2021-12-05 55 views
今日想食餃子 所以就去咗呢間試一試醃蘿蔔四川涼皮呢份四川涼皮好大份 大到好似食咗一碗麵咁多咁呀😎😎 佢嘅辣味適中 係好惹味嘅辣🤩🤩湯元貝豬肉餃10隻佢哋嘅湯係狀元九鼎老火湯底 標榜咗無落鹽無落味精 飲落粉葛味都幾濃郁👍🏻👍🏻 咬開隻餃子會見到一絲絲嘅元貝包住咗喺豬肉入邊 真材實料👏🏻👏🏻湯韭菜豬肉餃10隻煎野生松茸素餃依個松茸素餃食落有好濃香嘅松露味 因為係煎餃再加上冇用豬肉 所以松茸嘅味道真係好出 素餃食落用好滋味 😻😻😻加兩滴辣椒油perfect池🥳🥳 10分推薦自家製山楂雪梨水+蜂蜜檸檬薏米水山楂同雪梨兩者之間拎咗個平衡 雪梨嘅甜味再加山楂嘅酸味 好清新而唔會甜到漏👍🏻👍🏻
今日想食餃子 所以就去咗呢間試一試

煎野生松茸素餃

自家製山楂雪梨水+蜂蜜檸檬薏米水

• 野生松茸素餃
2021-11-29 41 views
想食餃子既情況下諗起附近有呢間舖, 款式又多入左去試下.醋是必備的, 另外我加埋菜莆辣椒醬, 一少羹已經夠香夠辣.蜂蜜檸檬薏米水, 蜂蜜多既關係所以杯野比較甜, 薏米有少少咬口.山楂雪梨水, 無想像中咁酸, 易入口好舒服.龍鳳蛋, 黑白松露醬只需一少點已然非常香既露醬味, 而且個溏心蛋仲要甜甜地.芫荽豬肉水餃, 起碼半隻都有芫荽, 所以有好濃既芫荽香味, 芫荽控必吃.韮菜豬肉餃, 一咬就好香韮菜味, 但感覺上煎會仲好味.另外佢個九鼎湯底都唔錯, 最後飲哂.壽喜燒牛肉煎餃, 皮煎到金黃色, 咬落香脆, 牛肉味香濃, 仲有汁流出黎.軟心芝士煎餃, 芝士有少少甜, 令到煎餃咸咸地甜甜地好好特別, 意想不到好食.
想食餃子既情況下諗起附近有呢間舖, 款式又多入左去試下.

醋是必備的, 另外我加埋菜莆辣椒醬, 一少羹已經夠香夠辣.

山楂雪梨水, 無想像中咁酸, 易入口好舒服.
蜂蜜檸檬薏米水 山楂雪梨水

龍鳳蛋

韮菜豬肉餃, 一咬就好香韮菜味, 但感覺上煎會仲好味.
另外佢個九鼎湯底都唔錯, 最後飲哂.
雙拼餃 韭菜 & 芫荽

香煎軟心芝士餃
  • 雙拼餃韭菜&芫荽
  • 蜂蜜檸檬薏米水山楂雪梨水
2021-11-28 46 views
彌敦道太子始創對面既”餃掂”我黎喇!! 舖面望落乾淨企理, 座位闊落, 2個人有4人枱座 唔洗同人搭枱。佢牆身有好多至理名言,一路食一路望~ 教我地做人道理! 幾正..話明叫”餃掂”就係主打食北方野, 我地叫左佢地招牌菜: 至尊松茸豬肉餃, 灼餃子 跟一碗狀元九鼎湯。上菜速度: 都好快, 碗湯黎到係超熱, 要吹凍先飲到~ 係一碗無味精既養生靚湯, 睇佢餐牌既簡單介紹, 有好多補品, 好滋潤, 飲完FEEL到喉嚨好舒服, 係無口乾既感覺, D色都唔假, 係真材實料。至尊松茸豬肉餃係白灼, 冇味精水, 餃子皮光滑唔算厚身, 食到粒粒松茸, 再點埋佢既辣椒油真係會食唔停, 不過近排加左價, 8隻加一碗湯黎講$80, 一分一分貨啦, 而呢款餃子煎餃就無跟湯。總結呢間”餃掂”係健康, 養生之選!
總結呢間”餃掂”係健康, 養生之選!
今日同同事放工之後好肚餓 咁岩行過見到有餃子店 餃掂 就決定入去試下身為煎餃fans 當然只會叫煎餃 我叫左佢地既特色 松茸雙拼煎餃, 分別有黑松露同白松露在餃子🥟裏面,咬落去超香超濃,好好食! 下次會想試埋湯餃 哈哈之後再叫左一份壽喜燒牛肉煎餃同芝士煎餃 壽喜燒牛肉餃超足料,咬落去真係啖啖肉好好食。 而芝士煎餃就滿足哂我兩個願望,有得食煎餃又有得食芝士 哈哈真係好正💗 我地最後叫左一個冷麵中辣,中辣係我仲接受到既辣 佢個冷麵好有勁度 好好食!😆👍人均消費$130 我覺得真係好抵 哈哈😄✌🏻

