2021-01-08 45 views
周五放工都無得去街,托疫情之禍福,只好外賣晚餐乖乖早返家!涼涼地不如吃餃子,去了我近月最喜歡的餃掂手工餃子專門店,因為除了餃子新鮮製造、醬汁自家製之外,老火湯「配狀元九鼎湯」非常窩心,全無味精,真材實料。龍鳳蛋配黑白松露醬 $18+$1至尊松茸灼餃配狀元九鼎湯 $108+$1壽喜燒牛肉餃 $74/10只 +$1元貝餃 $62/10只 +$1餃子皮厚薄餡豐富,全部完整沒有一點破爛,味清肉香,至尊松茸灼餃口感帶著菇菌的柔韌,與別不同。元貝餃添鮮,相比略有不同。煎餃比較香口,尤其揀了壽喜燒牛肉,咬落有肉的質感,又有肉汁,相比豬肉更香,煎的做法最能發揮其肉香。至於龍鳳蛋,特色在黑白松露醬,口味獨特。不過,全部外賣每款加$1,需留意,唔知道自己帶盒得唔得呢!店舖細細,間隔得企理舒適。
周五放工都無得去街,托疫情之禍福,只好外賣晚餐乖乖早返家!

龍鳳蛋配黑白松露醬 $18+$1
至尊松茸灼餃配狀元九鼎湯 $108+$1
壽喜燒牛肉餃 $74/10只 +$1
元貝餃 $62/10只 +$1

元貝餃添鮮,相比略有不同。

至於龍鳳蛋,特色在黑白松露醬,口味獨特。

不過,全部外賣每款加$1,需留意,唔知道自己帶盒得唔得呢!

店舖細細,間隔得企理舒適。

2021-01-08
TakeAway
$133 (Dinner)
2021-01-08 33 views
上星期下班後,順便買晚餐回家吃,在公司附近有一間吃餃子的餐館,餐牌上餃子款式頗多,我點了龍鳳松茸雙煎餃和壽喜燒牛肉餃子煎餃,龍鳳松茸餃混上不同食材,再配上了松茸散發著清幽香氣,令人一刻迷上了在餃子裡,不容遺忘。壽喜燒牛肉餃子,原隻餃子渾圓肥嘟嘟,餃子皮軟軟綿綿,柔柔韌韌,當你輕輕咬破,肉汁源源湧進口腔,會令人吃得非常開懷。大廚處理蜜餞雞翼,都有一手,外皮蜜甜滑溜,肉質幼嫩,加上獨門秘製醬汁,齒額留香。還有2款四川涼食,都不遑多讓,一款是四川涼皮,口感爽脆,添上一些bb辣,更是錦上添花。另一款是四川涼麵,同樣出色,麵質爽口煙韌,出自大廚手藝,味道恰到好處。

2021-01-06 30 views
平時一諗起餃子,當中其中一間一定會諗起呢間餃掂。特別天寒地凍如果食到熱辣辣嘅餃子真係相當滿足。今次因為中環工作完就去到佢其中一間分店順路幫襯。當中餐牌有多款不同餃子及小食選擇,相當豐富。但因為疫情關係所以今次只好外賣返屋企食啦。四川涼皮材料相當豐富,特別表面有大量花生碎增加每一啖口感,而且涼皮爽口彈牙相當出色,而我個人非常鍾意佢煙韌質感,而且食完之後相當開胃。麻辣松花皮蛋松花皮蛋非常好食,最重要就係有糖心質感,而且麻辣味剛好,唔食得辣嘅朋友都接受到,食完之後真係好滿足。大滿貫素餃大滿貫素餃今次就揀咗煎餃,當中包括有菇菌、菜粒、瓜類等相當豐富真係好似大滿貫一樣。煎餃帶脆口,蘸上辣油一起更加惹味。惹味唐芹伴豆筋呢個真係一個唔錯嘅小食,豆筋配上爽口唐芹真係好出食,加上辣油等調味,更加食唔停口。至尊松茸豬肉餃配狀元九鼎湯九鼎湯果然每次去到都必飲,濃濃粉葛味,啖啖魚湯觧味,真係令到個人全身暖哂。加上佢個至尊松茸豬肉餃皮薄餡滿,食完可以安心冬眠。
平時一諗起餃子,當中其中一間一定會諗起呢間餃掂。
特別天寒地凍如果食到熱辣辣嘅餃子真係相當滿足。

