這天下班想去找找一個𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥 𝐛𝐚𝐫摸摸酒杯吃點𝐭𝐚𝐩𝐚𝐬。食物質素都很不錯,只是略嫌𝐩𝐫𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧不夠大食積🤣———✤ 西班牙蒜蓉蝦·海鮮汁|$𝟖𝟖蒜蓉的香氣濃郁,結合濃郁蝦頭膏熬製的𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞汁之鮮甜和微咸的味道(𝐏.𝐒.強烈建議加配𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭把醬汁索滿滿🦐)✤ 西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅|$𝟖𝟖 𝐓𝐨𝐫𝐭𝐢𝐥𝐥𝐚是一種傳統的西班牙美食,主要由薯仔、辣肉腸𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨和蛋組成。一切開就看到絲滑細緻的滑蛋漿漫溢出來🥚✤ 西班牙燒乳豬·青蘋果蓉·燒新薯|$𝟐𝟗𝟖通常吃乳豬也非常擔心有伏🚁可是這個居然𝐮𝐧𝐞𝐱𝐩𝐞𝐜𝐭𝐞𝐝的超級出色🥰🥹😆豬肉經過烤制後,外皮酥脆,內部肉質嫩滑,透明的肥膏入口就融,搭配青蘋果蓉的酸甜味道與豬肉的香脆相互融合🐖
———
✤ 西班牙蒜蓉蝦·海鮮汁|$𝟖𝟖

✤ 西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅|$𝟖𝟖

✤ 西班牙燒乳豬·青蘋果蓉·燒新薯|$𝟐𝟗𝟖
  • 西班牙蒜茸蝦海鮮汁
  • 西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅
  • 西班牙燒乳豬
2024-01-14 66 views
自從砲台山東岸公園開了之後一直都想去, 但早前太多人, 趁近日多人外遊, 又有工展會, 就決定到訪.  先在附近找尋美食, 網上找到這西班牙餐廳, 就來吃個午餐.午市套餐有9款選擇, 還附有餐湯, 餐前小吃以及飲品, 很抵吃點了兩個餐之後先來餐湯及餐前小吃是日餐湯為洋蔥湯, 味道香濃, 而是日餐前小吃為吞拿魚多士, 吞拿魚份量頗多, 很香口, 多士鬆脆得來一點也不焦的, 為這一餐揭開美好的序幕慢煮雞扒漢堡包配芝士汁 $108擺盤相當精美, 漢堡包口感鬆軟, 雞扒肉質鮮嫩入味, 還配有沙律菜焗大啡菇、野菌、松露忌廉意大利飯 $118上桌時散發出香濃的松露味道, 大啡菇多汁厚實, 粒粒分明的意大利飯被醬汁均勻地沾裹著, 飯的濕度及軟硬度皆適中餐飲可以選擇咖啡、茶或者Rojo特飲, 店員表示特飲為士多啤梨茶, 就試試, 相當有驚喜, 不是茶包沖的, 而是有新鮮士多啤梨, 以及士多啤梨醬, 士多啤梨的香甜, 以及茶的香濃, 彼此也沒有被蓋過, 後來聽到隔鄰座位的食客說, 這裏的士多啤梨茶是必點的, 看來他們是常客另外, 值得一讚的是, 店員會不停為我們添水, 非常抵吃又有驚喜的午餐.