人均消費$130 我覺得真係好抵 哈哈😄✌🏻
2021-11-11 71 views
天氣變得乾燥, 想食一點帶水份的東西, 灼湯餃都係一個不錯選擇😁(5⭐️最高)上次試過西環壽喜燒牛肉餃。(5⭐️)一碟7件既牛肉煎餃真係好多汁, 汁多到成隻碗都係肉質鮮又唔會好硬同實。 推介- 芝士粟米煎餃(5⭐️)一碟有7件, 粟米餃好多粟米,皮薄肉多, 加埋熔熔地既芝士, 配上少少肉汁, 超好食, 我建議食煎餃。 推介- 龍鳳松茸灼湯餃(5⭐️)1. 本身湯底有蘋果, 生魚, 無花果, 豬尾骨做, 無味精, 已經好好飲, 仲要大大碗🥰。 可以抗乾燥。 黑白松露各半🥳, 白松露相對比較清新, 帶有少少蒜香,蕈菇味😍。 黑松露比較濃郁, 只要少量就能飄香, 氣味似酵母與肉桂及蜂蜜的結合。 🎊元貝豬肉餃(4⭐️)元貝有滋陰補腎, 健脾胃的作用, 配合上湯,一流。 每隻餃子份量好大, 似湯匙作比對。 份量足料。 抵食

上次試過西環壽喜燒牛肉餃。(5⭐️)
一碟7件既牛肉煎餃真係好多汁, 汁多到成隻碗都係
肉質鮮又唔會好硬同實。

推介- 芝士粟米煎餃(5⭐️)

推介- 龍鳳松茸灼湯餃(5⭐️)

龍鳳松茉湯餃

元貝豬肉餃(4⭐️)
元貝豬肉灼湯餃
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 自家製酸蘿蔔
  • 香煎軟心芝士餃
2021-11-07 66 views
夜晚約咗朋友食飯,因為約之前食咗啲嘢所以晚餐想揀一間輕食少少唔會太飽嘅餐廳,一諗就諗到餃子!見到呢間棋你乾淨就試吓。首先環境真係唔錯,舒服新淨,枱上面仲有菜脯,辣椒油,都係食餃子必備!《蜜盞雞翼》$32有五隻,同滷水雞翼有啲相似,但呢個甜味更加重,但勝在好大隻,都幾抵食。《龍鳳松茸雙灼餃》$92有白松露豬肉同埋黑松露豬肉,各款10隻,我哋揀咗灼,因為覺得食起嚟松露嘅味道應該會更加香同突失,真係超香濃同埋好足料,啲豬肉好爽,好好味!《元貝豬肉餃》$66呢款我哋就揀咗煎餃,因為瑤柱如果煎嘅話應該香啲,餃子煎得外皮夠脆,食落去有肉汁,同埋瑤柱嘅份量都多,好好食!《香煎軟心芝士餃》$62個人最鍾意呢個,因為本身好鍾意芝士,而呢個餃入面除咗芝士好多之外,仲有粟米,都係我好鍾意食,芝士仲要半融添,好正!

