朋友話要食燒鵝🦢,香港🇭🇰好多地方都有,不過要食靚燒鵝,最正宗就一定要去深啦,外地朋友來香港我好多時都會帶佢地品嚐一下香港嘅地度美食😋話咁快就入到來深井陳記,大大隻燒鵝招牌掛在外牆,遠遠也看到,又有代客泊車服務,收費公道🤗店內是一貫酒樓傳統裝飾佈置,除了圓桌之外另一邊亦有卡坐,冷氣充足,店員親切有禮,很有地道特色👍🏻先要了一個老火例湯(每日不同),今晚是花生🥜雞腳瘦肉湯,袪濕滋補養生,份量十足,足夠四人分享😍店員推介他們的燒鵝海鮮三寶(有三款選擇,都是有半隻燒鵝加上兩款不同配搭),我們㨂了C餐$598,配油泡龍躉球和蒜蓉粉絲扇貝😍首先品嚐燒鵝,半隻的大小足足鋪滿了全隻大碟,當然啦,燒鵝的體積比其他禽畜大,肉嫰肥美,酥香甘口,而且熱辣辣,保持著脆皮而不油膩,脂肪層不多,咬落有豐富的爆汁感,肉味十足,果然名不虛傳,難怪遠近馳名👍🏻讚完主角燒鵝之後,呢碟油泡龍躉球,亦帶給我們驚喜,大件又肥美的龍躉肉,足足有十餘件,高溫油泡而絕不油膩,入口香嫰可口,魚味十足,帶有小小的皮層十分煙韌和爽脆,一試難忘😋既然呢度燒鵝咁出名,當然要試埋佢哋嘅豉油皇鵝腸,估唔到咬落爽口美味,零舍不同,䜴油皇提升了味道的
既然呢度燒鵝咁出名,當然要試埋佢哋嘅豉油皇鵝腸,估唔到咬落爽口美味,零舍不同,䜴油皇提升了味道的層次感,呢味菜送酒一流👍🏻
其他小菜亦只是數十元不等,經濟實惠,而且份量十足,我們隨便再叫了兩個小菜,椒鹽鮮魷、油鹽水勝瓜浸蜆,色香味美,火候十足,吃得我們十分滿足😋😋😋
總括而言,這裏的店員,態度親切友善,上菜的時候也會為我們介紹和傾談,食野除左食物味道之外,呢度真係多咗一份人情味,這正正就是地地道道的香港情❤️
今日特登入咗深井食燒鵝,一落巴士就見到呢間陳記燒鵝啦,急不及待入咗去食!🤓我哋首先叫咗半隻「燒鵝」,賣相擺得好靚,食落鵝味非常之濃郁,加埋甜酸度適中嘅酸梅醬,外皮好脆,肉質好嫩滑,非常之美味呀,係我食過最好食嘅燒鵝~😍「燒腩仔」非常出色,好值得推介,外皮金黃色,炸到脆卜卜,肉質唔會好鞋,好軟腍又易咬,質素同燒鵝有得揮,同樣高質😘我哋仲叫咗個「金銀蛋莧菜」,份量好多,菜好鮮嫩,皮蛋同鹹蛋令到個菜味道濃郁。😝「Wasabi沙拉骨」,好多醬汁,咬落去酸酸甜甜,又有d wasabi既辣味攻上黎,好特別~😆「蒜蓉粉絲蒸扇貝」,扇貝好大隻又鮮甜,濃郁嘅蒜蓉味,與粉絲完美融合。🤣值得我哋山長水遠入到黎深井食燒鵝!🐤

燒腩仔

金銀蛋莧菜

wasabi沙拉骨

蒜蓉粉絲蒸扇貝

值得我哋山長水遠入到黎深井食燒鵝!🐤

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
燒腩仔
金銀蛋莧菜
wasabi沙拉骨
蒜蓉粉絲蒸扇貝
2019-06-17 33 views
去深井食燒鵝聽落覺得好遠,但原來荃灣就有小巴搭過黎,十分方便。馳名陳記燒鵝 (下庄)$165這裡燒鵝有分不同分量,有全隻、半隻、例牌及下庄。問過店員下庄就是燒鵝髀,來到份量頗多,好抵食。燒鵝很肥美,食到燒鵝皮有柴火烤出來的獨特香味,很多肉汁。椒鹽鮮魷 $88這裡的小菜真的好大碟,椒鹽鮮魷夠乾身、香脆,而且有獲氣。勝瓜香芹浸蜆 $78同樣大大碟的有勝瓜煮蜆,蜆肉飽滿,勝瓜清爽去膩。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 (2隻)$76一人一隻蟶子皇,差大不有手掌甘長,啖啖肉,個汁好惹味。這裡的份量偏大,很適合一班朋友來聚餐。

