2023-12-26 509 views
南瓜湯完全100%沒有南瓜味,雞飯沒有雞味是雞胸肉,最過分係沙律,只有3條菜,3塊parma hem(平價那種)其他是舊式茶餐廳的沙律醬薯仔沙律,收$128。咖啡都好差,是劣質那種,奶是用奶精,只飲2口不想再飲。上菜次序亦錯晒,最後才上餐湯,先來飲品,跟住主菜,再來麵包,跟住餐湯,服務態度亦差,聽到別的客人都在投訴,難怪皇后飯店執得就執,老板唔知點諗。2個餐埋單係$293,完全覺得係食了垃圾,大家真心的唔好試,從來未食過咁差的餐廳。
2023-11-04 1770 views
嗰頭搵飯食,可以考慮吓去呢間食,誠意推薦👍🏻,有餐湯有麵包🥖同埋主食飲品。香煎三文魚扒配刁草忌廉汁 5/5 $117兩大塊煎得幾好既三文魚🐟,魚皮煎得脆,入面都保持濕潤度,魚肉香味幾突出,嗰個醬汁係creamy奶香味,配好食薯條雜菜🤪。黑椒牛柳 5/5 $130我同事食嘅黑椒牛柳,可以見到個牛柳🥩都幾厚,掛滿黑椒醬汁,佢俾咗一啲我試,5成熟肉質都幾嫩滑,牛肉味都幾香。地點:佢位於港運城地下商舖,北角地鐵站行5分鐘內到,附近有民居商業大廈,多人幫襯。環境:入邊環境幾舒服,柔和嘅燈光,環境比較靜,可以靜心同朋友傾偈,梳化位都幾舒服😌。價錢:一個價錢連加一包麵包餐湯主食飲品,算係中規中矩,接受得到。服務:見到店員係着住比較整齊嘅恤衫,服務態度好好。

香煎三文魚扒配刁草忌廉汁 5/5 $117

香煎三文魚扒配刁草忌廉汁

黑椒牛柳 5/5 $130

黑椒牛柳

地點:

環境:

價錢:

一個價錢連加一包麵包餐湯主食飲品,算係中規中矩,接受得到。

服務:

見到店員係着住比較整齊嘅恤衫,服務態度好好。
香煎三文魚扒配刁草忌廉汁
黑椒牛柳
2023-09-02 1924 views
🌹近月不幸染上病,但無阻🐷🐷🐷8月約會。我們相約在家附近食午餐相聚,選了懷舊餐廳《皇后飯店》。餐廳位於北角區,地點尚算就腳,《皇后飯店》走懷舊風,優雅的設計,有如回到60年代的香港。🌹週末有多款午餐供應,收費合理,有湯、餐包、主菜及飲品,我們點選了:餐湯&餐包比目魚芥茉忌廉汁(配意粉)$127魚香肉較散,意大利粉過淋肉眼扒配黑椒汁(配意粉)$140肉眼扒份量大,意大利粉過淋,汁液混在一起不好食客多關係,餐廳進餐有限時。

餐湯&餐包

比目魚芥茉忌廉汁(配意粉)$127

魚香肉較散,意大利粉過淋

肉眼扒配黑椒汁(配意粉)$140

肉眼扒份量大,意大利粉過淋,汁液混在一起不好

食客多關係,餐廳進餐有限時。
2023-08-19
$433 (Lunch)
2023-08-22 1640 views
自從又一城分店於今個月15號摺埋後,全港得番呢間位於北角港運城的分店嚕!留意左皇后飯店好耐了,餐廳店面內外都是舊式英倫風格,令視覺上望落十分高級,令人仿如置身英國🇬🇧。(真心好喜歡呢種裝修風格❣️)午飯時,餐牌只有8款套餐可供選擇,而且主食會定時更換,菜式包含豬、牛、雞、魚⋯甚至素食都有添,適合不同客人的需要😊午餐價錢由$117至$130,每份午餐都包餐湯、主菜及飲品!當天與同事一齊食午餐,餐湯各揀了紅湯及白湯,白湯為是日餐湯~忌廉椰菜煙肉湯🤤🤤,配埋軟綿綿ふわふわ的餐包🧡主食均選擇A.美國牛肩扒,可以配飯🍚、意粉🍝或薯菜🍟,仲有少許野菜,其中有小妹最愛吃的西餐蘿蔔仔「短小精悍的蘿蔔」!每碟牛肩扒都有一件大的同一件細的,意粉佔半,份量十足👍🏻👍🏻牛肩扒肉質腍嫩,不過有某啲位置要咬耐啲,意粉調味完美❣️餐飲不外乎都係果幾隻,咖啡、奶茶、檸茶檸水~喜歡咖啡的小妹太驚夜晚訓吾著😂😂最後揀左凍檸水為呢次飽足感滿滿的午餐收尾😙埋單後,走之前,見到店內有個電話亭,亭內有個古典美的電話,好靚💖

