要食越南野,屯門真係有唔少,但係講到好食呢又好似冇囉。今次經過就試吓決定幫襯你,中午時分已經冇乜生意,但係都冇人理你,舉左隻手幾次職員都好似當睇唔到。算啦可能剛剛開工未瞓醒掛,最後點左一個生牛肉湯河,價錢一啲都唔平,以咁嘅價錢我諗應該有返咁上下質量掛,嚟到嘅時候嚇死我。牛肉得嗰幾塊,話明生牛肉河,上枱嘅時候已經係全熟,個河粉份量又少,算啦試吓你個湯底啦。食完之後超級口渴,咁我已經知道係咩事啦,唔怪得人數真係反映質量,平日嘅中午時份都冇一半人中伏
中伏
2018-01-25 224 views
經常會到屯門行街食飯睇戲,但到呢間越式餐廳進餐都是第一次,見到食物既價格都還可以就一嘗佢地既晚餐!寒冬最岩就係飲啲熱飲,最好有薑可以暖暖身,我地就點左桂圓生薑蜜,薑味都幾出但又吾會太嗆!朋友要左個越式南乳豬手湯檬粉,豬手有三大件,十分腍滑!南乳味好入味,剛剛好!我點了椰漿海鮮飯,面頭有滿滿的椰漿及海鮮,下面就乾爽既炒飯海鮮都幾多下,有魷魚、帶子粒、蝦等等,將椰漿同飯撈勻就可以食得,甜中帶點清新~仲點左一個小食,胡椒蝦有8隻好多胡椒啊,其實可以連殼食,好香脆,但都會有點辣!吾少得芒果糯米飯作甜品,糯米飯熱烘烘好煙韌,如果芒果再甜啲就完美了!值得一提係餐廳既侍應都服務好細心又有禮貌,會令食客食得更舒服!

我點了椰漿海鮮飯,面頭有滿滿的椰漿及海鮮,下面就乾爽既炒飯

仲點左一個小食,胡椒蝦有8隻
好多胡椒啊,其實可以連殼食,好香脆,但都會有點辣!

2018-01-21 162 views
這是我吃過最難食又最貴的一餐 , 炸豬扒吃下去一點味道都沒有 。28 $ 一杯的熱飲仲甜過糖水我一口都喝不了 。 沙律拼盤三件野入邊得一件野 ok ( 雞 ) 其他兩件都好難食 。 豬手餐牌上有圖片正常顔色 , 來到不知為何是橙色的 ! 很恐怖 !
2018-01-21 190 views
屯門食飯真係唔多選擇 咁岩約朋友食飯 我又想食越南野 佢想食泰國野 咁就近近地去左屯市食間越南泰菜(屯門可唔可以開多啲啲越南小店丫😭)沙律拼盤 😋:7/10一次過可以試哂3款沙律 最岩兩個人食飯喇 有豬頸肉青木瓜沙律,鮮蝦柚子沙律,雞絲沙律,每款都好新鮮同爽口 係一個好開胃既小食原個椰漿焗飯 😋: 6/10有睇開就知dor最鐘意一啲用食物黎做器皿既野架喇 咩南瓜盅 多士焗飯 農夫包 菠蘿炒飯就最岩我 見到有椰青焗飯即時心心眼啦 椰汁味都好香 可惜個飯乾左少少 扣左少少分 份量都好大既越式粉卷拼扎肉 😋: 6/10呢度既扎肉係好厚切 而且有豬耳喺入面既 增加口感 粉卷入面有肉碎同馬碲粒 本身冇咩味 但點埋魚露就好好食喇 最鐘意係配菜既醃蘿蔔 酸酸味味好好食反而個生牛肉湯河就要改善下喇 因為啲牛浸左喺湯太耐 上到枱都熟哂喇 下次可能叫牛肉另上會好啲 兩個人食左5大碟野好滿足 下次試埋個芒果糯米飯先

