2022-12-08 650 views
想揾地方同朋友吹下水relax一下最岩黎呢到。酒吧餐廳位於銅鑼灣v point 樓上,v point樓上都有好幾間餐廳,因為地段比較高,所以坐outside 飲嘢可以一覽海景夜觀,吹下風飲下酒係幾舒服的👍🏻海膽芝士,就算唔食海膽既我都覺得配搭完多士好好味🤤🤤🤤🍄🥘蘑菇意大利飯可惜份量少但都好好味!食下薯條同朋友每人一杯野飲🍸傾下偈十分寫意😊😊而家地理位置好方便😀😀😀最岩附近收工過嚟Hea下!
想揾地方同朋友吹下水relax一下最岩黎呢到。

海膽芝士,就算唔食海膽既我都覺得配搭完多士好好味🤤🤤🤤

🍄🥘蘑菇意大利飯可惜份量少但都好好味!

食下薯條同朋友每人一杯野飲🍸傾下偈十分寫意😊😊

而家地理位置好方便😀😀😀最岩附近收工過嚟Hea下!

2022-09-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-12-05 659 views
訂了檯,去到見到埋邊有幾張比較靜嘅枱,問佢可唔可以坐埋邊,佢話唔可以,嗰邊有人訂咗,我心諗我都係訂咗枱喎🌚 我同佢講呢張枱好嘈,根本聽唔到自己講乜嘢,但個侍應冇理我行咗去。好啦 咁照坐啦 喺我哋左右兩邊嘅枱勁大聲 嘈到我成餐飯都頭痛。最令我反感係,到我哋走嘅時候埋邊個一行枱(係幾張枱)一直都冇人坐過。其實呢啲係乜嘢服務態度?嘢食不過不失,但其實一間扮高級嘅餐廳明唔明白服務係佔好重要嘅元素。客人覺得坐得舒服氛圍係好緊要。我book咗枱,你夾硬要擺我係一張我覺得好嘈嘅枱,而明明埋邊嗰幾張枱全晚都冇人坐。我哋兩個人叫咗唔少嘢食,埋單都二千幾,我第一次去一間扮高級嘅餐廳而係選擇唔俾貼士。因為唔會有下一次。
我哋兩個人叫咗唔少嘢食,埋單都二千幾,
2022-11-11 1475 views
之前已經幫襯過幾次,食物質素有保證,環境舒適,仲有海景睇🌃今次去咗食佢個商務午餐,經openrice預約仲會送多個湯,我鍾意飲南瓜湯,仲有和牛他他必點👍🏻👍🏻👍🏻北海道帶子蕃茄意大利粉都好好食,帶子煎得香口、意粉爽口👍🏻值得推薦
北海道帶子蕃茄意大利粉
南瓜湯
北海道帶子蕃茄意大利粉
南瓜湯
和牛他他
周末能在銅鑼灣市中心享受人均二百的海景餐廳,而且環境、食物質素與服務態度並存的餐廳,無論早上或晚上都適合到訪!鬧市有靚景而價錢合理的高質素早午餐少之又少😍餐廳環境很高級,樓底高配全落地大玻璃,景觀光猛,坐室內外都能遠眺維港景色!點了情人節維港景觀精選早午餐,每位$198起,可能享受,前菜、餐湯、意粉、主菜,真係是超級豐富及划算✨🥗前菜明太子蟹肉沙律:蟹肉份量多,沙律內亦放滿蟹子,配上酸酸甜甜,清新又開胃🦪頭盤生蠔+188:我們加點了6隻生蠔,新鮮、大隻且有海水味,口感較為爽口 🥘是日餐湯蕃茄湯:味道濃郁酸甜,另配一塊脆的餐包🍝意粉-舞茸黑松露意粉:意粉上面有一片片黑松露,配上松露奶油醬汁,松露味濃,味道很好,適合黑松露愛好者-和牛牛面頰意大利飯配番茄汁+68:這道菜較普通,牛面頰易咬但牛味太濃,配上同樣濃烈的番茄汁,過於重口味-藍蟹肉扁意粉伴海膽牛油汁+88:多汁好creamy,海膽和蟹肉都十分鮮甜,牛油醬汁味濃,扁意粉煙韌度適中,特別又好吃!推介👍🏽🥩主菜:伴碟蔬果都很淡沒味,但薯蓉好香牛油芝士味,好驚喜很好吃~-慢煮西班牙豬扒:豬扒很腍易咬,質感像豬頸肉,肉質可以咁滑嫩-普羅旺斯羊