馳名陳記燒鵝 (下庄)$165
燒鵝很肥美,食到燒鵝皮有柴火烤出來的獨特香味,很多肉汁。

椒鹽鮮魷 $88
這裡的小菜真的好大碟,椒鹽鮮魷夠乾身、香脆,而且有獲氣。

勝瓜香芹浸蜆 $78
同樣大大碟的有勝瓜煮蜆,蜆肉飽滿,勝瓜清爽去膩。

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 (2隻)$76
一人一隻蟶子皇,差大不有手掌甘長,啖啖肉,個汁好惹味。

這裡的份量偏大,很適合一班朋友來聚餐。

2019-06-14
  • 椒鹽鮮魷
2019-06-17 55 views
來吃一頓美味燒鵝朋友突然話好想食燒鵝,諗起都好耐冇去深井食燒鵝了,之後就即興去咗深井食燒鵝。像中深井好似有好幾間食燒鵝,歷史悠久嘅應該係陳記,經店員介紹下入咗去。星期日晚上都好多人幾乎九成滿,我哋兩個人所以即刻有位。我哋怕好飽所以唔敢叫好多嘢食。當然就叫咗燒鵝啦,燒鵝叫咗下裝,雞肶好滑,而且好香,咬落去個皮都好香脆,點買個汁真係正。兩個人食就啱啱好。當然要炒返碟菜,我哋叫咗豆腐,豆腐上面個汁整得幾出色,令到個豆腐唔會好乾,而且嚿嚿豆腐都好大件,我哋兩個人食豆腐都已經食到好飽。再炒多咗個菜配鮑魚片大大塊,食完感覺冇咁飽。
來吃一頓美味燒鵝

再炒多咗個菜配鮑魚片大大塊,食完感覺冇咁飽。
2019-06-17 26 views
深井陳記燒鵝係老字號,燒鵝真係非常出名,好耐之前都已經食過好幾次!🤪今次再度一訪,深井其實都算方便,如果揸車泊車仲非常方便,只要消費就可以免費泊車😮入到去餐廳有以前懷舊嘅風味,餐廳應該沒有再裝修,所以有一種舊情懷。店員非常有禮,向我哋簡介有啲咩出名,當然燒鵝係必點😆我哋三個人所以叫咗下裝燒鵝,燒鵝皮好脆,而且一啖咬落去,面上皮嘅油脂咇曬出嚟,好食!😛燒鵝肉都夠林!有燒鵝香味!我哋叫咗黃立倉,黃立倉都幾大條,而且加埋麵豉醬蒸非常好食,呢個我都推介!另外我哋仲叫咗豆腐,豆腐份量好多,味道都唔錯!底下仲有啲菜墊底 😙我哋仲叫咗鮑片炒時蔬,呢度啲菜式全部份量都好多,其實真係好抵食!

2019-06-16 240 views
母親大人講左好耐,話想去深井食燒鵝,但我就成日形住會交通唔方便,所以就一直拖拖拖,不過原來又唔算山卡拉wo。🚌交通我呢日係mk收工,搭52x 往屯門市中心方向,搭半個鐘左右,係「深井村」落車,行5分鐘就到左。🎈環境呢度環境唔係好奢華既大酒樓格局,但都幾乾淨明亮,幾有街坊小店既感覺。座位方面就有卡位,同中式圓枱。🎈Menu餐牌就係買小見小既大排擋style,彩色A5 size既menu,過膠,再用2個鐵圈圈起,係市區餐廳其實好小見到架啦,但就係呢d細節充斥住香港情懷。🍴🍴🍴🍴🍴✨馳名燒鵝 下庄($165)下庄姐係脾位,呢個位油脂比上庄(胸位)多,燒完之後,其實油脂都溶化哂,唔會見到大大舊肥膏,而油脂既香味就滲哂去鵝肉入面。呢碟燒鵝賣相唔錯,色澤均勻,燒鵝皮燒得香脆,又有啖啖油香。鵝肉方面都好入味,我就中意再碌多幾下鵝汁先放入口。其實叫燒鵝一定唔小得瀨粉呢,燒鵝同瀨粉係天作之合,仲可以倒小小燒鵝汁落碗,撈落d粉一齊食。但好可惜,我地食唔落,冇叫到 ✨清蒸龍躉仔 ($208)另外仲叫左條魚,龍躉仔係我同屋企人每次落酒樓食飯都必叫既,中意佢多肉少骨,同埋係冇乜細骨。條魚既蒸煮時間剛好,肉質夠嫩