沙律拼盤 😋:7/10

原個椰漿焗飯 😋: 6/10

越式粉卷拼扎肉 😋: 6/10

屯門好吃越南菜的餐廳愈來愈少,從前我和媽媽就喜歡吃小巴黎,不過小巴黎這兩,三年真的差到不得了,近年囍越取代小巴黎,成為我們屯門越南菜的新寵。飽滿的越式炸蝦餅是我最愛的飯前小食之一,光看蝦餅已經覺得滿厚的,相當彈牙,吃起來蠻有嚼勁,而且蝦味挺濃重鮮美,沾點甜酸醬後讓人想一口接一口。另外香芒軟殼蟹米紙卷使用透彈的米紙卷把香甜的芒果,酥脆的軟殼蟹整個打包進來。裡頭有著滿滿的生菜,米粉,以及切成絲的蘿蔔,金不換,搭配極特調的魚露醬汁吃,多重口感,鮮香十足。鮮蝦柚子沙律吸收了海鮮的滋味,運用大量蝦乾,花生香料醬汁入饌,酸酸甜甜的柚子肉與彈性極致的蝦肉彼此交融,令我們吃到鮮味的層次風味,每一口都是全新的開胃享受。媽媽素來愛吃這裡的菠蘿海鮮炒飯,炒飯呈現漂亮的色澤,香氣十足且粒粒分明。飯中還有好幾尾肥美的蝦隻,滿是爽彈的迷你帶子,盡收口中。我們可恣意把肉鬆,腰果加進炒飯裡,變成自己喜歡的口味,集視覺,味覺於一身,多可口。炒飯旁邊有新鮮火炙過的菠蘿塊,而火炙過後更能帶出菠蘿的甜味與香氣。我的心水之選則是順化鮮茄牛腩河粉,每次來必點的之一,這次吃的牛腩跟往常熬煮得極度軟腍好咀嚼,配合鮮甜的蕃茄,蘿蔔湯頭
越式炸蝦餅

鮮蝦柚子沙律

順化鮮茄牛腩河粉

我的心水之選則是順化鮮茄牛腩河粉,每次來必點的之一,這次吃的牛腩跟往常熬煮得極度軟腍好咀嚼,配合鮮甜的蕃茄,蘿蔔湯頭,幼細滑溜的河粉吸附湯汁,口感細膩無比。

順化鮮茄牛腩河粉

冬日養生推介的薑特飲絕對是我的甘露,最近喉嚨挺乾燥的,需要滋潤一番,所以不用思索便選喝桂圓生薑蜜,媽媽見我點薑蜜興致勃勃的模樣,也來杯洛神花生薑蜜。
洛神花生薑蜜,桂圓生薑蜜

桂圓生薑蜜甜甜辣辣的,裡頭加了一顆顆的桂圓漂盪著,所以喝的時候嘴巴裡頭會有一股清甜的滋味,並有著強大的滋補效果,天氣乾燥不可缺少它。
桂圓生薑蜜

洛神花生薑蜜甜辣中帶微酸,喝起來的味道還不錯的說,感覺像感冒時的靈丹妙藥,令人瞬間精神起來,食慾大開,想吃更多美食。
洛神花生薑蜜

越式炸蝦餅
鮮蝦柚子沙律
1K
2018-01-12 2584 views
自從西鐵開通後,屯門已不是一個遙不可及的新市鎮。假如由紅磡乘坐西鐡到屯門只需三十多分鐘便可到達!由於已有數年未去過屯門,所以對於屯門都有點陌生。但今天因公事,全日都會逗留屯門,事前便向住在屯門的朋友打探一下,去那裡搵食。朋友推介了數間食肆,下午的午餐就決定到屯門巿廣場的囍越吃越南菜。從西鐡站經過V City, 有一條直接連接廣場的天橋,步行數分鐘便到達商埸!原來餐廳是 LUBUDS 集團旗下的餐廳,姊妹店還有日式餐廳「穴」,「今鮨」,「天穴」、「鮨穴」等。這個是午市套餐,供應時段為星期一至星期五11:30-14:30,凡惠顧套餐,可以$18 配一款小食,涷飮加$3,特飲加$8,冬日生姜蜜加$14。生牛肉湯河粉($58/Lunch set)👍👍👍👍每次到越南食店,pho 一定是我必點的,簡簡單單的一碗湯河,但就充斥著多重的味道。牛肉河粉份量很大,我先喝一口湯,牛肉味濃郁鮮甜,還滲透着羅勒和其他香菜的味道。牛肉鮮嫩,入口軟滑,充滿牛肉味,最喜歡吃半生熟,牛肉淥得還是嫩紅的時候,一整片放入口,滋味沒法擋。河粉幼滑,可配合另外附上的芽菜一起吃,加添爽口和清新味道,口感更豐富。小吃-絲網春卷配生

