The Market

2019-09-25 1471 views
上週末去了這聞名不如見面且又有榴槤主題的自助餐廳來了個brunch。除了馬拉榴槤甜品比較有特色外,其實其他菜式只是一般,有些還在水準之下。譬如片皮鴨,不夠香,不夠嫩,最敗筆是,它有個幫客人把那個“烤鴨三文治”包起來的攤,很像外國的唐餐外賣檔,客人不能enjoy自己動手的過程。幾款流質食品包括湯和粥,其實味道不錯但不夠熱,失色。值得一提就是甜品吧,所有糕點都很出色,加上幾款榴槤甜品,加分。特別呢個榴槤冰奇淋(右),奶和榴槤的味道均衡,口感結實,很好。不知道大家有沒有留意,在炸榴槤球的角落有兩桶醬,其中一桶叫“榴槤醬”,但其實它是拆了肉的馬拉榴槤(上左),應該沒加添調料,我全程像盛飯一樣添了四五碗 ,很滿足。總結是,一個五百多塊的brunch,Sparkling Wine “Free Run”,在中午消磨了三個小時,和家人聊聊天,尚可,但與這名店的傳奇相比,有點名不如實。

Other Info. : 侍應水準一流,管理和培訓應記一功!
2019-09-21
$600 (Lunch)
2019-09-22 10256 views
公司難得高級既聚餐,同事都好興奮可以去聽聞好好食既The Market用餐環境係唔錯的,坐得舒服,都唔會迫促我地夜晚黎仲有夜景彩,望住個海景就係好加分,無得彈!食物種類個人認為算多,每樣食少少都夠你飽!首先講魚生,本身個人唔太好魚生,只叫左幾片,覺得正常無話特別新鮮,無encore另外仲有幾多款既冷海鮮🦞全部都新鮮既,螺無咩味,凍食仲韌韌地蟹肉就唔錯,好長一隻,而且拆開食條蟹肉一啖食晒真係好正,蟹肉微咸有海水味龍蝦覺得偏鞋,但味道都唔錯,係新鮮既,都有encore同事對於無生蠔有啲失望,好彩我唔食既,就無所謂.呢個黑松露蟹肉多士真係必食,我瘋狂encore黑松露好香,配上蟹肉同埋魚子醬,真係無得頂只有小小一件,一啖就食左,所以個個都食完都排隊再拎.咸食種類都幾多,味道都正常-好食,而且refill好快,唔洗等好耐.自助餐可能比較小人會拎pizza但呢到既pizza真心唔錯佢個批底唔厚,唔會食到好飽肚而且熱辣辣,啲芝士半溶咁食落微微拉絲蕃茄醬少酸幾開胃,辣肉腸脆脆地咁真係好好食!.呢到既甜品種類算多,而且質素都幾好!食左個幾款質素都好,水果新鮮唔會酸而且普遍唔會過甜,值得留肚食多幾件!.

用餐環境係唔錯的,坐得舒服,都唔會迫促
我地夜晚黎仲有夜景彩,望住個海景就係好加分,無得彈!

食物種類個人認為算多,每樣食少少都夠你飽!

另外仲有幾多款既冷海鮮🦞
全部都新鮮既,螺無咩味,凍食仲韌韌地
龍蝦覺得偏鞋,但味道都唔錯,係新鮮既,都有encore
同事對於無生蠔有啲失望,好彩我唔食既,就無所謂

呢個黑松露蟹肉多士真係必食,我瘋狂encore
黑松露好香,配上蟹肉同埋魚子醬,真係無得頂
只有小小一件,一啖就食左,所以個個都食完都排隊再拎

自助餐可能比較小人會拎pizza
但呢到既pizza真心唔錯
佢個批底唔厚,唔會食到好飽肚
而且熱辣辣,啲芝士半溶咁食落微微拉絲
蕃茄醬少酸幾開胃,辣肉腸脆脆地咁真係好好食!