🚌交通
🎈環境
🎈Menu
🍴🍴🍴🍴🍴
馳名燒鵝 下庄
✨馳名燒鵝 下庄($165)
清蒸龍躉仔
✨清蒸龍躉仔 ($208)
另外仲叫左條魚,龍躉仔係我同屋企人每次落酒樓食飯都必叫既,中意佢多肉少骨,同埋係冇乜細骨。條魚既蒸煮時間剛好,肉質夠嫩滑。
豉椒炒黃沙蜆
豉椒炒黃沙蜆 ($65)
最後仲叫左碟炒蜆,粒粒蜆肉都好飽滿冇沙,亦炒得好均勻,粒粒都有醬汁包圍住,係咁食係咁食。

🎈總結
今次入黎深井都幾值得,食到馳名既深井燒鵝,同埋屯門公路真係幾靚,沿途有美美的日落景色,母親大人都好滿意。
2019-06-14
2019-06-16 20 views
燒鵝下庄,好細碟,一百九十五元,味道不錯,一個人也可以KO , 豉汁炒蜆,蛽㨌好多肉少。蒜蓉粉絲蒸元貝,一碟$100,太細隻了,同埋豉油好鹹西蘭花帶子珊瑚蚌,炒得好香、但是落了酒味就不太喜歡
豉汁炒蜆,蛽㨌好多肉少。
蒜蓉粉絲蒸元貝,一碟$100,太細隻了,同埋豉油好鹹
西蘭花帶子珊瑚蚌,炒得好香、但是落了酒味就不太喜歡
話說有朋來自遠方,難得黎香港當然要盡地主之誼帶朋友食好西,朋友說晚飯想食一些比較有風味地道的菜,我認真諗諗深井燒鴨都係一個唔錯既選擇,就帶朋友去陳記食。深井陳記燒鵝有兩間店,一間係商業中心總店,另一間就係附近,今次就選擇左商業中心呢間,室內有冷氣,我地被安排住到卡位都幾闊絡。黎得呢到當然必點最馳名既深井燒鵝,我地人不算多,所以就叫左一份例牌($145),其實例牌都唔少,好多肉,唔怪得個個都話深井燒鵝皮脆肉嫩,食過先知係咩一回事,外皮真的燒到脆脆,又唔會有好打戈肥膏,再沾上酸酸甜甜既酸梅醬,零舍開胃。深鵝的拍檔瀨粉($12)當然又點少得,清清的上湯瀨粉一人一碗,瀨粉不碎容易夾,一啖燒鵝一啖瀨粉令朋友都大贊好味只係燒鵝瀨粉並不足夠,我地見有好味推介係蒜蓉粉絲蒸聖子皇($38@1隻),叫左兩隻一人一隻,上枱時剛蒸好,蒜蓉味超香,粉絲又唔會話乾左,聖子都算大條!見好似差d惹味小菜,就黎多個椒鹽鮮魷($88),鮮魷上的炸蒜好香口,略略覺得椒鹽可以最多少少會更加惹味,每條鮮魷不會太大條過韌。最黎都食飽飽,原來仲有糖水贈送,係久違的番薯糖水,甜甜的,好完滿的一餐。

馳名深井燒鵝(例牌)

