繁忙時間嚟到一定要排隊,不過價錢咁抵又好味,排一陣都抵啊🍚 滷肉飯 $33細細碗嘅飯舖滿哂滷肉係面每啖飯都食到滷肉,肥瘦比例剛剛好🤤不過醬汁多咗啲,搞到有啲咸🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)🥩香脆大雞排 $45雞扒好大份,雞肉好嫩滑👍熱辣辣咁上枱,一定要趁熱食粉漿唔厚,炸得好脆💯🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)🍠 QQ紫薯地瓜球 $35必食之選,一上枱就聞到地瓜嘅香味🤤外面脆卜卜,裡面好鬆軟,好有咬口🤩大細啱啱好,一粒接一粒咁食到停唔到😋🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)🌟整體評價: 好似將台灣嘅美食都搬咗嚟香港咁,價錢同份量成正比,同多幾個朋友嚟就可以食多幾樣野啦😊🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)
繁忙時間嚟到一定要排隊,不過價錢咁抵又好味,排一陣都抵啊

🍚 滷肉飯 $33
細細碗嘅飯舖滿哂滷肉係面
每啖飯都食到滷肉,肥瘦比例剛剛好🤤
不過醬汁多咗啲,搞到有啲咸
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)
🥩香脆大雞排 $45
雞扒好大份,雞肉好嫩滑👍
熱辣辣咁上枱,一定要趁熱食
粉漿唔厚,炸得好脆💯
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)
香脆大雞排
🍠 QQ紫薯地瓜球 $35
必食之選,一上枱就聞到地瓜嘅香味🤤
外面脆卜卜,裡面好鬆軟,好有咬口🤩
大細啱啱好,一粒接一粒咁食到停唔到😋
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)
QQ紫薯地瓜球
🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)
香脆大雞排
QQ紫薯地瓜球
我最近到訪了位於西環的「阿元來了」,來享受一頓正宗的台灣風味料理。整體而言,我很滿意這次的用餐體驗,食物的味道相當道地,而且價格也相當合理,下面我將逐一介紹我所品嚐的菜式。🍛 阿元魯肉飯  HKD$46  首先,我嘗試了阿元魯肉飯。肉飯本身非常香濃,肉質軟嫩,配上那濃郁的醬汁,味道非常美味。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘🧀️  約500kcal 卡路里/份🍛 蚵仔大腸麵線  HKD$42品嚐蚵仔大腸麵線,這道菜的口感相當特別,麵線Q彈,搭配上鹹香的大腸和豐富的蚵仔,令人回味無窮。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘🧀️  約600kcal 卡路里/份🍛 鹽酥雞 HKD$42我也試了阿元來了的鹽酥雞,外皮酥脆,內裡嫩滑多汁,口感非常棒。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘🧀️  約500-600kcal 卡路里/份此外,阿元來了的服務態度也相當親切,餐廳環境舒適,不會讓人感到擁擠或是喧嘩。此外,阿元來了的價格也非常合理,讓人覺得物超所值。總的來說,我在阿元來了度過了一個愉快的用餐體驗。食物味道道地,環境舒適,價格實惠,如果您想要品嚐正宗的台灣風味料理,不妨到阿元來了一遊。最後,讓我說說我的個人體驗。其實在我年前的台北之旅中

🍛 阿元魯肉飯  HKD$46

🧀️  約600kcal 卡路里/份

🍛 鹽酥雞 HKD$42
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
🧀️  約500-600kcal 卡路里/份

此外,阿元來了的服務態度也相當親切,餐廳環境舒適,不會讓人感到擁擠或是喧嘩。此外,阿元來了的價格也非常合理,讓人覺得物超所值。總的來說,我在阿元來了度過了一個愉快的用餐體驗。食物味道道地,環境舒適,價格實惠,如果您想要品嚐正宗的台灣風味料理,不妨到阿元來了一遊。最後,讓我說說我的個人體驗。其實在我年前的台北之旅中,我也品嚐過許多台灣美食。回味起來,阿元來了的食物味道真的令我想起當時的味道,令我感到非常懷念。如果您也曾品嚐過台灣美食,那麼阿元來了絕對是一個好的選擇,讓您在港也能品嚐到道地的台灣風味。