呢到既甜品種類算多,而且質素都幾好!
食左個幾款質素都好,水果新鮮唔會酸
而且普遍唔會過甜,值得留肚食多幾件!
值得一提係呢到服務真心唔錯,服務員都好友善,而且好細心觀察人客需要,值得一讚!
不過真心有啲貴,唔係公司請都唔捨得黎食
不過我食個晚都坐無虛席👍🏻
依間之前已經食過lunch 同tea buffet, 比較下,個人鐘意tea buffet 多d, 因為食物種類唔係差好多,只係差左d 凍海鮮,但都係有足所有甜品今次生日關係,屋企人請食dinner buffet..甘岩撞正佢又開榴槤主題。。連熱食都有幾款係用榴槤煮成個人唔食榴槤,但屋企人話最右面榴槤卷好正,中間蝦無咩榴槤味,所以我都食左隻,肉質彈牙厚實,都ok因為都好多人食過或者post 哂相,我整係重點講邊d 係好食沙律最出食就係d ham...菜新鮮程度一般熱食只有椰子雪耳燉盅同蟹粥留下深刻印象,值得一試鵝肝家人話好肥膩。。。肉眼扒嫩,羊架我拎果件好多筋位魚子醬多士一般,食左一舊都唔會想encore凍海鮮。。龍蝦瘦左d, 後期refill 先有d 膏睇下,蟹拑無味唔掂, 蟹腳正常水準之後我已經轉戰甜品區,因為the market 甜品水準真係好高,基本上我可以食兩round蛋類肯定係好味,綠茶布丁好重綠茶味同埋唔甜,荔枝啫喱夠清新,芒果布丁芒果好甜有杏仁面果個有層朱古力脆皮,味道似金莎,like比較遜色係士多啤梨蛋卷同埋日式芝士蛋糕榴槤甜品我唔好,屋企人大讚,最後侍應有派新款榴槤

