2023-10-02 100 views
話說見到呢間Cafe未去過環境又靚,就即刻去約埋朋友食個lunch~坦白講環境裝修都真係好靚,好適合打卡!呢間餐廳嘅用餐時間係75分鐘,相對其他嘅餐廳的確係比較少咗啲~職員方面就冇遇到其他人所講嘅態度差,因為帶住肚所以叫咗杯熱水,個職員姐姐仔都提醒小心熱☺️❤️食物方面一行四人,叫咗一個青口大管麵、慢煮雞胸肉意大利飯、雞翼、薯條~最後加多左一個牛角窩夫~•整體而言,味道屬於中間水平,唔係特別好食,份量都比想像中少好多,大管麵真係每人只係食得2-3舊就冇~雞胸肉意大利飯份量都係比較少,佢嘅雞胸肉剪開左細細粒,好似冇乜食過嘢咁🥹🥹同埋兩個主食嘅醬汁都比較多,呢個睇個人口味,我自己而言就覺得各有特色,但如果佢哋嘅份量可以多少少就好👍🏻•飲品方面,我同幾位朋友一致都認為佢哋嘅冰塊真係好多⋯⋯我個杯係菠蘿梳打,本身已經係比較細杯,就算我個杯叫咗少冰⋯⋯但係都真係三份2杯都係冰(唔記得影低)•甜品賣相都吸引,味道都唔錯嘅,不過我哋等咗大概半個鐘頭,咁啱職員表示因為窩夫爐出咗少少情況冇開到🤣🤣所以等咗咁耐,不過佢都有唔好意思同埋我欣賞佢嘅坦白😜😜

