Restaurant: Tim Ho Wan, the Dim-Sum Specialists
Info:

2012-08-22 12 views
上次放假特登去飲茶, 因為聽到外面評語好, 點知等了一個半鐘, 我們到左兩個, 還差一個, 叫位的人點都唔俾位, 等到齊三位了, 又叫我們再等, 最後四人枱唔俾, 一定要我們坐返兩人枱, 本身地方巳經好細, 加埋我們幾個都肥, 二人枱根本坐唔落, 我們同叫號的人講, 我們唔介意搭枱, 叫佢俾返張四人枱, 佢又唔俾, 最後沒吃到, 仲激到成肚氣, 各位如果你們人數係單數, 千萬唔好去吃, 因為佢地根本俾唔到枱. 香港地有錢仲怕搵唔到吃咩, 怕受氣就千萬唔好搵這間了.
2012-08-03
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
Celebration
Mother's Day
Dining Offer
Tasting Event
  • ...
2012-08-19 35 views
一直說要嚐旺角總店,可是每每看到店外那種虛冚場面,結果說了差不多兩年也沒成事。今次逛完美食博覧,近近的打算到IFC分店一嚐所願。當晚嚐了:1.香滑馬拉糕>顏色、味道、鬆軟程度一流,很像兒時味道2.黃沙豬膶腸>外皮的確又薄又滑,但可惜豬膶老韌3.鳯爪排骨飯>排骨很腍很入味,可惜墊底的白飯完全沒有吸收排骨和鳯爪汁的精華,未知是否把排骨和白飯分開炊煮所以弄至如此效果?4.陳皮牛肉球>普通。只嚐到馬蹄、元茜,但嚐不到有陳皮味5.鮮蝦賽螃蟹餃>本晚special highlight,內餡有鮮蝦、蛋白、薑粒、蔥粒、紅蘿蔔粒,味道非常撘,而且鮮美6.蕃薯蓉紅豆露>嚐不到蕃薯的味道眼看眼前快餐店的裝修,端來的卻是一個個熱騰騰的蒸籠,感覺很搞笑。其實除非急趕,不然的話,悠悠閒坐在茶樓邊看報紙邊吃點心才是我杯茶。
一直說要嚐旺角總店,
可是每每看到店外那種虛冚場面,
結果說了差不多兩年也沒成事。
今次逛完美食博覧,
近近的打算到IFC分店一嚐所願。

當晚嚐了:
1.香滑馬拉糕
>顏色、味道、鬆軟程度一流,很像兒時味道

2.黃沙豬膶腸
>外皮的確又薄又滑,但可惜豬膶老韌

3.鳯爪排骨飯

4.陳皮牛肉球
>普通。只嚐到馬蹄、元茜,但嚐不到有陳皮味

5.鮮蝦賽螃蟹餃

6.蕃薯蓉紅豆露
>嚐不到蕃薯的味道

眼看眼前快餐店的裝修,
端來的卻是一個個熱騰騰的蒸籠,感覺很搞笑。
其實除非急趕,
不然的話,
悠悠閒坐在茶樓邊看報紙邊吃點心才是我杯茶。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$64 (Dinner)
2012-08-16 2222 views
as wondering to have some snack before get back, dim-sum should be a best way which is fast & flexible:I still remember I visit here first time is this shop opened within the first month: which is more easy to found a seat & positive image both service & hygiene compare with the main-branch I had tried the "crispy cha-siu bun", steam rice-roll with beef, chinese brown-sugar sponge, steam shrimp-dumpling (ha-gou), so this is the 2nd time I need to encore & order something newwaiting for someone s
ocean above

