2024-05-23 208 views
泰國菜🇹🇭食得多,camping⛺️ 式泰國菜真係第一次食,今次來到觀塘the wave 既Thai Deer Factory 就真係食出camping 風味。第一次來到呢間泰國餐廳,成個場都係camping style ,唔講以為去露營⛺️,對於鍾意影相既我絕對係適合不過,因為呢度真係好靚靚😍帳篷🏕️位已經full 曬,適合人多有私密空間傾計食飯,坐camping式椅子也能享受不錯的感覺,而且張椅子挺舒服的😌來到食物環境,好食🤤有特色,有風味係我對呢餐飯既評價。兩個人都點左好多野食:小食來個燒蠔🦪 $64/2 隻,香噴噴熱辣辣主食:煙燻盒子西班牙🇪🇸黑毛豬鞍 $248 必食之一,好特別用盒子裝著豬鞍,打開冒煙真係岩曬打卡,好特別啊青咖喱🍛蟹肉🦀,軟殼蟹 $156 咖喱方面有不同選擇,青咖喱是我喜歡的口味,當然不少得點埋蒜蓉包 $32 配埋一齊食,最佳搭配芒果🥭糯米飯椰子🥥雪糕🍧$68 最後甜品一定要食,芒果超級甜,糯米飯夠香,好好食飲品🥤點左兩杯鳳梨🍍氣泡🫧特飲 $38凍泰式奶茶 $38一定要飲奶茶類,用膠袋裝著的奶茶買少見少,真係夠曬地道,岩曬我❤️心水。
來到食物環境,好食🤤有特色,有風味係我對呢餐飯既評價。
兩個人都點左好多野食:
小食來個燒蠔🦪 $64/2 隻,香噴噴熱辣辣
主食:
飲品🥤點左兩杯
鳳梨🍍氣泡🫧特飲 $38
凍泰式奶茶 $38
2024-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-03-21 2022 views
【Thai Deer Factory】又係工廠大廈活化後的樓上餐廳,不過,《The Wave》的活化規模及樓面面積就沒有駱駝漆工廠大廈那麼大,餐廳數量也少很多。採用全開放式設計,一打開電梯門就差不多已經係餐廳範圍。不過,找了很久也找不到餐廳招牌。但是,也正因為這種全開放式設計,凸顯了餐廳的「露營風」裝修主題。一眼望過去,已經見到一個個營、及模仿野外露營專用可摺疊枱凳設計的餐枱及餐椅,已經相當吸引客人。至於天花,雖然只簡單用上布幕遮蓋,但配合昏黃暗淡的燈光;這種模仿室外宴會場地的簡單設計,既配合「露營」裝修主題,也充滿特色,香港其他餐廳罕見。午餐餐牌設計非常簡單:小食 + 主菜 + 飲品 或 主菜 + 飲品自由組合。主菜款式多元化、多選擇,以泰式風味為主,船麵、金邊粉、泰式咖喱都有得揀;唔鍾意泰國菜嘅話,亦有三款西餐風味,但價錢就比較貴。小食 + 主菜 + 飲品:紅咖喱蟹肉·軟殼蟹($118)紅咖喱味道一般,唔夠香。雖然聲稱混合了蟹肉碎,但份量真的很少很少;用了咖喱汁掏著白飯一齊吃,吃不出任何蟹肉。軟殼蟹相對好吃,但表面就未能炸至香脆可口,影響了味道。小食香茅雞翼炸得夠乾身、夠香口,同時