今次因為中環工作完就去到佢其中一間分店順路幫襯。
當中餐牌有多款不同餃子及小食選擇,相當豐富。
但因為疫情關係所以今次只好外賣返屋企食啦。

四川涼皮
材料相當豐富,特別表面有大量花生碎增加每一啖口感,
而且涼皮爽口彈牙相當出色,
而我個人非常鍾意佢煙韌質感,而且食完之後相當開胃。

麻辣松花皮蛋
松花皮蛋非常好食,最重要就係有糖心質感,
而且麻辣味剛好,唔食得辣嘅朋友都接受到,
食完之後真係好滿足。

大滿貫素餃
大滿貫素餃今次就揀咗煎餃,當中包括有菇菌、菜粒、瓜類等
相當豐富真係好似大滿貫一樣。
煎餃帶脆口,蘸上辣油一起更加惹味。

惹味唐芹伴豆筋
呢個真係一個唔錯嘅小食,
豆筋配上爽口唐芹真係好出食,
加上辣油等調味,更加食唔停口。

至尊松茸豬肉餃配狀元九鼎湯
九鼎湯果然每次去到都必飲,濃濃粉葛味,
啖啖魚湯觧味,真係令到個人全身暖哂。
加上佢個至尊松茸豬肉餃皮薄餡滿,
食完可以安心冬眠。
2020-12-27 25 views
疫情關係去邊都冇得夜晚堂食,肥妹仔去咗買餃子食。肥妹仔揀咗煎松露餃子,因為會外賣回家。佢嘅松露餃子好好食,入邊有好香濃嘅松露味,仲有豬肉餡,外皮煎到香脆,就算返到屋企都仍然脆卜卜,而且佢嘅松露有黑松露同白松露醬,味道非常之豐富。另外肥妹仔嘅家姐好鍾意食佢嘅煎芝士豬肉餃,呢一個亦都係肥妹仔嘅大愛!所以肥妹仔今次亦都揀咗嚟食,水準同以往一樣爆多,會拉絲,同豬肉好夾。另外肥妹仔叫咗兩款皮蛋做小食,一款係麻辣皮蛋,麻辣味唔算好勁,食唔到太辣嘅人可以一試!另外一個就係佢嘅松花皮蛋,完全唔辣,但係好香,食落去一啲都唔肥膩,好好食。最後肥妹仔仲叫咗一碗麻將冷麵同埋一個四川涼皮!因為係晚餐怕唔飽,所以叫咗兩款麵食。肥妹仔好鍾意食呢兩個涼麵,因為佢嘅麻醬好香濃,麵條煙韌,而佢嘅四川涼皮可以揀辣度,肥妹仔嗌咗微辣,涼皮非常之爽口彈牙,醬汁好香濃。
疫情關係去邊都冇得夜晚堂食,肥妹仔去咗買餃子食。

2020-12-11
$75 (Dinner)
2020-12-22 30 views
平時常常食白米飯,今日轉下口味食下餃子,呢間係中環幾出名嘅餃子店,價錢同食物質素都不錯。我點了兩款餃子,一款龍鳳松茸雙煎餃,賣相已經好吸引,皮薄餡靚,松茸散發陣陣幽香,龍鳳配兩款材料,更勝一籌。另一款壽喜燒牛肉餃子,皮薄柔韌,牛肉汁液滿滿,濃甜馥郁,令人吃不停口。一款甜蜜餞雞翼,自家調製香甜醬汁,別有一番風味,色澤亮麗,肉質幼嫩,時間控制得非常到位。仲有佢有兩款四川食物,一款四川涼皮,滑捋捋非常清爽,配搭bb辣,非常開胃。食埋四川涼麵,麵質幼滑爽口,調味功夫一流,份量啱啱好,日後必定再來惠顧。

