🍴 ROJO Set for 2 ($535)二人餐可以任選5款Tapas同一款主菜 仲有一款甜品🧆 Jamon Potato Salad黑毛豬火腿味道濃郁 幾好味😌蛋黃醬薯仔沙律就相對較為普通🧆Truffle Jamon Bikini多士烘得十分酥脆 半溶芝士加上黑毛豬火腿 鹹香十足黑松露亦都好香濃 推薦!😍🧆 Sauteed Mussel (+$18)青口隻隻都大大粒 好新鮮香檳忌廉汁相當好味 好味到係咁黎飲🤤同樣推薦!❤️🧆 Croquetas de Pumpkin Blue Crab Meat南瓜薯餅味道中規中矩同埋唔係好搵到蟹肉嘅蹤影比起其他tapas略為遜色一啲🥹🧆 Tortilla 店員好貼心咁等我影完相 再切開4份畀我地西班牙蛋餅嘅內餡有薯仔、軟臘肉腸 表層略嫌乾左少少切開中間會有流心蛋汁同邪惡芝士拉絲口感豐富 味道都唔錯👌🏻🐷 ROJO Suckling Pig (+$38)燒乳豬嘅豬皮十分香脆!😍切落去係會有“咔嚓”聲肉質軟嫩 帶點脂香就咁食或者蘸青蘋果蓉黎解下膩都同樣好味😋絕對推薦!!🙌🏻🍫 Churros甜品餐具以天鵝造型嘅器皿盛載 好靚Churros加上朱古力
🍴 ROJO Set for 2 ($535)
二人餐可以任選5款Tapas同一款主菜 仲有一款甜品

多士烘得十分酥脆
半溶芝士加上黑毛豬火腿 鹹香十足
黑松露亦都好香濃 推薦!😍

黑松露芝士風乾火腿比堅尼

🧆 Sauteed Mussel (+$18)
青口隻隻都大大粒 好新鮮

比起其他tapas略為遜色一啲🥹

炸西班牙蟹肉南瓜薯餅

🧆 Tortilla
店員好貼心咁等我影完相 再切開4份畀我地
西班牙蛋餅嘅內餡有薯仔、軟臘肉腸
表層略嫌乾左少少
切開中間會有流心蛋汁同邪惡芝士拉絲
口感豐富 味道都唔錯👌🏻

西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅

🐷 ROJO Suckling Pig (+$38)
燒乳豬嘅豬皮十分香脆!😍

甜品餐具以天鵝造型嘅器皿盛載 好靚
Churros加上朱古力醬同雲呢拿雪糕 經典又好味☺️

煮青口
2024-03-22 439 views
有好一段時間冇食西班牙菜,又掛住西班牙海鮮飯😍炮台山𝙍𝙊𝙅𝙊主推融入亞洲元素嘅𝙛𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙩𝙖𝙥𝙖𝙨同飲品,𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨原來更系西班牙菜當中一個重要菜系同飲食文化。✿ 𝙍𝙊𝙅𝙊 𝙨𝙚𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝟮 $535餐廳最近推出咗新嘅二人套餐,菜式非常豐富,首先可以從𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨中選5款,呢樣野相信系最吸引,主菜選1款,最後系甜品𝘾𝙝𝙪𝙧𝙧𝙤𝙨。~ 𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨 ~⭐️檸檬汁醃吞拿魚吞拿魚本身系刺身都驚腥,加埋檸檬汁好開胃🍋旁邊有脆片搭配,令口感更豐富。⭐️黑毛豬火腿,薯仔沙律,蛋黃醬黑毛豬火腿薄片,未至於太鹹,加埋薯仔沙律大大粒🥔⭐️炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅南瓜餅入邊好足料,食到軟綿綿嘅南瓜蓉🎃蟹肉亦好新鮮🦀可樂餅脆卜卜。⭐️炸黑松露野菌芝士可樂餅黑松露醬香氣四溢,有埋野菌香氣更明顯🍄有芝士好邪惡😈🧀⭐️西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅薯仔蛋餅系傳統西班牙前菜,蛋餅夠juicy,食到粒粒薯仔爽口口感🥔加上臘肉腸鹹香別有風味。~ 𝙈𝙖𝙞𝙣 ~主菜就叫咗西班牙海鮮飯🥘材料十分豐富,有虎蝦、蜆、青口、魷魚🦑蜆肉好新鮮冇沙吾腥,魷魚比我印象較深刻,因為食到佢地吸盤位,質感好爽口。~ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 ~甜品就冇得揀,預設咗系𝘾𝙝