小吃-絲網春卷配生菜 (+$18)

套餐可以加$18,由四款小吃中選一款。
熱辣辣剛炸起的絲網春卷放在生菜上,可以點一些青檸魚露醬汁再用生菜包起一同吃,酸酸甜甜的醬汁加上生菜,令春卷入口更清新。

原價$28,跟餐加$14。
這一系列的冬日生薑飲品,最適合冬天涷冰冰的日子飲用。冰糖雪梨加生薑有止咳和潤肺作用,甜甜地帶點薑味,正好滋潤一下喉嚨!順帶一提,這裏的生薑是新鮮切片的薑片,並不是預先糖漬那一款,所以薑味特濃又夠天然。

豬耳扎肉牛丸湯河($52/Lunch set)

湯底比起牛肉湯河較為清淡,但味道都很清甜,各有特色。牛丸有三粒,細細粒,很爽彈,牛肉味濃。扎肉混有切粒的豬耳,所以每口都有爽脆彈牙的囗感。河粉幼滑,可加入芽菜増添爽脆口感。

小吃-青木瓜雜菜沙律(+$18)

青木瓜切成幼條狀,配合新鮮雜菜沙律和酸甜醒胃的醬汁,是一個又清爽又開胃的小吃。

原價$28,跟餐加$14。
朋友剛起感冒,這杯檸檬生薑蜜就最適合不過。正所謂襯熱飲,感冒快快好!這杯飲品有增強抵抗力,檸檬含豐富維他命c, 生薑片有效加速血液循環!

香蒜炒椰菜苗 ($68)
香蒜炒椰菜苗

椰菜苗有三種炒法,除了可選擇蒜蓉炒之外,還有香辣和馬拉盞可供選擇!椰菜苗很新鮮爽口,吃點青綠的蔬菜,可以清清腸胃。

香芒軟殼蟹米紙卷($78)
香芒軟殼蟹米紙卷

吃越南菜又點可以不吃米紙卷,米紙卷包着清爽的生菜,還有芒果條、紅蘿蔔絲、檬粉和香脆的軟殻蟹,點埋酸酸甜甜的青檸魚露汁更加美味。多重口感和味道,令人吃完一件接著又想吃第二件。
香芒軟殼蟹米紙卷

椰青糕($34)
椰青糕

椰青糕倒模成一朵朵花狀,口感似是蛋菜糕,但就充滿椰青的天然清新的味道,椰青糕內還有很多切粒的椰青肉,令味道更突出。
椰青糕

每枱放有青檸魚露汁,可供自行享用。

平日午市及下午茶時段,不用加一服務費。

門面

內在環境

餐牌
2018-01-10
$180 (Lunch)
1K
2018-01-11 1982 views
自從西鐵開通後,屯門已不是一個遙不可及的新市鎮。假如由紅磡乘坐西鐡到屯門只需三十多分鐘便可到達!由於已有數年未去過屯門,所以對於屯門都有點陌生。但今天因公事,全日都會逗留屯門,事前便向住在屯門的朋友打探一下,去那裡搵食。朋友推介了數間食肆,下午的午餐就決定到屯門巿廣場的囍越吃越南菜。從西鐡站經過V City, 有一條直接連接廣場的天橋,步行數分鐘便到達商埸!原來餐廳是 LUBUDS 集團旗下的餐廳,姊妹店還有日式餐廳「穴」,「今鮨」,「天穴」、「鮨穴」等。這個是午市套餐,供應時段為星期一至星期五11:30-14:30,凡惠顧套餐,可以$18 配一款小食,涷飮加$3,特飲加$8,冬日生姜蜜加$14。生牛肉湯河粉($58/Lunch set)👍👍👍👍👍每次到越南食店,pho 一定是我必點的,簡簡單單的一碗湯河,但就充斥著多重的味道。牛肉河粉份量很大,我先喝一口湯,牛肉味濃郁鮮甜,還滲透着羅勒和其他香菜的味道。牛肉鮮嫩,入口軟滑,充滿牛肉味,最喜歡吃半生熟,牛肉淥得還是嫩紅的時候,一整片放入口,滋味沒法擋。河粉幼滑,可配合另外附上的芽菜一起吃,加添爽口和清新味道,口感更豐富。小吃-絲網春卷配

