The Market

2023-03-27 1585 views
下個月便是一年一度的泰國潑水節喇,Hotel ICON的行政總廚Chef Danny與The Market的泰國主廚Chef Jack Pinkkang,跟曾為泰王拉瑪九世和其家人烹調美食的客席泰國名廚Chef Oliver Rattanamanee,三強聯手推出一系列富傳統風味的泰國皇家美食來慶祝潑水節。已經多年未到過The Market吃自助餐了!因為餐廳長期爆滿真的訂座不易,多謝朋友預早Book好星期六Weekend Brunch的位這天終於可以重溫美味。甫踏進餐廳便見到我最愛的榴槤佈置,相信喜歡榴槤的朋友也有來吃過自助餐或者下午茶。安座好位置之後便走到自助餐區看看這天有什麼美食,率先看見放得滿滿的冰鎮海鮮超吸睛,當中包括有海蝦、小龍蝦、長腳蟹、龍蝦鉗、藍青口及鮮蜆,全程Refill得佷快絕對不需擔心要大排長龍。看完這麼新鮮的冰鎮海鮮後當然要看看今日的主題,泰國撥水節及泰國皇家美食,打頭陣由泰式青木瓜沙律、生蝦刺身配秘製海鮮汁、坊間少有的十三香巴土魚沙律,轉個彎見到有炭燒豬頸肉、泰式粉絲蝦煲、巴東牛肉及炸魚配羅望子汁。說到泰國菜又怎能夠少得冬陰功那份兒!這天我們可以品嚐到泰北菜中

說到泰國菜又怎能夠少得冬陰功那份兒!這天我們可以品嚐到泰北菜中的冬蔭功清湯和泰式肉鬆。

然後便來到食肉獸的天堂!有無限量供應的慢煮羊架和慢煮牛扒,喜歡吃牛羊的朋友可以盡情品嚐。

緊接著出場的是印度美食,放滿了一系列的醬汁當中包括有薄荷醬、青瓜乳酪、酸黃瓜、芒果甜酸醬等。
接下來還有印式香飯、印式素菜角、印度烤雞、印度羊肉咖喱、印式燒餅及印度脆餅等。

濕口的澱粉質有兩款選擇,是惹味的星洲喇沙及可以自選雞肉、牛肉片、豬肉片的生滾粥。

緊接著有靚湯飲這天我們可以品嚐到椰子雪耳燉雞湯,另外還有迷你海南雞飯、鮮嫩炒菜、蝦餃及乾蒸燒賣。

來到西式美食選擇也十分之豐富!先來是邪惡十足的牛油粟米、粉糯的香草焗薯、卡邦尼意粉、濃郁的紅酒燴牛尾、香甜的燒排骨、肥美的葡式豬手、送你一朵花般的燒鴨胸、香脆的炸火鳳尾蝦及鮮嫩的菠菜帶子,每樣都非常吸引不知稍後會否有位品嚐它們呢?

然後是這天超受歡迎的兩款菜式,這個是即叫即製的魚子醬蟹肉多士,魚子醬也可以在自助餐鐘任吃未免太幸福了吧!

還有熱辣辣同樣即煮的香煎加勒比海野生龍蝦尾配意式番茄,這個味道挺吸引大家記住食多此喔,最後西式湯品這天是海鮮濃湯,還有旁邊的小餐包可以配合一同享用。

緊接著要介紹是香港人最喜歡吃的日本料理檔位,有我喜歡吃的日式漬物、麻醬醬冷豆腐、魚生丼及各式卷物,全部賣相也非常吸引製作一點也不馬虎,還有即時炙燒的各款精美壽司,剛剛看見師傅以火槍炙燒真的非常吸引。來到魚生櫃這天供應有八爪魚、鯖魚、三文魚、甜蝦及螺肉刺身,看上去我最想試的肯定是八爪魚刺生。

