早上十點嘅Starbucks已經滿座,一杯Refresh 嘅飲品絕對係一個好開始。唔想飲熱?唔想飲Coffee? 第一次試咖啡及朱古力以外嘅飲品。 #草莓檸檬星冰爽🍓 杯中有多片士多啤梨切片🥰觀感上好真材實料,味道亦唔會好水,甜甜地唔錯啊~

草莓檸檬星冰爽

Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Breakfast
草莓檸檬星冰爽
2022-09-09 359 views
這段時間過來香港辦事,途徑大埔的starbucks 想喝杯咖啡休息一下 可這裡的店員視乎都不太歡迎我 走進過來沒有人招呼客人 走到櫃檯裡面的店員似乎看不到有客人 沒一個走上前詢問需要什麼飲品 他們都沒有事情做 可是都假裝沒看見一樣 後來我提高了嗓門說halo 我要一杯Americano 大杯! 結果是另一個人從類似倉庫一樣的地方走出來翻了個白眼問我要喝什麼飲品??!我也不清楚當時是沒在營業還是我打擾到他們休息還怎樣,我震驚了香港都是這樣的態度去服務客人的嗎?在我們台灣我從沒遇到過這種情況!!但是我忍下來了 結果我在出飲品區等待 一個肥肥的女店員直接像是推東西一樣 把我的飲品甩在那裡 也沒有call是誰的飲品 結果是我自己來認領 名字卡上只能看清wi開頭的英文名其他遮住了看不清,這次來香港真的顛覆了我對香港星巴克的印象 兩人都穿襯衫,其他人穿翻領衣服,沒看清名字寫的是什麼!
2022-01-14 302 views
話說成日唔知點解Starbuck成日好難有位,其實好大機會都可能係因為做admin野,或者好似我咁,d friend遲到,無地方好去,唯有乖乖地想穩過位坐住慢慢等🤣🤣🤣講真starbuck真係等人好地方,因為坐幾耐都無人講,咁上次我就係度坐左一個鐘😒😒😒個friend先黎到😟starbuck嘅咖啡其實最common嘅比較唔錯,特色個d真係一時時,通常伏多,黑咖啡就騙酸😂😂😂所以通常我都好係飲cappuccino,或者Latte呢d,不過今次揀咗黑咖啡嚟飲,因為叫咗個蛋糕食驚好膩😂 Starbucks嘅蛋糕真係一般般😅
想休息的时候路过这里,就进去喝了两杯咖啡,顺带把买一送一的券用一下,因为同学想喝焦糖咖啡,我就点了两杯焦糖咖啡,可是感觉店员没听到我说的,一杯要走冰一杯要少冰依然加好多冰,感觉有点儿无语,好在有给我换,座位感觉不多不少然而下午人比较多,找起来比较麻烦。
2021-12-19
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2021-06-01 231 views
The Summer New Drink,今次試咗新出荔枝飲品,仲可以叫少甜少冰!因為本身荔枝已經好甜,所以叫少甜就啱唔啱好!仲有入面有好多荔枝碎粒,真心唔錯!而且賣相都幾靚!
因為本身荔枝已經好甜,所以叫少甜就啱唔啱好!
仲有入面有好多荔枝碎粒,真心唔錯!
而且賣相都幾靚!
2020-11-05 275 views
在我的飲料世界里,星爸爸的咖啡小時候對我來說曾是非常奢侈的享受,記得我曾買過一杯給爸爸喝,結果他一听价格,直摇頭說太敗家!時光一緃而過,星爸爸的咖啡卻历久弥香啊!現在再買給父母喝,已經不是敗家的話語,而是孝順的行為了!現在,大家對星爸爸的喜歡已經轉移咖啡之外了,例如星爸爸的咖啡杯已成了各咖啡友的熱寵了,哪怕我只是杯子控,也控制不住收藏星爸爸的咖啡杯喜歡就是赤祼祼的購買,家里的杯子领域開始被星爸爸的杯子占領!