點了兩個餐之後先來餐湯及餐前小吃

慢煮雞扒漢堡包配芝士汁 $108

焗大啡菇、野菌、松露忌廉意大利飯 $118

今次嚟到嘅呢間餐廳,真係令我有種左離地球,直飛西班牙嘅fu!先講講佢哋嘅蒜頭蝦🍤,簡直係蒜香四溢,蝦仁都煮得彈牙得嚟又唔會過火,真係話你知咩叫一啖一個滿足呀!跟住就係家傳燉牛肉🥘,每塊牛肉嘅肉質都嫩滑到不得了,肉味又濃郁,每一啖都有喉韻,等你食到停唔到口。至於佢嘅西班牙海鮮飯🥘,我只能講,米飯吸滿咗海鮮嘅鮮美,同埋啲青菜爽口開胃,完全係一個色香味俱全嘅組合。嚟到甜品,呢個西班牙牛奶布丁🍮就真係一個完美嘅結尾,滑過雪糕嘅質感,加埋淡淡嘅焦糖香,啖啖甜入心肺!總之,今次嘅西班牙之旅係味蕾上嘅一次豐富探險,唔洗買機票,都可以享受到咁令人回味無窮嘅美食,真係話到我呢個食神都要豎起大拇指讚好!👍🍴😋
2023-12-15 67 views
最近同朋友去咗ROJO食飯,真係有驚喜!餐廳環境舒適,氣氛亦都唔錯,一坐低就覺得好放鬆。我地揀咗幾款菜式,當中最出色嘅係燴牛尾伴珍珠帶子多士。牛尾炆得好入味,肉質鬆軟多汁,配上帶子多士,味道更加豐富。多士香脆,內裡仲有啲珍珠帶子嘅鮮甜味道,真係一絕!另外一款菜式係香賓忌廉汁煮青口,呢個真係太正!青口新鮮彈牙,配上香賓忌廉汁,味道濃郁香滑,令人回味無窮。每啖都可以感受到青口嘅鮮甜,真係好開胃!西班牙燒乳豬配青蘋果茸亦係一道令人驚艷嘅菜式。乳豬燒得恰到好處,外皮香脆,內裡肉質嫩滑多汁。搭配上青蘋果茸,帶出一種清新嘅口感,令人食得好開心。最後,我地試咗西班牙肉桂油條配朱古力醬。油條炸得香脆,撒上肉桂粉,香氣四溢。配上朱古力醬,甜而不膩,好好味!食完一口油條,再舐舐朱古力醬,真係一種享受。總括而言,ROJO係間值得一試嘅餐廳。佢嘅菜式精緻味美,每一款都有獨特嘅風味。服務態度亦好,令我地感受到溫暖嘅招待。下次再有機會,我一定會再去試吓其他菜式。推介大家都可以黎嚟ROJO一嚐佢地嘅美食!

2023-12-10 59 views
最近嚟開天后呢頭做嘢,成日都經過呢間餐廳,今日就約咗朋友嚟試下rojo!呢度嘅環境氛圍非常溫馨舒適,有好多唔同嘅小party聚首一台閒聊慶祝,給人一種輕鬆chill的感覺~燉牛尾極為軟嫩,口感豐富且多汁。肉質與醬汁完美融合,醬汁濃郁而香氣四溢,加埋日本嘅珍珠帶子配上多士,每一口都讓人陶醉其中!Tortille係另一道令人驚艷的菜式!西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅,口感軟綿,配料豐富,每一口都充滿了美味的層次感。搭配著醬汁一起享用,讓人回味無窮😆Croquettes de jamon係傳統的西班牙炸肉丸,外層酥脆,內裡鮮嫩多汁,好有口感!Gambas(Prawns)係用大蝦烹製而成,鮮嫩彈牙,帶有微妙的海鮮風味,絕對是海鮮愛好者的最愛。最後,佢哋嘅Chicken & Chorizo Paella都係一道必試的菜品!以香濃嘅西班牙飯飯為基礎,搭配著嫩滑多汁的雞肉和辣味香腸,口感豐富而美味。每一口都充滿了不同的風味

2023-11-15
2023-12-10 53 views
之前喺天后返工嘅朋友成日同我推薦rojo,今日終於有機會經開呢頭試到!rojo裝潢簡潔現代,用餐環境寬敞舒適,微暗嘅燈光令進餐更有情調💗Braised Ox-tail經過長時間的悶燒,牛尾肉每一口都散發著濃郁的肉香。醬汁的味道非常濃郁,與牛尾肉完美融合!配埋多士同埋珍珠帶子一齊食,脆軟交替,非常好食!Tortille一款好有特色嘅西班牙蛋餅,內裡包含薯仔同埋軟臘肉,香滑嘅蛋會想炒香咗嘅軟臘肉,口感豐富,淡淡香口,非常推薦!Croquettes de jamon炸肉丸外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,咬下去時肉汁四溢。Gambas(Prawns)新鮮烹調嘅蒜蓉大蝦,煮得恰到好處,肉質鮮嫩,份量唔多但係啖啖肉非常滋美~Chicken & Chorizo Paella香氣撲鼻嘅西班牙飯,加入嫩滑多汁的雞肉和辣味香腸,調味咸香獨特,每一口都能品味到不同的風味,絕對是一道令人滿足的主菜!總的來說,如果你想要享受出色西班牙菜,呢度絕對係值得一試的餐廳!