小食 + 主菜 + 飲品:紅咖喱蟹肉·軟殼蟹
小食香茅雞翼炸得夠乾身、夠香口,同時又保留了肉汁;不過,香茅味道未見得突出。
香茅雞翼
主菜 + 飲品:牛丸·牛肉船麵($86)賣相唔吸引。雖然食材加入了炸豬皮,湯底又已經加入香葉及芽菜,但顏色及清澈同正宗泰式船麵比較,有明顯分別。再試味道,帶甜,但欠缺泰式香料獨有香氣;似乎係經過調較後的港式口味,唔可以稱得上係正宗泰式船麵。
主菜 + 飲品:牛丸·牛肉船麵
追加薄餅($20)炭燒豬頸肉($48)。薄餅並非最喜歡的印度式鬆軟煙韌油酥餅風味,而是偏乾身另一款口味,幸好不是最乾硬的那一款,仍算軟身有少許油潤。豬頸肉則太乾硬了,燒烤前的豬頸肉亦沒有塗上特別醃料,加上醬汁只是最普通的酸辣醬,並非自家調制、帶有泰式香料風味的醬汁 ⋯⋯ 唔係好食的燒豬頸肉。
薄餅
炭燒豬頸肉
凍泰式香濃朱古力 味道其實同坊間其他普通餐廳的凍朱古力差不多,可可香氣未見濃郁,反而奶味有點偏重。用塑膠袋包裝係最大特點,有濃厚泰國夜市小吃風味。餐廳最吸引嘅地方一定係露營主題的室內裝修風格,食物味道就只是一般而已。
凍泰式香濃朱古力
2024-03-02
$100 (Lunch)
2024-03-20 1060 views
還記得之前曾經來過一次,前身是鳥籠風格,今次則是走向郊遊帳篷路線😃另外還有個小秋韆供客人影相📸️環境相當舒適又好打卡,食物亦不錯👍🏻.𐐂晚巿套餐𐐚.。餐點。./前菜/.❥ 芒果海蝦牛油果沙拉一大盆沙拉,份量充足😆,當天的芒果又甜又多汁,牛油果亦軟熟,蝦肉鮮嫩彈牙,沙拉菜沾上芒果醬汁非常清新🍃./小吃/.❥ 沙嗲雞肉併牛肉雞肉、豬肉和牛肉三選二,我們選了雞和牛,雞肉嫩滑,牛肉略帶點筋但亦不難咬,兩種都肉味濃郁,醮上沙嗲醬非常惹味😋./主菜/.❥ 青咖哩配香茅豬扒這幾年愛上了青咖哩,而且這種辣度我亦接受到🤣青咖哩帶有椰香味,香茅豬扒每塊都很厚切,皮亦炸得香脆,沾上咖哩汁更是惹味無窮,吃完之後眼見還有不少青咖哩醬汁,真覺得再添碗白飯就更完美了🤤.❥ 煙燻西班牙黑毛豬鞍賣相非常引人注目🤩塊豬鞍被擺放在一個小木盒入面,服務員一打開盒子,煙就從入面漸漸散發出來,眼見塊豬鞍非常巨大,友人聲稱忍不住想一口咬下去了😂因為是黑毛豬的關係,肉味比一般豬肉更帶有果香,另外還有些配菜如粟米、紅蘿蔔和西蘭花./甜品/.❥ 椰子雪糕椰子雪糕入口即化,口感順滑,飄來陣陣椰子香,雪糕上灑了些許小炸脆增添了口感.。餐飲。.
𐐂晚巿套餐𐐚

