2024-05-25 55 views
今次我哋嚟到一間馬鞍山嘅日本菜小店🥢,不過呢度嘅質素真係遠高於平時嘅地區小店😝,真心正!呢間舖頭仲要唔收加一服務費,生日唔收切餅費😎。而且附近舖頭都唔多有生啤同埋sake🍶,想享受日本居酒屋風情嘅街坊就可以嚟呢度🤩。而且呢度逢星期五六,都會有限定嘅日本直送刺身添🎏!.🌊汁煮凍鮑魚($68)用咗三隻鮑魚,份量都幾多🤤,用嚟送酒好夾。食到醬汁嘅甜香味,仲有淡淡嘅清酒香✌🏻,配埋冰鎮、彈牙嘅鮑魚片,好好味。.🥃Highball ($48)食得日本嘢,唔少得用返日系嘅酒先至最啱feel😆!就算怕烈酒太嗆嘅朋友,都會鍾意呢款,酒香味同埋檸檬嘅清新平衡得好好🍋,比起坊間有更多嘅新鮮檸檬味,令到感覺更加清爽。.🍣香蔥吞拿魚飯($92)份量真係超級多,吞拿魚蓉多到好似一塊漢堡扒咁樣😝,望到已經流晒口水!配埋好香嘅蔥花,吞拿魚蓉嘅油花香味,軟滑嘅感覺,配埋蔥嘅香辛,真係超級滿足💕。.🎏匠山刺身冷麵($98)真心高質!冷麵用咗拉麵嘅麵條,口感處理得啱啱好,彈牙又有咬口👅。而且刺身嘅份量都夠晒多,蟹籽多到可以每一條麵條都啖啖蟹籽🦀,配埋香口嘅自家醬汁好好食。而且每片刺身都勁厚切,三文魚嘅滑嫩、油甘魚嘅油香、
🌊汁煮凍鮑魚($68)
🥃Highball ($48)
🍣香蔥吞拿魚飯($92)
🎏匠山刺身冷麵($98)
真心高質!冷麵用咗拉麵嘅麵條,口感處理得啱啱好,彈牙又有咬口👅。而且刺身嘅份量都夠晒多,蟹籽多到可以每一條麵條都啖啖蟹籽🦀,配埋香口嘅自家醬汁好好食。而且每片刺身都勁厚切,三文魚嘅滑嫩、油甘魚嘅油香、吞拿魚嘅魚香味、
帶子嘅鮮甜厚肉🤤,全部都好正。
🔥帆立貝火炙壽司($48/兩件)
火炙壽司都係呢度嘅特色😍!帆立貝超級足料,貝身大大片。一啖食落去,既有火赤香💥,又有滿滿半熟帶子嘅口感,好正。
🐟左口魚裙邊火炙壽司($45/兩件)
鍾意油脂感嘅朋友一定要嗌呢款💕!燒完出嚟油脂半溶嘅狀態超級邪惡,不過又勁香口,配埋舖頭自家調製嘅醬汁甜味😎,好夾。
🎣劍魚腩火炙壽司($48)
魚肉香味同埋油花香好平衡🙌🏻!燒到半熟嘅魚肉既有火炙香味、醬汁香味、又有本身刺身嘅魚肉同埋油花香😋。呢度嘅火炙壽司真心有特色。
2024-05-22
Type of Meal
Dinner
2024-04-18 113 views
馬鞍山雖然人稱美食沙漠,但其實你識捐窿捐罅,都會搵到一啲臥虎藏龍嘅小店,就好似呢間餐廳咁,佢的確係將自己收得比較埋,但出品又真係幾有特色㗎😚三文魚腩刺身 $68呢到相當知道食客想食到啲咩,坊間真係好少搵到咁超級厚切嘅三文魚刺身😍 而且亦都有係刺身表面介花,食落口感同滿足感都爆棚🥰帆立貝火炙壽司 $48火灸壽司係呢到嘅主打,所以我哋都叫咗幾款嚟試,帆立貝都幾大粒同厚身,食落幾滿足三文魚腩火炙壽司 $45三文魚腩就夠哂厚,魚油都燒哂出嚟,食落油香幾重👍🏻唐揚魷魚鬚 $58份量都唔少,炸到幾香脆,食落有少少舊式茶樓嘅味道,點返個日式醬,又唔錯喎😎鹽燒牛舌 $88正常厚度,調味係偏重手嘅,食落的確係幾香嘅鹽燒赤蝦 $98蝦味濃,口感紮實,蝦殼都燒到脆口,可以連殼食軟殼蟹米紙卷 $85卷物係日料入面好常見,但呢個卷物同越南菜做咗少少Cʀᴏssᴏᴠᴇʀ,用上軟糯嘅米紙包住酥脆嘅軟殼蟹同新鮮嘅蔬菜,食落的確係另一番風味,爽脆得嚟帶點軟糯,又唔會咁飽肚👍🏻巨峰手搖烏龍茶 $38巨峰提子同烏龍茶嘅味好夾,又唔會好甜,飲落清爽舒服😚餐廳有Sake同生啤供應,飲住酒食個串燒都幾爽🥴 逢星期五仲會有限量供應嘅