《蜜盞雞翼》$32

《龍鳳松茸雙灼餃》$92

《元貝豬肉餃》$66

《香煎軟心芝士餃》$62
今次去到太子依家分店食 地理位置超級方便 喺正M記樓下 裝修以木做配搭 有種日本鄉村風味 位置都幾寬躺 坐得舒服 同埋開放式天花板 幾有空間感!叫咗兩種餃子 都係手工制 最鍾意元貝豬肉餃($49) 配咗碗狀元九鼎湯底 係蘋果生魚豬骨湯!勁鮮甜 夠味但唔會喧嘩奪主 就咁分開叫都得~個元貝豬肉餃 皮唔會太腍 就算坐到最後都仲係好似啱啱上咁 入面好多料 每一啖都有瑤柱 大隻到好似隻碗仔咁大 原來佢地會先炒香瑤柱 入面唐芹爽脆口 食落又唔同口感 好似仲有金菇添 好驚喜 之後就試咗至尊松茸豬肉餃($86) 叫左煎餃 一嚟到已經俾佢香味吸引 豬肉嫩滑 皮薄煙韌 但略多油 兩邊都金黃色 好香口 如果鍾意食香口野嘅應該會好鍾意~四川涼皮($32) 食耐咗會覺得有啲辣 青瓜絲係底 上面放咗勁多花生碎 炒得好香 青瓜絲涼皮花生水呢個組合冇得輸 但係最好一上碟就撈勻佢如果唔係放內左會黐埋麻辣松花皮蛋($25) 係流心皮蛋^^ 重醋味 略欠麻辣 對比起涼皮略欠滋味 質感來講 爽滑彈牙 晶瑩剔透 隔離都有醬汁可以再加辣 除咗嘢食之外每一枱都有有兩款秘製辣椒醬 四川辣椒醬&菜莆辣椒醬 極力推薦試吓菜譜辣椒醬 香濃

好香口 如果鍾意食香口野嘅應該會好鍾意~

除咗嘢食之外每一枱都有有兩款秘製辣椒醬 四川辣椒醬&菜莆辣椒醬 極力推薦試吓菜譜辣椒醬 香濃辣油菜譜爽口 菜譜設成碎 配埋餃子一流 鍾意食辣嘅真係唔好錯過

嘢飲方面就叫咗自家製山楂雪梨水($28/支) 有三個size揀 簡支裝飲唔晒仲可以拎走 真材實料 個底仲會見到山楂喳 酸酸甜甜 好開胃 點得太多辣醬嘅時候就可以解辣啦

整體來講 有小驚喜 餃子皮煎得好香脆入面有保持嫩滑 個湯好似屋企煲嗰隻足料靚湯 配埋湯餃子絕對值得一試~
2021-11-03 62 views
天氣乾乾地,諗住去食啲濕濕地嘅嘢,飲碗湯,所以就去咗「餃掂」,諗住食佢嘅餃子同飲碗靚湯。一如以往,坐低就叫咗啲醃籮蔔嚟開下胃,然後就叫咗十隻煎芝士餃同十隻芫茜湯餃。啲餃子好快就嚟到,啲芝士餃係幾好食嘅。但係湯餃碗湯好似清湯一樣,完全冇鮮味,只有少少甜味。所以我就問個侍應:「啲湯好似淡咗啲喎,同平時唔同。」點知佢答我:「係咁㗎,我哋啲湯不嬲都係咁,啲料啲份量係一樣㗎。」大佬,而家你啲湯淡嚟咗,比之前唔同,一定有啲原因㗎,一係就溝淡咗,一係就未煲夠,所以先會淡味嘅啫。仲要我哋之前嚟食過,啲湯嘅味道同之前完全唔同,所以呢個咩九鼎湯,真係失色!
天氣乾乾地,諗住去食啲濕濕地嘅嘢,
飲碗湯,所以就去咗「餃掂」,
諗住食佢嘅餃子同飲碗靚湯。

一如以往,
坐低就叫咗啲醃籮蔔嚟開下胃,
然後就叫咗十隻煎芝士餃同十隻芫茜湯餃。

啲餃子好快就嚟到,啲芝士餃係幾好食嘅。
但係湯餃碗湯好似清湯一樣,完全冇鮮味,只有少少甜味。

所以我就問個侍應:「啲湯好似淡咗啲喎,同平時唔同。」

$60 (Dinner)
2021-11-02 30 views
經過旺角來試試這間健康美味的餃子專門店,這裡有小食和靚湯外,最特別是以松茸和元貝做餡料的餃子。至尊松茸豬肉灼餃 松茸營養價值高, 有獨特的濃郁香味,質地細密,和肉餡一起入口,每隻都肥嘟嘟份量足。元貝豬肉湯餃元貝有海洋鮮味,聽說常吃能緩解高血壓、糖尿等病症。元貝餃以十兩豬肉配搭五兩元貝的比例製成,皮薄餡多,非常鮮美。狀元九鼎湯用美國蛇果(蘋果)、生魚、無花果、准山、豬尾骨等材料熬製,味道鮮甜,食得出無味精,具有補氣健脾、生津抗燥之效。黃金原味皮蛋金黃色的蛋白有彈性,呈半透明的膠果狀,蛋黃則呈膏狀,爆醬溏心入口非常嫩滑。回味手拍青瓜 青瓜清甜爽脆,是一道非常受歡迎的涼拌開胃菜,枱面備有香醋和辣椒紅油,可以根據喜好自行調節酸辣度,相當醒胃。蜜餞雞翼外層有甜甜的蜜餞味, 內裡肉質嫩滑,甜蜜蜜的味道很值得回味。惹味唐芹拌豆筋豆筋營養豐富,具有濃郁的豆香味,富有彈性的獨特口感,伴上微辣醬汁和鮮唐芹,簡單爽口。自家製山楂雪梨水雪梨清熱潤肺,山楂開胃消食,是一款非常適合秋天的飲料。-環境