2020-12-21 301 views
自從幾年前吃過餃掂的餃子, 像發現了新大陸,喜歡煎餃香口而不膩,灼餃子的老火湯底十分鮮甜,時不時都光顧不同的分店。限聚令未升級前的周末下午和幾個朋友來了中環威靈頓街的分店吃下午茶。灼餃子配狀元九鼎湯是必點項目。餃掂每家分店都有一款不同的招牌湯,共通點都是火候十足而沒有味精的滋陰湯品。餐牌的說明狀元九鼎湯是"不惜工本古法煉製絕無味精" 。這店的湯料有粉葛、順德鯪魚球、 活鰂魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗、鮮排骨等。很夠火侯,粉葛加上新皮的湯頭甘甜鮮味,立即增進食慾! 至尊松茸豬肉餃 (中碗) $73 ~豬肉嫩滑多汁,松茸香而爽口。龍鳳松茸雙灼餃,配狀元九鼎湯$86~分别配了黑白松露,咬開流出熱烘烘的肉汁,渗出黑松露香,十分美味!元貝豬肉餃(中碗 )$53 ~韭菜豬肉餃 中碗(煎餃) $47~芫茜豬肉餃(中碗) $46~幾款豬肉餃加了不同的配料,各有千秋。豬肉配芫茜,香氣夠吸引,元貝將豬肉提鮮,加韮菜添了惹味,灼或煎都很美味。回味手拍青瓜$25~青瓜酸甜爽脆微辣又入味,十分醒胃!龍鳳蛋 /只$18~溏心燻蛋下面鋪了青瓜絲,上面分別放了黑白松露醬,非常細緻, 風味獨特。蜜餞雞翼 (

灼餃子配狀元九鼎湯是必點項目
餐牌的說明狀元九鼎湯是"不惜工本古法煉製絕無味精" 。

至尊松茸豬肉餃 (中碗) $73 ~
豬肉嫩滑多汁,松茸香而爽口。

龍鳳松茸雙灼餃,配狀元九鼎湯$86~

元貝豬肉餃(中碗 )$53 ~
韭菜豬肉餃 中碗(煎餃) $47~
芫茜豬肉餃(中碗) $46~
幾款豬肉餃加了不同的配料,各有千秋。

回味手拍青瓜$25~
青瓜酸甜爽脆微辣又入味,十分醒胃!

龍鳳蛋 /只$18~

蜜餞雞翼 (小)24~
雞翼的味道恰到好處,加了蜜餞微甜更美味。

醬油和醋之外,還有菜脯辣椒醬和四川辣椒醬。

上湯松茸時蔬 $42 ~
時蔬上面放了松茸和杞子。

自家製山楂雪梨水$80~
材料有山楂、雪梨、甘草、麥芽等。吃完煎餃,喝杯山楂雪梨水,低甜酸酸的,幫助消化又滋潤。
Tea
  • 自家製山楂雪梨水
  • 芫茜豬肉餃
  • 龍鳳松茸雙灼餃,配狀元九鼎湯
  • 至尊松茸豬肉餃
2020-12-20 24 views
打咗幾次邊爐,好油膩今日想清清地,食餃子啦。至尊松茸豬肉餃煎餃~ 非常香口,餃子底煎得脆脆的,另外配一碟白松茸同黑松茸醬料。 夾黑白松茸醬一定要試吓,味道濃郁可口。元貝豬肉餃灼~ 真真正正嘅鄙薄餡靚,餃子皮真係薄到透光。內裡餡料滿滿的,豬肉非常新鮮, 而且食到粒粒元貝,豬肉和元貝配搭起來更加鮮甜。元貝豬肉餃灼 附送的 高湯🥣, 湯底濃厚。 竹昇米線~ 湯底清清地, 配煎餃食幾好。 蜂蜜檸檬薏米水~ 薏米煲到林生,可以食埋。自家製山楂雪梨水~清潤解渴
打咗幾次邊爐,好油膩今日想清清地,食餃子啦。