❥ 煙燻西班牙黑毛豬鞍

/甜品/
❥ 椰子雪糕

。餐飲。
❥ 泰象生啤 (罐裝)
適合中意飲酒的朋友,而且跟餐免費喲💕
𐐂單點 (散叫)𐐚
❥ 班蘭泰式奶茶 $42
因為想試試這杯,所以另付正費點一杯😝這是班蘭和泰式奶茶的邂逅😂,班蘭的加入中和了泰式奶茶的甜,所以整杯飲品不會過甜,喝起來滿順口💕

(人。◕‿‿◕。)歡迎來追蹤我~ FOLLOW FOLLOW ME ❣
喜歡的就給個贊👍🏻鼓勵支持我👉🏻👈🏻
2024-03-16
6 day(s) ago 0 views
上到黎就見到露營⛺️嘅佈置,帳篷入面重有架撐,好似真嘅一樣⋯⋯叫嘢食先芒果海蝦牛油果沙律芒果係多嘅重係甜芒果好味,沙律菜有埋羽衣甘藍,牛油果軟硬適中,蝦肉爽夠大隻,沙律醬啱啱好,唔會落得太多,令味道蓋過左其他食材。軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉炸軟殼蟹比我想像中大隻,炸得香口,蟹肉同白咖哩意粉好夾,醬汁剛好意粉彈牙,唔會淋晒。沙嗲雞肉、牛肉各一串沙嗲醬好香夠味又唔辣,雞肉同牛肉燒得唔太乾。香煎鮮三文魚•黃薑椰菜花飯三文魚皮煎到金黃色,肉質嫩,冇煎過龍,配椰菜花飯健康,值得推薦。椰子奶凍•椰子雪糕奶凍椰子味夠香,食埋椰子雪糕。椰青好大隻,所以椰水好多,清甜解渴。鳳梨氣泡特飲唔會太甜嘅菠蘿味,加上有汽嘅飲料,夏天必選。

叫嘢食先
芒果海蝦牛油果沙律

軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉

沙嗲雞肉、牛肉各一串
沙嗲醬好香夠味又唔辣,雞肉同牛肉燒得唔太乾。

香煎鮮三文魚•黃薑椰菜花飯

椰子奶凍•椰子雪糕
奶凍椰子味夠香,食埋椰子雪糕。

椰青
好大隻,所以椰水好多,清甜解渴。

鳳梨氣泡特飲
唔會太甜嘅菠蘿味,加上有汽嘅飲料,夏天必選。

2024-05-25 0 views
放假去The Wave嘅露營風泰式餐廳食晚飯~餐廳環境好寬敞,好啱一人班人聚會!食物以泰國菜為主,都有啲西餐同fusion菜。✨煙燻盒子西班牙黑毛豬鞍•班蘭香茅燒汁 $248豬鞍肉質彈牙多汁,生熟度啱啱好,帶陣陣煙燻香氣。亦有啲雜菜伴下碟。✨泰式香葉打拋豬生菜包.鍋巴 $98豬肉碎香料味道好重,就咁食有啲鹹,用生菜包住食就啱啱好。鍋巴重米香而且脆卜卜,就咁食都好味!✨龍眼班蘭冰 $38味道清甜解渴,仲有淡淡班蘭香。✨椰子雪糕 $48椰子香好濃郁,仲配埋新鮮椰肉。

✨煙燻盒子西班牙黑毛豬鞍•班蘭香茅燒汁 $248

✨泰式香葉打拋豬生菜包.鍋巴 $98

✨龍眼班蘭冰 $38
味道清甜解渴,仲有淡淡班蘭香。

✨椰子雪糕 $48
椰子香好濃郁,仲配埋新鮮椰肉。
2024-05-24 0 views
經常見到網上有人打卡有三角帳篷位嘅餐廳估唔到裝修得咁靚,好多打卡位食物質素都唔差咖喱好出色,特飲都好正蛋炒咖哩香茅椰香飯+香茅豬扒呢個蛋炒咖喱好惹味少少辣份量好多仲有洋蔥調味香茅豬扒一共有兩大片豬扒唔韌香茅入味香茅豬扒沾上少少咖喱汁配上椰香飯真係特別開胃脆皮燒春雞配薯條呢隻小春雞真係好好食皮香肉嫩就係呢隻雞每一啖咬落去都充滿肉汁再沾上特製既醬汁薯條份量好多夠香脆我鍾意薯條點蛋炒咖喱特別出色好味熱帶果園好濃郁既菠蘿加百香果味道配上梳打水夏天飲超級fresh班蘭鮮奶好好飲又好睇既一杯飲品底下係班蘭鮮奶頂係好棉密嘅奶泡