小吃-絲網春卷配生菜 (+$18)

套餐可以加$18,由四款小吃中選一款。

原價$28,跟餐加$14。

香蒜炒椰菜苗 ($68)
香蒜炒椰菜苗

香芒軟殼蟹米紙卷($78)

香芒軟殼蟹米紙卷

椰青糕($34)

椰青糕

每枱放有青檸魚露汁,可供自行享用。

門面

內在環境

平日午市及下午茶時段,不用加一服務費。

餐牌
2018-01-10
$180 (Lunch)
2017-12-29 249 views
大概2:20pm喺屯門市廣場,見What The Pho2:30pm開始下午茶,咁等埋嗰10分鐘試試。兩個人叫咗一個生牛肉湯河加一個香矛咖喱牛腩飯,平均每份都只係$50(凍飲加$3)。以為下午茶個Portion會好細啦,嚟到時先知自己錯哂。先講講個生牛肉河先,個湯底好濃加上河粉尚算滑但係唔夠熱,牛肉一半生一半熟,整體都算可以嘅。另外咖喱牛肉飯份量算多,咖喱汁唔算太辣而幾香添,牛腩同啲肥膏都好林好入味同埋碗飯夠哂熱。下午茶嚟講都好抵食吖,兩個人一百蚊到都飽哂~
2017-12-28
2017-12-27 2004 views
Yoho Mall 內的餐廳跟屯巿相若,走到屯市那邊覓食的時侯,當然要找家不一樣的餐廳。而屯市的越南菜鮮有選擇,囍越是其中之一,之前光顧過,味道挺不錯,價錢亦屬親民,午餐就決定再嚐一次。 週末午飯時間光顧的人挺多,需要取票等候安排入座,但礙於開放式的用餐區分開了兩邊,中間的走道太多過路人走過,站在一旁等候也非易事呢。 餐牌內的選擇挺多,大堆頭得有點眼花撩亂,建議等位的時候可趁機篩選一番。 燒香茅豬扒湯河 $58 豬扒跟湯河分開呈上,不用怕把豬扒浸泡過頭而變得味淡。早已碎上的豬扒足足有一整塊的份量,香茅醃製得挺入味,加上乾蒜片和蔥蓉,吃下是惹味的,只是略嫌烹調得有點乾身,肉汁稍稍欠奉而已。河粉滑溜,不會煮得過腍,加上份量也不少,足夠二人分享。 黃金墨魚粒蝦餅 $68 老公愛吃香口炸物,於是來個炸蝦餅。表面炸得金黃的蝦餅切件而上,不過吃下油溢味挺重,未算是很可口,中規中矩,蝦餅口感彈牙,稍稍補償了油溢的問題。而伴碟的辣醬挺香口,提升了蝦餅的惹味程度。 燒香茅牛肉蝦片 $62 到越南餐廳,最愛點上牛肉蝦片。香茅牛肉加上蒜片,香氣十足,牛肉份量非常澎拜,幾乎遮蓋了整塊蝦片,