榴槤食品

沙律

沙律最出食就係d ham...菜新鮮程度一般

熱食只有椰子雪耳燉盅同蟹粥留下深刻印象,值得一試

鵝肝家人話好肥膩。。。肉眼扒嫩,羊架我拎果件好多筋位

魚子醬多士一般,食左一舊都唔會想encore

, 蟹腳正常水準

甜品

有杏仁面果個有層朱古力脆皮,味道似金莎,like

比較遜色係士多啤梨蛋卷同埋日式芝士蛋糕

榴槤甜品我唔好,屋企人大讚,最後侍應有派新款榴槤雪米滋,屋企人話入面雪硬左,反而榴槤味唔係好出

雪糕係hagaan daz,個人喜歡h 牌多過m 牌,有雲呢拿,朱古力,日式焙茶,朱古力蛋糕咖啡

試左後者兩個新口味, 焙茶以為會偏苦澀。。點知甜到漏。。。

反而朱古力蛋糕咖啡味有驚喜,咖啡中和甜味,入面仲有brownies 既蛋糕,口感豐富
hagaan daz朱古力蛋糕咖啡

因為係openrice 留左係生日,所以會送生日甜品,我眼見基本上每台都有依個甜品,佢唔會check 身份證,所以應該個個都留生日啦

生日甜品

生日甜品有幾種,依個係芒果mousse,芒果夠甜,外殼係白朱古力,擺盤靚

依家訂座平日有85 折,每人約600, 但我食既野都係甜品為主。。。所以都係食tea 抵d 啦

訂座後每人需要比一百訂架~~酒店會sd 條link 叫你比錢,ae 卡可以用分扣

2019-09-17
hagaan daz朱古力蛋糕咖啡
生日甜品
  • 椰子燉雞湯
  • 綠茶奶凍
  • 蟹粥
2019-09-19 991 views
由於我阿嫂生日,所以我今日請咗佢去食buffet,而且我係超級鍾意食榴槤嘅人,所以選呢一間酒店係不二之選。呢間酒店嘅buffet除咗榴槤之外其他嘢都好好味好多選擇。我本身係OpenRice訂位但係估唔到原來有八五折㗎。喺呢度食過咁多第一次有discount 咋😍😁所以俾咗一次驚喜自己。可能環境因素嘅關係,我亦都係第一次見到冇爆到,以前好耐之前要book位㗎 睇吓佢啲榴槤甜品幾多,仲有榴槤雪糕😍😍除咗榴槤甜品之外,佢仲有好多其他唔同嘅甜品都好出色好好味,淨係食佢個甜品都可以值回票價佢嘅海鮮吧都好多唔同嘅種類嘅海鮮,有大蜆、龍蝦仔🦞、鮮蝦丶長腳蟹、蟹鉗等等😋😋由於我食得唔多野,平時淨係食海鮮丶甜品就已經飽啦,今日就攞咗個椰子燉雞同埋呢個海鮮粥兩個都好好味仲有我攞咗呢件片皮鴨,我反而覺得唔好食👎🏻覺得佢好唔新鮮食咗一小片就冇食啦最尾就梗係要食生果啦,西瓜就唔甜但係個哈密瓜非常之甜,另外果一碗係榴槤雪糕好好味呀由於我訂位嘅時候寫低咗叫佢幫我寫生日牌,送上嚟嘅時候我阿嫂非常surprise件紅梅餅都好好味喎,不過實在太飽食唔晒了最尾嘅餐飲可以叫Latte㗎,味道都唔錯不過我忘記咗影相☹️總括呢一餐

睇吓佢啲榴槤甜品幾多,仲有榴槤雪糕😍😍

件紅梅餅都好好味喎,不過實在太飽食唔晒了

總括呢一餐非常之好味,大家亦都食得好開心,下次一定會再encore。不過我覺得應該做d discount囉
2019-09-10 1724 views
聽聞The Market自助餐水平甚高,終於有機會一試。食物都算很多選擇,首先講講海鮮類,長腳蟹的鹹水味甚強,蓋過本身應有的鮮味。開邊龍蝦肉質鮮甜,可惜尾部出奇地有沙,而蜆就食幾隻都有沙。至於魚生就質素還好,帶子和蝦不錯,但吞拿魚就不太新鮮。壽司都有好幾種,味道不過不失。冷盤方面,巴馬火腿值得一讚,配蜜瓜一流,另外魚子醬蟹肉麵包也不錯。水果沙律似是用了罐頭水果,只有糖水的甜,沒有新鮮水果的果香,有點失望。沙律菜選擇不算多,竟然沒有羅馬生菜。熱食方面,椰子雞燉湯較鹹,飲完有點口渴,未知是否加了味精。順德專區食物水平非常一般,水蛇粥只配給一小塊水蛇(不過幸好只有一小塊,因為實在非常韌);魚餅完全不彈牙;拆魚羹柴魚太多,吃下去感覺很「鞋」口;大良鮮奶很重麻油味(難道這才是正宗的味道?);薑汁撞奶更令人失望,「撞」得不太成功之餘,薑味強得變苦。燒味方面就只得叉燒,肉質還好,可惜有豬味。甜品方面,除了榴蓮專區,其他甜品都頗有特色,例如鐵觀音大菜糕的茶味濃郁至近乎苦,朱古力蛋糕、綠茶蛋糕、檸檬撻、馬卡龍等等就同一般自助餐差不多,沒有什麼特別令人難忘。總括而言,食物性價比不高,服務也普通,試一次就夠
聽聞The Market自助餐水平甚高,終於有機會一試。