waiting for someone sit opposite to me: a handsome young-guy surprise most of us as he order 4 dishes for himself: big sticky-rice dumpling, steam rice-roll with shrimp, lettuce & meat, what a contrast which I order 4 small size dim-sum at the moment
(i.e. I pack some to my mini-lunch box )
Firstly, the brown-sugar sponge still taste good, soft, tender & non-oliy, but it's a smaller size compare with last year;
secondly, the fish-meat siu-mao & 3 colour carrot shrimp dumpling really nice, juicy with good presentation too!
finally the dessert is below standard : 3 jelly-style is too small like a dice, they almost falling down in the dish comparatively , taste is worst cos I think it's a little bit too sweet !
Other Info. : people walk-in group by group no matter it's close 9:00pm !
2012-08-13
ocean above
  • steam dumpling & sponge
2012-08-15 33 views
星期五晚。。同屋企人食飯。。提起IFC有點心鋪。。奇怪在仲要平同好味。。立即上網睇。。睇落見都幾多好評。。所以就約好星期日去。。見有食家話有等位同未齊人唔入得座既情況。。我地都係以食家既建議。。七點左右先去。。 媽咪同舅父佢地到先。。不斷吹我同朋友。。因為同食家講既一樣。。唔齊人唔入得。。佢地大概等左十五分鐘吧。。我同朋友一到就比我地入了 第一樣到既亦係最好味既叉燒包。。其實應該係墨西哥包個面。。入面有叉燒餡。。同菠蘿叉燒包原理一樣。。熱辣辣。。好味。。當晚傳說中既糯米雞賣晒。。冇得試 豬潤腸粉。。本人唔食。。但家人話都幾好。。後來就開始失望。。我地仲叫左鮑汁鳳爪。。燒賣。。牛肉腸。。春卷。。同桂花糕等等既野。。除左個叉燒包。。我真係唔覺得有咩咁好食。。 失望。。同普通茶樓冇咩分別。。沒有再去既必要。。有空外賣個叉燒包就夠了
Type of Meal
Dinner
2012-08-14 126 views
由於昨晚到IFC 睇戲, 終於可以一嚐聞名以久的添好運! 聽說要在午飯時間食到這家的東西要不就外賣自取, 要不就11:45am 就要來排隊,很誇張啊!幸好晚飯時間不太多人,我們6:30pm 到達, 大約等2張飛就到, 十分順利! 我們兩人叫了5個點心+1個飯,點心有蝦餃, 魚蓉盞, 牛肉球, 酥皮叉燒飽和咸水角,飯就是煎蛋牛肉飯,全部都是即叫即蒸, 新鮮熱辣,相比普通酒樓, 這家的點心明顯少油及少味精,蝦餃內的蝦又大又爽口; 不過牛肉球跟咸水角就沒有甚麼特別最愛的是酥皮叉燒飽, 酥皮夠鬆化, 包身又夠鬆軟,叉燒分量十足, 調味得宜,必食之選因為太飽了, 所以沒食到腸粉及桂花糕甜品,留待下次吧!!
由於昨晚到IFC 睇戲,
終於可以一嚐聞名以久的添好運!

聽說要在午飯時間食到這家的東西
要不就外賣自取, 要不就11:45am 就要來排隊,
很誇張啊!
幸好晚飯時間不太多人,
我們6:30pm 到達, 大約等2張飛就到, 十分順利!
我們兩人叫了5個點心+1個飯,
點心有蝦餃, 魚蓉盞, 牛肉球, 酥皮叉燒飽和咸水角,
飯就是煎蛋牛肉飯,
全部都是即叫即蒸, 新鮮熱辣,
相比普通酒樓, 這家的點心明顯少油及少味精,
蝦餃內的蝦又大又爽口;
不過牛肉球跟咸水角就沒有甚麼特別
最愛的是酥皮叉燒飽,
酥皮夠鬆化, 包身又夠鬆軟,
叉燒分量十足, 調味得宜,
必食之選