🥗前菜

🦪頭盤

🥘是日餐湯
蕃茄湯:味道濃郁酸甜,另配一塊脆的餐包

🍝意粉

-普羅旺斯羊架+138:好怕羊羶味,但這個羊架完全沒有,肉質鮮嫩且份量充足

-澳洲和牛西冷牛扒配秘製燒汁+98:油花分佈豐富,牛香味足,肉質鮮嫩,燒汁味濃

🍮 甜品
由於我們預備了蛋糕就沒有加錢點甜品
原本餐廳有切餅費,最後居然沒有收!

- 總體評分 -
環境:9/10
食物:9/10
服務:9/10

IG: heagirls_food
2022-10-10 1744 views
一行二人,朋友生日,諗住搵間環境好的餐廳食西餐,下午已經訂好位,諗住好期待。餐廳位於30樓的樓層,座位安排在窗邊都算可以望到維多利亞港但因為當天露台位置有人包場,所以出唔到去影相。第一件壞消息就開始了侍應告訴我牛扒、羊架、魚,因為來貨問題沒有, 餐牌上其他東西也不感興趣,但反而套餐的選擇就叫了兩份晚餐一個豚肉一個魚,再加半打生蠔。第一個問題係當我打電話嚟定位的時候竟然唔會同客人講餐牌上嘅牛肉、羊架同魚都沒有,只有套餐或者單點其他食品,可能我已經決定唔會來😤食物來講咁嘅價錢 $628,我覺得只是一般海蜇蝦他他伴清酒芒果啫喱-賣相唔錯,但食落去好似蝦膠咁再帶有少少酒味清酒煮青口-這個都食得佢啲青口比較新鮮廣島蠔忌廉湯-落得太多橄欖油,蠔味也不算突出😔香煎北海道帶子意大利粉伴明太子及清酒忌廉汁-這個算是中規中矩帶子都食得出又鮮甜味😏主菜分別叫了慢煮日式黑豚腩配日式照燒汁及蘋果蓉- 這個可以說是比較好食的,雖然豚肉比較肥,但可以配搭蘋果醬,這個配搭非常恰當。另外一個主菜香煎鱸魚個伴清酒茴香汁- 鱸魚煎過比較香口,但魚味就沒有。最後食埋甜品日本芒果糯米糍伴雪糕-甜品比較優質。後記這間餐廳我是不會

食物來講咁嘅價錢 $628,我覺得只是一般

海蜇蝦他他伴清酒芒果啫喱-賣相唔錯
,但食落去好似蝦膠咁再帶有少少酒味

清酒煮青口-這個都食得佢啲青口比較新鮮

廣島蠔忌廉湯-落得太多橄欖油,蠔味也不算突出😔

最後食埋甜品日本芒果糯米糍伴雪糕-甜品比較優質。

後記這間餐廳我是不會再吃第二次的,我見酒吧嗰邊比較多人,可能佢啲雞尾酒調校得好,所以都比較多人在這裏飲酒。

🌟老公生日帶佢去好啲嘅餐廳食飯,提早幾日已經打電話book定位request坐窗邊。當日去到餐廳見到仲有位置,但係餐廳都表示其實已經full Booking,特別係室外地方已經坐滿人。🌟本身滿懷歡喜諗住去試佢個5 Course menu,但當日只剩下Seasonal Tasting Menu。無奈嘅係,呢個menu圍繞着sake,孕婦食得嘅嘢好少。所以最終淨係嗌咗一個Tasting menu俾老公,自己散嗌咗一個意大利雲吞就算。事關個Menu根本冇嘢好食,海膽又話冇(睇OpenRice好似係餐廳招牌菜),羊架又話冇…🌟芒果蟹肉他他上邊層芒果啫喱都幾夾,下面蟹肉個調味太勁,完美遮蓋蟹肉味道,非我口味。🌟忌廉蠔湯佢將啲蠔打碎混入個湯度,有創意,但味道唔算驚人。🌟清酒煮青口偷食咗一啖,sake味好重,還可👍🏻🌟明太子帶子意粉我諗係全晚最好食嘅一道道菜,但記憶好似又係用酒煮,所以只係食咗一啖。🌟菠菜雲吞呢個係散嗌比自己食,正常意大利雲吞味道,唔算驚艷。🌟唔知乜嘢燒汁豬腩肉配蘋果蓉老公話見到蘋果蓉所以想嗌,嘢食嚟到我呆咗,個樣有啲似拉麵舖嘅肥豬肉菜式🤨味道冇話好差,但係我覺得唔值呢個價錢。🌟芒果

