2021-11-07 256 views
一個入口有三間鋪,入門口有職員招呼,唔太明職員講乜,咁就坐下……..兩個人叫一個所謂午餐,飲品要另加錢🤑🤑🤑午餐優惠可以加小吃😋👍🏻所以叫左午餐🥣加小食再加芒果🥭糯米飯😋😋😋咖哩牛腩岩晒不辣的我,味道恰當🙌🏻🙌🏻牛腩夠軟,易入口,無筋👍🏻👍🏻小吃全是炸的,味道尚可,$54有3款,多選擇💪🏻💪🏻加配$10三多冰係最抵🤑唔甜無椰子🥥味,亦唔夠凍,下次唔加配。再惠顧只會叫正餐,不做加配🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
2021-11-04
$90 (Lunch)
  • 咖啡牛腩飯
2021-10-20 269 views
📍 餐廳:錦麗 (九龍塘)地址:九龍塘達之路80號又一城2樓28號舖今日去咗又一城做嘢,無嚟好耐,好似改變咗唔少。本來諗住響Food court覓食,見到附近有間錦麗,結果就走咗入去食😋😋😋1️⃣安格斯火車頭$98🍜大大碗嘅越式河粉,入面有安格斯牛小排、牛筋、熟牛肉、黑柏葉、牛丸👍👍👍牛小排牛味濃郁,牛丸好彈牙,牛筋好淋好粗,整體配料都好好食。牛骨湯底亦夠香,飲落都幾甜,不含味精,真才實料,結果全部飲曬😋😋😋2️⃣新鮮椰青$28🧉午市套餐升級優惠價,椰青夠新鮮,多汁而且非常清甜,椰肉亦夠厚身,輕鬆一刮就食到👍👍👍
📍
餐廳:錦麗 (九龍塘)
地址:九龍塘達之路80號又一城2樓28號舖

1️⃣安格斯火車頭$98🍜

2️⃣新鮮椰青$28🧉
2021-10-16 201 views
今晚叫咗錦麗嘅外賣🥢火車頭有牛腩, 牛丸, 生牛肉, 牛筋, 牛柏葉大部份配料同埋金邊粉都分湯, 生牛肉就放咗喺湯入邊- 整體都幾好味- 牛筋夠淋, 但係未夠入味🥢綜合金邊粉有牛腩, 牛丸, 生牛肉 (相比火車頭少咗牛筋同埋牛柏葉)- 牛腩啖啖肉, 又唔會太肥- 生牛肉都係偏瘦, 好香牛肉味- 個人覺得金邊粉普通, 口感同味道都麻麻地我同男朋友都覺得配料幾好食, 但係湯底真係比較油膩個人最推介係牛丸: 雖然都係比較油, 但係入邊有牛筋, 口感豐富, 好香牛脂味🤤整體來講都可以, 如果湯底唔好咁油就完美啦💓
今晚叫咗錦麗嘅外賣

🥢火車頭
有牛腩, 牛丸, 生牛肉, 牛筋, 牛柏葉
大部份配料同埋金邊粉都分湯, 生牛肉就放咗喺湯入邊

- 整體都幾好味
- 牛筋夠淋, 但係未夠入味

🥢綜合金邊粉
有牛腩, 牛丸, 生牛肉 (相比火車頭少咗牛筋同埋牛柏葉)
- 牛腩啖啖肉, 又唔會太肥
- 生牛肉都係偏瘦, 好香牛肉味
- 個人覺得金邊粉普通, 口感同味道都麻麻地