跟著走到我最喜歡的前菜區,打頭陣的生果有不少選擇有原個奇異果、蜜柑及香梨,而切件生果則有西瓜、哈密瓜及我最愛吃的菠蘿,
現成沙律有幾款選擇首先是邪惡又美味的薯仔沙律,另外還有希臘沙律、鮮果沙律及雜菜沙律,不喜歡吃現成出品!大可自己拼奏碟獨一無二的沙律,餐廳預備了各式新鮮的沙律菜、車厘茄、紅菜頭、豆角等,並配有檸檬欖油汁、日式柚子汁、蜜糖芥末汁、法汁、紅酒醋、凱撒汁、意大利汁及千島汁,真的喜歡什麼味道也能夠調配得到,如果您是一個芝士迷應該都會好開心!因為自助餐備了多款不同口味的芝士,當中包括有忌廉藍芝士、金文畢芝士、羊奶芝士及桃桃芝士,還貼心地配備上黑松露蜜糖、蜜餞杏脯及克力架來伴吃。

至於凍肉部份有蘇格蘭煙三文魚、肝醬批及意大利火腿凍肉拼盤供應。

看完豐富精彩的鹹食之後,終於來到我最期待的甜品區,自從由Keep Fit那天開始甜品已成為了我的奢侈品!但來到這兒甜品大多以榴槤來製作,我的拒甜抗體即時完全失效!
任食軟雪糕從來也是這兒吸引人的項目,Godiva朱古力軟雪糕無論在下午茶或自助餐也非常受歡迎,軟雪糕旁邊放上了榴槤斑斕醬和榴槤醬,是行政總廚榴槤王子Chef Danny的推薦的美食,他推介大家用榴槤雪糕配榴槤醬 ,或榴槤斑蘭蛋糕配榴槤斑蘭醬來享用,連食法也有推介真的超貼心。

來到我最期待的自家製榴槤甜品!打頭陣是香脆炸榴槤、榴槤芝士撻、榴槤糯米飯、大樹菠蘿糯米飯、椰汁芒果糯米飯、榴槤糯米糍及泰式斑斕千層蛋糕。
緊接著還有桂花龍眼啫喱、士多啤梨欖油卷、茉莉朱古力蛋糕、綠茶朱古力蛋糕、紅桑子朱古力蛋糕、香芒芝士蛋糕、榴槤奶凍、焦糖燉蛋、烏龍茶啫喱、綠茶奶凍、士多啤梨奶凍及芒果奶凍。

至於飲品方面冷熱的也有供應,絕對照顧到不同客人的需要,選擇有凍咖啡、凍茶、新鮮檸檬片、糖水、自助咖啡機、熱茶及熱水,另外還有三款口味選擇的果汁區,包括有橙汁、西柚汁、及新鮮製作的青檸梳打等供應。

享用自助餐的客人每位也能無限暢飲Sparkling Wine,喜歡嘆番杯的朋友回本真的很容易。

介紹了這麼久肚子投訴說是時候要開餐喇!跟好友每人取一些心水美食回來開心Share,這正是吃自助餐最可愛的地方。
首先吃一碟有齊沙律菜、水果、芝士及凍肉的前菜打底,煙三文魚好油潤鹹香好吃,水果當中我最喜歡的當然是菠蘿,我就最喜歡用來配風乾火腿一起品嚐,比起用蜜瓜我覺得味道更加匹配。

然後到品嚐冰鎮海鮮的時候,這麼多款當中我最喜歡吃的是小龍蝦和龍蝦,兩款也鮮甜Juicey可以多吃兩件。

好友取來大大碟刺身一起分享,三文魚肥美鮮甜,八爪魚脆口具鮮味,甜蝦軟糯甜美,鯖魚和螺肉亦都非常新鮮。

吃過頭盤之後當然要品嚐自助餐主題的泰國皇室美食,這碗是泰北菜式之一的冬蔭功清湯,味道有別於傳統的冬蔭功,內裡沒有椰奶和辣椒膏但卻能保留著冬蔭功的香濃味道,喝下酸辣香氣挺濃加上有大頭蝦在內,絕對是一碗層次豐富的冬蔭功清湯。