🌟芒果蟹肉他他

🌟忌廉蠔湯
佢將啲蠔打碎混入個湯度,有創意,但味道唔算驚人。

🌟清酒煮青口
偷食咗一啖,sake味好重,還可👍🏻

🌟明太子帶子意粉

🌟菠菜雲吞
呢個係散嗌比自己食,正常意大利雲吞味道,唔算驚艷。

🌟唔知乜嘢燒汁豬腩肉配蘋果蓉

🌟芒果糯米糍配綠茶雪糕
最有驚喜嘅位置係我預早打電話同餐廳講想甜品寫Happy birthday。佢上碟嘅形式係用一塊硬膠當碟,裏面攝一張打印嘅Happy birthday A4紙。
成件事係有驚喜,好啱打卡。甜品正正常常,估佢都唔係自己整。

🌟作為孕婦嘅我對於呢間餐廳好失望,不過可能只係因為我係孕婦嘅角度。但係如果約朋友Friday Night食水煙、飲酒、睇景呢度應該係唔錯嘅選擇。

🌟絕對值得一提,近窗邊嘅位置坐得超級唔舒服,梳化位頂腳,對面嘅座位高度好高,搞到好似見家長咁。枱與枱之間嘅距離好近,隔籬枱講咩全部聽一清二楚😒
2022-10-10 926 views
Seasonal Tasting Menu $628西式+日式fusion,整體以日本清酒為主題的6 course menu,若加$298作wine pairing ,每道菜有指定清酒配搭。今日未有wine tasting 意慾,所以沒有配酒。從清酒主題估計到整頓飯口味清新淡麗,是我喜愛的類型,令我更加期待。Starter 1 海蜇蝦他他伴清酒芒果啫喱他他醬的生蝦他他配芒果啫喱有開胃效果,食材新鮮。Starter 2 清酒煮青口同日式清酒煮蜆有不同,清酒湯底酒味道重卻不用蔥,而用似鰹魚汁的調味有層次,青口肉鮮嫩多汁冇腥味。Soup 廣島蠔忌廉湯口感濃滑,蠔肉打碎成湯,同忌廉好夾,啖啖蠔肉好滿足食蠔的慾望。Starches 北海道帶子意粉伴明太子及清酒忌廉汁意粉忌廉汁調味清淡恰到好處,充分配合明太子和帶子。帶子新鮮爽甜。Main course 慢煮日本黑豚腩配照燒汁及蘋果蓉主菜二選一選了它是因為想知道有蘋果蓉的主菜有什麼驚喜。主菜略欠特色,不過黑豚腩的慢煮肉質juicy都幾滿足。Desert 日本芒果糯米糍伴雪糕芒果糯米糍清新不甜膩。感謝老婆請餐廳寫happy birthday。整體來說
Seasonal Tasting Menu $628

Starter 1 海蜇蝦他他伴清酒芒果啫喱
他他醬的生蝦他他配芒果啫喱有開胃效果,食材新鮮。

Starter 2 清酒煮青口

Soup 廣島蠔忌廉湯

Starches 北海道帶子意粉伴明太子及清酒忌廉汁
Main course 慢煮日本黑豚腩配照燒汁及蘋果蓉

Desert 日本芒果糯米糍伴雪糕

整體來說,份量足夠,味道有創意,這個價錢提供的食物可以接受。30樓的餐廳景觀一流,有無敵海景。環境燈光不均,有些枱光度夠、但有些枱難以影食物相。服務良好。
2022-10-07
Celebration
Birthday
2022-10-09 709 views
成間餐廳除咗個景同埋坐得舒服之外,基本上係無其他方面可以讚。食物質素絕對擺唔上大枱,整體10分滿分會比4分。餐廳入面唔多人食緊,但上菜都要等好耐,所有食物擺上台全部都係室溫溫度,其中羊架一半都係肥膏,啲肉又唔係好食,最好食道菜會係甜品。餐廳員工服務態度一般1. 傳菜似茶餐廳,就咁就擺上枱就算。2. 收錢無禮貌,就咁擺低張單,咩銀碼收咩payment都冇講。總結:1. 收得貴2. 唔好食3. 上菜慢4. 無禮貌