總括而言,食物性價比不高,服務也普通,試一次就夠。
Other Info. : 訂了三人位,卻只能安排二人枱,勉強在通道旁加個位,而旁邊明明有一張無人入座的二人枱,此安排實在奇怪。
2019-09-05
2019-09-07 1490 views
今日呀媽生日,我早一個月已book lee間食,因為驚冇位,上佢個網站又成日話冇位,於是諗住打去試下,原來係有得book嘅,不過我地每人要交100蚊按金,我諗因為要交按金所以個網先成日話冇位間hotel設計幾靚,幾時尚lee個海鮮🦞區係我食完先影,當時都9點,但供應量依然十足,全部都幾正, 冇乜鹽味,但有生蠔會更好沙律🥗區都好多選擇lee個砂鍋木耳雞湯係誠意之作,超好味熟食比其他酒店特別,塊牛扒幾lum個蟹蓋好辣,不過都ok嘅,係我唔食得辣今日順德風味,好多順德菜,lee個薑汁撞奶好重薑味,好出色👍👍甜品區選擇唔係太多,係有movenpick雪糕所以加分媽媽生日所以有咁免費嘅細蛋糕🍰總括嚟講,間嘢好有誠意,provide嘅菜式又夠特別👍

間hotel設計幾靚,幾時尚

沙律🥗區都好多選擇

lee個砂鍋木耳雞湯係誠意之作,超好味

熟食比其他酒店特別,塊牛扒幾lum

個蟹蓋好辣,不過都ok嘅,係我唔食得辣

甜品區選擇唔係太多,係有movenpick雪糕所以加分

媽媽生日所以有咁免費嘅細蛋糕🍰

總括嚟講,間嘢好有誠意,provide嘅菜式又夠特別👍
2019-09-05
2019-09-05 1305 views
那天,我們去“生日會”,開開心心的食完餐好既!The Market果然係好食既,但都唔夠海景嘉福個粥咁好食,係!食自助餐我走去試個粥,然後愛上左,之後再去左兩次都食唔番,咁岩男人屋企人間唔中就會去食,所以之後... 之後既都比下去... 但呢間中間個煲用“頭頭尾尾”煲起既比佢生滾既好食好多! 前菜有好多選擇,沙律唔洗講,芝士都有好幾種,仲有菇菇咁個雪糕soda係用movenpick加果肉加soda水,我呢都係比較鍾意就咁青檸梳打!而呢次係我少有地無咩點食佢既海鮮,我focus左係我最愛既湯水area XD 佢既燉湯係好好飲! 個日係杏汁花膠豬肚(好似),好好味! 但個西湯就... 都好飲,但我會expect龍蝦湯更濃更“杰”.甜品我例牌唔搞架啦,佢呢到出名既榴槤,我係唔岩既,所以cant comment, 但佢地就食得好開心啦~ 而且食食下有人派榴槤糯米茲之後出左銅鑼灣,搞左好耐都返唔到屋企,成身濕哂, 夜晚根本無胃口食...(太多相,只好合一,多謝理解)
那天,我們去“生日會”,開開心心的食完餐好既!

前菜有好多選擇,沙律唔洗講,芝士都有好幾種,仲有菇菇咁

(太多相,只好合一,多謝理解)
2019-08-18
2019-09-02 1429 views
香港好吃的buffet本身就不多,以榴蓮做主題更是之有少。作為榴蓮控的好,當然要到The Market 試下啦。大家如果想試要記得提早book定位,因為真係幾full下。我試了沙津,熟食同埋海鮮,普遍質素都好高。但係最吸引我的當然是榴蓮甜品啦,樣樣都不錯,好吃到停吾到口。我最推介係自家製榴蓮雪糕,聞落起來有陣陣榴蓮飄香,吃起來更是香甜的榴蓮果蓉。榴蓮布甸也好好吃,奶香混合榴蓮香,配合的好好。反而炸榴連就略嫌太過油膩,不算很出色。如果大家都係榴蓮控,記得留返個肚慢慢試下d榴蓮甜品。
2019-06-08
2019-08-30 1354 views
食物非常一般 基本的生蠔沒有, 名乎其實的街巿 Market, 環境又嘈 又窄 裝修又舊 攞嘢食好唔方便 九曲十三彎 。服務方面 可能係Poly 的training School 唔得Pro , 總括來講 用呢個价錢 完全唔值 非常失望
非常失望

