2018-08-21 468 views
朋友剛剛來香港旅遊,想說要試試香港的點心,本來想順道帶他逛逛蘭桂坊,好讓他認識一下☺️可惜點心並不入流。店舖開設在中環蘭桂坊附近,店內裝潢得都比較精緻,而且店家標榜所有食物即叫即蒸,可惜我吃到的點心都不是這樣🤦‍♀️-⏩海洋魚子鮮蝦燒賣 $38@4粒燒賣頂部是有很多蟹子,但燒賣肉質偏硬,咬下去並沒有肉汁。味道更是普通🤷🏼‍♀️⏩櫻花水晶蝦餃🌸 $38@4粒蝦餃皮雖餃得光亮通透,呈半透明。可惜蒸的時間過長,蝦餃皮已經開始爛,而且蝦餃帶有雪味,櫻花蝦亦未能帶出鮮味⏩綠茶流沙包🍵 $35@2個本來我最抱著期望是這個流沙包,可惜除了賣相完全不行之外,吃下去也是一樣🤷🏼‍♀️心諗流沙包一定要襯熱食,期待著內餡的綠茶流沙流出來那一刻🤦‍♀️可惜一拿上手流沙包竟是微暖🤭咬下去麵包更是放了很久的感覺,沒有麵包軟熟的口感,反而帶有很粉的口感,流沙綠茶口感很苦澀。⏩照燒饅魚撈飯 $58用上紅米配白米,相對上感到健康😂饅魚不過不失,鰻魚上鋪滿大量木魚,吃下去反而被木魚搶了風頭。⏩芝麻黃金蝦餅 $32蝦餅雖新鮮炸起,但明顯炸時油溫不足,吃下去整個口腔都是油,所謂的蝦餅像蝦腸般,內裡用上整隻蝦仁而不是蝦膠,有點失望😞

⏩海洋魚子鮮蝦燒賣 $38@4粒

2018-08-20
Type of Meal
Dinner
2018-08-17 57 views
同朋友去老蘭飲野,咁岩見到間新派點心,所以入左去試試。間野點心幾好食,但係串燒我覺得麻麻。叫左個「竹炭流心阿華田包」,有創意,幾新穎,用左阿華田代替奶皇有另一種感覺,包夠軟熟。仲有「櫻花蝦蝦餃」,蝦肉比一般嘅蝦餃大粒,食落好滿足,餃皮唔夠薄但食唔會漿口,唔錯。串燒,覺得唔太好食,而且唔底食,味道麻麻,佢地主要靠落七味粉去調味。整體尼講,推介大家試下佢地嘅點心,串燒就唔好啦,想食串燒隔離街個間好食好多。
同朋友去老蘭飲野,咁岩見到間新派點心,所以入左去試試。

間野點心幾好食,但係串燒我覺得麻麻。

2018-08-16 51 views
去左旅行咁耐🤫係時候食番D中式食物🤤好掛住點心係最好不過嘅選擇🤓小妹黎到呢間點心店🤗門外睇下餐牌見到有粢飯😍二話不說入左去坐底😜哈哈一間點心鋪竟然有粢飯😍真心覺得驚喜蝦米肉鬆粢飯🍙一碟有兩大條粢飯面灑上蝦米、肉鬆😎都頗多架粢飯咬落QQ的😙餡料有油條、炸菜、肉鬆😋唔錯阿華田竹炭流沙包🥐一扯開熱辣辣嘅包包🙌🏻阿華田流心即湧出黎🤩超級流心喔食落阿華田味濃🤤竹炭包包口感鬆軟
去左旅行咁耐🤫
係時候食番D中式食物🤤好掛住
點心係最好不過嘅選擇🤓
小妹黎到呢間點心店🤗門外睇下餐牌
見到有粢飯😍
二話不說入左去坐底😜哈哈
一間點心鋪竟然有粢飯😍真心覺得驚喜
蝦米肉鬆粢飯🍙一碟有兩大條
粢飯面灑上蝦米、肉鬆😎都頗多架
粢飯咬落QQ的😙
餡料有油條、炸菜、肉鬆😋唔錯

阿華田竹炭流沙包🥐
一扯開熱辣辣嘅包包🙌🏻
阿華田流心即湧出黎🤩超級流心喔
食落阿華田味濃🤤竹炭包包口感鬆軟
2018-08-15 55 views
今日要幫老細去中環拎文件,横掂都出開中環,梗係食埋lunch 至走,行左上蘭桂坊,lunch 比較少人,又岩岩掛左3号風球,人吾算多看上去不像是食點心有很多款點心,仲有串燒,分類好清楚點個小食,麻辣海蜇,麻辣好好味,海蜇又爽串燒雞翼2隻,真係即燒今日好豪呀,點左$55 -2隻鮑魚燒賣,鮑魚好淋好夠味黑松露素餃,黑松露帶出素菜味道松茸姬菜餃,好清香松茸姬味最後食個紅早糕,吾會太甜,好味之後當然要返公司......