蒜蓉粉絲蒸聖子皇

番薯糖水
馳名深井燒鵝(例牌)
蒜蓉粉絲蒸聖子皇
番薯糖水
2019-06-12 35 views
「深井燒鵝」我細細個就聽得多喇,今次終於真正黎到係深井嘅陳記,試下「深井燒鵝」係未真係咁正!!我連續幾天假,今晚朋友有車,來深井走一下,有大卡位坐十分寬鬆。當然叫出名的燒鵝,我地叫左例牌下庄,另外叫了個蒜蓉粉絲蒸聖子皇。第一道餸梗係要點原隻燒鵝喇~當時好多客都點左燒鵝,要等下轉燒鵝出爐。望住佢推住啲燒鵝出黎真係好香好吸引,口水都流晒出黎~望左咁耐,終於上枱,果然仲係熱嘞嘞,食落啲皮好香脆,肉又唔會韌,但亦都唔覺油膩,不枉我地專程入到深井食燒鵝。加上燒鵝不可缺少既當然係瀨粉啦,咁食法夫復何求。除左燒鵝,我地另外都點左聖子皇,呢道都岩我地食既,因為聖子皇新鮮肥美味道堅鮮甜,用清蒸煮法加上粉絲真係無敵,比出面其他酒樓大排檔既水準高好多,估唔到深井都食得到咁有質素既海鮮。仲有上湯竹笙魚肚浸勝瓜,主角既魚肚非常多,而且質量高,食落夠爽之餘仲有魚鮮味道,師傅工夫好將勝瓜煮得剛剛好夠林,十分鮮甜,整體非常出色。

2019-06-08 11 views
食燒鵝當然要去老字號, 去食老字號當然唔會嫌遠, 因為你知道佢哋水準永遠一流, 講緊嘅係位於深井的陳記燒鵝。陳記燒鵝總店位於靈光小學旁, 門口就是燒味外賣部,非常易認, 餐廳沒有華麗的裝修, 但食客都非常識貨, 在用餐時間內,人流如鯽, 而且每檯都會叫燒鵝,成間餐廳都有滿滿的燒鵝香, 離遠都已經聞到。金牌燒鵝黎得陳記當然要起碼叫番半隻燒鵝,老字號果然老字號,燒鵝上檯賣相靚,顏色均勻, 一睇就已經知係正嘢,豐腴的肉汁從指縫間流出,燒鵝外皮挺直, 鵝皮香脆肥瘦均勻, 只能用油香四捨去形容。 不得不提嘅係燒鵝髀, 如果淨係食賣下莊埋得貴梗係有原因, 因為隻燒鵝髀一睇就知 肥厚嫩滑, 肉味濃而皮又脆, 果然冇得彈。------另外酸梅醬甜酸適中, 梅肉清香, 與燒鵝肉係絕配。北菇鮑螺片鵝掌翼煲所謂一不離二, 食完鵝肉梗係要食埋鵝掌鵝翼 ,陳記用新鮮上等的鵝,用豉油把鵝掌炒香,帶出鮮味,鵝掌呈現亮啡色澤, 淨係買相已經好靚,掌身實淨爽口, 冬菇及鮑螺片將湯底的濃香 芡汁 吸收,爽口入味。而且用原個煲仔上桌,吃時暖粒粒保温的感覺。-----鴛鴦炒飯鴛鴦兩極一紅一白, 一邊是白汁蝦球、一邊是茄汁雞絲

酸梅醬

另外酸梅醬甜酸適中, 梅肉清香, 與燒鵝肉係絕配。

北菇鮑螺片鵝掌翼煲
所謂一不離二, 食完鵝肉梗係要食埋鵝掌鵝翼 ,
掌身實淨爽口,
冬菇及鮑螺片將湯底的濃香 芡汁 吸收,爽口入味。
而且用原個煲仔上桌,吃時暖粒粒保温的感覺。

鴛鴦兩極一紅一白,
 一邊是白汁蝦球、一邊是茄汁雞絲,
紅色是番茄汁 酸酸甜甜, 白汁夠creamy,
蝦球夠大隻且爽彈。 最重要係炒飯大大碟即叫即炒, 四個大男人嚟食都絕對夠。
鴛鴦炒飯

總括而言, 深井陳記雖然唔係位於旺區, 而且餐廳唔係富麗堂皇, 但係材料上乘, 店員服務周到, 的確去遠啲食都值得。
酸梅醬
2019-06-08 41 views
今日老豆生日,當然要出去食餐好慶祝。我地就入左深井食燒鵝。嚟到陳記,我地就即刻點左燒鵝海鮮套餐,包括半隻燒鵝,蒸海石斑及羌葱炒蟹。 另外再加椒絲腐乳通菜,海鮮冬瓜盅同一碟瑤柱蛋白炒飯。上菜速度很快,坐工一陣就有冬瓜盅同燒鵝。冬瓜盅,足料!有瑤柱、金華火腿、𧎚干、冬菇、蓮子、瘦肉粒和魚粒等,清甜可口。至於燒鵝,肉質幼嫩,皮香脆口,半隻4個人食啱啱好,不會太油膩。再嚟一味羌葱炒蟹,火喉十足美味。另外蒸石斑亦有一手,蒸得恰當好處,好有鮮味。加上幼嫩的通菜和香口乾炒的瑤柱蛋白炒飯。 食到好飽,不過係大滿足啊!老豆都話食得好happy!!!最後,呢到啲侍應招呼很好,值得一讚!
今日老豆生日,當然要出去食餐好慶祝。我地就入左深井食燒鵝。

