保證新鮮,海鮮包括海蝦、鮑魚、大顯、扁聖子等等,非常新鮮,可以按照枱面上嘅時間表控制火候,唔使驚過熟🫶🏻🫶🏻🫶🏻海鮮鮮味十足,特別係鮑魚肉質鮮嫩,而家加一蚊仲可以有多一隻鮑魚👍🏻.我哋揀咗芋頭南瓜粥底,粥水吸收咗海鮮嘅精華好好食!.📍 船渦 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
我哋揀咗芋頭南瓜粥底,粥水吸收咗海鮮嘅精華好好食!
📍 船渦 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
3 day(s) ago 0 views
好耐無食過蒸氣火鍋,帶媽媽去食下好嘢,每日都係母親節✌️✌️⭐️九品芝麻套餐有前菜沙律、章魚小丸子2粒沙律好爽口,清新幾好食,章魚小丸子都整得好彈牙👍🏻👍🏻脆卜卜唔會淋到一pat嘢咁😋😋海鮮方面有白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、蚌、鮑魚,依家+$1,仲可以換多隻鮑魚,好抵呀!😍😍鮑魚好大,超新鮮。每張枱都有寫明海鮮蒸嘅分鍾,我建議蒸多1,2分鐘,因為海鮮要徹底煮熟先好食呀!仲有3款肉類揀2款,我揀咗牛肉同雞肉,仲有3寶丸。因為我已經蒸晒海鮮,其餘個啲我選擇打邊爐,一次過碌晒落去😆😆3寶丸好彈牙,其中一個係薑汁皮蛋貢丸好重薑味,好食👍🏻👍🏻仲有蔬菜盤同米粉,可以揀粥底,不過我唔食芋頭,所以揀咗米粉,份量好大,起碼食咗兩大碗,米粉索晒海鮮精華,好正😋😋

⭐️九品芝麻套餐
有前菜沙律、章魚小丸子2粒

3寶丸好彈牙,其中一個係薑汁皮蛋貢丸好重薑味,好食👍🏻👍🏻

餐廳環境寬敞,裝修雅致。甫一進內,我們就被店裏一排大大的海鮮魚缸吸引。灰黑色暗花牆配着木紋枱椅,每枱上掛着一排排啡色的日式捲簾,裝修非常獨特,真的可以隔開每個人自己吃火鍋!打開餐牌,有不同的套餐供選擇。我們自行scan QR code 落單,套餐的選擇也多,名字非常獨特有趣,如九品芝麻、九五至尊、內部總管、八府巡按。每張枱上都貼有一張貼紙,標明每一件海鮮或每一種食物的蒸鍋時間,蒸爐亦十分易控制,只要一按定時,然後加時間就自動着了。最後,我們選了九品芝麻套餐。炸物章魚燒(2粒),麵糊很簿,外層頗酥脆,內部有爽滑的魷魚粒,十分有嚼勁。海鮮鮑魚:以$1換購鮑魚兩隻。鮑魚質感厚實,味道十分鮮甜。大蜆、白蜆、貴妃蚌:鮮嫩多汁,很有嚼勁,味道豐富而濃郁。蝦:肉質非常彈牙,味道鮮甜。鮮魚片:質地柔嫩,口感滑順。肉類美國肥牛和豚肉片:肥牛具有豐富的肉汁,口感極嫩,只需蒸1分鐘。還帶有一點脂肪的甘甜。豚肉片是切得很薄,質地柔嫩又有豐富的肉汁。在蒸鍋中蒸大約4分鐘就可以吃。丸類三寶丸:(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)可以蒸或放在粥底,這次我們認徵的方法,只需5分鐘左右便熟。所有丸都非常爽口彈牙。

炸物

海鮮
鮑魚:以$1換購鮑魚兩隻。鮑魚質感厚實,味道十分鮮甜。

大蜆、白蜆、貴妃蚌:鮮嫩多汁,很有嚼勁,味道豐富而濃郁。

蝦:肉質非常彈牙,味道鮮甜。

鮮魚片:質地柔嫩,口感滑順。

肉類

丸類
三寶丸:(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)可以蒸或放在粥底,這次我們認徵的方法,只需5分鐘左右便熟。所有丸都非常爽口彈牙。最特別的是薑汁皮蛋貢丸,真的能咬到啖啖的皮蛋!牛骨濃汁牛丸一咬落去爆汁,好味!