Braised Ox-tail

Tortille

Croquettes de jamon
炸肉丸外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,咬下去時肉汁四溢。

Gambas(Prawns)

Chicken & Chorizo Paella

2023-11-15
2023-11-17 90 views
有一陣子沒來Rojo,是日Lunch time正好在天后,就來吃個lunch。是日是餐廳第一枱客人,安排了窗前的位置。Rojo的Lunch set每隔一陣子就會有改變。Lunch set包括餐湯、前菜、主菜及飲品。是日tapas是海鮮他他多士,味道清淡且清爽,多士烘得香脆如餅乾。朋友點了Grill U.S Black Angus Sirloin,大大一塊沒有欺場,上桌時香氣撲鼻。我點了泰式蝦漢堡包。比我兩個拳頭還要大的漢堡包。中間蝦膠彈牙香口,啖啖鮮蝦,泰式醬汁酸酸甜甜甚是開胃,很推薦!最後加錢點了Cuppuccino。休閒的假日Lunch~
有一陣子沒來Rojo,是日Lunch time正好在天后,
就來吃個lunch。
是日是餐廳第一枱客人,安排了窗前的位置。
Rojo的Lunch set每隔一陣子就會有改變。
Lunch set包括餐湯、前菜、主菜及飲品。
大大一塊沒有欺場,上桌時香氣撲鼻。
我點了泰式蝦漢堡包。
比我兩個拳頭還要大的漢堡包。
中間蝦膠彈牙香口,啖啖鮮蝦,泰式醬汁酸酸甜甜甚是開胃,
很推薦!
最後加錢點了Cuppuccino。

休閒的假日Lunch~
這間西餐廳位於天后,鄰近天后及炮台山站,主打融入亞洲元素的西班牙小食及飲品。店內環境寬敞舒適,以型格的黑色為主調,氣氛良好,適合約會或多人聚會。煙三文魚凱撒沙律 - $78新鮮爽脆的生菜拌上奶香濃厚又微酸的沙律醬,香脆的煙肉粒添油香,又有鬆脆的多士粒,一片片煙三文魚嫩滑帶點煙薰味,入口甘香濃郁。炸野菌芝士可樂餅 - $78金黃酥脆的可樂餅咬開有著綿密的薯仔蓉,半溶化芝士有微微拉絲,又有濃厚的野菌香。西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅 - $88鬆脆又順滑的西班牙蛋餅,切開流出濃濃蛋汁,有香甜的洋蔥絲及軟糯的薯仔粒,更有一粒粒軟臘肉腸油脂芬芳,帶大蒜與匈牙利紅椒的煙燻香氣。西班牙蒜茸蝦海鮮汁 - $88多隻去殼的鮮海蝦爽滑彈牙,大蒜味濃郁, 橄欖油的清香忽隱忽現。黑松露芝士風乾火腿比堅尼 - $98外脆內軟的西班牙三文治,夾著油潤甘香的風乾火腿片,更有半溶化的芝士及松露飄香。燴牛尾伴珍珠帶子多士 - $98外脆內軟的多士放滿一絲絲牛尾肉,細嫩軟滑又肉味香濃,更有一粒粒雪白的小帶子爽滑鮮甜。
煙三文魚凱撒沙律