燒香茅豬扒湯河 $58

黃金墨魚粒蝦餅 $68

燒香茅牛肉蝦片 $62
燒香茅牛肉蝦片

到越南餐廳,最愛點上牛肉蝦片。香茅牛肉加上蒜片,香氣十足,牛肉份量非常澎拜,幾乎遮蓋了整塊蝦片,腍軟而不韌挺香口,牛肉下的粉絲吸收了肉汁精華,配搭相當不俗。蝦片炸得香脆不油膩,吃這一碟就像要跟時間競賽,否則蝦片受潮了而變得韌口,影響口感。
燒香茅牛肉蝦片
這回光顧的味道質素雖未致是非常好,中規中矩的,但於價錢稱得上是場內不錯的越南菜系選擇,是開飯的間中去處。
$100 (Lunch)
2017-12-24 191 views
去開屯門市中心附近,見到OpenRice食評都唔差,就即管去試一試啦!食物質素的確不錯,不過服務態度就超差!入到去,明明係個經理擺枱櫈的問題,就賴我地坐得唔好,影響佢第二枱擺位。上菜速度係幾快,不過收碟仲快,呢頭夾完最後一舊,個頭就收碟啦,配菜都未夾完!到埋單仲衰,收銀個個先生係咁趕你返埋位,係咁講「唔該你返埋位坐」,明明見到其他人都可以行出去埋單,而你又唔會趕佢走,但佢趕我走喎食物質素的確幾好,不過服務態度就

食物質素的確幾好,不過服務態度就
  • 越式碌林鳳爪
我同男朋友行過去呢間食,我地後生好似唔想招呼咁坐低水都冇杯,走個陣見到人地岩岩入枱都會有水。呢個都唔係嬲嘅重點,男朋友碗野黎先,我個碗冇咁快到,佢食完我個碗都未黎。小食都慢,最後先黎。佢食完就有人黎話收走佢,細碗都攞走埋,咁趕做咩?都算啦,我都食完,佢地枱上面有支食撈濛嘅魚露,上一個問我地啲野到齊未,我地話到齊啦,就收曬所有野,好似趕我地快啲走咁。跟住又黎多個人收埋支魚露汁,痴線。好,到張comment card,嗌埋單先有卡、寫都唔寫切,我都未寫好就收走張卡,滴曬汗。我最後講左句我都未寫好,個staff都冇理。真心嬲,去過呢間集團其他餐廳食,第一次遇到咁差服務。
我同男朋友行過去呢間食,我地後生好似唔想招呼咁
真心嬲,去過呢間集團其他餐廳食,第一次遇到咁差服務。
2017-10-18 530 views
係屯門行完街想食野,行過頂樓就見到呢間新開既越南野,入去試下先!餐廳座位分開左2邊,中間比商場行人路隔開左。座位唔算太舒服,加上空間有限,坐落都幾迫。當日二人叫左豬排撈檬、柚子沙律、越式牛河、炸春卷。大蝦柚子沙律醬汁好香麻油味,大蝦肉食落好爽口,唔算太霉,柚子撕到一粒粒,好好食,前菜一流!豬排撈檬上面有啲炸蒜粒,撈汁就自己落既,可以根據自己喜好加多少,汁就偏酸甜,微辣,略嫌唔夠辣。 豬排炸得好香脆,啖啖肉。檬粉加埋啲汁食好開胃越式牛河、炸春卷牛河既湯底好清,用牛角熬製,配料有牛肉,牛展,牛肚,配料唔算出色,但算合格,牛肉半生熟,牛展有咬口,惟牛肚無咩味。炸春卷即叫即炸,黎到出哂煙,入口好香脆,春卷入面有雜菜絲,點甜酸醬食好好食。

餐廳座位分開左2邊,中間比商場行人路隔開左。
座位唔算太舒服,加上空間有限,坐落都幾迫。

當日二人叫左豬排撈檬、柚子沙律、越式牛河、炸春卷。

越式牛河、炸春卷

今天到屯門工作完畢後已經兩點多,於是到商場找點吃的。見到這店下午茶時間人不多,剛好我想吃湯粉,就選這間吧!下午茶由$46-$56元不等,選擇很多,有湯粉,炒粉麵飯等,還可以加$18配小食 (炸雞翼,網紙春卷,扎肉或青木瓜沙律),及再加錢配特飲。我選了豬耳扎肉牛丸湯河,另加了$18配網紙春卷 (配生菜),餐飲選配熱飲不用再加錢。湯粉很快送到,賣相非常不錯,而且芽菜及青檸另外用細碟送上,芽菜便因為不會泡在湯汁裡太久,所以特別爽脆。湯底味道不算太濃,而且有很多芹菜碎,非常惹味。豬耳扎肉很特別,豬肉底再加上彈牙的豬耳及胡椒粒,非常好吃。牛丸不算很大粒,不過很彈牙。河粉份量多,不會太碎及太淋。網紙春卷亦很快送到,生菜非常新鮮爽脆,我沒有將它夾著春卷來吃,反而放到湯裡吸收湯汁。春卷熱辣辣的,非常脆口美味,春卷內的饀料爽口美味,伴著魚露來吃非常不錯。
今天到屯門工作完畢後已經兩點多,於是到商場找點吃的。
見到這店下午茶時間人不多,剛好我想吃湯粉,就選這間吧!
下午茶