我同男朋友都覺得配料幾好食, 但係湯底真係比較油膩

整體來講都可以, 如果湯底唔好咁油就完美啦💓

2021-10-16
  • 綜合金邊粉
2021-10-08 235 views
喺又一城睇完戲之後,就諗住搵吓有啲咩食,行吓行吓就行到去food Court嗰層,見到有間越南野,所以就入去試吓😋由於我哋都唔係好肚餓,所以就叫咗兩碗麵,再加兩杯飲品-越南直送嘅椰青同暴龍美祿,火車頭粉同綜合粉😙,睇落去好似好相似咁,其實都有分別嘅,火車頭粉係多啲配料嘅,包括有安格斯牛小排,牛丸,熟牛肉,牛筋,黑牛柏葉,而綜合粉就得生牛肉,熟牛肉同牛丸😌火車頭粉整體份量都會多啲,牛筋都炆得好淋😌,另外黑牛柏葉好特別,另外仲可以加啲青檸同埋芽菜係個湯裏面,綜合粉都唔錯㗎,簡簡單單,牛丸好好味,好Juice,生牛肉片剛剛好,唔會太熟,另外牛腩都炆得唔錯✌🏻最後有個凍椰青好清甜,解下頸渴,另外暴龍美祿好濃美祿味,有時候對自己放縱一下🤤

今日搵食搵到黎九龍塘,成日有朋友講錦麗好好食,終於比我餵到!火車頭河|生牛肉用上安格斯牛小排,牛肉味特別濃郁👍🏻配料仲有牛筋、牛丸、黑柏葉同牛腩,牛丸係一咬落去就爆汁🤤牛腩都炆得好腍。湯底清甜又唔油膩,帶有陣陣牛骨香氣。香茅咖哩雞鎚飯|雞鎚新鮮炸起,雞皮香脆,雞肉juicy帶有香茅味。咖哩微辣,好開心佢有好多舊薯仔,有無人同我一樣覺得薯仔先係食咖喱嘅精華😍椰汁三色冰|椰汁味超香濃,紅豆煲到好綿密,配料都好多,所以杯野好飽肚架🤣相比火車頭,我更鍾意個咖哩飯🤣🤣🤣

火車頭河|

香茅咖哩雞鎚飯|

椰汁三色冰|

相比火車頭,我更鍾意個咖哩飯🤣🤣🤣
  • 火車頭河
  • 咖哩雞鎚飯
2021-10-05 116 views
實在太耐冇行又一城 原來foodcourt旁邊有幾間餐廳🍴 行到過去就比佢漫天嘅月球波波燈吸引左埋去🌕🌖🌘˜”*°•安格斯火車頭($98)🚄🐮•°*”˜ 火車頭大大碗 有安格斯牛小排 黑柏葉 生牛肉 牛筋 同牛丸🐮 牛小排有兩大件 感覺似牛腩 但好重牛味 最喜歡係佢嘅牛丸 夠juicy 爽彈又唔痴牙 個湯仲好鮮甜㖭~✨˜”*°•錦麗生牛肉粉($68)🐂•°*”˜ 牛肉份量好多 如果想食熟啲記得黎到即刻浸一浸熱湯♨️ 我掛住影相📷 搞到食嘅時候面頭掂唔到湯嘅牛肉就比較粉紅 不過絕對唔影響味道 生牛肉非常非常軟熟👍🏻 ˜”*°•特色小食拼盤($70)🍗🫔🐷•°*”˜ 拼盤有春卷 蒜蓉牛油雞翼 同香茅豬扒 最欣賞香茅豬扒上面嘅蔥油 鹹鹹香香可以拎啲黎撈河粉😂 豬扒煎得夠焦香鬆化 係蒜蓉牛油雞翼比較有趣 估唔到蒜蓉牛油係分開上 不過襯熱搽返落隻雞翼到 等佢溶化同吸收 個味道係唔錯嘅😋˜”*°•椰青($48)🥥 & 暴龍美祿($30)🦖•°*”˜ 椰青超甜好大個 平時飲幾啖就冇 呢個飲極都飲唔完😂 不過佢用機器開 開口細所以就比較難食到入面啲果肉~暴龍美祿超香朱古力奶味🍫 精髓係頂頭嗰pat cr