2023-10-01 55 views
葵芳站掃街就成日都去,估唔到起附近既葵芳廣場開了一間文青木系cafe !有一種好清新特別的感覺!裝修雖然簡約舒適,但係都睇得出有用心,例如天花燈是用意粉麵條來做裝飾,好特別!今次係平日去,所以唔係好多人,環境舒適,裝修有日本風的簡潔和恬靜。一個人黎可以坐起窗邊的高枱,望住出面既街境,慢活一下。紫薯鮮奶好習慣每次去Cafe都會先叫一杯飲品,今次選擇了健康的紫薯鮮奶。淡淡的紫色配上心心的拉花,令人心情愉悅。香草牛油封門牛肉汁意粉一上菜,侍應就問我們影唔影相,我們當然要影一影。等我們準備好,她就用火槍把上面的香草牛油慢慢燒溶,隨即聞到陣陣的牛油香。侍應好細心問我們不怕太油膩,如果怕的,就不把整個牛油燒溶,最後我們大概燒溶了半個香草牛油。這樣令封門牛增添了陣陣的香草牛油味,更帶出了牛肉的味道,而意粉吸收了牛油和牛肉汁的精華,並做到掛汁的效果,口感勁豐富。叫主菜可以加配不同的小食,我們叫了蝦多士、蒜香雞翼和流心蛋。蝦多士蝦多士是原隻蝦仁,不是蝦膠,並放在用牛油煎香的多士上,咬落脆口,作為小食份量啱啱好。蒜香雞翼雞翼上鋪滿了蒜蓉粒,炸得十分香脆,食落蒜香味濃郁,喜歡吃蒜的人不能錯過流心蛋流心蛋黃熟
蝦多士
蒜香雞翼
流心蛋
流心蛋黃熟成度啱啱好,如果多一點調味會更好。
紫白配牛角酥窩夫
看見這個甜品十分吸引,下面的窩夫是牛角酥的質感,食落有種酥皮的感覺,相對一般窩夫的厚實感覺,這個窩夫更鬆脆滋味。上面配上不同的水果、醬料和裝飾花朵,令人頓時精神起來。而旁邊的奶茶雪糕味道濃郁,喜歡喝奶茶的我十分喜歡。
估唔到葵芳也有這種令人能放慢腳步且性價比高的咖啡店,好好享受當下。
  • 蒜香雞翼
  • 香草牛油封門牛肉汁意粉
2023-09-27 121 views
除咗葵涌廣場,原來葵芳廣場都有好嘢食☺️有間收得好埋嘅靚靚打卡純白Cafe🌟入到去裝修新淨企理,而且啲牆都係白色為主題,啱晒女仔去打卡香草牛油封門牛肉汁意粉店舖招牌好香呀,粉紅色嫩牛放係碟上☺️比較厚身但唔韌,上面仲有成大件香草牛油,職員會即場幫你燒熔舊牛油好滋味😋,意粉份量都幾多,醬汁豐富重口味人士一定like牛油果滑蛋治麵包係本身黃黃地甜甜地嗰種,烘得好靚,比預期大件好多,蛋好厚好厚得來軟滑,有蛋香~蝦多士金黃色烘至脆口,上面鋪滿蝦粒粒,與蒜蓉、辣椒混合之後好惹味!Espresso tonic整得好靚tonic同espresso分開上,可以自己DIY🌟感覺好靚好好靚,寫到明espresso係果香味,所以飲落唔會太濃味。
蝦多士
Espresso tonic
ESPRESSO TONIC
ESPRESSO TONIC
香草牛油封門牛肉汁意粉$188法國黑松露蘑菇貓耳朵粉$98炸薯條配黑松露蛋黃醬+$20青檸薄荷綠茶$48紫薯鮮奶$48好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:放假跟老公在葵廣逛街後,想找個舒適地方用餐。上網找到這間pasta cafe,不少人推介cafe 的意粉,剛好我倆也想吃意大利粉🍝,就試試。Cafe 有近10款意粉供選擇。點了2款意粉、加配了薯條🍟及點了2杯飲品。香草牛油封門牛肉汁意粉有驚喜!上桌時,本來有件完整的香草牛油🧈在牛肉上面。侍應讓我先拍照📷,然後再用火槍燒牛油!看著牛油一直燒至半溶狀態,感覺好治癒。加了香草的牛油香噴噴。封門柳肉質鬆軟,不韌,而且牛肉味極為濃郁。意粉汁香濃美味。法國黑松露蘑菇貓耳朵粉的汁好creamy。加了邪惡芝士,可造到拉絲效果。每粒細小的貓耳朵粉都沾滿醬汁,跟味道濃郁的醬汁好夾。加了橄欖油,令醬汁更順滑,更香。炸薯條🍟炸得金黃香脆,又不油。黑松露蛋黃醬口感豐富幼滑,味道濃郁,沒有飽膩感。青檸薄荷綠茶非常refreshing,是消暑解渴佳品。紫薯及鮮奶的比例恰到好
+$20
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:

炸薯條配黑松露蛋黃醬

青檸薄荷綠茶非常refreshing,是消暑解渴佳品。
青檸薄荷綠茶

紫薯及鮮奶的比例恰到好處,沒有其中一隻味蓋過另一隻味的情況發生。
紫薯鮮奶

總括而言,感覺cafe認真做好每碟意大利。有別於連鎖店意粉,這裡的意粉口感有點彈牙又煙韌。真的沒想過在葵芳都可以享受到傳統意大利風味。波希米亞風格的裝修亦讓人感覺好舒適。Pasta 迷一定要來試試!
2023-09-21 106 views
*.+゜𝑹𝑶𝑺𝑰𝑬* ✿ 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $ ¹⁹⁸ʰᵏᵈ✿ [跟餐]蝦多士(2件) + $ ²⁰ʰᵏᵈ✿ [跟餐]蒜香炒蘑菇 + $ ¹⁸ʰᵏᵈ✿ 菠蘿青檸紅茶 $ ⁴⁸ʰᵏᵈ✿ 抹茶鮮奶 $ ⁵⁸ʰᵏᵈ *另收加一服務費‎ ◡̎ ꕀ想不到在葵芳也能吃到傳統意大利🇮🇹風味!同朋友行完葵廣之後 見到間門面都幾吸睛嘅cafe被吸引入去試下XD大推龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 這間cafe有別於其他連鎖店意粉吃過很多間有龍蝦/蟹肉的意粉都會偏鹹這間完全不會喔!✡︎⋆꙳帶子煎得焦脆且鮮甜蟹肉份量超多 跟龍蝦濃湯和墨汁意粉拌勻後很好吃吃得出來這間小店有認真做好每碟意大利粉⸜♡⸝主餐還可以跟餐加點各種小吃唷蝦多士沾滿牛油炸 好邪惡炒蘑菇蒜香味十足(°´˘`°)/另外值得一提的是菠蘿青檸紅茶不會很甜喝起來十分清爽 很解膩( ー̀֊ー́ )* 整體 / 🥨🥨🥨🥨 /ꕀ⌫ ROSIE (葵芳)葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖 * #香港咔嚓 #葵芳咔嚓#hkfoodie #hkfood #葵芳美食#香港美食

*.+゜

𝑹𝑶𝑺𝑰𝑬

✿ 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $ ¹⁹⁸ʰᵏᵈ
✿ [跟餐]蝦多士(2件) + $ ²⁰ʰᵏᵈ
✿ [跟餐]蒜香炒蘑菇 + $ ¹⁸ʰᵏᵈ
✿ 菠蘿青檸紅茶 $ ⁴⁸ʰᵏᵈ
✿ 抹茶鮮奶 $ ⁵⁸ʰᵏᵈ

*另收加一服務費‎ ◡̎

想不到在葵芳也能吃到傳統意大利🇮🇹風味!
同朋友行完葵廣之後
主餐還可以跟餐加點各種小吃唷
蝦多士沾滿牛油炸 好邪惡
炒蘑菇蒜香味十足(°´˘`°)/
另外值得一提的是菠蘿青檸紅茶不會很甜
喝起來十分清爽 很解膩( ー̀֊ー́ )

整體 / 🥨🥨🥨🥨 /

⌫ ROSIE (葵芳)
葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖

#香港咔嚓 #葵芳咔嚓
#hkfoodie #hkfood #葵芳美食
#香港美食
2023-09-20 81 views
今次去到一間葵芳既cafe!呢間意大利菜西式咖啡店動物友善既餐廳!寵物都可以進入ga!環境座位好寬躺!座位舒適、亦充滿文青感覺!好岩我地黎打卡影相!今次我同朋友一食佢地既產品食品!第一道菜、龍蝦汁肉墨魚汁意粉!呢個皇牌好好食!同埋加上佢地嘅真係好足料!加上、龍蝦汁真係好入味!之後再食左軟殼蟹漢堡,配上香甜的芒果粒醬香濃微甜,再加上軟殼蟹份量極大!足料!加上全部都係肉,容易咀嚼!之後再叫咗個黑松露沙律醬薯條,+蝦多士同香茅雞翼!基本上你嗌一個餐就可以加20蚊左右換購一款小食好抵!再加上蝦多士香濃脆口,!食落去仲淡淡層次好難忘!認真做好每碟意大利粉都係佢哋嘅宗旨,估唔到喺葵芳都可以食到傳統意大利風味!味道完全有別於連鎖店意粉!一定要食pasta pasta cafe及pasta 迷必來!葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖港鐵葵芳站 D 出口, 步行約2分鐘@rosiehongkong

葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
港鐵葵芳站 D 出口, 步行約2分鐘
@rosiehongkong
沒想到葵芳屋邨裡面收埋咗間咁chill嘅cafe🙊 唔係新都會連住嘅葵廣(葵涌廣場),係葵芳廣場呀,都算近鐵路站。最喜歡ROSIE啲燈飾🤎 好襯木系風格柔和嘅燈光令人好舒適💡喺度嘆返杯咖啡☕️ 個人都冇咁燥啦。特別推介龍蝦湯蟹肉pasta🦞🍝由賣相到味道都有別於連鎖店,認真製作,客人係會食得出、感受到。Pasta迷必來🍝Ordered:龍蝦濃湯蟹肉帶子pasta HK$198炸薯條配黑松露蛋黃醬 +HK$20蒜香雞翼 +HK$20忌廉菠菜 +HK$20Iced Latte HK$48Mocha HK$48掃QR code落單的人均不到$200,有咖啡、主食、小食

最喜歡ROSIE啲燈飾🤎 好襯木系風格
柔和嘅燈光令人好舒適💡
喺度嘆返杯咖啡☕️ 個人都冇咁燥啦。

Pasta迷必來🍝

Mocha HK$48

掃QR code落單的

人均不到$200,有咖啡、主食、小食
2023-09-17
$200 (Tea)
  • 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
  • Mocha
2023-09-14 75 views
Rosie係葵芳都開左一段時間,一直都好評如潮。今次就黎到Rosie感受一下佢地既pasta同埋coffee.未入門口先感受到精美而且簡約既裝潢,非常適合時下大眾所喜愛既風格。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198龍蝦湯汁多到可以直接飲!真係可以飲!雖然唔完全係一般龍蝦湯既味道,但的確係充滿龍蝦味同蟹味!Pasta用左墨汁意粉,成份意份都充滿海鮮風味,好有特色!為左呢個龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,pasta迷一定要黎試一試!✨ 濃縮咖啡湯力 $50好靚既咖啡杯!好啱打卡呀!再黎係香濃既啡味同tonic water非常夾,好味!ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Rosie 📍 葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198

龍蝦湯汁多到可以直接飲!
真係可以飲!
雖然唔完全係一般龍蝦湯既味道,但的確係充滿龍蝦味同蟹味!
Pasta用左墨汁意粉,成份意份都充滿海鮮風味,好有特色!
為左呢個龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,pasta迷一定要黎試一試!

✨ 濃縮咖啡湯力 $50

好靚既咖啡杯!好啱打卡呀!
再黎係香濃既啡味同tonic water非常夾,好味!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Rosie

📍 葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
2023-09-11 93 views
位於葵芳地鐵站附近, 屋村裏面的優雅茶座.外表裝修簡約用純白色的設計.最啱同朋友食一件餅, 飲一杯嘢談下心.我哋叫咗一盒紫白配牛角窩夫。窩夫總共有三件配上紫薯同埋鮮果都幾好味。龍蝦濃湯蟹肉帶子意,用上龍蝦湯底,麵條寬條麵粗身的。咬落彈牙麥味濃。帶子大大粒清甜醒胃。菠蘿青檸紅茶,炎炎夏天一啖飲落去透心涼的感覺, 菠蘿配上青檸甜甜酸酸咁, 飲落去醒胃好開胃。焦糖咖啡,咖啡味適中咖啡充滿回金香的味道。#rosie
位於葵芳地鐵站附近, 屋村裏面的優雅茶座.
外表裝修簡約用純白色的設計.