✿ 𝙍𝙊𝙅𝙊 𝙨𝙚𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝟮 $535

~ 𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨 ~

⭐️檸檬汁醃吞拿魚

⭐️黑毛豬火腿,薯仔沙律,蛋黃醬
黑毛豬火腿薄片,未至於太鹹,加埋薯仔沙律大大粒🥔

⭐️炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅

⭐️炸黑松露野菌芝士可樂餅
黑松露醬香氣四溢,有埋野菌香氣更明顯🍄有芝士好邪惡😈🧀

⭐️西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅

~ 𝙈𝙖𝙞𝙣 ~

~ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 ~
甜品就冇得揀,預設咗系𝘾𝙝𝙪𝙧𝙧𝙤𝙨。肉桂油條沾上朱古力醬香甜美味🍫
2024-03-18
  • 西班牙海鮮飯
2024-03-21 309 views
好耐冇食過西班牙嘢心郁郁想去食,朋友就推薦咗天后嘅ROJO🥰 ROJO二人餐 ($535)店長同我哋講新出咗一個二人餐,可以揀五個tapas,一個Main,仲有甜品添🥰 我哋見到幾抵食就揀咗佢啦😎Tapas 🌮黑毛豬火腿薯仔沙律🥔薯仔沙律係帶少少硬親嗰隻,係我鍾意嘅口感,再加埋火腿嘅鹹香🥰黑松露芝士風乾火腿Bikini🥪咬落去好脆身,食到陣陣嘅松露香❤️青口,香檳忌廉汁🍾青口好新鮮仲帶陣陣海水味,加埋個忌廉汁好香滑😎西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅🥚蛋餅一切開裏便仲係留心嘅,仲有少少芝士拉絲,入邊仲有西班牙辣肉腸,辣辣地好惹味🫶🏻檸檬汁醃吞拿魚🐟吞拿魚多士,多士好香脆,再加埋檸檬同埋蕃茄做調味,酸酸地好開胃🤤Main西班牙海鮮飯🥘西班牙海鮮飯,食落好香蝦膏嘅味道好,仲有好多海鮮,蝦🦐墨魚🦑青口蜆同埋腩肉,材料相當豐富👍🏻Dessert 🍨 西班牙 churros呢個係每次食西班牙嘅必點嘅甜品🥰飲品🍸Virgin Mojito Shirley Temple我哋另外仲嗌咗兩杯Mocktail❤️

ROJO二人餐 ($535)

Tapas 🌮
黑毛豬火腿薯仔沙律🥔

黑松露芝士風乾火腿Bikini🥪
咬落去好脆身,食到陣陣嘅松露香❤️

青口,香檳忌廉汁🍾
青口好新鮮仲帶陣陣海水味,加埋個忌廉汁好香滑😎

西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅🥚

我哋另外仲嗌咗兩杯Mocktail❤️
Type of Meal
Dinner
2024-03-04 345 views
今日帶朋友食天后一間之前食過嘅西班牙餐廳Rojo,佢哋嘅Tapas同飲品融合咗亞洲元素,令菜式有新鮮感。首先,我哋叫咗前菜油甘魚他他配牛油果。油甘魚他他混合咗新鮮嘅蕃茄同洋蔥,伴有少少沙律菜。再配上烘多士,味道酸酸地,係一款既健康又開胃嘅小食。之後叫咗椰菜花西班牙蛋餅,我好欣賞餐廳為呢款西班牙地道美食加上嘅特別元素。蛋餅內部流心,仲落咗芝士,令蛋餅口感更加豐富同特別。侍應亦細心咁幫我哋開蛋餅,方便share 食。西班牙當然唔少得海鮮飯!我哋揀咗西班牙墨汁飯,除咗因為我好鍾意食墨汁之外,亦比較少見海陸版海鮮飯。配料有原隻八爪魚仔同粗身八爪魚腳。最特別嘅係仲有豬腩肉,因為撈均之後成碟飯黑色嘅關係,食到嘅時候會發現佢嘅口感同其他海鮮好唔同,絕對係一個驚喜。講起墨汁,佢嘅味道非常濃郁,而且好creamy,令人回味無窮。至於飲品,我決定配合下西班牙風情,揀咗佢哋特產氣泡酒Cava,味道清爽,少少dry,同味道濃郁嘅西班牙菜好夾。朋友想要啲fresh啲嘅飲品,揀咗菠蘿汁。我哋趕係七點半之前落單,仲有happy hour價!

