2022-07-21 622 views
一般餐廳午市特別平啲是常識吧兩年前禁堂食,泰尚搞咗個優惠午餐食物都可以喺夜晚上外賣自取,一路都有幫襯,陪我渡過太多買外賣嘅晚上,最近開放返晚市,發現原來泰尚都有繼續提供午市特價自取,有成四十幾款泰式粉麵飯,全日午餐價錢,最重要係味道夠正宗,次次食都令我感到去左泰國小店嘅感覺,正!
泰式無骨豬手飯
泰式炒飯
泰式海鮮炒粉絲
海南雞飯 / 蠔仔炒蛋
2022-07-17 362 views
本身住附近都有食開呢間泰國野,食物正正常常啦,但今日買外賣真係一肚氣。7點02分落單,我只係叫一個飯+幾條串燒,無諗過要等超過半個鐘。中間有人出黎睇過,但又唔講要等幾耐。結果係天氣咁熱嘅情況吓等左半個鐘先有,仲要催極都係話就有架喇,又話多單,但明明都唔多人等緊,咁即係迫人唔好再幫襯啦?
2022-07-17
2022-01-02 714 views
First time at this restaurant. Ordered the Tom Yum seafood noodles and the stir fried noodles with gravy. Both were fantastic- great flavour and not overly oily like some Thai food can be. The portions sizes were generous for the price. I was impressed at the size and variety of seafood in the Tom Yum (shrimp, mussels, squid) when some places hardly give you any seafood. Would definitely recommend and go again. Staff were very kind and attentive.
2021-09-11 710 views
堅尼地城有一間人氣泰國菜,除咗好味之外,仲坐得好舒服。❤同朋友一齊傾住計食,一定係個好享受。今次試咗幾道菜式,每一盤都有驚喜,非常好味。🥰小食嘅泰式炸蝦餅新鮮即炸,非常好食,夠脆夠香,😚仲可食到蝦肉彈牙。柚子蝦沙律同樣非常之清新好。鍾意西柚嘅酸酸甜甜,😋蝦夠大隻好爽口。串燒沙嗲一定係我嘅最愛!推薦!鮮嫩嘅雞肉有驚喜,😍非常之juicy!金不換炒大蜆,🔥加埋香料一齊炒好特別。泰式炒🥬椰菜苗,非常之爽口,有口感!蝦醬炒飯,蝦醬夠濃郁,🍚好鍾意旁邊嘅肉鬆,更添口感。泰式椰青,🍧泰國嘅特色飲品,再加埋香濃嘅椰汁紅豆冰完美結束。

金不換炒大蜆,🔥加埋香料一齊炒好特別。

泰式炒🥬椰菜苗,非常之爽口,有口感!

蝦醬炒飯,蝦醬夠濃郁,🍚好鍾意旁邊嘅肉鬆,更添口感。

2021-09-03 618 views
西環堅尼地城原來有好多特色嘅餐廳😆今日就去左呢間泰國餐廳,佢哋嘅餐牌都好多元化架,同埋幾抵食🤗餐廳嘅服務員仲會畀一碗熱水我哋清潔啲碗筷,防疫清潔做得唔錯 ,服務非常有禮 ,而價錢亦唔貴 ,值得去試下架😀🔻#椰汁海鮮湯裏面有好多食材:蝦🦐、青口、魷魚、草菇等, 海鮮加埋椰汁嘅鮮甜美幾唔錯👍🏻#串燒沙嗲有牛、豬、雞各一串 ,配埋個沙爹醬汁相當惹味,而且價錢好實惠😳#鹹肉炒時菜芥蘭加埋啲鹹肉落去炒,唔會有苦澀味 ❗️鮮味仲提升左添,另外啲鹹肉已經切薄片 ,食落口感唔錯😉#泰式乾炒牛河佢可以揀選唔同嘅肉類加入去炒河,仲可以揀濕炒/乾炒😯😯我哋揀咗豬肉嚟乾炒, 河粉有鑊氣同埋都幾滑🍝#泰式粉絲蝦煲呢個係老闆推薦嘅菜式 ❗️佢話呢個蝦煲煮法同坊間中式嘅好唔同,係用正宗嘅泰式方法煮制, 啲蝦勁多同埋勁大隻🦐😂上面嘅粉絲索曬啲海鮮汁嘅鮮味 ,非常惹味, 而且真係份量十足🤗#紅棗茶&鮮菠蘿汁紅棗茶有好香紅棗味,唔會太甜,而鮮菠蘿汁就好清甜
🔻
#椰汁海鮮湯
#串燒沙嗲
#鹹肉炒時菜
#泰式乾炒牛河
#泰式粉絲蝦煲
#紅棗茶&鮮菠蘿汁
紅棗茶有好香紅棗味,唔會太甜,而鮮菠蘿汁就好清甜
2021-08-30 418 views
其實我唔係第一次食呢間泰國菜 真心覺得佢地幾好食所以先再番黎食😋 今次為左慶祝happy Friday 叫左好多野食 最尾仲有甜品送 😆泰式瀑布醃豬頸肉: 用左好特別嘅醃料 食落豬頸肉肥瘦適中 味道一流👍🏻泰式素菜春卷: 炸得超級脆 入面好足料🥰金不換炒大蜆: d蜆超級大隻好新鮮 個醬汁好能帶出蜆嘅鮮味!!! 黑椒炒黑柳粒: 牛柳粒好滑好入味😍 真係會忍唔住愈食愈想食👍🏻辣肉碎炸蛋飯: 我之前都食過呢間嘅辣肉碎 水準一直好高 d肉碎好香口 配飯簡直係絕配☺️泰式炒椰菜苗: 呢個菜都係之前食過! 好中意食椰菜 吸收左醬汁之後好好食又唔太油😚