當然要品嚐其他皇家美食,有我最喜歡吃的生蝦刺身,草蝦非常爽口配襯酸辣醬汁零舍可口,十三香巴土魚沙律帶著濃郁的泰式香草味,吃罷歯頰留香令人留下深刻印象,豬頸肉則爽口彈牙好有咬口味道亦調得香口惹味,以那件羅望子汁炸魚味道酸酸甜甜很開胃呢。

我們更有幸一試這個避風塘香茅炒軟殼蝦,鑊氣十足的蝦肉可連殼一起品嚐,最適合怕去殼的朋友享用,味道超級香口而且非常大隻吃得我太滿足喇。

繼續品嚐其它美食蝦餃一見到絕對不能放過,碩大的身軀藏著滿滿爽口蝦肉在內不錯吃,海南雞飯水準亦不弱,雞肉嫩滑而且小巧精緻吃一份也不會太飽。

中式燉湯交了給好友品嚐,而我就享用這碗海鮮濃湯,韓式水已知道絕對夠濃郁,呷一口滿嘴充斥海鮮香氣,味道濃郁但絕對沒有戴上苦味的確好味道。
然後當然要品嚐這個內置加勒比海的龍蝦尾,師傅即席用意式番茄汁來烹調,所以取回來吃時仍然熱騰騰的,口感爽彈又紮實的龍蝦很鮮味,配襯酸香的意式番茄汁味道好之餘更加有解膩的作用。

緊接要吃的這個矜貴的魚子醬蟹肉多士,香脆多士放上了蟹肉面層鋪滿魚子醬,一口吃下去多士給了香脆的口感,蟹肉則送上了鮮甜的美味,而魚子醬則在口中散發獨特香氣,無論味道和口感也是令人超級享受的美食。

吃罷要魚子醬蟹肉多士之後忽然聽見鈴聲響起,原來係新鮮出爐的榴槤菠蘿包上場,各位榴槤味亦即時走到甜品區排隊攞包包,雖然它已經是一件榴槤菠蘿包但我還嫌他不夠邪惡!再額外加上榴槤醬作夾心來享用,雖然是迷你菠蘿包但卻給予我超級大滿足。

吃過菠蘿包之後再來這碟大部份也是榴槤甜品,雖然真的很喜歡吃榴槤甜品,但我也只能跟好友分享真的不敢太放肆了!先品嚐唯一非榴槤的甜品烏龍茶啫喱,口感爽滑的啫喱帶有茶香而且不會甜味道好清新,脆炸榴槤還是第一次品嚐,外層香脆內裏充滿榴槤香氣口感夠特別,榴槤芝士撻不用說當然是濃郁又好吃,而榴槤奶凍亦充滿香氣口感還很滑溜呢。
不過我最喜歡是這件榴槤糯米糍,軟糯的外皮包裹著滿滿的榴槤餡太好吃了。
榴槤甜品已經吃了很多!雪糕的Quota就留給Godiva朱古力軟雪糕啦。

最後當然要來一杯酒甜的凍檸檬茶燒製解離,吃吧這一頓自助餐後真的要多做點運動來贖罪。
泰國潑水節皇家美食自助早午餐由即日起至5月1日,於星期六、日及公眾假期11:45~14:30供應,收費為成人$688/位、小童$448/位。
2023-03-18
Type of Meal
Lunch
2023-03-25 1033 views
相信大家都知道,Hotel Icon個自助餐,最誘人之處就是那款式眾多的榴槤甜品。今期佢除左保留了呢個優勢之餘,更加入了泰國潑水節作主題,於我而言係雙倍吸引,誓要找個週末,去會一會佢。這次是吃中午,我十二點前到埗,食客已魚貫場,看來呢度既號召力依然不減。沙律、Cold Cut及煙三文魚等頭盤當然不缺,吃些少打開胃口。凍海鮮如蟹腳、龍蝦鉗、青口及蜆等是必備了吧,但生蠔就沒有供應,反正不是今次既主打,我也不贅。看看泰式主題食品,炸魚肉嫩,配羅望子汁夠醒胃。豬頸肉口感彈牙,兩款泰式汁醬任君選擇。炒粉絲有夠惹味,伴開邊蝦是錦上添花。十三香沙律更是客席名廚Oliver的得意之作,層次十足。個人一向喜歡吃生蝦刺身,好在呢度仍有供應,而且水準不俗。冬蔭公清湯都做得好,湯清但並不是淡如水,亦唔係辣到噴火,保留了傳統冬蔭公的味道,連埋大頭蝦吃,對胃口。另有兩款受歡迎要排長龍取的東西,其一係香煎龍蝦尾配意式番茄,師傅即場烹煮,火侯控制得宜,加埋醒胃茄醬,難怪大家排完再排。魚子醬蟹肉多士,呢兩款食物邊有得輸?再食些少中西熱食,如粥品、牛肉燒賣及蝦餃等點心,同埋燴牛尾等等,飽左一大截。日式刺身壽司,平時或者會