看上去不像是食點心

有很多款點心,仲有串燒,分類好清楚

點個小食,麻辣海蜇,麻辣好好味,海蜇又爽

串燒雞翼2隻,真係即燒

今日好豪呀,點左$55 -2隻鮑魚燒賣,鮑魚好淋好夠味

黑松露素餃,黑松露帶出素菜味道

松茸姬菜餃,好清香松茸姬味

最後食個紅早糕,吾會太甜,好味
之後當然要返公司......
2018-08-15 96 views
抹茶醬爆多士本身食之前仲會怕有啲甜 會好漏 唔敢嗌多份點知唔會之如 仲好濃郁既抹茶味 好似食緊甜品咁阿華田竹炭流沙包平時阿華田飲就飲得多 第一次食好juicy既阿華田醬呀 配上竹炭感覺上無咁膩 唔錯!照燒鰻魚撈飯好大份量 鰻魚如果煮得熱啲就完美!醬汁唔錯 鰻魚撈飯總不會令你失望海膽燒賣平時燒賣成日都有得食黎到見到有海膽 於是好奇想試下幾新穎 大家都可以黎試試串燒嗌左雞軟骨 魷魚配上七味粉 入口較佳! 唔錯
抹茶醬爆多士

本身食之前仲會怕有啲甜 會好漏 唔敢嗌多份
點知唔會之如 仲好濃郁既抹茶味 好似食緊甜品
抹茶醬爆多士

平時阿華田飲就飲得多 第一次食
好juicy既阿華田醬呀 配上竹炭感覺上無咁膩 唔錯!

照燒鰻魚撈飯
好大份量 鰻魚如果煮得熱啲就完美!
醬汁唔錯 鰻魚撈飯總不會令你失望

串燒嗌左雞軟骨 魷魚
配上七味粉 入口較佳! 唔錯

2018-07-27
2018-08-12 46 views
Yo dim serves fusion dim sum in central area. Affordable price and was fully seated on weekday peak lunch hour. Dim sum is the small bite-sized food in small baskets and one could try many kinds of dim sum in one meal. 43. Rice roll with BBQ pork 12. Deep-fried buns with ujikintoki33. Sea urchin pork dumplings with shrimp (har gow)38. Steamed spare rib with gold cordyceps 36. Steamed silver dumplings with tuber magnatum45. Green tea sand-drift bunsSweet like green tea chocolate and real sand-dri

43. Rice roll with BBQ pork

45. Green tea sand-drift buns
Sweet like green tea chocolate and real sand-drift!

30. Steamed shrimp dumplings with black truffles (har gow)
57. Teryaki eel rice (named salmon rice on menu which is wrong)

Verdict:
Looking for innovative dim sum? Yes. More attracted to traditional dim sum? Maybe not.
2018-08-08 87 views
果日約左好耐冇見嘅表姐去中環行街, 行到又攰又熱, 因太攰都唔想再行, 就去之前係openrice有幾篇好評, 而又係附近新開呢間點心店試吓, 名附其實係小店, 坐位擺得比較密, 可能時間尚早, 19:00只得我地一枱客, 衛生麻麻, 侍應服務欠佳,  (臨走老闆娘仲叫我like Facebook tag3個fd, 可以送多一款點心, 為左小小利益出賣朋友嘅事, 我唔會做) 黑松露蝦餃皇 $49/2隻可能天氣熱蝦餃送到嚟一口咬落去巳感覺到有啲變味, 唔新鮮抹茶流沙飽 $35/3個 比預期細, 抹茶味淡, 皮厚冇流沙醋香黑木耳$28 呢樣唔使特別技巧, 巳經係全晚最好食