油甘魚他他配牛油果

再配上烘多士,味道酸酸地,係一款既健康又開胃嘅小食。

菠蘿汁

朋友想要啲fresh啲嘅飲品,揀咗菠蘿汁。

我哋趕係七點半之前落單,仲有happy hour價!
2024-02-20
Type of Meal
Dinner
油甘魚他他配牛油果
菠蘿汁
  • Jaume Serra Brut Cava Catalunya
2 day(s) ago 0 views
近排鍾情西班牙美食,依間位於炮台山,隱藏於街巷之中,估唔到餐廳好旺場,食客奇多。有著酒吧餐廳格局,有點型格,大班友聚餐都好合適。Tapas多款加了亞洲元素,美食味道唔錯。當晚有人慶祝生日,生日歌的播放讓氣氛更加興奮。ROJO Set For 2 二人餐 $535有五個Tapas,一個主菜,一個甜品,黑毛豬火腿,薯仔沙律,蛋黃醬火腿薄片脆身,咸香味濃,搭配清淡的薯仔沙律,味道平衡且不錯。炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅可樂餅口感有層次,外層酥脆,綿綿的南瓜蓉裡有絲絲蟹肉,非常美味。黑松露芝士風乾火腿比堅尼多士脆身,芝士加黑松露的味道濃郁,非常惹味。西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅蛋餅鬆軟有蛋香,切開時蛋漿流出好治癒,有拉絲芝士加臘肉腸加持下,咸香美味,薯仔粒粒,口感味道豐富。青口,香檳忌廉汁 +$18香檳忌廉汁味道豐富好有酒香,青口大殼細肉,肉質軟嫩,超級美味,值得推介。雞肉臘肉腸西班牙飯次次食西班牙飯都係配海鮮,今次朋友揀配雞肉臘肉腸,確係有另一番風味,雞肉軟嫩彈牙,臘肉腸風味十足,加上豆角,口感不錯。西班牙肉桂油條,朱古力醬,雪糕油條酥脆,沾上朱古力醬和Oreo雪糕,甜美作結,滿意一餐。
有著酒吧餐廳格局,有點型格,大班友聚餐都好合適。
ROJO Set For 2 二人餐 $535
有五個Tapas,一個主菜,一個甜品