蔬菜拼盤
有粟米、翠玉瓜、金菇、娃娃菜、南瓜、冬菇等。這次用蒸的方法,不放湯,口感也不錯。

沙律
日式青瓜沙律,上面還有蟹籽,味道清新爽口。

南瓜芋頭粥
南瓜香甜滑順,芋頭綿密。還有之前蒸海鮮的精華,很鮮甜濃郁的粥。

甜品
有芒果、香芋味的雪糕糯米糍。獨立包裝,略嫌少了一點誠意。假若是自家製甜品,就真的更加完美了。

這一人一鍋蒸鍋套餐不錯,從海鮮到肉類味道俱佳!
  • 蔬菜拼盤
  • 南瓜芋頭粥
  • 九品芝麻套餐
  • 三寶丸
3 day(s) ago 0 views
之前聽人講銅鑼灣有間一人一鍋蒸氣火鍋🫕我當然唔會錯過🤭今日即刻帶老公去試🤭餐廳主打生猛海鮮,有3款海鮮套餐,除了有安格斯牛肉、雞髀肉、豬腩片和各種手打丸類火鍋配料之餘,還可以配粥底或麵底 🍜 我哋十二點去到嘅時候🕕 啱啱見到有人送生猛嘅海鮮去餐廳☺️海鮮最鮮美既味道,新鮮既海鮮食材🦐🐟🦑🦞🦀蒸汽鍋爐保留了食材的鮮味和營養價值🔸八府巡按套餐配蟹膏蟹肉粥🔸前菜有沙律🥗,炸物有餃子🥟同芝麻雞翼🍗🔸海鮮方面有白蜆🐚、蝦🦐、北寄貝、鮑魚、元貝、扁蟶子、鮮魚片🐟、龍蝦同蟶子皇。🔸肉類方面有安格斯牛肉🥩同豚肉片/雞腿肉🍖選擇,最後仲有蔬菜拼盤🥦📣而家仲可以一蚊換購一隻鮑魚🤭🤭🤭

🔸八府巡按套餐配蟹膏蟹肉粥

🔸前菜有沙律🥗,炸物有餃子🥟同芝麻雞翼🍗

📣而家仲可以一蚊換購一隻鮑魚🤭🤭🤭

4 day(s) ago 25 views
今日同事帶我去食好西~~事緣佢之前食過一次,話性價比好高!!今日我就掹衫尾嚟試下~我不嬲都鍾意食海鮮蒸鍋,平時多數響屋企食…不過如果唔想搞餐懵…就梗係出街食啦!!🤭😋呢間食店非常就腳,而且座位setting好得意…原來佢係專畀一個人嚟食蒸鍋㗎!!意念由日本傳過嚟~如果你想一個人靜靜地,又或者唔想同人打交道~咁落曬啲竹簾就有自己嘅獨立私人空間,約埋幾個朋友嚟又有唔同combination~好彈性!九品芝麻套餐:($258)第一次食,小試牛刀…叫個最平嘅套餐試下質素先~🤭😅原來平餐食材都非常新鮮豐富!用料夠正!👍🏻👍🏻沙律、炸物、海鮮、肉類、丸類、蔬果拼盤、主食同甜品,一應俱全!!佢仲做緊加一蚊多一隻鮑魚優惠~啲鮑魚全部好新鮮~落鑊仲識得郁㗎!!!蒸五分鐘啱啱好~爽口彈牙!!全部貝類都好新鮮:大蜆、白蜆、彩蜆!!我估佢個買手QC做得好好~我地蒸咗成晚,冇一隻係唔新鮮嘅!!丸類、肉類就正常發揮~但佢個雞髀肉真係令我有啲驚喜!😍蒸完非常之滑,而且肉質好彈牙!!個蔬菜拼盤有齊曬唔同雜菜:粟米、翠玉瓜、金菇、冬菇同雜菜…提供足夠纖維!主食可以揀米線、米粉同粥,如果要蟹粥就要加錢~我揀咗最鍾意食嘅米

主食可以揀米線、米粉同粥,如果要蟹粥就要加錢~我揀咗最鍾意食嘅米線,原來仲可以跟麻辣醬,估唔到我叫小辣,加咗落煲湯度都可以咁香濃~而且麵質滑得嚟好彈牙~好啱我口味~