黑松露蝦餃皇 $49/2隻
可能天氣熱蝦餃送到嚟一口咬落去巳感覺到有啲變味, 唔新鮮

抹茶流沙飽 $35/3個

比預期細, 抹茶味淡, 皮厚冇流沙

醋香黑木耳$28
呢樣唔使特別技巧, 巳經係全晚最好食
提起中環蘭桂坊只會聯想到酒吧,但原來在偏僻一點的巷仔發掘到一間小小點心店 - 優點心,於是前幾日便在這裡歎一盅兩件。小店面積較細,座位編排得密麻麻,人多時會坐得有點擠。餐牌上選擇繁多,點心款式頗為新穎,而且不只是點心,還有串燒提供,茶錢$5位,價錢相宜。芝麻素腸粉 $22點心都是即叫即蒸熱氣騰騰,但從外觀看得出腸粉不太晶瑩通透,所以入口不夠滑嫩,欠了點米香。拉絲芝士蒜香春卷 $29外皮炸成金黃色,口感香脆,餡料都是包得滿滿的。一咬開就有拉絲芝士,想不到原來芝士和春卷的味道頗為匹配,中西合璧得來完全沒有違和感。辣辣黃金薯格 $35竟然在中式點心店也有薯格出現 XD 作為薯仔控,當然又忍不住點了一客,炸得脆卜卜,相比薯條多點獨特香料風味。抹茶紫薯餅 $28粉綠色造型清新美觀,口感外酥內嫩,包裹著綿滑的紫薯蓉,只是抹茶味不夠突出。阿華田竹炭流沙包 $34流沙包平時就吃得多了,不過今次卻是第一次嘗試阿華田流沙包,從裡到外都是黑色呢!一咬開軟綿不黏口的包子,熱燙的阿華田流沙內餡就會緩緩地湧出,阿華田味道十分濃郁,滿是那陣熟悉的可可麥香味。紫薯玫瑰卷 $28賣相粉嫩優雅,不過吃下去就不太覺得有紫薯

小店面積較細,座位編排得密麻麻,人多時會坐得有點擠。

芝麻素腸粉 $22
芝麻素腸粉

拉絲芝士蒜香春卷 $29
外皮炸成金黃色,口感香脆,餡料都是包得滿滿的。

辣辣黃金薯格 $35
辣辣黃金薯格

抹茶紫薯餅 $28
抹茶紫薯餅

阿華田竹炭流沙包 $34

紫薯玫瑰卷 $28
賣相粉嫩優雅,不過吃下去就不太覺得有紫薯味,沒內餡,所以也沒甚麼味道,就像是普通的白饅頭。
紫薯玫瑰卷

宇治金時炸饅頭 $35
麵糰加了綠茶粉再炸,表面灑滿綠茶粉,不過這次炸得稍為過了火候,令外皮炸得略焦。
宇治金時炸饅頭

裡面是沒有抹茶餡的,不過包子隱約滲出淡淡回甘的抹茶香,有新意之餘,亦不會過於甜膩。
宇治金時炸饅頭

原隻雞翼糯米雞 $28
糯米雞似乎蒸得過久,糯米雖然吸收了荷葉的清香,但飯粒卻快要爛成糊狀。
原隻雞翼糯米雞

蝦米肉鬆粢飯 $32
糯米不會太硬、也不會太腍,飯糰軟綿中帶著黏性,軟硬、濕度比例算得上是剛剛好,加上蝦米肉鬆的足料配搭,鹹香十足。
蝦米肉鬆粢飯
2018-07-28
$140 (Lunch)
Dining Offer
Group-buy
辣辣黃金薯格
2018-08-01 65 views
晚餐食咩好?點心最驚喜。中環區有間創意點心,選擇好特別,是別間餐廳點心店搵唔到。今晚黎到餐廳,人客唔多,我地叫左幾款點心試試。紫菜雞卷最有意思,雞肉香脆香口,肉質唔會太膩太鞋口,外層炸粉唔厚,即叫即炸。海膽燒賣最特別,海膽我至愛,點上海膽入口唔會有海水腥臭味,豬肉餡豐富夠肥美,入口咸香。拉絲春卷有滿滿芝士,最岩芝士迷食用,入口香脆香口唔會有油溢味,芝士咸香份量多。另點試左一款包點,鬆軟麵粉味重。中環區都有特色點心食,下次中午可以同朋友去試下其他野食啦!
2018-07-28 86 views
山長水遠嚟到中環蘭桂坊,我哋竟然唔係食西餐 飲杯酒。而係嚟食點心。鋪頭都幾特別,點心同串燒嘅混合版。可以一邊食串燒一邊食點心,仲有一啲中式嘅甜品小食等等。都幾多元化㗎。而點解會係空住肚黎空住肚走,係因為餓同無緣佢地既小籠包,有d可惜😭腸粉嘅皮有小小厚,蝦都算大隻,醬油可以隨便自己落。。😊我覺得呢個同蝦腸粉其實都大同小異,只不過呢個個皮係透明,同依然有番咁上下厚身。 所以如果呢個同埋蝦腸粉嘅話,我覺得二選一都好夠食😊而呢個章魚小丸子好特別,唔係用沙律汁。所以味道較重!離開之前見到有食客打乞嚏同咳嗽都冇um口,希望大家注意下個人衛生做個負責任既食客❤️始終餐廳細細,好容易傳播病菌㗎嘛😊同埋今次無緣一試佢哋嘅特色上海小籠包,因為之前黎親老蘭都貪方便去7仔買叮叮小籠包黎食(呢個習慣真係好奇怪🤣)。見到佢地有賣,就緊係想試下喇!留返你地食完話我知同我係老蘭7仔食既有咩分別喇😁Enjoy❤️