餐廳員工服務態度一般
1. 傳菜似茶餐廳,就咁就擺上枱就算。

總結:
1. 收得貴
2. 唔好食
3. 上菜慢
4. 無禮貌

2022-10-09
In short, 90% of the price goes to the view of Victoria Harbor. Food itself was awful. Haven't tasted anything in HK as bad as the dishes served here. Over $700 inc. service charge for a tasting menu but couldn't even find one dish that was close to satisfactory. The nightview was undoubtedly gorgeous but technically it has nothing to do with the restaurant. If you wish to go to Zeng for a decent dinner set, you'll be very disappointed. On top of that, there's an obvious room of improvement in t

On top of that, there's an obvious room of improvement in terms of service given the restaurant doesn't market itself as a cheap eatery. I would expect the waiters to be more courteous and attentive if the price range of its food leans to the upscale side.
2022-10-05 440 views
重陽假期,想食個開心Lunch撐枱腳,行街買開心嘢!網上介紹呢間餐廳有靚景。當到達現場時,我哋自動自覺掃描安心出行,員工好似未瞓醒咁,唔識scan返我個QR code,感覺好奇怪!掛羊頭賣狗肉,上網睇環境好靚,到現場係有啲失望。露台無得坐,話出面唔知點解滴水,所以坐窗邊,一坐落張椅,好似就快爛咁,所以轉坐兩人梳化位,不過張深藍色梳化好多煙灰?抑或塵?我用手掃幾下先坐低,相信餐廳老闆開業前有用心裝修環境,可惜員工嘅求其、無心工作令餐廳降Grade。Menu得一張紙,係指定Lunch set,Lunch set可選兩款starter+一款main course,員工話我經OpenRice訂位有個湯送,今日係忌廉湯,都無乜大感覺,因為對忌廉湯無興趣。我先生負責點食物,金毛男員工好似發緊夢咁又語氣態度差,既然就點餐咁少事,大家溝通得咁唔開心,我怕食物會出事或再受罪。點完餐一分鐘後,我哋就起身走人,因為真係好差😔無下次🫵🏻其實你咁唔想做,不如你返屋企瞓覺啦。
重陽假期,想食個開心Lunch撐枱腳,行街買開心嘢!

無下次🫵🏻其實你咁唔想做,不如你返屋企瞓覺啦。
之前都有嚟過呢間餐廳食飯但係嗰陣仲未開始寫食評🤭而家寫返先約咗個friend7點食飯,我五點幾就到咗好彩佢比我坐低慢慢等😌越坐越凍問佢可唔可以熄細啲冷氣佢話唔可以但係就可以比塊披肩我🫠都好又凍又餓就叫咗個小食食住先👍🏻海膽多士 $128百幾蚊得兩舊細細舊我個口咁細都可以兩啖食晒一條😂不過真心好食嘅,多士勁鬆脆,海膽好新鮮,重點係賣相好靚✨個friend終於到啦💃🏻叫咗兩個dinner set $628/person Starter👍🏻海蜇蝦他他伴清酒芒果啫喱賣相好靚,蝦肉好新鮮👌🏻清酒煮青口啲青口有啲渣Soup👌🏻廣島蠔忌廉湯味道唔錯,略嫌佢比較油Starches👌🏻香煎北海道帶子意大利粉拌明太子清酒忌廉汁啲意大利粉幾好食,但係個帶子勁大浸鹼水味,食咗一粒就冇食Main course👍🏻慢煮日本黑豚腩配日式燒燒汁及蘋果蓉係好食嘅,但係減肥者慎選😂勁大嚿肥豬肉🫠👌🏻香煎海鱸魚伴清酒茴香汁舊魚好細舊,仲有少少鞋Dessert 👌🏻日本芒果糯米糍伴雪糕仲以為個芒果糯米糍會有芒果肉添🫠總括嚟講嘢食都OK嘅,賣相討好,價錢偏貴但環境好適合情侶拍拖或者朋友傾偈,佢有個露天嘅area可以飲嘢,但係就