臨走佢仲畀粒雪米糍你做甜品,真係完美的句號!!已經約定下次再嚟食貴嘢!🤣🤣🤭👍🏻

6 day(s) ago
銅鑼灣這間餐廳主打一人一蒸氣鍋♨️有三種價位的海鮮套餐 包括的食物非常豐富💯而且海鮮用料好新鮮 枱上的牌子會列明每種食材需要蒸的時間 自行調好計時器就可以蒸⏱️好方便😍用餐環境舒適寬敞 而且座位之間設有𥱊簾私隱都好高👍🏻外面有擺放自助醬料區 辣椒油好香好推薦🌶️🔹九品芝麻套餐🔹✨沙律前菜蟹籽青瓜絲沙律🥗有加入蟹柳 味道清新 蟹籽令口感更爽脆✨章魚燒章魚燒新鮮整起熱辣辣🦑有兩大粒 外皮好香口 淋上燒汁同沙律醬再加海苔及木魚絲 味道很不錯✨海鮮白蜆|蝦|鮮魚片|大蜆|元貝|鮑魚海鮮處理得好非常新鮮🤤可以$1加購鮑魚超值!鮑魚肉質柔嫩彈牙 白蜆跟大蜆吐沙吐得乾淨 帶鹹鮮味🐚元貝夠大隻啖啖肉🦐蝦夠肥美有蝦膏🐟魚片的魚香味鮮甜口感脆彈✨肉類美國肥牛|豚肉片|雞腿肉可以選兩款肉類 三款都試了質素都不錯🥩肥牛大大片 肥瘦相間牛肉味濃好有嚼頭🐷豚肉片夠瘦沒有豬騷味 雞腿肉好厚身要蒸久一點 口感依然嫩滑✨丸類(三寶丸)牛骨濃汁牛丸|薑汁皮蛋貢丸|招牌墨魚丸最喜歡牛骨濃汁牛丸 多汁鮮味😍薑汁皮蛋貢丸好爆餡要小心咬 薑汁味重加入皮蛋粒味道特別🦑墨魚丸口感好彈牙✨蔬菜拼盤時蔬拼盤放在小籃子中 有生菜娃娃菜🥬冬菇菇金

🔹九品芝麻套餐🔹

✨沙律前菜
蟹籽青瓜絲沙律🥗有加入蟹柳 味道清新 蟹籽令口感更爽脆

✨章魚燒

✨海鮮
白蜆|蝦|鮮魚片|大蜆|元貝|鮑魚

✨肉類
美國肥牛|豚肉片|雞腿肉

✨丸類(三寶丸)
牛骨濃汁牛丸|薑汁皮蛋貢丸|招牌墨魚丸

✨蔬菜拼盤
時蔬拼盤放在小籃子中 有生菜娃娃菜🥬冬菇菇金菇 粟米🌽翠玉瓜及南瓜 蔬菜好新鮮清洗得乾淨 蒸起來特別鮮甜

✨主食
魚湯米線|南瓜芋頭粥
可以自選粥底或麵食及湯底來打邊爐 一定夠飽肚👍🏻好推薦南瓜芋頭粥 店員會幫忙加入粥底煮滾就可以吃🍲粥底甘香綿滑 充滿南瓜和芋頭的香味好鮮甜🍜而原味湯底的魚湯米線都好煙韌 不過要控制好時間不要滾得太耐

每人有一粒維記雪米糍 芒果🥭雲呢拿或香芋味選擇

✨飲品
有各款罐裝飲品及樽裝飲品選擇🥤要了兩罐汽水夠冰凍好解渴

📍船渦 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
Type of Meal
Dinner
九品芝麻套餐
👨🏻‍🍳船渦 (銅鑼灣)📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓 「暫時食過最新鮮既海鮮‼️」 第一次食海鮮,真系食到「wow」😳樣樣都好新鮮。。癲。。個種鮮好似第一次刷新味蕾,雖然好似好誇張🤣但系想記錄低!!好juicy、貝類無沙,啖啖肉,啖啖海鮮香氣、有D又有淡淡咸水味,好淡、好清、好甜🫶🏻 設有醬料區🫶🏻 👍🏻🍽️內務總管套餐 $328+$1 換購鮑魚 (多一隻)‼️‼️🥗沙律、吉列炸蠔 (2隻)🐟白蜆、蝦、鮑魚、元貝、扁蟶子‼️‼️(不同)大蜆、蟹(半隻)(或可選蟶子皇)‼️‼️🥩美國肥牛、豚肉片(另有雞腿肉可選,3選2)🍡三寶丸 🥬時蔬拼盤‼️‼️🍲蟹膏蟹肉粥 +$28甜品 👍🏻🍽️八府巡按套餐 $488+$1 換購鮑魚 (多一隻)‼️‼️🥗沙律、芝麻雞翼、雞軟骨較子🐟白蜆、蝦、鮑魚、元貝、扁蟶子‼️‼️(不同)北寄貝、鮮魚片、龍蝦(半隻)、蟶子皇(或可選蟹)‼️‼️🥩安格斯牛肉、豚肉片(另有雞腿肉可選,3選2)🍡三寶丸🥬時蔬拼盤‼️‼️🍲南瓜芋頭粥甜品 ‼️‼️系2個套餐不同之處🫶🏻 前菜已經好好食🥹蟹籽沙律(fresh)、吉列炸蠔(熱辣辣炸粉吾算多,蠔好鮮!!)、芝麻雞翼、雞軟骨較子 每枱一鍋😆香港首創!!每枱都
👨🏻‍🍳船渦 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

