2016-09-16 1244 views
胃口好的時候想吃泰國大餐,胃口不好的時候小吃泰辦開胃 四個人點了一份雜菜粉絲煲,一份黃咖喱雞,一份拼盤,一份芒果蝦飯,四份椰汁。咖喱汁配飯最好吃,椰汁很新鮮,其他還可以。
胃口好的時候想吃泰國大餐,胃口不好的時候小吃泰辦開胃
2016-09-06 1024 views
The place is comfortable and big!I lived around for almost a year and didn't even notice that there is such a lovely restaurantnearby!The food is tasty and the price is reasonable. The most important thing is that the service is good!They didn't push you to leave directly after you having dinner and have free dessert although I didn't like it😹😹Still nice to try
Still nice to try
2016-09-05
2016-06-11 1973 views
今日晏晝同媽媽吃午飯, 去我平時好鍾意嘅泰國餐廳, 還是第一次於這裏食午飯, 滿心歡喜, 見到他們的餐牌, 嘩~! 價錢還很便宜! 主要是飯面. 今天黃雨, 不是很多人來光顧, 所以我哋有機會坐原店 (因為生意太好, 他們在側邊多開了一間舖). 餐飲媽媽加了$25 要椰青, 都幾大個, 又多水; 我就選了個白樺樹汁, 酸酸地, 味道不是太濃, 味道有點似紅菜頭媽媽點了個菠蘿炒飯, 我則點了黃咖喱牛腩黃咖喱的牛腩果汁依舊是無敵的, 用來佐飯一流! 但是牛腩的質素就有很大的改善空間了! 很鞋口, 都頗失望媽媽的至愛菠蘿炒飯, 不是用原隻菠蘿上, 有點失望, 不過算了, 最面的腰果很多都腍的, 而這個菠蘿炒飯炒得一點都不乾身, 味道好一般! 為何午市和晚市的質素會相差那麼遠呢? 雖然唔午市唔加一, 但都不是這樣啦, 很是失望囉

媽媽點了個菠蘿炒飯, 我則點了黃咖喱牛腩

2016-06-11
$55 (Lunch)
2016-04-07 1927 views
今晚又同屋企人同男友食晚飯, 又想食泰國嘢, 咁就去泰尚啦! 上次去過真係幾好食, 今次再encore. 佢因為好生意, 係隔離開多左個舖, 地方算係大左, 但坐得未算舒服. 我哋首先叫咗金不換炒大蜆, 蜆肉隻隻鮮味, 又大又多汁, 好好食呀!第二道菜叫咗泰式元蹄, 小妹其實對元蹄麻麻, 不過男友想試下就叫啦, 佢呢道菜個味道有D似中式, 唔油膩, 而且能帶出豬肉嘅鮮味, 加上側邊足料嘅西蘭花, 等我地唔使再叫多道蔬菜, OK!再叫左一個南瓜海鮮炒飯, 炒飯炒得乾身, 味道夠惹味, 海鮮雖然唔係乜嘢新鮮嘅海鮮, 應該都係雪藏嘅, 不過呢品質良好, 魷魚及魚肉等海鮮爽口彈牙, 加埋肉鬆, 無得輸呀!呢個明爐烏頭魚都係我地既至愛, 好享受一路拾下拾下既感覺, 條魚肉質新鮮爽口, 加上佢地特製既酸甜汁, 好好味, 兩個人LAM到一D肉都無剩!再叫左一個黃咖喱雞, 黃咖喱係我嘅至愛, 因為佢係咁多種咖喱之中最唔辣的, 呢個個賣相好似平平無奇, 但個味都較得幾好架, 不過呢我略嫌佢有啲水, 雞肉就普通啦, 整體上OK, 不過再加埋佢個烤餅食簡直一流! 呢度既烤餅好乾身味道又夠香, 一啲都唔油!最

最後甜品就梗係要食芒果糯米飯啦! 其實小妹最鍾意食黑糯米, 我問店員可唔可以只要黑糯米啊, 佢話唔得最得
只可以黑白..... 咪咁無法啦, 呢度菜做得有水準, 芒果夠甜又足料, 有成個咁芒果咁多! 而且個椰漿亦都非常鮮味, 椰味濃, VERY GOOD!
呢度水準真穩定, 繼續努力!