餐包及餐湯
美國牛肩扒配意粉
2023-08-22
$143 (Lunch)
餐包及餐湯
美國牛肩扒配意粉
  • 美國牛肩扒
  • 忌廉椰菜煙肉湯
2023-05-08 3687 views
自從銅鑼灣搬去東區後一直都無幫襯過,反而銅鑼灣三個舊舖我都全部去過,記憶中佢地羅宋湯係好飲既,今次一時興起突然間想再試下佢地d晚餐,見到佢地既dinner special 3道菜都幾抵食,我就叫左個虎蝦拼豬扒(3道菜),屋企人叫左個串燒黑毛豬柳(3道菜),首先黎羅宋湯,足料好飲,同兒時味道差唔遠,然後再黎二道菜,白酒青口&大蝦沙律,第2道菜只需加$30關係,雖然係一般之作,都可以過關,之後再黎主菜虎蝦拼豬扒&串燒豬柳,首先虎蝦夠大隻,好新鮮,蝦頭入面無發黑,只嫌第二塊豬扒烤得過左火,好靭,要扣少少分,串燒黑毛豬柳肉燒得冧,之後餐茶,當然叫左佢地茶味好突出既奶茶,加左$55蚊叫左個香蕉船,好大隻,超讚打卡一流,夠兩個人食,美味既一餐
,串燒黑毛豬柳肉燒得冧
,之後餐茶,當然叫左佢地茶味好突出既奶茶
,加左$55蚊叫左個香蕉船,好大隻,超讚
打卡一流
,夠兩個人食,美味既一餐
羅宋湯
凍奶茶
香蕉船
2023-05-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
串燒黑毛豬柳
香蕉船
  • 羅宋湯
2023-03-19 2590 views
今日中午去咗北角皇后餐廳食午餐,環境舒服,店員服務細心,今日叫咗黑椒牛柳配薯菜,好友驚喜百幾蚊可以食到牛柳,質素唔錯,配菜新鮮💚💚💚最後叫咗杯齋啡👍🏻👍🏻👍🏻
2023-03-13 1968 views
數一數香港究竟有幾多擁有多年歷史嘅扒房花園餐廳或者名寶石,都係大家耳熟能詳嘅舊式扒房。當年要食一個高級嘅西餐,要去到酒店,而且仲要好貴。根本嘅草根階層都未必食得到。所以到後期有人演變到有花園餐廳或者名寶石嘅出現。經過北角,我發現到有一間餐廳。原來都係舊式扒房。無論佢入邊嘅裝修,或者係侍應嘅制服,令我感覺好Vintage。裝修嘅佈置令我好想行入去享受個vibe。於是我哋叫咗一個二人餐Set dinner 入面包左一個沙律 餐湯 麵包 前菜小食及主菜,以及飲品。總括然而令我最難忘嘅地方就係餐廳嘅裝修,令我感受到有80年代嘅感覺。而且都令我諗返起細細個成日同爸爸媽媽一齊食。所以餐廳嘅裝修回憶湧現。下次我會2老黎食😂🥹🥹
數一數香港究竟有幾多擁有多年歷史嘅扒房
花園餐廳或者名寶石,都係大家耳熟能詳嘅舊式扒房。

