2019-08-11 317 views
睇網評話野食勁差,服務唔好,朋友話要試下有幾伏,所以黎試下。去到,阿姐都幾好服務,都見有4-5枱,仲陸續有一兩枱入黎。野食一般,無網評講得咁差,而且主食份量幾多。海南雞飯配青紅蘿蔔湯($108):湯係普通茶餐廳味精湯,海南雞飯個油飯ok,雞唔算好滑但唔係韌嗰種,仲有啲雞有好多件,好大碟,整體ok,不過個薑蓉好咸。小食拼盤($108):有4款小食,青木瓜沙津,春卷,扎肉同蝦餅(不過蝦餅賣晒轉左豬頸肉),每款味道都正常,不過不失。香茅豬扒撈檬($70):好大碗,個撈檬汁ok,但個豬扒好咸,同埋層粉都幾厚。大家要叫就唔好叫有豬扒嘅菜式!用app book有折。

大家要叫就唔好叫有豬扒嘅菜式!用app book有折。
2019-03-20 476 views
在會展工作的第二天💼繼續到附近的餐廳覓食🔎本身都好鍾意食越南同泰國菜🇹🇭所以決定入呢間試下一入到去見到人不算多同partner就覺得好幸運,即刻坐低揀餐我好鐘意食香茅豬扒,所以一見到都有得叫就即刻落單😂😂諗都冇諗到個餐仲包埋杯特飲,有得揀椰汁冰同三色冰之類🤤覺得都幾抵咁,但張單黎到,先知要加一😂冇諗過呢啲餐廳都要加一不過好食嘅話都唔緊要嘅~一送到黎,我有啲失望😞啲豬扒好似蒸/烚熟咁我食開嘅香茅豬扒係煎得好靚好吸引而唔係咁樣.....啲飯...得白飯...鼓油都冇落😂平時食開果啲香茅豬扒飯唔係有架咩?結果我行左出去佢個調味櫃度拎鼓油自己落唉...諗住豬扒個樣唔靚可能都好食呢但食落去冇乜香茅味...連鹹味都欠奉...本身個飯已經白飯啦個豬扒仲要唔夠味...面頭有啲蔥油,我諗住都應該唔會差,可以俾番啲味個豬扒點知🙁佢啲蔥係冇爆香過!真係就咁蔥加油(好難食)全個餐最好味係杯三色冰😂👏🏻.唔會再有下次...咁嘅質素收加一...真係好無奈
在會展工作的第二天💼
繼續到附近的餐廳覓食🔎
本身都好鍾意食越南同泰國菜🇹🇭
所以決定入呢間試下

一入到去見到人不算多

同partner就覺得好幸運,即刻坐低揀餐

個餐仲包埋杯特飲,有得揀椰汁冰同三色冰之類🤤
覺得都幾抵咁,但張單黎到,
先知要加一😂冇諗過呢啲餐廳都要加一
不過好食嘅話都唔緊要嘅~
一送到黎,我有啲失望😞

啲豬扒好似蒸/烚熟咁
我食開嘅香茅豬扒係煎得好靚好吸引
而唔係咁樣.....
啲飯...得白飯...鼓油都冇落😂
平時食開果啲香茅豬扒飯唔係有架咩?
結果我行左出去佢個調味櫃度拎鼓油自己落
唉...諗住豬扒個樣唔靚
可能都好食呢
但食落去冇乜香茅味...
連鹹味都欠奉...本身個飯已經白飯啦
個豬扒仲要唔夠味...
面頭有啲蔥油,我諗住都應該唔會差,可以俾番啲味個豬扒
點知🙁佢啲蔥係冇爆香過!
真係就咁蔥加油(好難食)
全個餐最好味係杯三色冰😂👏🏻
唔會再有下次...咁嘅質素收加一...真係好無奈