至尊松茸豬肉灼餃

元貝豬肉湯餃

狀元九鼎湯

黃金原味皮蛋

回味手拍青瓜

蜜餞雞翼

惹味唐芹拌豆筋

自家製山楂雪梨水
雪梨清熱潤肺,山楂開胃消食,是一款非常適合秋天的飲料。
2021-10-24 62 views
星期五晚下班想來個簡餐,餃子是其一comfort food。路過太子見此店高朋滿座,試下啦。這裏提供少有的醃蘿蔔,爽脆酸甜,開胃之選。Happy Friday多點些小食,唐芹伴豆筋香辣惹味,豆筋香氣十足。溏心蛋加上黑白松露醬添味,蛋液香濃。主角餃子登場,元貝豬肉餃充料,吃下一絲絲瑤柱,伴上真材實料蘋果豬骨湯,香甜味佳。素菜松茸餃飽滿結實,吃下有獨特類似木香,伴上不同素饀料,十分清新。壽喜燒牛肉餃煎得香脆,入口爆汁,牛肉味濃香嫩,加上辣醬十分惹味,大推。餐後再來杯山渣雪梨水潤一潤,完美作結。

這裏提供少有的醃蘿蔔,爽脆酸甜,開胃之選。

溏心蛋加上黑白松露醬添味,蛋液香濃。

餐後再來杯山渣雪梨水潤一潤,完美作結。

2021-10-15
2021-10-23 57 views
太子一向都多餐廳選擇, 但我同朋友都好鍾意食餃子 ,所以成日約埋一齊去食, 今次去了餃掂。我哋食咗至尊松茸豬肉煎餃,龍鳳松茸雙煎餃, 黃金原味皮蛋, 四川涼皮, 自家製山楂雪梨水。至尊松茸豬肉煎餃套餐送狀元九鼎湯,個湯沒味精,非常鮮甜。至尊松茸豬肉煎餃附送一個松茸醬料,一邊辣,一邊是原味,豬肉配上松茸醬估唔到有意想不到的好食!餃子粒粒都好大, 皮薄餡多, 裏面嘅松茸同埋豬肉都好新鮮 ,隻隻都煎得好香口。 我哋食咗黃金原味皮蛋,比普通嘅皮蛋更加爽口,惹味富有層次感。 四川涼皮上邊鋪咗一層花生碎, 配上紅色嘅辣椒和醬汁, 又爽又涼又好味。 最後飲咗佢哋自家製嘅山楂雪梨水,雪梨水裡面有山楂片,雪梨,甘草,冰糖,麥芽,即消滯 又滋潤。店家好窩心,送咗酸蘿蔔做配菜。 食完覺得好滿足。

店家好窩心,送咗酸蘿蔔做配菜。 食完覺得好滿足。

2021-09-27 827 views
今晚放工自己一個去食晚餐,決賽旺角太子逛逛街再去「餃掂」獨食。可能是星期五的關係,人洗比平時少,正好讓我慢慢爽。點了一碗《雲耳椰菜豬肉餃 (中碗七隻)湯餃子 $43》跟狀元九鼎湯,此湯有補氣健脾、生津抗燥的功效,材料有美國蛇果、生魚、無花果、淮山和豬尾骨,味道清淡有益。《黃金原味皮蛋 $32》黃金皮蛋由雞蛋沿用四川醃法而成,要把皮蛋醃得金黃通透是非常困難!黃金皮蛋味道較為清淡但散發淡香,口感彈牙!《麥棧雞翼 $32/5隻》香甜入味,雞翼肉厚,每次必點。吃到中途有朋友加入,他簡單點了碗《餃子麵 $53/6只 自選配 粟米豬肉餃 》粟米豬肉餃肉餡有肉汁,粟米多清甜之餘有口感這裡的自家很醬油都一定要試試。想吃煎餃,終於有人和我share ,即點了一碟《壽喜燒牛肉 (煎餃 7只/$56)》餃子咬開有鮮甜的牛肉味,感覺比其他香濃,再蘸少許喼汁就更好味,必試!《蜂蜜檸檬薏米水(凍)$28/支》 蜂蜜滋補,薏米可消水腫,檸檬可消滯及美白。