於是我哋叫咗一個二人餐

總括然而
2023-02-27
2022-11-18 2626 views
係附近睇完展覽 就周圍搵野食見到呢間餐廳個裝修幾靚就入左去食menu有各式各樣既野食揀🥰-最後選擇左👇🏻紐西蘭牛柳拼鵝肝白酒煮青口是日餐湯-蜆肉忌廉湯伯爵茶$350朋友的側是👇🏻俄國串燒銀鱈魚$200紅酒$40-成餐飯都好好食 牛柳同鵝肝都好高質🤤不過上菜時間就比較慢😂由食完前菜再到主菜 足足等左半個鐘😅如果趕時間的話真的不適合到這食飯😂直至食完呢餐晚飯都用左一個鐘有多但整體都是很好的👍🏻
係附近睇完展覽 就周圍搵野食
直至食完呢餐晚飯都用左一個鐘有多
但整體都是很好的👍🏻
2022-11-13
2022-11-17 1635 views
懷舊餐廳,但有驚喜!餐廳裝修好有細個去果啲高級西餐廳咁!食物方面,都好好味😋餐廳服務員服務態度都很好👍🏻在北角少有的西餐廳,會再幫襯,期待下次午餐會有新Menu😋😋
懷舊餐廳,但有驚喜!
餐廳裝修好有細個去果啲高級西餐廳咁!
食物方面,都好好味😋
餐廳服務員服務態度都很好👍🏻
在北角少有的西餐廳,
會再幫襯,期待下次午餐會有新Menu😋😋
有餐包,同餐湯
比目魚配薯菜
有餐包,同餐湯
比目魚配薯菜
2022-11-01 1512 views
諗唔到食乜,求其在openrice搵下邊度有嘢食,點知搵咗呢一間,感覺上是一啲中上價錢嘅西餐廳,平均一個午餐約$130,膽粗粗去試下,撞啱食午飯時間,比較多人,等了一會就有位,是次揀選一個紅酒汁燴牛尾配飯,羅宋湯,熱檸檬茶。最喜愛呢款餐包配牛油,可惜麵包不是熱辣辣,主菜方面,紅酒汁酸甜醒胃,牛尾炆得好淋有牛肉味,相信老人家都咬到,至於羅宋湯,味道濃,質感不似坊間普遍羅宋湯比較稀。相反忌廉湯比較普通,無驚喜,主菜三文魚煎得好香口,喜愛食三文魚的人會鍾意,有魚油,薯菜不過不失。服務方面,侍應服務態度好。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-10-18 1008 views
有人講食扒要講格調,門口經過都見到幾唔錯。就進店一試,環境設計都唔錯。服務舒適輕鬆。叫左個扒配鵝肝,5成熟,配合我口味。整體可以。但唔可以用有驚喜去形容但薯菜(薯仔仲要幼身),麵包同個湯真係攪唔掂。感覺真係好茶餐廳水準。重點價錢3xx....反宜朋友食個焗牛尾就有唔錯味道,但感覺真係唔似扒房
有人講食扒要講格調,門口經過都見到幾唔錯。
就進店一試,環境設計都唔錯。
服務舒適輕鬆。
叫左個扒配鵝肝,5成熟,配合我口味。
整體可以。但唔可以用有驚喜去形容
但薯菜(薯仔仲要幼身),麵包同個湯真係攪唔掂。
感覺真係好茶餐廳水準。
重點價錢3xx....
反宜朋友食個焗牛尾就有唔錯味道,但感覺真係唔似扒房
2022-09-26
2022-10-15 872 views
今晚食晚餐,叫了三成熟之牛柳,上枱時切開一看,內裡全是紅色,於是叫了一個女待應詢問,竟然反駁說:你哋要三成熟是這樣。牛扒得表面嗰層係熟,入面全紅,咁叫三成熟?她以為我係第一次食牛扒!