「暫時食過最新鮮既海鮮‼️」

第一次食海鮮,真系食到「wow」😳
樣樣都好新鮮。。癲。。
個種鮮好似第一次刷新味蕾,
雖然好似好誇張🤣
但系想記錄低!!
好juicy、貝類無沙,啖啖肉,
啖啖海鮮香氣、有D又有淡淡咸水味,
好淡、好清、好甜🫶🏻

設有醬料區🫶🏻
內務總管套餐

👍🏻🍽️內務總管套餐 $328
+$1 換購鮑魚 (多一隻)
‼️‼️🥗沙律、吉列炸蠔 (2隻)
🐟白蜆、蝦、鮑魚、元貝、扁蟶子
‼️‼️(不同)大蜆、蟹(半隻)(或可選蟶子皇)
‼️‼️🥩美國肥牛、豚肉片(另有雞腿肉可選,3選2)
🍡三寶丸
🥬時蔬拼盤
‼️‼️🍲蟹膏蟹肉粥 +$28
八府巡按套餐

👍🏻🍽️八府巡按套餐 $488
+$1 換購鮑魚 (多一隻)
‼️‼️🥗沙律、芝麻雞翼、雞軟骨較子
🐟白蜆、蝦、鮑魚、元貝、扁蟶子
‼️‼️🥩安格斯牛肉、豚肉片(另有雞腿肉可選,3選2)
🍡三寶丸
🥬時蔬拼盤
‼️‼️🍲南瓜芋頭粥

‼️‼️系2個套餐不同之處🫶🏻
芝麻雞翼+雞軟骨餃子
吉列炸蠔

前菜已經好好食🥹

每枱一鍋😆香港首創!!
每枱都有建議蒸既時間,
爐既按扭操作簡單。

每樣海鮮都好推!!🥹
所有貝類蜆都無沙,好鮮!!但有啖汁飲下,好juicy!!
連鮮魚片都好鮮!!無腥味🥹
龍蝦啖啖肉,好實淨,一D都吾霉🫶🏻
蟹都好多膏😋多肉!!
呢間仲要有北寄貝!!🥹煙韌啖啖肉🫶🏻
美國肥牛加豚肉片
安格斯牛肉加豚肉片

肉類推👍🏻🥩美國肥牛🤣
超重牛味!!
反而安格斯牛味無咁出🙈
豚肉就榎左小小,可能我地蒸太耐🙈
三寶丸

三寶丸都好有特色、好好味!!
牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸(必試‼️)、招牌墨魚丸
時蔬拼盤

時蔬拼盤樣樣都新鮮😋
生菜、娃娃菜、金菇、粟米、翠玉瓜、金菇
好甜😋😋
南瓜芋頭粥

2個粥都好夠味🥹好鮮甜!!
南瓜芋頭粥完全吾使加料!!好食👍🏻
蟹膏蟹肉粥加D芫茜更帶鮮味。

最後仲有2粒雪米滋😋
有芒果味同香芋味揀!!