2016-04-02
2016-03-19 1019 views
朋友相約去堅尼地城吃甜品,甜品時間前當然要先吃晚飯啦!在openrice搜尋到泰尚,看著很吸引,就去試試!點菜時,店員姐姐的態度很好很親切😊我們叫了蒜蓉包,她提點我們最好點咖哩伴蒜蓉包吃。因為我不大能吃辣,姐姐就介紹黃咖哩雜菜,果然!不辣又非常香😋蛋包金邊粉的蛋皮又薄又滑👍金不換青口,青口大大隻又好味!晚飯吃完,還有甜品奉送😄雖然只是普通的啫哩和奶凍,但也令人特別有親切感!整體感覺這是一間很有誠意的泰菜館👍
朋友相約去堅尼地城吃甜品甜品時間前當然要先吃晚飯啦!在openrice搜尋到泰尚,看著很吸引,就去試試!
點菜時,店員姐姐的態度很好很親切😊
蛋包金邊粉的蛋皮又薄又滑👍
金不換青口,青口大大隻又好味!
整體感覺這是一間很有誠意的泰菜館👍
  • 金不換青口
  • 黄咖哩雜菜
  • 蛋包金邊粉
  • 蒜蓉包
2015-08-17 1179 views
都有一排無同男友係堅尼地城食飯, 今晚就試下呢間泰國野, 8點零入到去, 都幾FULL下, 舖頭唔大, 好彩有枱, 老闆仲比左張四人枱我地, 坐得算舒服.好肚餓, 我地一口氣叫左, 椰汁雞湯, 海鮮粉絲雜菜煲, 無國界蒜蓉飽, 南瓜咖喱海鮮. 椰汁雞湯, 我覺得似冬蔭功走辣, 岩哂我呢D唔太食得辣既人, 椰汁味好重, 佢D料係蔬菜多同埋有雞, 而冬蔭功就會多D海鮮, 不過都好好味! D雞算幾滑海鮮粉絲雜菜煲, 呢個一上枱就已經好香, D海鮮好鮮味, 粉絲就係個底, 吸哂D海鮮汁, 好惹味, 男友話個味好似粉絲蒸扇貝D粉絲咁正呀. 見到佢個中文名就覺得好新奇, 究竟點樣無國界蒜蓉飽呢? 原來佢叠到好似JANGA咁, 可惜佢太早黎呢個, 個咖喱未上得切, 搞到食個陣凍左D. 不過佢呢個飽都真係幾好食, 應該係自家整的, 用左香草, 好鬆軟, 加埋蒜蓉, ichiban!全晚的精粹, 南瓜咖喱海鮮, 個咖喱汁同南瓜既味配合得太衣無縫, 隻蝦好大隻, D膏好鮮, 好味! 青口都好香甜! 好味呀呢個!呢個士多啤梨糕同南瓜糕送既.....係全晚既敗筆, 個士多啤梨糕好藥水味, 南瓜糕OK啦, 我其

椰汁雞湯
海鮮粉絲雜菜煲
無國界蒜蓉飽
南瓜咖喱海鮮
呢個士多啤梨糕同南瓜糕送既.....係全晚既敗筆, 個士多啤梨糕好藥水味, 南瓜糕OK啦, 我其實唔係咁好大菜糕
叫左象啤, 好香麥味! 又解渴
黎多個椰青, 超多水, 我好鐘意呀, $30蚊唔算貴呀!
2015-08-16
  • 南瓜咖喱海鮮
2015-06-03 1192 views
今次要介紹既係位於西環橫街小巷入面既泰尚泰國菜館。賣既野食價格都唔算貴。呢間舖睇落都的的式式,所以就引左我入去食,果然係一個唔錯既空間。而我就叫左個海南雞飯,$48。無諗過啲雞會俾得咁足,仲要啲飯會俾咁多,其實係好扺食。不過,可惜個油飯就唔多入味,同埋對於大食既我始終都係覺得未夠。
2015-05-08 1384 views
好難得揾到間餐廳週末有套餐做外賣~~~二話不說就入左去了~~~餐廳不大,但坐滿人~~~分別order了炒金邊粉同菠蘿雞粒炒飯~~~一打開就嘩一聲,因為份量好大,裝滿哂成個飯盒~~~金邊粉帶小小甜,唔係好辣,有d牙菜同雞腿肉炒飯其實無咩味,係有d菠蘿的甜味,同肉鬆的香味,唔食濃味的人應該覺得岩岩好~~~入面有雞腿肉之外,有臘腸,腰果,蘿蔔粒等,顏色豐富,望落都可以食多兩淡~
一打開就嘩一聲,因為份量好大,裝滿哂成個飯盒~~~