˜”*°•安格斯火車頭($98)🚄🐮•°*”˜

˜”*°•錦麗生牛肉粉($68)🐂•°*”˜

˜”*°•特色小食拼盤($70)🍗🫔🐷•°*”˜

暴龍美祿超香朱古力奶味🍫 精髓係頂頭嗰pat cream🍦 記得要攪勻黎飲 可以媲美城大飯堂品香樓🤣

p.s. 如果覺得另上嘅香葉芽菜入面辣椒唔夠 可以再問店員拎辣椒粒 加左個湯更惹味😋
2021-10-05 90 views
位於又一城,地方都叫坐得舒服,火車頭都好好食,但係冇影相。。點知特色小食拼盤就出現咗事。。本來諗住春卷包生菜食,但發現竟然係爛呢個仲精彩,叫法式蒜茸牛油雞翼,佢只係用普通炸雞翼➕一篤1毫子咁多既蒜茸牛油醬可能係我見識少。。法式做法係咁掛🤦🏻‍♂️

本來諗住春卷包生菜食,但發現竟然係爛

可能係我見識少。。法式做法係咁掛🤦🏻‍♂️
2021-10-02 85 views
𝒱𝒾𝑒𝓉𝓃𝒶𝓂𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝑜𝓌𝓁𝑜𝑜𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔好好彩有好舒服既卡位坐,每張枱都有樽酒精搓手液,好方便,感覺乾淨衞生🌟志明綜合粉 𝗣𝗵𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲 𝗯𝗲𝗲𝗳, 𝗪𝗲𝗹𝗹 𝗱𝗼𝗻𝗲 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗮𝗻𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗯𝗮𝗹𝗹 ($𝟳𝟬)平時比較少食生牛,見d 牛黎果陣咁紅本身都有少少擔心,不過好彩湯夠熱,放左一陣再食啱啱好唔會生😆另外,牛丸爽口又有牛味,又唔會有筋痴牙👍🏻但份量比較少🌟越南火車頭湯河 𝗣𝗵𝗼 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 ($𝟵𝟴)呢碗比綜合粉大碗同多配菜,分別有安格斯牛小排、牛丸、牛筋、黑柏葉,超級豐富。食餸仲多過麵😂不過就樣樣都可以試下😍食完好滿足🥛椰汁紅豆冰 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗥𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗠𝗶𝗹𝗸 ($𝟮𝟱)好飲過茶餐廳好多,鐘意佢d冰唔係用碎冰🧊,睇黎椰汁真係唔同d,感覺好清爽😆🌷玫瑰龍眼茶 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗟𝗼𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗧𝗲𝗮 ($𝟯𝟬)呢杯野真材實料,有粒粒玫瑰花同龍眼肉,好香,飲落好舒服😌📍𝐏𝐡𝐨 𝐋𝐞九龍塘達之路80號又一城2樓28號舖

🌟越南火車頭湯河 𝗣𝗵𝗼 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 ($𝟵𝟴)

🌷玫瑰龍眼茶 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗟𝗼𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗧𝗲𝗮 ($𝟯𝟬)
呢杯野真材實料,有粒粒玫瑰花同龍眼肉,好香,飲落好舒服😌

📍𝐏𝐡𝐨 𝐋𝐞
九龍塘達之路80號又一城2樓28號舖
2021-09-29 1168 views
#越式eatcovery #九龍塘eatcovery💡裝修比貨之越南食店難得今日早放,所以就去又一城行下街。好耐無食越南野,今次就食左間裝修設計好有心思嘅越南店。🍽火車頭越南河配料非常多,有生牛肉、熟牛肉、牛丸、牛腩等等。生熟牛肉都有兩至三舊,非常足料。小編特別推介牛丸,個好彈牙嘅爆汁牛丸,真系好爆汁,唔為意咬一大啖,差d噴到成身都係,真juicy得黎好鮮味!牛腩好軟腍,肥瘦適中,唔覺鞋口。個湯底係店入面煮夠23小時,用左大量的肉和骨來熬煮,湯頭鮮甜濃郁,啖啖都係牛骨香氣。另外,小店好細心將芽菜青檸辣椒分開上,可以因應自己口味決定。🍽錦麗生牛肉粉湯底都係特別改良左煮法的越南牛肉湯底吧,所以飲落好清甜,唔咸。河粉上面鋪上生高質牛肉片,生牛肉粉嫰肉滑得黎唔會硬柴柴,🍽椰青好大個,好好飲,清甜得嚟又解渴。飲完之後仲可以刮啲果肉出黎,好嫰好滑。🍽暴龍美祿大杯得黎又唔會好甜,上面鋪左一層cream,邪惡得黎但好味。如果多少少美祿粉係上面應該會更正。
#越式eatcovery #九龍塘eatcovery