經常見到網上有人打卡
有三角帳篷位嘅餐廳
估唔到裝修得咁靚,好多打卡位
食物質素都唔差
咖喱好出色,特飲都好正

蛋炒咖哩香茅椰香飯+香茅豬扒

底下係班蘭鮮奶
頂係好棉密嘅奶泡

Lunch
2024-05-21 23 views
咁熱嘅天氣唔想去露營,但又想有露營嘅feel🏕俾黎搵到係觀塘呢間充滿露營裝飾嘅---🌟Thai Deer Factory🌟主打食泰國嘢,餐廳空間闊落,卡位位置係以露營裝修好啱打卡,餐廳入口位仲有個鞦韆位又係好適合影相,感覺好有戶外露營嘅氛圍住💓._.🐖 | 煙燻盒子西班牙黑毛豬鞍-班蘭香茅燒汁 | 🐖呢個見係煙燻已經好吸引,好想點黎試下,上枱仲會係你面前打開木盒,陣陣煙燻嘅香味散出,連帶塊豬鞍都有煙燻香味😍豬鞍扒厚身,面頭仲燒格紋網,肉質腍身,好味道值得食.🦐 | 冬蔭功海鮮意大利飯 | 🦐好香嘅冬蔭功味道,每啖意大利飯都有滿滿嘅香濃冬蔭功汁,香矛味重,少少辣幾過癮🌶.🥭 | 芒果桔子特飲 | 🥭芒果嘅香甜,再加上桔嘅酸甜,味道好夾,解辣又解渴._.
._.
🐖 | 煙燻盒子西班牙黑毛豬鞍-班蘭香茅燒汁 | 🐖
🦐 | 冬蔭功海鮮意大利飯 | 🦐
🥭 | 芒果桔子特飲 | 🥭
芒果嘅香甜,再加上桔嘅酸甜,味道好夾,解辣又解渴
._.

Dinner
觀塘The Wave餐廳臨立,但擠擁程度同駱駝漆爭好遠,餐廳價位高啲,但環境舒適好多,今次食呢間泰式餐廳佈置以露營為主題,就算未有在帳篷內用餐,影相做背景都幾IG-able。二人餐 $498① 脆脆黃金蝦餅•黑松露醬② 沙嗲雞肉、豬肉③ 軟殼蟹•蟹肉白咖哩意粉④ 煙燻西班牙黑毛豬鞍⑤ 椰子奶凍•椰子雪糕食物上得幾快,平時我都慣左相機食先,影完一碟另一碟又上,影下影下影到上齊晒主菜…到我食既時候,最先上的蝦餅依然夠熱,外脆內彈牙,平時點開泰式辣醬,呢次點松露醬好香,又幾夾。兩串沙爹點沙爹醬都好味,雞肉幾嫰。炸軟殼蟹香脆,意粉唔會太多汁但都夠Creamy,白咖喱夠香濃,正!仲有洋蔥,小蕃茄,蟹肉等,好食!打開木盒仲有煙飄出黎,豬鞍幾厚身,但切開同入口都感受到唔係又乾又柴果種,不過個燒汁我就麻麻地,點個串燒沙爹汁仲開心。雪糕底下仲有個窩夫杯,椰子味好清新,奶凍夠凍夠滑。飲品本身包茶啡或啤酒,或者半價配特飲。⑥ 斑蘭泰式奶茶 $21 好似一座綠色富士山,淡淡的斑蘭味幾特別,仲比平時的泰式奶無咁甜。⑦ 荔枝嘉年華花茶 $24 未飲都聞到荔枝茶香,我朋友話解膩而且中和泰菜的重口味,好養生。

二人餐 $498
⑤ 椰子奶凍•椰子雪糕
二人餐

脆脆黃金蝦餅•黑松露醬

沙嗲雞肉、豬肉

兩串沙爹點沙爹醬都好味,雞肉幾嫰。

煙燻西班牙黑毛豬鞍

椰子奶凍•椰子雪糕

雪糕底下仲有個窩夫杯,椰子味好清新,奶凍夠凍夠滑。
飲品本身包茶啡或啤酒,或者半價配特飲。

二人餐
脆脆黃金蝦餅•黑松露醬
沙嗲雞肉、豬肉
煙燻西班牙黑毛豬鞍
椰子奶凍•椰子雪糕
最鍾意食好嘢又可以打卡,竟然喺觀塘發現呢間露營風🏕️泰國菜,即刻試吓。店入面有多個打卡位,雖然因為有人訂晒座無得坐tent(估唔到平日晚都咁多人) 但坐外面影埋d tents又幾靚,趁住野食未到,當然係瘋狂打卡先📷食泰國野,特飲🍹當然唔少得,我地叫咗Dinner Set所以特飲只要半價👍🏻點咗藍蝶花荔枝特調同鳳梨氣泡特飲,兩杯都酸酸甜甜,非常開胃解渴重點推介主菜:煙燻西班牙黑毛豬鞍🐖黑毛豬鞍厚身但而且肉質軟腍腍,加埋個班蘭香茅燒汁,溝埋啲肉汁好Juicy❤️另外值得一讚就係跟餐嘅泰式奶茶奶凍同奶茶雪糕,香濃奶茶味,唔會太甜,攪到大家爭住食😂我哋另外仲點咗火山排骨,細都超大份,個汁辣得嚟惹味,食都唔停口3個人埋單7百幾蚊