三文魚腩刺身 $68
三文魚腩刺身

帆立貝火炙壽司 $48

三文魚腩火炙壽司 $45
三文魚腩就夠哂厚,魚油都燒哂出嚟,食落油香幾重👍🏻

唐揚魷魚鬚 $58
唐揚魷魚鬚

鹽燒牛舌 $88
正常厚度,調味係偏重手嘅,食落的確係幾香嘅
鹽燒牛舌

鹽燒赤蝦 $98
蝦味濃,口感紮實,蝦殼都燒到脆口,可以連殼食
鹽燒赤蝦

軟殼蟹米紙卷 $85

巨峰手搖烏龍茶 $38
巨峰提子同烏龍茶嘅味好夾,又唔會好甜,飲落清爽舒服😚
巨峰手搖烏龍茶

餐廳有Sake同生啤供應,飲住酒食個串燒都幾爽🥴 逢星期五仲會有限量供應嘅日本直送刺身魚🤩
值得一提嘅係,呢度無收加一服務費 ,今時今日好少日本餐廳唔收加一🫢 聽店員講,佢哋仲豁免咗蛋糕切餅費,生日嚟慶祝都開心啲🤭
2024-04-11
Type of Meal
Dinner
唐揚魷魚鬚
鹽燒牛舌
鹽燒赤蝦
巨峰手搖烏龍茶
馬鞍山成日都俾人話係美食沙漠,但係其實都有啲用心做嘅小店。早排去咗呢間日本菜,有少少居酒屋感覺但又好似喺屋企咁。最重要係呢度唔使+1服務費!生日都特別豁免切餅費~汁煮凍鮑魚 呢個係熟鮑魚凍食,用咗日式醬汁醃製,食落有少少酒香,切片上,好好味。睇個樣應該有三隻鮑魚,呢個幾抵食!軟殼蟹米紙卷呢個好有驚喜,外面係越南米紙,入面係包青瓜絲,我本身唔食青瓜都覺得好好食,感覺好清爽,加埋軟殼蟹同卜卜脆嘅飛魚籽,口感一流。匠山特上刺身飯刺身份量好多,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、仲有隻甜蝦,食得出好新鮮,全部都大大片,一啲都唔孤寒。左口魚裙邊火炙壽司左口魚勁多油,火燒完之後滲晒落啲飯度,正帆立貝火炙壽司帆立貝真係好大粒,對半切都勁厚!鵝肝壽司呢件係貪得意叫嘅,但一啲都唔差,鵝肝煎得好脆,食落去又香爆出嚟,加埋醬汁好好食。仲叫咗兩全雞肉串燒同埋炸魷魚鬚,呢度啲食物質素全部都有保證,冇一樣伏,呢間有Sake 及 生啤飲,嚟開馬鞍山又想飲兩杯真係可以試吓!

汁煮凍鮑魚

匠山特上刺身

左口魚裙邊火炙壽司
左口魚勁多油,火燒完之後滲晒落啲飯度,正

帆立貝火炙壽司
帆立貝真係好大粒,對半切都勁厚!

鵝肝壽司

• 軟殼蟹米紙卷
2024-06-08 0 views
📍匠山 (馬鞍山)📮馬鞍山鞍誠街8號MOSTown Street新港城中心大街(3期)地下G-3/57號舖住咗馬鞍山廿幾30年,一直都冇乜高質嘅居酒屋🥲機緣巧合發現三期樓下竟然開咗一間新嘅小店,二話不說約左老公帶埋👶🏻去試平日收工時分唔算多人,唔洗等位就可以入座。餐廳行電子落單,環保又方便👍🏻第一次黎食店員提示牆身有是日精選,另外亦推介火炙壽司,仲係餐廳放左好多唔同款式既清酒,鍾意飲返2杯既朋友仔絕對唔可以錯過牛油果軟殼蟹沙律 $88燒鱈魚棒$38左口魚裙邊火炙壽司(2件)$45油甘魚壽司(2件)$28三文魚壽司(2件)$25蟹子軍艦壽司(2件)$25軟骨雞肉棒(二串)$48燒三文魚鰭(2件)$42溫泉蛋和風牛肉飯 $72Highball /1杯 $48店員推介既火炙壽司好正,左口魚裙邊好肥美,其他壽司都好新鮮🍣串燒即叫即燒熱辣辣,軟骨雞肉棒配埋生蛋勁好味,會叫串燒叫話,記住叫店員留返個蛋汁啊🤤食物整體食物質素都好高,店員服務又好😎馬鞍山小店要繼續加油啊~.整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物味道:🤤🤤🤤🤤服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼物超所值:💰💰💰💰回頭基率:💨💨💨💨.#nonstope
📍匠山 (馬鞍山)