2019-08-29
Dinner
  • 長腳蟹
2019-08-29 34356 views
很多人推介說THE MARKET的Buffet很多人吃、很難訂位云云。然而,「多人吃」跟「好不好吃」是兩碼子事情。必需親自吃過才能作準。於是,生日的時候,我去了,還是我自己提前一星期訂的LUNCH BUFFET。(沒人疼的孩子啊)說明一下:OPENRICE訂位寫生日的話會有寫字的小蛋糕。(這個我去到才知道)而且印COUPON 有85折優惠。人均約$370。準時12點到場,場外已有小小的人龍,魚貫等待進入。店員一開始已說明,可以食到2:30 ,清清楚楚。THE MARKET環境不錯,中庭的綠色空間令餐廳變得很悠閒。在動盪的香港,即使這天是平日的中午,它依舊是一個滿座。不過座位與食物區的距離稍遠,進進出出頗不方便。只好當作加速消化的小運動。THE MARKET沒有生蠔,這讓生蠔LOVER感到小小的失落。不過由於事前已知的關係,影響不大。轉戰長腳蟹和龍蝦鉗。首先,長腳蟹一剪開,出奇的多水,流了我一手都是,畫面有點驚嚇第一口的時候還有小小冰未解凍,蟹肉亦不是一整根能夠好好的拔根而出,而是呈現畫面的狀態。幸好吃下的肉是鮮甜有彈性的。略帶鹹水味。新鮮程度是滿意的。龍蝦鉗亦是啖啖肉,只是肉質沒有長腳
必需親自吃過才能作準。
於是,生日的時候,我去了,
而且印COUPON 有85折優惠。人均約$370。

準時12點到場,場外已有小小的人龍,魚貫等待進入。
店員一開始已說明,可以食到2:30 ,清清楚楚。

在動盪的香港,即使這天是平日的中午,它依舊是一個滿座。

不過由於事前已知的關係,影響不大。
轉戰長腳蟹和龍蝦鉗。

首先,長腳蟹一剪開,出奇的多水,流了我一手都是,
畫面有點驚嚇

第一口的時候還有小小冰未解凍,
蟹肉亦不是一整根能夠好好的拔根而出,而是呈現畫面的狀態。
幸好吃下的肉是鮮甜有彈性的。略帶鹹水味。
新鮮程度是滿意的。
龍蝦鉗亦是啖啖肉,只是肉質沒有長腳蟹來得鮮甜。

真正不合格的是刺身
試了吞拿魚、三文魚和甜蝦。
這裡的刺身,試一次便夠。

以吞拿魚為例,筋膜仍附著,肉卻要分離了。韌而不好吃。
甜蝦亦很瘦削,
刺身質素低於一般放題水平。

熱食的種類不算很多,
沒有到非吃不可的程度
北京烤鴨卷應該是它們的主打之一。
調味是好的,甜醬恰到好處,但烤鴨的皮一點都不香脆,
鴨肉的油脂感亦不足,
算是誠意十足,但完成度不足的作品。

另外吃了一些咸豬手,
肉質有些緊,有些難嚼,
味道距離正宗德國豬手有點遠
必需要加上芥末才能下嚥
反而旁邊的炸芝士條帶點咸香,比較好吃。

THE MARKET的甜品是可取的。
種類多,這次我去的時候正在做榴槤SPECIAL。
非常好!飄飄榴槤香!

推介兩個榴槤食物(雖然好快就會轉主題,你們未必食得著)
第一個是榴槤炸米卷(名字大概係咁)
必須要配上榴槤醬!斑蘭榴槤醬更佳。
咬落去一個鬆脆,裡面還有榴槤蓉,非常美味。

第二個是榴槤芝士撻,一口一個
榴槤與芝士的配搭幾好,
口感都係SMOOTH,揉合綿綿的香氣
加上鬆脆的撻皮,PERFECT!