重點推介主菜:煙燻西班牙黑毛豬鞍🐖

3個人埋單7百幾蚊

• 煙燻西班牙黑毛豬鞍
⛰️Thai Deer Factory 隱藏於觀塘活化工廈The Wave ,以露營風作主題,餐廳設有帳篷、露營凳、油燈、摺檯、韆鞦等,室内同樣可以camping,舒適體驗露營感覺🏕️餐廳主打泰式fusion,招牌海鮮及肉類料理均相當惹味。週未下午時段11:30-17:30 亦有Lunch set 提供,今次就點了兩份set Lunch (Main+drink)🥘炭燒紐西蘭肉眼配薯條(Hk$128): 肉質清香且肉汁豐富,脂肪比例平均;波浪紋粗薯條熱騰騰而鬆軟,香脆有咬口🍝香茅雞扒配白咖哩意粉(Hk$92): 五大舊香茅雞肉,皮脆肉嫩份量足,白咖哩意粉淡淡椰奶香🍹蝶豆花荔枝特調(+Hk$19): 迷人色彩的外表已俘虜我心,淡淡清香☕熱咖啡: 標準熱咖啡味道,口感柔順(All subject to 10% service charge)📍Thai Deer Factory 觀塘興業街4號The Wave 6樓01室(港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約6分鐘)

☕熱咖啡: 標準熱咖啡味道,口感柔順

📍Thai Deer Factory
觀塘興業街4號The Wave 6樓01室
(港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約6分鐘)
觀塘露營主題泰式餐廳🏕️觀塘呢間新裝修嘅泰式餐廳以露營為主題庭位都幾多有三個大帳篷 可以坐喺入面食😆仲有個韆鞦可以影下相📸Weekend 都有lunch set供應 價錢唔算貴 $78起包一杯飲品🙆🏻‍♀️蛋炒咖哩配蟹肉&軟殼蟹幾好食🦀咖哩加埋蛋同蟹肉好惹味 撈飯食一流😋另外份肉眼扒 我叫左五成熟🥩都幾大份 抵食👍🏻Lunch set 包茶/咖啡 仲可以加錢轉特飲特飲有好多選擇e.g. 芒果桔子特飲 鳳梨氣泡特飲我揀左杯斑蘭鮮奶 如果可以少甜會更加好🌿-✨ 蛋炒咖哩配蟹肉&軟殼蟹 ($102)✨ 炭燒紐西蘭肉眼扒配薯條 ($128)+10% service charge-📍 Thai Deer Factory @thai_deer_factory觀塘興業街4號The Wave 6樓01室
觀塘露營主題泰式餐廳🏕️

都幾大份 抵食👍🏻

Lunch set 包茶/咖啡 仲可以加錢轉特飲
特飲有好多選擇e.g. 芒果桔子特飲 鳳梨氣泡特飲
我揀左杯斑蘭鮮奶 如果可以少甜會更加好🌿
✨ 蛋炒咖哩配蟹肉&軟殼蟹 ($102)
✨ 炭燒紐西蘭肉眼扒配薯條 ($128)
+10% service charge
觀塘興業街4號The Wave 6樓01室
2024-05-11 59 views
平時除咗食日本嘢,我都好鍾意食泰國嘢❤️身為觀塘人,最近又比我發現一間好正嘅泰國菜!即刻同姊妹嚟一個泰式hightea☺️!地點喺the wave,好近觀塘地鐵站,行過去都好方便!一入到去就見到門口有個韆鞦打卡位,好多小朋友見到都好鍾意!是日tea set menu:鹹點泰式酸辣鳳爪酸辣柚子沙律泰式生蝦刺身香茅雞翼香芒蟹肉酥盒脆脆黃金蝦餅沙嗲雞肉串燒紅咖哩薄餅甜點班蘭椰汁粿條班蘭珍珠迷你芒果糯米飯泰式奶凍全部都好好食!當中最鍾意泰式生蝦刺身、香茅雞翼,同埋迷你芒果糯米飯!生蝦刺身勁大隻又肥美!食落好爽口彈牙,芒果糯米飯味道都好夾,而且好fresh!飲品可以揀咖啡、花茶或者泰式奶茶!真係好豐富,下次一定會再encore❤️