夾黑白松茸醬一定要試吓,味道濃郁可口。

元貝豬肉餃灼 附送的 高湯🥣, 湯底濃厚。

竹昇米線~ 湯底清清地, 配煎餃食幾好。

蜂蜜檸檬薏米水~ 薏米煲到林生,可以食埋。

自家製山楂雪梨水~
清潤解渴
2020-12-19 25 views
呢間餃子專門店越開越多,最新一間係中環呢邊,特別在於呢度嘅餃子都係主打健康餡料,所以今晚來就唔少得叫左佢地招牌養生系列餃子,蒸餃同煎餃各一款。至尊松茸豬肉餃配狀元九鼎湯每隻餃子都漲卜卜,皮薄餡多,非常足料,肉彈牙有韌勁。狀元九鼎湯由鯪魚、鯽魚、粉葛等多種材料熬製而成,無添加任何味精,滋補養生之選!湯嘅粉葛味道比較突出,整體味道清淡,不會太濃太鹹,將餃子浸在湯之中,湯嘅味道滲入餡料,食起來味道更佳!元貝豬肉煎餃子煎餃依然係十分足料,而且煎得香脆可口,內裏嘅元貝同豬肉配搭得幾好,啖啖肉,好滿足啊!重慶鮮肉雲吞有唔同辣度可以選擇,非常惹味!鹵水雞翼雞翼都醃得好入味,好好食!蜂蜜檸檬薏米水&自製山楂雪梨水飲品都好養生,味道酸酸甜甜,飲起來十分開胃。

至尊松茸豬肉餃配狀元九鼎湯

元貝豬肉煎餃子

重慶鮮肉雲吞
有唔同辣度可以選擇,非常惹味!

鹵水雞翼
雞翼都醃得好入味,好好食!

蜂蜜檸檬薏米水&自製山楂雪梨水
飲品都好養生,味道酸酸甜甜,飲起來十分開胃。
2020-12-18 143 views
一諗起食餃子,即時諗起餃掂,今日帶埋3位友人來食,大家都咁鍾意食餃子,可以叫多幾款一齊share, 好開心呀。 店子座位不算多, 但乾淨企理, 服務員也熱心。今日order左3款小食,5款餃子,一個菜,一個飲品,真係好豐富。用以蘸餃子的醬料亦有4款,有醬油,醋,菜脯辣椒醬和四川辣椒醬,任君選擇。龍鳳蛋$32~煙燻蛋煙燻味濃郁, 半凝固的溏心蛋黃非常香醇, 配上白松露醬更滋味。回味手拍青瓜$25~青瓜口感爽脆,酸辣味剛好,好開胃。元貝豬肉餃(中碗)$53~餃子皮煎得好脆,咬落去食到粒粒鮮甜的元貝,好清。至尊松茸豬肉餃(中)$73~8隻松茸豬肉餃另附上九鼎湯, 由粉葛, 鯪魚、 紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、陳皮、蜜棗和排骨淆製而成 , 完全冇加味精, 雖然不是很濃味, 但卻感覺健康。餃子皮薄, 豬肉鮮甜 , 另附上兩種松茸醬, 一個辣一個唔辣, 松茸味非常香濃。龍鳳松茸雙灼餃$86~ 裏面分別是充滿黑松露和白松露的豬肉餃, 無論黑松露和白松露味道也非常濃郁,好正!芫荽豬肉餃(中碗)$46~好喜歡芫荽那種獨特而清香的味道,有時一個人都會食一碗作為午餐,芫荽加入鮮甜的豬肉,再加上薄薄的餃皮實在是非常
一諗起食餃子,即時諗起餃掂,今日帶埋3位友人來