黑松露芝士風乾火腿比堅尼
多士脆身,芝士加黑松露的味道濃郁,非常惹味。
青口,香檳忌廉汁 +$18
青口,香檳忌廉汁
西班牙肉桂油條,朱古力醬,雪糕
油條酥脆,沾上朱古力醬和Oreo雪糕,甜美作結,滿意一餐。
2024-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
青口,香檳忌廉汁
  • 青口香檳忌廉汁
4 day(s) ago 0 views
好喜歡食西班牙 Tapas, 今晚特別在 天后  ROJO 訂了枱, 同朋友聚會.這家餐廳裝修很有格調,  落地大玻璃窗, 坐位舒適, 餐廳內有大型酒吧,  美酒配佳餚,  真吸引,  好酒多款, 一定有合心意的. 店員熱誠先安排座位, 又介紹我們各種飲品, 我們点了紅酒和香檳.  紅酒香醇口感豐富而結實. 香檳金黃色口感濃郁溫順, 氣味清爽.  Cheers !!    点餐了,  店員推介,  抵食 Rojo Set for 2,  餐廳正做特價 20%折扣.  Tapas 12 款選五,  正合我們理想, 有齊特式的 tapas.  主菜有多款,  我們 愛西班牙燒乳豬, 同傳統特式甜品.   立即落單.第一款先來 黑毛豬火腿薯仔沙律, 蛋黃醬, Jamon Potato Salad.薯仔沙律配蛋黃醬,  好開胃, 加上西班牙聞名的火腿, 黑毛豬火腿, 鹹香味十足, 食出好滋味.  炸西班牙火腿可樂餅, Croquetas de Jamon 樣子精緻, 即叫即制, 上檯熱騰騰, 香酥不膩, 佐酒極好.黑松露芝士風乾火腿比堅尼  Truffle Jamon Bikini,一客4 件
這家餐廳裝修很有格調,  落地大玻璃窗, 坐位舒適,
餐廳內有大型酒吧,
美酒配佳餚,  真吸引,
 好酒多款, 一定有合心意的.
店員熱誠先安排座位, 又介紹我們各種飲品,
香檳和紅酒
薯仔沙律配蛋黃醬,  好開胃,
炸西班牙火腿可樂餅, Croquetas de Jamon
一客4 件, 特式是烘脆多士內餡有 風乾火腿配上味道超濃黑松露, 火腿鹹香十足, 非常可口, 佐酒不錯.
黑松露芝士風乾火腿比堅尼 Truffle Jamon Bikini
蕃茄銀魚柳多士 Tomato Anchovies Toast   薄片法包烘到卜卜脆,   伴上蕃茄銀魚柳粒. 擺設好靚.
刷上醃製凍蕃茄銀魚柳粒, 味道酸甜開胃, 多士夠脆入口鬆化,  蕃茄十分新鮮, 其味無窮.  系一道出色的 tapas.
檸檬汁醃吞拿魚  Tuna Ceviche ,   顏色繽紛,   吞拿魚魚肉嫩滑, 調味得宜,  加上烘脆法包 , 口感唔錯.
檸檬汁醃吞拿魚 Tuna Ceviche
西班牙燒乳豬, 青蘋果蓉, 燒新薯,  Rojo Suckling Pig w/ Apple Puree, new potato
燒乳豬份量好正, 配自家制青蘋果蓉,  新薯.    乳豬切開了幾塊, 更方便食用.
西班牙燒乳豬, 青蘋果蓉, 燒新薯, Rojo Suckling Pig w/ Apple Puree, new potato
西班牙乳豬皮薄薄的, 很脆又香口, 乳豬肉質嫩滑, 油脂感不算重口, 再加入青蘋果蓉, 感覺不肥膩.  好滿意.
乳豬下面墊有蔬菜,  新薯, 組合很好.
餐後有西班牙傳統甜點:   肉桂油條朱古力醬雪糕,  Churros w/Chocolate Dip, Ice-cream
肉桂油條朱古力醬雪糕
這個西班油條好香口,  鬆脆又甜甜的, 伴以雪糕,  加點朱古力醬, 確可口.  而那對天鵝餐具做配搭更錦上添花.
在此碰碰杯, 享受了輕鬆時段, 更感覺已戀上了西班牙 Tapas !!
香檳和紅酒
  • Croquetas de Jamon
  • 西班牙燒乳豬
  • 青蘋果蓉
  • 燒新薯
  • Rojo Suckling Pig w/ Apple Puree
  • new potato
2024-05-10 0 views
天后一直有很多隱世餐廳,在橫街窄巷裏開舖,所以人流不多,但師傅都非常用心。這間西班牙餐廳,裝修富格調,很適合朋友們靜靜談心。檸汁醃吞拿魚 ($88)細細碟吞拿魚粒粒用上檸檬汁醃製,微酸,非常開胃,可配上蝦片食,有不同口感。西班牙蒜蓉蝦($88)蝦肉新鮮,調味有點辣,但非常惹味。西班牙燒乳豬($298)必食燒乳豬。只有六小件,但外皮香脆,肉質仍保持超級嫩滑。豬件底下有青蘋果蓉,酸酸甜甜,剛好中和乳豬的油膩感。