個人一向喜歡吃生蝦刺身,好在呢度仍有供應,而且水準不俗。
魚子醬蟹肉多士,呢兩款食物邊有得輸?
日式刺身壽司,平時或者會略過,不過是日都淺嚐了點點。
榴槤甜品之前,來幾片芝士,再呷口茶,為甜胃作好準備。
Creme Brulee加入左榴槤,成件事更上一層樓。迷你芝士榴槤撻好香濃,一件唔夠喉。炸榴槤一定要趁熱食。
Godiva雪糕加入榴槤蓉或者榴槤斑蘭醬,真係不得了。
還以為榴槤甜品就係咁多款式,但此時聽到叮叮聲,大家衝住出去排隊,原來係榴槤菠蘿包新鮮出爐!熱呼呼外皮帶微脆的菠蘿包,再自行塞入一堆榴槤蓉,好有寶物尋歸底之感覺。
仲有埋Free Flow,咁就真係悠閒既美好週末喇!
2023-03-22 1054 views
今晚舊同事聚會揀咗維港薈the market,呢間自助餐一直都保持水準,但要book 最好提早幾個禮拜,如果唔係多數無位,講返近排生蠔有好有多出事新聞,所以the market 都暫停供應,但就換左魚子醬同龍蝦代替,我本身就好鍾意食魚子醬所以我都收貨,熟食冷盤都唔少選擇,而且有質量,如果係榴槤嘅愛好者就一定要黎朝聖🤭,甜品一定滿足到你,甜品真係好吸引,我食完一盤又一盤,movenpick 雪糕都有4款,冷盤我最鍾意食杏仁芝士真係好好味,鵝肝真係有厚度,外脆內軟,忍唔到口食左4舊🤣跟住飲咗個椰子雞燉湯,入面有好多雪耳好滋潤,今晚仲有個靚仔即場調教Cocktail,味道帶有泰式風味,都幾好飲,刺身都幾新鮮不過吞拿魚就唔好食,其他睇相啦🤣ps:如果有polyu student card 有85折
一直都有聞the market buffet很難book位,其實只要你在OpenRice book位便可了。😌不過book了位要在指定時間每位比$200訂位費。 首先在昨日收到酒店的電話,午餐沒有生蠔供應,會以魚子醬及龍蝦尾代替。但其實所謂的魚子醬,只是在蟹肉多士加一丁點兒魚子醬,注意係需要排隊輪候攞。及蒸帶子上加一丁點兒魚子醬。而龍蝦尾的供應方式,亦要排隊攞。其實以午餐這個價錢來說,真是取巧😌。雖然有flow sparkling 飲、果汁及咖啡奶茶(亦要自己調配)。 另外,以價錢來說,座位編排密集,且取餐buffet枱與用餐座位,距離遠要行成10米才到達。 總括來說,以成人$688(未連加一)、小童$488(未連加一)價錢與食物不值,再次提醒別被坊間因為難book位而去是這間buffet。🫣😮‍💨
不過book了位要在指定時間每位比$200訂位費。