住咗馬鞍山廿幾30年,一直都冇乜高質嘅居酒屋🥲

#nonstopeatingdiary馬鞍山
#nonstopeatingdiaryjapanese
#nonstopeatingdiary日本菜
  • 左口魚裙邊火炙壽司
好少嚟馬鞍山呢邊 所以提前搵定間想食嘅餐廳呢度係新港城中心大街(3期)地下 附近都有唔少餐廳可能要過多條天橋嘅關係 所以人流真係較商場少 呢度嘅食物真係好新鮮 大家嚟開呢頭不妨過嚟試下支持下阿🫶🏻🥢汁煮凍鮑魚 ($68)我係衝住呢個鮑魚而嚟嘅🤩用咗3隻鮑魚切成薄片 汁煮過已經有調味凍食滋味又彈牙 好抵好滿足阿🥰🥢雞子 ($58)唔洗打邊爐都食到雞子 真係好少有燒雞子 仲由細到大咁排好 望落真係好得意🥢三文魚腩刺身 ($68)超級厚切嘅三文魚腩刺身好新鮮 有成4片 每一啖都好滿足🥢左口魚裙邊火炙壽司 ($45)呢度嘅火炙壽司係用咗秘製醬汁左口魚入口即溶 油脂甘香🍱匠山刺身冷麵 ($98)用咗拉麵面底 刺身份量非常多 三文魚 油甘魚 吞拿魚 帆立貝 各有2片 全部大大片仲有甜蝦 蟹籽 蟹肉 配埋個醬汁 好清新開胃🌿🍱匠山特上刺身飯 ($118)同匠山刺身冷麵一樣都係三文魚 油甘魚 吞拿魚 帆立貝各2片而刺身飯仲有三文魚籽 拖羅蓉 大大碗好滿足🍲麵豉湯 ($12)食完咁多生冷嘢 最後嚟返碗熱湯暖暖胃🥰餐廳逢禮拜五仲有飛機貨原條刺身魚供應 講緊都係2、3百蚊成條 數量有限先到先得仲Sake同生
好少嚟馬鞍山呢邊 所以提前搵定間想食嘅餐廳
呢度係新港城中心大街(3期)地下 附近都有唔少餐廳
可能要過多條天橋嘅關係 所以人流真係較商場少
呢度嘅食物真係好新鮮 大家嚟開呢頭不妨過嚟試下支持下阿🫶🏻

🥢汁煮凍鮑魚 ($68)
我係衝住呢個鮑魚而嚟嘅🤩
用咗3隻鮑魚切成薄片 汁煮過已經有調味
凍食滋味又彈牙 好抵好滿足阿🥰

🥢雞子 ($58)
唔洗打邊爐都食到雞子 真係好少有燒雞子
仲由細到大咁排好 望落真係好得意

🥢三文魚腩刺身 ($68)
超級厚切嘅三文魚腩刺身
好新鮮 有成4片 每一啖都好滿足

🥢左口魚裙邊火炙壽司 ($45)
呢度嘅火炙壽司係用咗秘製醬汁
左口魚入口即溶 油脂甘香

🍱匠山刺身冷麵 ($98)
用咗拉麵面底 刺身份量非常多
三文魚 油甘魚 吞拿魚 帆立貝 各有2片 全部大大片
仲有甜蝦 蟹籽 蟹肉 配埋個醬汁 好清新開胃🌿

🍱匠山特上刺身飯 ($118)
同匠山刺身冷麵一樣都係三文魚 油甘魚 吞拿魚 帆立貝各2片
刺身飯仲有三文魚籽 拖羅蓉 大大碗好滿足

🍲麵豉湯 ($12)
食完咁多生冷嘢 最後嚟返碗熱湯暖暖胃🥰

餐廳逢禮拜五仲有飛機貨原條刺身魚供應
講緊都係2、3百蚊成條 數量有限先到先得
仲Sake同生啤 馬鞍山區內應該無乜幾間有生啤
而且全日免加一 生日免切餅費 仲有泊車優惠
食咗咁多嘢TOTAL先係$467 真係又新鮮又抵食👍🏻