檸汁醃吞拿魚 ($88)

西班牙蒜蓉蝦($88)
蝦肉新鮮,調味有點辣,但非常惹味。

西班牙燒乳豬($298)
2024-05-10 0 views
好鍾意食西班牙 Tapas,全部細細碟,好味又送酒,不過普遍香港食 Tapas都貴但俾我响天后搵到間性價比超高嘅西班牙餐廳:ROJO餐廳响木星街,介乎天后同炮台山地鐵站中間,都易搵最正係佢哋而家做緊二人餐$535,可以响10款 Tapas入面揀5款,另外6款主菜揀1款,仲包埋甜品,非常超值。而order呢個餐,再加$138,就可以有1支 house red or white,抵到痴線蕃茄銀魚柳多士:响蕃茄碎多士上面放條Anchovies,鹹味極重,剛好蕃茄碎作中和,開胃惹味Chorizo西班牙辣肉腸片,辣味唔算勁,反而油脂幾豐富Tuna ceviche檸檬汁醃吞拿魚,檸檬青檸汁好香,加上碎洋蔥及碎青椒,感覺好freshJamon potato salad 黑毛豬火腿薯仔沙律配蛋黃醬,味道冇上幾款咁濃,正好清吓味蕾Toritilla西班牙薯仔軟臘肉蛋餅,好香濃蛋味,臘肉剁碎咗,食時有肉鬆嘅感覺主菜揀咗西班牙燒乳豬,需要另外加$38。皮係屬於光皮,唔係芝麻皮,但反而夠薄夠脆,好似食緊薯片咁。肉又夠嫰,一D都唔乾,點青蘋果蓉,中和咗油膩感,好食到停唔到口Churros 西班牙肉桂油條,即叫即
但俾我响天后搵到間性價比超高嘅西班牙餐廳:ROJO
餐廳响木星街,介乎天后同炮台山地鐵站中間,都易搵

Chorizo西班牙辣肉腸片,辣味唔算勁,反而油脂幾豐富

Churros 西班牙肉桂油條,即叫即炸上枱熱焫焫,配濃濃嘅朱古力醬加埋雲呢拿雪糕,冷熱甘甜口感一次過感受哂,爽

2024-05-05
今次同朋友嚟咗位於炮台山星街Rojo食西班牙菜🇪🇸✨店內裝修以黑色為主調,環境同氛圍都好有情調🍷同朋友叫咗二人餐,分別有五款前菜、一款主菜同一款甜品🍽️前菜🍴📌蕃茄銀魚柳多士見上網好多人推介就揀咗😍來自西班牙嘅銀魚柳以醋醃製,肉質細緻嫩滑帶點酸醋香,配合鮮蕃茄蓉,好開胃🍅🐟✨📌檸檬汁醃吞拿魚香脆多士配上檸檬汁醃製的吞拿魚,味道清新得來又能帶出吞拿魚的鮮味🐟🍋📌煮青口配香檳忌廉汁青口好新鮮而且好大粒,香滑香檳忌廉汁帶陣陣海水味😍🌊📌油甘魚他他配牛油梨油甘魚他他混合新鮮蕃茄、洋蔥、牛油果等配菜,口感有層次且帶點柚子香氣🥑🍋‍🟩📌炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅又係一款西班牙必點特色小食😍西班牙可樂餅🇪🇸✨外皮炸得非常香脆,裏面係蟹肉配上濃郁綿滑南瓜蓉,口感豐富,蟹肉同南瓜香融合🦀主菜🍴📌西班牙海鮮飯🦐有齊海蝦、蜆、青口、魷魚的超足料西班牙海鮮飯😍✨材料豐富,海鮮飯米粒分明,每一粒都裹著濃稠的海鮮汁,食落鹹香帶鮮,煙韌有嚼感🦐🦑🍴老闆仲同我哋講個飯係用咗龍蝦汁烹製🦞難怪鮮味十足✨甜品🍴📌西班牙Churro必點西班牙甜品🇪🇸香酥脆暖的Churro配搭濃厚的熱朱古力醬同冰凍雪糕,冰火交融的口感,配肉桂香🥰