泰式素菜春卷: 炸得超級脆 入面好足料🥰

2021-08-29 362 views
泰式小店 出其不意的好天氣仲係咁熱有時都想食下開胃菜,住西環既同事介紹有間泰國菜,不是連鎖店,做得不錯,要知道在香港島呢邊仲未搵到真係勁勁勁好食既泰國菜,所以都去試一試先。有期望冇失望嘛😂▰泰式拼盆 $148 ᚋ 炸魚餅蝦餅春卷呢啲香脆不在話下,春卷內的是自家調味的炒絲餡相當少見,不像其他店主要靠攞貨黎賣,香葉包雞又是手工野,內裡的雞保持嫩滑熱辣辣,好正鹹肉炒時菜 $88 ᚋ 本身冇咩期望,點知上到黎熱辣辣出哂煙,食落仲好有鑊氣,鹹肉亦有炸過都頗香口香葉辣肉碎炒飯 $82 ᚋ 泰式炒飯一向好好食!佢又炒到夠味又乾身非常好,最緊要夠熱,如果炒飯凍左係一啲都唔好食咖喱炒大蝦 $278 ᚋ 隻蝦大到好像細龍蝦開邊用叉拮出黎即可,加埋個蒜蒜包(老闆推介要叫的!)無國界蒜蒜包 $50 ᚋ 長條型上,女士都可以一口食到,我覺得幾貼心,外脆但又未去到硬會整痛個口(好緊要!)加埋啲咖哩汁食真係冇的輸▰好啦結論係我會再去,希望繼續發掘到港島其他好食泰國菜😍—————————————————泰尚泰國菜館 (西環)西環堅尼地城厚和街38號持平大厦地下C-D舖—————————————————
泰式小店 出其不意的好

好啦結論係我會再去,希望繼續發掘到港島其他好食泰國菜😍

—————————————————
泰尚泰國菜館 (西環)
西環堅尼地城厚和街38號持平大厦地下C-D舖
—————————————————
2021-08-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
  • 泰式拼盤
  • 無國界蒜蓉包
堅尼地城這間泰尚泰國菜館多是做街坊生意,溫馨小店服務親民,也會和客人閒話家常,菜單上的選擇多元化,想吃泰國菜來這裡是不錯選擇🔸豆腐粉絲肉碎湯先點了碗熱湯,清清地選了豆腐粉絲肉碎湯,沒想到很足料,有蘑菇、肉碎、菜、玉子豆腐和紅蘿蔔等,家常風味🔹醃鮮雞絲沙律🥗雞絲沙律的雞肉份量很多而且肉質有彈性,調味酸辣惹味,吃起來很香,非常開胃呢🔸鹹魚炒芥蘭芥蘭蠻嫩的,加了鹹魚炒香,增添了不少風味🔹鹽燒倉魚 🐟鹽燒過後店員先將魚皮切開,裡面的魚肉帶岀鮮味之餘同時保持到細緻嫩滑,點一些酸辣海鮮汁,誘惑力十足,很快就吃清光了🔸椰青焗海鮮飯份量十足的焗飯,椰青也不只是裝飾而已~上層有肉鬆和脆口腰果,炒飯內還有嫩滑的椰肉絲,吃岀淡淡椰香,有驚喜!海鮮有蝦,魷魚,青口等等,整體口感豐富🔹飲品點了新鮮椰青和青檸沙冰。椰青好清甜!必點🥥🔸甜品飯後送上小甜品,是黑加倫子啫喱和椰汁大菜糕,帶點懷舊港式餐廳的感覺,為這一餐畫上完滿的句號👍🏼