2024-05-29 10 views
📍馬鞍山|匠山作為馬鞍山之友今次介紹吓馬鞍山嘅隱世日本居酒屋啦!🎏就係喺新港城中心大街(3期)嘅匠山啦,每次去開蘋果書店或者順豐站都會經過。呢間小店嘅野食都幾好味㗎!🏮蟹籽沙律 $58好大碟嘅蟹籽沙律,青瓜絲撈埋蟹籽同埋沙律醬,清爽又美味😋🏮三文魚手卷 $32超多餡料,絕對冇偷工減料👍🏻肥美嘅三文魚正🏮三文魚腩火炙壽司(2件) $45🏮七味蟹棒火炙壽司(2件) $36我好鍾意食用火槍燒過嘅炙燒壽司,三文魚腩火炙壽司充滿咗肥美嘅三文魚油脂,入口即溶!而七味蟹棒嘅調味非常之好味👍🏻推介🏮吉列炸蝦米紙卷(6件) $75第一次食呢一款壽司,外面包住越南米紙,入面就係壽司飯包住炸蝦,面頭就有青瓜絲沙律醬同埋蟹籽,全部食材加埋嘅味道都幾配合👍🏻🏮明太子雞翼(2隻) $42燒得香脆嘅雞翼,入面包住明太子👍🏻🏮炸雞軟骨 $42炸雞軟骨,好大碟,炸得香脆又好嚼口。點埋蛋黃醬就最好味,係傾偈一定要有嘅小食。🏮軟骨雞肉棒(2串) $48用雞軟骨同埋雞肉攪勻而造成嘅軟骨雞肉棒,口感好好,將雞蛋同醬油撈勻造成醬汁,點軟骨雞肉就最好味🏮雞腿肉(2串) $40燒得又肥又多汁嘅雞腿肉👍🏻🏮翠肉瓜(2串) $38燒翠玉
📍馬鞍山|匠山

🏮蟹籽沙律 $58
好大碟嘅蟹籽沙律,青瓜絲撈埋蟹籽同埋沙律醬,清爽又美味😋

🏮三文魚手卷 $32
超多餡料,絕對冇偷工減料👍🏻肥美嘅三文魚正

🏮三文魚腩火炙壽司(2件) $45
🏮七味蟹棒火炙壽司(2件) $36

🏮吉列炸蝦米紙卷(6件) $75

🏮明太子雞翼(2隻) $42
燒得香脆嘅雞翼,入面包住明太子👍🏻

🏮炸雞軟骨 $42

🏮軟骨雞肉棒(2串) $48

🏮雞腿肉(2串) $40
燒得又肥又多汁嘅雞腿肉👍🏻

🏮翠肉瓜(2串) $38
燒翠玉瓜,多汁又好味,上面仲有啲木魚紙~

🍶荔枝蘆薈梳打 $28
🍶百香果蘆薈梳打 $28
兩杯梳打都好好飲,蘆薈粒都好多~好好飲👍🏻

呢度真係好好因為服務態度好好但唔!收!加!一!
而且生日都特別豁免切餅費!
雖然我哋今次冇飲酒,但係呢度有Sake 及 生啤 供應🙏🏻🙏🏻馬鞍山區冇乜邊間有生啤🍺🍻
逢星期五更加會有日本直送嘅刺身魚 限量供應🇯🇵

@go.neverland

馬鞍山作為美食沙漠聞名於世😂近日發現一間日式高質餐廳 餐廳位置不近大街 在海王漁港樓下小街 等你來發掘~🦪汁煮凍鮑魚$68鮑魚切得薄薄一片調味有少許甜味 教人一片又一片送入口中🍢軟骨雞肉棒$48居酒屋必點 碎碎軟骨增加咬感調味剛好不會太鹹 🍣左口魚裙邊火炙壽司(兩件) $45肥美入口即溶 火炙後增加焦香🍣香蔥吞拿魚軍艦壽司(兩件) $38吞拿魚軟綿綿的 入口後整個口腔都充斥油脂香🍙加洲反卷(四件)$52四大件壽司 份量很多~🍱北海道五色魚生飯$98一碗有齊各式魚生份量足 料比飯更多最喜歡甜蝦和鮮帶子 鮮美香甜🐮 鹽燒牛舌$88加了香草調味的牛舌香噴噴🥗蟹子沙律$58清爽的zucchini混和了大量蟹籽作為前菜十分開胃整體食材新鮮 鮮味十足 十分高質👍🏻餐廳有日式氛圍 店員親切有禮而且餐廳全日免加一 性價比高 另提供外賣 完全是令人眼前一亮的馬鞍山餐廳✨一定會encore!
馬鞍山作為美食沙漠聞名於世😂