📍阿元來了 - 西環堅尼地城北街31號地舖
2023-05-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 阿元魯肉飯
  • 蚵仔大腸麵線
  • 鹽酥雞
堅尼地城。台灣菜呢個得到過米芝蓮推介嘅台灣菜就係阿元來了啦 平時真係超多人排隊🤤🤤所以就外賣咗拎返屋企食🤣🤣今次叫咗阿元滷肉飯 $46肉粒係有肥有瘦🙌🏻🙌🏻 勁好味✨個飯係珍珠飯嘅feel😍😍塩酥雞 $41好脆 可能即叫即食 所以外脆內軟😙😙 其實都幾正宗🥰🥰 QQ紫薯地瓜球 $38又好香嘅紫薯同地瓜味😗😗 食落去幾煙靭 個皮比都有d 厚😆😆 幾推介!!台南擔仔粿條 $41個面係厚的嘅河粉 有咬感❣️但係覺得普普通通🥲🥲台式炸豆腐$43 有少少辣🤤🤤同埋酸菜一起上✨好惹味 豆腐都有唔少😯😯見到唔多人叫 但係小編幾推介❣️📍阿元來了 堅尼地城北街31號地下觀塘鴻圖道28號地下香港國際機場28號閘口
堅尼地城。台灣菜

香港國際機場28號閘口
2023-05-01
TakeAway
2023-05-24 97 views
阿元來了以前起西營盤店時,我常常光顧,今次第一次去堅尼地城店,點了幾樣受歡迎食物。魯肉飯是經典台灣食物,飯粒Q彈,魯肉香氣十足,魯肉汁份量剛剛好,一吃就讓我想起台灣。蚵仔大腸麵線好多人對大腸可能有點猶豫,但是試了後,會改變想法。大腸煮得很軟,沒有腥味,搭配上蚵仔,大大粒,份量多,仲有麵線和香草,湯汁很鮮美,一口接一口的吃起來很過癮,成碗清曬。刈包能做到好吃的店家真的不多。阿元來了的刈包皮很薄鬆軟,最緊要夠暖,不怕乾。餡料很豐富,而且他們的醬料也很特別,有花生芝麻粒。芝士蛋餅蛋皮薄,搭配上滿滿的芝士,再可沾辣醬,十分惹味。

蚵仔大腸麵線

刈包

芝士蛋餅
蛋皮薄,搭配上滿滿的芝士,再可沾辣醬,十分惹味。
  • 蚵仔大腸麵線
2023-05-18 99 views
這家位於堅尼地城的台灣菜每次一到吃飯時間就好多人。這次在外面拿號等了20分鐘左右。我們點了一個蚵仔大腸麵線和阿元滷肉飯 蚵仔大腸麵線很好吃跟台灣的很像可是就是份量有點少 這個量來說有點小貴 滷肉飯就很好吃
2023-05-10 230 views
係香港食咗咁多台灣菜,阿元來了始終點都係我地既Top 3之選‼️🥰星期六Lunch一點幾嚟到,排咗半個鐘先有位🙈,阿元嘅人氣真係咁多年都依然高企🫢🥢滷味拼盤($37)一點有齊晒、滷蛋半隻、豬耳、百頁豆腐、雞翼☺️豬耳爽口,豆腐口感滑,雞翼入味🤩份量比較似一人份,但呢個價錢可以試到咁多嘢,絕對要試!😍🥢炸甜不辣拼盤($34)份量多咸咸地而且超❗️煙❗️韌❗️🥢滷肉飯($35)滷肉係半肥瘦,滷汁微甜撈飯一流😋最鐘意佢細細碗可以過下口癮得黎又方便留肚試其他小食👍🏻😛🥣九份芋圓($35)芋圓底係淡淡既黑糖水,配左鮮草、芋圓同埋紅豆🫘夠地道😚🧋冬瓜鮮奶($27)淡冬瓜香味mix埋鮮奶羶味都估唔到幾夾🧐🧋金桔蜂蜜檸檬愛玉🍊偏酸但好開胃☺️配埋檸檬愛玉口感豐富😆繁忙時間只可以食45分鐘,所以有少少趕🤏🏻不過比起舊舖鋪面已經大左一倍,等位相對地亦都快咗👍🏻