🍽暴龍美祿

• 椰青
  • 火車頭越南粉
2021-09-29 104 views
行經又一城,又一城餐廳太多,太多選擇。但都係想食越南菜,所以去咗試吓錦麗 入面地方好大,座位隔好開。雖然大,但地下枱面都好乾淨。望上去,星球💫設計嘅燈飾,好特別。座位上,卡位坐得好舒適。服務態度非常友善,唔會催促落單,亦有手機落單服務,好方便。每張枱上亦有消毒洗手液,好衛生🙌🏻🍴火車頭🍴正宗越南嘅火車頭,仲有埋安格斯牛小排,非常之腍,牛丸入面有汁😊芽菜另上,適合我呢d徧食嘅人😂🍴香茅咖喱雞鎚飯🍴即點即炸,少少辣,平時嘅雞鎚有啲老,但呢隻唔同,非常嫩滑,好juicy,咖喱椰汁味比較重,薯仔係會用薯角,飯有啲太多,所以我建議如果女士食的話可以選擇少飯推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/5

🍴火車頭🍴

🍴香茅咖喱雞鎚飯🍴

推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/5
2021-09-29
2021-09-29 89 views
經過food count 再行入d, 有幾間餐廳係同一個位入,其中一間就係錦麗~ 唔講唔覺原來係呢個位開左錦麗😂❤️火車頭河 有牛丸 牛筋 牛肉 黑栢葉4款餸,個碗都特別大碗。一向都好鐘意食錦麗既牛丸,咬落有有少少肉汁流出黎,又爽口又彈牙!黑柏葉好爽口,牛筋入味又好大條!🧡生牛肉河 鐘意用湯浸到d生牛肉半熟,咁就唔太生又唔會鞋,滑滑河粉再加埋個湯底,維持一貫水準💛香茅青檸梳打 次次都飲,貪佢有枝香茅可以搞搞下😂💚椰汁3色冰 大半杯都豆,飲完已經飽左1半!P.S 晚市時間要等一陣位先入得~
💛香茅青檸梳打 次次都飲,貪佢有枝香茅可以搞搞下😂
💚椰汁3色冰 大半杯都豆,飲完已經飽左1半!

P.S 晚市時間要等一陣位先入得~
火車頭河
生牛肉河
2021-09-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
火車頭河
2021-09-29 53 views
望住之前去越南旅行d相就令我好想食越南野!😋我一直都好鍾意食越南野,一黎係好鍾意食越南粉個種湯底,甜得黎又會令人好想一直食落去;二黎就係佢成個口味好岩,二黎就係感覺冇咁油膩,次次食都好有胃口。😛搵搵下先知錦麗原來係越南一間好岀名食pho嘅餐廳~我叫左個安格斯火車頭金邊粉(貪佢咩都有齊曬)綜合粉有黑柏葉 (好surprise)、生熟牛肉、牛丸、安格斯牛楠仲有牛根 !份量不得了。出面食pho 真係未試過有黑柏葉,仲要有好多塊~雖然個質地係比較硬,但就好有咬感。金邊粉都好出色,佢煮得好煙韌,唔會太淋!湯底有牛味而且都濃,飲完唔覺口渴。另外仲叫左個生牛肉湯河~鍾意食牛叫呢碗其實得好岩,因為佢有好多塊生牛肉!最後仲叫咗個椰汁紅豆冰,紅豆好綿好食!今晚呢餐有令我回想起去越南嘅味道。 😚
望住之前去越南旅行d相就令我好想食越南野!😋

搵搵下先知錦麗原來係越南一間好岀名食pho嘅餐廳~
我叫左個安格斯火車頭金邊粉(貪佢咩都有齊曬

最後仲叫咗個椰汁紅豆冰,紅豆好綿好食!