近日發現一間日式高質餐廳
餐廳位置不近大街 在海王漁港樓下小街 等你來發掘~

🦪汁煮凍鮑魚$68

肥美入口即溶 火炙後增加焦香

🍣香蔥吞拿魚軍艦壽司(兩件) $38
吞拿魚軟綿綿的 入口後整個口腔都充斥油脂香

🍙加洲反卷(四件)$52
四大件壽司 份量很多~

🍱北海道五色魚生飯$98

整體食材新鮮 鮮味十足 十分高質👍🏻
餐廳有日式氛圍 店員親切有禮
而且餐廳全日免加一 性價比高 另提供外賣
完全是令人眼前一亮的馬鞍山餐廳✨
一定會encore!
北海道五色魚生飯
加洲反卷
在馬鞍山住宅屋苑附近有家日式料理餐廳♥︎食物水準不錯,有sake、生啤,生日可豁免切餅費,仲要無加一服務費👍 逢星期五會有日本直送刺身魚🤩 好想食呀!🎈左口魚裙邊火炙壽司 $45/2件火炙壽司加上師傅秘製醬汁,特別美味!火炙過的左口魚裙邊份外油脂甘香💕🎈劍魚腩火炙壽司 $48/2件劍魚腩厚切又大塊♡︎火炙過的魚腩更帶油香.口感有嚼勁😋🎈香蔥吞拿魚軍艦壽司 $38/2件軍艦壽司的紫菜香脆整體更加分!🎈軟殼蟹米紙卷 $85/6件軟殼蟹香脆米紙卷口感清爽低卡路里~ 食更多都無負擔🫶🎈雞軟骨 $38/2串串燒不錯燒得乾身又脆口!🎈鹽燒牛舌 $88/2串牛舌雖薄但肉嫩入味有口感👍🎈汁燒墨魚仔 $48/2串墨魚仔味道鮮美很不錯!🎈汁煮凍鮑魚 $68鮑魚新鮮切片口感凍爽清甜🎈明太子雞翼 $42/2隻雞翼外表香脆內餡飽滿惹味

🎈左口魚裙邊火炙壽司 $45/2件

火炙壽司加上師傅秘製醬汁,特別美味!
火炙過的左口魚裙邊份外油脂甘香💕

軍艦壽司的紫菜香脆
整體更加分!

🎈軟殼蟹米紙卷 $85/6件

軟殼蟹香脆
米紙卷口感清爽低卡路里~
食更多都無負擔🫶

🎈雞軟骨 $38/2串

串燒不錯
燒得乾身又脆口!

🎈鹽燒牛舌 $88/2串

🎈明太子雞翼 $42/2隻
雞翼外表香脆
內餡飽滿惹味
2024-05-14 14 views
👱🏻‍♀️朋友仔終於係馬鞍山買左樓喇🏡見住佢哋由拍拖去度依家買埋樓👫一步一步為將來而努力💪我都戥佢開心🥳📍今晚我就入咗去後嘅新居參觀🏡而佢仲帶咗我去屋企附近食咗間隱世高質居酒屋🏮呢間居酒屋裝修仲好有feel添💯🍣劍魚腩火炙壽司 $48/2件🌈超肥美嘅劍魚腩✅肉質細滑豐腴😋入口綿軟 鮮甜到不得了💯🍣左口魚裙邊火炙壽司 $45/2件🌈咬落口嘅口感豐富✅左口魚啖啖都充滿油脂😜入口即溶❤️好正🥳🍣帆立貝火炙壽司 $48/2件🌈帆立貝被燒到金黃色嘅表面🔥食落爽口又保留住新鮮帶子嘅鮮味❤️帆立貝剌身我哋平時就食得太多喇😋今次就轉轉口味食火炙😍即刻愛上🥳🍜照燒雞扒拉麵 $78🌈呢個啲鷄肉超鮮嫩多汁✅加埋心啲加埋彈牙嘅拉麵🍜啖啖嘅口感層次仲好豐富添🥳🐡雞泡魚乾 $48🌈呢個小食送酒一流嘅燒雞泡魚乾超正💯好香口又juicy❤️🪿鵝肝手卷 $58🌈手卷就食得多喇😜但係鵝肝手卷就真係第一次試😋充滿油香嘅鵝肝經香煎後外脆内軟🔥加埋佢入面啲醬汁😍香而不膩👍清新嘅味覺新體驗呀🥳🐥軟骨雞肉棒 $48/2串🌈一咬入口已經食得出雞肉同雞軟骨嘅比例啱啱好💯口感十足👍重點係雞軟骨唔會太硬😋點埋佢地自家製月見汁✅味道令人回味喔🥳🦑汁