金邊粉帶小小甜,唔係好辣,有d牙菜同雞腿肉

炒金邊粉

菠蘿雞粒炒飯
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
炒金邊粉
菠蘿雞粒炒飯
2015-01-11 1594 views
是晚友人難得到港與之洗塵,適逢港鐵又開通到堅尼地城逐來了西環一嘗泰國菜再順道行行細看這裡的變遷,坐下與友人選了馬拉盞炒西蘭花,夠爽口好味。柚子蝦沙律,蝦不新鮮有點冰且椰菜絲佔了大部分,細碟了。蛋包金邊粉,根本不是蛋包而是腐皮包金邊粉,味道尚可略帶酸。辣肉碎生菜包略嫌失準,味道很淡,肥肉多而且比較油。
蛋包金邊粉
柚子蝦沙律
辣豬肉生菜包
西蘭花炒馬拉盞
2015-01-11
2014-10-10 1734 views
是晚友人請生日飯,來吃這間泰尚點了生蝦,生菜包,冬蔭功,大蝦柚子沙律,炒蛋蠔,附送甜品。 生蝦有十隻夠新鮮,生菜包,肉碎炒得夠惹味小許辣,冬蔭功叫了小辣上檯每碗有半隻蝦辣味小反而蕃茄味偏濃,大蝦柚子沙律,柚子很多且甜,炒蛋蠔配以芽菜濕潤有別於潮州蠔餅好吃,附送的甜品有芒果啫哩和布丁,不太甜味道剛好。而且服務好,會主動替客人斟水和提醒客人有梯級免跌親,讚。
是晚友人請生日飯,來吃這間泰尚點了
生蝦,生菜包,冬蔭功,大蝦柚子沙律,炒蛋蠔,甜品
2014-10-10
Celebration
Birthday
生蝦,生菜包,冬蔭功,大蝦柚子沙律,炒蛋蠔,甜品
2014-04-19 2249 views
假期去西環探朋友,並且在附近揾食。發現西環真的變了很多,而且多了很多不同種類食市。今天晚上試了這家泰菜,三個大男人叫了多一點。香辣苳陰公湯,材料十足,有蜆、蝦、磨菇、香茅等。剛好一人分一碗,又暖又開胃。傳統泰式菠蘿海鮮飯,半個菠蘿盛載海鮮飯上,加入肉鬆及腰菓,風味十足。半隻招牌泰式海南雞,肉質非常嫩滑,肥油不多,但也有油香,加上泰式甜酸醬份外野味。泰式春卷8件上,香脆可口,不過如果可以配上生菜一齊食效果更佳。黃咖哩牛肉、另外加層層疊疊的蒜蓉包,不喜歡食辣的,黃咖哩較好;雖不辣但咖哩味十足;吾使多講,蒜蓉包掂上咖哩汁更係正,麵包亦焗得夠香脆。晚上西環街頭很靜,人流不高也不用等位,可以慢慢嘆!

晚上西環街頭很靜,人流不高也不用等位,可以慢慢嘆!
2014-04-19
  • 招牌海南雞
2013-11-19 1863 views
十一月十八日今日同愛人食晚飯,特意來到西環尾這家泰國菜!已經係第二次來食,當然覺得還不錯!首先,我地點左生蝦刺身,仍保持住水準,配上淡淡的薄荷汁,不會蓋過生蝦的味道,反而帶出新鮮和鮮甜!第二,我們點了春卷,份量比想像中大,外皮略厚,內地裏蘿蔔絲和面粉過多,有點失望,下次也不會再點第三,我們點了馬拉盞通菜,沒什麼特別但乎合預期第四,原個菠蘿雞粒炒飯,份量很多,菠蘿底很深,有菠蘿,腰果,提子,肉鬆,尤魚,是抵食選擇!!最後為了不做大哂鬼,唯有整個拿到我男人面前,要他ko距啦(≧3≦)食到中飽飽,餐廳送上椰汁糕,小小件,挺細心,底層是西米和粟米,面層是椰汁糕,若沒粟米就更完美了,因為味道不太合!!食飽飽滿足走人(≧∇≦)
十一月十八日