2020-10-18 168 views
在大埔超级城走了一圈,腿都有点累,刚好走到C区。看到 Starbucks 外排队的人不多,估计不用等太久。大概5分钟就可以入内了,可以看到店内都坐满了。他们有专人分配桌子,被安排到一张小餐桌,与一个外籍人士共用。旁边还有电源插座,合乎我的需要。下单也是要排队,幸好店员颇有效率。对面的外国买了一份沙律,打开盖子时已占用了桌子大部分空间,繁忙时间人多,可以理解。一杯咖啡再加一件糕点,这是我在 Starbucks 常点的下午茶。咖啡是保持着水准,Loaf cake 的味道不错,只是质地有点粗,但伴着咖啡一起用,是很好的茶点。
在大埔超级城走了一圈,腿都有点累,刚好走到C区。

看到 Starbucks 外排队的人不多,估计不用等太久。

下单也是要排队,幸好店员颇有效率。

Coffee  +  loaf  cake

2020-09-26
5 Minutes (Dine In)
$48 (Tea)
Coffee  +  loaf  cake
2019-11-16 366 views
今日因為工作原因被迫食咗starbucks,算啦老細畀錢食乜都有佢。夜媽媽唔想飲咖啡費事瞓唔著,於是叫件蛋糕啦。點知starbucks真係冇令我失望,又退又hea,the standardized嘅蛋糕都冇乜咁特別。一件藍莓蛋糕竟然得九粒藍莓,成為三十幾蚊。其實有好多咖啡店嘅蛋糕都可以有誠意,就算簡單如藍莓芝士蛋糕都可以好有誠意,起碼加啲藍莓碎醬喺下面先啦,然後上面再放多幾粒藍莓咁先係㗎嘛,呢個cake除咗嗰幾粒藍莓有藍莓味之外下面乜都冇,都係算吧啦冇下次,美心係咁上下。
最近成日聽朋友講「咖啡珠」,原來係Starbucks新推出既咖啡味珍珠❤️因爲最近來女生的特別日子,所以都想飲多D甜野,於是就叫左一杯「朱古力伯爵茶星冰樂 加 咖啡珠」了,雖然貴少少(total$50),不過見係Happy Sunday就無咩所謂啦🥰//提提大家拎左單,可以態單既尾部編號登入左Starbucks既Free Wifi先//大埔超級城既Starbucks環境又大又靚,而且高椅(for doing homework)小沙發(for couples)同group discussion既圓桌都有,適合各類型人士既環境係值得加分既!//至於依杯飲料,伯爵茶味比較淡,朱古力味就十分濃郁喇👅而雖然叫左最少甜,但都樂甜啊!不過特別既「咖啡珠」係依杯野飲既超級賣點!一咬就好有咖啡味,係好有空氣感既爆珠爆汁感覺,唔似珍珠奶茶既珍珠甘黏,而且好多好多粒,係份量十足既真材實料呀❤️❤️❤️
2019-09-22
5 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
2018-03-30 400 views
行到有點累,決定去食個下午茶輕鬆下。間Starbucks 座位已滿,等了好久才有位。由於今期特飲不算十分吸引,見從未試過鮮奶日式焙茶,所以點來試下。點知有少許失望,份量實在有點少,未計泡只有7成滿左右,計完都只有8成滿左右。焙茶味都頗香滑,挺順口。茶味比奶味重,不是太甜。而紅絲絨碎朱古力鬆餅也是第一次試,殷紅的顏色都幾頗突出,加熱後仍有朱古力碎,吃上去有口感。蛋糕鬆軟,軟綿綿,都不錯。總括而言,不過不失。

2018-03-30
Type of Meal
Tea
日韓星巴克布甸,相信是不少港人外遊必買吧!日版、韓版Starbucks布甸除了美味之外,靚靚的packing,期間限定版都成為注目的搶購目標。才剛在首爾回來,在機場帶回韓版星巴克布甸,想不到一回香港,就聽到港版星巴克布甸終於登場了。由韓國至日本,及至台灣也推出布甸,這港版星巴克實在是來得太遲了,遲到總好過無到吧! 港版有兩款囗味,分別是焦糖雲呢拿及巧克力味,跟日版、韓版口味相比,到底誰勝誰負?先試焦糖雲呢拿布甸($24),新推之下入手也不容易呢!包裝跟日韓版本有九成相似,稍後的聖誕特別版相信會更吸引。在味道方面,港版的味道更像奶凍,面層有不少雲呢嗱籽,但少了日版布丁的滑溜,底層的焦糖貼近拖肥糖的味道,焦糖份量也太小家子氣了。是香港製造的關係,加上囗味不同,個人認為還是日本版的雞蛋布甸最美味。本來,對港版星巴克布甸的興趣就到此為止了。但第二天在星巴克遇上另一款朱古力布甸($24),而且還是凍櫃裏的最後一杯,看來是較受歡迎的口味吧!這朱古力囗味挽回港版布甸的頹勢,巧克力味相當濃厚,布甸的滑溜程度像在吃Chocolate Mousse,實在要比韓版的好吃,值得一試。如果兩款新品只可以選一款口