之前都有嚟過呢間餐廳食飯
又凍又餓就叫咗個小食食住先

👍🏻海膽多士 $128
百幾蚊得兩舊細細舊
我個口咁細都可以兩啖食晒一條😂
不過真心好食嘅,多士勁鬆脆,海膽好新鮮,重點係賣相好靚✨

個friend終於到啦💃🏻
叫咗兩個dinner set $628/person

Starter
👍🏻海蜇蝦他他伴清酒芒果啫喱
賣相好靚,蝦肉好新鮮
👌🏻清酒煮青口
啲青口有啲渣

Soup
👌🏻廣島蠔忌廉湯
味道唔錯,略嫌佢比較油

Starches
👌🏻香煎北海道帶子意大利粉拌明太子清酒忌廉汁
啲意大利粉幾好食,但係個帶子勁大浸鹼水味,食咗一粒就冇食

Main course
👍🏻慢煮日本黑豚腩配日式燒燒汁及蘋果蓉
係好食嘅,但係減肥者慎選😂
勁大嚿肥豬肉🫠

👌🏻香煎海鱸魚伴清酒茴香汁
舊魚好細舊,仲有少少鞋

Dessert
👌🏻日本芒果糯米糍伴雪糕
仲以為個芒果糯米糍會有芒果肉添🫠

總括嚟講嘢食都OK嘅,賣相討好,價錢偏貴
但環境好適合情侶拍拖或者朋友傾偈,佢有個露天嘅area可以飲嘢,但係就唔可以食飯囉
2022-09-11 902 views
同朋友喺銅鑼灣一間餐廳食晚飯 呢度出名露台景觀開陽 坐係outdoor可以望到外面嘅夜景 有一部份更可以望到海景😁Sous-vide Australia Lamb Rack $228羊架有3舊 份量都好多 羊味重 肉質嫩滑 真空慢煮過果然特別美味 旁邊有蘆筍 黃椒 青瓜伴碟 上面灑左好多香料😁Sliced M5 Waygu Sirloin Steak $388上碟好靚 牛用嘅係M5嘅和牛 所以油脂豐富 肉嘅口感嫩滑 牛扒都好厚 旁邊一樣有配菜解油膩感😆
2022-08-28 1218 views
成日都去銅鑼灣,但係好多都係連鎖店食到厭。今日朋友介紹上咗嚟Zeng,食咗一個好滿意的set lunch,因為自己本身都好細食,所以好快就飽,成日都唔敢食set lunch因為擔心有太多嘢食,會食唔晒。ZENG呢一個set lunch 真係不得了 Deluxe 6 Course Set Lunch $198Jet-Fresh Sashimi with Mango Salsa 時令刺身配芒果莎莎新鮮鮮甜,略嫌三文魚薄左小小影響層次Wagyu Beef Tartare 和牛他他很大驚喜,夾塊多士一齊食非常配合,鵪鶉蛋黃令到生色不小,又滑又都蛋黃香。Japanese Sakc Clams in Soup 日式清酒煮蜆蜆冇沙 新鮮 湯頭薑味重 Decp-fricd Hiroshima Oyster 香炸廣島蠔唔會話粉漿好厚,大小適中,唔漏Red Wine Braised Wagyu Bcef Cheek 紅酒燴和牛面頰薯蓉好濃牛油味,牛肉入口即化,但牛味欠逢Saikyo Miso Yaki Black Cod 西京燒銀雪魚配珍珠白飯魚香,油份充足,日本珍珠米相當飽滿OrBoston Lobst
成日都去銅鑼灣,但係好多都係連鎖店食到厭。
ZENG呢一個set lunch 真係不得了

時令刺身配芒果莎莎
新鮮鮮甜,略嫌三文魚薄左小小影響層次

Wagyu Beef Tartare

Japanese Sakc Clams in Soup
日式清酒煮蜆
蜆冇沙 新鮮 湯頭薑味重

Decp-fricd Hiroshima Oyster
香炸廣島蠔
唔會話粉漿好厚,大小適中,唔漏

紅酒燴和牛面頰
薯蓉好濃牛油味,牛肉入口即化,但牛味欠逢

Saikyo Miso Yaki Black Cod
西京燒銀雪魚配珍珠白飯
魚香,油份充足,日本珍珠米相當飽滿

Or
Boston Lobster Tsukemen with Sea Urchin Sauce 海膽汁沾麵配波士頓龍蝦 (+$68)
沾麵份量多到嚇親,龍蝦正常操作

