2024-03-28 402 views
喺好耐之前嘅北角就已經開咗一間皇后餐廳, 嗰陣時已經標榜為高級而且富有正統西式嘅味道, 🥰直到今時今日仲係依然屹立不倒而裏面嘅一切元素仍然保持原始,仍然都係適合喺任何特別時刻共度晚餐😌黑椒紐西蘭牛柳— 🥩雖然鋸扒已經係可以做到隨處都鋸到,但係要食多一種經典嘅牛扒🥩佢唔係間間餐廳都做到,尤其是呢一度營業咗咁耐嘅西餐廳佢哋所製造嘅正正就係當時嘅口味, 🥩牛柳堅持選用厚身,而且脂肪極少嘅部位,務求啖啖肉之餘亦都要取用最淋身嘅部位,🥩選擇埋五成熟就會見到粉紅至啡嘅漸層,時間火候做得相當好,配埋薯菜夠晒Classic經典, 🥩特別鍾意佢哋嘅薯條全部都係要做到乾身爽脆唔油膩,細節位都執得相當好🥩美國西冷牛扒10安士— 🐮另外一款西冷牛同樣亦都係餐廳招牌,足足10安士份量當然唔少,🐮價錢放眼而家嘅話已經睇齊,所以變相同一味道同一質素相對上反而抵咗嘅,🐮西冷嘅話主要就食佢嘅油脂感同埋結實小小嘅肉,脂肪嘅文理相對上更加豐富,🐮而且焦糖化嘅程度會更加深潤,無論香味同埋口味都去到高水準🐮俄國紅燴牛仔肉— 🥘就算係燴嘅菜式,同樣做得相當經典,呢一款俄式系列嘅菜就採用左茄汁做基礎,然之後再用啲肉汁來調教中等嘅味

美國西冷牛扒10安士

俄國紅燴牛仔肉— 🥘就算係燴嘅菜式,同樣做得相當經典,呢一款俄式系列嘅菜就採用左茄汁做基礎,然之後再用啲肉汁來調教中等嘅味道可以中和甜同酸取得平衡,🥘每一塊牛仔肉亦都係經過一定嘅挑選確保根位比較少,🥘無論係用嚟配意粉定係飯都絕對係超多汁又滿足。
俄國紅燴牛仔肉

三道菜嘅份量相當充足,維持返10幾年前嘅回憶,裏面嘅電話亭亦都係一個幾唔錯嘅打卡位😝另外呢度嘅服務態度真係好好,非常友善,而且有求必應😚充滿人情味😌

皇后飯店 (北角)
北角丹拿道51-61號港運城地下G22號舖
2024-03-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
俄國紅燴牛仔肉
講到香港人集體回憶,「皇后飯店」絕對可以佔一席位始創於1952年,創辦人當年跟隨俄羅斯名廚學藝而成為俄國大菜的名手,第一家店開設於北角英皇道,開業那年適逢英女皇的冊封,因而將餐廳命名「皇后」----------今天晚上到訪北角店品嚐一下少有的俄羅斯菜,同時去懷緬一下紅磚柱、黑色沙發及椅子、白色桌布及紗簾、英式懷舊電話亭等,皆瀰漫著懷舊的西餐廳氣氛----------🔹3 Course Dinner: 威靈頓牛柳 $355奉送餐包、咖啡或茶,餐湯點選羅宋湯,前菜點選大蝦俄國薯仔沙律餐包鬆軟輕甜,塗上牛油更滋味;羅宋湯足料,質地偏稠,鹹酸平衡前菜沙律蔬菜新鮮,大蝦鮮味,薯仔粉糯,以微鹽調味鹹香適中,配搭沙律醬夠開胃主菜威靈頓牛柳外層做得細薄,焗至表面金黃非常吸引酥皮牛油香濃郁,酥脆可口;內裡牛柳煮至7成熟,配搭蘑菇蓉及松露肉汁,濃香惹味,肉嫩緊緻;主菜可配飯、意粉或薯菜,薯條香脆而薯香豐富,西蘭花、椰菜花及車厘茄皆新鮮又有適量調味----------🔹3 Course Dinner: 西京燒銀鱈魚柳 $325前菜點選白酒煮青口,青口鮮味,白酒跟忌廉比例平衡主菜銀鱈魚雪白嫩滑,充滿啖啖銀鱈魚
講到香港人集體回憶,「皇后飯店」絕對可以佔一席位
----------
今天晚上到訪北角店品嚐一下少有的俄羅斯菜,同時去懷緬一下
🔹3 Course Dinner: 威靈頓牛柳 $355

