2018-05-17
蘭桂坊點心店@中環和安里呢條小路可能入啲啦,入面啲餐廳價錢通常都無咁貴。而最近呢度就多咗間韓國嘢同點心店,落老蘭食點心又幾過癮,哈哈!食物種類幾多,先點咗個涼拌嘅海蜇皮蛋。海蜇好多條,皮蛋都切得大件,份量都幾多,芝士好香,個汁酸酸哋好消暑~個腸粉真係睇住師傅即整,雖然個皮唔係好透薄,但係非常滑呀,好味道!👍🏻牛肉都塞到好滿,好足料!抹茶流沙包淺綠嘅顏色好治癒呀,哈哈 😄 個包唔係好鬆軟,但係綠茶味好濃烈,仲有啲蛋黃粒,個味道好夾。鍾意食綠茶嘢嘅話,一定要試試~蝦餃皮薄餡多蝦,蝦肉算彈牙結實,而且有四件𠻹!用海膽整燒賣都幾新穎,海膽鋪得好滿,個樣好吸引~ 朋友話鍾意海膽刺身多啲,我就覺得都唔錯。朋友問點解點兩款燒賣,因為我想試新嘢又想食「正常版」燒賣(笑)。正常版燒賣嘅魚子好多,蝦肉同蝦餃一樣都係大大粒!拉絲芝士蒜香春卷入面係油炸鬼,成條都係芝士,每啖都食到~我同朋友夜晚嚟食,兩個人先食咗兩百幾蚊就食到咁多款點心同食到勁飽,真係抵食!😋
香滑牛肉腸
抹茶流沙包
抹茶流沙包
晶瑩鮮蝦餃
蝦餃皮薄餡多蝦,蝦肉算彈牙結實,而且有四件𠻹!
拉絲芝士蒜香春卷入面係油炸鬼,成條都係芝士,每啖都食到~