🥢滷味拼盤($37)
滷味拼盤

🥢炸甜不辣拼盤($34)
份量多咸咸地而且超❗️煙❗️韌❗️
炸甜不辣拼盤

🥢滷肉飯($35)
滷肉飯

🥣九份芋圓($35)
芋圓底係淡淡既黑糖水,配左鮮草、芋圓同埋紅豆🫘夠地道😚
九份芋圓

🧋冬瓜鮮奶($27)
淡冬瓜香味mix埋鮮奶羶味都估唔到幾夾🧐

🧋金桔蜂蜜檸檬愛玉🍊
偏酸但好開胃☺️配埋檸檬愛玉口感豐富😆

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
滷味拼盤
炸甜不辣拼盤
滷肉飯
连续多年的米其林必比登,也是K Town长期以来的人气食肆之一。跟一般的台湾菜相比,能感受到阿元在细节上多出了不少用心,所以这个米其林推荐我是认的。·台湾菜一直给我一种很年轻化的感觉,而这种印象在阿元尤为深刻。童年小卖部风格的装饰,台湾夜市的氛围,年轻的客群和店员,当然还有自带休闲属性和街头感的菜式。边吃边想,在香港各种菜系皆可fine dining,但好像台湾菜还没有?·【皮蛋豆腐】一般的皮蛋豆腐我觉得毫无技术含量,不过阿元的版本很特别,是把皮蛋和豆腐搅碎,放在布丁杯里做成质地绵稠细滑的羹。吃着咸鲜清凉,每一口都还裹挟着浓郁的葱香,好吃诶!·【豪华海鲜煎】金灿灿的、厚薄均匀的「煎饼」,看上去就很不戳,甜辣酱给得刚好,馅料十足且品质新鲜,蚵仔和虾仁都挺嫩弹,带子口感差了点。·这款海鲜煎跟潮汕和厦门那种油大酥脆的海蛎煎不同,走的是小清新画风。饼吃起来带着润泽的蛋香,还有一点类似裹了澄粉的绵糯,出乎意料但是很喜欢,一人吃完一张无压力。·【爆蛋鸡肉饭】比卤肉饭清新很多的鸡肉饭,鸡丝瘦而有嚼劲,有了咸甜酱汁的润泽,也不会觉得很柴。酸菜下饭正好,碗底事先还放入了一些酱汁,米饭拌起来容易很多,吃起
【爆蛋鸡肉饭】比卤肉饭清新很多的鸡肉饭,鸡丝瘦而有嚼劲,有了咸甜酱汁的润泽,也不会觉得很柴。酸菜下饭正好,碗底事先还放入了一些酱汁,米饭拌起来容易很多,吃起来也很有味。有点失望的就是煎蛋普通,有微微溏心,但并没有像名字“爆蛋”那样诱人。
【泡沫红茶+珍珠】茶味浓郁,珍珠弹牙,半糖的甜度很温和诶,不像大部分台式饮品店三分糖我都遭不住。
堂食和外卖生意都很好,饭点需要排队和拼桌。服务态度不错,上菜效率也高,价格算得上亲民,适合一两人来吃,在附近的话试试也许会有惊喜。
2023-04-13
Type of Meal
Lunch
  • 爆蛋鸡肉饭
  • 蚵仔煎
  • 豪华海鲜煎
  • 皮蛋豆腐
2023-04-30 161 views
之前同同事中午會嚟食lunch,但每次都食唔到蛋餅因為要夜晚先有,今日收工想食就特登過嚟試吓。芝士肉鬆蛋餅 $32 因為我好鍾意食芝士蛋餅,所以對佢期望好高,但係呢個芝士味唔夠出,不過肉鬆同個蛋都足料,但因為我好想食芝士味濃啲嘅下次要試爆漿芝士蛋餅,不過呢度嗰張唔夠台灣嘅好食,台灣個醬鹹鹹甜甜好好味,阿元嘅蛋餅醬偏鹹同台灣有啲唔同冇咁好食。滷味拼盤 $35 滷味唔夠入味,豬耳比較難入味的當然就唔夠味,但係估唔到連甜不辣都唔係太入味,係個蛋比較好食,如果全部嘢都好似蛋咁入味就唔錯嘅。新竹貢丸湯 $20食咗一粒先記得影相,唔錯嘅幾好食,貢丸彈牙加埋個湯,食咗啲炸嘢飲下個湯好舒服香脆大雞扒 $45份量夠晒大但兩個人食會覺得有啲漏,如果四個人叫一份share我覺得岩岩好