豆腐粉絲肉碎湯

🔸豆腐粉絲肉碎湯
醃鮮雞絲沙律

🔹醃鮮雞絲沙律🥗
鹹魚炒芥蘭

🔸鹹魚炒芥蘭
芥蘭蠻嫩的,加了鹹魚炒香,增添了不少風味
鹽燒倉魚

🔹鹽燒倉魚 🐟

椰青焗海鮮飯

🔸椰青焗海鮮飯
新鮮椰青

🔹飲品
點了新鮮椰青和青檸沙冰。椰青好清甜!必點🥥
甜品

🔸甜品
醃鮮雞絲沙律
鹹魚炒芥蘭
鹽燒倉魚
椰青焗海鮮飯
新鮮椰青
喺堅尼地城聽咗好多人介紹喺厚和街有間泰國菜CP值好高,呢間就係今晚要去嘅泰尚泰國餐廳。椰汁海鮮湯:椰汁香味十足,海鮮配料豐富,好足料。特色燴牛柳粒:牛柳粒份量好多,牛柳仍然保持嫩滑多汁,加埋特式秘製嘅醬汁,夠哂惹味。鴨胸碎生菜包:平時出去食嘅生菜包大多數都係用豬肉碎做,呢度比較特別係用左鴨胸肉做,而佢哋嘅鴨胸肉加左好多泰式嘅香料,用嚟配清爽嘅生菜就最啱。咖喱魚柳:佢哋有三款不同嘅咖喱,分別係紅,黃,綠三款,呢次我哋叫左紅咖喱。佢哋嘅紅咖喱口味偏甜,可能係加左菠蘿嘅關係,佢哋嘅魚柳整得好入味,滿滿咖喱嘅味道。薄餅ROTI:食咖喱嘅話最好配埋薄餅,用薄餅索滿咖喱汁,見到都流哂口水。泰式炒西蘭花:佢哋分別有用蒜蓉炒又或者係用馬拉盞炒兩款,我哋揀左馬拉盞,味道夠哂濃,好有泰國嘅風味。泰式奶茶,咸檸七:夠哂清涼,消暑解渴一流。
椰汁海鮮湯:椰汁香味十足,海鮮配料豐富,好足料。
泰式奶茶,咸檸七:夠哂清涼,消暑解渴一流。
2021-08-27 153 views
同事食過泰尚泰國菜館話抵食夾大件,餐廳裝簡潔牆上掛有泰國畫。我們點左青咖喱牛腩:牛腩夠腍,椰味香濃配白飯一流👍👍炸魚餅:即炸熱熱烘,有四件都抵食,沾泰式甜辣醬美味可口真不錯。扎肉粉絲沙律:少少辣的粉絲,扎肉味清香,頗大碟,酸酸甜甜夠醒胃。泰式明爐烏頭魚:配料豐富,有粉絲、菇類、芹菜、香葉、肉碎等⋯用火爐煲著,因鳥頭是淡水魚故肉味較淡,但油香味十足。雜菜海鮮粉絲煲:有蝦、青口、魷魚🦑,粉絲索左海鮮的鮮甜味,極美味。椰汁沙冰:椰汁味道香濃。青檸梳打:味清甜,解辣一流。甜點泰尚泰國菜館 地址:西環堅尼地城厚和街38號持平大厦地下C-D舖
青咖喱牛腩:牛腩夠腍,椰味香濃配白飯一流👍👍
椰汁沙冰:椰汁味道香濃。
青檸梳打:味清甜,解辣一流。