焦糖咖啡,咖啡味適中咖啡充滿回金香的味道。

#rosie
2023-09-09 5083 views
位於葵芳廣場, 鄰近新都會及葵涌廣場, 屋苑內的隱世ᴄᴀғᴇ, 環境帶簡約風、裝潢以拱門木系設計, 令人感覺寧靜溫暖舒適, 室外位置又ᴄʜɪʟʟ又舒服, 看著來來回回的行人, 可以順便放空, 餐廳主打意粉、小食、甜品及精選咖啡✨自行掃ǫʀ下單, 圖文並茂、非常方便, 有系統完全沒有漏單情況, 值得一讃👍🏻我們點了香草牛油封門牛肉汁意粉🍝店員會即場燒溶牛油, 香氣四溢, 細心建議拌勻後味道更加好, 粉嫩的牛肉, 表面帶焦香、肉汁滿滿, 在香草及車厘茄的襯托下, 口感多了層次、非常高質, 意粉迷必食推介😍炸薯條配黑松露蛋黃醬粗粗的薯條, 薯仔味道香、十分香脆, 黑松露醬濃郁甜品🧇紫白配牛角酥窩夫賣相顏色鮮艷非常吸引, 是店內的招牌甜品, 牛角包外表金黃鬆脆及陣陣牛油香, 配上新鮮草莓、藍莓, 再夾著香滑忌廉, 甜度適中又不油膩, 加上雪糕非常滿足飲品🍹藍水母🪼顏色非常好看, 夢幻雪花咖啡拿鐵、漸層蝶豆花, 味道清爽士多啤梨鮮奶🍓士多啤梨清甜配上香滑鮮奶、非常解渴, 幸福滿滿💗ᴄᴀғᴇ水準非常高, 全部即叫即製作, 服務員由帶位至用餐都親切有禮, 每款鹹甜點都主動提供新餐具、非常細心, 用料

放空, 餐廳主打意粉、小食、甜品及精選咖啡✨

我們點了
香草牛油封門牛肉汁意粉🍝

炸薯條配黑松露蛋黃醬
粗粗的薯條, 薯仔味道香、十分香脆, 黑松露醬濃郁

甜品🧇
紫白配牛角酥窩夫

飲品🍹
藍水母🪼
顏色非常好看, 夢幻雪花咖啡拿鐵、漸層蝶豆花, 味道清爽

士多啤梨鮮奶🍓
士多啤梨清甜配上香滑鮮奶、非常解渴, 幸福滿滿💗

ᴄᴀғᴇ水準非常高, 全部即叫即製作, 服務員由帶位至用餐都親切有禮, 每款鹹甜點都主動提供新餐具、非常細心, 用料十足、ᴄᴘ值高

這間ᴄᴀғᴇ是寵物友善餐廳, 寵物可以直接帶到室外位置享用, 非常推介的一間ᴄᴀғᴇ, 多個打卡位, 值得再回顧💕
  • 紫白配牛角酥窩夫
  • 香草牛油封門牛肉汁意粉
✌🏻難得去葵芳探朋友,先有機會黎呢間心儀已久嘅Cafe!門口位已經好靚,店內木系裝修,簡約舒適,空間感十足,可以好放鬆咁傾計食野!🦀️龍蝦濃湯蟹肉帶子麵叫左呢個招牌菜,又真係好好食!煎香既帶子好鮮甜,蟹肉份量亦好多,鋪滿係墨魚麵上,撈埋龍蝦汁一齊食,啖啖都好鮮味,👍🏻超級推介呀!🐔慢煮雞肉白松露意大利飯白松露醬汁同樣濃稠,包著煙靭嘅飯粒,加埋雞肉粒,健康又飽肚!😋主菜跟餐+$20可加配小食,我地揀左黑松露薯條同蝦多士,味道正常發揮,咁低食無理唔試既!