食完留在我心裡的就這幾道菜了,
還有一點留在我心裡的,是他們的服務。
細心到極致的服務。
話說拿食物的走道中間有道門,店員間中會推手推車進出
然後疑似經理的人只用眼睛瞄了一下,就一個順勢輕手扶一扶車頭,
以免碰到客人。
這個動作非常的利落優雅,而且一眼關七反應敏捷,
而且從客人的視覺,有受到保護之感,
令人很舒服放心。

而且吃完之後店員捧出一個寫了HAPPY BIRTHDAY點著蠟燭的小蛋糕。
(雖然我剛才納悶看人家有怎麼我冇)
然後幫我們拍照,
這是餐廳提供的BONUS。貼心舉動有驚喜,值得欣賞。

總結
THE MARKET是第四間我在尖沙咀區選來吃生日飯的BUFFET。
有同區相似價位比較之下,
就食物而言,老實說,它不是最好的,
凍海鮮質素上THREE ON CANTON應該比它好一些。
相似的價錢在喜來登有生蠔吃。
熱食的選擇和味道都不算很出色。
但是這裡的甜品不錯,榴槤主題有大大加分。
服務貼心是額外加分因素。
整體都是值得推介的。希望佢地繼續努力!
2019-08-21
$370 (Lunch)
2019-08-24 2030 views
呢間酒店不是傳統正牌酒店,但其實裝修也很新穎,位於2樓的餐廳環境更是一流,座位非常舒適,燈光也非常好,總括來說還未進食已經對他的感覺非常不錯,今天是星期五,也不算很多人,今天是慶祝生日飯,我們6點45分才到,外面全部食物也不用排隊,他們主打的海鮮拼盤真的非常新鮮,魚生也是非常不錯融雪用得很好一點也沒有冰鮮的感覺,尤其是三文魚很肥美帶子也很好吃拍照根本拍不到他那種新鮮和好味的感覺,但相信我這間餐廳一定不會讓你失望,但我建議星期一至四去進食因為有八五折這樣會比較划算!蛋糕也很美吧!必定會回頭,好餐廳就是應該要有這種質素,保持是很難做到的
2019-08-21 2285 views
原來The Market 就係Hotel Icon裡的餐廳!!以前在理大讀書時,聞名已久,多年後,終於能一嚐嗞味。未入黑前,坐的位置能夠看到出面景色,感覺開揚、舒服。頭盤當然要來點海鮮,龍蝦超多膏!肉質鮮甜和飽滿,吾需要加檸檬汁來調味。蟹腳一般,吾算多肉,同好難夾開蟹殼🤯脆脆多士上,加上一點魚子醬沙律,口感豐富,食落香口。煙三文魚剛新鮮搬出來,不會太咸,加埋洋蔥就更鮮甜。第一次試芝士上加有杏仁,和一點杏甫味的果醬,味道不是平日食開的味道,可以一試。椰子雪耳雞湯,十分足料,老火湯充滿椰子味道,雪耳吸收了湯汁,軟綿綿,超水準的湯呀!有一個角落可以讓客人自己DIY飲品,再加雪糕係上面,我杯野飲因沒有加雪糕,所以偏酸,因我加了百香果、青檸、荔枝,芒果等等都是偏酸的食材,哈哈。主打榴連甜品,榴連愛好者必試!多款中特別出色的有榴連班蘭蝶荳花糯米飯,班蘭的味道令整體更香,不會太膩。另外,榴連奶凍都是云云之中最出色的奶凍,裡面有真榴連肉,所以非常香滑。好似一杯茶的甜品,其實是鐵觀音大菜糕,超濃茶味,食落爽口,可以用來消濟。整體來說,都多款式,味道不錯,還有刺身、海南雞飯等值得一試,難怪長期多人棒場呢!