燴牛尾伴珍珠帶子多士 - $98
2023-11-16
Dinner
2023-11-16 57 views
這間位於天后的西班牙餐廳,主打融入亞洲元素的Fusion Tapas和飲品,好有特色。這次已是第二次光顧,餐廳環境舒適。.🍳Tortilla $88西班牙蛋餅基乎每次必點,口感滑嫩,而且蛋香十足,入面還有薯仔、臘肉腸等。.🍄Croquetas de Mushroom $78炸野菌芝士可樂餅炸得外脆內嫩,入面惹味的野菌芝士,加上口感綿密薯蓉,配搭合適又美味。.🥪Truffle Jamon Bikini $98多士外脆內軟,入面有惹味的黑松露、芝士、風乾火腿,滋味十足。.🥗Smoked Salmon Caesar Salad $78沙律菜好新鮮,煙三文魚份量都不少,加上凱撒沙律醬汁,感覺清新。.🐮Braised Ox-fail $98燴牛尾好入味,肉質鮮嫩,配上珍珠帶子和香脆多士,味道滋味。.🦐Gambas $88西班牙蒜茸蝦鮮味彈牙,配上海鮮汁,令味道提升了不少。
🍳Tortilla $88

🍄Croquetas de Mushroom $78

🥪Truffle Jamon Bikini $98

🐮Braised Ox-fail $98
燴牛尾好入味,肉質鮮嫩,配上珍珠帶子和香脆多士,味道滋味。

🦐Gambas $88
西班牙蒜茸蝦鮮味彈牙,配上海鮮汁,令味道提升了不少。
Dinner
2023-11-16 62 views
今次同男朋友去咗Rojo食嘢,個餐廳真係好吸引人。先嚟試咗佢哋嘅Suckling Pig,真係唔錯!佢嘅皮烤到好脆,又唔會好肥,肉質都好嫩滑,真係好好食。之後嚟咗一份Braised Ox-tail,牛尾炆得好軟好入味,真係啖啖都係肉,好過癮。再嚟一份Sauteed Mussel,青口彈牙,煮得剛剛好,啲醬汁亦都好鮮美,真係令人食唔停口。最後,試咗一份Churros,佢哋嘅churros炸得香脆,外脆內軟,配埋朱古力嘅醬汁,真係好好食。ROJO食物質素唔錯,每一道菜都有自己嘅特色同風味。服務員亦都好友善,環境舒適,好適合同朋友或者家人嚟享受一個悠閒嘅晚餐。
今次同男朋友去咗Rojo食嘢,個餐廳真係好吸引人。

2023-11-10 1348 views
西班牙美食飲食文化~~Tapas~~西班牙🇪🇸無論大街小巷都有Tapas的蹤影⋯⋯在西班牙非常出名⋯⋯而且係西班牙嘅飲食文化的重要菜系⋯⋯西班牙會將Tapas放在餐廳嘅枱面,任由客人品嚐!呢種文化受大眾接納,而且食客非常享受!一邊品嚐特色的菜餚!一邊用眼睛去享受美食、美酒🍷⋯⋯Croquetas de Pumpkin Blue Crab Meat炸西班牙南瓜蟹肉可樂餅餡料包括馬鈴薯、螃蟹肉、洋蔥、材料非常豐富,⋯⋯可樂餅外層炸得非常香脆... 綿密口感!淋上少許茄汁點綴,帶出了鮮味!酥脆綿蜜,口感豐富!Chicken Popcorn爆谷雞粒配七味沙律醬醬雞粒外層炸得非常香脆,內裏保留肉!份量一啲都唔似Tapas⋯⋯份量十足!配以自家製的七味沙律醬😋味道立刻提升⋯⋯French Fries炸薯條,松露蛋黃醬薯條粗條形⋯⋯份量十足,而且外層非常香脆⋯⋯頂層灑滿芝士碎⋯⋯😋配以松露蛋黃醬⋯⋯ Yummy⋯⋯來一杯冰凍嘅啤酒解膩😎😎⋯⋯餐廳氣氛一流⋯⋯服務又好⋯⋯門口仲有個corner位好有feel😎
西班牙美食飲食文化~~Tapas~~

西班牙🇪🇸無論大街小巷都有Tapas的蹤影⋯⋯
在西班牙非常出名⋯⋯
而且係西班牙嘅飲食文化的重要菜系⋯⋯
西班牙會將Tapas放在餐廳嘅枱面,任由客人品嚐!
呢種文化受大眾接納,而且食客非常享受!
一邊品嚐特色的菜餚!一邊用眼睛去享受美食、美酒🍷⋯⋯

炸西班牙南瓜蟹肉可樂餅

餡料包括馬鈴薯、螃蟹肉、洋蔥、材料非常豐富,⋯⋯
可樂餅外層炸得非常香脆...
綿密口感!
淋上少許茄汁點綴,帶出了鮮味!
酥脆綿蜜,口感豐富!