2023-03-16 904 views
公司annual dinner去左食The Market@hotel ICON嘅dinner buffet,熱食冷盤都不過不失,就冇特別影低黎講,係個椰子雪耳雞湯好飲,差唔多個個同事都encore。但估唔到甜品係幾唔錯 有驚喜喎,特別要讚就係個🍫朱古力榛子mousse,好有誠意,層次好豐富,底層係朱古力甘納許(Ganache)、有一層似係brownie再加mousse,配埋外層嘅朱古力脆殼,好好食!另外仲有Godiva嘅軟雪糕食 正!不過留意返,相入面嘅蛋糕卷望落幾正食落好乾 唔食都唔可惜,同埋個烏龍茶茶凍 我懷疑佢唔記得加糖🫥係一啲啲嘅甜味都冇!🌟另外依家有做緊泰式同榴槤主題,有興趣可以衝!
🌟另外依家有做緊泰式同榴槤主題,有興趣可以衝!
2023-03-14 1212 views
早幾星期知道會經開做野一早經openrice apps 預訂左位早幾日再收到酒店既confirm booking msg就比埋訂金等食🥳(理公東亞信用卡會有優惠)呢間自助餐出名款式多 甜品又多特登黎試吓 其實之前食過dinner buffetLunch time就第一次試燒羊架和牛肉一流,又軟又冧又多汁👍🏻午餐都有蟹腳無得輸❤️有即整片皮鴨 好正。仲有刺身添飲品有檸檬茶 咖啡 果汁等等任飲👍🏻好少自助餐做到呢點唯一缺點訂坐已remark 有bb車去到先安排 搞左一大輪🥲So far 整體感覺良好
早幾星期知道會經開做野
一早經openrice apps 預訂左位
早幾日再收到酒店既confirm booking msg
就比埋訂金等食🥳
(理公東亞信用卡會有優惠)
呢間自助餐出名款式多 甜品又多
特登黎試吓 其實之前食過dinner buffet
Lunch time就第一次試
燒羊架和牛肉一流,又軟又冧又多汁👍🏻
午餐都有蟹腳無得輸❤️
有即整片皮鴨 好正。仲有刺身
飲品有檸檬茶 咖啡 果汁等等任飲👍🏻
好少自助餐做到呢點
唯一缺點訂坐已remark 有bb車
去到先安排 搞左一大輪🥲
So far 整體感覺良好
hello今日我哋慶祝朋友生日,去咗hotel icon 食晚餐buffet 😋今次我地一行13人安排左我哋坐房間😍非常好😍😍個炒辣蝦超好食🤤作為一個榴連迷😍 一行入門口,右手面已經係成個櫃滿滿的榴連💕💕好正啊,有好多款唔同既榴連甜品,我極力推薦👉🏻👉🏻自家製榴連雪糕🍦係我食過既榴連雪糕最濃最足料🫶🏻🤤🤤榴連迷一定要試啊😍 依家仲做緊泰國🇹🇭節同Godiva 雪糕活動,軟雪糕機隔離仲擺左榴連蓉同班蘭榴連蓉😍😍好鬼正😘 亦有榴蓮糯米 ,榴蓮菠蘿包都好好食,脆卜卜既菠蘿包包住滿滿既榴連肉,好好糍,唔食榴槤嘅朋友都有好多選擇🫶🏻🫶🏻海鮮🦞冷盤:龍蝦🦞,大蝦,小龍蝦,長腳蟹腳,青口,蟹鉗 好多選擇😍😍仲有生蠔🦪 平時自助餐嘅生蠔都係比較瘦弱,依度既生蠔🦪size適中,有兩名專人不停即時開蠔洗蠔,非常新鮮😍😍入口有海水🌊味又爽身 不會食幾舊就漏到食唔到其他野,而且每轉可以拎4隻,一啲都唔孤寒熟食方面佢地做緊泰國🇹🇭節的活動,所以有好多東南亞的熟食😍 泰式咖哩海鮮,炸魚羅望子汁,馬來西亞巴東牛肉,我想講佢個椰子🥥燉湯非常濃非常好飲,一打開超濃的椰子香味,海鮮濃湯都唔錯🫶🏻 暫時我食過甘多間自助餐排
安排左我哋坐房間😍非常好😍😍個炒辣蝦超好食🤤