是日tea set menu:
甜點
班蘭椰汁粿條班蘭珍珠

全部都好好食!當中最鍾意泰式生蝦刺身
2024-05-01
$100 (Tea)
2024-05-11 36 views
前陣子一直在下雨,戶外活動暫時要擱置,不過在市區都能滿足一下想露營的心。Thai Deer Factory 的裝修以露營風作為主題,餐廳在觀塘的 The Wave。店內除了有度假風的桌椅,還有露營的帳篷。打造一種很休閑的感覺,另外亦特別設置一個有韆鞦的打卡位。帳篷可以容納最多6個人,坐起來寬敞且能營造一個私人空間。既然是以露營作為主題,這裡的餐具均使用露營用品。不過食物方面,Thai Deer Factory 是一間泰式 fusion 西餐廳,在下午 2:30 - 5:00 的時間更有 Thai Fusion Tea (HKD 348/For Two)。餐飲選了 泰式奶茶,用袋裝著的橘色奶茶喝起來香滑且甜度適中。泰式 Tea 都是3層架上桌,最上層的三款食物非常開胃。酸辣柚子沙律 - 沒想到這個最辣,柚子會偏酸,花生則增加了脆的口感。泰式生蝦刺身 - 肉質爽口彈牙。泰式酸辣鳳爪 - 是沒骨的鳳爪,口感爽脆。醃製亦夠入味。最底那層是泰式小食,都是偏香口和惹味的,一共有五款。紅咖喱.薄餅 - 個人來說最喜歡這個,如果煙韌的薄餅可以多給一塊就好了。帶點香辣的咖喱份量也算多,和微酸的番茄一起吃
打造一種很休閑的感覺,另外亦特別設置一個有韆鞦的打卡位。
泰式酸辣鳳爪
帳篷可以容納最多6個人,坐起來寬敞且能營造一個私人空間。
既然是以露營作為主題,這裡的餐具均使用露營用品。
泰式生蝦刺身
泰北香葉打拋豬酥盒
泰式 Tea 都是3層架上桌,最上層的三款食物非常開胃。
泰式生蝦刺身 - 肉質爽口彈牙。
泰式酸辣鳳爪 - 是沒骨的鳳爪,口感爽脆。醃製亦夠入味。
泰式奶茶
沙嗲雞肉串燒
最底那層是泰式小食,都是偏香口和惹味的,一共有五款。

帶點香辣的咖喱份量也算多,和微酸的番茄一起吃都滋味。
泰北香葉打拋豬酥盒 - 鹹香微辣的打拋豬,是可一口吃掉的酥盒。
脆脆黃金蝦餅 - 這個沒配泰式酸辣醬,但鬆脆彈牙的口感搭救了。
香茅雞翼 - 雞肉嫩滑,就香茅味稍為淡身點。
沙嗲雞肉串燒 - 不會很乾的串燒,沙嗲醬都夠濃味。
酸辣柚子沙律
脆脆黃金蝦餅
中間那層則是甜品的部份,建議從 泰式奶凍 開始吃。
因為相對另外兩款,這個會較淡味點,是很順口的泰式奶茶味道。
迷你芒果糯米飯 - 黏糯的糯米飯,芒果有點點酸。
斑蘭椰汁粿條.斑蘭珍珠 - 椰汁的關係,這個吃落超甜。
2024-05-07
$191.5 (Tea)
泰北香葉打拋豬酥盒
泰式奶茶
迷你芒果糯米飯
呢間係觀塘嘅「Deer Thai」裝修好有心思!露營風好有feel~ 仲有靚靚千秋打卡位📷✻ 泰式虎蝦炒金邊粉 HKD128金邊粉份量都幾多 炒至半乾身好入味虎蝦都好大隻同彈牙~✻椰子雪糕HKD48好濃椰子味好清甜🥥甜度適中~ 幾好食🤍✻藍蝶花荔枝特調 HKD38紫色漸變💜🧡賣相好靚嘅一杯特飲 好香荔枝味~~~~~~✻芭提雅燒春雞HKD238好大份嘅燒春雞!燒得啱啱好皮脆肉嫩雞肉好嫩滑好juicy🩷! 好食!

