2018-06-25
呢日朋友帶我黎蘭桂芳食野,我以為咁早帶我來飲酒,原來係食特色點心呢間位於蘭桂芳酒吧附近,呢個地理位置黎講,價錢唔算貴,而且幾有特色。好霸氣的醬汁原隻鮑魚燒賣同海膽燒賣(各兩件)海膽係蒸熟了的,第一次食熟海膽我比較鐘意鮑魚燒賣,連鮑魚都帶點甜味同鮮味燒賣入面有大大隻蝦仁黑松露蝦餃呢個蝦餃不得了我同朋友爭黎食,熱辣辣之餘,仲好重黑松露味,食完真係好想叫多幾籠阿華田竹炭流沙包,估唔到阿華田同個包都幾夾,有少少流心拉絲芝士蒜香春卷呢碟春卷要一上枱即食,咁就好有拉絲效果啦,春卷入面係滿滿的芝士淮山脆脆, 內餡係紫色淮山蓉,調味後有點酸甜味抹茶醬爆多士,呢個多士同平時係冰室食到的多士差不多口感,不過入面有層抹茶醬,有少少蛋黃味人參上湯小籠包呢籠小籠包吸晒d人參湯汁,食落好juicy! 如果個皮再薄啲就好啦雨滴蛋糕原來係花香味的水信玄餅,旁邊的是食用花,幾香花味推介:黑松露蝦餃皇、原隻鮑魚燒賣、人參上湯小籠包、阿華田竹炭流沙包
好霸氣的醬汁
原隻鮑魚燒賣同海膽燒賣(各兩件)
海膽係蒸熟了的,第一次食熟海膽
黑松露蝦餃
阿華田竹炭流沙包,估唔到阿華田同個包都幾夾,有少少流心
拉絲芝士蒜香春卷
淮山脆脆, 內餡係紫色淮山蓉,調味後有點酸甜味
人參上湯小籠包
雨滴蛋糕
原來係花香味的水信玄餅,旁邊的是食用花,幾香花味