之前系日本食過蒸海鮮,
以為已經好新鮮,
點知呢間仲新鮮‼️‼️
Encore!!Encore!!
系咁同男友講100分100分🤣煩死

如果大家想樣樣試下,
可以好似我地咁order🙈
內務總管套餐 + 八府巡按套餐
超值食法🫶🏻
當然想再高級D/多人食,仲有九五至尊套餐😆

好飽、好滿足😋😋
餐廳setting都好舒服,可以多人、少人、一人享餐,私隱度高👍🏻
而且通風系統幾好,
食完無成身味,好重要‼️

#船渦 #一人蒸海鮮 #香港蒸海鮮關注組 #香港蒸氣火鍋 #一人火鍋 #一人蒸氣火鍋

內務總管套餐
八府巡按套餐
芝麻雞翼+雞軟骨餃子
吉列炸蠔
美國肥牛加豚肉片
安格斯牛肉加豚肉片
時蔬拼盤
2024-05-10 0 views
同朋友行行吓街,心血來潮想食海鮮但係又唔想去酒樓,結果俾我哋搵到呢一間餐廳環境非常有特色,而且乾淨,作為食客都感到非常安心他們推出的套餐份量適中,一個人吃絕對夠飽而海鮮非常鮮甜,也洗得非常乾淨
同朋友行行吓街,心血來潮想食海鮮
但係又唔想去酒樓,結果俾我哋搵到呢一間
餐廳環境非常有特色,而且乾淨,作為食客都感到非常安心
他們推出的套餐份量適中,一個人吃絕對夠飽
而海鮮非常鮮甜,也洗得非常乾淨
2024-05-10 0 views
銅鑼灣sogo 後面有性價比高嘅一人一鍋蒸氣鍋《船鍋》,餐廳以啡色木調裝修為主,都幾似坐住架小木船咁喎,今日同老公黎個午市精選套餐 ,手機落單分別嗌左【水師提督套餐】同【八府巡安套餐】,套餐做緊優惠加$1多一隻鮑魚😍送餐速度好快喔,套餐份量啱啱好,夠飽又唔會飽到頂住好辛苦個隻,每個餐枱都有張烹飪提示,等大家唔會蒸到Over Cook 🩵【水師提督套餐】炸物🥢章魚燒 章魚燒外脆內軟,咬落唔會得啲粉漿海鮮🥢自蜆、蝦、鮮魚片、風紋蜆、(4選1)鮑魚肉類🥢(3選1) 美國肥牛 菜類🥢特選蔬菜🥢蟹膏蟹肉粥(+$28)呢個真心推介👍🏻我地加左$28要蟹膏蟹肉粥果然冇令我哋失望,望住店員將一碗滿滿嘅蟹膏蟹肉放入粥底鍋入邊,粥底用海鮮嘅精華再加木魚湯底煮成,再加有蟹嘅香,值得一試【八府巡安套餐】前菜🥢蟹籽沙律 炸物🥢芝麻雞翼、雞軟骨餃子芝麻雞翼熱辣辣咬落外脆內,而且醃得啱啱好唔會死鹹。雞軟骨餃子都唔錯,個皮唔會好硬嗰隻海鮮🥢白蜆、蝦、鮮魚片、鮑魚、元貝、北寄貝、龍蝦(半隻)、(2選1) 蟹(半隻)肉類🥢(3選2)安格斯牛肉、雞腿肉丸類🥢三寶丸(牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸)👍🏻極力推介牛骨濃

【水師提督套餐】
炸物🥢章魚燒
章魚燒外脆內軟,咬落唔會得啲粉漿
海鮮🥢自蜆、蝦、鮮魚片、風紋蜆、(4選1)鮑魚
肉類🥢(3選1) 美國肥牛
菜類🥢特選蔬菜
🥢蟹膏蟹肉粥(+$28)

【八府巡安套餐】
前菜🥢蟹籽沙律
炸物🥢芝麻雞翼、雞軟骨餃子
肉類🥢(3選2)安格斯牛肉、雞腿肉
丸類🥢三寶丸(牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸)
👍🏻極力推介牛骨濃汁牛丸,十分有驚喜😍咬落去爆汁之餘成個口都充滿濃郁嘅牛味,而且口感彈牙有嚼勁
菜類🥢特選蔬菜
🥢原味魚湯配米線
魚湯清澈透白,冇腥味仲散發出濃郁嘅魚香味,配合埋海鮮嘅精華就咁飲都好好味,而米線質感柔軟口感滑順,米線吸收左魚湯嘅精華,帶有鮮甜魚味

其實蒸氣鍋最重要係材料新鮮,試晒咁多款海鮮,都食得出全部係新鮮整出黎,食到每一款海鮮嘅鮮甜原味道
🥢白蜆🥢風紋蜆
放落去蒸爐入邊仲聽到佢哋卜卜卜打開嘅聲音,好治癒🤣而且冇一隻係唔開口,食落鮮甜冇沙,鮮甜得黎帶啲海水鹹香
🥢蟹
咬落去肉質彈牙,新鮮嘅蟹先做到呢個效果,而且真係好鮮甜,食完半隻仲想食多隻🤤
🥢龍蝦
龍蝦同樣肉質都係彈牙,而且啲好多膏鮮甜呈現金黃色
🥢北寄貝
北寄貝嘅鮮甜唔同白蜆,北寄貝鮮甜度較高,而且蒸完出嚟好多蜆嘅精華喺個殼度,忍唔住連啲精華飲埋,真係好鮮甜
🥢鮑魚
咬落軟熟唔韌,而且鮑魚味都重
🥢蝦
鮮甜彈牙,冇黐殼,如果係死蝦絕對做唔到呢種效果