腸粉嘅皮有小小厚,蝦都算大隻,醬油可以隨便自己落。。😊

而呢個章魚小丸子好特別,唔係用沙律汁。所以味道較重!

Enjoy❤️
平時大家去蘭桂芳應該都係夜晚過黎落酒吧,或者食西餐多,我都係一樣。但係今日咁岩有啤酒嘉年華,所以下午時間我就已經過佐黎湊熱鬧。飲啤酒前,點都要食D野,暖下個胃先既,行下行下,就俾我發現佐呢間中式點心店。喺外國人多既蘭桂芳,開一間咁中式既餐廳,又幾特別喎,決定一試。走入店內,餐廳其實好細間,一眼望哂,廚房用開放式設計,一目了然。牆上電視播著大台歌手的MV,看來是忠實粉絲? 也加添了一份local 的味道。餐廳全日都係免收加一既,而茶芥就收每位$5,十分便宜。餐紙上食物選擇都幾多,而且都幾有特式,例如人參小籠包,白松露碧玉粉果,海膽燒賣,等等,都係一D其他餐廳沒有提供的點心款式。食物係即場製作,即叫即燒/ 蒸/ 拉既,所以包保新鮮。清灼時菜 $25無得挑剔,菜既份量都幾多,而清灼既好處就係食得健康。姬松茸上湯素菜餃 $38姬松茸上湯素菜餃有三隻,個湯好鮮甜,用匙更連湯帶餃一齊食更好味,同埋佢真係放埋姬松茸俾你睇,證明貨真假實。黑松露蝦餃皇 $55黑松露都給得幾多,但係夾既時候要小心,唔係跌佐D黑松露就真係做大嘥鬼啦。鮮蝦好大隻,食落爽口彈牙,而餃子皮亦都夠皮,食落好有豐滿感。原隻鮑魚燒賣

餐廳全日都係免收加一既,而茶芥就收每位$5,十分便宜。

食物係即場製作,即叫即燒/ 蒸/ 拉既,所以包保新鮮。

清灼時菜 $25

無得挑剔,菜既份量都幾多,而清灼既好處就係食得健康。

姬松茸上湯素菜餃 $38

黑松露蝦餃皇 $55

原隻鮑魚燒賣 $55

鮑魚都幾大隻,食落有咬口,而燒賣既肉質都幾結實。

人參上湯小籠包 $42

小籠包同樣都係連湯上既,呢個人參湯就比較清甜,小籠包做得比較厚皮,應該是怕浸在湯裡容易散得緣故吧。

星星馬拉糕 $28

呢個馬拉糕做法都幾得意,一隻隻用紙包底,好似小朋友食D糕點咁,面頭再曬上星星糖,令我地既童真都返哂黎。

佢既texture 就比較實身既,帶微甜。

原隻雞翼糯米雞 $29

賣點係原隻雞翼放佐入裡面既糯米雞,記得若干年前係大部份酒樓既做法,但近年已經少見,佢既餡料都幾多,但係糯米伋就做得比較淋身佐D,可能係蒸既時間太長?