主菜威靈頓牛柳外層做得細薄,焗至表面金黃非常吸引
----------
前菜點選白酒煮青口,青口鮮味,白酒跟忌廉比例平衡

主菜銀鱈魚雪白嫩滑,充滿啖啖銀鱈魚的獨特魚香,油脂豐腴又無膩感,西京燒汁鹹甜平衡,令人滿足
2024-03-21
2024-03-17 296 views
以前同事聚餐特別喜歡去九龍塘的皇后餐廳, 又一城分店結業後已經很久沒品嚐過; 今夜難得去到北角, 就專誠走到港運城分店再一次回味跟又一城風格相近的裝潢, 濃濃英倫風, 有個古舊電話亭置在餐室中央, 天花上的吊扇, 還有柱身上的皇后標誌, 都是熟悉的感覺套餐叫了西京燒銀鱈魚柳及燒西班牙黑毛豬扒; 餐湯是忌廉粟米火腿濃湯與經典的羅宋湯, 羅宋湯足料味濃, 豐富的蔬菜還有完整的牛肉顆粒, 而且湯底不辣, 非常對口味燒西班牙黑毛豬扒調味不錯, 扒質鬆軟; 但更出色的是西京燒銀鱈魚柳, 魚柳以牛油煎過, 將銀鱈魚的魚油帶出, 吃在口中軟綿滑溜, 非常出色; 怪不得同事一直對它念念不忘; 配菜的薯條沒有坊間的香濃, 可能是減了鹽的調味, 反而更吃到薯條本身的食物味道, 也更健康最後不能錯過的兒時回憶香蕉船, 舊違了的星星形糖粒, 還有經典的朱古力雲尼拿士多啤梨雪糕, 香港應該沒有太多間餐廳仍會提供吧! 買少見少的珍貴美味的一餐,飲杯檸茶消化一下

美味的一餐,飲杯檸茶消化一下
1K
2024-03-15 202 views
始創於1952年,是一間非常有名氣的老牌餐廳,位於利園山道嘅舊地址,更是拍「阿飛正傳」取景場地,現在已經由第三代經營,餐廳帶給香港人很多回憶,今日和朋友就去咗北角分店懷緬一番,品嚐一下佢哋嘅經典晚餐🌟🌟Dinner Special有兩道菜或者三道菜可供選擇,我們當然選擇三道菜有齊餐湯、餐包、頭盤、主菜和餐飲👍🏻🫕▪️Soup 是日餐湯~南瓜忌廉湯南瓜湯味道非常香甜,打得幼滑Creamy ,熱辣辣美味又開胃,配合香噴噴既牛油麵包更滋味🥗▪️Russian Potato Salad with Prawn最傳統的大蝦俄國薯仔沙律,大蝦爽口彈牙,薯仔沙律,就是有一種透人的味道,喜歡就會很喜歡吃,配上蕃茄、青瓜和生菜,新鮮美味🐚▪️Baked Escargots with Truffles焗田螺配黑松露薯蓉,田螺滿滿香草牛油味道,香滑薯蓉再伴上松露醬,味道濃香美味🐷▪️Grilled Iberico Pork Chop燒西班牙黑毛豬扒配薯條,豬鞍扒非常厚切,邊位帶有脂肪,肉質軟淋有彈性,而且好夠味充滿豬油香,薯條香脆可口,推薦推薦🥩▪️Grain Fed U.S. Sirloin Steak穀飼美國西冷
[皇后飯店] 始創於1952年,是一間非常有名氣的老牌餐廳,位於利園山道嘅舊地址,更是拍「阿飛正傳」取景場地,現在已經由第三代經營,餐廳帶給香港人很多回憶,今日和朋友就去咗北角分店懷緬一番,品嚐一下佢哋嘅經典晚餐🌟