甜點
泰尚泰國菜館
地址:西環堅尼地城厚和街38號持平大厦地下C-D舖
  • 青咖喱
  • 椰汁沙冰
2021-08-23 142 views
西環除咗西餐林立,原來有間泰菜都好抵食😋 今次同朋友試咗幾樣菜式,性價比非常高,份量又夠大,適合附近嘅大學生一齊食飯😚.🦀金不換酥炸軟殻蟹 $82: 炸軟殼蟹作為小食不錯,即叫即炸好香脆🤤.🥄椰汁雞湯 $90: 椰汁加上青檸非常開胃,入邊仲有蕃茄、雜扁菌等,非常豐富❤️.🐷燒豬頸肉 $95: 每片切得好薄,顯得師傅刀工非常高超👍🏼 煎到香脆,肉質鮮嫩🤤.❤️金不換炒蟶子 $132: 豉椒炒聖子配上四季豆及彩椒,味道香濃惹味😋 蟶子份量好慷慨,朋友食到停唔到☺️.🍍菠蘿海鮮炒飯 $112: 一上枱嘅時候份量嚇親😆 成個波咁大😚 上面仲有蝦、魷魚、蠔等海鮮👍🏼 炒飯仲有臘腸、提子、菠蘿、腰果等配料,非常滿足😊.🥥新鮮椰青 $38🍹椰汁紅豆冰 $30🍰 斑斕椰汁糕及利賓納糕
🦀金不換酥炸軟殻蟹 $82
: 炸軟殼蟹作為小食不錯,即叫即炸好香脆🤤

🥄椰汁雞湯 $90

🐷燒豬頸肉 $95

❤️金不換炒蟶子 $132

🍍菠蘿海鮮炒飯 $112

🥥新鮮椰青 $38
🍹椰汁紅豆冰 $30

🍰 斑斕椰汁糕及利賓納糕
2021-08-23 133 views
堅尼地城滋味泰國菜今日收工專程嚟堅尼地城睇戲,開場前同朋友嚟食泰國菜,意外地係到搵到驚喜既泰式美食。冬蔭功湯酸酸地又唔會太辣,材料非常豐富,係相當開胃既湯。醃海鮮粉絲沙律海鮮有魷魚、鮮蝦,青口等,好足料之餘,粉絲亦非常掛汁。炭燒原隻鮮魷燒至表面帶點金黃色,唔會太乾,唔點醬汁都已經好好食。蛋包海鮮金邊粉蛋漿呈網狀包住金邊粉,好有心思之餘,賣相亦好吸引。馬拉盞炒通菜充滿濃郁既鹹香味,食左幾款海鮮,有碟炒菜都幾好。哈蜜瓜椰汁糕椰汁味道相對突出,都幾唔錯。芒果沙冰味道濃郁,好似飲緊芒果汁咁。龍眼冰好多龍眼果肉,少冰後既甜度同溫度都控制得好好。
堅尼地城滋味泰國菜
冬蔭功湯
酸酸地又唔會太辣,材料非常豐富,係相當開胃既湯。
醃海鮮粉絲沙律
海鮮有魷魚、鮮蝦,青口等,好足料之餘,粉絲亦非常掛汁。
炭燒原隻鮮魷
燒至表面帶點金黃色,唔會太乾,唔點醬汁都已經好好食。
蛋包海鮮金邊粉
蛋漿呈網狀包住金邊粉,好有心思之餘,賣相亦好吸引。
馬拉盞炒通菜
充滿濃郁既鹹香味,食左幾款海鮮,有碟炒菜都幾好。
哈蜜瓜椰汁糕
椰汁味道相對突出,都幾唔錯。
芒果沙冰
味道濃郁,好似飲緊芒果汁咁。
龍眼冰
好多龍眼果肉,少冰後既甜度同溫度都控制得好好。
2021-08-20 114 views
喺堅尼地城海皮遊玩 兜兜下入咗嚟巷仔搵嘢食條街有cafe、bar、私房菜 莫名地有種種親切感,可能比較遠離旺區!最後入咗去食泰式菜當然 餐廳提供多項付款選擇 所以嗌幾多嘢食都唔驚💃哩度d店主同員工係泰籍 佢哋嗰種傾談、招呼、熱情確實令我感受到飛咗去泰國😀我哋簡單嗌咗d餸、串燒、海南雞加碟菜因為泰國d菜都係好吸引,所以唔嗌飯直接食餸😋😋👍木瓜沙律 每一啖都好爽口嘅 完全配合咗夏天(有小小辣㗎)菜苗要炒先好食嘅,我哋用嚟配d肉類一齊食!酵素可以幫助更快消化😋哩度海南雞同埋d自家製醬汁 一流!!雞肉好嫩 咬幾耐都冇起渣 佢哋對食材嘅挑選好細心 有大廚嘅質素!個粉絲俾我由頭掃到落尾😂👍真心推介哩間泰式良心小店!不妨放個假嚟堅尼地城打下卡😉因為餐廳嘅員工真係好nice好隨和😁
喺堅尼地城海皮遊玩 兜兜下入咗嚟巷仔搵嘢食