海鮮🦞冷盤:龍蝦🦞,大蝦,小龍蝦,長腳蟹腳,青口,蟹鉗

熟食方面佢地做緊泰國🇹🇭節的活動,所以有好多東南亞的熟食😍 泰式咖哩海鮮,炸魚羅望子汁,馬來西亞巴東牛肉,我想講佢個椰子🥥燉湯非常濃非常好飲,一打開超濃的椰子香味,海鮮濃湯都唔錯🫶🏻 暫時我食過甘多間自助餐排名no.1 好食又多選擇,我地成班都話下次要再黎啊😘💕💕
OMG
2023-03-02 1403 views
期待左好耐去食嘅自助餐但入場先發覺一般啦價錢媲美唔到啦不過基於除夕夜五星級酒店所以人均$1200食兩個鐘我依然係俾得開心🤣1️⃣海鮮區-凍蝦大隻彈牙-龍蝦基本上都帶膏-小龍蝦望落細細隻但肉質鮮美-蟹鉗已經預先敲碎左硬殼但有d位置依然難剝開雖然有鉗幫手不過我鍾意用牙咬快靚正-蟹腳泡過海水嘅感覺每一啖都鹹鮮-青口-生蠔2️⃣熟食區-芝士薯仔卷-士多啤梨鴨肉-柚子蜜排骨時甜時苦可能柚子蜜煮過頭先會咁樣-龍利柳-薯仔焗翠肉瓜3️⃣果汁-橙汁-西柚汁-甘蔗水4️⃣水果-西瓜🍉-哈密瓜🍈5️⃣小點-芝士-餅乾-火腿乾-雜果沙律-堅果雖然今年無睇到煙花但可以同三五知己係期待已久嘅餐廳共度一刻感覺真係唔錯😆
期待左好耐去食嘅自助餐

2022-12-31
Celebration
New Year's Eve
2023-02-21 1417 views
因為好難book, 所以上一次食呢間自助餐已經係好幾年前。星期六日及公眾假期大人每位$688+10%。訂位每人要比$200 deposit。有兩個鐘免費泊車。印象中,今次啲枱擺得密好多,枱同枱之間都幾近。不過啲staff都好夠,收碟都收得幾快。最surprise係坐低先知buffet包埋free flow sparkling。Bonus👍🏻!嘢食方面種類都幾多。凍盤有長腳蟹腳,日本生蠔,龍蝦鉗,刺身魚生。熟食有西式,中式,曰式,東南亞既各款美食,而家甜品仲要做緊榴槤主題,啱晒榴槤fans。雪糕有Godiva vanilla /70% chocolate 軟雪糕🍦。Overall, 啲度既weekend brunch 性價比都好幾高。