2022-10-15
2022-10-08 927 views
因為好味所以一個月內食兩次,星期日都有set lunch大約$150/pp,可以電話預約,坐得舒服,服務都唔錯,北角區嚟講性價比算高。🍴蒜蓉新西蘭西冷牛扒 $140⭐️⭐️⭐️⭐️羅宋湯係我至愛,不過呢度嘅羅宋湯唔夠香濃同足料,同普通餐廳嘅水準差唔多。第一次係食西冷,叫咗medium肉質ok又重肉味,不過較多筋位同埋個汁超鹹,蘸少啲汁還ok,直幼薯條唔夠熱,有啲敗筆!🍴洋蔥牛柳 $140⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第二次叫咗粟米忌廉蘑菇湯,我覺得呢個湯較羅宋湯好味,creamy同奶味重,而主菜牛柳我係為佢而嚟,因為上次試過一小嚿覺得好好味,所以今次帶埋阿媽嚟試,牛柳叫咗medium,切開真係好靚,肉質又鮮嫩多汁,超好味!而且牛柳size都唔細,超抵食!除此之外,今次粗薯條都係唔夠熱,而醬汁又係偏鹹,如果兩樣都調整好,就perfect了。二人共消費:$308

🍴蒜蓉新西蘭西冷牛扒 $140⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴洋蔥牛柳 $140⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$308
2022-09-25
$154 (Lunch)
2022-09-28 679 views
服務態度一流,裝潢好靚好有情調,好岩打卡同慶祝食飯當日係小編朋友生日,餐廳職員提醒我有切餅費,於是就係甜品幫我加左生日牌同蠟燭.BBQ醬烤西班牙豬肋骨 $235豬肋骨肉質偏軟,好易切開,加上BBQ醬加唔少分呢個菜我地係配意粉,意粉無汁,但出奇地唔乾,有驚喜好味指數 : 8.5/10.原隻燒春雞伴紅酒什菌汁 $220燒春雞超級大件,肉質都係比較軟,但佢既汁就無咩紅酒什菌味,食多左個口會有啲乾呢個菜我地係配薯菜既,著條係粗著條,炸度同熱度都岩岩好好味指數 : 7.5/10Tiramisu義大利式蛋糕$58估唔到個tiramisu係有啲大個,食完正餐對兩個女仔黎講岩岩好佢入面係有雪糕,都係中上之作每個餐都包紅/白湯同一杯咖啡/茶(含加一服務費)小提示 : 切餅費需要$100.- 整體評分 -環境 : 8.5/10味道 : 8/10 抵食 : 7/10.皇后飯店灣仔茂蘿街1-11號1樓

服務態度一流,裝潢好靚好有情調,好岩打卡同慶祝食飯
BBQ醬烤西班牙豬肋骨 $235
豬肋骨肉質偏軟,好易切開,加上BBQ醬加唔少分
呢個菜我地係配意粉,意粉無汁,但出奇地唔乾,有驚喜
好味指數 : 8.5/10
原隻燒春雞伴紅酒什菌汁 $220
呢個菜我地係配薯菜既,著條係粗著條,炸度同熱度都岩岩好
好味指數 : 7.5/10

Tiramisu義大利式蛋糕$58
佢入面係有雪糕,都係中上之作

每個餐都包紅/白湯同一杯咖啡/茶
(含加一服務費)
小提示 : 切餅費需要$100
- 整體評分 -
環境 : 8.5/10
味道 : 8/10
抵食 : 7/10
皇后飯店
灣仔茂蘿街1-11號1樓

2022-06-03 2563 views
這間位置於北角的皇后餐廳,80年代至今歷史悠久,全盛期有7間分店,可惜經過三年多疫情嘅洗禮後,就只剩下兩間依然屹立不倒,我們當然要來回味一下。午市套餐,主菜➕含餐包、餐湯和一杯熱飲☕️,質量與價錢屬於抵食之選。羅宋湯質量與味道做得不錯👍🏻水準保持!西冷牛扒配薯菜~$130.牛扒選了七成熟,牛扒質量不錯👍🏻外面香煎油脂味豐厚,裏面也不會過熟,伴菜薯條是現炸的香脆可口,配以蕃茄仔、鮮姑、青豆和翠玉瓜。好味😋比目魚配薯菜~$117.香煎比目魚,淡淡魚油香,下次撰配米飯🍚應該更匹配。伴菜有薯條、紅蘿蔔🥕、小蕃茄、青豆和香姑,非常豐富。

羅宋湯質量與味道做得不錯👍🏻水準保持!

西冷牛扒配薯菜~$130.

比目魚配薯菜~$117.
2022-05-23