可能是星期五的關係,人洗比平時少,正好讓我慢慢爽。

點了一碗《雲耳椰菜豬肉餃 (中碗七隻)湯餃子 $43》

《黃金原味皮蛋 $32》

《麥棧雞翼 $32/5隻》
香甜入味,雞翼肉厚,每次必點。

粟米豬肉餃肉餡有肉汁,粟米多清甜之餘有口感

這裡的自家很醬油都一定要試試。

《蜂蜜檸檬薏米水(凍)$28/支》
蜂蜜滋補,薏米可消水腫,檸檬可消滯及美白。
2021-09-24
$100 (Dinner)
2021-09-20 100 views
壽喜燒牛肉煎餃甫放上枱面就已經感覺到熱辣辣,香脆味撲鼻。小心咬,因為肉汁會標出嚟。很濃郁的。點一少匙羹菜脯辣椒醬很是夾的,好好味。值得一試。雲耳椰菜豬肉湯餃平平無奇的外表咬落去餡肉豐富、彈口。一啖餃,一啖湯,不經不覺食曬十隻。我覺得湯好味過餃子,推介要飲曬碗湯。惹味唐芹伴豆荀是一碟涼拌小食,中上度辣味。豆荀很是煙韌,作為辣味小食不過不失。可向店員攞一碟酸蘿蔔作為開胃小點。我每次都會食一小碟的。(只限堂食)加多一杯熱豆漿,兩個人食,七十幾蚊一個人算合理。
壽喜燒牛肉煎餃

雲耳椰菜豬肉湯餃

惹味唐芹伴豆荀

加多一杯熱豆漿,兩個人食,七十幾蚊一個人算合理。

• 惹味唐芹伴豆荀
  • 雲耳椰菜豬肉餃
  • 壽喜燒牛肉煎餃
2021-09-19 60 views
白菜餃正常,鮮甜,唔洗好大隻,豬肉整到剛好,唔係好老韭菜餃韭菜同豬肉比例一半一半,都幾多汁湯好甜,無咩味精栗米豬肉煎餃外皮好脆,有汁,唔係好油整體幾好味,下次可以試下其他

白菜餃
正常,鮮甜,唔洗好大隻,豬肉整到剛好,唔係好老

韭菜餃
韭菜同豬肉比例一半一半,都幾多汁

湯好甜,無咩味精

栗米豬肉煎餃
外皮好脆,有汁,唔係好油
整體幾好味,下次可以試下其他
2021-09-12
TakeAway
栗米豬肉煎餃
一向愛食餃子既我,今日專程去左太子餃掂食佢地新推出既麻辣豬肉餃~除左呢個餃,我同朋友仲叫左灼餃煎餃同小食~🌶麻辣豬肉餃新推出既麻辣餃有得揀湯/煎~我地揀左湯~麻辣湯底辣得過癮,隻餃子更有驚喜:饀料用左麻辣醬撈豬肉,加入爽脆菜脯粒,十分有驚喜!🥟 野生松茸灼餃素餃突顯松茸香味~清清地滲出淡淡松茸香~🐷 煎元貝豬肉餃好香口既煎餃,外脆內軟,一咬有好香元貝味同爆汁,正😄惹味唐芹伴豆筋好惹味既小食,麻麻辣辣~蜜餞雞翼雞翼被重重蜜糖覆蓋🍯 甜甜的~三種煮法既餃我地都試晒~各有特色!好滿足啊!

除左呢個餃,我同朋友仲叫左灼餃煎餃同小食~

🌶麻辣豬肉餃

🥟 野生松茸灼餃
素餃突顯松茸香味~清清地滲出淡淡松茸香~

🐷 煎元貝豬肉餃
好香口既煎餃,外脆內軟,一咬有好香元貝味同爆汁,正😄

惹味唐芹伴豆筋
好惹味既小食,麻麻辣辣~

蜜餞雞翼
雞翼被重重蜜糖覆蓋🍯 甜甜的~

三種煮法既餃我地都試晒~各有特色!好滿足啊!
  • 麻辣豬肉餃