焦糖雲呢拿布甸

巧克力布甸

如果兩款新品只可以選一款口味......那我推介港版的星巴克朱古力布甸。不過日韓的限定囗味還是不可錯過,每次遊日韓還是要到Starbucks朝聖一番,說不定會發現驚喜口味呢!
2017-11-17
$24 (Tea)
巧克力布甸
2017-07-31 252 views
次次Starbucks出新野 我都忍唔住好想試雖然唔係次次都好飲 又唔係抵架啦 4x蚊杯不過今次又幾有驚喜喎燕麥朱古力咖啡星冰樂幾好飲 上面有d脆脆既野同少少燕麥咬下朱古力味都算香濃鐘意朱古力可以一試但咖啡味就好似無乜嚕另外一杯係莓味乳酪星冰樂都幾乳酪 莓味酸酸甜甜 正常 唔會有假味藥水味下面有好多細細粒爆珠珠好得意 好似三文魚籽咁係個口入面爆出甜甜味但可以做得更好 因為d爆珠爆完之後層皮會留左係個口度 好明顯 唔係幾好呑我覺得不過整體個乳酪係好飲既今次既新嘗試係
次次Starbucks出新野 我都忍唔住好想試

好似三文魚籽咁係個口入面爆出甜甜味
不過整體個乳酪係好飲既
今次既新嘗試係
2016-11-13 321 views
平時比較喜歡飲Iced Cappuccino,今次見早排推出咗Teavana,有抹茶拼咖啡,兩樣野都係我喜歡嘅,當然要試下。杯野飲賣相好靚,明顯見到有三層,最底層係抹茶,中間係奶,最高係Espresso ,不過飲嘅時候一定要攪好,否則個底比較甜。攪好後抹茶味比較突出,咖啡味甚少(有啲兩頭唔到岸),我個人覺得可能適合唔太喜歡飲咖啡嘅人。這店嘅梳化位幾舒服幾好坐。

這店嘅梳化位幾舒服幾好坐。
2016-11-13
2016-10-20 193 views
檸檬撻好好味 酸甜度剛好但略嫌撻底唔夠脆 放得太久同埋上面檸檬吉士太稀太流 雪得實淨少少會更好鮮奶日式焙茶 就太甜 茶味唔夠濃 好似飲緊杯好多泡泡既甜奶咁 麻麻地 友人每次都唔會試新野 次次都Latte今次用mug有個心心拉花 友人仲畫左我個名上去
檸檬撻好好味 酸甜度剛好
但略嫌撻底唔夠脆 放得太久
同埋上面檸檬吉士太稀太流 雪得實淨少少會更好
友人每次都唔會試新野 次次都Latte
今次用mug有個心心拉花
友人仲畫左我個名上去

2016-09-26 199 views
下晝五點幾,突然好想飲咖啡,大埔超級城名咖啡店只有Starbucks。環境好舒適,但我選擇外賣。門口廣告牌推介呢款,好吸引,就試下叫左榛子焦糖朱古加咖啡,特大$49。用紙杯梗係冇咁靚架喇,加上用左蓋,賣相已毁,冇所謂啦~ 一飲,好甜好甜,可能啲醬本身甜,混埋之後真係激甜。成本野好濃味,落足料,但奇怪飲到有啲杏仁既味道! 特大真係好大杯架,一個人飲,連晚飯都冇食野,呢杯野成為左個今晚既晚餐!

環境好舒適,但我選擇外賣。
門口廣告牌推介呢款,好吸引,就試下
2016-09-22