芝士肉鬆蛋餅 $32

滷味拼盤 $35

新竹貢丸湯 $20

香脆大雞扒 $45

呢度簡直係人間煉獄, 星期六下午等咗25分鐘先可以入座。講真環境真係大排檔咁款, 人多得嚟又好迫,坐得唔舒服, 又坐木凳仔。廿幾卅度,冷氣又唔足,食到熱辣辣出哂汗。仲要坐得45分鐘就要離座,有冇搞錯!啲待應生又hea,齋企無乜服務。我啲食物嚟咗,要問佢拎餐具先得。 我叫咗兩樣嘢食做我嘅午餐,但質素都麻麻地。柯仔大腸麵線 $42話係招牌菜,但係食落泥味好重,小小腥。要加辣醬去僻咗果種土味先得。塩酥雞 $40皮算炸得脆,份量麵足,有成6大塊,但唔夠多汁,食落有啲乾同柴皮。唔叫嘢飲,$82真係食大排檔好過啦
呢度簡直係人間煉獄
, 星期六下午等咗25分鐘先可以入座。

廿幾卅度,冷氣又唔足,食到熱辣辣出哂汗。

仲要坐得45分鐘就要離座,有冇搞錯!

啲待應生又hea,齋企無乜服務。
我啲食物嚟咗,要問佢拎餐具先得。

我叫咗兩樣嘢食做我嘅午餐,但質素都麻麻地。

柯仔大腸麵線 $42
話係招牌菜,但係食落泥味好重,小小腥。
要加辣醬去僻咗果種土味先得。

塩酥雞 $40

塩酥雞
塩酥雞

唔叫嘢飲,$82真係食大排檔好過啦
2023-04-29
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$82 (Lunch)
2023-04-10 165 views
星期六晚上去吃晚餐我跟朋友 點了大腸麵線、台南擔仔麵、起司蛋餅起司蛋餅真的很好吃一定要趁熱食 能拉絲下次再來吃不知道下次能不能吃到牛肉麵台南擔仔餅份量比較小 吃完不太飽
星期六晚上去吃晚餐
我跟朋友 點了大腸麵線、台南擔仔麵、起司蛋餅
起司蛋餅真的很好吃
一定要趁熱食 能拉絲
下次再來吃
不知道下次能不能吃到牛肉麵
台南擔仔餅份量比較小 吃完不太飽
2023-04-08
  • 起司蛋餅
2023-03-31 206 views
人氣食店,平日午市都要等半個鐘才有位,不過勝價比超高,絕對值得!首先店內裝修很有台灣特色,覺得零舍有食台灣菜的感覺。魯肉飯可自選大魯肉飯或小魯肉飯,啱晒想試不同食物的食客。今次選了小魯肉飯,細細碗但魯肉的份量都好多好夠食,味道濃濃的很適合配飯食。魯肉屬半肥瘦,食落好有有口感。胚芽奶茶可因應個人口味選擇不同甜度。茶味好香。