今次同朋友嚟咗位於炮台山星街Rojo食西班牙菜🇪🇸✨
店內裝修以黑色為主調,環境同氛圍都好有情調🍷
同朋友叫咗二人餐,分別有五款前菜、一款主菜同一款甜品🍽️

前菜🍴
📌蕃茄銀魚柳多士

📌檸檬汁醃吞拿魚

📌煮青口配香檳忌廉汁
青口好新鮮而且好大粒,香滑香檳忌廉汁帶陣陣海水味😍🌊

📌油甘魚他他配牛油梨

📌炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅

主菜🍴
📌西班牙海鮮飯🦐

甜品🍴
📌西班牙Churro
2024-05-04 0 views
微暗燈光,有格調嘅裝潢,氣氛浪漫!門外見到二人餐 $535,12款式中任揀五款Tapas+1款main+甜品!融入亞洲元素嘅FusionTapas特別吸引人,仲有優惠價加House White/House Red,有齊哂西班牙菜嘅飲食文化!👉🏻油甘魚他他配牛油梨 (+$18)油甘魚切粒加埋牛油果,豐富口感,加埋香脆多士,開胃!👉🏻煮青口,香檳忌廉汁 (+$18)超新鮮,份量多,個汁好creamy!👉🏻炸西斑牙蟹肉南瓜可樂餅蟹肉加埋南瓜,炸至金黃酥脆,入口香脆軟糯,相互融合!👉🏻檸檬汁醃吞拿魚切粒吞拿魚加蕃茄,配檸檬汁嘅酸爽,提升吞拿魚嘅鮮味,清新嘅風味!👉🏻蕃茄銀魚柳多士銀魚柳唔會腥,多士外酥內軟,增加口感層次感!👉🏻西班牙燒乳豬,青蘋果茸,燒新薯 (+$38)共六大件,脆皮,肉質嫩,配青蘋果茸減膩,加上燒新薯超入味,好夾!👉🏻西班牙肉桂油條,朱古力醬,雪糕肉桂條嘅香甜加埋朱古力醬,仲有雲呢拿雪糕,溫暖冰涼相輔相成!
微暗燈光,有格調嘅裝潢,氣氛浪漫!

👉🏻油甘魚他他配牛油梨 (+$18)
油甘魚切粒加埋牛油果,豐富口感,加埋香脆多士,開胃!

👉🏻煮青口,香檳忌廉汁 (+$18)
超新鮮,份量多,個汁好creamy!

👉🏻炸西斑牙蟹肉南瓜可樂餅
蟹肉加埋南瓜,炸至金黃酥脆,入口香脆軟糯,相互融合!

👉🏻檸檬汁醃吞拿魚

👉🏻蕃茄銀魚柳多士
銀魚柳唔會腥,多士外酥內軟,增加口感層次感!

👉🏻西班牙燒乳豬,青蘋果茸,燒新薯 (+$38)

👉🏻西班牙肉桂油條,朱古力醬,雪糕
2024-04-29 15 views
這天來到這家餐廳吃飯, 我們叫了一份二人餐,我們叫了五份不同的Tapas, 餐廳融入了亞洲元素的Fusion Tapas,可以一邊喝酒一邊歎西班牙火腿, 飲品方面都有亞洲元素呢。最先來的是檸檬汁醃吞拿魚,很喜歡這個配搭,十分fresh,把吞拿魚的鮮甜味都吊出來。然後就是炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅,這個外脆內軟真的是很好吃,蟹肉味和南瓜味共存。接著就是黑松露芝士風乾火腿Bikini,黑松露濃郁,火腿的香也分佈平均,不錯。 青口,香檳忌廉汁則正常發揮,很多汁。而西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅想不到份量這麼多,也很好吃。我們選了西班牙海鮮飯作為主菜,材料豐富到快看不見裡面的飯,有不同海鮮,蝦,墨魚還有青口。最後甜品為西班牙油條Churros,搭配濃郁的醬和雪糕,十分滿足這餐。總的來說推薦給炮台山喜歡西餐的朋友呢~