🌟Dinner Special

🫕▪️Soup
是日餐湯~南瓜忌廉湯

🐷▪️Grilled Iberico Pork Chop
穀飼美國西冷配意大利粉,牛扒烤得外層焦香,肉質部份呈粉嫩狀態,肉質肥美軟腍,入口充滿油脂香,非常美味,不需點上任何醬汁食出牛肉既濃郁味道,配上大大份嘅意粉,夠晒飽肚

🍯▪️Chocolate Pudding
朱古力心太軟非常高質,好濃好濃嘅朱古力味,焗到中間係流心狀態,呢度係朱古力雪糕,味道濃上加濃,美味

☕️ ▪️Drink
Coffee & Milk Tea

• 燒西班牙黑毛豬扒配薯條
  • 朱古力心太軟
2024-03-06 228 views
機緣巧合食過幾次老牌西餐廳皇后飯店嘅午餐, 印象非常唔錯, 食物質素好之餘,環境亦都非常舒適。 今次食晚餐就再 評評他吧!柔和嘅燈飾係我對皇后飯店一個主要印象, 配合簡潔有格調嘅裝修氣氛唔錯。 晚餐亦都有 set dinner可以選擇, 有分開兩道菜及三道菜(包前菜), 注重身型的我同老婆當然選擇三道菜啦, 哈哈。餐湯一個選了粟米忌廉,一個選了羅宋湯, 特別喜歡用料十足嘅羅宋湯, 酸甜度揉合得剛好。前菜分別選擇了 煙三文魚沙律及焗田螺黑松露薯蓉。 當中想大讚焗田螺 充斥濃厚香草香味, 爽口彈牙, 配搭焗得內裏 綿滑邊位非常香脆的薯蓉, 非常滿足嘅前菜。主菜則揀了紐西蘭牛柳拼鵝肝 及 脆皮香煎鐵板雞 配燒汁。 牛柳上枱一刻簡直震撼眼球, 不誇張 的有5 ~ 6cm厚, 外層 香口內裏依然保留肉汁 而嫩滑, 配搭甘香十足的軟滑鵝肝, 真係好好味! 而鐵板雞應該有差唔多一隻雞的大小, 外層非常香脆, 但雞肉一點也不乾身, 雞油充足, 每一啖都食到雞肉嘅甜味。 以為我哋就這樣收手就錯了, 最後補上一個差不多已經絕跡的香蕉船, 兩球大雪糕配上微甜的忌廉和香滑清新的香蕉, 完美的收局。

2024-02-28
2024-04-12 0 views
去完講座打算揾間舒舒服服又好食嘅餐廳,諗住皇后雖然貴點但應該ok。叫左個羊骨排,算唔錯。點知個牛仔肉咸到連大家樂都不如,你收175 俾d飯盒貨式真係唔收貨。本來打算叫餐,點知叫餐一定要飲羅宋湯,想加錢飲洋蔥湯都唔得,最後散哎。本來想飲嘢,但係見咁嘅質素,最後決定去附近買嘢飲好過。
3-course dinnerꕤ 餐湯 羅宋湯ꕤ 焗田螺配黑松露薯蓉ꕤ 煙三文魚沙律ꕤ 威靈頓牛柳 $365牛柳選用脂肪含量較少的部位雖然帶有少許筋膜但是吃起來肉質還是挺軟腍的小公主叫的medium生熟程度果真剛剛好雖然酥皮有點不夠酥脆而且中間夾了一片煙肉感覺有點奇怪而且靈魂醬汁mushroom duxelles也不夠鹹香最抵讚的是薯條金黃酥脆卻仍然能夠保留薯仔原始的味道不是每一家餐廳的薯條都有薯仔味lol果然豉油西餐配上薯條就是經典不敗的味道ꕤ 扒銀鱈魚拌青口配鮮茄汁 $320銀鱈魚柳油脂豐腴卻毫不油膩 加上青口都是低脂海鮮食材完全無負擔這道main的主食部份選擇了意粉拌上鮮茄汁就是妥妥的老香港西餐風味
3-course dinner