2018-11-01 773 views
作為公司左近既飯堂,對飯堂既食物都無乜期望,你唔太差既話永遠都會有人泥食,就算你服務再差,點都要食完開工。神奇地無泥一排,入到去無乜人。飯市wo今日叫左個濕炒河,先比張食完既相你睇,以為食湯河,d湯多到呢。一泥賣相碟野好似水災咁,唔知影唔影到你睇,開頭我以為係芝士粉,原來係胡椒粉,唔知點解要沙上去,係咪知道唔夠味呢?整體泥講d菜都係白洽偏硬,味道偏小小咸,可能飲太多汁。河粉係唔多條,河粉份量大概是半碗飯到,你眼見到幾多多番小小就係。三色冰餐飲正常,但小了一隻色。白色應該唔計痳..整體泥講未去到難食,服務態度一貫作風,「趕」。
神奇地無泥一排,入到去無乜人。飯市wo

一泥賣相碟野好似水災咁,

唔知影唔影到你睇,開頭我以為係芝士粉,
原來係胡椒粉,唔知點解要沙上去,係咪知道唔夠味呢?
整體泥講d菜都係白洽偏硬,味道偏小小咸,可能飲太多汁。

三色冰餐飲正常,但小了一隻色。白色應該唔計痳..
整體泥講未去到難食,服務態度一貫作風,「趕」。

2018-08-15 812 views
人生未寫過食評,但呢間的食物質素真係令我忍唔住破戒。一個人係灣仔周圍行搵野食,向來喜歡越泰食物,見到呢間價錢合理環境不錯就入左去。叫左冬蔭功河但落錯單冇左冬蔭功,我廢事改就算了。心諗泰式河粉,仲要香茅雞翼,點都唔會難食得去邊,點知我真係太天真。以為求其落左啲香葉蘿蔔就ok? 碗湯完全冇味,更遑論有正常泰式河粉應有嗰種味。平心而論啲金邊粉都尚算可以,但碗湯實在失望。雞翼,凍嘅,似炸完放左10分鐘,啲皮已經淋哂。咬落去仲有陣味,類似雪味,總之係唔新鮮嘅味,其中一隻仲要紅紅地唔知熟唔熟,我都冇食到了。人地香茅雞翼supposed 有嘅味佢完全冇。我求其食完就走左,唯一叫做好啲嘅係間舖都算坐得舒服嘅,但咁嘅食物我唔會再試多一次。
人生未寫過食評,但呢間的食物質素真係令我忍唔住破戒。
雞翼湯粉
2018-08-15
$42 (Tea)
2018-06-21 675 views
今天在湾仔會展参加conference,中午放飯匆匆走出湾仔揾食,到處都是人山人海,好不容易找到間吃越南泰國菜,門口寫上驰名海南雞飯,咁就不作他想就来個無骨海南雞肶飯加青柠soda.简简单单賣相吾錯。先夹起件雞,皮下冇肥膏,咬落肉滑有雞味,又吾會太腍,而且雞是暖暖的,應該是上碟前淋上熱湯,夠细心。酱汁只有一種,味道調得不錯,酸辣得宜。雞油飯做出味道,配上二片爽口青瓜和新鲜番茄片,把口腔肥腻清空。唯一久奉就是一碗珍肝湯!

2018-06-20
Type of Meal
Lunch
2018-06-17 468 views
如題 今天好肚餓 星期日都要返工 搵唔到位 唯有入呢間 香茅豬扒湯粉=清湯生豬扒湯粉 香葉肉碎太陽蛋飯 肉碎濕炒 海鮮金邊粉=濕炒 飲品好難飲 唔會再食 無下次 無service仲要加1 #sh*t #wet #wontcomeagain #savages
2018-06-17
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2018-04-03 645 views
之前有朋友介紹灣仔區一間越泰菜,於是今日路經灣仔就去試一試,一入到去,發覺環境寬敞,適合三五知己悶談,餐廳主打泰國及越南菜,菜單上有多款選擇,我點左紅咖哩燒配豬頸肉、油酥餅、九層塔燒茄子。紅咖哩配燒豬頸肉,燒豬頸肉味道濃郁可口,紅咖哩帶點香辣滋味,可惜汁比較稀。油酥餅,入口鬆軟,沾上咖哩食真係一個唔錯既食法。九層塔燒茄子,茄子顏色保持紫色,九層塔令茄子多一份香味,食得過。
油酥餅,入口鬆軟,沾上咖哩食真係一個唔錯既食法。
2018-04-02
Type of Meal
Dinner
同男朋友復活節假期去唔到越南,但又好想食越南野,喺灣仔行完街,就是但搵左間謝斐道的越南野。見鋪頭又幾大,都有稀疏嘅客,點知入到去女店員態度頗差,粗聲粗氣。先來一個生牛肉湯粉,生牛肉分量充足,鮮嫩又有牛肉味,而且生洋蔥不太攻鼻尚可接受,不過湯底超鹹,需要少一點味精,河粉中規中矩。扎肉卷是越南菜的精華,基本上是去越南餐廳必點,這個的春卷皮還可以沒有太鞋口,不過扎肉份量少,而且有生的九層塔香料,味道完全被蓋掉, 只吃到九層塔的味道,失敗之作!牛油雞中翼又是另一越南餐館的點菜食,可惜這裏的牛油雞翼只是白烚, 沾過炸漿,厚粉的炸雞翼, 調味又沒有,牛油味更加完全吃不到,失望至極。下次要非常小心選擇餐廳,不希望再中伏!