✌🏻

🦀️
龍蝦濃湯蟹肉帶子麵

🐔
慢煮雞肉白松露意大利飯

😋

2023-09-02 95 views
一間會令你掛住打卡唔記得食嘢既餐廳ROSIE餐廳裝修以高級的清新木系為主,好文青打卡feel ,仲勁多打卡位,門口外面招牌同長木凳系必影之位。唔止裝修高質連食物質素同樣高質,意粉我哋點咗依個黑松露芝士卡邦尼貓耳朵,這道菜以貓耳朵形狀的麵條搭配豐富的黑松露芝士卡邦尼醬,味道豐富濃郁。黑松露的香氣與芝士的濃郁口感相互融合,帶來了令人垂涎欲滴的味道享受。麵條彈牙,芝士醬濃郁滑順,每一口都充滿了奶香和黑松露的迷人風味。這道菜絕對是黑松露和芝士愛好者的理想選擇,令人回味無窮!甜而不膩的紫白配牛角酥窩夫旁邊配一個焦糖奶茶雪糕,酥窩夫外酥內軟,口感極佳,而焦糖奶茶雪糕則帶來了濃郁的奶茶味道,口感滑順,無論是外觀還是口感,都能讓人感受到獨特的美味享受。藍水母 是以蝶豆花加咖啡整成,很香濃的咖啡味,⭐️打卡必點⭐️抹茶鮮奶🍵 混合了優質抹茶粉,濃郁香氣和鮮奶的濃厚口感,增添口感層次。抹茶的微苦與鮮奶的甜味形成了完美的平衡,熱騰騰的抹茶鮮奶,都能帶來一種舒爽和滿足感。
一間會令你掛住打卡唔記得食嘢既餐廳ROSIE

2023-08-07
Type of Meal
Lunch
  • 蝦多士
  • 梳乎厘泡沫咖啡
  • 紫白配牛角酥窩夫
2023-09-01 70 views
今天小女子裝一下文青(⁎ᵕᴗᵕ⁎)去咖啡店吃下午茶打打卡拱門🚪木系🪑瓷磚🤍簡約設計環境舒適店員服務有禮細心沙律🥗三文治🥪意大利飯🍚意粉🍝甜品🍰。。。食物選擇多元化(๑’ڡ‘๑) ▸ ▸ ▸ ▸ ▸ ✐☡▸ 香草牛油封門牛肉汁意粉▸ 𝐌𝐢𝐱 𝐇𝐞𝐫𝐛𝐬 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐇𝐚𝐧𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢那塊香草牛油是餐廳自家製上枱時店員才會用火燒溶看著慢慢溶掉香味越來越濃🤤牛肉色澤粉嫩熟成度剛好肉質軟而有點嚼勁牛味濃牛肉製成的醬汁有一絲絲肉碎伴上彈牙份量多意粉非常惹味▸ 带子南瓜意大利飯▸ 𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩帶子爽滑又彈鮮中帶點牛油香有粒粒爽口南瓜圍著飯邊飯有香濃甜南瓜味淡香牛油奶油感重而不膩且飯質煙靭有咬口整體似喝非常綿厚南瓜湯🤩▸ 蝦多士 ▸ 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭以往食的是膠連多士一起炸這是在多士上放蝦爽彈蝦肉蒜香十足多士好香脆又不油膩▸ 航髒咖啡 (轉燕麥奶)▸ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 (𝐂𝐡𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐎𝐚𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤)除了齋啡外我就會選它先是超濃郁又香的濃縮咖啡後是涼涼的厚滑清甜燕麥奶質感豐富有層次好愛喝🥰▸ 紫薯鮮奶 (熱)▸
今天小女子裝一下文青(⁎ᵕᴗᵕ⁎)
去咖啡店吃下午茶打打卡
拱門🚪木系🪑瓷磚🤍簡約設計
環境舒適店員服務有禮細心
沙律🥗三文治🥪意大利飯🍚意粉🍝甜品🍰。。。食物選擇多元化
(๑’ڡ‘๑) ▸ ▸ ▸ ▸ ▸ ✐☡
以往食的是膠連多士一起炸
這是在多士上放蝦
爽彈蝦肉蒜香十足
多士好香脆又不油膩
▸ 航髒咖啡 (轉燕麥奶)
▸ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 (𝐂𝐡𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐎𝐚𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤)
除了齋啡外我就會選它
先是超濃郁又香的濃縮咖啡
後是涼涼的厚滑清甜燕麥奶
質感豐富有層次好愛喝🥰
▸ 紫薯鮮奶 (熱)
▸ 𝐏𝐮𝐫𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐌𝐢𝐥𝐤 (𝐇𝐨𝐭)
少女粉柴色💜
口感綿滑微甜紫薯香
若紫薯味再濃點更佳
2023-08-27 100 views
今日去葵涌廣場幫個friend睇舖😂,之後佢話要請食tea多謝我😊,仲推介呢頭有間環境好靚又好chill嘅cafe 店,聽佢咁講當然要去試下啦😆,於是跟佢行咗5️⃣分鐘去到葵芳邨🤔,再轉個彎,突然眼前一亮,見到一間門面好靚嘅Cafe店☕️“Rosie”。店舖裝修簡潔以白色⚪️為主,樓底非常高,加上日式木系檯櫈及好靚嘅稻草吊燈🤗,整個環境令人感覺好chill🥰。香草牛油封門牛肉汁意粉 $188店員先用火燒融上面嘅香草牛油🧈,以增添香草及牛油香味。封門牛肉🐂燒得啱啱好,表面焦香🥰,內層肉色依然程鮮紅色😍。另有大量肉絲🐂鋪滿整碟意粉🍝,令牛肉味香倍增😋。帶子南瓜意大利飯 $108帶子表面煎至金黃色🟡,口感軟嫩,意大利飯煮到啱啱好,有咬口得黎又軟滑,味道清甜帶南瓜🎃芝士🧀香味,另有少量南瓜粒🎃,令整個味道更香甜🥰。點選主食可以優惠價 $20 加配小食蒜香雞翼 $20雞翼🐓炸得香口乾身,啖啖蒜蓉🧄香味。蝦多士 (2件) $20多士並唔係平常用炸嘅方法處理,而係用一小塊方包,輕輕烘至外脆內軟🥰,再在上面鋪滿小蝦仁🦐、洋蔥粒🧅,蝦仁🦐爽口彈牙 味道又鲜又甜😋。炸薯條配松露蛋黃醬 $20粗薯條🍟炸得