因為太飽了, 所以沒食到腸粉及桂花糕甜品,
留待下次吧!!
2012-08-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 酥皮叉燒飽
2012-08-11 36 views
終於一嚐期待已久添好運點心,但只換來無限既失望首先試左佢最出名既酥皮焗X燒包,個皮真係唔錯同特別,但其他唔食都攞,可以講得上係差,仲話係點心專門店,食完勁口乾,炸物有油“億”味,好多野都係返蒸,個糯米雞先食到想喊,我不如買公仔點心返去食好過,希望只係分店有咁既情況,若果唔係做出左名氣,又保持不了食物水準,咁只係為左賺錢,我覺得同M記無咩分別,更配不上什麼米芝連食府了
終於一嚐期待已久添好運點心,但只換來無限既失望
2012-08-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Dinner)
2012-08-08 263 views
有位朋友因為公司開 party , 所以不能出席我的十人生日飯局!但是,她亦很有心!後補我的生日飯! 早前,聽她說從未去過 <添好運點心專門店>! 既然,我在上環返工,她在金鐘返工!中環正是大家的中間點!我建議到<添好運點心專門店>!對大家來說都很方便!已獲得米芝蓮推介的 <添好運點心專門店> 以點心作賣點,小本經營,這是成功的佼佼者!不斷推出新的點心款式吸引食客!現時,已有 4 間分店:深水埗店、旺角店、中環店、炮台山店。為了店子及食客利益,等齊人才可取枱! 起初,我等了 30 分鐘,但是,朋友尚未到,當她一到,我便告訴負責劃位的女店員!再等上 10 分鐘!等候期間,女店員隨即幫我們把點心紙入單給廚房,點心即叫即蒸!我們入座時,食物接著送上!時間配合得剛好!這裡地方不大!所以很嘈吵! 還要跟其他食客搭枱!也不成問題!穿上青綠色的店員們有禮兼勤快!值得一讚!茗茶每位 $3有 「*」號代表新點心! 提供多元化口味點心!打破了沉悶的框框!為達至大眾化,價錢亦只由 $12 ~ $25,絕不過份!不收加一!但是,相比深水埗店,有些點心價錢貴兩$!
有位朋友因為公司開 party ,
所以不能出席我的十人生日飯局!

但是,她亦很有心!後補我的生日飯!
早前,聽她說從未去過 <添好運點心專門店>!

對大家來說都很方便!

<添好運點心專門店>
為了店子及食客利益,等齊人才可取枱!

我們入座時,食物接著送上!時間配合得剛好!

這裡地方不大!所以很嘈吵!
還要跟其他食客搭枱!也不成問題!

穿上青綠色的店員們有禮兼勤快!值得一讚!

茗茶每位 $3
有 「*」號代表新點心!
提供多元化口味點心!打破了沉悶的框框!

但是,相比深水埗店,有些點心價錢貴兩$!
有 「*」號代表新點心!
當然賣相不及高級酒樓,勝在價錢大眾化!
作為晚餐的話,感覺更抵食!

我們選了有特色的點心!

酥皮焗叉燒包 $18
一碟三件,熱烘烘!
酥皮夠鬆化而且夠薄!甜度適中!咬開一口,叉燒餡不多及豐盈的醬汁隨即可見!食起上來感覺不太油膩及飽餾!果然是店中名物,食得津津有味。
酥皮焗叉燒包
酥皮夠鬆化而且夠薄!叉燒餡不多及豐盈的醬汁隨即可見!
*脆皮香茅牛肉餃 $18
外表很平凡,卻很有內涵!驚喜之作!
薄薄的餃子皮,是剛炸起的,熱辣香口又鬆脆,而且餡料豐富!這樣的餃子,怎樣也不會難食的!香茅味不太突出!
好在調味恰宜!牛肉是軟腍,口感欠出色!總算入味富肉汁!惹味之選,好開胃!
脆皮香茅牛肉餃
薄薄的餃子皮,是剛炸起的,熱辣香口又鬆脆,而且餡料豐富!
韮黃鮮蝦腸 $23比 <第一腸粉> 大件!腸粉皮拉得夠薄夠滑,質地軟腍富米香,未達至晶瑩軟滑!嫌入口較黏!
約隱約現透出餡料,蝦份量確實不多!勝在彈牙爽口!不算細隻!還可以收貨!
簡單而美味的!
韮黃鮮蝦腸

*三色蘿蔔絲魚蓉盞 $20
起初,大家以為送錯燒賣!隨即問店員這是什麼?