銀鱈魚柳油脂豐腴卻毫不油膩
加上青口都是低脂海鮮食材完全無負擔
這道main的主食部份選擇了意粉
拌上鮮茄汁就是妥妥的老香港西餐風味
皇后飯店是一間老字號西餐廳餐廳佈置經典,跟多年一樣,掛上懷舊照片及印有餐廳名既木製掛飾座位寬闊,感受到舒適和高貴優雅既用餐環境,營造出一種獨特氛圍,令人用餐更加愉悅除左牛扖,皇后飲店仲提供其他美味菜品,例如羊架、蟹蓋、焗豬扖飯等每張枱依然都用白畫紙做枱布,令人懷念🌟Set Dinner有份二道/三道:餐湯/前菜/主菜💥羅宋湯🤩黎到當然點左呢份懷舊西湯,唔係間間都煮得好飲! 它蕃茄味濃郁,帶點酸甜和微辣;湯底夠細膩,濃稠且光滑,再配上牛肉、紅蘿蔔、洋蔥和其他香料調味,增加豐富口感和額層次味道;配埋熱焫焫嘅餐包+牛油,回憶即刻返哂嚟!😍💥煙三文魚沙律做法似Caesar沙律,份量十足;沙律菜很新鮮爽口,加上煙三文魚和醬汁,十分fresh🥗💥大蝦俄國薯仔沙律這道前菜是經典既俄國料理,沙律頂部放上大蝦和新鮮沙律菜,內裏有烹調好既薯仔和特製沙律醬調味,夠晒開胃💥殼飼美個肉眼扖點了五成熟,烹調得宜,肉眼扒表面焦香一格格,內裏肉質呈粉紅,緊瑣肉汁肉眼扒肉質嫩度適中,牛肉味濃,味道甘香,不錯👍🏻💥黑椒紐西蘭牛柳牛柳都是五成熟,肉味雖然唔算濃,但肉質好軟腍,咬落唔韌但不似用過鬆肉粉或食粉去醃再點上黑椒汁,
皇后飯店是一間老字號西餐廳

每張枱依然都用白畫紙做枱布,令人懷念

🌟Set Dinner有份二道/三道:餐湯/前菜/主菜

💥羅宋湯🤩

💥煙三文魚沙律

💥大蝦俄國薯仔沙律

💥殼飼美個肉眼扖

肉眼扒肉質嫩度適中,牛肉味濃,味道甘香,不錯👍🏻

💥黑椒紐西蘭牛柳

再點上黑椒汁,簡直絕配,夠哂惹味!