2023-02-17 1590 views
第一次光臨,之前睇咗好多comment話好逼,甚至有人話要餓住個肚走⋯我當日係平日夜晚,我覺得還好,唔算好逼,拎食物嗰時最多都係等2/3個人就到我。全晚覺得最好味係椰子雞湯同埋蟹粥😋😋😋另外都試咗吞拿魚,三文魚同八爪魚刺身,冇伏。生豪都食咗兩碟,雖然細細隻,但味道還好。蟹腳都唔錯,但就要自己慢慢拆。鴨肝/鵝肝都可以,塊包我就唔太欣賞。甜品,我最中意就係士多啤梨奶凍,好滑好好味。我係openrice訂位的,寫咗係慶祝生日,我哋都冇估到有蛋糕,是斑斕蛋糕,都唔錯。
全晚覺得最好味係椰子雞湯同埋蟹粥😋😋😋
另外都試咗吞拿魚,三文魚同八爪魚刺身,冇伏。
生豪都食咗兩碟,雖然細細隻,但味道還好。
蟹腳都唔錯,但就要自己慢慢拆。
鴨肝/鵝肝都可以,塊包我就唔太欣賞。
甜品,我最中意就係士多啤梨奶凍,好滑好好味。
2023-02-08 1695 views
今日老闆帶我哋嚟到Hotel Icon 食開年飯佢早兩星期時已訂位The Market 嘅buffet 估唔到而家係做緊榴槤主題我哋幾個同事當場心心眼😍呢度環境都幾大,枱與枱之間就比較近裝潢以工業風配木系餐桌,有設計感之餘多份溫馨食物總類都唔少,行咗一圈後決定先拎冷盤魚生類有章魚、甜蝦、三文魚、螺海鮮類有小龍蝦、蝦、青口、蜆、長腳蟹長腳蟹食落鮮甜多汁,仲有淡淡海水味蝦夠爽嫩仲有唔少蝦膏三文魚腴潤而質嫩爽口,甜蝦鮮滑爽軟沙律菜有泰式、西式都是已調味自選的有西生菜、豆苗、羽衣甘藍、紅毛菜配煙三文魚、煙肉,食落新鮮細嫩而利口仲有唔少芝士粒😍肉類選擇眾多,揀咗好幾款有興趣的推薦:羊架肥腴綿潤又多汁印度烤雞腿嫩滑又夠入味金沙骨調味很好又夠軟嫩話梅豬手肥厚而味道較特別大力推薦:椰子燉湯飲落椰味濃郁而且十分足料,非常滋潤甜品太吸引了推薦:榴槤蓉、榴槤奶凍真係好好味榴槤雪糕都幾濃味,而軟雪糕的較淡及奶味較重另外仲有Godiva 軟雪糕及其他蛋糕類整體食物質素唔錯,總類都幾多啱哂對食物有要求又想大吃一番的朋友
今日老闆帶我哋嚟到Hotel Icon 食開年飯
佢早兩星期時已訂位The Market 嘅buffet
估唔到而家係做緊榴槤主題
我哋幾個同事當場心心眼😍

呢度環境都幾大,枱與枱之間就比較近
裝潢以工業風配木系餐桌,有設計感之餘多份溫馨

食物總類都唔少,行咗一圈後決定先拎冷盤
魚生類有章魚、甜蝦、三文魚、螺
海鮮類有小龍蝦、蝦、青口、蜆、長腳蟹

長腳蟹食落鮮甜多汁,仲有淡淡海水味
蝦夠爽嫩仲有唔少蝦膏
三文魚腴潤而質嫩爽口,甜蝦鮮滑爽軟

沙律菜有泰式、西式都是已調味
自選的有西生菜、豆苗、羽衣甘藍、紅毛菜
配煙三文魚、煙肉,食落新鮮細嫩而利口
仲有唔少芝士粒😍

肉類選擇眾多,揀咗好幾款有興趣的
推薦:
羊架肥腴綿潤又多汁
印度烤雞腿嫩滑又夠入味
金沙骨調味很好又夠軟嫩
話梅豬手肥厚而味道較特別

大力推薦:椰子燉湯
飲落椰味濃郁而且十分足料,非常滋潤

甜品太吸引了
推薦:榴槤蓉、榴槤奶凍真係好好味

榴槤雪糕都幾濃味,而軟雪糕的較淡及奶味較重
另外仲有Godiva 軟雪糕及其他蛋糕類

整體食物質素唔錯,總類都幾多
啱哂對食物有要求又想大吃一番的朋友
2023-02-05 1942 views
經朋友介紹,帶埋男朋友滿心期待呢間嘢。點知係大伏,難食到我忍唔住開account勸世入坐果時已經聽到有個女仔話好難食,我以為咁岩姐,唔會樣樣都伏嘅。結果:冇一倖免所有嘢都好難食。由沙律,冷盤,飲品,熱盤到甜品。我係餓住咁走。海鮮冇味,熱盤啲肉老過耆英。飲品啲茶係澀,八爪魚硬過爭鮮果啲。諗住食個粥,意粉呢啲都起碼飽,sorry佢地係難食到你食唔落。位係有啲迫,大隻少少行路都要左閃右避服務還好啦Anyway可能我呢啲窮人胃食唔慣「靚嘢」,寫食評話好食果啲用吓良心…好嗎?
經朋友介紹,帶埋男朋友滿心期待呢間嘢。
點知係大伏,難食到我忍唔住開account勸世