魚肉缺乏彈牙口感!各樣配合底下,口感豐富!頗有特色!
紅蘿蔔、青蘿蔔、白蘿蔔混合其中;白蘿蔔入口清甜無渣!蘿蔔含有胡蘿蔔素,配上蘿蔔,為魚蓉盞多添一份健康及色彩!
也算不錯!
三色蘿蔔絲魚蓉盞
*鮮蝦賽螃蟹餃 $22
晶瑩帶點黏性的餃子皮,無封口,包著滿滿的餡料!
比較賽螃蟹更出色及好食!喜歡它味道鹹鹹的,飄來陣陣清香!
原來是來自薑粒!
薑有助驅寒!混合薑粒、蝦肉、紅蘿蔔、菜絲...等。色擇奪目!
清新的蔬菜與鮮味爽口的蝦仁相輔相成,一啖內有多種口感,層次豐富!甚有水準!
鮮蝦賽螃蟹餃
*梅菜雞粒飯 $25
本來,飯滲透著雞的香味,加上豉油後是剛好味道!可是,師傅下梅菜的份量實在太重手!完全是重口味!
弄巧反拙!雞粒沒有嚡口,算是嫩滑易入口。
梅菜雞粒飯
創新意念的點心!口味獨特又口感特別!總令人回味!但論價錢及新鮮感,值得一試!

能做到如此劃一的標準,相信下了不少苦功!確實令我佩服。而且,真材實料確實物有所值!
是次的點心晚餐是滿意的,水準不俗,朋友花費也不高!

2012-07-27
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$66 (Dinner)
Celebration
Birthday
<添好運點心專門店>
韮黃鮮蝦腸
酥皮夠鬆化而且夠薄!叉燒餡不多及豐盈的醬汁隨即可見!
鮮蝦賽螃蟹餃
三色蘿蔔絲魚蓉盞
薄薄的餃子皮,是剛炸起的,熱辣香口又鬆脆,而且餡料豐富!
2012-08-07 166 views
想去食好耐. 但又唔想排隊.人地就帶咗我去中環依間添好運. 堅係唔洗排隊但係要搭枱;唔再多講. 即刻叫點心先;超足料嘅糯米雞. 其實一個人食佢. 真心會飽! 太多料!! 咁多個點心之中. 最愛佢!!!!一食落口,就覺得依隻爪係超多骨膠原!好好味啊!!!!!試下佢先. 聽人講係最熱門嘅點心.嗯!果然係唔錯喎. 個皮好脆!!! 好好味!!!!!!!!! 總括而言, 唔想排隊嘅. 不妨考慮黎依間分店 我見好多人打包點心走添啊!!!

想去食好耐. 但又唔想排隊.

人地就帶咗我去中環依間添好運. 堅係唔洗排隊

但係要搭枱;

唔再多講. 即刻叫點心先;
糯米雞
超足料嘅糯米雞.

其實一個人食佢. 真心會飽! 太多料!!
鳯爪!!!!超正

咁多個點心之中. 最愛佢!!!!

一食落口,就覺得依隻爪係超多骨膠原!

好好味啊!!!!!
酥皮菠蘿叉燒飽
試下佢先. 聽人講係最熱門嘅點心.

蝦餃
馬拉糕
叉燒腸
總括而言, 唔想排隊嘅. 不妨考慮黎依間分店

我見好多人打包點心走添啊!!!
2011-07-24
鳯爪!!!!超正
酥皮菠蘿叉燒飽
蝦餃
馬拉糕
叉燒腸
  • 鳯爪
2012-08-07 15 views
最愛呢間分店, 因為一嚟到就有位(實情係我哋六點半就跑到嚟, 行慢兩步就要排長龍了, 好彩好彩)酥皮焗叉燒包 - 一試愛上~ 同酒樓食ge叉燒餐包唔同, 個皮脆脆哋又甜甜哋, 叉燒個汁好濃, 好正! 如果有四個就好嘞, 兩個人要分好麻煩鳳爪排骨飯 - 賣相真係唔吸引, 唔應該將隻鳳爪放面, 啲餸摭住啲飯的話睇落會靚啲, 不過唔睇樣, 味道係唔錯的, 鳳爪睇落乾爭爭但原來好林, 排骨亦好滑, 飯亦蒸得軟硬適中還點了蝦餃燒賣的, 但掛住食冇影到....質素拍得住酒樓, 蝦餃皮薄饀料足, 燒賣大大粒, 冇令人失望待應快手服務都ok, 只係坐得太迫, 同埋實在太多客, 人人食飽就走, 好又壓迫感, 唔會諗住可以好似酒樓咁歎點心, 只係點心快餐店而已
最愛呢間分店, 因為一嚟到就有位