上菜速度很快,坐工一陣就有冬瓜盅同燒鵝。
再嚟一味羌葱炒蟹,火喉十足美味。
另外蒸石斑亦有一手,蒸得恰當好處,好有鮮味。

最後,呢到啲侍應招呼很好,值得一讚!
燒鵝半隻
冬瓜盅
羌葱炒蟹
燒鵝半隻
冬瓜盅
羌葱炒蟹
近來朋友成日在Facebook刊登去深井吃喝玩樂食燒鵝的相,令我產生去深井食燒鵝的念頭,難得這個週日無特別事情做,就一於同老公去大吃一番。深井陳記燒鵝酒家有好多間店舖,我今晚就去了深井陳記商業中心總店食,附近還有另一間分店。這裏雖然在深井,但是也算方便,從旺角乘巴士前往,都不用半小時。店舖設計都是一般酒樓格局,地方光猛明亮,好彩今晚六點前就去到,原來越夜越多人,唔係的話就可能要等位。餐點選擇好多,而且價錢相宜。馳名深井陳記燒鵝當然是必點,毫不猶豫點了下庄有鵝脾的部分,燒鵝上枱形態好漂亮,食落皮脆內嫩,帶有適量的皮下脂肪,肉質爽而滑,入口肉質味道鮮美,油而不膩,沾一點秘製的酸梅醬,實在明白點解燒鵝要在深井陳記食。食燒鵝當然不少得叫碗上湯瀨粉,新鮮嘅鵝油滴落瀨粉度,沒有浪費鵝油之餘,令瀨粉味道更加昇華。瀨粉爽滑之餘,用筷子可以整條夾起,不會一夾就斷。最近好少飲老火湯,所以叫了一煲木瓜雪耳豬𦟌煲雞腳老火湯滋潤一下。老火湯份量好豐富,足足有六大碗湯再加湯料。老火湯真的好足料,有煲得好淋的雞腳、有令煲湯變得好味之餘亦好入味的木瓜、有煲到出晒味的豬𦟌骨。真的如餐牌所講,好過自己煲。去到傳統酒樓不能

餐點選擇好多,而且價錢相宜。

上湯瀨粉 $12/碗

老火湯

去到傳統酒樓不能不叫有獲氣的煲仔菜式,我們叫了一個飄香奇味雞煲,帶傳統得來又新穎。奇味雞煲以煲仔的方式上枱,上枱時熱辣辣的,雞肉入味,好香口,而且啖啖肉,仲有好吸味的青椒、紅椒、洋蔥等蔬菜,味道平衡得非常之好,不會太甜太鹹或者太辣。
飄香奇味雞煲

最後叫了一個柱候牛腩煲,又是熱辣辣的菜式。牛腩、牛筋炆得好入味,好軟滑,連原本只是配角的蘿蔔都非常入味。
柱候牛腩煲
2019-06-02
$255 (Dinner)
上湯瀨粉 $12/碗
飄香奇味雞煲
柱候牛腩煲
2019-06-02 286 views
講到吃燒鵝,人人都立即聯想到深井,很多食客都不嫌路途遙遠,就是為了吃一碟新鮮出爐、皮脆肉嫩的燒鵝。來到深井,一眼就看到大大隻燒鵝標誌的深井陳記燒鵝總店,但原來一街之隔還有另一家分店。總店的格局比較傳統,家庭客或商務應酬比較適合;分店則設有室內和室外兩部份,格局比較輕鬆,十分適合大顆朋友暢聚。坐在室外一邊吃燒鵝、一邊喝啤酒,又是另一番風味。-燒鵝($145/例牌)👍👍👍👍👍只能用四個字去形容,就是「皮脆肉嫩」。燒鵝的外皮又薄又脆,帶有薄薄的皮脂,一口咬下去,先是鵝皮的脆和油香,然後是嫩滑多汁的鵝肉,加上酸酸甜甜的酸梅醬,多重味道和口感交織在口內,未吃完這碟已馬上encore 多一碟。-豉油皇鵝腸($98)👍👍👍👍👍豉油皇鵝腸下面舖了一層芽菜,鵝腸上面放了薑絲、芫茜和紅椒絲。鵝腸入囗爽脆,可以吃得出師傅在火喉和時間拿揑得宜,吃的時候把芽菜、薑絲、芫茜一起吃,令味道更添層次。-蜆介鯪魚球($68)👍👍👍👍鯪魚球炸至粒粒金黃色,魚肉彈牙鮮甜,跟蜆介一起吃,鹹香的味道為鲮魚球味道提鮮。當然不點蜆介醬也可以,那麼就可以吃到鯪魚球的原汁原味。-啫啫通菜煲($58)👍👍👍👍啫啫通菜用了瓦煲盛載,上到枱