回味手拍青瓜$25~青瓜口感爽脆,酸辣味剛好,好開胃。

鮮甜的豬肉,再加上薄薄的餃皮實在是非常美味。

韭菜豬肉餃(中碗)$47~韭菜煎餃韭菜非常多,又脆好香口,好好味。

蜜餞雞翼(小)$24~肉質嫩滑,蜜味清甜。

上湯松茸時蔬$32~菜芯新鮮爽脆又鮮甜,有淡谈的松茸香味,好清新。

自家製山渣雪梨水(楂)$80~以山楂片,雪梨,甘草,麥芽,冰糖熬製而成,酸酸的,好消滯解渴。
2020-11-21
  • 芫茜豬肉餃
  • 龍鳳松茸雙灼搞
  • 至尊松茸豬肉餃
2020-12-09 30 views
今日要去中環做嘢,經過呢間叫餃掂既鋪頭,覺得個名幾得意,又差唔多午餐時間,就入去試左試。望過menu, 見到有好多種唔同嘅餃子,最後叫咗碗芫荽豬肉餃子麵。見到出邊又有好多唔同嘅醬汁,諗住到少少醋出點餃子。點知飲完淡湯之後就發覺冇必要加醋,因為啲湯本身都酸酸地。再試佢嗰啲餃子,每一粒都皮薄餡料充足,而且食得出豬肉都幾新鮮,同啲芫荽配合得恰到好處,好好味。食完之後望一望舖頭長身嘅裝飾,發現原來有老闆嘅金句,不得了。
2020-12-07 28 views
餃掂|#中環想係中環食小食,不妨去餃掂食份餃子!有蒸or煎嘅選擇 又有大份細份 任你揀!蒸素餃皮薄涵靚,入面嘅菜同雲耳非常多,切得夠食,食落好順口,又無咩味精,新鮮熱辣辣,配上醋食就一流!芫茜豬肉煎餃細份一份有7粒,煎得金黃香脆。芫茜好新鮮,咬落有好濃嘅芫茜香味,肉汁豐富!中意嘅朋友可以試下!椰菜雲耳煎餃椰菜雲耳肉的比例相當好!沒有芫茜個個多肉,但多左雲耳 增加左口感。每啖都食到菜清甜爽口加上豬肉,一啖接一啖!
餃掂|#中環

蒸素餃

芫茜豬肉煎餃
細份一份有7粒,煎得金黃香脆。

椰菜雲耳煎餃

2020-11-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2020-12-07 37 views
朋友推介呢間餃子店~ 終於得閒黎試下!見餐牌有好多有特色的餃子,眼花繚亂,每樣都好吸引咁!仲可自行選擇煮法(煎/灼)和size (大碗/中碗)。可惜我地得兩個人,試唔到咁多款,就叫左兩款餃子 + 小食。⭐️龍鳳松茸雙灼餃原來龍鳳係黑白松露~ 感覺好新穎。白灼更突出了松露的味道,好濃郁,一上台已聞到陣陣香味。餃子皮薄餡靚,好足料。絕對值得推介!⭐️至尊松茸豬肉煎餃食完較為健康的灼餃,也要嘆下煎餃~ 賣相十分精美,外皮煎得剛剛好,非常鬆脆香口,而裏頭的豬肉鮮甜,和龍鳳松茸雙灼餃相比係另一種風味~隨餃附上的狀元九鼎湯認真不得了。見餐牌的介紹,原來材料十分豐富,有粉葛、順德活鯪魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗、鮮排骨等,絕無味精,可提升免疫力、滋潤腸道、養顔保健。飲落都幾清甜,感覺好健康。另外還點了四川涼皮。涼皮配上花生碎和青瓜絲,和有少少辣的醬汁,口感超爽口,非常開胃。蜂蜜檸檬薏米水都幾正! 有點酸酸甜甜,幾滋潤。食完真係飽到上心口!
朋友推介呢間餃子店~ 終於得閒黎試下!