今晚呢餐有令我回想起去越南嘅味道。 😚
2021-09-28 63 views
又一城都開咗錦麗啦,以後行街又有新選擇!❤坐低第一時間點咗個椰青先,解渴一流👍,而杯香茅青檸薄荷梳打就非常refreshing,不失為炎熱夏天嘅恩物😆。必食嘅當然係我最愛嘅火車頭越南河,配料充足,樣樣都可以試d,最正系個好彈牙嘅爆汁牛丸,真系好爆汁,唔為意咬一大啖,差d噴到成身都係😂😂。另外生牛肉正常發揮,而牛腩就軟腍,咬落啖啖肉。最後不得不提係哩碗粉嘅靈魂牛肉湯底,真正令碗粉"升呢"👍。咖喱鷄鎚飯個咖喱真系幾辣架,有d料到😂。裡面係滿滿嘅炸薯角,心諗死啦又要增肥,不過唔食邊有力減肥wor,食咗先算😂😂😂。而個鷄錘我就覺得炸得太過,令個雞肉稍硬,但系連個咖喱濕濕地一齊食又ok wor!
又一城都開咗錦麗啦,以後行街又有新選擇!❤

2021-09-23 57 views
第一次食,位於又一城food court位置。座位偏小,可能因為佢一個地方分開做三間嘢。但係因為佢係卡位,坐落就非常舒服。咁去得錦麗,梗係要試下佢個牛肉粉。叫咗個錦麗生牛肉粉,同埋一個香茅煎蛋豬扒飯。因為我唔食太生嘅牛肉所以放咗喺個湯度浸咗浸,浸到變左色就食。依然係入口即溶,牛肉味就爭少少。但係連埋啲粉一齊食,再加埋鮮甜嘅湯汁,成個味道同感覺非常夾。會令你一啖又一啖咁食落去。至於個香茅煎蛋豬扒飯,感覺個香茅差少少,唔夠香。然後個豬扒好似炸太耐,啲肉有少少實。Overall感覺差少少。總括嚟講,佢個牛肉粉值得大家去試一試。香茅煎蛋豬扒飯就唔係太推薦。

2021-09-17
  • 錦麗生牛肉粉
2021-08-10 476 views
#越南PHO一向鍾意食粉麵 特別喺夏天 濕濕地嘅麵食 感覺輕盈冇咁油膩 胃口都好啲 今日去咗食越南粉-🍜胡志明綜合粉 $70一碗粉有牛筋丸 生牛肉同厚切熟牛肉 實在抵食 特別係生牛肉片 浸喺熱湯裏面直至七成熟 嫩滑無比 芽莱清脆爽口 湯底因為吸收牛肉汁 鮮甜到極 千祈唔好錯過-🍳煎蛋香茅豬扒飯 $66白飯份量滿滿一碗 食唔晒又唔想嘥 可以要求少飯 豬扒烤焗到金黃色 肉質鬆軟而且保留肉汁 再用蔥油撈飯 香口又好食-🥤🥥椰汁三色冰 $30🥤🥥椰汁紅豆冰 $30每次喺度食嘢 一定叫杯椰汁凍飲 椰奶俾得好慷慨 甜度好夠 冰凍消暑 紅豆粒軟綿綿起沙 直頭係一個飲得嘅甜品😜-📍錦麗九龍塘達之路80號又一城2樓28號舖
#越南PHO
🍜胡志明綜合粉 $70