香草牛油封門牛肉汁意粉 $188

帶子南瓜意大利飯 $108

點選主食可以優惠價 $20 加配小食
蒜香雞翼 $20
雞翼🐓炸得香口乾身,啖啖蒜蓉🧄香味。

蝦多士 (2件) $20

炸薯條配松露蛋黃醬 $20
粗薯條🍟炸得非常香脆,配埋黑松露蛋黃醬十分惹味😋。

總括而言,隱藏在屋邨中嘅高質Cafe,集環境美食於一身,大家去開新都會廣場或者葵涌廣場,不妨行過少少,試下呢間Cafe 店。
2023-08-22
2023-08-27 60 views
前兩日連續兩日紅日假期,我地去咗葵芳搵到一間好寫意嘅餐廳,餐廳以希臘風設計,米白色同木為主調,門口仲有用餐位置俾狗狗同主人休息☺️我地就係呢度認識咗14歲嘅花花狗狗🐩點餐之前見到呢度主打意粉🍝身為肉醬意粉控嘅我係每間餐廳都一定會食😂呢度係超多肉醬,用上黑豚肉製作,免頭仲有幾片大芝士,炙燒過後好香,係傳統肉醬意粉風味💓加配$60有齊三樣小食!黑松露炸薯條、蝦多士,蒜香雞翼🤤強烈建議要加,三樣都好食🤤特別係蝦多士,麵包係用蜜糖麵包製作,焗到好脆,配埋少少蒜蓉同蝦好好食!酥炸軟殼蟹雙層包芯爸大讚好食😆漢堡包,同樣焗到外脆內軟,係原隻大軟殼蟹,好足料!仲有我最鍾意嘅炸番薯條伴碟,好滿足🥰飲品方面,梳乎厘泡沫咖啡有超高嘅奶泡,飲完真係可以成個咀都係🤣仲有Jacey最鍾意嘅朱古力鮮奶🥛 我冇試過,因為佢自己一個飲晒😂