🌟另外配搭薯菜,每條粗薯條都新鮮香口,薯味濃郁,加少少鹽調味己帶薯條既味道

💥凍奶茶
味道濃郁,而且帶有茶業香氣,有別於一般茶餐廳既港式奶茶,啱我口味😋

💁🏻‍♀️店員服務殷勤、態度親切、禮貌周周,食完可以傾吓偈慢慢坐,唱談了一晚
2024-03-21
《阿飞正传》-世界上有一种鸟是没有脚老派俄式餐厅 🍽️电影原版里的铜锣湾店已经关闭了仅存这家老店四舍五入也算张国荣同款了晚餐有2道/3道可以选(带饮品)1️⃣罗宋汤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️很浓郁 不会觉得有很重的番茄膏味🍅2️⃣白酒煮青口⭐️⭐️⭐️青口略腥 份量蛮大的3️⃣焗田螺配黑松露薯蓉⭐️⭐️⭐️⭐️薯蓉很好吃田螺蛮新鲜的 但带点土味4️⃣威灵顿牛柳⭐️⭐️⭐️惠灵顿裹的鹅肝很浓郁和我一样不喜欢鹅肝味的慎点❗️牛肉是嫩的 不会柴饼皮比较像手抓饼的口感配了一个🍝 口感挺软的5️⃣美国西冷⭐️⭐️⭐️比较常规的牛排 5分熟还是很干🥩配了🍟 是粗条的 还不错😊口味没有说太过惊艳但体验打卡还是不错的🫶🏻毕竟这些老店越来越少了🥹
《阿飞正传》-世界上有一种鸟是没有脚
老派俄式餐厅 🍽️
电影原版里的铜锣湾店已经关闭了
仅存这家老店
四舍五入也算张国荣同款了

晚餐有2道/3道可以选(带饮品)
1️⃣罗宋汤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-03-19
  • 罗宋汤
  • 焗田螺配黑松露薯蓉
2024-04-03 10 views
晚上想食牛扒晚餐,到了北角的皇后飯店點餐後先送來最傳統的餐包配牛油忌廉粟米湯:香滑有玉米粒粒前菜: 焗田螺配黑松露薯蓉 附上專吃田螺鉗很方便黑松露薯蓉黑松露味非常濃烈,很愛!紐西蘭牛柳拼鵝肝 薯條(三道菜) $360點了五成熟,肉質鮮嫩!鵝肝煎至外皮脆脆溶於口感覺羅宋湯 蔬菜含量很多,蔬菜味道豐富穀飼美國肉眼扒(兩道菜) $338肉眼扒主要肉味更濃帶油香 配上意粉餐飲:凍檸茶/熱奶茶必推是港式熱奶茶,茶底夠濃,飲落非常順滑出色!
晚上想食牛扒晚餐,到了北角的皇后飯店

點餐後先送來最傳統的餐包配牛油

忌廉粟米湯:香滑有玉米粒粒

前菜: 焗田螺配黑松露薯蓉 附上專吃田螺鉗很方便
黑松露薯蓉黑松露味非常濃烈,很愛!

紐西蘭牛柳拼鵝肝 薯條
(三道菜) $360

點了五成熟,肉質鮮嫩!

鵝肝煎至外皮脆脆溶於口感覺

羅宋湯 蔬菜含量很多,蔬菜味道豐富

穀飼美國肉眼扒
(兩道菜) $338

肉眼扒主要肉味更濃帶油香 配上意粉

餐飲:
凍檸茶/熱奶茶
必推是港式熱奶茶,茶底夠濃,飲落非常順滑出色!
2024-03-05
  • 紐西蘭牛柳拼鵝肝 薯條
今天我來到擁有開業超過70年的懷舊西餐廳-皇后飯店,一踏入餐廳,我被它保留著舊有設計所吸引。紅磚牆、英式電話亭、素白窗簾布和吊扇等元素,每一個角落都散發出濃厚的舊香港情懷,讓我彷彿穿越回了過去。皇后飯店的招牌名菜包括羅宋湯、薯仔沙律、英皇雞飯和俄國牛柳絲等,亦有超值優惠套裝! 我首先品嚐了他們的經典羅宋湯,這一道湯品香濃可口,湯汁鮮美,充滿了蔬菜和肉類的香氣,讓人回味無窮。接下來是穀飼美國肉眼扒。這道扒料理以優質的美國肉眼為主角,肉質鮮嫩多汁,搭配的燒汁和蔬菜令整道菜更加美味。西京燒銀鱈魚柳,魚柳外脆內嫩,鮮甜的銀鱈魚肉配上特製的西京燒醬汁,口感豐富。至於前菜就是焗田螺配黑松露薯蓉。這道菜結合了鮮嫩的田螺和香氣四溢的黑松露薯蓉,層次豐富,味道濃郁。