首先店內裝修很有台灣特色,覺得零舍有食台灣菜的感覺。

魯肉飯

胚芽奶茶
可因應個人口味選擇不同甜度。茶味好香。

• 阿元魯肉飯
  • 胚芽奶茶
2023-03-19 178 views
多年前仲記得香港得一間位於西營盤既阿元來了,果時小編食到Lam Lam脷,每一樣食物同台灣腔既中文都真係令你一刻以為自己去左台灣既感覺!🥰自重佢搬左鋪又開左分店之後,小編印象中食過一次但覺得佢個味道再不及以前就好耐無食過⋯但令日經過佢門口都見好多人等候入座,小編就會諗上次係咪只係個別事件而令到小編覺得比以前失色?今次小編決定久別重逢食多次睇吓今次睇法有冇唔同。🔍由於等候入座人數眾多,小編決左以外的賣方式重溫昔日味道!【阿元魯肉飯】$45色水足!魯肉美道又唔錯,唔會太咸或太膩!【 雙色香腸】$42呢單野係小編錯手點,明明想點大腸包小腸,但腸錯揀左雙色香腸,份量好少,不過好彩味道還算ok!【 蚵仔煎】$40蚵仔煎啖啖肉好好食!個汁如果可以濃味多少少會更perfect!【 酥炸就魚】$42佢味道係唔錯的,不過個炸粉漿比較硬而非鬆脆,有啲可惜🥲【 炸花枝丸】$37花枝丸好好咬口,即使外賣凍左都覺得好好食.👍🏻😆

【阿元魯肉飯】$45
色水足!魯肉美道又唔錯,唔會太咸或太膩!

【 雙色香腸】$42

【 蚵仔煎】$40

【 酥炸就魚】$42
佢味道係唔錯的,不過個炸粉漿比較硬而非鬆脆,有啲可惜🥲

【 炸花枝丸】$37
花枝丸好好咬口,即使外賣凍左都覺得好好食.👍🏻😆
2023-03-09 183 views
這次我是叫外賣自取。叫了一個肉鬆蛋餅,蛋餅有一個辣醬,他放在隔油紙下邊,上邊放的是蛋餅,這個安排10分好,完全滿足了吃辣及不吃辣的朋友。我吃不了泰勒,就點一點點來吃。雞排也10分好吃,雞扒俾我手掌還大,一整塊吃,大啖大啖咬住大雞扒,雞扒咬落去唔會成口油,酥脆剛剛好, 10分滿足,吃完心情10分好不知道如果堂食的話,他會整塊上還是會切開來上呢?上次堂食 梅粉雞扒 (唔記得咗佢個名係咪叫梅粉雞扒?) 佢係切開上的。。。
這次我是叫外賣自取。

不知道如果堂食的話,他會整塊上還是會切開來上呢?
2023-03-09
TakeAway
2023-03-04 105 views
有次特登晏晝嚟試呢間咁出名嘅台式食店,因為一位嘅關係,食晏時間都好快就入到座,裝修好有舊台灣嘅感覺,但入面啲座位比較逼同細,坐落有少少頂手頂腳,我點咗鹵肉飯、蚵仔煎同珍珠奶茶滷肉飯肉同汁都好食同夠嘅,但成碗飯偏細,蚵仔煎同台灣食到嘅一樣,但佢啲蚵仔都比較少,珍珠奶茶都香,但珍珠又係比較少總捨而言,食物味道係唔錯,但佢價錢都唔平,我預期佢會再好食啲同份量會多啲,有機會經過可能會再食一次試下其他嘢,但特登嚟就未必嚕

去開高先電影院睇戲當然要順便試吓西環嘅好嘢食!平時冇咩原因都唔會過嚟,但成日心思思想去食嗰間饃饃印度菜,好可惜去到冇開,可能係裝修啦。醒起呢度有間阿元來了,既然嚟到就試吓先!一去到門口見到啲裝飾好有心思,已經有種台灣味哈哈,等左一陣就有位,入到去發現佢個開放式廚房仲有感覺!真係用夜市攤檔嘅設計好正叫左幾款似乎係推薦嘅嘢食灲包原來係讀刮包,入面有舊炆得好靚好嫩嘅扣肉,個包係饅頭質地鍾意中式包嘅我超開心,好香好鬆軟🥰雞肉飯係健康版嘅,可能迎合番香港人口味啦,但飯粒一樣有雞油香,蛋加雞肉食落好順口鹵水拼盤主要係咸香唔算濃烈大雞扒真係好大塊㨂左梅味多左少少酸味係啲炸粉上面,稍稍加左豐富感仲有好多好多選擇,整體係環境氣氛好有台灣feel,食物上估計係迎合番香港人,全部比起夜市冇咁咸冇咁油冇咁重調味,反而食得幾開心🥳
叫左幾款似乎係推薦嘅嘢食
鹵水拼盤主要係咸香唔算濃烈