🍣劍魚腩火炙壽司 $48/2件

🌈呢個小食送酒一流嘅燒雞泡魚乾超正💯好香口又juicy❤️

🪿鵝肝手卷 $58

🐥軟骨雞肉棒 $48/2串

🦑汁燒墨魚仔 $48/2串

🌈細細粒嘅小墨魚仔真在太可愛喇🦑燒完仲好爽口彈牙❤️好喜歡呢🥳

🍣三文魚腩刺身 $68/4片

🌈三文魚腩肥美味道又濃郁💯口感仲有好豐富嘅油質添😜好新鲜呀🥳

2024-05-12 9 views
【馬鞍山•匠山】 —————————————————————馬鞍山新港城內街一間隱世日本餐廳,開業不久,有一定水準。有Sake 及 生啤❤️餐廳逢星期五會有日本直送嘅刺身魚 限量供應,記得留意。汁煮凍鮑魚|HKD 68鮑魚切片,配上醬汁,口感彈牙煙靭。推介❤️🍯|三文魚腩刺身|HKD 68刺身新鮮,每一塊都肥美啖啖肉,師傅切片功夫了得,每塊厚度均勻,三文魚紋路清晰可見。🍯|鹽燒赤蝦|HKD 98啖啖肉,口感爽彈,色澤艷麗。🍯|匠山刺身冷麵|HKD 98冷麵醬汁與別不同,經過餐廳特別調製,具有麻醬的香味,也有微微的酸甜口感。🍯|壽司|🍣北寄貝壽司 HKD 32帆立貝壽司 HKD 38劍魚腩火炙 HKD 48最愛吃火炙壽司,淡紅色,肉質柔軟脂肪多,火炙令油份更加多。
【馬鞍山•匠山】
—————————————————————

汁煮凍鮑魚|HKD 68
鮑魚切片,配上醬汁,口感彈牙煙靭。推介❤️

🍯|三文魚腩刺身|HKD 68

🍯|鹽燒赤蝦|HKD 98
啖啖肉,口感爽彈,色澤艷麗。

🍯|匠山刺身冷麵|HKD 98

🍯|壽司|🍣
北寄貝壽司 HKD 32
帆立貝壽司 HKD 38
劍魚腩火炙 HKD 48
最愛吃火炙壽司,淡紅色,肉質柔軟脂肪多,火炙令油份更加多。
  • 汁煮凍鮑魚
2024-05-10 12 views
真心覺得馬鞍山區有越來越多隱世美食。這次跟家人來到了日式料理小店「匠山」🫶🏻家庭式經營~服務貼心,令人感覺更親切。晚上除了提供多款丼飯,還有很多串燒丶燒物😋和佐酒小吃等等。逢星期五還會有日本直送的刺身魚限量供應喔。想喝一杯的,還有多款清酒🍶和生啤🍺在馬鞍山區不是太多地方有生啤的吧!整體價錢好親民💗還全日不設加一服務費和生日切餅費呢。而當晚吃了多款料理,口味和料理質素都很合我們心意☺️🟠匠山特上刺身飯 $118刺身滿滿鋪在飯面,仲好多款~包括三文魚丶油甘魚丶帆立貝丶三文魚籽丶拖羅蓉丶赤身等等,件件飽滿肥美😋🟠汁煮凍鮑魚 $68店家熱門菜式!切片凍鮑魚賣相靚,入口彈滑鮮嫩💗醬汁香濃鮮甜好入味~鮑魚冷盤啱晒夏天胃口。🟠赤魚一夜干 $88香噴噴一夜干~魚質嫰滑紮實,鹹香鮮香俱備。🟠原條茄子 $48以日式醬汁燒的茄子,🍆入口軟綿即化,惹味可口。🟠燒雞子 $58燒得恰恰好,肉質滑嫩多汁。🟠燒雞皮 $38/2串小邪惡燒雞皮,熱辣辣脆卜卜,十分香口,沒半點膩感。🟠芝士年糕 $481客2件😋一口咬下,那半溶軟心芝士餡超正的!加上微脆煙韌年糕外皮,口感so good🫶🏻🟠菠蘿蘆薈梳打 $28挺大一杯~抵飲!