• 羅宋湯
  • 焗田螺配黑松露薯蓉
2024-03-30 18 views
細細個成日經過主打懷舊西餐嘅皇后飯店,一直都好好奇內有什麼乾坤可以令佢屹立多年,呢日終於的起心肝試試😆數數手指原來已經開業72年👏🏻👏🏻係香港老牌西餐。當年開業時因為英女皇👸🏼而命名,當時俄國菜成為主流,於是慢慢演變成我哋眼中嘅俄國x港式懷舊西餐🍝餐廳牆上嘅照片印證歷年光陰,中間仲有個電話亭好有feel。晚市有兩道菜/三道菜晚餐,人均三萬幾蚊可以食到經典羅宋湯、頭盤、扒餐、餐飲,份量十足🤰🏻喚起細個同屋企人去食港式西餐嘅回憶🫶🏻🥫羅宋湯好足料,質感比較杰身,帶好重嘅酸味同丁點辣味,好開胃😚😚入面有唔少蘿蔔同椰菜,經典嘅羅宋湯口味。🐚焗田螺配黑松露薯蓉用鐵盤上,復刻港式西餐經典。田螺充滿蒜香,薯蓉焗到面頭香脆,不過唔係好食得出黑松露味。田螺個夾都夠晒懷舊,不過好難夾🤣🤣🥂白酒煮青口青口比平時食細隻少少,醬汁比較濃稠鹹香。🥩紐西蘭牛柳拼鵝肝、意粉超邪惡又大份嘅主菜😛😛牛柳超級厚身,5成熟剛剛好,入面好粉嫩多汁💦口感軟腍。鵝肝看似比較薄,但煎到面頭超級香脆,入口甘香味爆發,正😋😋洋蔥汁配意粉絕對喺童年回憶嘅味道。🐟西京燒銀鱈魚柳、薯菜除咗牛扒,其他主菜有羊扒、豬扒、魚肉等。估唔到呢個魚柳都幾