生牛肉河粉

扎肉卷(兩卷)

牛油雞中翼(四隻)

下次要非常小心選擇餐廳,不希望再中伏!
2018-04-02
原先book 左附近一間日本餐廳,但去到先話只做晚市放題係星期五小週末晚上唯有周圍搵食,見到呢間好似幾好坐咁,就衝左入左去喇!一坐低就打開openrice 睇下有咩推介食物啦!點知。。。嚇死我咩!8個正評,23個負評!嚇到我即刻收埋個電話唔怪得地方咁大,裡面有幾檯客。睇過餐牌,唔算平也不算貴。我倆決定一人食一碗粉$7x per person, 將個risk 減到最低!雞絲牛肉湯檬: 份量夠,只係雞絲太「鞋」,味道正常!呢間有打邊爐tim! 但冇人叫~ 食左碗粉,我覺得未係咁差既!
原先book 左附近一間日本餐廳,但去到先話只做晚市放題

唔怪得地方咁大,裡面有幾檯客。

雞絲牛肉湯檬: 份量夠,只係雞絲太「鞋」,味道正常!

呢間有打邊爐tim! 但冇人叫~

食左碗粉,我覺得未係咁差既!
2018-03-17 250 views
服務態度不提了, 誤導顧客的下午茶餐牌, 飲出了30元一杯的另計凍奶茶, 貴過翠華同太興, 落單的時候講明是下午茶餐牌 , 就算不包你落單的時候都沒有告訴顧客凍奶茶是另計 , 而且要成30蚊一杯 ,貴都唔緊要, 最緊要好飲,但竟然係一杯飲唔落的奶水, 我敢保證飲過凍奶茶嘅人都有同感, 幾十蚊兩塊五蚊大小的炸蝦餅, 青檸梳打又走曬氣, 全場有兩個夥記, 塊面一黑一白,, 隔離枱嗰個四眼仔未食完佢就收碟, 結果四眼仔話未食完叫佢放返低 , 真係睇都唔睇就收嘢 , 全場大把位又不是座無虛席而須要趕台 ,兩個人下午茶咁就百幾蚊出門口, 出到門口左轉看多幾間, 就知道自己奶咗嘢呀, 全部都係30零蚊一個下午茶包飲品, 我本人是絕對不會再去。
2018-03-13
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2018-03-05 241 views
每日lunch 都好多人排隊,初初都幾好食既,灣仔$40-$60 有個lunch 算抵食,選擇又多差不多有 四五十種,但係近來味道既質素就越來越差啦。食越南野, 叫生牛肉湯河是常識吧。但牛肉同河粉份量好少,質素低,湯底完全冇味超級失望。比較特別嘅係佢飲品好多選擇,有腐足薏米水薑茶柑桔蜜,柚子蜜等等。有個別嘅飲品款式仲有一個茶壺仔裝住,要等待嘅時間相對較長,都焗左陣再倒落隻保暖杯,又要等佢涼先飲得,所以特別係特別但係有時好似做多咗。特別係lunch多人等位嘅時候,好多時你未飲晒就俾人趕走。