🟠匠山特上刺身飯 $118

🟠汁煮凍鮑魚 $68

🟠赤魚一夜干 $88
香噴噴一夜干~魚質嫰滑紮實,鹹香鮮香俱備。

🟠原條茄子 $48
以日式醬汁燒的茄子,🍆入口軟綿即化,惹味可口。

🟠燒雞子 $58
燒得恰恰好,肉質滑嫩多汁。

🟠燒雞皮 $38/2串
小邪惡燒雞皮,熱辣辣脆卜卜,十分香口,沒半點膩感。

🟠芝士年糕 $48

🟠菠蘿蘆薈梳打 $28
挺大一杯~抵飲!冰涼清爽,解膩一流。
今次介紹馬鞍山有間出色嘅日本料理鋪頭位置喺係新港城大街嘅內街入面一間頗隱蔽嘅位置 叫野食用手機落單 亦有小店每日推介寫喺黑板 老闆同店員用心介紹同推介 好好傾👍 服務一流!▫️精選清酒一壺 ($98)老闆超貼心咁安排咗京畿嘅4割5分清酒產地係山田錦 呢款酒順口帶甜適合配刺身同壽司▫️汁煮凍鮑魚 ($68)必點推介!先將鮑魚汁煮後 冷凍後薄切 口感超嫩滑又入味😍▫️三文魚、帆立貝刺身 ($56 / $58)三文魚絕對係厚切 肥美!帆立貝好鮮甜▫️火灸三文魚腩壽司 / 左口魚群邊火灸壽司 ($45 / $45)口腔內充滿咗入口即溶嘅魚油滲入壽司飯中 有種說不出嘅幸福感☺️▫️軟殼蟹米紙卷 ($85)另一必點推介 米紙卷內包有炸得脆脆嘅軟殼蟹及新鮮嘅青瓜粗絲🥒 面頭放上沙律醬 七味粉及蟹籽粒豐富嘅味道 清爽嘅口感! ▫️精選清酒一壺 ($98)老闆見我地之後叫咗d燒物 介紹左另一款適合佐燒酒嘅清酒比我地係50精米步合 有點熟成嘅感覺!▫️鹽燒牛舌 ($88)牛舌面頭撒上香料調味 燒得香噴噴爽口彈牙!▫️蒜片炒牛柳粒 ($198)牛柳粒十分juicy,牛味香濃 炒得恰恰好!▫️赤魚一夜干 ($88)呢條魚燒成金黃
今次介紹馬鞍山有間出色嘅日本料理
鋪頭位置喺係新港城大街嘅內街入面
一間頗隱蔽嘅位置
叫野食用手機落單 亦有小店

▫️精選清酒一壺 ($98)
老闆超貼心咁安排咗京畿嘅4割5分清酒
產地係山田錦 呢款酒順口帶甜
適合配刺身壽司

▫️汁煮凍鮑魚 ($68)
必點推介!先將鮑魚汁煮後
冷凍後薄切 口感超嫩滑又入味😍

▫️三文魚、帆立貝刺身 ($56 / $58)
三文魚絕對係厚切 肥美!
帆立貝好鮮甜

▫️軟殼蟹米紙卷 ($85)
面頭放上沙律醬 七味粉及蟹籽粒
豐富嘅味道 清爽嘅口感!

▫️精選清酒一壺 ($98)
老闆見我地之後叫咗d燒物
介紹左另一款適合佐燒酒嘅清酒比我地
係50精米步合 有點熟成嘅感覺!

▫️鹽燒牛舌 ($88)
牛舌面頭撒上香料調味 燒得香噴噴
爽口彈牙!

▫️蒜片炒牛柳粒 ($198)
牛柳粒十分juicy,牛味香濃 炒得恰恰好!

▫️赤魚一夜干 ($88)
呢條魚燒成金黃色 魚肉質地結實 咸鮮味超出衆!

小店不設加一服務費 如果嚟食生日飯
仲唔收切餅費添 絕對係一間值得支持嘅良心小店嚟
臨走老闆都好熱情咁話我地知
每逢星期五都會有日本直送嘅限量刺身🤫
2024-05-03 10 views
朋友介紹依間馬鞍山小店,平日晚市都幾多人,我6點幾早到,不用book位直入環境乾淨闊落,店員友善又細心,食物款式都幾多,而且價錢都唔貴,平得嚟又有番咁上下質素,會回訪🫶🏻🦀軟殼蟹米紙卷(6件)$85見幾多人叫,個卷物外層係用米紙包住軟殼蟹+配菜// 軟殼蟹酥脆唔會太多油 ,加埋米紙軟軟糯糯,唔錯❤️ 後來見網上其他食客都有推薦米紙卷,似乎都算係必食之選帆立貝火炙壽司(2件)左口魚裙邊火炙壽司(2件)火炙壽司款式都幾多,必食左口魚邊,燒到啲魚油逼晒出嚟,油脂滿溢🤤帆立貝都大大件🤭花之戀壽司(一件)劍魚腩刺身(4片)汁煮凍鮑魚店員介紹話每日限量供應,係用特製醬汁煮成,幾有誠意既小食❤️🦐鹽燒赤蝦(2隻)大大隻,蝦肉唔會霉,咬落去彈牙肉實,燒得好香口🐮安格斯牛柳(2串)汁燒墨魚仔(2串)匠山刺身冷麵 胡麻醬味比較突出,刺身有起碼8片,其他配料有蛋絲、蟹柳等等,唔會單調薄荷青檸特飲手搖烏龍茶百香果味特別又好飲,鍾意佢整得靚又唔會過甜