未入黑前,坐的位置能夠看到出面景色,感覺開揚、舒服。

冷盤

脆脆多士上,加上一點魚子醬沙律,口感豐富,食落香口。

椰子燉雞湯

榴連甜品

椰子燉雞湯
榴連甜品
  • 椰子燉雞
2019-08-09 2053 views
你們本店的食品種類繁多 有唔同 嘅海鮮甜品熱食 燉湯 同壽司 而且你們的食物 非常美味就例如海鮮類的蟹腳 你們的蟹腳清甜可口而且還有一陣淡淡的海水香實在非常新鮮 不但如此 你們的熱食也非常有水準 就例如 你們的 燒腩仔 外表香脆內裏肥而不膩調味適中 你們的燉湯也 非比平凡 就例如 我今日 到你們店舖裏吃的椰子燉雞湯 外表雖然很平凡 但一揭開蓋 便聞到有一陣濃濃的椰子香 喝下去清甜可口 又能突出 一陣雞的香味 內裏的食材 也非常充足令 我忍不住喝了兩盅湯 你們的壽司也不惜工本用了非常肥美的魚生點了你們的芥末和豉油更加可以帶出魚生裏的魚香 最後你們 的甜品也不可不說 我是一個非常喜歡吃榴槤的人 當我嘗試了你們特製的 榴槤糯米糍 和榴槤蛋糕時 我覺得 你們的榴槤香味濃郁吃下去非常順滑 試了這麼好味的榴槤糯米糍和榴槤蛋糕我又去拿了 你們的榴槤雪糕 你們的雪糕非常冰冷 內裏又有一些完整的榴槤肉 非常好吃 最後 我會 常常光顧 你們這家 店舖
你們本店的食品種類繁多
內裏又有一些完整的榴槤肉
非常好吃
最後 我會 常常光顧 你們這家 店舖
2019-08-09
$1001 (Lunch)
  • 冷盤
  • 椰子燉雞
  • 甜點
  • 蟹腳
2019-08-09 2069 views
剛好是”The Market” 星加坡美食節,多姿多彩不同的食物丶甜點丶最特別的是這裏有不同的榴槤甜品,又能與家人一起在”The Market “ 吃飯慶祝生日,爽丶爽丶爽......

2019-08-07 1738 views
剛剛買了Hotel ICON 的FOODCATION食+住 package。嘗了The Market的自助早餐和自助午餐。我和朋友對這兩餐都十分滿意。晨光透過落地玻璃,可以拍出美美的食物。甫坐下,職員就送上茶或啡,我點了咖啡,送上來一大壺用壓濾式咖啡壺盛載的咖啡,成為美妙的拍攝背景。早餐的牛角包很好吃,怕發胖的我也吃了2個。這個烘焙Corner是吸引的,muffin、pies、croissants。即使最簡單的薯仔沙律、薯餅------沒錯,看起來最普通不過的薯餅,也吃得到水準,沒有油膩感,外脆內細滑的薯香。現場有師傅即製的生滾粥,點了一碗鯪魚球魚片粥 朋友請師傅煮了碗蝦麵,湯底帶蝦香,味道不算濃重,適合早餐時段。以FOODCATION package加$130享用早餐,我認為超值。正常來說,午餐的食物選擇不會好多,尤其海鮮類。這裏算是不錯,長腳蟹、小龍蝦、青口、蜆、蝦都頗新鮮的。我最期待是榴槤corner。試勻了每一款,最欣賞榴槤卷蛋、炸榴槤、榴槤奶凍,這是三大必試的﹗如果希望榴槤味再濃一點、旁邊有兩款配醬︰榴槤醬、榴槤班蘭醬,可隨意加啊﹗這些榴槤甜品都吃不出化學香精味,感覺天然,難

[自助早餐]

現場有師傅即製的生滾粥,點了一碗鯪魚球魚片粥

[自助午餐]

這些榴槤甜品都吃不出化學香精味,感覺天然,難怪這麼受歡迎。

另外還要一提抹茶奶凍,吃得出用了優質的抹茶粉,茶味有回甘的,香濃之餘不會澀口。

東南亞糕點的corner,色彩豐富,當然要拍個照,向來喜歡椰糖(palm sugar)的味道,來一杯椰糖西米。

[同場加映----酒店房間]
酒店offer了高樓層房間,無敵景觀。
房內還有免費的Nespresso咖啡機、mini bar供應。
要批評的話,只是hair dryer風力太弱了

這次的食+住體驗實在很不錯,下次有機會再來:)
2019-08-06
$970 (Other)
  • 冷盤
  • 海鮮