🥫羅宋湯

🐚焗田螺配黑松露薯蓉

🥂白酒煮青口
青口比平時食細隻少少,醬汁比較濃稠鹹香。

🥩紐西蘭牛柳拼鵝肝、意粉

🐟西京燒銀鱈魚柳、薯菜
除咗牛扒,其他主菜有羊扒、豬扒、魚肉等。估唔到呢個魚柳都幾好食😋鹹甜嘅燒汁加上非常嫩滑嘅魚肉都唔錯👍🏻薯條粗身,唔係脆卜卜嘅口感。

🥧精選甜品
可以揀蘋果撻或心太軟,蘋果撻有驚喜🥰撻底好鬆脆似餅乾,好香口🍎蘋果片大大片超香甜,加上豆腐雪糕,彷彿回到童年一樣容易沉醉於甜品帶嚟嘅滿足之中😍

🍹餐飲

人均消費:$400
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-03-27
2024-03-27 25 views
呢間位於北角的老牌港式西餐廳,設計優雅,好有古典嘅味道,餐廳內嘅設計有英式嘅傳統味道,打影卡相氣氛一流。我同朋友今晚叫左兩個dinner set包括有餐湯主菜飲品再加一個甜品。餐湯🌟羅宋湯+日餐湯(今日係南瓜湯)-餐湯一定會跟餐包,而餐包括牛油就係最好嘅配搭主菜🌟香草寶雲酥燒羊架 (三道菜)$350🌟西京燒銀鱈魚柳(二道菜)$295-主菜嘅燒羊架同魚柳都好入味,而且份量好夠,買相都好靚甜品🌟香蕉船$55- 出現已經好難食到咁傳統嘅香蕉船😃餐飲熱水+凍檸水整體成間餐牌氣氛好好,服務態度都唔錯,讚
我同朋友今晚叫左兩個dinner set
包括有餐湯主菜飲品再加一個甜品
餐湯
🌟羅宋湯+日餐湯(今日係南瓜湯)
-餐湯一定會跟餐包,而餐包括牛油就係最好嘅配搭
主菜
🌟香草寶雲酥燒羊架 (三道菜)$350
🌟西京燒銀鱈魚柳(二道菜)$295
-主菜嘅燒羊架同魚柳都好入味,而且份量好夠,買相都好靚
甜品
🌟香蕉船$55
- 出現已經好難食到咁傳統嘅香蕉船😃
餐飲
熱水+凍檸水
整體成間餐牌氣氛好好,服務態度都唔錯,讚
2024-03-26
位於北角嘅❣︎皇后飯店❣︎於1952年開業,係一間歷史悠久嘅懷舊俄菜西餐廳,店內裝修優雅亦都充滿懷舊味道😍連王家衛導演都來為❣︎阿飛正傳❣︎取景,來呢到慶祝打卡一流👍🏻👍🏻晚餐會有餐湯,前菜同飲品,如果要三道菜就再加少少錢。(晚餐跟)餐湯同麵包羅宋湯,忌廉蜆湯,湯頭足料👍🏻味道濃郁,最鍾意食懷舊餐廳嘅餐包😋夠晒軟熟,啲牛油重暖暖地👍🏻超正。❣︎紐西蘭牛柳拼鵝肝❣︎牛柳肉質鮮嫩,軟腍肉汁豐富,鵝肝煎得內脆外軟😋伴菜嘅西蘭花,椰菜花同車厘茄都好新鮮。❣︎穀飼美國肉眼扒❣︎成隻碟噤大嘅肉眼扒😍超吸晴,濃郁嘅牛肉香味,入口軟嫩多汁,油香四射👍🏻❣︎扒大蝦❣︎大蝦燒得香脆油分充足,蝦肉爽口彈牙。❣︎凍榛子咖啡❣︎面層覆上滿滿嘅香滑鮮忌廉,口感順滑,甜度適中。
(晚餐跟)餐湯同麵包

❣︎紐西蘭牛柳拼鵝肝❣︎

❣︎穀飼美國肉眼扒❣︎

❣︎扒大蝦❣︎
大蝦燒得香脆油分充足,蝦肉爽口彈牙。

❣︎凍榛子咖啡❣︎
面層覆上滿滿嘅香滑鮮忌廉,口感順滑,甜度適中。
2024-03-18
2024-03-19 26 views
好耐都無食西餐,在北角附近搵到一間裝修華麗,好懷舊,好有歷史感既餐廳❤️❤️點左Dinner special Set ⏺️羅宋湯:好足料,酸酸甜甜,好醒胃⏺️忌廉湯:好creamy 都有好多配料⏺️煙三文魚沙律:三文魚新鮮,配合埋沙律流⏺️紐西蘭牛柳配鵝肝:牛柳叫左7 成煮,岩岩好,外香內嫰,肉質唔錯👍🏻鵝肝非常好味,煎煮度岩岩好,外脆內軟⏺️香草寶雲酥燒羊架:羊架好大塊,肉質腍林,無羊羶味⏺️心太軟即叫即整,預20 分鐘,有流心朱古力流哂出嚟,熱辣辣❤️❤️

點左Dinner special Set

⏺️羅宋湯:好足料,酸酸甜甜,好醒胃
⏺️忌廉湯:好creamy 都有好多配料
⏺️煙三文魚沙律:三文魚新鮮,配合埋沙律流

⏺️香草寶雲酥燒羊架:羊架好大塊,肉質腍林,無羊羶味

⏺️心太軟

• 羅宋湯