湯底味道不算太濃,而且有很多芹菜碎,非常惹味。

豬耳扎肉很特別,豬肉底再加上彈牙的豬耳及胡椒粒,非常好吃。
牛丸不算很大粒,不過很彈牙。
河粉份量多,不會太碎及太淋。

2017-09-19
$64 (Tea)
下午茶
  • 豬耳扎肉
2017-09-12 247 views
周末黎到屯門真係人多擠迫,帶埋小朋友出門要搵間佢地都岩食又坐得OK嘅餐廳有時都唔係咁易。阿女鍾意食面,又唔想成日淨係食西餐意粉,越南野其實係個不錯的選擇。今日中午12點去到餐廳都開始多人,但好彩仲有幾張枱剩,我地兩家人大大細細都已經八個人!最後幾張枱拍埋就比左我地了人多好處就係可以叫多幾款食物,今日叫左以下:一碗火車頭,一碗蕃茄牛腩河,一碟魚露什菌肥牛炒金邊粉,一客原個椰青海鮮焗飯一客香芒軟殻蟹米紙卷,一客木瓜沙律,一客馬拉盞通菜,一客咖喱牛筋腩煲四大兩小(三歲)兩B(飲奶)食到捧住個肚走火車頭湯底好正!唔會淡口,但又唔係味精湯咁!就係鍾意呢隻湯底味!碗粉亦十分足料!每款配料有成兩三舊,包括爽口牛柏葉,嫩滑牛筋腩,滋味牛丸,薄切生牛肉,仲有個應該似係牛腩片,十分豐富!呢個就係叫火車頭的好處,乜都有得食啲。芽菜青檸另上至於蕃茄牛腩河個湯底都好濃郁杰身,蕃茄味好濃,酸甜開胃,而且牛筋腩好冧好好食!魚露什菌肥牛炒金邊粉朋友讚口不絕,我自己就略嫌少許油,但其實炒粉面預左係會油啲,佢實屬正常範圍,只係我比較怕肥。原個椰青海鮮焗飯,又係我另一至愛,最鍾意叫啲原個乜乜物黎食!一黎個賣相已經好吸引,而

人多好處就係可以叫多幾款食物,今日叫左以下:
四大兩小(三歲)兩B(飲奶)食到捧住個肚走

原個椰青海鮮焗飯,又係我另一至愛,最鍾意叫啲原個乜乜物黎食!一黎個賣相已經好吸引,而淋面的椰汁十分香濃,配埋個炒飯底一絕!唔好睇佢好似好大份驚好"漏",其實椰青內胆唔係好大,所以絕對食得晒,但又唔會唔夠飽,因為椰汁焗飯其實都幾易食飽人的

香芒軟殻蟹米紙卷,點埋枱上提供的魚露食,十分清新。食飯食面食到飽飽地,夾件凍凍地又酸酸甜嘅米紙卷等個口清新下又可以繼續食落去!

木瓜沙律同馬拉盞通菜,都係正常惹味菜式。 至於客咖喱牛筋腩煲,咖喱味香濃,但唔會辣,牛筋腩炆得好冧,ORDER 蒜蓉包或白飯撈汁食應該勁正,但可惜已經好飽,唯有下次。

整體成餐飯都好好食,價錢相宜,必定再去!可惜今日去到掛住SETTLE 阿女,又掛住食完去行街,完全忘記左影相!
2017-09-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-09-09 180 views
係屯門市廣場睇完戲 就係商場搵野食 今次就試下呢間越南野 牛柳粒好入味 夠哂冧 飯都好香 一粒粒既 果雞翼開邊上 方便食客進食 夠哂細心 而且炸得非常香脆 唯獨是價錢方略貴冇套餐叫 不過成個商場黎講 都算平格之選
2017-07-24
Type of Meal