Chicken Popc

orn
爆谷雞粒配七味沙律醬醬

雞粒外層炸得非常香脆,內裏保留肉!
份量一啲都唔似Tapas⋯⋯
份量十足!
配以自家製的七味沙律醬😋味道立刻提升⋯⋯

French Fries
炸薯條,松露蛋黃醬

薯條粗條形⋯⋯
份量十足,而且外層非常香脆⋯⋯
頂層灑滿芝士碎⋯⋯😋

• 炸薯條
  • 西班牙南瓜蟹肉可樂餅
  • 黑松露脆雞球
2023-11-10 888 views
西班牙菜最大嘅特色就係融🈴!引進咗亞洲、美洲等等的殖民地😋各色嘅香料⋯⋯這間西班牙餐廳融入了亞洲元素的fusion tapas!Tapas及飲品為西班牙菜一個重要元素⋯⋯飲食嘅文化!餐廳西班牙🇪🇸情調甚濃⋯⋯而且食物都非常正宗!每樣細細碟,可以試好多款!🥰而且服務質素仲好好添☺️店員不停幫我們添水!Gambas 西班牙色的蒜蓉蝦⋯⋯大蝦帶有蒜蓉香氣,又有大蝦鮮,但係又有非常濃烈嘅蒜蓉香氣⋯⋯換上大量嘅海鮮汁!非常鮮味!湯汁鮮味無比!我哋仲飲晒添!😋Tortilla 其實蛋餅有兩款⋯⋯一款就係全素菜另一款西班牙的軟臘肉腸😋我哋當然選擇有呢個😋⋯⋯蛋餅非常豐富,而且仲有大量嘅芝士!有洋蔥同薯仔配搭大量嘅肉腸!超好味🤤⋯⋯份量好大,而且味道濃郁!配紅酒飲就最好不過啦!🥰House wine西班牙紅酒入口充滿果香!酸度低!單寧也較厚重⋯⋯🥰
西班牙菜最大嘅特色就係融🈴!
引進咗亞洲、美洲等等的殖民地😋各色嘅香料⋯⋯
這間西班牙餐廳融入了亞洲元素的fusion tapas!
Tapas及飲品為西班牙菜一個重要元素⋯⋯飲食嘅文化!

餐廳西班牙🇪🇸情調甚濃⋯⋯
而且食物都非常正宗!
每樣細細碟,可以試好多款!🥰
而且服務質素仲好好添☺️
店員不停幫我們添水!

Gambas

西班牙色的蒜蓉蝦⋯⋯
大蝦帶有蒜蓉香氣,
又有大蝦鮮,但係又有非常濃烈嘅蒜蓉香氣⋯⋯
換上大量嘅海鮮汁!非常鮮味!
湯汁鮮味無比!我哋仲飲晒添!😋

Tortilla

其實蛋餅有兩款⋯⋯
一款就係全素菜
另一款西班牙的軟臘肉腸😋我哋當然選擇有呢個😋⋯⋯
蛋餅非常豐富,而且仲有大量嘅芝士!
有洋蔥同薯仔配搭大量嘅肉腸!超好味🤤⋯⋯
份量好大,而且味道濃郁!
配紅酒飲就最好不過啦!🥰