最後入咗去食泰式菜

當然 餐廳提供多項付款選擇 所以嗌幾多嘢食都唔驚💃

我哋簡單嗌咗d餸、串燒、海南雞加碟菜
因為泰國d菜都係好吸引,所以唔嗌飯直接食餸😋😋👍
木瓜沙律

木瓜沙律 每一啖都好爽口嘅 完全配合咗夏天(有小小辣㗎)

鹹魚炒菜苗

菜苗要炒先好食嘅,我哋用嚟配d肉類一齊食!
酵素可以幫助更快消化😋

海南雞

哩度海南雞同埋d自家製醬汁 一流!!

海鮮粉絲

個粉絲俾我由頭掃到落尾😂👍

真心推介哩間泰式良心小店!

熱柚子蜜
木瓜膏
2021-08-20 102 views
堅離地城原來有好多嘢食,今次試咗我最愛嘅泰國菜先😍 行去厚和街,條街好多餐廳,我哋揀咗泰尚,佢都算係比較大間嘅餐廳,環境舒服,服務勁好,朋友住港島,佢話下次港島食泰國菜一定首選呢間🥰龍眼冰、珍多冰,各$30一開始先上兩杯野飲,上面朵花好靚,即刻覺得自己係泰國度緊假🤣🤣原本收工好攰,見到之後心情即刻變好咗。我嘅龍眼冰要咗少甜,甜度啱啱好,入面龍眼肉勁多,食極都仲有🤣正。炸蝦餅,$88店員推介嘅,泰國姐姐手打蝦餅,梗係要試吓啦😍又真係好彈牙喎,又有蝦味,外層炸到金黃色,好香脆,加埋酸甜醬,真係一流,份量仲好足添,必食推介😎柚子蝦沙律,$95一上菜已經好吸睛,幾隻大蝦鋪滿隻碟,下面有大大舊嘅柚子,平時食大部分係柚子碎,呢度絕對唔係,好大舊但放心,好入味好好味,仲有好多脆脆腰果,酸酸甜甜,真係勁開胃😍食食吓仲發現有芒果,真係好滿足🥰乾咖喱軟穀蟹, $125呢個乾咖哩食起身好似沙嗲汁,食得出有好多花生粒,味道好味,不過唔係好似咖哩。軟穀蟹好多肉,切到比較細塊,易入口之餘仲會比較入味,外層炸到卜卜脆,但係入面嘅肉仲好嫩,加埋啲汁,正呀🤣見啲咖哩汁好多,我哋仲叫咗個簿餅,撈埋啲汁,好好味😋食得好飽好
堅離地城原來有好多嘢食,今次試咗我最愛嘅泰國菜先😍

龍眼冰、珍多冰,各$30

炸蝦餅,$88

柚子蝦沙律,$95

乾咖喱軟穀蟹, $125

食得好飽好開心好滿足嘅一餐☺️☺️
2021-07-04 369 views
今天點了三個菜做外賣,紅咖哩勉強過得去。但是講真作為泰國餐館,最基本的辣椒肉碎炒河都沒味道。excuse me?你不辣就算了,為什麼連鹽都唔落?!看不到一個辣椒,但是看到粟米粒,請問想點?? 配菜都不新鮮,整盒丟掉。還有自稱「spicy green papaya salad」完全不辣,連鹽味都沒有,請問辣椒在哪裡?所有腰果都是軟的,是放了多久?過期的嗎?第一次寫食評,真的大失所望,如果開餐廳基本的味道都不能保證,亂煮一通,不如不要浪費資源
辣椒肉碎炒河