入坐果時已經聽到有個女仔話好難食,
我以為咁岩姐,唔會樣樣都伏嘅。
結果:冇一倖免所有嘢都好難食。
由沙律,冷盤,飲品,熱盤到甜品。我係餓住咁走。
海鮮冇味,熱盤啲肉老過耆英。
飲品啲茶係澀,八爪魚硬過爭鮮果啲。
諗住食個粥,意粉呢啲都起碼飽,
sorry佢地係難食到你食唔落。

位係有啲迫,大隻少少行路都要左閃右避
服務還好啦

Anyway可能我呢啲窮人胃食唔慣「靚嘢」,
寫食評話好食果啲用吓良心…好嗎?
冷盤
蟹粥
意大利飯
甜品
2023-02-02
2023-01-02 2178 views
呢間被譽為香港最受歡迎的酒店自助餐之一,亦因為身為PolyU alumni 有折扣,當支持母校就都幫襯吓旗下教學酒店The Icon嘅假日buffet brunch啦!Brunch 同lunch buffet 最大不同係,brunch 會有生蠔同任添加的champagne 飲!其他熱冷盤分別不大。不過,brunch 價錢係lunch 嘅一個double! 正常有我最愛的榴連䈶,同呢度主打的各式榴連甜品!蟹腳唔會死鹹,都算唔錯嘅!不過,個人覺得接近700 蚊一位嘅價錢,性價比唔夠高,同lunch buffet 出品嘅食物種類相差不遠,但平日的lunch buffet就相對抵食好多啦!

Dining Offer
Credit Card Offers
2022-12-28 1777 views
一入餐廳就見到甜品counter🥰係滿滿既甜品🥰 仲有Godiva 朱古力雪糕🥰係食甜品前食返啲正餐野先🤣 先食冷盤 呢到有龍蝦🦞 蟹腳 蟹鉗🦀 青口 蝦 仲有生蠔食 不過生蠔就瘦啲🤣 因為懶得用手 就淨係食左龍蝦 厚肉彈牙👍🏻另外仲夾左煙三文魚🫶🏻🫶🏻🫶🏻Parma ham 沙律菜🥗 最值得推介既係刺身部帶子😋鮮甜好味🫶🏻 另外熱食既波菜帶子都😋 一定要食 椰子雞湯同蟹粥都👌 呢個仲有任食鵝肝 油脂香濃👍🏻 其他就大概試下就好甜品方面 Godiva 雪糕雖然有香濃朱古力味 但口感帶點沙冰感覺😕 榴連雪糕加大量榴連醬絕對要食 加左榴連醬既榴連雪糕 即刻upgrade 唔少🤤🤤🤤值得一提既係呢個收碟收得好快👍🏻而且refill 好快 啲野食未俾人夾完前就已經fill返滿🫶🏻

見到食評唔錯 諗住去試下 結果非常失望1. 位同位之間近乎冇位行2. 開生蠔 整鴨肝同粉面呢幾位師傅 唔想做你不如收工 我每樣都係攞左兩件 但你個樣西到好似我攞左你成噸野黎食咁3. 野食甜品 - 極差 款唔多重奇奇怪怪龍蝦 - 懷疑唔新鮮 食完肚痛 反映左完全冇覆生蠔 - 同樣唔新鮮或者冇人攞又開定一堆 味道變左煮照放低畀人攞鴨肝 - 舊舊都煎到炭咁 想點整體黎講 由book枱迫你畀訂 到畀完錢冇 reconfirm 去到入座 食野完全唔覺得係一間酒店既服務 唔應該吹到咁大冇下次
見到食評唔錯 諗住去試下 結果非常失望

完全唔覺得係一間酒店既服務 唔應該吹到咁大
冇下次
2022-08-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)