2022-08-20 1123 views
連續兩個星期嚟咗,但係可惜天公不作美,兩次都落雨,冇得度室外影靚相📸️但係嘢食方面都非常之有水準,價錢合理醉酒花甲花甲做冷盤都係第一次食,味道唔錯,仲有酒嘅香味三文魚冷盤已經好耐冇食過三文魚,口感唔錯,味道冇乜特別和牛他他牛肉味好重,食落去口感軟熟,加埋塊蝦餅一齊食停唔到口生蠔因為我唔係好鍾意食太Creamy嘅生蠔,所以我揀咗呢款比較爽口啲嘅,細細隻容易入口,肉質都好鮮甜,非常新鮮嘅海膽多士呢個係我重點推介!!由於我比較鍾意食海膽,加埋個多士真係食到停唔到口,而且賣相都好吸引唔記得叫咩名,大概係五花腩嘅朋友佢個汁條配得幾好,但係本人唔係好鍾意食肥豬肉,所以呢個我冇乜評價😂帶子意粉意粉做得唔會太淋,但係帶子可以大粒少少,但係呢個質素算係唔錯牛扒肉質好Juice,但係份量有啲細,三個人食啱啱好一人一舊已經冇咗,但係值得一讚嘅係佢啲配菜都做得好好蘑菇意大利飯份量大細適合,而且蘑菇味重,意大利粉做到粒粒分明,啱晒我呢啲鍾意食硬飯既人

醉酒花甲
花甲做冷盤都係第一次食,味道唔錯,仲有酒嘅香味

三文魚冷盤
已經好耐冇食過三文魚,口感唔錯,味道冇乜特別

和牛他他

牛肉味好重,食落去口感軟熟,加埋塊蝦餅一齊食停唔到口

海膽多士

帶子意粉

牛扒

蘑菇意大利飯

叉燒意粉
叉燒意粉
2022-08-11 1023 views
▫️Zeng銅鑼灣登龍街18號V Point 30樓坐落於鬧市中的浪漫西式餐廳,室內樓底很高,窗邊位置有落地大玻璃,由於餐廳位於高樓層,維港景觀一覽無遺。之前試過餐廳晚市的Tasting Menu,食物質素不錯,今次特意前來試試他們的午市套餐。午市套餐的選擇很多,包餐湯,兩款前菜,一個主食以及餐飲。雖然份量不算很多,但擺盤十分精緻,賣相吸引。🍽 蘑菇湯忌廉味很重,帶點胡椒粉味。SET A🍽 和牛面頰伴照燒汁🍽 慢煮雞胸沙律 (+$28)🍽 日本叉燒意粉配燴豬肉醬和牛面頰啖啖肉,配上creamy既薯蓉底。以前菜來説,雞胸肉的份量很足,肉身嫩滑,沙律有麵包粒和芝士碎作伴碟,十分開胃!主食方面,叉燒份量略少,只有一片,不過肉汁豐富,意粉與豬肉醬很夾!SET B🍽 花雕酒醉花甲 (+$48)🍽 油甘魚意式刺身 (+$38)🍽 澳洲M5和牛西冷丼日本溫泉蛋 (+$128)花甲醃得很入味,油甘魚刺身非常新鮮,大大塊很肥美。澳洲和牛需要另外加錢,因此對主食的期望會增加,果然M5和牛油花均勻,肉質入口即融,和牛味濃。
▫️Zeng
銅鑼灣登龍街18號V Point 30樓

🍽 蘑菇湯
忌廉味很重,帶點胡椒粉味。

SET A
🍽 和牛面頰伴照燒汁
🍽 慢煮雞胸沙律 (+$28)
🍽 日本叉燒意粉配燴豬肉醬

SET B
🍽 花雕酒醉花甲 (+$48)
🍽 油甘魚意式刺身 (+$38)
🍽 澳洲M5和牛西冷丼日本溫泉蛋 (+$128)