-燒鵝($145/例牌)

燒鵝($145/例牌)

-豉油皇鵝腸($98)

豉油皇鵝腸

-蜆介鯪魚球($68)
👍👍👍👍

蜆介

-啫啫通菜煲($58)
👍👍👍👍
啫啫通菜煲

啫啫通菜用了瓦煲盛載,上到枱時還聽到啫啫的聲響,通菜煲還配有蝦米、蒜頭和辣椒,令通菜味道增添惹味的香氣。
啫啫通菜煲

-上湯瀬粉(@$12)
👍👍👍👍👍
上湯瀬粉(@$12)

吃燒鵝又點可以錯過瀬粉呢!上湯甜、瀨粉滑,跟燒鵝簡直是最佳拍檔。

內在環境

餐牌
2019-05-10
$300 (Dinner)
啫啫通菜煲
上湯瀬粉(@$12)
2019-05-31 49 views
深井陳記成日聽到佢既大名@@燒鵝+切雞+叉燒,燒鵝外皮燒得酥脆油脂感豐富,啖啖肉,十分香口,鵝既香味就略為少左唔夠濃,但都有90分鵝的肉質算幾嫩另外,叉燒絕對係無法取代的港式美味,好淋好好味與招牌的燒鵝比較起來絕不遜息,推薦這叉燒蒜茸炒白菜🥬,清清地既清熱之選鼓汁蒸倉魚,鼓汁蒸倉魚時間控制得好好,即叫即蒸,魚肉夠晒滑,有鮮味蒜蓉粉絲蒸魷魚🦑,一級棒超入味魷魚,粉絲充滿濃濃蒜香味深井陳記燒鵝酒家總店確係別有風味,不錯👍🏻,推薦大家去試一試
深井陳記成日聽到佢既大名@@
燒鵝+切雞+叉燒,燒鵝外皮燒得酥脆
鵝的肉質算幾嫩

蒜茸炒白菜🥬,清清地既清熱之選

蒜蓉粉絲蒸魷魚🦑,一級棒超入味魷魚,粉絲充滿濃濃蒜香味

深井陳記燒鵝酒家總店確係別有風味,不錯👍🏻
,推薦大家去試一試
2019-05-19
Type of Meal
Dinner
2019-05-29 36 views
行完山在深井作結,順道來個燒鵝晚宴。今次來到在陳記商業中心內的陳記燒鵝酒家。我們豪不猶豫叫了燒鵝一隻$540,燒鵝好大隻,侍應上菜時,燒鵝的鹵水香噴噴,實行相機先食。但我們也不能怠慢,燒鵝熱食才最好,我先試右脾,皮下脂肪不是太多,燒的時候應將大量的油脂溶化,緊緊還有一點脂肪,感覺不會太滯,做到皮脆肉嫩。還有鵝胸部位亦吸收了鹵水味道,大大舊飽滿的鵝胸肉也不錯,我還喜歡食皮(雖然脂肪真的很高)但不能抵抗那種皮脆芳香的口感。還有燒鵝是要配瀨粉,我們每人叫了一碗。我們還點了些粵式小菜,砵酒焗桶蠔$168,蠔用了薄脆槳炸後,再用上砵酒煮,熱騰騰的蠔外脆帶著砵酒甜味,內裏即鮮甜美味。金銀蛋菜$68,對比起燒鵝,清淡一些,主要以鹹蛋上湯帶起味道。晚飯小炒配啤酒也不錯,Kirin $25 一支,我們叫了兩大支。

還有燒鵝是要配瀨粉,我們每人叫了一碗。

2019-05-26
Type of Meal