酥皮焗叉燒包, 超正~
疏落的鳳爪排骨飯

2012-06-04
$50 (Dinner)
酥皮焗叉燒包, 超正~
疏落的鳳爪排骨飯
2012-08-03 447 views
自添好運於太子第一家店剛開幕時嚐過兩趟,之後再沒有品嚐過培哥與強哥的傑作了,那時候的添好運還未得到米之蓮的垂青。隨著米之蓮效應,每次經過太子店的時候總少不了二、三十人在門口等候,當中不乏外藉人仕。不是變得不愛添好運的點心,而是再沒有能耐等候至少的45分鐘至1小時,順便讓更多未嚐過的朋友嘗試。及後可能因為培哥與強哥對管理己累積不少經驗,分店相繼於各地區開幕,最近又在北角再添一分店,恭喜恭喜!當然不會忘記添好運,多次到中環 IFC 觀察,只為了解人潮情況,以便節省輪候時間。當天將把掌握到的時間瞄準了,可能是星期日的關係,人潮比預期的多。外賣也有好幾袋。將無數剪報變成了彩色燈箱,真有趣!登記時侍應小姐先將點心紙及鉛筆交予食客,在等候中預先挑選食物。雖然眼見只少6、7名廚師在廚房中不停地工作,可能因廚房面積的限制,中環 IFC 分店的食物款式比其他添好運少,畢竟認真的中式點心全靠手功,工序繁複。大約25分鐘後便有座位了,還算不錯呀!把點心紙交予侍應小姐。桌上已備有豉油、喼汁、辣椒油及豆板醬。酥皮焗叉燒包是必食的點心,每次出品都是漲卜卜、熱洪洪,能做到如斯不苟與劃一的標準,相信下了不少苦功,確實
等候人群
外賣點心
外賣也有好幾袋。
剪輯報章的燈箱
將無數剪報變成了彩色燈箱,真有趣!

數款醬料
桌上已備有豉油、喼汁、辣椒油及豆板醬。
酥皮焗叉燒包
酥皮焗叉燒包是必食的點心,每次出品都是漲卜卜、熱洪洪,能做到如斯不苟與劃一的標準,相信下了不少苦功,確實令我佩服。
叉燒餡與醬汁
酥皮比墨西哥包更薄,叉燒醬汁鹹甜適中、叉燒不肥也不韌,就是鐘愛那份嚴緊的中庸之道。
煎釀虎皮尖椒
一向很喜歡虎皮椒,添好運的煎釀虎皮尖椒更討我歡心。煎得微微的金黃增添了一份香氣,手打的魚肉鬆軟中富彈性,好像滲透著一個個細小的氣泡,很自然被牙齒一一感認得到;虎皮椒保持青葱翠綠,入口爽脆富椒香,再多來一碟肯定也可給它完全消化掉。
黃沙豬潤腸
我對腸粉不太喜好,但在太子添好運嚐過的腸粉就叫我改觀。當時也選擇了黃沙豬潤腸,當天也欲重温。

拉得差不多透明的腸粉皮,隱隱約約地透出了餡料,相信對吃不大有興趣的人也會得知其手功的細膩。腸粉皮一樣的細滑,豬潤生熟度剛好,完全沒有嚡口。相對當年的豬潤,這次卻不太黃沙,據聞黃沙豬潤其實是豬隻患了肝癌,無論是否屬實錯過也不是一個損失,況且腸粉現已相當的完美。若要論到不完全完美的地方應該是豬潤與芫茜份量不夠,貪心兼貪吃的傢伙。
古法糯米雞
糯米雞也是情意結,太子當年那隻糯米雞的糯米芳香軟糯、醬汁均勻地塗搽在糯米上,味道恰好,單論這點已令我們一試難忘。
古法糯米雞
當天糯米雞明顯較乾,似乎表層的醬汁不太足夠,荷香還是不懶,就只差這一點點。餡料中的雞塊與醬汁也頗多,抵食、足料兼飽肚的古法糯米雞。