第三,我們點了馬拉盞通菜,沒什麼特別但乎合預期

食飽飽滿足走人(≧∇≦)
2013-10-29 1723 views
又是和朋友聚頭的時候,同是西環人,既不想出遠門就唯有簡單一點在西環吃晚飯算了。不過,近堅尼地城的一帶,想食好小小的一餐動不動也要花二、三百蚊,最終決定選擇定價不太高的泰國菜。金不換炸軟殻蟹金不換的味道究竟是如何?小妹從未嘗試過,但這菜式中金不換的味道也未有在味蕾中嘗透出來。不過,未食經已看到軟殻蟹已放涼一段時間,吃下去只剩下餘溫,內裡肉質雖然有較多肉,但外層失去了脆口的感覺,不過沾了少許甜酸醬,還能挽回合格分數。沙嗲串($12/串)端上桌,明顯看到沙嗲串色彩欠光澤,肯定在燒烘過程中太耐了。牛肉串由小妹品嚐,但肉質乾硬,十分嚡口,最終要盡一點牙力才能撕開牛肉串,說罷經已放棄繼續品嚐的勇氣。至於沙嗲汁,椰香味夠濃,甜而不辣,稠度不高,建議質地再濃稠一點會更好。無國界蒜蓉包($30)蒜蓉包以方條形式一層疊一層形式盛上,感覺像玩著幼兒版的層層疊,十分的骰有趣。蒜蓉包表面烘得金黃微脆,內裡綿軟,若果蒜蓉味再濃郁一點相信更令人滿足,但緊記一定要趁熱吃,因為皆因和朋友談天談得太耐,再吃蒜蓉包時,外層已變得冰硬而不脆,有點可惜了。原個菠蘿海鮮炒飯($88)配料十分豐富,除了一般的雜豆、提子乾、菠蘿粒、
金不換炸軟殻蟹
沙嗲串 -牛,豬($12/串)
沙嗲串($12/串)
無國界蒜蓉包
無國界蒜蓉包($30)
原個菠蘿海鮮炒飯$88
原個菠蘿海鮮炒飯($88)
配料十分豐富,除了一般的雜豆、提子乾、菠蘿粒、肉鬆、腰果,還有蝦球和青口,非常精彩!蝦球和青口的數量也不輕,還很鮮甜呢!腰果香脆可口,加入了基本原料的菠蘿粒和肉鬆,令炒飯變得濕潤香軟,酸酸甜甜的感覺十分醒胃,整體令人相當滿意!
最重要的是,原個菠蘿被挖得很深,所以整個炒飯也填得滿滿,兩人分享飽得也要棒著肚子!
奉送甜品-啫喱和椰汁糕
最後店舖送上菠蘿啫喱和椰汁糕各一客。啫喱本是羅拔臣啫喱牌,無什特別,只嫌硬身了一點;而椰汁糕的質地則有大菜糕之清爽,椰香清甜而不膩。建議若果能在椰汁糕加入少許黃豆,相信咬口會更有力呢!
Other Info. : 環境方面較為擠逼,枱與枱的分格也十分相近,埋入位坐也要特意側身及把袋子承高,什至連格離枱的客人談話內容也聽得一清二楚! 不過,員工的禮貌度及主動性十分積極,一餐飯已主動走來替我們添水兩次,舉手加單揮一揮手也立即過來招呼,值得一讚!
2013-10-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
無國界蒜蓉包
原個菠蘿海鮮炒飯$88
奉送甜品-啫喱和椰汁糕
2013-05-16 1290 views
是日到西環尾厚和街,想食泰國菜,見這家泰國餐廳裝修得很地道的樣子,於是便試試。lunch set 好抵,只約 40 多元,包餐飲,區內已算便宜了。是日我點了冬蔭公湯粉,冬蔭公湯做得很地道,不會太死辣而且加入大量香料制,我最愛香料的味道,因此最終我喝下所有湯。料分面有雞有菇等,雞肉滑份量也多;粉質素一般,沒有米味而且有點散,看起來好多但實際很少,不夠飽肚。飲品方面我點了凍泰式奶茶,我不知是否地道但味道帶點'窿'味,怪怪的有點難入口。其他方面,服務員很勤快,我帶 BB 車進入時服務員也會幫我們推開椅子,讚!但兩位老闆娘姊妹頗黑面,希望改善一下。

2013-05-12
2013-04-23 1014 views
已搬離西環很多年了,當區發展迅速,新食肆臨立,所以久不久會重臨舊地試菜,今趟試了一間泰國菜館。午膳時段有一系列午餐客飯供應,定價約$40,不貴。試了一客青咖哩雞,青咖哩比預期辣及香口,椰香重,調味佳。雞件份量合理,質素上無乜特別。另一客飯泰式香葉辣肉碎煎蛋飯,辣肉碎比青咖哩雞更惹味香口,但單吃略鹹,混飯吃剛好。煎蛋比較熟,無乜蛋汁,有點可惜。單點蒜香椰菜苗一客,價錢比客飯更貴。椰菜苗清甜軟腍度合預期。加$22可轉餐飲至椰青,價錢是否實惠見人見智,但入口青甜解喝則交到功課。
[21/4/2013; Sun]

2013-04-21
$85 (Lunch)