呢排天氣太凍,lunch想食啲酸酸辣辣嘅野.經過蓮.越坊又唔算好多人等位.咁就食呢間啦~叫左個海鮮冬陰功湯河,個賣相幾吸引材料都幾多,有兩隻大青口&蝦,好多魷魚,草菇,仲有半個蕃茄D蝦&魷魚都好鮮甜睇落個顏色好似好辣咁,食落原來唔會太辣,個湯都幾夠濃,酸酸辣辣,仲有濃濃嘅香茅味....咸檸檬七喜,酸酸哋幾好飲但係啲服務就真係一般般, D服務員一見你放低筷子就即時收走隻碗,連墊檯張紙都收走埋,之後想慢慢飲埋杯野.D服務員就係你附近擾擾攘攘,想摧你走咁
海鮮冬陰功湯河
叫左個海鮮冬陰功湯河,
個賣相幾吸引

材料都幾多,有兩隻大青口&蝦,好多魷魚,草菇,仲有半個蕃茄
D蝦&魷魚都好鮮甜

咸檸檬七喜,酸酸哋幾好飲

但係啲服務就真係一般般, D服務員一見你放低筷子
2018-02-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$79 (Lunch)
海鮮冬陰功湯河
2018-02-05 1133 views
今日和同事在灣仔收工已經晚上8點就問同事有冇興趣一齊食完飯先走,同事話有興趣一於在灣仔尋食吓有乜好食俾我哋找到一間食越、泰美食,就決定入去尋食一吓,叫左幾個餸加幾個白飯一齊食馬拉盞炒芥蘭,馬拉盞真係炒乜都好味,芥蘭好爽,索左汁更嘢味青咖喱雞,雞肉好嫩滑,青咖喱比其他咖喱香甜冇噤辣西貢咖喱牛腩,牛腩好腍,咖喱汁好濃,最啱撈飯越式三寶飯(香茅豬扒、雞翼、煎炸扎肉),香茅豬扒好嘢味、雞翼炸得好脆,肉好嫩,扎肉幾好味泰式家常明爐烏頭,用酒精膏熱住來食,用意可能想魚肉冇噤腥,呢個餸酸酸尾尾好開胃,有香茅、鹹檸、磨菇、肉碎,烏頭肉好嫩滑,個魚湯可以撈飯,好鮮好美味
今日和同事在灣仔收工已經晚上8點

馬拉盞炒芥蘭,馬拉盞真係炒乜都好味,芥蘭好爽,索左汁更嘢味

青咖喱雞,雞肉好嫩滑,青咖喱比其他咖喱香甜冇噤辣
青咖喱雞

西貢咖喱牛腩,牛腩好腍,咖喱汁好濃,最啱撈飯
西貢咖喱牛腩

越式三寶飯(香茅豬扒、雞翼、煎炸扎肉)

泰式家常明爐烏頭
2017-12-09
青咖喱雞
西貢咖喱牛腩
越式三寶飯(香茅豬扒、雞翼、煎炸扎肉)
泰式家常明爐烏頭
2017-11-17 51 views
同個同事去食晚餐,我叫左一碟紅咖哩雞飯。。。送黎碟野咖哩汁系凍冰冰的。。。好似放左一段時間。。。咬左一口雞肉發現肉系未熟。。。個老闆聽到。。。就衹系拎走碟野。。。熱左原本吾熟果碟比番我食。。。系連一句對吾住或者吾好意思都冇。。。唉。。
2017-11-17
2017-11-02 626 views
今日中午同3個同事出去食飯,諗住食越南野,同事就介紹食呢間,由於時間尚早,所以完全唔洗等位就入得。坐低叫左野食之下就open rice下間餐廳,唔睇由自可,一睇,下點解全部都係差評?無理由架,餐廳入而有好多人食緊喎,唔係差成咁嘛?食物偏淡,酸汁無咩味但燒雞幾好食,檬粉份量超大碗,雞數量亦正常。同事的冬蔭公有重椰香味但無辣味,還好枱上有乾辣椒可自行添加。豬扒味道有點怪,有油益味道,同事食左半份就放棄,一個餐五十幾蚊在灣仔已經不算太貴,而且凍飲不用加錢, 讚

2017-11-02