為添好運保持良好的水準而雀躍,培哥與強哥一向致力給予普羅大眾實惠的星級點心,值得敬佩與支持。原本想再試一下新出的甜品,但實在太飽了,留待下次再添好運!

2012-07-29
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
叉燒餡與醬汁
等候人群
剪輯報章的燈箱
數款醬料
煎釀虎皮尖椒
黃沙豬潤腸
  • 酥皮焗叉燒包、煎釀虎皮尖椒、各式腸粉
2012-08-01 356 views
添好運貴為星星食肆,已想試很久,但眼見次次都人山人海,總是打消光顧念頭。今日終下定決心,在門外等了四+五分鐘,終能入座。一行二人,選了以下美食:晶瑩鮮蝦餃:賣相不俗,皮薄晶瑩,蝦肉爽甜。蜜味叉燒腸:腸粉皮拉得夠薄夠滑,叉燒餡料一般喇!酥皮焗叉燒包:酥皮香脆,甜度適中,包身鬆軟,叉燒餡料及醬汁調味恰宜,好吃!沙律蝦春卷:即叫即炸,春卷皮甘香脆口,和酸溜沙律醬味道匹配!脆皮香茅牛肉餃:餃皮炸工同樣富水準,夠薄脆。餡料香茅力度不算強,但牛肉肉香仍算充實。鮑汁鳯爪排骨飯:鮑汁鳯爪略硬身,普通。排骨肉質鬆軟。蒸飯飯粒富質感,更泛有少許餸料汁香。

晶瑩鮮蝦餃:賣相不俗,皮薄晶瑩,蝦肉爽甜。
晶瑩鮮蝦餃
蜜味叉燒腸:腸粉皮拉得夠薄夠滑,叉燒餡料一般喇!
蜜味叉燒腸
沙律蝦春卷
鮑汁鳯爪排骨飯
[1/8/2012; Wed]
2012-08-01
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
沙律蝦春卷
2012-07-28 19 views
這夜又在收鋪前到添好運吃個晚餐,貪這時段幾乎不需等位。到達時差不多8點左右,果然不需等位可以直接進去坐。這次在點心紙上看到一款新點心魚蓉蒸芋頭糕($18),點了一份嚐嚐。再加一客煎蛋牛肉飯($25)和一份招牌點心酥皮焗叉燒包($18),選好立即交給店員。魚蓉蒸芋頭糕:魚蓉頗香滑,而魚蓉下面的蒸芋頭糕的芋頭很香,味道不錯。不過魚蓉和芋頭兩者之間味道上好像沒有什麼交流。 (3/5)煎蛋牛肉飯:牛肉軟滑,飯稍為過濕,有點失水準。(2.5/5)酥皮焗叉燒包:熱辣辣皮脆、叉燒餡料香甜,包身鬆軟,依舊好吃,亦為這餐留下個不錯印象的結尾。(4.5/5)整體感覺這次的食物水準比起以前退步了,是擴張的太快的後遺症嗎?我倒希望只是一時失手吧。
這夜又在收鋪前到添好運吃個晚餐,貪這時段幾乎不需等位。
(3/5)
$65 (Dinner)
  • 酥皮焗叉燒包
添好運既老細以前係四季酒店既大廚,因此一開店已經名氣爆燈!仲要係米芝蓮之選!自從添好運成名以後,佢既人龍都未少過, 仲開多左2間分店除左總店旺角外,仲開多左2間,包括香港站店同深水埗店之前食過總店,都幾好食,今次試埋香港站店!酥皮焗叉燒包: 必試鎮店之寶, 檯檯都會叫,真係整得好好食,新鮮整既, 熱辣辣薄薄既酥皮非常香口, 配合麵包軟綿綿; 叉燒餡既蠔油好香; 會好想食第二個!魚蓉蒸芋頭糕:好特別既點心, 芋頭糕入面有大大粒既芋頭粒,加埋鯪魚蓉都幾夾晶瑩鮮蝦餃:賣相夠晶瑩, 個皮相當煙韌, 唔會太厚, 鮮甜爽口陳皮牛肉:牛肉夠"林"! 夠嫩,配合腐竹,好味!叉燒腸: 個皮拉得唔錯,香軟,下次會食黃沙豬膶!馬拉糕:好鬆軟,有很香既黑糖味鮑汁鳳爪: 個汁OK, 但好硬身下, 唔太啱食腐皮卷:味道一般,較油膩桂花糕:有好多桂花係入面,但味道偏甜, 好一般好好食,好滿足既一餐!仲要好抵食,50幾蚊埋單
添好運既老細以前係四季酒店既大廚,因此一開店已經名氣爆燈!
仲要係米芝蓮之選!