總的來說推薦給炮台山喜歡西餐的朋友呢~
事緣舊老細生日,佢係呢頭返工,所以我就揀咗呢間餐廳同佢慶祝生日。當日我哋兩個嚟食lunch,見到set lunch價錢好抵,亦都有好多唔同嘅款式可以選擇。我舊老細揀咗pasta,而我就揀咗燒豬鞍。叫完郭個set之後就上咗湯同埋麵包,麵包幾好,但係個羅宋湯就好似茄汁開水咁樣。成件事係稀,又冇味。我舊老細係英國人,佢飲咗兩啖之後就放低咗。我問佢,做咩啊唔好飲?佢話唔係呀 ’It’s delicious’,但係佢從此冇再掂過嗰碗湯一下。之後我飲落去就覺得哦,我明白點解佢唔再飲個湯啦。之後佢碟意粉就上左,我見佢都食咗¾,應該質量係OK嘅,但係我見到啲蝦係非常之透明,即係代表係超級急凍嘅蝦。輪到我嗰碟,我必須要讚,我自己叫個碟煮可以話係有95分,要煮到個豬鞍熟得嚟,又有肉汁,又唔會太老,呢間餐廳真係做得好好。而且唔淨係個豬鞍,連旁邊嘅燒雜菜,同埋薯蓉都係完美。我要求非常之高,但係可以話呢間餐廳我個人嗌嘅豬鞍係冇乜嘢可以挑剔嘅。希望留低呢個食評,比其他人可以作為參考。
2024-04-26 16 views
與男友一直喜愛西班牙的飲食文化,輕鬆地叫杯酒吃點Tapas小菜,邊吃邊聊天。是晚選了這家位於炮台山的餐廳chill一chill。餐廳主打tapas,其中也有不少融入了亞洲元素。晚市有二人套餐可選,包括5個tapas,1個主菜及1個甜品,價錢比單點更經濟,選擇不少招牌菜式都有,且可有完整體驗,決定點套餐,再加點2杯Moscato配tapas。Chorizo: 個人很愛風乾火腿及臘肉腸片類的菜式。上菜時店員會幫忙扭點黑椒。臘肉腸片咸香,送酒一流。Hamachi Tartare: 點了一個帶日式風味的油甘魚他他。在肥美油甘魚和油滑牛油果上,加了紅洋蔥、蕃茄粒及菜絲增加清爽感及爽脆口感,調味帶酸,平衡了牛油果及油甘魚的油脂感,加在薄脆的多士上,很好吃。Tuna Ceviche: 另一帶亞洲風味的檸檬汁醃吞拿魚,與油甘魚他他不同,吞拿魚粒更大粒,檸檬汁醃味突出,調味也更清爽,魚肉亦嫩滑無腥,很開胃。Croquetas de truffle mushroom: tapas經典必點可樂餅,二人餐有數款可選,選了這款黑松露野菌芝士。剛炸起的可樂餅外面香脆,內𥚃黑松露芝士餡軟滑流心,不錯。Tortill

Chorizo

Hamachi  Tartare

Croquetas de truffle mushroom

Tortilla: 也點了另一必點的Tapas- 蛋餅,店員上菜時會幫忙切開,蛋餅中間仍有流心蛋漿,亦有薯仔片及Chorizo,蛋餅鬆軟,吃到chorizo時又有咸香味,口感味道層次豐富,好吃。

Tortilla

Seafood Paella: 主菜點了招牌的西班牙海鮮飯。先吃一口飯,飯底鮮味十足,詢問下原來是用上龍蝦湯加西班牙米及豬腩肉煮成,單吃飯也好吃。海鮮新鮮,擠點檸檬汁更提鮮,青口和蜆都有海水味又鮮甜,虎蝦保留了蝦頭及蝦尾但蝦身去了殼,相當貼心,蝦肉亦爽彈,魷魚也煮得夠軟淋,熟度剛好。二人份份量十足也有很多海鮮,很飽足。