⭐️龍鳳松茸雙灼餃

⭐️至尊松茸豬肉煎餃

2020-12-06 13 views
朋友好鐘意食黑松露的野食,我醒起成日去食的餃掂又有松露又有松茸,覺得一定啱晒佢!話明喜歡松露,當然order了龍鳳蛋!香濃的黑白松露一大堆的放在蛋上(^-^)感覺好奢侈呀!松露醬同溏心蛋的味道好夾,蛋有少許滷水味的咸味,再加上松露特有的香味!主角當然係松茸餃!我點了龍鳳松茸煎餃,咬開就見到入面包住了好多松茸醬!松茸同松露都係珍貴的菌類,一個圓形一個菇形,我覺得香味好接近,都係有一種強烈又獨特的香味!煎餃外脆內香,不用沾任何醬料食是最好的!跟湯餃個碗湯都好好味,所以點了個粟米湯餃,估唔到又幾多粟米又甜wor!湯好清甜,必點!我每次都會飲晒朋友都話好介紹,食曬松露松茸老火湯都只係100蚊,抵到喊啦!

煎餃外脆內香,不用沾任何醬料食是最好的!

湯好清甜,必點!我每次都會飲晒

2020-11-25
$100 (Dinner)
2020-12-03 31 views
餃掂手工餃子雲吞專門店 主打煎餃及湯餃, 口味選擇多樣化, 而且有很多口味並非坊間可以吃得到!龍鳳松茸餃雙煎餃 $86黑松露餃 及 白松露餃 各有4隻!餃子皮煎得金黃香脆,摺紋工整,餃子皮厚薄適中!黑松露餃味道濃郁, 香味四溢, 肉餡飽滿, 充滿肉汁, 好味道! 白松露餃味道就較為內斂!壽喜燒牛肉煎餃 (7隻)$56餃子皮同樣煎得金黃香脆! 牛肉嫩滑多汁, 帶少許壽喜燒的甜味, 有特色!元貝豬肉湯餃 (7隻)$49湯餃會配狀元九鼎湯,用上九種食材煲成,清甜沒加味精!元貝豬肉餃子, 豬肉及菜嘅比例平衡,當中帶少許元貝鮮味!個人認為點少許菜脯辣椒醬,更滋味!麻辣松花皮蛋 $25帶微微麻辣,惹味開胃!凍山楂雪梨茶(杯)$20甘甜清爽,帶山楂微酸,可以幫助解膩, 滋潤喉嚨!凍豆漿 $15

龍鳳松茸餃雙煎餃 $86

黑松露餃 及 白松露餃 各有4隻!
餃子皮煎得金黃香脆,摺紋工整,餃子皮厚薄適中!

白松露餃味道就較為內斂!

壽喜燒牛肉煎餃 (7隻)$56

元貝豬肉湯餃 (7隻)$49

湯餃會配狀元九鼎湯,用上九種食材煲成,清甜沒加味精!

麻辣松花皮蛋 $25

帶微微麻辣,惹味開胃!

凍山楂雪梨茶(杯)$20

甘甜清爽,帶山楂微酸,可以幫助解膩, 滋潤喉嚨!

凍豆漿 $15
2020-12-03 20 views
今天胃口不佳,只想清清的一餐晚飯。就吃餃子吧。元貝豬肉餃 ( 灼) 正宗皮薄餡靚,餃子皮在燈光下有一點點🤏透光的感覺, 內裏的餡非常豐富,豬肉是新鮮手打混合大量元貝粒,非常鮮甜。根本不需要再點任何醬汁。 10隻餃子一下子就吃光了。餃子🥟裡是先打豬肉混合元貝粒和蔬菜粒。 Order 了另一客 煎的餃子🥟。 至尊松茸豬肉餃。 松茸餡是這裏的招牌貨。 外脆內軟, 有點像日式餃子。 新鮮手打豬肉配上松茸粒, 份外鮮味。 嘗辣的話亦有提供2 款辣醬。
今天胃口不佳,只想清清的一餐晚飯。
就吃餃子吧。

元貝豬肉餃 ( 灼)

根本不需要再點任何醬汁。 10隻餃子一下子就吃光了。

餃子🥟裡是先打豬肉混合元貝粒和蔬菜粒。

Order 了另一客 煎的餃子🥟。
至尊松茸豬肉餃。 松茸餡是這裏的招牌貨。
外脆內軟, 有點像日式餃子。

新鮮手打豬肉配上松茸粒, 份外鮮味。

嘗辣的話亦有提供2 款辣醬。