自從添好運成名以後,佢既人龍都未少過, 仲開多左2間分店
除左總店旺角外,仲開多左2間,包括香港站店同深水埗店
之前食過總店,都幾好食,今次試埋香港站店!

陳皮牛肉:牛肉夠"林"! 夠嫩,配合腐竹,好味!
叉燒腸: 個皮拉得唔錯,香軟,下次會食黃沙豬膶!
馬拉糕:好鬆軟,有很香既黑糖味
鮑汁鳳爪: 個汁OK, 但好硬身下, 唔太啱食

腐皮卷:味道一般,較油膩
桂花糕:有好多桂花係入面,但味道偏甜, 好一般
好好食,好滿足既一餐!
仲要好抵食,50幾蚊埋單
2012-04-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
  • 晶瑩鮮蝦餃
  • 魚蓉蒸芋頭糕
  • 陳皮牛肉
2012-06-18 6 views
添好運九龍店不就腳,始終想試但就一直冇試。剛好ifc開了分店就和外子一試。星期天人很擁擠,等了二十多分鈡有位。塞入一張八人枱,不是坐得很舒適。桌子上有壼茶同別人共用。 Food Cout型式不可要求高。 因試食心態叫了很多點心。牛肉腸粉: 牛肉可以,腸粉簿皮,但比我吃過最好吃的差少少,好吃的腸粉米漿米成份高而又幼滑。蝦餃:不過不失,仍比我吃過好吃的差些。其他點心水準中等。叉燒飽,老公話ok。最好味是古法馬拉糕,一試難忘,好香好好味!總評:75分,不是頂級好味,但可一試。

添好運九龍店不就腳,始終想試但就一直冇試。

剛好ifc開了分店就和外子一試。

星期天人很擁擠,等了二十多分鈡有位。

塞入一張八人枱,不是坐得很舒適。桌子上有壼茶同別人
共用。 Food Cout型式不可要求高。

因試食心態叫了很多點心。

牛肉腸粉: 牛肉可以,腸粉簿皮,但比我吃過最好吃的差少少,
好吃的腸粉米漿米成份高而又幼滑。

蝦餃:不過不失,仍比我吃過好吃的差些。

其他點心水準中等。

叉燒飽,老公話ok。

最好味是古法馬拉糕,一試難忘,好香好好味!

總評:75分,不是頂級好味,但可一試。

2012-06-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 古法馬拉糕
2012-06-16 12 views
等候時間都可以,20個籌,因為個知客好亂。其他枱坐咗1-2分鐘,食物就會上枱,但我們等了10分鐘,去問個伙計,佢叫問番個知客,佢話個未飛入單,跟著又等10幾分鐘先有野到。仲以為好正,我叫咗蝦餃,燒賣,糯米雞、雪山叉燒包和叉腸。個叉燒包都勉強,其他都好麻麻,個蝦餃直情有些怪怪地。仲以為自己入錯舖。不過,遊客可能ok,因為夠cheap。總之無下次!!
2012-06-16
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)