✻ 泰式虎蝦炒金邊粉 HKD128
金邊粉份量都幾多 炒至半乾身好入味
虎蝦都好大隻同彈牙~

✻椰子雪糕HKD48
好濃椰子味好清甜🥥甜度適中~ 幾好食🤍
椰子雪糕

✻藍蝶花荔枝特調 HKD38
紫色漸變💜🧡賣相好靚嘅一杯特飲
好香荔枝味~~~~~~

✻芭提雅燒春雞HKD238
好大份嘅燒春雞!燒得啱啱好皮脆肉嫩
雞肉好嫩滑好juicy🩷! 好食!

椰子雪糕
  • 芭提雅燒春雞
🎀觀塘。露營風港女下午茶☕ 朋友聚會一流✨🎀🪄店名* #ThaiDeerFactory🔮地址* 觀塘興業街4號The Wave 6樓01室🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$383 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_觀塘剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_泰式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵見到網上有好多人介紹呢間露營風餐廳 睇到超有特色 環境又靚又有gimmick😙我自己就因為超惹蚊所以一直都未去過露營 今次可以體驗露營式餐廳都幾特別幾真實😉整體環境都好舒服寬敞 周圍裝飾都充滿綠植 有一串串黃色小燈泡 以及稻草傘 再播放泰文音樂 幾有氣氛 加上座位擺設都以露營為主調風格 間唔中都可以同朋友過黎chill下👭🍽️食物質素🍽️食物主要以泰式為主 食物款式種類好豐富 除左有地道泰國菜 例如軟殼蟹, 豬軟骨, 豬頸肉等 如果想食主菜都有各款扒類 價錢都偏平價 另外下午茶都設有打卡港女下午茶set 比起外面餐廳都系偏平價的😊👀評分💖💖💖💖🪄泰式下午茶For Two $348今次是做呢款餐廳主打既下午茶set 賣相超精緻 以鳥籠
🎀觀塘。露營風港女下午茶☕ 朋友聚會一流✨🎀

🪄店名* #ThaiDeerFactory
🔮地址* 觀塘興業街4號The Wave 6樓01室🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$383 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖💖
🪄泰式下午茶For Two $348
今次是做呢款餐廳主打既下午茶set 賣相超精緻 以鳥籠設計作擺盤 再提供各款泰式小食,甜品及咸食 好適合同朋友一齊打卡~

🪄 泰式酸辣鳳爪

生蝦刺身好肥美新鮮 蝦肉厚實脆身 無腥味 味道十分不錯

🪄 香茅雞翼
雞翼外皮香脆 香茅味濃鬱 幾惹味

🪄 香芒蟹肉酥盒
芒果肉香甜 酥盒香酥 有牛油香味 而且細細舊噶剛好 唔會有膩感

🪄 脆脆黃金蝦餅
蝦餅香脆可口 幾彈牙

🪄 沙爹雞肉串燒
雞肉串燒好惹味 一人一串 味道不錯!

🪄 紅咖哩&薄餅

🪄 迷你芒果糯米飯
芒果幾甜 配上香濃椰汁拌糯米飯 糯米飯口感偏硬身

👀評分💖💖💖💖
🪄 荔枝嘉年華花茶x2
大概可以斟到4杯左右 間唔中都可以嘆下花茶 感覺幾舒服 聞落有荔枝香味 茶味飲落偏淡

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️