House wine
西班牙紅酒入口充滿果香!
酸度低!
單寧也較厚重⋯⋯🥰
  • Tortilla
  • Garlic prawns
2023-10-24 65 views
係香港想食西班牙菜, 我同朋友既首選都係ROJORojo 既坐位闊落, 適合同朋友食下野,傾下計菜式既選擇都好多, 前菜,主食, 甜品都有炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅食到一絲絲既蟹肉, 好足料, 加上南瓜甜甜地, 係一個開胃既前菜柳菜花西班牙蛋餅蛋餅好大一份,一切開有流心既效果, 蛋餅冇煎得全熟,食起嚟更加嫩滑,加上柳菜花令蛋餅更加有口感。西班牙乳豬, 青蘋果茸,燒新薯乳豬真係值得推介! 外皮燒得好香脆, 脆豬好厚身, 肉嫩多料, 加上青蘋果茸,可以中和脆豬既油膩感西班牙肉桂條,朱古力醬,雪糕肉桂條好脆口, 朱古力同雪糕係分開上既, 唔會浸淋肉桂條, 朱古力醬同雪糕既份量都好足夠, 係一個完美既句號!
係香港想食西班牙菜, 我同朋友既首選都係ROJO
Rojo 既坐位闊落, 適合同朋友食下野,傾下計

菜式既選擇都好多, 前菜,主食, 甜品都有

炸西班牙蟹肉南瓜可樂餅

柳菜花西班牙蛋餅

西班牙乳豬, 青蘋果茸,燒新薯

西班牙肉桂條,朱古力醬,雪糕
去完西班牙旅行,都好掛住西班牙的美食,但想搵正宗西班牙菜都不容易,今次跟朋友在炮台山試到了正宗西班牙菜,還有比西班牙更好吃的燒乳豬,一定要與朋友再次到訪。炸西班牙火腿可樂餅🌟 Croquetas de Jamon表面炸到金黃香脆,內餡充滿奶油味的可樂餅,加了西班牙火腿嘅鹹香味啱啱好。椰菜花西班牙蛋餅🌟 Cauliflower Tortilla用椰菜花、薯仔、蛋煎成的蛋餅,加了沙律醬和茄汁調味,每一口都充滿口感,是健康素食之選。西班牙燒乳豬,青蘋果茸,燒新薯🌟 ROJO Suckling Pig with Apple Puree,New Potato雖然要等半個鐘,但都好值得試嘅燒乳豬!豬皮燒到好脆,仲脆過酒樓的中式乳豬,醃完嘅咸味好恰到好處,不用再沾醬調味,油脂同肉的比例適中,再吃一口青蘋果茸還可以化解油膩感。西班牙肉桂油條,朱古力醬,雪糕🌟 Churros with Chocolate Dip,Ice-Cream這間餐廳的西班牙油條很正宗,不是一般加糖霜在表面,而是加配了一碟黑朱古力醬,每沾一口都有濃濃的朱古力香,不會太甜,甜品愛好者一定要叫!

炸西班牙火腿可樂餅🌟 Croquetas de Jamon

西班牙燒乳豬,青蘋果茸,燒新薯🌟

• 西班牙燒乳豬
  • Churros
2023-09-30 100 views
今天和朋友來了炮台山辦事,順道在ROJO 吃午餐。我們先打電話訂枱,那就可以享用免費甜品,whatsapp 訂位亦可。我們叫了兩個午市套餐,一個是手撕牛肉薄餅配墨西哥汁,另一個是煙三文魚煙花女意大利粉,跟餐有椰菜花湯、蛋沙律多士,餐飲揀了士多啤梨茶,及免費甜品。~ 手撕牛肉薄餅配墨西哥汁:手撕牛肉軟稔,薄餅底夠卜卜脆,加了紫洋蔥及蕃茄特別惹味。~ 煙三文魚煙花女意大利粉:煙三文魚鮮味,意大利粉彈牙有咬口,條條都排滿蕃茄汁,十分美味😋~ 餐湯:今天是椰菜花湯,入口清新。~ Tapas : 蛋沙律多士,配湯一流,很少食店配tapas 的。~ 餐飲:我們叫了ROJO 特飲,今天是士多啤梨茶,熱凍任選。美顏滋潤,啖啖都充滿士多啤梨香。~ 甜品:今天是朱古力brownies,入口充滿濃濃的朱古力味,配埋士多啤梨茶好夾。整體來說,這裡的午市套餐非常出色,款式多,製作講究,招呼亦親切,下次一定再來。

~ 餐湯:今天是椰菜花湯,入口清新。

2023-09-28
Lunch