🦀軟殼蟹米紙卷(6件)$85

帆立貝火炙壽司(2件)
左口魚裙邊火炙壽司(2件)

花之戀壽司(一件)

劍魚腩刺身(4片)

汁煮凍鮑魚

🦐鹽燒赤蝦(2隻)
大大隻,蝦肉唔會霉,咬落去彈牙肉實,燒得好香口

🐮安格斯牛柳(2串)

汁燒墨魚仔(2串)

匠山刺身冷麵

薄荷青檸特飲

手搖烏龍茶百香果味

特別又好飲,鍾意佢整得靚又唔會過甜
2024-04-20 34 views
久久未有到馬鞍山覓食👀今次發掘到間性價比高嘅日式居酒屋,餐廳更有多款特色料理供應💥難怪晚市時段瞬間便座無虛席😍🍜火炙三文魚冷麵($88)冷麵配搭秘製胡麻醬汁,味道清新非常開胃👍🏻附有三文魚、蟹柳、蟹籽、青瓜及玉子作配菜,食完相當滿足✨🍚吞拿魚醬油漬飯($96)新鮮吞拿魚以醬油醃製,入口魚味濃郁鮮甜,份量亦絕不欺場🐟配以醋飯我相當有飽肚感,誠意推介✅🫔牛油果三文魚米紙卷($80/6件)米紙卷係餐廳嘅招牌之一😽煙韌嘅米紙卷包裹住軟腍嘅牛油果🥑同鮮美嘅三文魚,口感層次相當豐富💋🍣帆立貝火炙壽司($48/2件)火炙壽司係另一主打系列🫶🏻帆立貝肥美嫩滑帶微微焦香,口感獨特滿有風味🙆🏻‍♀️🔥左口魚裙邊火炙壽司($45/2件)火炙過後嘅左口魚肉質鮮美,入口脂香滿溢💫配搭少量辣蘿蔔蓉調味,食落更覺濃郁甘香👏🏻🐥軟骨雞肉棒($48/2串)混合雞肉與雞軟骨嘅軟骨雞肉棒嚼勁十足,伴以月見沾醬更添美味🥳🐽塩漬豬蹄肉($48/2串)塩漬後嘅豬蹄肉口感恰到好處,鮮甜軟嫩中帶點嚼勁及彈性,值得一試📣🐠燒多春魚($48)多春魚燒得金黃酥脆,香口惹味💁🏻‍♀️咬開更品嘗到魚籽嘅鹹鮮,佐酒一流!🍾大嶺3粒米秋季限定日本酒,

🍜火炙三文魚冷麵($88)

🍚吞拿魚醬油漬飯($96)

🫔牛油果三文魚米紙卷($80/6件)

🍣帆立貝火炙壽司($48/2件)

🔥左口魚裙邊火炙壽司($45/2件)

🐥軟骨雞肉棒($48/2串)

🐽塩漬豬蹄肉($48/2串)

🐠燒多春魚($48)

🍾大嶺3粒米
秋季限定日本酒,入口帶清香濃郁果味🍎酒體圓潤柔和,令人滿有驚喜💖
Found a hidden gem in MOS! Takumi Yama has such a wide selection of Japanese izakaya food, from sashimi and sushi to skewers and grilled foods 🤩 The best part? Not only is everything delicious, it’s super value for money! 💰.The taste of each dish was perfectly balanced, from the marinated tuna don 🍚 with special marinade made in-house, to the on-point seasoning on their skewers. The sprinkle of seaweed on top of the soft-shelled crab roll 🦀 added an extra umami taste, and their torched nigiris 🍣
The taste of each dish was perfectly balanced, from the marinated tuna don 🍚 with special marinade made in-house, to the on-point seasoning on their skewers. The sprinkle of seaweed on top of the soft-shelled crab roll 🦀 added an extra umami taste, and their torched nigiris 🍣 are served with the right amount of sauce brushed onto it already.
The highlight is the foie gras nigiris, I was so surprised at how big the piece of foie gras is! 😍 Cooked just right with crispy edges and melt-in-your-mouth insides, it paired super well with the sushi rice. 🤤
The service was amazing as well 🥰 Super nice and helpful with recommendations on how to best enjoy the foods we ordered! We also saw that you can order food from them for parties at home, so would definitely consider that for future gatherings 🥳
Revisit? Yes 🙌🏻
📌 - Ma On Shan