Seafood Paella

Churros with Chocolate dip & ice-cream: 套餐甜品是西班牙最signature的肉桂油條,最愛散滿肉桂糖的香氣,單吃已很好吃,沾點黑朱古力醬也不錯。加上cookies&cream雪糕,冰火感覺也很岀色,雪糕也好吃。一人一條份量剛好,為是晚的晚餐畫上完滿句號。

整體質素不錯,環境舒適有氣氛,店員熱情有禮及樂於推介,用餐體驗良好,二人套餐亦經濟,5個小食再有主菜及甜品,性價比高,值得再訪,試試其他tapas及主菜。

2024-04-14
Chorizo
Hamachi  Tartare
Croquetas de truffle mushroom
2024-04-26 11 views
Weekend chill chill set lunch 😍1. 油封手撕鴨腿 橙柳沙律 香橙欖油 $108幾清新 幾fresh 都幾開胃 有啲鴨腿肉絲 幾有鴨油香 撈埋啲沙律菜食啱啱好 個橙香欖油嘅酸味 中和左啲油香 食落冇咁有食一隻原腿咁有罪惡感 好啱想keep fit 但又想食好啲嘅人食2. 鮮蝦青醬意大利粉 $128青醬幾出 個醬煮得幾好 係意粉上面掛汁得黎又唔太傑身 味道唔錯 意粉軟硬適中 鮮蝦都煮得啱啱好 食落肉質彈牙爽嫩 ^以上午餐仲包左餐湯蕃茄湯 飲品草莓冰茶 同埋前菜吞拿魚多士仔 都幾抵食

1. 油封手撕鴨腿 橙柳沙律 香橙欖油 $108

2. 鮮蝦青醬意大利粉 $128

2024-04-25 15 views
收工約左家姐食飯,一齊傾下計!今次就去左呢間位於炮台山嘅西班牙餐廳,見佢地加入左有亞洲元素嘅Fusion Tapas做賣點夠哂特別呀!我地揀嘅呢款二人套餐,可另加HK$138配上紅/白餐酒一枝,真係好抵飲🍷🌿蕃茄銀魚柳多士多士香脆,配上味道嘅蕃茄蓉,十分開胃,加上鹹香味十足嘅銀魚柳,口感層次豐富🌿油甘魚他他配牛油梨油甘魚他他油脂感豐富,加上紫洋蔥、蕃茄、沙律菜等配料,剛好平衡魚嘅油脂,加上打溶咗嘅牛油梨,味道鮮甜🌿黑毛豬火腿薯仔沙律蛋黃醬沙律內有薯仔、紅蘿蔔及橄欖,配上鹹香味十足嘅黑毛豬,配上蛋黃醬🌿炸黑松露野菌芝士可樂餅溶化左嘅芝士加上薯蓉,口感好creamy,外層好香脆🌿煮青口,香檳忌廉汁以小食黎講,青口份量都幾多,配上香檳忌廉汁,咸香味十足🌿西班牙燒乳豬,青蘋果茸,燒新薯西班牙乳豬外脆內軟,肉質軟腍且油脂豐富,配上蘋果溶味道清新,剛好平衡油脂感,旁邊另有燒薯仔🌿西班牙玉桂油條,朱古力醬,雪糕甜品擺設精美,油條沾上朱古力醬及雪糕一齊食用,味道非常配合呢餐廳環境令人放鬆舒適,真係好適合同朋友邊食邊飲返杯呀🥰
🌿蕃茄銀魚柳多士

🌿油甘魚他他配牛油梨

🌿黑毛豬火腿薯仔沙律蛋黃醬

🌿炸黑松露野菌芝士可樂餅
溶化左嘅芝士加上薯蓉,口感好creamy,外層好香脆

🌿煮青口,香檳忌廉汁
以小食黎講,青口份量都幾多,配上香檳忌廉汁,咸香味十足

🌿西班牙燒乳豬,青蘋果茸,燒新薯

🌿西班牙玉桂油條,朱古力醬,雪糕
餐廳環境令人放鬆舒適,真係好適合同朋友邊食邊飲返杯呀🥰
2024-04-18