走在中環,踏進蘭桂芳,相信係大部份遊客必到既路徑,而在這裡能找到一間滿帶香港特式既小店,實在值得支持。
2018-07-21
$130 (Lunch)
2018-07-25 93 views
-2018.07.25-✨優點心✨地址:中環蘭桂坊和安里6號地舖-味道:🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽推介度:🐽-櫻花蝦餃的賣相不錯,蝦粒亦很飽滿,配上櫻花蝦別添香味。🦐🦐麻辣海蜇爽口彈牙,麻味重,可自行選擇辣度。本以為是冷盤,上菜的時候是暖的,凍食會更佳。☝☝腸粉皮即叫即拉,可是不是滑身,吃下去是漲糊的口感。蝦腸入面只有蝦,欠缺口感。叉燒腸粉內的叉燒,有點粗嚡。😵😵燒賣配上大量的蟹籽,蝦跟肉的比例剛好。🙆🙆最推介是阿華田流心包,咬第一口已經有大量流心餡,而且有濃烈的阿華田味道。🤤🤤白松露粉果味道很香,而且很足料,把白松露跟粉果的餡料混在一起,感覺很不錯。😇😇炸物炸到金黃色,全部都是脆香的。尤其是蘿蔔糕,叫了兩碟。🤙🤙另外服務方面真的不敢恭維 我們叫了兩轉食物 員工們只顧聊天,我們整枱都是吃完的東西都無人清理。問員工我手上那瓶是不是豉油,然後她答我是,我就倒在腸粉上。我一倒發現是黑醋!我跟店員說,竟然一句道歉不好意思也沒有。對著這樣的服務我也是醉了……🙁🙁

2018.07.25
✨優點心✨
地址:中環蘭桂坊和安里6號地舖
味道:🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽
推介度:🐽
櫻花蝦餃的賣相不錯,蝦粒亦很飽滿,配上櫻花蝦別添香味。🦐🦐

燒賣配上大量的蟹籽,蝦跟肉的比例剛好。🙆🙆

2018-07-20 90 views
晚餐食咩好?點心最驚喜。中環區有間創意點心,選擇好特別,是別間餐廳點心店搵唔到。今晚黎到餐廳,人客唔多,我地叫左幾款點心試試。紫菜雞卷最有意思,雞肉香脆香口,肉質唔會太膩太鞋口,外層炸粉唔厚,即叫即炸。海膽燒賣最特別,海膽我至愛,點上海膽入口唔會有海水腥臭味,豬肉餡豐富夠肥美,入口咸香。拉絲春卷有滿滿芝士,最岩芝士迷食用,入口香脆香口唔會有油溢味,芝士咸香份量多。另點試左一款包點,鬆軟麵粉味重。最後果段加:一向我都只係食日本菜和西餐,少有留意中菜餐館,中環區原來都有一間創意十足既中式點心店,入面都有好多特色點心食,下次中午可以同朋友去試下其他野食啦!見到好多都好想試,特別係抹茶流沙包啊!

2018-07-17 84 views
最近去左呢間係蘭桂芳附近嘅點心店,味道不過不失。點心嘅選擇都幾多,而且比平時食開嘅特別。我地叫左個手拍青瓜做前菜,食落酸酸咪咪咁,幾清新同開胃。呢個炸椎山食落酸酸地,味道同想像中唔同。芝士炸春卷入面有美味嘅拉芝,非常香口。差燒腸食落都幾滑,差燒都幾多,係我最滿意嘅一道菜。蒸排骨上面加左好多蟲草花,肥瘦亦適中。蒸蝦餃上面加滿左櫻花蝦,蝦味更突出。綠茶味嘅流沙包只係係呢度食過,非常有新鮮感。紅棗糕嘅紅棗味都幾濃,甜甜地咁幾好食。燒賣上嘅海膽令整體味道更突出。
最近去左呢間係蘭桂芳附近嘅點心店,味道不過不失。

點心嘅選擇都幾多,而且比平時食開嘅特別。

我地叫左個手拍青瓜做前菜,食落酸酸咪咪咁,幾清新同開胃。

呢個炸椎山食落酸酸地,味道同想像中唔同。

芝士炸春卷入面有美味嘅拉芝,非常香口。

差燒腸食落都幾滑,差燒都幾多,係我最滿意嘅一道菜。

蒸排骨上面加左好多蟲草花,肥瘦亦適中。

蒸蝦餃上面加滿左櫻花蝦,蝦味更突出。

綠茶味嘅流沙包只係係呢度食過,非常有新鮮感。

紅棗糕嘅紅棗味都幾濃,甜甜地咁幾好食。

燒賣上嘅海膽令整體味道更突出。

2018-07-16 103 views